Friday, December 07, 2018

Den numera så klassiska jullistan ...

Godmorgon fredag!


Idag kommer den årliga jullistan som ett brev på posten, CLASSIC.
Den här listan har blivit en klassiker på min blogg, med variationer, varje år.
Listan är lika trevlig att fylla i varje december.
OM någon av er som bloggar vill göra den så kommer jag och läser den med nöje.

Håll till godo, årets klassiska jullista a la Life in the Suburb!* Alkolfri glögg eller glögg med alkohol?

Med alkohol. Ogillar saftglögg för det allra mesta. Numera kan man köpa rödvinsglögg här i USA, och det är BRA!! Förr gjorde jag min egen glögg, det slipper jag numera. Men, vill jag ha vitvinsglögg (vilket jag vill när jag ska göra glöggmartinis. SOM ikväll!!) måste jag göra den själv, vilket jag också gör.
Huset doftar sååå gott medan man gör glögg.Samtliga bilder i detta inlägg är tagna hemma hos mig genom åren.


*  Egen pepparkaksdeg eller färdigköpt?

Jag bakar inte pepparkakor. Jag köper dem på World Market. De säljer Nyåkers i jättefina julburkar där. Underbart goda. Pepparkakor finns att få tag på i samtliga mataffärer året runt, Annas pepparkakor. Dock, det är bara runt jul jag äter pepparkakor.*  Kokt julskinka, ugnsbakad? Eller, skinka vad är det?

Det är svårt att få tag på det vi kallar “svensk julskinka” här, och iår lär det vara ännu svårare av någon anledning. IKEA säljer dem inte, vilket de brukar. Minns inte vad orsaken var, något med importen. När jag ska ha skinka köper jag den från de vanliga matvaruaffärerna, eller från Honeybaked ham. Visst, ibland kan jag verkligen sakna den där svenska lite torrare skinkan.*  Glitter i granen?

Jag har inget glitter i min gran. Det var länge sen jag hade det.*  Dopp i grytan?

HAHA, jag trodde att jag skulle GILLA det. På riktigt. Det var liksom en mytomspunnen “rätt” som jag aldrig någonsin åt under uppväxten.
För några år sen var min syster och svåger här över julen, de hade med “dopp i grytan” i en PET-flaska som vi värmde upp.  Ja, inte flaskan alltså, utan innehållet. OCH--Nej-- jag gillade det INTE. Inte alls, vilket är förvånande för mig. Men det var SÅ  inte min grej.*  Kommer tomten med klapparna?


Nu var det länge sen det kom någon tomte till det här huset. När Karolina var liten hade vi alltid tomte på julaftonens kväll. Numera är det Karolina som brukar dela ut våra julklappar.

Jag tror dock att det är lättare för barnen i USA att tro på tomten. De ser ju honom aldrig rent fysiskt . Han kommer medan barnen sover.
Karolina var mycket liten då hon avslöjade tomten. Det året var vi i Sverige. Karolina var fyra år. Hon avslöjade min bror, “tomten luktar som Staffan”.
HAHA!
Men tomten är MAGISK!! OCH det spelar ingen roll om man tror eller inte. Det är iallafall galet spännande då han kommer.
*  Rim på klapparna?

Nej.*  Jenny Nyström jul, eller amerikansk jul?

Vi blandar och ger mellan det svenska och amerikanska i det här huset. Det passar mig som hand i handske.


*  Fira jul hemma eller hos någon annan?

Vi brukar äta julaftonsmiddag hemma hos min kompis Susanna och hennes man Marc. Det är en tradition som är gammal och kär vid det här laget.
I år har vi sagt att vi BARA ska ha det vi verkligen tycker om på julbordet.


*  Favoritjulsånger?


Lovar att lista mina favoriter i ett separat inlägg senare. Men visst har jag många favoriter, massor!!
Älskar julmusik.*  Äta först och klappar sen, eller klappar först och äta sen?


Något som sakteliga har ändrats med åren här är att vi öppnar så gott som samtliga julklappar på juldagsmorgonen numera. Förr öppnade vi mer än hälften på julaftonskväll. Med åren har vi slutat med julklappsutdelning på julafton. Vi kanske öppnar en enda julklapp på kvällen, resten väntar tills efter frukosten på juldagen.
Det har bara blivit så här, sakta men säkert …

*  Julstjärnor eller hyacinter?

Julstjärnor får bli det enkla svaret där. Hyacinter är ingen julblomma här. Inte alls. Det är en sann påskblomma här i US. Du kan inte få tag på dem runt jul alls, tror jag. Ja, såvida du inte driver upp dem själv. Det har jag dock aldrig gjort.
Tazetter är väldigt vanliga likaså till jul, liksom amaryllis.*  Bakar du till jul?

Nej, det gör jag inte. TYVÄRR!!
*  Stjärnor i fönsterna? Elljustakar?

I år har jag inga stjärnor i fönsterna, men jag brukar ha det.  Den här julen har jag ett par vita elkransar från IKEA i fönsterna istället.
Men, jag har elljustakar i alla fönster som vetter mot framsidan. De sjuarmade. Vill inte vara utan dem alls.*  Favoritfäger till jul?

Rött, grönt, vitt, grått och silver.*  När börjar du julpynta?

Alltid, alltid lördagen efter Thanksgiving. MEN, jag smyger upp mycket innan dess, men “tänder” inte så att säga.
*  Har varje julprydnad sin bestämda plats år efter år?

JAPP, indeed. Varje år fotograferar jag mina rum. Sen kör jag efter det året därpå. Det ska vara som det alltid har varit.*  Färgtema i granen?

Rött, vitt och silver. Ljusslingorna är små vita bollar.
*  Levande gran eller plast?

I vardagsrummet en äkta ädelgran av något slag. Det är bara så kallade ädelgranar som säljs, i princip. Uppdrivna enkom för att säljas som julgranar, så de är perfekta.
Jag har en fejkgran på decket, en liten fejk i köket och en fejk i källaren. Karolina har en liten fejk på sitt rum också.
*  Hur ser din julfrukost ut?På julafton blir det ofta croissanter, äggröra och bacon. OCH mimosas.
PÅ juldagen alltid pannkakor eller våfflor. OCH mimosas.
Det kan bli omelett också någon av dagarna. Ja, och så blåbär och hallon bägge dagarna.

*  Hur ser en vanlig julafton ut?

Julaftonsfrukost och massor med levande ljus. Julmusik på hela dagen.
Vi tar alltid en promenad, och den går till Starbucks, haha. Sen går vi hem och gör oss iordning till middagen. Vi åker till Susanna och Marc på eftermiddagen. När vi kommer hem igen ser vi Karl-Bertil Jonssons Julafton.
*  Frukter som är måste på julen?

Apelsiner och clementiner.
*  Vörtbröd, med eller utan russin?

Jag älskar vörtbröd. SÅ mycket. Men får väl aldrig tag på det här, såvida ingen snäll människa bakar det åt mig. Russin får det gärna vara i.
*   Risgrynsgröt eller ris a la Malta?

Inte min grej. ALLS. Varken risgrynsgröt eller ris a la Malta. Nope.
*   Julmust eller mumma till julbordet?

Mumma tar jag! Men endast julmust skulle sitta som smäck också. Vin tycker jag inte är speciellt gott till julmiddagen. Tar hellre öl isåfall.
*     Traditioner den 23?

Det är en mysig dag. Då brukar jag slå in en del klappar. Vi har en grej vi alltid gör den 23, hehe. VI åker till CVS och köper små klappar där till varandra, som vi sen lägger i julstrumpan. Vet inte, men det är en gammal tradition numera. CVS är en drugstore som har lite av allt möjligt. En ganska töntig tradition, men en tradition som hängt med sen Karolina var liten.
På kvällen gör jag en god middag och vår vän Keith kommer alltid och äter middag med oss den 23.


*    Traditioner på Juldagen?

Vi har ju lyxen att fira jul i två dagar. På juldagen öppnar vi våra julstrumpor i min och Peters säng. SEN är det julfrukost och därefter öppnar vi klapparna.
På eftermiddagen åker vi till Peters pappa där vi äter julmiddag


*     Traditioner på annandagen?

Boxing Day. EN lugn och skön dag. Oftast äter vi svensk julmat den kvällen igen. I år är vi bjudna på en fest på annandagkväll  SÅ vår svenska julmiddag får vänta tills den 27 december.
Annandagen är ingen röd dag här.  Det är en helt vanlig arbetsdag även om många är lediga den dagen iallafall.  MEN en helt vanlig vardag är det.  Lite trist, här är det bara juldagen som är "röd".
*  Ser du på Kalles på julaftonen?

Nej, det är slut med den saken.  Kalles ska ses i Sverige.  Jag har slutat att ens leta upp stycken av Kalles online.  OCH vet ni, det är helt och hållet totalt okej!
*  Karl-Bertil Jonsson?

Absolut!!! Varje julafton!! ETT MÅSTE!!! Jag har den på DVD.  Perfekt.
*  Julklappar till alla eller bara till barnen?

Vi har ett lottdragningssystem i Peters familj. Alla drar EN person och köper till den personen för ett värde av kanske 70 dollar. I min egen lilla familj köper vi åt alla.

*  Vill du slå in julklapparna själv? Eller vill du heller att affären ska göra det?

Jag gör det själv för det allra mesta. Om butikerna slår in utnyttjar jag det, men oftast får man bara med sig en kartong hem från affären. Vissa köpcenter har stationer där proffs slår in klappar, men då betalar man för det.
*  Färgglatt eller enhetlig färg på julklappspappret?

EN salig blandning på julklappspappret. SÅ vill jag ha det.*  Din högsta önskan i jul?

Att alla ska få en fin och bra jul, att ingen ska vara ledsen, sjuk och ensam. Faktiskt att alla ska få ha ett varmt och lyckligt hjärta, kort sagt.


Med detta önskar jag er alla en bra helg, och en trevlig andra advent.  Vi hörs på tisdag igen!

20 comments:

Pettas said...

Det var en diger lista! Och många frågor, många svar som gav mig idéer för resten av julkalendern :) Tack för det.
Håll ögonen på lucka nr tio i min kalender Annika! Då tror jag att du får se det du ville se :)
Nu ska jag dyka ner i din lista igen, fundera och så vidare.
Ha en skön helg!

Humlan said...

Jag tycker ni har en sådan härlig blandning av två traditioner. Det låter som att ni har hittat ett julfirande som verkligen ger er det mesta och bästa av julen, ni väljer det ni vill ha med och hur ni ska fira.

Sedan kan jag ju inte låta bli att kommentera det där "älgglaset" HA HA. HUR kommer man öht på att tillverka ett sådant? Det kan inte bli annat än en glad tillställning om man plockar fram sådan.

Ha en riktigt skön helg!
Kramar!

Ann Rumbleinthearctic said...

Vilken härlig lista!! Den kommer jag kopiera, förhoppningsvis innan jul, meddelar då den kommer :)
Jag bakar och fixar med en del svenskt som du redan vet, men har inte riktigt kommit till glöggen än, men i år tänkte jag! Har du någon länk eller så till en bra vitvinsglögg? Har aldrig smakat och nu är jag nyfiken på att göra det till jul för jag har hört flera andra bloggar nämna just det!
Hoppas ni får en fin helg!

Annika said...

Karin:
En lista med tyngd ;-) Tror jag kört variationer av den här listan i tio år. HAHA! Men jag fyller alltid i den på nytt varje år. Aldrig samma svar, och somligt ändrar sig från år till år.
KUL om jag kan ge dig inspo till kalendern :-)
10, det är noterat. YOU bet!!
HIHI!!
Ha en finfin helg!!

Annika said...

Humlan:
Gillar att fira i dagarna två. SÅ trevligt.
Det bästa av två världar, och jag gillar det.

Glaset!!
Har du sett Christmas Vacation? Ett päron till farsa firar jul, på svenska. De glasen dricker de egg nog ur där, och de blev klassiska via den filmen!
SÅ kul glas!!!

Ha en jättskön och fin helg!
Kram från mig!!

Annika said...

Ann:
JA!!!
GÖR DET!! SÅ roligt, då kommer jag och läser.
Underbart att du är så duktig på att baka. JAG KAN INTE! Och jag saknar hembakat så mkt på julen. Får förlita mig på svenska vänner här som bjuder.
Så fint att du bakar.
Just nu har jag vit glögg på spisen som har stått över natten, snart ska jag söta den, och sen får den kallna på decket.
Jaaa, du....
Så här gör jag.

Koka upp ca en halv liter vatten.
I det vattnet lägger du ingefära (färsk eller karamelliserad).
Lägg i ngra kanelstänger.
I med stjärnanis.
Lägg till kardemummakärnor.
OCH i med kryddnejlikor.
OCH ta skalet av en apelsin. Det ska vara pomerans, men det hittar jag ju aldrig här.
Låt det koka en halvtimme, på låg värme.
Sen lägger du till vinet. Jag låter det stå över natten med alla kryddor.
Sila bort kryddorna.
Precis så här gjorde jag med rödvinsglöggen också. Men numera finns den ju på World Market, så sådana tillverkar jag inte längre.

Lycka till och KRAM!
Hojta då listan ligger ute :-D
Söta glöggen med socker och koka upp den.
KYL den igen på decket eller balkongen. Eller i kylen förstås.
Voila!
:-)

Monica said...

Åh så roligt att läsa din lista! Och så mycket fina foton med julstämning! Julfrukosten är väldigt viktig tycker jag och att duka fram den snyggt som mysdrottningar gör är lika viktigt:-). Kanske fick jag någon ny idé här som jag ska göra. Ha en så fin andra advent, ta hand om er och ha det bra Annika!

Erica said...

Din jullista är verkligen så mysig!
När jag läser DEN, då känns det verkligen som att bloggjulen har startat på riktigt :-D

Som jag sagt förut; jag älskar verkligen din blandning mellan det svenska och amerikanska när det kommer till julen! I mina öron låter det helt ljuvligt, då jag alltid älskat tanken på amerikansk jul :-)
Det Bästa Av Två Världar!


Hoppas att du får en riktig toppenhelg!
Kramar /Erica

Annika said...

Monica:
KUL att du tycker det!!
Ja, oss mysdrottningar emellan vi vet hur man gör det extremt trevligt, hihi!!
KUL att du gillar alla bilder också.
Trevligt om du fick en ide, gillar!!
Ha en fin och bra helg!!

Annika said...

Erica.
TACK Erica, du har ju sett många varianter av den genom åren :-)
Fyll i den du också, Erica!!
Det bästa av två världar, det är så man gör göra.
Ha en riktigt fin helg, Erica.
Kramar!!

Anne said...

Vilka UNDERBARA inlägg den här veckan Annika, som att dyka in i en julfilm eller jultidning. Så glad du håller ditt ord och kört/kör julblogg i december :) Jag har haft så busy busy den här veckan (min pappa och hans fru kommer på måndag så jag har städat, förberett ochj grejat samt att jag flygit solo pga mannen varit på jobbresa och det har råkat vara extra mycket med barnet, hus & hem) så inte hunnit kommentera nåt och läste mer eller mindre alla inlägg på rad. Helt underbart läsa ikapp faktiskt, suttit här med kaffekoppen och bara njutit.
Din lista är så trevlig, måste läsa den igen känner jag för att riktigt ta in allting. Sköna traditioner ni har, det märks att ni liksom landat i era traditioner och att de sitter. Ja, du har ju gjort det här många många år nu, så det är klart att det är så. Ni vet vad ni gör alla juldagarna och hur det ska vara. Smart förresten med julklappssystemet ni har då ni firar med din svärfar och släkt, att man drar lott och köper till en. Gillar det upplägget. Förutom inom familjen köper vi inte heller till vuxna. Att skicka till Norden gjorde jag för typ 10 år sedan men har lagt ner det för länge sedan. Helt horribelt att betala mer för porto än klapparna.
Jag har faktiskt aldrig smakat dopp i grytan men nyfiken...tror inte jag skulle gilla det, men du trodde du skulle tycka om men det var äckligt alltså....Kul du smakat i alla fall. Inget vi hade i min familj och inget mannen hade heller, så det är aldrig nåt som hört till. Ris a´la Malta, fy fasen alltså. Så inte min grej heller. Håller med om vin på julbordet, känns inte riktigt rätt faktiskt, inte som det passar med just vin men det ska erkännas att vi brukar oftast ha vin ändå. Jag dricker inte öl men vet de som dricker öl brukar föredrar öl till just julbordet. Vad intressant och samtidigt helt naturligt att under årens lopp så har traditionen när ni öppnar och delar ut klapparna ändrats. Ja, men så blir det ju. Jag känner att för oss var det alltid klappar bara under granen men numera är det även i strumporna och just julstrumporna blir att betyda mer och mer. Eftersom vi bara är svennebananer i hushållet så firar vi dock mest på julafton, det är liksom stora dagen - fortfarande.

Anne said...

Apropå tidigare inlägg, kul det där med dörren och vet du vad, för mig var det helt okänt tills jag igår eller förrgår såg Brysselkakans bild på insta. Och nu skriver du mer om det, tills den här veckan var det helt obekant för mig. Vilken sten har jag legat under...jag lovar att nu när jag vet kommer jag "se" det överallt (följer ju t.ex. en del sk svenska livsstilsbloggar). Superkul idé!!! Den ska jag sno till nästa år. Vi har annars en stark tradition med julkalender, Stella älskar det (har för mig du tidigare år sagt att du är ingen fan av julkalendergrejen?). Det har liksom blivit vår grej, jag packar in olika små presenter och så öppnar hon varje dag. Haha, i december är det så lätt få upp henne ur sängen, hon skuttar upp glatt för hon vill öppnaen lucka. Annars är morgnarna sega och mycket tjat så om itne för annat så är julkalendern värd att ha som lockbete...
Elf the Shelf, håller med dig. Inget för mig och då skulle jag ju i princip kunna ha pga barnet fortfarande är i den åldern men nej tack, det är nåt creepy över den. Gillar inte alls... Kul förresten du gillade Christmas Chronicles, precis, den var ingen lågbudget utan en riktig äkta högkvalité Netflix film när de är som bäst på att producera. Hihi, ja Mrs Clause var ju en riktig cool och snygg brud i form av Goldie Hawn, istället för det här rultiga och grandma-typen som de annars alltid är. Home Alone såg vi med Stella för första gången i veckan, hon tyckte jättemycket om den. Det är roligt med henne nu för hon är i en ålder då julen är supermagisk (hon är en true believer,för att citera ur Christmas Chronicles-filmen) och antagligen är det sista året som hon 100% faktiskt tror på tomten. Hon är ju 7, blir 8 i april så tror hon haft turen få tro väldigt länge faktiskt. Nog sista året nu, känns nästan lite nostalgiskt. Hur som helst, roligt också hon är äldre och i en ålder hon kan se familjejulfilmer och att introducera för gamla klassiker.
Jag gillar Annika hur du är så bra på att ta det bästa ur två världar, precis så ska man ju göra!! Och så blev jag inspirerad och påmind om att det är dags göra vit glögg och fixa glögg Martinis. Ett tips från dig från tidigare år!
Ha en riktigt fin helg, kramar!

Annika said...

Anne:
TUSEN tack, Anne. Så roligt att du tycker det. Hoppas jag kan leverera framöver också ...
Det blir ju en del repriser, men nyskrivet.
ÅÅÅ tack, jag har saknat dig här. Jag har faktiskt det.
MEN ja, det är ju stort besök som väntar, och jag vet precis hur det är inför ett sådant.
Hoppas nu besöket blir riktigt, riktigt lyckat!!!
Nej, nej, har slutat skicka klappar hem till Sverige. För dyrt. OCH de skickar inte hit. Vi ger då vi ses istället.

Jo vi har våra invanda traditioner i juletid som sitter som smäck numera, haha.
JA! Jag trodde jag skulle gilla dopp i grytan. Tänkte att det måste ju vara lite som foundue, man doppar ett gott bröd i en god sky.
Men NÄÄÄÄÄEEEJ, usch vad det inte smakade bra i min mun.
Det behöver jag inte prova igen.

Ris a la Malta har jag ogillat sen jag var barn. I min familj ÄR det en riktig julefterätt, men jag har inte tagit i den med tång. Mina syskon gillar den. Men jag klarar det inte.
Inte risgrynsgröt heller.

Vin ja, tycker inte det passar till julbordet. Men ja, jag dricker det innan middagen m Susanna, efter vår glöggmartini som vi alltid dricker först Men när vi sätter oss till bords har vi haft mumma de senaste åren.
GILLAR!

Visst är det lustigt hur traditioner förändras med åren. Som våra julklappar. det lustiga är att Peter gärna vill öppna en del på julafton, men jag och K stoppar det. JAG LIKSOM!??? Jag vet, jag fattar det inte själv. Men så har det blivit.
Kanske det att jag vill suga på karamellen så länge det går, eller ngt sånt ... vet inte...
Förstår gott och väl att ni kör svennigt. SÅ klart!! BRA det! Nu byter jag ruta :-)

Annika said...

Anne igen:
Jag började se de här nissedörrarna på insta, och sen såg jag dem på en amerikansk sida. OCH sen vet du hur det blir, de syns överallt.
MEN innan den här julen hade jag aldrig hört om dem. De är söta!! SÅÅÅÅ söta. OM jag vore du skulle jag köpa och göra lite kul varje morgon för Stella :-)

JODÅ, Anne, när K var i Stellas ålder körde vi paketkalender. Varje morgon. Alltid ett litet paket. I det kunde det ligga hårspännen, vantar, lypsyl, ngt billigt smycke .. sånt.
MEN jag la av med det i HS.
Eller paket var det inte, jag hade/har en sådan där kalender i trä med luckor där man lägger gåvan.
KUL att du kör så med Stella.

Elf on shelf är ful och läskig.
Han har noll charm. Kommer aldrig att anamma den, inte ens om jag får barnbarn. Idéen är väl kul, men nissen så OCHARMIG att jag blir tokig.

Christmas Chronicles var BRA! Ingen lådbudget, utan fullt ös. GILLADE!
Se The Princess Switch också, Anne. Tror Stella kommer gilla den.
Älskade att se supersnygga Goldie Hawn Som Mrs Clause. SÅÅÅÅÅ roligt att inte se stereotypen där av gråhårig gumma. OCH tomten själv var ju snygg också :)

Stellas ålder är min favoritålder. Åren mellan 7-14 var de allra finaste på många sätt. Då är de stora nog att hänga med på det mesta, och de tycker att allt man hittar på är KUL!! Man kan se vuxenfilmer till stor del med dem, de hänger med bra. SEN vid 15, ja då kommer kompisarna att vara nummer 1. SÅ njut av tiden du har framför dig!!

KRAMAR!!!

HeLena said...

Så mycket myyyys! och härliga bilder! Ja vi älskar ju julen du och jag. Jag "snodde" din lista och har lagt upp den hos mig. Trevlig helg du med! Stor kram!

Annika said...

Helena:
JA!! OCH vad KUL att du gjort den! Kommer och läser!
KRAMAR!!!

Anonymous said...

UNDERBART Annika!!! Filled with lots of magic and sparkle...
Kramar, Lisa

Annika said...

Lisa:
TACK fina du!!
KRAMAR!

Channal said...

Ojoj! Ja, den listan tröttnar jag aldrig på! Älskar julen! Dopp i grytan med vörtbröd och mumma på bordet det var länge sedan. Fanns alltid under min uppväxt. OCH GRISFÖTTER!!

Ha en underbar advent finaste Annika! KRAM Anna

Annika said...

Channal:
TACK, vad kul. Gör den du också, vettja!
Grisfötter, har aldrig ätit. Skulle nog gärna testa, tror jag.
Dopp i grytan, inget för mig.
JA; julen är bara SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ!!!!!!!
:-)
Kramar!!