Thursday, November 15, 2018

Wintry Mix, En vecka kvar, Smyga upp, Ugglor, Ljus och är du en HÄXA?




Hej torsdag!



*   Wintry Mix?


Idag sägs det att vi ska få årets första så kallade “Wintry Mix” här. Jag vet, det låter som något slags julgodis, men det betyder snö, underkylt regn, halka och slask. Alltså, inte roligt.
Igår fick jag verkligen SE ett tydligt tecken vad gäller detta på min promenad.
När jag tittade upp mot den bleka solen bakom molnslöjorna såg jag solringen runt den. Varje gång jag sett sådana här ringar runt solen HAR det betytt dåligt väder, och det har alltid slagit in.
SÅ ja, idag kanske det blir en sådan dag här med riktigt dåligt väder …
Som vanligt bryr jag mig inte mycket om gråväder och oväder. Har inget emot det, det stör mig inte.
Jag är inte donnan som gnäller på novembermörker och regn.  Men jag hoppas att det inte ska bli alltför tufft i trafiken.
Ja, jag får berätta för er imorgon hur det gick.



Kolla in detta!  Jag blev helt fascinerad då jag såg det igårmorse under min promenad. SÅ coolt!!




*   En vecka kvar till …

… Thanksgiving!! Helt otroligt DET också. FATTAR det inte.
Jag ska skriva lite mer om den fina helgen i nästa vecka.


*   Smyger upp …

… Julen.
Det är vad jag sysslar med i dessa dagar. Tvättar fönster, sätter upp julgardiner, riggar lite julbelysning och sådant.
Jag måste, jag har SÅ mycket att ta fram att jag inte kan spara allt till två dagar, det måste börja smygas upp nu. DET betyder dock inte att jag TÄNDER julbelysningen nu, nej den tänds den 24 november, alltså lördagen efter Thanksgiving.
Jag tycker det är mysigt. JODÅ, det gör jag.



*   Ugglor i granen!


Vad tror ni om en sådan här gran iår? En riktigt ugglegran! DEN skulle passa mig perfekt, haha!!
Jag har faktiskt lite ugglepynt i granen, men inte SÅ här mycket.
Gotta love it. Tog bilden i lördags i en julaffär i Old Town Alexandria.




*   Ljus och hygge …

Jamen det går ju inte att låta bli sådant när man heter Annika. Jag är ju en sådan SUCKER för mys och ljus och allmän hemtrevnad sådär i största allämnhet. Jag är inte svag för trender,  inte heller är jag jätteintresserad av inredning.  MEN jag är svag för trevnad och mysfaktor.
Så här ser min matplats ut så här på senhösten innan julen träder in.
Älskar att hänga här.




*   Är du en häxa?


Som sagt, det här med att gilla ljus. DET är ju alla gånger något som är ganska unikt för oss nordbord, jag är säker på det.
Hemma hos medelamerikanen finns ljus, till viss del. Ibland är de tända, ibland inte. OCH ingen har så mycket ljus som vi nordbor har. OCH jag tror att jag har extremt många.
Ibland, när det är mulet och mycket grått ute, brukar jag tända ljus under dagen medan jag sitter och skriver.
Tycker det är så härligt.
En hantverkare kom hit för att fixa något,  jag satt och skrev och hade samtidigt levande ljus tända på köksbordet, annars var det mörkt i köket och i huset i övrigt.
Han gjorde stora ögon då han tittade på mig, och sa; Are you a witch or something?
SÅ komiskt!!
Han trodde väl att jag var mitt uppe i en rit av något slag. NO, no … I am Swedish!! TYP!!
Ja, jag garvar när jag tänker på det där.
I vissa länder i centralamerika är levande ljus endast något man tänder då någon har dött.
Tänk så olika det kan vara här i världen.


Nej, nu ska jag avsluta veckans punkter. Vi hörs imorgon igen!

18 comments:

Nettan said...

Hoppas inte att vädret blir alltför dåligt! Vi är insvepta i en grå filt just nu och har så varit ett par dagar men det stör inte alls.

Kan berätta att jag var tvungen att diskutera fenomenet päntsdrunk med familjen igår och det framkallade många skratt och många gamla historier!

Mys och julpynt, så fort detta år har gått, och det är alltid mysigt att få upp julpyntet. När det gäller levande ljus så tror jag det är mörkret här hemma som gör att vi ser charmen i att ha levande ljus tända, att få vara i en stuga utan elektricitet är lycka, att lyssna på knäppande vedträn, se ljuset spela på golv, väggar och tak, och skriva, läsa eller spela spel! Härligt!

Ha en fin torsdag!
Kram

Anne-Marie said...

Tycker att det eventuella busvädret låter perfekt i mina öron. Vi skulle behöva busväder under flera månader. För några dagar sedan såg det ut hos TWC som om vi kanske skulle kunna få litet regn i mitten på nästa vecka. Nu har det skjutits fram och jag är övertygad om att det kommer fortsätta att skjutas fram. Som du vet känner jag på mig saker ibland (kanske jag är en häxa?) och jag har en obehaglig känsla av att det kommer att komma noll nederbörd i vinter. Precis samma slags känsla jag hade innan sommaren - och den besannades - av väldigt mycket rök från bränder och flera bränder.
Den där solringen är verkligen häftig. Minns inte när jag senast såg en sådan. Har sett solringar dock här i Mt Shasta-trakten.
Inte något pyntande hos mig men jag tar givetvis fram adventsljusstaken när det är dags.
Ditt kök är verkligen mysigt. Förstår om du trivs där.
Den där granen med ugglor borde ju passa dig. ;) Litet väl många kanske men söta är de.
Kramar!!

Anonymous said...

Så häftigt med solringen, har aldrig sett något sådant tidigare. Hoppas inte busvädret blir för mycket. I dagens läge blir man ju rädd när man ser alla bränder, översvämningar och extrem torka som finns över hela världen.

Hemma tände jag upp alla mina 11 elljustakar innan vi åkte, bara för att skrämma ev tjyvar, om det hjälper vet jag inte, men hoppas på det. Vi har larm också, men när det är becksvart redan tidigt på em och grannarna jobbar osv, då vet man ju aldrig vad som kan hända. Här i Spanien väntar jag tills det blir dags för 1:a advent.


Ljus är jag också stor konsument av och fick 2 doftljus av en granne som vi skulle skjutsa till flygplatsen och de gillade jag, svag doft bara av apelsin och cederträ. Klarar inte av sådana som doftar jättestarkt och tar över hela rummet, men de här var perfekta.


Här i Spanien verkar de inte heller använda dem som mysbelysning, utan när någon har dött. Vi hade ett stort elavbrott i många timmar och vi gick över till våra spanska grannar och lämnade ett gäng värmeljus, de tackade så mycket men fortsatte sitta i kolmörkret och nästa dag fick vi tillbaka ljusen :-) . Jag har en rätt stor ljusanordning på väggen med 10 värmeljus i uterummet och när den är tänd är det väldigt många som stannar och tittar till, spanjorerna ser lite skeptiska ut, tyskarna applåderar och tycker det är så fint och de andra nationaliteterna säger ingenting utan bara tittar och går förbi.


Ha en fin torsdag, här regnar det men är nog rätt varmt ändå, har inte varit ut ännu.


Kramar från Yvonne i Torrevieja

Äventyret framtiden said...

Det må väl bli dåligt väder när man får vara med om en så vacker solring. Det är det värt eller hur? ;)
Tänk, till och med jag, börjar känna för att sätta upp lite julbelysning, åtminstone på utsidan. Det är så beckmörkt så nu måste det ljus till på många sätt. Lyktor har jag ute men tänder dem bara när det är någon på väg hit i mörkret, som jag vet att ska komma.
Jag är en häxa, absolut och är stolt över det.
Nu får vi grotta in oss efter bästa förmåga. Snart vänder det igen och vi undrar vart den här tiden tog vägen.
Njut av torsdagen Annika! så tänker jag göra!

Humlan said...

På något sätt så blir det en speciell stämning när jag ser solringen, jag vet inte vad det är, kanske bara att det är så ovanligt. Men jag har aldrig tänkt på att det blir dåligt väder efteråt, men det kanske bara är jag som är dålig på att göra kopplingen.
Jag hoppas att det inte blir så mycket problem i trafiken och för gående hos er, halka är verkligen inte en favorit hos mig.
Här är det fortsatt grått och ovanligt varmt, jag saknar inte den råa novemberkylan men det var väldigt trevligt att se solen skymta fram en kort stund i förmiddags.

Visst är det mörkt nu och jag ser att det är flera hus som har tänt ljusslingor på staket och i träd den här veckan, och jag har funderat på att göra detsamma. Jag tror också att det är vår mörka höst-vinter som gör att vi så gärna tänder ljus hemma. Men det kanske har fler orsaker? Vi är ju ganska många som har upplevt sommarstugor, fritidshus och camping utan elljus och ofta med öppen eld, kan det ha något med det att göra? Hur som, så tycker jag att det ser väldigt varmt, mysigt och hemtrevligt ut i ditt kök.

Vilken härlig ugglegran! Men vissa av dem ser lite håriga ut och en ser mest ut som en igelkott. =)

Önskar dig en härlig torsdag, hoppas du inte halkat när du gett dig ut!

Kramar!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

* Så läckert det är med auran runt solen! Har också sett sådant vid något tillfälle. Känns nästan magiskt, på något sätt.
Har aldrig tänkt på att förknippa den med oväder, men såg din instagram tidigare idag... så det verkar stämma ;-)

*Jepp, snart är det verkligen högtidernas högtid. Julen. Men precis; också Thanksgiving hos er. Det låter så underbart att ha två riktigt stora högtider som bara avlöser varandra :-D

* Erat kök är så mysigt!
Jag älskar hur jag nästan alltid får julkänsla när jag ser en bild därifrån; även om det inte är julpyntat. Så MYSIGT!

* Hihi! Kul det med hantverkaren :-D
Känns fortfarande så främmande att höra om hur folk blir förvånade över de som sitter i skenet av levande ljus. En sådan sak som är så naturligt för oss.
Skulle nästan vilja se reaktionen på en amerikan om hen skulle komma in hos mamma och pappa under november-december... :-D


Hoppas du får en fin fortsatt torsdag!
Och att vädret inte stället till med alltför mycket krångel.

Kramar /Erica

Annika said...

Nettan:
BOOOO-yAAAH... det blev snö, och ymnig sådan. Skolorna stängde, och trafiken drabbades av kaos. Mina svennetjejer vågade sig inte hit på frulle, mkt klokt. Ingen har vinterdäck här, så ...


Päntsdrunk, bara så komiskt. jag vet, man måste ju börja garva när man hör om det. Det är ju så dråpligt.
OCH som sagt, gammalt som GATAN!!!


Absolut har mörkret mkt att göra med levande ljus, men jag tror inte att de anammar det lika mkt i Alaska, Canada och Ryssland som vi nordbor gör. Tror nog vi är unika där.
Älskar också det där med sprak från brasan, ljus och varmt och skönt.
Älskar det, det är verkligen livets goda!

Kramar!!

Annika said...

AM:
NI skulle behöva vårt väder. IDAG snöar det som bara den. Ömsom ren snö, ömsom sleet.
Inte roligt i trafiken.
NI skulle behöva det. OCH vårt övergår till regn i em.
Så det är i cali det borde falla, och inte här. HOPPAS att ni får!!!

Just det, du har säkert rätt i din utsaga om vädret, tråkigt nog. Kan också känna på mig sådana saker.
Så vi ska hoppas innerligt att du har fel, men det blir säkert inte så :-(

Solringen igår var häftig, och den talade sitt tydliga språk, precis som varje gång jag sett en sådan. De är varsel om dåligt väder, helt enkelt.
Ett vackert varsel. Lite kusligt också.

TACK, älskar mitt kök!!

Ugglegranen är söt. HIHI!!

Kramar från mig!!

Annika said...

Yvonne:
VISST är den cool!!
OCH de gånger jag sett en sådan förr har det verkligen betytt dåligt väder. SÅ också denna gång.
SNÖ och underkylt regn i massor.
Vi har fått så mkt nederbörd iår. SÅ MYCKET!
Ur led är vädret. Det är verkligen extremt. Otäckt. Skulle vilja skicka alla tunga regnmoln till Kalifornien.

JA, mota tjuvarna i grind. Tror det är jättebra att ha tänt med timer. OCH såklart, larmet. HOPPAS att ingen ska bryta sig in.

Visst är det mysigt med ljus i alla former. ÄLSKAR det!!!!

Ja, tänk så olika det är det här med levande ljus. Vi är nog rätt få i världen som verkligen nyttjar dem dagligdags.
De är ju så fina.
Tänker på din granne i Spanien som fortsatte att sitta i mörkret efter strömavbrottet. Undrar om man där också förknippar det mkt med döden? SÅ kan det ju vara.
Din anordning med ljus låter underbar.
Så ska det vara.

Kram till dig från ett mkt rått och kallt Reston!

Annika said...

Karin:
Absolut!!
Jag älskar att upptäcka det där fenomen. Det är såååå härligt, och lite kusligt.
MEN oväder blev det.
SNÖ, underkylt regn, mer snö. Inte mig emot, jag är glad dock att jag slipper ge mig ut med bilen.
Skolorna är stängda idag. KLOKT!!!
Har inget emot mörker och höst. Tycker mest det bara är mysigt. Man får bona in sig. Karin, kör på med utebelysning. Gör det!!!
Lys upp!
Yes, jag gillar denna torsdag. Extremt mysig, och jag slipper köra ut i snögloppet!!
Ha det så gott!!

Annika said...

Humlan:
Håller med!!
Det blir underligt, härligt och lite kusligt på samma gång. Precis, tror också det beror på att det är så sällsynt.
Men coolt är det. OCH ja, det blev ju världens oväder också i form av snö, underkylt regn och det ska tydligen sluta i bara regn.
Tidig snö för oss. MEN de har förutspått en sträng vinter också..
Skolorna stängda idag.

Humlan, rigga din julbleysning ute pch tänd. Tycker absolut du ska göra det. Nu ör det ju genommörkt, så kör på.
Ja, det är nog ngt unikt med oss nordbor, tror jag. Tror inte de håller på som vi i Ryssland, Kanada eller Alaska. Brasor, visst. Men säkert inte för själva mysfaktorn utan mer för värmen. Samma med ljus, tror inte de tänder lika många som vi dagligdags, inte ens i närheten. Tror vi är unika där.
Men det är ju sååååå härligt.
TACK för att du gillar mitt kök, blir glad!!

Har bara varit ute på golfbanan och fotat. Tänker inte ge mig ut i bil alls idag.

KRAMAR till dig!!

Annika said...

Erica:
VISST är det!
Verkligen ett underligt och fint fenomen.
Tycker det är lite kusligt och härligt på samma gång att se ringen. Ja, då jag sett dem har det alltid följts av dramatiskt väder på ngt sätt.

Älskar Thanksgiving. SÅ mkt.
OCH sen kommer julen. Direkt. SÅ mysigt.

TACK Erica, älskar mitt kök!!
OCH snart är det julpyntat, yay!!!

Ja, hantisen ja. HAN gjorde sig stora ögon då han såg mig sitta i mörkret med datorn och fullt med lagande ljus.
JA, coolt för dem att se din mammas hus i juleskrud. Skulle också vilja se det. Du får fota i jul, Erica!!

ha en jättefin torsdag!!
Kramar!

Anne said...

Läste och såg på ditt insta att ni fick busigt väder, precis som du spådde då du såg solringen. Hur coolt fenomen förresten, riktigt avis på dig som sett det på riktigt. Som jag såg du skrev här också, en blandinng av vackert, fascinerande men också lite kusligt...
Hahahahah, jag minns det där med kommentaren om häxa och alla ljus. Den har etsat sig fast i mig. Så mitt i prick, så skön kommentar. Jag ser det framför mig, du satt där och myste en helt vanlig dag, tända ljus i massor. Inget konstigt alls, bara en vanlig höstdag. Men hur det för en icke nordbo kunde te sig mystiskt och som du sa, han trodde väl du var mitt upp i nån rit eller nåt. Hihi. Du har förresten såå mysigt i ditt kök, så himla mysigt. Varmt, ombonat, mysigt och det bara känns genom bilderna vilken mysig atmosfär du har. Helt ärligt, jag har varit inne i så många omysiga hem. Jag har märkt att de med indisk bakgrund eller för all del asiatisk oftast har extremt omysigt, antagligen en kulturell grej. som du säger (det visste jag inte förresten) att i vissa länder i centralamerika är tända ljus förknippat med när nån dör och då man tänder ljus. Så olika det kan vara.
Så du har börjat förbereda inför julpyntandet, mycket smart. Jag ska göra detsamma. Såg på en prommis i söndags att flera stod och grejade med julbelysning ute, ja alltså satte upp men inte sett nån tända nåt än förstås. Jag ska försöka städa riktigt ordentligt också de kommande dagarna, det känns ofräscht plocka upp en massa julpynt utan att ha rent och städat. Inget kul ha tjockt dammlaget på hyllor och bord när man plockar fram pyntet...
Kramis!!

Annika said...

Anne:
Verkligen!!!
SNÖ, sleet och regn. Nu regn. OCH såååå blaskigt och moddigt ute. USCHLIGASTE vädret du vet. Annars var det sååååå vackert då snön föll tidigare idag.
Absolut, det är kusligt att se en sådan här ring runt solen. MEN också så vackert.
Förr sågs det ju verkligen som ett järtecken då dessa ringar runt solen syntes.
SÅÅÅÅÅÅÅ komiskt med hantisen den gången. HAN såg chockad ut. OCH tyckte nog jag var en jädrigt skum prick, haha.
Mitt uppe i en rit, trodde han, medan jag i själva verket bara njöt av det. HAHA, ja nog är det annorlunda alltid.
BOOOYAAAHHH, aint that the truth, det du säger om indier i synnerhet. SÅ totalt Omysiga hem. Absolut ZERO mysfaktor. En kall lampa och lite möbler.
har varit inne i tre ryska hem här också. SAMMA!!! NOLL mysfaktor, fast på ett annat vis än indiernas.

TACK ANNE!! Din kommentar om mitt kök värmer mitt hjärta. Stort tack!!
Jo, mysfaktorn är ju a och o, det tycker ju både du och jag.

JAPP, jag har börjat smyga upp julen. Känns bra. MÅSTE!! Allt jag gör nu kommer jag att tacka mig själv för den 24 november, haha. Så kör hårt, Anne!! Ska fortsätta imorrn. Idag har jag inte gjort ngt knop alls vad gäller huset.

KRAMAR och TACK!!!

eastcoastmom said...

Snön är här i Connecticut också! En halvdag senare än den kom till er. Nu i kväll kommer regnet...

Annika said...

AM:
Just det, här började den falla vid fem igårmorse. Upphörde vid 14. Sen sleet. OCH så regnet. NU otroligt solsken, så nu smälter resterna bort.

Steel City Anna said...

Män fattar generellt inte detta med ljus tycker jag :) haha du skulle sagt javisst!

Väldigt fina bilder på solen!

Annika said...

Anna:
JAG borde ha sagt det. Jag borde det!
Ångrar att jag inte sa det.
TACK, solen och dess ring var helt magiskt att se. OCH det blev ju resultat också, haha.

Trevlig helg!