Friday, November 30, 2018

Börjar julen för tidigt?




Godmorgon!

Så blev det då sista dagen i november.
(och hur snabbt gick inte november då!!)
Anders har namnsdag!
OM Anders braskar julen slaskar.
Så vi får väl hoppas det är mildväder lite överallt idag då …
DÅ kanske det ändå finns ett litet hopp om en vit jul.
Här hos mig är det väl nästan en utopi om julen skulle bli vit …
One can hope, tho!


Själv har jag fullt upp dessa dagar. Imorgon är jag värdinna för den julfest som legat i träda ett par år nu. För två år sen opererade jag mitt knä i december, och i fjol vet jag inte varför det inte blev någon julfest?
Annars är det en årlig tradition, och nu är det dags igen.
Så jag fixar med ett och annat både inne och ute. Tyvärr lär det ska ösregna imorgon. Typiskt. OH well …


När jag kom till USA för länge sedan minns jag att jag tyckte att det var så märkligt att de flesta här började pynta upp inför jul SÅ TIDIGT!!
Under en av mina allra första Thanksgivings med Peters familj, det måste ha varit 92 eller 93, ville Peters mamma julpynta, och skaffa gran, direkt efter att vi ätit Thanksgivingmiddag. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var totalt flängt och galet så in i …
Tänkte väl nästan att det var så gott som helgerån ...
DÅ visste jag inte det jag lärt mig med åren, att det funkar så här i det här landet. Att traditionen bjuder så.
Under många år här i US tyckte jag det var lagom att köpa gran ungefär runt luciadagen. Ja, inte för att den dagen firas i US, men jag tyckte det var okej att köpa gran den 13 december. Alltså blev det så att vi under många år köpte den omkring den dagen.
Jag kan inte riktigt minnas då vi började pynta upp lördagen efter Thanksgiving? Det kan jag i och för sig lätt kolla upp eftersom jag fört dagbok i en herrans massa år.



Idag är jag nöjd att ha anammat den amerikanska traditionen som innebär tidig jul.
Det är ju innan jul allt är extra mysigt, magiskt och pirrigt. Det passar mig alltså som hand i handske att göra så här.
I och med att julen är över i och med att nyårsklockan slagit sina tolv slag så river jag julen direkt på nyårsdagen.
Efter nyår blir julen dammig och trist här i amerikatt. Konstigt? Nej, bara annorlunda än hemma.
Ni har Tjugondagknut att fästa er vid. Det skulle inte funka här.
När 13 januari rullar in har jag sedan länge sagt farväl till julen, då är julgardinerna nedpackade, julkuddarna undanstuffade, allt pynt ligger packat i sina stora plastlådor. OCH det känns så fint.


Dock, det märks tydligt, och har märkts i många år nu, att ni därhemma börjar med julen allt tidigare numera.
Om det kan jag inte säga så mycket, för jag förstår det ju också. November är så in i bänken grå och mörk hemma. Klart ni måste få börja med ljusslingor och sådant.  GO for it!!
Ibland kan jag och för sig tycka att det börjas för tidigt hemma, som när jag läser att folk redan i oktober börjar ta fram pynt.
Eller de som lyssnar på julmusik från den första september. NOT COOL. Affärerna skyller jag inte så mycket på, de måste sälja. Det är deras stora tid på året. Nej, jag skyller mer på så kallade influensers på nätet. Det är sådana som stressar fram julen hos många, tror jag. Nätet. Instagram, Fejjan, Pinterest, bloggar och Twitter …
Sedan ogillar jag starkt det där att många plockar på bort julen på annandagen.  Say what?  DÅ är det ju jul ännu, och sköna mellandagar.  OCH nej, börja inte snacka om vår den 27 december, för det HÄNDER INTE!! Då börjar vintern.



ANYHOO!!! Alla kör sitt race, och alla har min förståelse att börja pynta upp i november innan första advent. Kör på, säger jag.
OCH vill man vara mer traditionell och pynta upp sakteliga fram till jul, ja då gör man det.
Det fina i kråksången är att vi kan bestämma själva.
OCH säg mig den person som inte ler och njuter åt ljusslingor i den mörka novemberkvällen.


Ha en fin och bra adventshelg alla ni!!! VI HÖRS I DECEMBER!!!

28 comments:

Eva i Dalarna said...

Ja visst är det bra att var och en gör som den vill!
Jag har fått upp julgardiner och tagit fram adventsljusstakar, det är väl ungefär så det brukar vara hos mig vid första advent. Jag gillar julen och myser på men jag tar det lite i taget. Får passa in julstöket mellan jobbnätter.
Första advent kommer ju nu och den tycker jag är extra mysig, min ena dotter är född i denna tid och i år fyller hon 30 år. Så det blir extra firande denna helg.
Ha en fin adventshelg du med. Och välkommen Julbloggen!

Nettan said...

Visst ska det vara så, ljusslingor i novembermörkret, soft musik på radion och allt det som gör att ens hem är mysigt! Jag tycker så mycket om när vi kommer in i mitten på november och jag vet vad som ligger framför mig.

Ja affärernas musik och pynt kan vi inte göra mycket åt mer än att låta bli att köpa för tidigt!
Hoppas nu att ni får en härlig helg och fantastisk fest!

Kram

Monica said...

Lycka till med julfesten Annika! Hoppas den blir riktigt trevlig och att du kan förbereda så att du kopplar av själv sen, svårt, vet, är lite svårt att njuta när man jobbat med allt innan:-), men hoppas det blir bra. Och det är så fint hos dig och härligt med julen och alla ljus, de behövs som mest nu, tänk att det redan är december. Önskar dig/er en fin helg!

Äventyret framtiden said...

Hoppas julfesten blir en fin upplevelse. Det är mycket jobb med att arrangera en sådan men jag antar att du har vanan inne och klarar det galant.
Personligen vet jag varför jag är lite trött på att allt blir som i USA också här men så är det, influenserna kommer över havet, tiderna förändras och vi gamyler har svårt att förstå hetsen att börja med julen långt innan det är jul.
När vi lagade julmat i mängder, för många olika tillfällen, fixade julfester och middagar redan från början av november, då blir man urtrött på allt som heter jul, när den väl är inne. Då kändes den dammig på något sätt.
Att ta ut alltför mycket av det goda i förväg är ingenting för mig efter den erfarenheten.
Nu när jag inte står vid spisen dagarna i ände längre och fixar julmat åt andra, står på marknader och ropar god jul åt folk, ser jag annorlunda på julen igen. Jag ser framemot att få bygga upp stämningen, men inte med mycket saker, utan med några få som ger mig den rätta julstämningen.
Tack och lov för att vi kan och får vara annorlunda, att inte alla måste följa trenderna.
Julen tycker jag om men inte alltför tidigt.
Jag förstår väl att du följer ditt lands traditioner. Så blir det naturligtvis och jag tycker det är roligt att läsa dina reflektioner och tankar om högtiden.
Särskilt mycket om det kristna budskapet handlar det inte om längre,utan om så mycket annat.
Ha en fin helg Annika, lycka till med festen och vädret!

Humlan said...

Jag håller helt med Pettas! Jag vill inte börja för tidigt och jag bygger sakta upp julstämningen.
Jag har satt upp och tänt lite slingor ute, men inte tänt upp juslyktorna (med slinga i) än för det kändes som för mycket jul och det får vänta till helgen. Jag hoppas kunna få upp lite adventsstakar och stjärnor inomhus i helgen, men jag är inte säker. Efter en ögonbehandling i veckan så är ögat irriterat och det beror på hur mycket jag klarar av se. Just nu känner jag att jag inte borde ha gått in här och läst heller, jag sitter och blundar med högerögat, får hålla mig borta från datorn i dag tror jag. Hur som, jag vill inte heller börja för tidigt och jag vill inte att julen ska ta slut för tidigt. Och jag vill inte höra/läsa något om att man är trött på julen och att den ska UT för tidigt så om du saknar mig från nyårsafton och till mitten av januari så är det därför. haha
Men jag har full förståelse för att du har tagit efter den tradition som finns omkring dig.

Nä nu ska jag nog logga ut för i dag, känner jag.
Ha en bra dag och helg!
Kramar!

Anonymous said...

Här i Spanien där det är ljust så länge på dagen, börjar skymma först vid 18.00-18.30 tiden gör att man längtar tills det blir kväll och stjärnor och elljustaken ska tändas. Tycker det är sååå mysigt när det är mörkt ute och så har man pyntat och gjort fint och tänder upp allt, I love it!

Däremot är jag rätt less till nyår på allt det röda och då brukar jag börja packa ihop julen så smått. Hålla sig till

Nu ska vi ta en promenad i det vackra vädret, tyvärr blåser det lite för mycket för min smak, men, men.

Stor kram och trevlig advent hälsar Yvonne

Anonymous said...

Hej! Hoppas ni får en riktigt trevlig julfest imorgon!
Imorgon åker alla slingor, ljusstakar o stjärnor upp i det här huset. Varken tidigare eller senare.Vi tvättade alla fönster förra helgen men nu har det regnat i två dgr så nu ser de ut som innan igen men who cares?
Julpyntet får vänta till ngn vecka innan jul men däremot inte glöggen. Den, peppisar o lussebullar njuter jag av så fory jag kan och ända fram till jul.
Kram från Anette

Annika said...

Eva:
Precis, man gör ju det. Börjar när man vill, smyger upp det eller går ALL in direkt. Fine, fint.
Tycker det är OK även hemma att tjuvstarta i november numera.
Advent är en mysig tid, som inte uppmärksammas här. Bara kyrkorna kör det.
Men det är verkligt fint.
Du har mkt att se fram emot. Mysigt.
Ha en toppenfin helg!!
Och ja, sen blir det julblogg :-)

Annika said...

Nettan:
Jamenvisst! Om det är så att man längtar så tycker jag att alla som vill ska pynta upp. Gör det.
Det är ju nästan nödvändigt i novembermörkret.
jag med, jag gillar november. Tycker det är en fin månad. OCH speciellt nu kanske då det är mer accepterat att börja tidigare. Då jag växte upp var det INGEN som ens andades on jul i november.
Tycker nog det är bra att det ändrats.

Vad gäller butikerna och att de börja tidigt, det är vad det är. De ska sälja, och måste sälja. Vad vi kan göra är att antigen köpa på oss, gömma undan det tills det är dags eller helt enkelt skita i det.
Men affärerna, ja de måste ...

tack fina du. Ha en riktigt fin helg nu!
Kramar!

Annika said...

Monica:
TACK snälla Monica!
jag hoppas det ska bli roligt. Mkt jobb är det iaf.
Visst, när man är värdinna är det mkt att tänka på hela tiden, men jag brukar ha trevligt. Hoppas jag har det denna gången också.
men gästerna går kliva in i en julstuga iaf :-)
TACK igen Monica!
Ha en fin och bra helg nu!!

Annika said...

Karin:
TACK!!
Jo, jag har vana av detta. Det har jag, av fester övh. Så det ska nog gå bra.
Men mkt att göra är det.
Ja,mkt hemma kommer absolut från US. Så är det, och folk sneglar på det där med black friday (världens töntigaste US-import t Europa) och att sen sätta igång. Men då är det ändå i slutet av november, so be it då ...
Men mkt kommer nog hemifrån också. Du vet, glögg ska drickas i oktober, en gran tas in då också. En liten bordsgran etc etc. Sen läggs det ut på nätet, och så börjar det. Lite stress kanske? Vet inte.
Precis, det är väl det som är risken. Bärjas det för tidigt är folk less på annandagen och river den. OCH hemma har ni ju absolut inte traditionen med att julen är slut på nyår. Ni har den fram till 13 januari.

Karin, tack och lov att vi alla kan göra som vi vill. SÅ sant. Just det där att sakta smyga upp som du gör på Pettas. Låter så fint. Gillar det.

Jag skiter också i trender. Vill ha som jag har det. HAHA.
Vi kör så, Karin.
Och ja, jag anammar det amerikanska tänket numera. Skulle jag flytta hem skulle jag förmodligen göra lite annorlunda, men säkert behålla mkt av det jag gör idag.

nej, det kristna budskapet har nog försvunnit hos många av oss. Så sant.

Karin, ha en fin och bra adventshelg!! OCH tack!!

Annika said...

Humlan:
Det är bra.
Så är jag uppvuxen också. Att inte börja för tidigt.
Och jag tycker det är fint, även om jag gör annorlunda idag.
Det är alltid bra att rigga upp innan, tycker jag. Sen kan man tända då man vill. Hoppas att ditt öga är bättre snart, vad jobbigt det låter.
HAHA, jag är inte den som predikar om att ta ner julen på nyårsdagen. jag gör det, men förväntar mig inte att andra ska göra det ffa inte folk i norden... Ingen jul-nazi här. Du kan lugnt läsa här även efter nyår. HAHA. Men så mkt jultema är det inte längre då ;-)
Ha en fin helg nu och må ögat läka bra.
Kramen!

Annika said...

Yvonne:
Det är så ljust alltså? Trodde det var ungefär som här. Här går solen ner 16:46 nu.
Men så pass mkt senare hos dig alltså!
JA! det är det finaste, att se allas slingor som lyser i mörkret, stjärnor etc. Älskar det!!
Så jag förstår att du gillar det massor.
ja, till nyår vill man ju gärna ha lite glitter etc, iaf jag, Lite vitare och så ...
Men dit är det en stund kvar, som tur är.
Ha en fin kväll nu, och hoppas blåsten mojnat.
Kramar!

Annika said...

Anette;
MYSIGT!!
Love it. Det är en så härlig tid på året!
Helt rätt, Anette!! Njut på! Så ska det vara.
Kramar från MIG till dig!!

Humlan said...

Kunde inte hålla mig ifrån att kika in och kom lagom till du svarade. =)
Jag Vet att du inte är en jul-nazi och jag förstår att din jultid är väl som min (även om jag smyger igång den); du startar bara lite tidigare och slutar lite tidigare.
Hoppas ni får en riktigt trevlig julfest!
Nä,nu ska ögat få vila och läka lite.

Kramar!

Annika said...

Humlan;
HAHA, klart du gjorde.
Nej, ingen jul-nazi här på min blogg. Det är ju bara lite annorlunda våra länder emellan. Här finns ju inte ens Trettonhelgen.
Jag kommer att skriva mitt sista inlägg den 23 dec (fast det är en söndag), och sen tar jag paus tills i början av januari. MEN då brukar jag bara hoppa på där jag slutade.
Och vintertema hoppas jag det blir oavsett. Många snöiga och kalla inlägg sas. Men jul? Nopeli.
Ja, vila ögat nu!
Kramar!

Erica said...

Vad roligt det låter med julfest! Speciellt när ni varit tvungna att hoppas över den i något år. Då har ju årets fest potential att bli RIKTIGT lyckad :-D
Tråkigt med väderprognosen. Ni får göra det desto mysigare/trevligare inomhus istället :-D

Ja, jag kan tänka mig att det blir ordentliga kulturkrockar när en precis flyttat till ett nytt land... speciellt vid större högtider som julen.
Jag tycker verkligen att du verkar till 100% lyckats bygga upp "det bästa av två världar" när det kommer just till jul. Älskar att läsa om era jultraditioner och mixen av svenskt och amerikanskt! :-D

Angående när plocka fram julen...
När jag växte upp hade vi också väldigt bestämt "inget jul innan första adventsveckan".
Vi 1:a advent plockades den s.k. Adventslådan ner, vilken innehöll en del av pyntet.
Närmare jul (kommer dock inte ihåg exakt när) var det dags för Jullådan. Den som innehöll resten av pyntet. Alla tomtar. Kyrkvärlden. Krubban-landskapet. Julgranen.

Ända tills förra året har jag också varit stenhård på att "Nej, ingenting som har med jul att göra förrän första advent".
I år har jag däremot känt att jag börjar vända om. Eller typ göra en helomvändning.
Känner att "men vad sjutton! Börja med jul när en känner för det."
Självklart; typ september och första halvan av oktober tycker jag fortfarande är på tok för tidigt.
Men jag känner, vilket ändå förvånade mig ordentligt, att jag på något sätt kastats in i någon typ av "let go-mode".
Do what makes you happy, typ.

Och MÖRKRET ja! Usch! Det värsta jag vet.
Skulle ärligt stå ut bättre med vintern om det inte vore för MÖRKRET!
Just nu går solen ner runt 13:30-14:00 på dagarna. Ungefär när jag slutar jobba för dagen.

OCH på Söndag ÄR det i alla fall första advent!
Då börjar julen på RIKTIGT och då är det inte längre någon diskussion om för tidigt :-D Love it!
Jag har skrålat julmusik på jobbet hela veckan, vilket gör det ÄNNU roligare att jobba :-D :-D


Ha en riktig toppenadventshelg, med en underbar julfest!
Kramar /Erica

Anne said...

Amen Annika, håller 100% med allt du skriver här. Det är precis så jag tänker och känner. Precis som du anammar jag den amerikanska varianten med när allt ska upp och när det ska ner. Hehe, sedan kan jag också känna att det är ganska mycket jobb få ordning på allt så då vill man ju verkligen få upp det i tid så man hinner njuta till max innan man ska jobba hårt med att ta ner allt igen. Vår granne mittemot brukar stå och slita med sina ljusslingor och all jättefin julbelysning han sätter upp på sin tomt - men han gör allt det här hästjobbet i mitten av december!! Och som du vet ska hela härligheten ner direkt efter nyår igen (vilket han också gör) så jag tänker mig att det är kort tid njuta av allt hårt arbete han lagt upp....Bättre köra direkt efter Thanksgiving som majoriteten ju gör här :)
Våra traditioner nu Annika känns ju så självklara, så här man ska göra och tänk vad tomt, konstigt och lite julstämning jag/vi skulle få om vi inte gjorde så här. Jag menar, tanken att göra som vi var uppväxta med, att ta in granen först på julafton eller någon dag innan. Känns sååå konstigt tänka sig idag, julstämningen skulle saknas. Men så var det ju inte under uppväxten och nog sjutton var det megamycket julstämning då också, pirrigt och fint. Men känns otänkbart idag, helt klart. Jag kan faktiskt inte ens riktigt minnas eller föreställa mig längre hur det skulle vara att göra så...

Det jag märkt är att julmusik på radion, du vet de här stationerna som ändrar till julmusik 24/7, de brukade börja efter Thanksgiving, sedan blev det att de började direkt Thanksgivingveckan redan men i år (första gången det är så?) hade de redan ändrat till julmusik hela veckan före Thanksgiving. Jag reagerade på det, kan inte minnas det varit fullt ös redan en full vecka före Thanksgivingveckan. Det kan jag tycka är njae...

Kul med julfest, du får visa bilder och berätta mer nästa vecka.
Du nämnde ditt knä, det kom mig att tänka på din arm. Den brännskadade, det är ju ett bra tag sedan nu men hur är läget nu, så här xx antal år/månader sedan det hände? Är allt helt läkt och precis som vanligt eller har du ärr?

Kramar i mängder!

Annika said...

Erica:
KUL och en massa jobb!
Haha. Men roligt imorrn då allt är klappat och klart och gästerna kan komma!

Tack Erica, visst blir det kulturkrockar. Jag hade en lång landningsbana också och var ganska pessimistiskt och neggig under ett par, tre år. Ville helst bara flytta hem då. MEN sen vände det.
OCH efter ett tag insåg jag att jag har det bästa av två världar. men vägen dit var lång och krokig. Tror de flesta går igenom en sådan tunnel då de flyttar till nytt land.

Som du är uppvuxen är även jag uppvuxen. Tänkte skriva mer om detta i december. Precis som du skriver hade vi också.
Lite kom fram vid advent, stjärnor och stakar etc. Inte mer. Sen kom det fram lite mer med tiden. Sakta men säkert. OCH den 23 kläddes granen. Sen stod den kvar till 13 januari (Knut) eller kanske tom lite längre?

Tycker gott ni därhemma kan luckra upp det där med advent lite, och att pynta då. Det är ju så mörkt, tänd ett ljus och förbanna mörkret, haha. Nej, men jag tycker nog du kan börja tidigare än advent. Om än inte full jul kanske?
Exakt, do what makes YOU happy!!

Härligt Erica!
Go all in nu. Nu kan ingen säga ngt, haha. OCH vi bryr oss inte ändå ;-)

Ha en toppenfin helg.
Kramar!

Annika said...

Anne:
Tack käraste du!!!
Så roligt att höra.
I det här fallet har jag tagit skeden i vacker hand totalt. Men inte från början, det tog ett tag. tack och lov att jag kom till insikt, haha.
Det funkar inte med det traditionella svenska tänket här. HECK, det går ju knappt att få tag på en julgran den 21 december, då har de försäljningsställena slagit igen.
Nej, jag tycker synd om din granne som gör det i mitten av dec. Jag har också en granne som gör så, och jag tycker också det är synd då de tar ner det efter nyår direkt. Önskar att de gjorde det tidigare, för deras skull. OCH för mig, hehe. Gillar att se ut på deras grejer, hihi.
Sanning i det du säger, vi skulle helt enkelt inte kunna fira som vi gjorde hemma. FÖR JA!! Det var extern julkänsla och pirr runt den 23 dec. OOO vad det var härligt!!
men här, skulle man köra så här skulle det betyda jul i en vecka. SO NOOOOO!!
hemma är ju 13 jan en bra gräns. Här skulle det fasiken bli SÅÅÅÅÅÅÅ fel.

SAMMA här, den radiokanal som spelar julmusik här började före Thanksgiving. veckan innan. Jaja, snacka om tidigt.
MEN, jag klagar inte, hehe.
Lyssnar på Bjällerklang på SR nu, de började idag. Den är rätt bra, lite för ny musik bara. De skulle ha fler gamla godingar. Annars gillar jag blandningen mellan svenskt, engelskt och amerikanskt. Works for me!!

ja, två år sedan mitt knä. OCH det bråkar med mig än med jämna mellanrum. I perioder. Undrar om det är väderrelaterat? Ibland tror jag det.Vet också att ortopeden sa att det var lånad tid. Att det skulle hålla ett tag, men sen skulle det bli en delprotes i det. Inte en full knee replacement, men delar ska byttas ut. GUD vad jag hoppas att det dröjer tills dess.
Armen ... ska vika ett inlägg till hela den historien efter jul. Från hur det började till hur det ser ut idag.
Det finns ett stort ärr på den armen, som aldrig går bort.
TACK för att du frågade om det, så gulligt.

Ha en fin och bra och mysig helg!!
KRAMAR!!!

Brysselkakan said...

Nog slaskar det... Har regnat så gott som hela dagen. Och blåst.
Så Anders har gjort vad han kan för en vit jul!
Ha en fin 1:a advent!

Annika said...

Brysselkakan:
ETT gott tecken, haha. Här har det också varit rätt slabbigt idag, haha. Runt 4 grader och mulet och lite regn ibland.
Ha en fin 1 advent du också!

Bloggblad said...

Oj, vad långa uppsatser det blev om julpynt! Själv är jag adventsortodox. Bara ljus i fönstren och en stjärna. Men i år kommer jag att pynta TIDIGT. Eftersom julaftonen är på en måndag, kommer jag att pynta redan på fredagen!

Nu jobbar kag tre dagar i veckan, så jag orkar inte ställa till med så mycket när jag är ledig.

Men jag tycker om din entusiasm! Glädjen över att fixa och dona är en skön känsla.

Channal said...

Det är kul att det är lite olika tycker jag. Funkar det för er med jul nu så är det helt ok :-)) Själv har jag advent i mitt hus. Stjärnor och adventsljusstakar i fönstren. Amaryllisar och hyacinter blommar vackert. Pepparkakorna är bakade och första ljuset tänt. Och julkalendern på TV verkar bra!

Trevlig advent o Kram! Anna

Steel City Anna said...

Första advent är en så fin högtid i Sverige. Jag har verkligen saknat dessa traditioner. Så kul att få vara med igen! Håller med om att julen är roligast innan jul :)

Annika said...

Bloggblad:
Sant, det blev det. KUL!
Gillar när man engagerar sig i kommentarsfältet.
Du är traditionsbunden. I like it!
Jag har anammat min nya plats på jorden och tagit efter deras "gång".
Ja, visst är det härligt att fixa till julen. Älskar det!!
Ha en fin måndag!

Annika said...

Channal:
Olika över världen detta.
Och ja, här gör man så. Och det ställer jag SÅÅÅÅÅ gärna upp på :-)
Tycker man börjat allt tidigare hemma numera också.
Låter så perfekt, Anna!! Underbart. Såg på insta att du haft en så fin helg.
Så stämningsfull!!
Kramar!!

Annika said...

Anna:
Jättefin!
Saknar den här i US!! Här är det bara kyrkorna och mkt religiösa som uppmärksammar den.
ja, såååå härligt att du bor hemma och får uppleva allt detta. DET skulle jag också vilja.
Visst är julen helt klart mysigast innan jul.¨Ha en fin måndag!