Wednesday, November 14, 2018

Glöm hygget, nu är det päntsdrunk som gäller!
Hej och godmorgon onsdag!


Tror att Blogger strular.
Just det, strul i kommentarsfältet.
Google har gjort om något där så att det är svårare att kommentera utan google-konto. Det är ett sådant man skaffar sig då man bloggar på Blogger, man får det automatiskt. Just nu verkar det som om de vill att alla ska skaffa sig ett google-konto.
Det går att kommentera utan också, men de har gjort det bökigare och svårare. Ge inte upp kära kommentatorer även om det—förhoppningsvis tillfälligt— är mycket störigt just nu.
Om man har konto i google går det lätt som en plätt.
Jaja, vi ska hoppas att det blir lättare. Det ska vara LÄTT att kommentera, inte svårt.


Men nu lämnar vi det åt sitt öde, och hoppas att det ska ordna upp sig å det snaraste.

Idag tänkte jag att vi ska tala om ett nordiskt fenomen som börjat dyka upp i amerikansk media mer och mer.
Ja, det är i samma stil som Hygge, Lagom och sådant. Bara lite mer med en twist. Denna gången kommer fenomet från Finland, och det kallas för Pantsdrunk, eller Päntsdrunk.
Rätt och slätt, att sitta hemma i sin soffa och dricka valfri dryck i sina underkläder medan man har godis eller chips inom räckhåll, haha.
Ja, man kan ju fråga sig varifrån detta kommer? Vem har gjort trend av detta som är gammalt som gatan? Men, alas, trend it is!


Bild från Amazon


Det handlar alltså om att ta det lugnt och varva ner i sin ensamhet. Chilla med favoritdrinken i handen i sitt eget hem iklädd myskläder eller rätt och slätt, underkläder. Utan stress eller press på att det måste vara “fint” . Man slår sig helt enkelt ner ensam som man är, bara så där.
Lite konstig trend. Har inte denna “trend” alltid funnits?
Men visst, varför inte? Det är väl bara att slänga sig i soffan med ett vinglas i handen om man vill det.
Päntsdrunk är liksom det lite anti-sociala-medier-hygge. Ni vet hygge, hastaggar och vackra mysbilder i parti och minut.
När man är Päntsdrunk slipper man tänka på Instagram och annat. Man bara ÄR!
Tja, det kan väl förstås vara en befriande aspekt, eller hur?
HAHA. Vi säger så!


Bild från thestatesouthworld.com.  Fast den här mannen är LIITE för uppklädd för att få kalla sig Päntsdrunk, haha.

Om hygge är brasor, mysiga filtar, ljus och äppelpaj är Päntsdrunk att slänga sig ner på soffan utan att bry sig, slå på tv’n och ta sig en drink i sällskap av sig själv i det egna hemmet och bara lulla på.
För, vem (enligt amerikanska och engelska artiklar jag läst) vill gå till en bar medan snöstormen ryter där ute och det är -20 grader för att träffa vänner när man kan vara päntsdrunk hemma i stugvärmen? Det enda man sedan behöver göra, vid kvällens slut, är att släpa sig till sängen istället för att trassla sig frysandes hem i snöglopp och motvind. Komiskt.

Ja, man kan tycka vad man vill om detta. Befriande kanske? Men ingalunda ett nytt fenomen, anser jag. Tror folk i Finland ALLTID varit päntsdrunk, långt innan trenden kom. Heck, detsamma gäller folk över hela världen.
Lite sorgligt fenomen är det också, även om det ju ska bevisa motsatsen till just sorgligt och ensamt


Bild från Poecommunications

Instagrambefriande? SVAR JA!!
Och bara det kan ju vara skönt, tänker jag. Många äro de som instagrammar “hygge” och "mys" i parti och minut. Jodå, jag med ibland, guilty as charged.
Fast sanningen är nog att jag ÄR mer hygge-tjej än päntsdrunk-tjej, trots allt.
Japp, nog kan jag ta mig ett glas vin i ensamhet när inte Peter är hemma, men under tiden mysar jag till det, med just tända ljus och annat skönt. Jag kör päntsdrunk på mitt eget sätt, hyggepänts.
Men visst, det ligger säkert sanningskorn i Päntsdrunk också. Finland blev ju nyligen utsett till det lyckligaste landet i världen, kanske päntsdrunk spelade in där? Finn lugnet i dig själv, liksom.Bild från Twitter.  Nordiska fenomen.  Finnarna borde sälja Sisu hårdare än Päntsdrunk, tycker jag :-)

Nej, det är underlig trend. Verkligen, jag tycker det. Men allt nordiskt säljer som smör. Det ÄR trendigt och det man sneglar på från engelskspråkiga länder.
Vi nordbor är coola trendsettare, helt enkelt.
Så varför inte välja att dricka i sin ensamhet hemma på soffan under vintern också …?
Hur konstigt och—“sorgligt normalt” eller “onormalt sorgligt”, eller bara “normalt” eller “bara något man gör ibland”— det än låter.Bild från apartmenttherapy.com

Frågan är, vad blir nästa nordiska trend? Let’s get Päntsdrunk, y’all!!!

18 comments:

Nettan said...

Blogger, ett fenomen för sig själv. Att hålla det enkelt kan vara svårt ibland.
Päntsdrunk nytt ord, gammal företeelse, vet inte varför jag osökt kommer att tänka på min gamla granne från barndomen. En äldre herre med finskt påbrå, alltid snäll mot grannbarnen men på fredagskvällarna visste man att han ”slappnade av” på det viset, men 70-talet hade inte några uttryck för det som vi har idag och jag håller med att Sisu borde lyftas fram mer än päntsdrunk tycker jag.

Nåja instagram och influencers, tycker det är viktigt att ibland även visa det som är verkligt och äkta för enbart vackra bilder blir ett filter i sig!

Kramar

Anonymous said...

Ha,låter som en skön trend tycker jag :-) Vi här hemma som tycker allt med USA är så coolt o trendigt och så är det lite tvärtom också, kul.
Mysa i soffan är klart underskattat, underkläder nej, myskläder ja för min del. OCH så tända ljus i mörkret förstås!!!
Kram från Anette

Monica said...

Haha, ja lite kul med trender men som du säger har nog folk gjort så här alltid, precis som de känner för. Maken gick jämt i jeans hemma så jag köpte mjukisbyxor för några år sedan och nu byts det om till dem:-) och en fin tenniströja eller liknande för varmt har vi så ingen myströja, men han verkar trivas i det lite mjukare och jag byter alltid om sen jag varit ute till något bekvämare hemma men någon pyjamasmänniska är jag inte som går i pyjamas en hel dag, gillar att göra mig i ordning, känns vettigare så på alla sätt.

Dator och system krånglar, är segt, trögt och Blogger med och Windows fasar ut program kollade jag upp för plötsligt var mitt fotoprogram väck. Var och varannan dag när jag startar upp så är tangentbordet ändrat till amerikanskt och det krånglar när jag ska byta tillbaka, borde fungera direkt men tar lite tid varje gång. Men vi kan inget göra, de gör som de vill med oss i denna datavärld, blir trött på den ibland måste jag säga.

Ha en fin onsdag Annika, så här mitt i veckan redan, veckorna går så fort!

Vform said...

Haha.. aldrig hört det uttrycket! :D Kanske för att jag är finlandssvensk eller för gammal... eller inte så ofta ensam!
Skönt verkar det att vara åtminstone! Får pröva på nån gång!
"Sisu" kan man tänkas föra till någon 'världsarvslista' på igenkänningsord för olika länder!
Som du vet har vi "sommar" här ännu ... växter och blad börjar visa sig igen! +8 grader idag!
Ha en fin dag du med!
Kram Vivan

Annika said...

Ja, tänk så många gamla alkisar som nu får upptäcka att de är trendiga! (sur ironi).

Jag är egentligen inte speciellt puritansk åt nåt håll men iom att jag har erfarenheter med alkoholism så hatar jag trender som gör det okej och busigt och inne att dricka ensam, dricka på morgonen, dricka i gömda små flaskor eller vad som helst som folk kan använda som ursäkt för att supa till lite extra.

Om man vill dricka ett glas vin när man är hemma själv så får man göra det som vuxen men snarare än att låtsas tt det är lite busigt och trendigt osv. så får man väl helt enkelt stå för att man inte kunde hitta på något annat sätt att slappna av just då...:/.

Däremot skulle jag inte ha nåt emot om det blev trendigt med obäddade sängar och smulor på köksbordet ;) .

Kram!

Annika said...

Nettan:
Blogger, helt plötsligt gör de ngt som man får klura ut med hjälp av google. Ändrar och har sig ...
Ibland har jag tänkt att jag borde byta till Wordpress, men nu har jag ju detta och är van vid det. Vill inte byta. MEN ska det börja kommentarsstrula då får jag nog tänka över ev byte en gång till ...

KOMISKT detta med päntsdrunk. Alltså, ett fenomen gammalt som gatan. Jag bodde i våningen över en finsk alkoholiserad man en gång. När han blev päntsdrunk fick han ibland delirium och började skrika och slå i elementen och fönstren etc. Otäckt. Annars var han lugnet själv. Han blev pantsdrunk deluxe. HAHA.
Nej, men vilken konstig trend, visst?
Att ens kalla det trend är ju en gåta i sig ...

Ja, jag borde leta upp hashtaggen på insta och se vad folk lägger ut på päntsdrunk. Kan ju vara en kul motpol till hygge...
För ja, visst är mkt såååå gulllgull och filtrerat många gånger.

KRAMAR!!!

Annika said...

Anette:
Ja, jag tycker det är KUL med allt nordiskt. Att det blir trend. Även att sitta i soffan och släglo på dumbuken och dricka vin blir trend. HAHAHA!!
Japp, absolut, tycker det är kul att man sneglar på Norden. OCH ja, norden har ju alltid sneglat på US. Så lite balans nu.
BRA där!
Att sitta i underkläderna går fetbort för mig. FÖR KALLT!!
Säger som du, myskläder ska det vara. Varm och gosigt. Förutom då man får en vallning när man minst anar. HAHA!
KRAMAR!!!

Annika said...

Monica:
ALLT kan bli trend, tom det som är urgammalt och alltid funnits. Helt otroligt. Blir nästan sugen på att läsa boken bara för att SE vad som skrivs. Ska önska mig den i julklapp kanske?
HAHA!
Same, same , Monica- Jag klarar inte av att gå i nattlinne eller pyjamas övh sedan jag stigit upp. Måste klä på mig direkt. Blir deppad annars, haha. Så inga sådana kläder för mig då jag blir päntsdrunk. Utan en skön, mjuk klänning eller yogapants eller ngt. Men inte i pyjamas och absolut INTE i underkläderna. FÖR KALLT!!!

Nej, men du har mer problem än jag. Tangentbordet ändrar sig bara när jag vill det själv, byter mellan amerikansk och svenskt. Annars inte.
låter inte bra, Monica.
Blogger har alltid haft sina perioder av strul. Trist nog. Hoppas det är övergående. Ha en fin dag nu!!

Annika said...

Vivan:
SÅ komiskt.
Nej, inte jag heller!!! Varifrån tar de allt?
helt sjukt. OCH så görs det trend av ngt som är URGAMMALT!! Ja, herregud.
Komiskt på ett sätt. Sisu vore en bra grej att föra ut i världen, riktigt bra. Ungefär som Sverige styrde ut fika. Sisu, det är ngt att vara stolt över. Päntsdrunk däremot? Eeehhhh ....
HAHA!!
Mild höst hos er.
VI har ungefär lika varmt nu då, haha.
Märkligt.
Ha det riktigt fint, och ja prova det här med att bli päntsdrunk, vettja!!
:-)
KRAMAR!!!

Annika said...

Annika:
HEJ, det ar länge sen! Plötsligt dyker du upp här som gubben i lådan. KUL!!!!
PRECISSS!!! Så tänker jag också, det låter som himla TRAGISKT!! Tänker på den finländske man som bodde under mig, och som blev så päntsdrunk att han fick delirium med jämna mellanrum. Blev helt galen, stackars man, och stackars oss grannar.
Jag menar, vad är detta att göra trend av? Så märkligt. OCH dessutom gammalt som gatan.
Håller med dig, tycker det är mkt underligt allting. OCH fel på ngt sätt, hur "gulligt" och "trevligt" det än ska framstå som.
Nope.
Som sagt, för ut SISU istället, det är ngt att verkligen vara stolta över. Men detta? Skit är faktiskt vad det är.

Ja, vem vet, kanske blir smulor och ombäddade sängar nästa nordiska trend?
HAHA.

Stor kram till dig, Annika. Hoppas att du snart kommer tillbaka!!

Pettas said...

Här sitter jag och småler, nästan lite fånigt, för jag har aldrig varken läst eller hört om päntsdrunk, trots att jag på sätt och vis hör till Finland. Men till Åland har det ordet inte nått vad jag vet. Skojigt att jag fick lära mig det via USA. Mindre skojig är "trenden" som så, men som du själv skriver så har den nog funnits länge, länge i Finland, kanske också på Åland, fastän vi inte har förstått att den heter Päntsdrunk. :)
Jag har förstått att det finns bloggare som inte kan kommentera här hos mig också men förmodligen handlar det om googlekontot.
Sisu, absolut, det är något att vara stolt över.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Åh, jisses amalia!
Nu börjar det kännas lite grann som om det kablas ut vad som helst bara för att det "behövs en ny trend"...
Känns lite grann som en bok som någon skrivit ironiskt för att driva med andra trender, och så har den tagits upp som en ny trend istället... :-P

Precis som du skriver, så kan en självklart dricka ett glas vin eller en kall öl i sin ensamhet någon gång. Även i myskläder (jag BOR i myskläder ;-D). Men då i kombination med kanske lite levande ljus och göra det till en myskväll.
Inte bara sitta i...vad...ett mörkt rum med TV:n påslagen och supa i sin ensamhet.
Usch, vad deprimerande det låter!
Tycker det låter som att denna "trend" inte gör något annat än att glorifiera alkoholism.

Dock tycker jag att det känns så roligt att just nordiska fenomen blir trendigt i ett land som USA (speciellt som VI sett upp till USA och tagit efter dem sedan...evigheter).
Norden är ju så litet på världskartan att det känns som de typ "inte ska känna till oss" (på något sätt).

Jag vet inte vad Sisu är för något, men utifrån bokomslaget på bilden håller jag med om att DET är något att stolt föra fram.
Och strypa trenden med soffalkoholismen!


Ja, en kan undra vad som kommer härnäst?
Vilket ord eller företeelse från Norden blir nästa upp på trendhimlen på andra sidan pölen...
Kan väl vara Norges tur då kanske? Eller Island?
Kanske jantelagen kan föras över till USA... hehe... Not! ;-P
Kanske någon tradition, som... Lucia. Inte för att jag vet hur det skulle gå, men kan soffsupande göras trendigt kan väl typ ALLT göras trendigt... ;-)

Ska blir spännande i alla fall att se vad som kommer härnäst :-)

Ha en fin fortsatt onsdag!
Kramar /Erica

Annika said...

Karin:
HAHA! DET hade inte Vivan ovan heller, fastän hon bor i Närpes. Kanske ett finska Finland fenomen. ELLER så är det bra ett fenomen som man gjort till fenomen i den engelskspråkiga världen? SÅ kan det vara.
Ingalunda en ny trend. Den har funnits i Finland, Sverige, Åland, USA och i många länder i tidernas evighet. Man vet inte om man ska skratta eller gråta.
Blogger strular nog mer än lovligt nu, är jag rädd.
men vi ska hoppas det är övergående. Det går att kommentera anonymt men de har gjort det lite bökigare. Kanske ett steg till än vad det vanligtvis ska vara ...

SISU, ja det tycker jag finnarna kan föra ut över världen. För det är ngt att vara stolt över.

Ha en fin dag!

Annika said...

Erica:
Eller hur, till och med det urgamla att sitta hemma ensam och dricka sprit. Det som egentligen bara är SÅÅÅÅÅ sorgligt och så vemodigt ledsamt.
Visst, söker man en trend så finner man .... men denna är ju sällsynt TÖNTIG!!
Jo, lite eller MYCKET ironi ligger säkert bakom. vi ska hoppas det iaf. Skulle vilja läsa boken bara för att jag är nyfiken, precis som jag läste lagomboken.
JA. nordiskt är hett. Allt från hygge och fika till päntsdrunk och krimialböcker från Norden, det är kul.
För som du säger, Norden kollar ju in USA hela tiden. Nu blir det lite mer balans på det hela.

Sisu är jävlaranamma, att kämpa, att inte vika sig och ha inre styrka. Finsk sisu! DET kan de vara stolta över, och det borde kablas ut. Men päntsdrunk ... ???

ja, nu ska vi se vad som kommer från Island eller Norge. Deras tur nu!!
Ngt blir det säkert, norrmännen kan ju föra fram sitt att gå på tur och deras hyttor. Islänningarna kan föra in lite mystik som de är bra på.
Ja, vi ska se vad nästa trend blir. Ser fram emot det :-)

Kramar!!

Brysselkakan said...

Sitta ensam hemma i underkläderna och dricka känns rätt tragiskt och jag får sorgliga tankar om alkoholister... Men kanske det finns något mysigt i det med!
Blogger... ja, det har pågått en tid, vill man inte kommentera via Google-konto är det lite besvärligt men vi kämpar på! Självklart har jag ett Google-konto men jag vill också att min blogg ska var lättillgänglig så då får det vara lite bökigt.

Anne said...

Jag blir också nyfiken att läsa den här boken, om inte så för att himla lite med ögonen, haha. Jag tycker det är härligt när nordiska beteenden och traditioner liksom blir trendiga och kommer över hit och det är nåt gulligt över hur mycket nordiskt som amerikaner beundrar och ser upp till. Det gör mig stolt faktiskt, hur mycket man verkar se upp till Norden.
Det sagt. Den här trenden är nåt som man kunnat skippa. Det är ju precis som du säger nåt som funnits i alla tider dessutom, inte bara Norden utan överallt och precis som du tycker jag också det är nåt väldigt sorgligt och ledsamt över päntsdrunk, även om jag drar på munnen och tycker det är ett roligt uttryckt och jag fattar poängen med att bara vara. Men nä, det är nåt tragiskt när det förskönas att sitta hemma och dricka, det är nåt tragiskt över det och visst har jag (såg du också kunde minnas en päntsdrunk typ från förr) också sett och vetat om päntsdrunk där hemma. Sorgliga, ensamma och olyckliga själar som suttit i sin ensamhet och varit päntsdrunk.
Inga problem med kommenterandet från min sida, google-konto som jag ju har :)

Kram!!

Annika said...

Brysselkakan:
Jag vet, det ÄR sorgligt. Jag tycker det. Vilken märklig trend. Verkligen.
OCH urgammalt i världen. Knappast ett nytt fenomen.
Jaja.
Ja, blogger vill gärna bråka. BRA att du inte ger upp och såklart vill man ha länk till sin blogg då man kommentarer.

Annika said...

Anne:
HAHA, jag tror jag måste önska mig den i julkapp, bara för att ...
JA! Jag älskar också att nordiska trender är så hett här. Så roligt. Men denna är ju lite ... mjaa ... skum.
Det är inget nytt under solen. Folk har alltid suttit hemma och druckit om de velat det, ensamma. I underkläder eller i vanliga kläder. Framför tv:n eller bara rätt upp och ner. Men ensamma dryckesmän och kvinnor har alltid funnits överallt. Tycker snarare det är ngt ledsamt över det än en trend.
Japp, nog har jag sett var Päntsdrunk kan medföra. Den stackars alkisen som bodde under mig, ibland sjöng han vemodigt på finska då han var ful så det lät i hela huset. Han var inte lycklig, och päntsdrunk-trenden så långt ifrån honom man nånsin kan komma.
Nej, ngt sorgligt över det.
MEN, blir lite sugen på att läsa boken, trots allt.
BRA att det inte strular då du kommenterar.
KRAMAR!!!