Wednesday, April 25, 2018

Amerikanska Fenomen: Mer om mat!




Godmorgon onsdag!!



Hoppas allt är bra med er så här i slutet av april.
Jag är gräsänka igen. Japp, så är det. Det innebär taskig nattsömn, sena kvällar och tidiga morgnar.
Inte för att jag "måste" någonting, men det är så min kropp funkar.
Jag är vaken så sent jag bara KAN, sen somnar jag och sover hackigt. Uppe med tuppen som vanligt och tar min power walk.
Så ser det ut.
Jo, jag ser fram emot fredag väldeliga.
Idag är de dessutom Peters stora dag. Just det, han fyller år idag. Vi ska fira honom i helgen som kommer, men jag hoppas att någon ute i Omaha bjuder ut honom ikväll. Tveksamt dock om Peter ens nämner sin dag för dem, tvivlar.


Idag tänkte jag att vi ska ta oss en titt på amerikansk mat igen.
Tänkte som följer, i "dagens evangelium" ska vi ägna oss åt den mer vardagliga maten. Mat som jag vant mig vid, och mat som jag (och de flesta med mig) gillar.
Nya seder och bruk vid lunch och lite sådana tankar.


Jag vet att jag förut nämnt för er att i USA kan man nästan inte få tag på en dålig hamburgare. Det är som i Sverige, det går knappt att få tag på en dålig pizza där, eller få en dålig pizzasallad. Man vet vad man får. Det ÄR gott. Punkt slut.
Detsamma gäller här i hambugarnas förlovade land, det går inte att få tag på en dålig burgare (eller klart det gör, men för det mesta är det spot ON).
Burgarna är goda, matiga och med massor av olika toppings. Burgare och USA går hand i hand. Dessutom är pommes fritesen, french fries, galet goda här för det mesta också. Fries, det är en av mina stora svagheter. Jag har mycket svårt att stå emot sådana.



Bild från Foreman grill recipes.


De flesta svennar som kommer till USA på besök brukar gilla maten MASSOR!!! Det är mycket tacksamt att gå ut och äta med svenska besökare. Det finns så mycket som tål att prövas på på menyn.
En av de mer populära rätterna att prova är crabcakes. Eftersom jag bor nära Chesapeake Bay, där crabcakes sägs ha "sin vagga", får man väldigt goda sådana på restaurangerna runt DC.
Crabcakes är gjorda på krabbkött, ströbröd, old bay seasoning (en mycket poppis krydda till fisk och skaldjur), panko, selleri, persilja, dijon-senap och Worcester-sås.
Man steker dem tills de blir gyllenbruna, och sen äter man dem med tartassås.
Ofta serveras crabcakes med fries. Ibland serveras crabcakes som sandwish, och då äts den som en burgare.
Jag tycker absolut att ni ska testa denna rätt när och om ni kommer hit.
Lobster rolls är en annan klassiker. Det är hummer som är ihophackad med majonäs, selleri, gräslök och citron. Detta serveras i ett korvliknande bröd, och äts ofta med grillad majskolv till.
Ju mer norrut du kommer längs den amerikanska östkusten, desto godare blir förmodligen din lobster roll.
Min godaste åt jag på Cape Cod i Massachusetts. SÅ galet god.





Maryland Crab cakes. Bild från chowhound.



New England lobster rolls.  Bild från Food52


Lunchen då en vanlig dag för de flesta?
Vi kan nog lugnt fastslå att det är en deli-macka för de flesta. Givetvis äts annat också, men deli-mackor är klassisk lunchmat.
Du går in på ett deli, beställer den macka du vill ha. I den beställningen får du välja mellan olika brödsorter, eller bagels. Du bestämmer vad du vill ha på din macka, om du vill ha sallad, tomat, lök, gurka, pickles, majo etc etc. Du väljer vilken ost du vill ha. Valen är mågna, och beställningar på ett deli går snabbt. Så det kan vara lite lätt stressande att beställa där. Man vänjer sig, tro mig. I början klarade jag nästan inte av det.
Denna macka är ofta ganska stor och den serveras ofta med en liten påse chips till. En sådan påse chips är lika med en portion chips.
Att äta chips till mackan kan kännas märkligt i början, men man vänjer sig vid det också. Idag tycker jag att det är gott.
För Peter är det självklart. Mina egna luncher består nästan enbart av sallader av olika slag och sen en grabbnäve nötter till dem.
Deli-mackor kan vara både kalla och varma.




Det är nog vad många hemma kallar en Dagobert-macka. Äkta amerikanska deli-macka. Bild från Killabrew salon


Frukosten består ofta av flingor och mjölk. Ni som varit i USA vet hur oändligt mycket flingor det finns att välja på i butiken. Vi snackar hyllmeter efter hyllmeter av nyttiga till högst onyttiga sockerflingor.
Peter äter yoghurt och musli till frukost. Jag, jag äter ingen frulle alls. Dricker bara kaffe. Mitt första mål mat äter jag till lunchen.
Funkar bra för mig.




Nyttigare variant av flingor.  Bild från livestrong.com


Middagar kan nog skifta väldeliga. Många kommer hem vid olika tider, många har aktiviteter kvällstid.
Det är svårt att säga vad en normalmiddag kan tänkas vara? Jag vet också att det skiftar väldeliga på om man sitter ner tillsammans och äter, eller tar något i hastigheten. När jag jobbade på Montessori under mitten av 90- talet fanns där en liten tjej som berättade att de ALLTID åt middag ute i hennes familj. Varje kväll. Jag minns det därför att jag tyckte det var sorgligt att höra.
Peter, Karolina och jag åt alltid middag tillsammans under hennes uppväxt.  Peter och jag äter middag tillsammans varje kväll
Vanliga lagade middagar.  Spagetti, lax, kyckling av olika slag, lasagne. Helt enkelt vanlig middagsmat.


Bagels är populära, kanske framförallt till frukost. En vanlig enkel bagel äts med cream cheese. Den kanske rostas innan.
Man kan också beställa frukostbagels, då kommer de med med ägg, bacon, frukostkorv ost etc och man äter dem som en dubbelmacka. De är jättegoda!  OCH SÅ mättande.




Äkta frulle-bagel.  Bild från feedfeed


Det finns en hel del “frukostmat” som jag aldrig skulle stoppa i mig heller. 
Donuts är en sådan. För ja, här är donuts inget fikabröd det är ett frukostbröd, mer eller mindre. Jag gillar inte donuts, vilket jag är tacksam för.
För sött och för fett.
Inte vad jag vill ha till frulle. Wienerbröd äts också till frukost, liksom söta kanelbullar. Nej tack, igen.
Wienerbröden är mycket godare hemma, och i Europa. Let me till you!!
Amerikaner har en förkärlek till det söta på ett helt annat sätt än vad vi från Europa har. Det känns konstigt ibland.




Donuts.  Bild från dealnews

Comfort food finns det något som heter också. Alltså mat som får dig att känna dig ALL warm and fuzzy inside.
Mat som kanske ger trygghet och komfort. Vanliga exempel på sådan mat är köttfärslimpa med potatismos, grilled cheese sandwiches med tomatsoppa, macaroni and cheese, clam chowder, pajer av olika slag.
Det gemensamma för comfort food är att de ofta är kaloristinna med mycket “tröstande” kolhydrater. Mysmat kanske man kan kalla det för?  Mat som gör dig varm och mätt.




Bild från snackworks


Nu ska jag avsluta dagens inlägg.

Vad är så kallad comfort food för dig?
Vad brukar du äta till lunch?
Äter du och din familj middag tillsammans?
Äter du alltid varm middagsmat? Eller kan du tänka dig att bara ta en macka?
Vilken amerikansk mat gillar du allra bäst?


Ha en riktigt fin och BRA onsdag!

25 comments:

Äventyret framtiden said...

Åter ett intressant matinlägg.
Jag tror att jag skulle bli stor, rund och tung om jag bodde i USA ;).
Komfortmat för min del är vanlig husmanskost med mycket grönsaker till, med betoning på mycket.
Lunch äter jag inte längre. Det blir en ordentlig frukost istället, som jag beskrev redan tidigare och som du tror att amerikanarna skulle tycka att var fattig. En fruktsallad, gjord på färsk frukt, hör också till så gott som varje dag. Vi äter alltid middag tillsammans. Inte nödvändigtvis varm mat alla gånger, Beroende på årstid osv. Vi kan lika gärna äta en matig sallad. Nästan aldrig en macka, annat än frukostmackan. Vi tycker om soppor också, grytor...alltid hemlagat från början till slut. Varken halv eller helfabrikat.
Uppriktigt sagt så vet jag inte vilken amerikansk mat jag gillar. Måste nog tänka till lite extra.

Ha detsamma Annika!

Miss Marie said...

Mmmm, vad gott allt verkar, jag blir hungrig bara av att se bilderna!

Vi äter alltid middag tillsammans på kvällen, men med en tvååring är det sällan lugn och ro, men det är en vana jag grna vill få in! Känns viktigt att sitta ned tillsammans. Comfort food är gärna något med ost, eller en härlig slow cooked stew. Vad gäller amerikansk mat måste jag nog ändå säga att hamburgare är en stor favorit, alltså bra hamburgare, inte donken! :)

Annika said...

Karin;
Tusen tack, efter den fina feedbacken och intresset i förra veckan så kommer här del 2.
Roligt att du gillar!
MYCKET vanligt att man går upp i vikt då man kommer till US. För man vill testa allt, och det tar en tid innan man hittar sin lunk bland kosten.
För, det finns ju sååååå mkt nyttig och bra mat här likaså.
Husman kan absolut delas in i komfortmat. Lätt. Den är ju ofta av det slaget.
Grönsaker måste det vara till, massor!! Håller med!!
Så du skippar lunchen, som jag skippar frullen.
Ja, din frukost låter god och som man står sig bra på den!! Härligt.
Ha det då gott!!

Annika said...

Marie:
SÅÅÅÅ mycket gott det finns alltså.
Precis, det blir ju så, när barnen är små blir det lite kaos. Men det är bra att lägga vanorna tidigt, eller direkt, för familjemiddagar.
Håller med, ngt som gått i slow cookern blir ofta comfort food.
Hamburgare, alltså det är top of the line det. Det tycker jag också!!
En riktigt god en, som inte är fast food.
MUMS!!

Anonymous said...

Comfort food är främst något som äts under höst och vinter. Hos oss är det ofta ungsrostade rotfrukter och ungsbakt lax med en kall sås till gjord av crème fraiche och fetaost, kryddat med salt, peppar och citronolivolja.
Till lunch blir det bananpannkaka med naturell grekisk yoghurt och någon skivad frukt, nästan varje vardag året runt!
Vi äter lagad middag ihop när T kommer hem så tidpunkten varierar stort! Men har vi båda ätit lagad lunch så kan det bli knäckebröd och nyponsoppa, gott det med.
Amerikansk mat är god, precis som du skriver och burgare kan aldrig gå fel. Kan inte välja en favorit för tror jag knappt ätit något i US som inte var gott!
Kul inlägg!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Spännande att få läsa lite mer om amerikansk mat :-D
Och jag kan mycket väl tänka mig att det inte är svårt att hitta goda hamburgare i hamburgarens förlovade land ;-) Är ju lite som USA´s "nationalrätt" ;-)
Jag har alltid velat smaka en äkta amerikansk burgare, och det är förmodligen typ det första jag skulle testa i matväg den dagen jag kommer dit :-D

Av skaldjur är jag dock inte ett jättestort fan (förutom räkor), men det skulle vara intressant att smaka sådana crabcakes. Har ju hört namnet sååå många gånger i filmer och serier :-)

Mackor till lunch verkar nästan vara gemensamt för de flesta länder förutom Sverige...
Känns lite grann som om just vårt land nästan är "unikt" att äta lagad "middagsmat" till lunch.
Dessutom har vi ju faktiskt också vår fina skolmat. Dels att den ju faktiskt ÄR gratis, och dels att det är bra mat (i alla fall nuförtiden).
Nu har jag visserligen bara Piteå kommun att jämföra med, men Piteå HAR riktigt bra skolmat! Och det säger jag inte bara för att jag jobbar inom Måltidsservice ;-)
Måste bara få pusha lite för salladsbufféerna också, när jag ändå har ångan upp ;-P
Salladsbuffén i en svensk skolmatsal tar upp typ halva "matstationen".
Jag jobbar på en en(1)avdelningsförskola med barn mellan 1 & 4 år, och jag serverar 7-9 salladssorter varje dag.
Så jag kan absolut tänka mig att det är en ordentlig omställning när en som svensk kommer utomlands och det bara äts mackor till lunch. Dessutom kanske "on-the-go".

Min lillebror jobbade några månader i Norge för kanske 8-10 år sedan, och jag vet att han var genuint irriterad över lunchmaten där...
"De äter ju bara mackor till lunch!"
Han var ju van vid att lunchen består av en ordentligt lagad måltid, så jag vet att han tyckte det var jobbigt just med luncherna där.

Dock tror jag att mackor skulle passa mig riktigt bra som lunch, eftersom jag aldrig är särskilt hungrig mitt på dagen och därmed sällan äter mat då.

-----------
Under min uppväxt åt vi alltid måltiderna tillsammans i familjen.
Både frukost och middag.
Lite senare, när vi började komma upp i tonåren blev det i och för sig mer och mer så att alla åt frukost när de vaknade. Men middag åt vi ALLTID tillsammans.
Vi hade även "matveckor", alltså vi hade varsin vecka då vi fick bestämma maten (mån-fre). Det var fortfarande (mest) mamma som lagade maten, men det gjorde att det alltid fanns en färdig matsedel för 6 veckor i stöten, eftersom vi är 6 pers. i familjen.
Mina föräldrar (mest då mamma) slapp bekymret med att alltid försöka komma på maträtter samt att ALLA alltid fick exakt de maträtter de älskade var 6:e vecka.
Dock hade vi vissa "regler", mest för att det inte skulle bli typ samma mat en hel vecka hela tiden...
Bland annat fick vi ta mjölmat (typ plättar, palt o.s.v. 1 gång/vecka, absolut max 2 ggr.).
Potatis var tvunget finnas med minst 1 gång/vecka.
Köttfärsrätter kunde vi bara välja kanske max 2 gånger/vecka. Vi fick alltså inte välja t.ex. köttfärssås & spagetti, tacos, chili con carne och köttfärsbiffar under samma vecka.

Jag älskade detta system, och gillar det fortfarande. Dock tror jag nog det fungerar som bäst för lite större familjer/hushåll. Kanske.

Ute åt vi så gott som aldrig. Jag gick på gymnasiet första gången vi var med familjen och åt på en hamburgerkedja här i Piteå.
Hämtpizza åt vi kanske 1-2 gånger per år.
Men det handlade mest bara om att det blev så hiskeligt dyrt för hela familjen att gå ut och äta/köpa hämtmat... Det var dock Fest de gånger det blev av :-D
------------

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

En sak jag är säker på att jag skulle sakna om jag åkte till USA, är fil. Apropå frukost.
Det var vad vi alltid åt till frukost hemma: Fil, flingor och smörgås (klassisk frukost med andra ord). Och jag älskar fortfarande fil. Tycker det är så svalkande att börja dagen på. Yoghurt blir inte samma sak, enligt mina smaklökar ;-)
De filsorter jag skulle sakna mest är nog Norrskensfil (Norrmejerier) och Långfil.
Just flingavdelningar på amerikanska affärer har jag alltid varit nyfiken på, eftersom jag hört så mycket om att de är nästan löjligt stora. Så det skulle sannerligen vara en upplevelse bara att få gå genom en sådan och kolla in allt som finns :-D

------------

Precis som jag såg någon kommentar här ovanför så skulle jag nog också vilja säga Husmanskost när jag hör ordet comfort food. Och främst maträtter innehållande kött.
Vet inte riktigt varför egentligen, men jag tänker på kötträtter när jag hör "comfort food".
Och Köttbullar med potatismos (BÄSTA MATRÄTTEN!!)
OM det är hemmagjorda köttbullar och hemgjort mos.
Är det "köpta", alltså industrilagade, köttbullar och pulvermos... DÅ kan det lika gärna vara. Det äter jag helt enkelt inte.
Skulle nog vilja säga Spagetti & köttfärssås också. Eller så blandar jag ihop det med att det är min ständige "go-to-maträtt" när jag inte har någon matfantasi ;-D


Åh, jisses amalia! Det är inte någon idé att jag ens försöker fatta mig kort i mina kommentarer; det går inte ;-P
Men jag ÄLSKAR verkligen hur dina inlägg alltid är så intressanta att det dyker upp huuur mycket tankar/minnen som helst i mitt huvud!
Jag kan tänka att "jag ska snabbkriva en kommentar innan jag gör det-och-det", men det slutar med att jag totalt glömmer bort tiden. När jag avslutar kommentaren och tittar på klockan är det typ 1,5 timmar senare... ;-)
Jag vet att jag sagt det förut, men jag ÄLSKAR verkligen ditt sätt att skriva!

Hoppas du får en fin onsdag och att dagarna som gräsänka går snabbt :-D
Kramar /Erica

Annika said...

Jag är ju ett matvrak av rang så måste kommentera igen ;) .

Hamburgare har jag aldrig varit intresserad av - kan ju bero på att jag inte åt kött på tio år och nu inte äter det igen men har aldrig längtat efter/beställt även när jag åt det. Åt hellre en hel köttbit av något slag isånafall. Lobster rolls och crakcakes är bägge underbara.

Comfort food för mig är varm, mild, äggig och/eller smörig. Svenska pannkakor, bakad potatis, potatismos, olika äggrätter, macaroni and cheese (fast det måste vara fancy mac and cheese på restaurang eller gjord från grunden - den man köper i affären smakar för konstgjort). Sushi räknas också fast det inte är något av det ovanstående - men jag älskar!

Lunch är ofta yoghurt eller kefir och smörgås men ibland varma matlådor med wok eller soppor och frukt. Någon gång omelett (om jag varit och tränat). Sällan lagad från grunden förutom omeletten.

Om jag är på samma ställe som S. äter jag med honom och ja, middagen är varm. Macka känns för futtigt om jag inte har ätit en stor lagad varm lunch, då kan det vara okej med "Abendbrot" som tyskarna gör det istället.

Favoriten av amerikansk mat kan nog vara lobster rolls, speciellt med en kall öl på en uteservering med solen i ögonen och vattnet i närheten. Mmmm.

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, på många sätt är det verkligen det. Det är mer höst och vintermat. Tyngre, varm, snäll ...
Älskar lax!!
Mmmm...
Ja, jag äter nästan också alltid detsamma till lunch, iaf under veckorna. Lättast så.
HAHA.
Sant, förstår att era tider kan variera vad gäller middagstid. Samma här. Inte är det klockan 17 precis som det var under uppväxten, haha!!
Amerikansk mat är mkt god för det mesta. Absolut.
Svenskar som kommer hit brukar älska den. Burgare, to die for! Alltså, tror knappt jag fått en dålig sådan på alla år jag varit här.
TACK snälla B, blir glad!!!

Annika said...

Erica:
TACK!!
All feedback i förra veckan gjorde att det blev inlägg nummer 2 på ämnet. SÅ roligt att det blev så uppskattat!!
Hamburgare är så goda här, och det går nästan inte att få tag på dåliga.
MUMS. Blir nästan lite sugen nu. hihi!!
Crabcakes är gott. Min käre make är tokig i dem :-)

Ja, Sverige är nog ganska ensamt om varm mat till lunch. Även om det såklart förekommer här också, men då mer på restaurang om man går på sådana. De flesta här tar ju med sin macka tillbaka till jobbet sen, men luncher ute finns ju givetvis.
Skolmaten här sen, de skiftar över USA från kommun till kommun, men ligger man över existens-minimum sas betalar man för dem. Det är tråkig mat. Jag packade lunch åt K under alla år på ES. MS. HS.
Sverige har bra skolmat. Inget snack om att skolmaten hemma är bra, hur mkt folk än klagar över den. DEN är BRA!!
Norge ja, vet att det är ett lunchmackland.
det fina här är att mackorna är så goda, och matiga. Vet inte hur normal lunchmacka i Norge ser ut ...?
Vet du?
Jag har vant mig vid mackluncher, Eller salladsluncher är det ju för mig alla dagar utom fredagar då P och jag går ut och äter lunch.
Ni hade ett bra system under uppväxten. Vi var också sex i familjen, alltid middag tillsammans. Men inget sånt schema. Däremot diskschema :-)
Tycker också det är viktigt att man sitter ner och äter middag ihop.
SAMMA här, Erica, vi var aldrig ute och åt under uppväxten. Aldrig.
Precis, det handlade givetvis om ekonomin också.
Däremot god mat varje dag som jag ser tillbaka på med värme. Ska ta och skriva om det framöver, kan vara kul. Vad vi åt under uppväxten!!

Fil, inget jag saknar. OCH har aldrig gjort. Men många svennar här saknar den svenska filen.

Det du listar som comfort food är spot on. Absolut, köttbullar och mos. YES! OCH spagetti. När jag skrev det här inlägget såg jag att måna listat just spagetti oc köttfärssås som sin favvis.
Comfort food galore.

TACK gulliga Erica!! Dina ord värmer så gott i mig. Du är så gullig.
Ska snart bita tag i nostalgi om mat under uppväxten, så stay tuned!!

Ha det SÅÅÅÅÅ bra!!

Annika said...

Annika:
Alltid LIKA kul att se ditt namn här!!
KUL att ha dig här!!

Alltså ja, det är rätt svårt att få tag på dåligt grillat kött här i US också. Goda biffar har DE, slurp!! Tycker faktiskt det är svårt att grilla en biff till perfektion själv. HAR blivit bättre, men det blir gärna för well done. Vill ha medium.
Så jag gillar steak houses. For sure. Ska faktiskt gå på lördag, äta en riktig biff. MUMS!!

YASS, comfort food är just varm, lite fet, mkt carbs. Nice helt enkelt.
Håller med om det du listar, utom kanske sushi, som jag älskar, men kanske inte kallar CF :-) MEN, det kan det givetvis vara. Alla är vi olika. Såklart.

Luncher ja, det är bra att kunna ta med matlåda. Det blir ju faktiskt rätt dyrt om man ska gå ut och köpa varje dag.

Precis som du vill jag ha varm middag. Lagad.
adenbrot, det är ngn slags buljong, visst?
Det är ju bra iom att man blir varm av det.

O ja, lobster roll i solen med en kall öl. Vid havet.
YES PLEASE!!!

Ha det så gott, Annika. SÅ roligt när du kommenterar. Saknar din blogg.

KRAMAR!!

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Tillägg: Tyvärr vet jag inte hur en typisk lunchmacka ser ut i Norge, då jag inte har "förstahandserfarenhet" av att bo där.
Det enda jag vet är att min bror, som då bodde där några månader, tyckte det var jättejobbigt att de "bara åt mackor till lunch".
Dock skulle jag kunna tänka mig, i och med att det är deras lunch, att mackorna där är lite mer åt "american style".
Har svårt att tänka mig att någon klarar sig en hel arbetseftermiddag på limpmackor och ost (som de typiska svenska mackorna)...

MVH /Erica

Monica said...

Ser gott ut! Blir riktigt hungrig av dina härliga matbilder. Fiskkakor och bagels köper jag mycket i UK, fiskkakor så gott, älskar dem, kollat här hemma men blir tveksam, inte lika och väldigt dyra dessutom. Ja maten hos er liknar mycket den i UK och mycket är väldigt gott. Fina hamburgare med sån där riktigt krispig pommes till är så goda!

Müsli och liknande äter vi väldigt lite av, gjorde själv förut en del för de köpta har mycket jox i sig som jag kallar det även om det är rena hälsokostare som marknadsför. Mycket socker i. Fil avskyr jag sen alltid, blev itvingad som liten på sjukhus att äta, var enda frukosten ett småbarn fick där och jag åt inget då. Var ju inte så bra. Det var tufft att vara barn förr:-), ingen förälder hade rätt att vara där heller. Hemskt och jag glömmer inget av den vistelsen någonsin. Var allvarligt sjuk.

Vi äter rätt mycket till frukost och sen lunch-middag som vi (jag) har hemlagad från grunden så mycket som möjligt och sen kanske en matig smörgås senare till te. Lite kaffe däremellan, maken vill ha kaffe lite då och då i detta byggkaos, ja som lite avkoppling. Jag dricker mer te igen, är gott verkligen men på morgonen är det så härligt med kaffedoften.

Under min uppväxt hade vi otroligt god mat, mamma var ett proffs, tror inte jag ätit sån god mat sedan på någon stjärnrestaurang ens, ja vi barn tog det som självklart men pappa tackade varje dag för allt, han orkade arbeta mycket tror jag när han tänkte på den goda maten till kvällen sen:-)

Blir aldrig så proffsig som mamma men Anna tror jag så vi ser framemot det:-) och jag har också blivit lite latare, orkar inte alltid laga mat och ser bara när maken får uppdrag numera att åtminstone hacka, skära och förbereda så är det mycket roligare, går snabbare om man hjälps åt.

Soppor är gott också men tar sin tid från grunden, nästan mer tid än att laga annan mat, sallader tar också tid, ja allt tar tid, haha.

Tycker du är gör rätt som hur dåligt eller lite du än sovit så gör du din morgonvandring, allt sånt är så bra, bara att komma ut och lite gympa som jag kör med varje dag gör att man mår bättre.

Du får gratta maken sen när han kommer, ja förstår honom på sätt och vis, kan bli för mycket ståhej och man vet aldrig vad folk kan hitta på även om det är lite kul också att bli firad.

Skönt när han är hemma igen och ha det så bra du kan till dess Annika.

Annika said...

Hej igen!
Alltså tyska matvanor (iallafall när jag var där) var annorlunda än amerikanska/svenska - de åt en stor varm måltid mitt på dagen och sen smörgåsar och kallskuret till kvällsmat. Oftast helt underbart pinfärskt bröd, ostar, spreads, marmelader, osv. direkt fran bagaren/slaktaren/delit om hörnet. Abendbrot = kvällsbröd :). Tydligen är det egentligen nyttigare att äta sin största måltid mitt på dagen och en lättare dito på kvällen men för mig är det svårt att få till och hinna med en rejäl, nylagad, lugn måltid vid lunchtid.

PS. jag har planer på att bloggandet ska återuppstå framåt sensommaren det här året - i lite ny tappning men kanske ändå läsvärt. Det är mycket nu - både bra och mindre bra...

Evas blogg said...

Frukost för mig är en smoothie och en macka. Kaffe efter hundpromenaden. till lunch äter jag gårdagens rester (om det finns något kvar), kan bli gröt och macka ibland. Comfort food är för mig mat som värmer i magen, grytor, lax m.m. Middag har vi alltid försökt att äta tillsammans, det kunde krocka när barnen hade någon aktivitet. Nu när det bara är jag och maken hemma äter vi oftast middag tillsammans.

Annika said...

Erica:
Ja, jag skulle vilja veta. Måste vara rätt matiga.
Hoppas ngn norrman eller norska läser här och kan berätta!!
:-)

Steel City Anna said...

Lunch är precis samma här. Fyllda mackor. Och en liten påse chips till. Nej, det är banne mej inte normalt ;) jag kan inte vänja mej. Får man en påse på köpet sparar jag den i så fall till senare. Lobster rolls och crabcakes låter supergott! Frukostbageln ser helt vansinnigt frestande ut ... Men donuts till frukost, herregud. Flingor tycker jag också är för sött.

Hoppas du somnar gott trots allt!

Annika said...

Monica_
Vet, jag blir också sugen. Mums.
Gillar allt jag lagt upp, tror jag. UTOM flingorna och mjölken. Aha, så de har crab cakes i England också? Eller ngt liknande kanske? Jo minns nu att Anna skrivit om det.
hamburgare med riktigt goda pommes alltså. oslagbart. Om jag ska välja ngt bland all amerikansk mat så blir det nog det, trots allt.
Ärligt talat, fil alltså .... det klarar inte jag heller. OCH det står aldrig på min saknarlista, men det står på många andras. Har inte fattat det där med fil. Alls.
Tycker synd om dig på sjukhuset, usch vad de var opsykologiska förr. USCH!!
Monica, jag har ju verkligen sett allt gott du lagar alltså. WAWAWOOM. Och hur mysigt du gör det för er också.
Tycker det låter som ett toppenbra upplägg hos er. Kaffe och te får man alltid i sig. kan tänka mig att det blir lite extra gott den här perioden då huset är inplastat. Ngt extra ska ni varje dag, tycker jag. Som belöning.
Ja, vad härligt med din mamma som lagade SÅ god mat. Nej, jag kan tro att du inte fått sådan mat sedan dess. Förr hade de ju sån gedigen matkunskap också. På ett annat sätt än idag, tycker jag.
Tror nog att Anna har rätt, du kommer att komma upp i din mammas klass. Du kanske redan ÄR där.
Visst är det roligare att laga mat då man hjälps åt. peter brukar få hacka, göra sallad etc. Det tycker jag är så trist själv, så det får han gärna göra.
SOM du säger, allt tar tid. Precis allt. Vad är egentligen lättlagat?
Precis, bäst att hålla sig till rutinerna. Jag kan iallafall inte sova på morgonen, då kan jag lika gärna gå ut och gå och få frisk luft. Inte då dumt det heller. Idag gick jag i ett ljummet vårregn, det duggade ömsom regnade stilla. Jag njöt.
TACK, Monica...tvivlar på att P säger att han fyller år till de han jobbar med i Omaha. Ska göra det extra varmt och mysigt på fredag då han kommer hem.

Annika said...

Annika:
Ja, jag kan tänka mig det alltså. Annorlunda.
TACK för att du förklarar, Annika. ja, såklart brot---bröd!! DUUUHH! Stupid me. Tänkte på broth.
Låter iallafall himla gott. JUST brödet där, mums!! Inte så dumt heller, upplägget.
JAA! KUUUUUUL om du kommer tillbaka. Saknar dig och din blogg. MEN glad att du kikar in här och kommentarer då och då. TACK för det. Hoppas att det är mer bra än mindre bra det som sker i ditt liv nu.
KRAMAR!!

Annika said...

Eva:
Låter som ett bra upplägg det där. Gillar.
Precis, det är comfort food för mig också. Just det varma, snälla.
Det man blir skönt mätt på. ja, risken finns att man överäter, men :-)
Middag tillsammans är så trevligt.

Annika said...

Anna:
Samma, ja kan tänka mig det. Inga chips för dig alltså, haha!!!
Nej, det går ju bra att spara den där påsen, haha. Om det är en kombo måltid.
Ibland får man äpple som val istället, eller morötter. Ibland tar jag äpplet, men aldrig morötterna, hehe.
Ja, sådana där breakfast bagels och sandwiches är galet goda!!
Donuts, nej tack!!!! NEJ!!
Jodå, jag somnar, men vaknar hela tiden. SUCK.
Oh well.

Anonymous said...

Hej!

Comfort Food är till exempel soppa el liknande med för mig betyder det egentligen ingenting.

Jag tar med mig lunch till jobbet 1 eller 2 dgr i veckan. Annars blir det Subway eller Chipotle.

Tyvärr äter vi inte ofta middag tillsammans. Vi kommer hem olika tider så därför blir det så.

Middag behöver inte alls vara varm, lagad mat. Ofta blir det macka, sallad el bara nötter el annan lättare mat hos oss. Maken äter väldigt ofta proteinshakes både till lunch och middag.

Gillar att det finns ett stort utbud av allt där vi bor. Personligen gillar jag inte hamburgare speciellt men pizza går alltid hem.

SB

Annika said...

Susanna:
Soppa kan vara CF, håller med. Om den är matig och mättande.
Precis, det där med middag är ju oftast lite svårt.
Gillar också det enorma utbudet vi har här vad gäller både matvaruaffärer, dess utbud, plus ALLA restauranger och hak. Love it!!!
Nej, du gillar ju inte rött kött då mkt, det vet jag. Pizza är gott, ibland. Föredrar svennepizza såvida det onte är på Vapiano, den är god. ELLER Cafesano. MUMS!!!

FREEDOMtravel said...

Krabbkakorna låter jättegoda! Lobster rolls är inte heller så dumt! Mackor kan vara ok, men jag vill absolut att caféet fixar mackan, dvs jag vill INTE behöva peka och bestämma pålägg och dressing och sånt. Hemskt! Det är väl det man betalar för att slippa???

Annika said...

Helena:
SÅ gott!!
Både lobster rolls och crab cakes.
HAHA, ha det är ju de stor valens land. Allt kan du välja, och inte välja. HAHA. What kind of bread do you want? What kind of cheese? What veggies ... ?
And so on ...
DET är superknepigt i början, och stressande!!!! Precis, ibland vill man SLIPPA de där valen. Fast de är ganska bra också ;-)