Wednesday, April 18, 2018

Amerikanska Fenomen: Att vänja sig vid viss amerikansk mat.





Hej och godmorgon!




När jag kom till USA som au pair för läääääänge sedan, närmare bestämt 1990 (fast jag flyttade hit på riktigt 1993), var det både konstigt, roligt och spännande att smaka all ny mat, snacks och godis. Det gick inte att låta bli.
OCH, inte sjutton ville jag låta bli heller.

Pannkakor med sirap, popcorn med smör på och liknande hade jag ju hört talas om hela mitt liv via böcker, tv-program och filmer. MEN, jag hade inte smakat det. Jag tyckte det lät väldigt konstigt allting.
Sirapen tänkte jag mig som svensk trögflytande sirap.
OCH popcorn med smör?   SAY WHAT!?? SÅ inte GOTT.
Sedan detta med de mjuka mackorna, som kallas peanut butter and jelly sandwiches. Just det, jordnötssmör med syltmacka. DET lät ju verkligen som en egendomlig kombination i mina öron.
Men självklart smakade jag på allt så fort jag fick chansen. Jag har aldrig varit rädd för att prova nya maträtter.
Pannkakor och våfflor med sirap och smör fick jag mig till livs redan vid min första frukost i USA, minns jag. OCH jag gillade!!
Jag förstod då att det inte var “svensk sirap” som hälldes över pannkakorna, utan lönnsirap som är mycket tunnare.  Jo, jag visste att det var lönnsirap innan dess också, men jag visste inte hur den såg ut, och inte heller hur den smakade.
Däremot anammande jag inte sirapen och smöret som många amerikaner gör—inklusive min make—jag har inte smör OCH sirap på pannkakorna. Jag har bara sirap, och sen gärna hallon och blåbär på också.
Allvarligt talat, när vi går ut och äter frukost så tar jag oftast en omelett, älskar sådana. Pannkakor och våfflor beställer jag aldrig. Förresten tycker jag fortfarande att svenska tunna pannkakor och svenska tunnare våfflor är godare än de man äter här. Amerikanska pannkakor är tjockare, detsamma gäller våfflorna.


Bild från delish.com

Popcorn med smör minns jag också då jag åt första gången. Det var på bio, och jag beställde en medium popcorn som var GIGANTISKT stor. Jag var ju van vid hur man åt popcorn hemma på bio. Fast, frågan är …. när jag tänker efter … åt man ens popcorn på bio i Sverige under 80 och 90-talen?
JO, i slutet av 90-talet VET jag att popcorn fanns på svenska biografer. Men i början av 90-talet?
OHHHH yes, I did LIKE it!! SÅ mycket att jag blev rädd, haha. Smöret var smält, och det pumpades över popcornen tillsammans med saltet. Smör förresten? Snarare margarin skulle jag tro. Men visst,   SÅ gott och härligt salt och "smörigt".
MEN, alas, jag slutade med smör på på popcornen lika snabbt som jag började. Tänkte väl lite på formen och nyttigheten, antar jag. När jag går på bio numera beställer jag aldrig, aldrig smör till popcorn, inte Peter heller. När jag gör popcorn hemma har vi heller aldrig smör till dem.


Bild från kitchn.com


Peanut butter and Jelly sandwiches?
Äter jag aldrig. Men, inte för att jag tycker det är äckligt, utan mer för att jag inte är sugen på sådana. OM jag tar en macka är nog PB&J det sista jag skulle ta i mackväg.
Det är gott, det är kladdigt och det är segt. Det är en stapel i varje amerikanskt barns meny. Skolorna serverar sådana ibland. Det är en amerikansk klassiker. Många vuxna äter dem förresten också.

Bild från todayifoundout.com.


Min värdfamilj brukade baka muffins till frukost då jag var au pair. De hade en särskild muffinsform som de använde, och jag tyckte den var väldigt speciell och smart, haha. De bakade ofta blåbärsmuffins eller grahamsmuffins med pecannötter. Detta åts till frukost, det var/är inte fikabröd.
Jag blev så förvånad då jag såg att de bröt isär sina muffins och bredde smör på dem! VA!??? Jomen, jag testade det också. GOTT. Men heller inget jag fortsatt med. När jag köper muffins idag är det mer som fikabröd, inte som frukostmat. OCH som sagt, smör på muffins? Nej inte.




Godiset i USA har jag aldrig tyckt om. DET är väldans bra det. Det finns några få sorter jag gillar, men jag köper nästan aldrig godis.
När jag bodde i Rosslyn i Arlington, Virginia tillsammans med min värdfamilj i ett stort bostadsrättshus (med den flådigaste utsikt över Washington DC som ni kan tänka er) fanns en liten närbutik i byggnaden, och i den fanns ju då också godis.
Där brukade jag köpa Reese’s Peanut butter cups. ÅH vad jag tyckte de var dekadenta och GODA!! Tycker om dem än idag, men köper dem aldrig. Nästan. Det blir mest att vi skaffar hem sådana till Halloween.


PÅ Facebook hittade jag nyligen en sida där en engelsman lade upp de konstigaste amerikanska maträtterna för oss som inte är födda eller uppvuxna här.
Jag ska lista dem och lite kort tala om vad jag tycker om dem.



Biscuits and gravy.

Biscuits liknar små scones och på dem häller man en riklig mängd vitsås. Det är frukostmat och den äts framförallt i södern. Biscuits är ganska söta. Såsen är gjord på mjölk, mjöl, sausage (kryddig frukostkorv) och smör Jag har smakat denna rätt, en gång eller så. Jag skulle aldrig någonsin beställa in detta. MEN det finns vid varje amerikansk frukostbuffe. Jag— å min sida—säger, nej tack!


Bild från tasting table


Chicken and waffles.


Just det, kyckling och våfflor tillsammans. Oftast fried chicken, alltså friterad kyckling. DET är också en rätt som kommer från södern.
Det är en populär rätt på bruncher. Peter brukar beställa den ibland. Jag har aldrig ätit det, så jag kan inte uttala mig. HAR ingen lust heller, haha. MEN, det ÄR en poppis rätt just nu. Faktiskt till och med hipp.
Mycket konstig kombo dock, eftersom våfflan serveras med sirap också.


Bild från Grandbaby Cakes.



Grits.


Japp, ännu en rätt från södern. OCH jag GILLAR INTE!!! Inte det minsta. Det är det sista jag skulle laga, eller beställa in. Peter gillar det inte heller. MEN eftersom hans föräldrar kom från den djupa södern så är det något som följt honom genom uppväxten.
Det är en majsgröt som liknar mannagrynsgröt till utseendet. Man kan äta grits sött, eller så kan man göra den mer matig. Grits serveras till frukost oftast, men kan även vara middag och då serveras grits med till exempel räkor.
Eftersom jag absolut inte KAN äta gröt så har jag aldrig gett mig in i grits-världen. DOCK väldigt poppis är det med grits.


Bild från sheknows.com



Peanut butter and jelly, in the same jar.

Just det, man kan köpta både sylt och jordnötssmör i samma burk.
Jag har ingen aning om hur det smakar. MEN USCH!! Ja, så känner jag faktiskt. Dessutom är många amerikaner barnsligt förtjusa i vindruvssylt, vindruvsjuice och vindruvsläsk. Det är fruktansvärd artificiell smak på dessa för det mesta. Galet söt parfymig smak och absolut inget för mig.
Nej tack!



Bild från Smuckers



Gator sausage.


Alltså en slags korv gjord på kött från alligatorer och vansinnigt processad. Detta är vanlig mat i New Orleans, och jag har aldrig smakat det. Har inte smakat alligator överhuvudtaget. Om jag skulle vilja smaka alligator? Jomen det skulle jag kunna tänka mig.
Sausage, det tycker jag är gott annars.


Bild från Nola Cajun


Velveeta och American Cheese.


Här snackar vi hårt processad och vansinnigt artificiell ost. Den är orange, plastig och mjuk, och absolut inget som jag någonsin köper. American Cheese är vanligt på hamburgare och i grillade cheese sandwiches.
MEN, många med mig har andra ostar på sina burgare, och andra ostar i sina grillade ostmackor.
Velveeta är en “ost” man smälter och har som dipp till bland annat tortilla chips.

Det finns massor med goda ostar i USA, som tur är behöver man aldrig någonsin köpa ovan nämnda ostar.


Bild från kraftfoods.



Root beer.


Root beer än en läskedryck som jag verkligen INTE gillar. MEN det är en sant amerikansk klassisk läskedryck.
I mitt tycke smakar den TANDKRÄM och munvatten!! Jag kan bara inte tycka om den.
Jag kan tänka mig att den krävs en “acquired taste” för att man ska gilla root beer. Lite som julmust i våra svenska munnar. Det är inte många utanför Sveriges gränser som gillar julmust, let me tell you. Jag tror det är lite samma grej med root beer. Root beer floats är det många som älskar, det är root beer och vaniljglass ihop. Det är som en coke float, som kanske några av er har smakat.


Bild från small town woman.  Root beer floats.


Ja, det var den “lilla listan” och det “lilla inlägget” som blev OOOOOOOO MAJJ GADDDD så lååååååångt.
Det finns givetvis mycket mer att skriva—och tycka—om amerikansk mat. Det här inlägget är bara en liten skrapning på ytan.
Jag kan återkomma, om intresse finnes.


HUR tycker DU att rätterna ovan låter?
Lockande? Eller rent utsagt äckliga?
Om du varit i US, vilken mat gillar du bäst?
OCH sämst?
OCH om du bor i US, eller något annat land utanför Sverige, vilken mat har du haft svårast att vänja dig vid?
OCH, vilken mat har du lärt dig älska i ditt nya land?

Ha nu en GOD onsdag!

30 comments:

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Så roligt inlägg :-D
Jag älskar att läsa om sådant som mat från andra kulturer (och typ allt från andra kulturer som är olika från den jag lever i). Och då speciellt amerikansk kultur ;-)
Och eftersom "testar amerikanskt godis" är bland de populäraste videorna på svenska Youtube är jag nog inte ensam ;-)

Amerikanska pannkakor har jag funderat länge på att smaka, men det har av någon anledning inte blivit av. Men det beror säkert på att jag inte är överdrivet förtjust i just amerikanska pannkakor. Tycker de smakar nästan som våfflor, och jag gillar inte riktigt våfflor.
Tycker dock det ser så aptitligt ut när de häller sirapen över pannkakorna, som på bilden i ditt inlägg.

Smörpopcorn har jag aldrig smakat, men heller aldrig dragits till att smaka. Tycker det låter så äckligt.
Jag gillar i övrigt inga smaker på popcorn annat än saltade naturella.
På bio har jag heller aldrig köpt just popcorn, så jag har ingen som helst aning om när det kom.

Jordnötssmör & syltmackor var jag nyfiken på typ hela barndomen (i alla fall sedan jag hörde om dem på filmer), och för några år sedan testade jag att göra en.
Det gör jag inte om.
Insåg vid den tidpunkten att jag verkligen inte gillade jordnötssmör, och kombinationen tillsammans med sylt och bröd gillade jag verkligen inte.

Våfflor tillsammans med kyckling lät inte heller som någon hit ;-)
Angående Root beer har jag fått samma uppfattning från svenska youtubers, när de testat amerikanskt godis och sådant. De flesta (typ alla) har beskrivit smaken som att dricka tandkräm eller Listerine.
Det gör mig lite mindre sugen på att prova. Dock är jag fortfarande lite nyfiken på denna dryck ;-)
Som du skriver; vissa saker som är starkt klassiska för ett land måste en nog nästan vara uppvuxen med för att kunna uppskatta.


Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

Äventyret framtiden said...

Mycket intressant inlägg. Jag är ju lite grann, fortfarande, i matbranschen, sånt här gillar jag att läsa om.

Det som slår mig är att allting är så sött och också fett. Själv skulle jag inte klara av att äta de här rätterna, annat än ev. majsgröten. ( om jag måste) Jag är ingen grötmänniska jag heller men kan äta om det bjuds om jag är bortbjuden.

Undrar hur amerikanarna skulle se på min frukost som ofta består av en surbrödsskiva, hemlagad tsatsiki, ev. en ostskiva, en skinkskiva eller bara ett blad vitkål med paprika på. Vatten till. Haha. Förmodligen skulle de tycka att jag inte är riktigt klok. ( för övrigt äter vi efter säsong här så pålägget varierar men sött på morgonen klarar jag inte av. Fikabröd hör till mitt på dagen någon gång.
Jordnötssmör använder jag enbart till en afrikansk kycklinggryta, som redning. En god vän till mig var en månad i USA och gick upp sex kilo för att hon åt jordnötssmör på frukostbrödet varje dag.

Ha en GOD onsdag du med Annika, i dubbel bemärkelse!

Anne-Marie said...

Nu har jag kollat igenom alla dina inlägg under min bloggfrånvaro. Så många vackra blommor och blommande träd som finns hos dig. Verkligen fint du har det i naturen. Här har det varit litet kyligare de senaste 1-2 veckorna. Det har börjat slå ut men stannat av. Inte mig emot.
Mat ja. Vi ser ju dagligen i stort sett i FB-grupperna att väldigt många USA-svenskar inte tycks kunna förlika sig med amerikansk mat av någon anledning utan saknar svensk mat. Jag är numera sådan att jag saknar den maten jag äter här i USA om jag befinner mig i Sverige. :) Försöker hitta så lik mat som möjligt. ;)
Pannkakor - de amerikanska går ju inte alls att jämföra egentligen med de tunnare svenska. Äter i stort sett aldrig pannkakor numera men om det blir någon enstaka gång ute på restaurang brukar jag ta litet sirap och kanske beställa med grädde och bär.
Popcorn kan jag tyvärr inte äta pga känsliga tänder. Lika bra det kanske. ;)
Jelly & peanutbutter sandwich har jag nog aldrig ätit faktiskt. Jag kan äta pb ihop med banan och ibland ost. Äter dock pb väldigt sällan numera.
Muffins kan jag äta någon enstaka gång som fikabröd men inte med smör. Amerikaner äter väldigt mycket tillsammans med smör av någon anledning.
Biscuits and gravy - vet inte ens om jag smakat någon gång. Kan nog avstå. :)
Chicken and waffles - ???? Låter mycket märkligt.
Grits - nej tack!!! :) Åt det i NC och det var inget jag vill fortsätta att äta.
Varför skulle man äta velveeta? Riktig ost skall det vara!
Root beer - nej tack igen!!
Jag äter liknande mat som jag gjorde i Sverige men har anpassat den till vad som finns här plus att jag numera i stort sett bara äter ekologisk mat - vilket jag inte gjorde i Sverige.
Kramar!!!

Anonymous said...

God morgon från ett soligt Spanien. Äntligen min egen dator och tid att läsa ikapp de bloggar jag följer. Hos dottern har de så avancerade dator så man hinner inte gå in där och läsa innan lilla Alma som är 4 år vill ha både uppmärksamhet och hjälp med nåt.

Amerikanska pannkakor gillar jag, men resten lockade inte precis. Goda hamburgare på riktiga ställen gillar jag och det finns ju gott om sådana. Skulle aldrig sätta min fot på Mc Donalds el likn när jag är i USA när det finns så goda hamburgare på andra ställen.

Gillar att gå in på en Deli och plocka ihop godsaker och sen sätta sig ute i tex Central Park och ha lite picknick och äta och se på folk. Har ju mest varit i NY, en gång i South Beach och en gång i San Fransisco men tror det är 6 ggr i NY och skulle gärna åka dit när som helst om någon frågade :-) . Min man tycker vi ska åka till Chicago någon gång, han har varit där många ggr när han jobbade och gillar stan.

Ang mat tror jag vi aldrig fått dålig mat i USA, kanske beror det på att vi valt bra restauranger, inte vet jag.

Ha en fin onsdag, själv ska jag ta en promenad ner till onsdagsmarknaden vi har här och köpa lite frukt och grönsaker. Vi åker ju hem på lördag så det gäller att inte köpa för mkt.

Steel City Anna said...

Jag blev inte så sugen :) känns som muffins med smör är så långt bort från ett svensk frukostideal som möjligt. Folk här tycker att jag är konstig som äter yoghurt och bär till frukost. De tror att jag är nåt slags hälsofreak o det är jag inte :)

Pannkakorna här är som de amerikanska. Tjocka och söta med socker i och sirap till. Många har citron till också. Gillar de tunna osötade pannkakorna. Smaken av salt och smör och vispad grädde och färska bör till. Aldrig gillat svensk ugnspannkaka dock.

Anonymous said...

ha ha ha Noo!! NOT too delicious.

Jag tycker US har sådana fantastiskt bra grocery stores med färska grönsaker, frukter närodlade. Godaste saker tycker jag t. ex . sweet potatoes, bonor och amerikansk senap (gul) !

Stockholmsbo said...

Annika när hon är som bäst.
Du skriver så bra och berättar så bra. TACK.
Intressant att ta del av, kom till usa och tyckte att wienerbröd och munkar till frukost var konstigt. Tyckte inte om wienerbröden heller.
Annika, keep up good work!!!

eastcoastmom said...

PB and jelly gillar jag! Och såklart pancakes med lönnsirap, supergott!

Sofie said...

Jag var också au-pair i USA i början av 90-talet. Det som kändes konstigast med maten var att min värdfamilj hade helt andra vanor än vad jag var vän vid hemifrån.

Till frukost på vardagarna åt de alltid flingor och mjölk, hemma var jag van vid att äta smörgåsar till frukost med mjölk.

Till lunch åt man mackor. Det tyckte jag var så hemskt jobbigt, i Sverige äter man ju vanligtvis en lagad måltid.

Middagen var ungefär likadan som hemma men lite andra rätter, till exempel gjorde de ofta stir fry med en färdig fryst mix. Enda gångerna de lagade mat från grunden egentligen var ibland på helgerna och till de stora högtiderna.

Det jag saknade allra mest från Sverige var all God fisk, min värdfamilj gillade inte fisk och jag längtade efter lax och fiskpinnar mm.

Annika said...

Erica:
TACK! KUL att du gillar det!!
HAHA, finns det det på YT alltså. Testa amerikanskt godis? KUL!!! Har ju sett tvärtom då amrisar tester djungelvrål och must etc.
KUL. Får leta upp!!
Amerikanska pannkakor är goda, de är annorlunda än de svenska, tjockare. Matigare kanske? Goda. Testa!!
OCH de gör ju sig synnerligen bra med lönnsirap.
Popcorn med smör är farligt gott, bäst att aldrig börja. Men jag fastnade iofs inte :) Men gott är det.
OCH du har testat PB&J- Bra det!! Nej, jag tror nog att det delvis ska till att man är uppfödd på dem för att gilla.
Root beer är som att ge en amris eller vilken annan icke svensk som helst julmust. Alltså, sååååå fååååå som gillar det.
Tack för att du gillade mitt inlägg idag!!
:-)

Annika said...

Karin:
TACK vännen!
Kan nog bli en del 2 då jag ser detta stora intresse, hihi. Det finns ju massor att skriva om här, och visa.
SÖTT! INDEED!!
Håller med, allt på listan är sött. OCH jag tycker nog att amrisar har en stor förkärlek till det söta. På ett sätt som jag nog aldrig kommer att lära mig.
Så det stämmer mkt bra det.
HAHA, en amris skulle nog tycka din frukost var ynklig. MEN, jag ska väl också säga att många inte äter detta en vardagsfrulle. Skulle tro att flingor o mjölk är frullemat nummer 1.
Jag tycker däremot att din frulle låter god. Själv har jag slutat äta frulle helt. Dricker bara kaffe fram till lunch.
TACK Karin, kul att du gillade dagens inlägg.
En god och fin onsdag önskar jag DIG!!

Annika said...

AM:
HEJ och välkommen tillbaka.
Ja, vi har så fint nu!! Blommande gröna dalar. Eller inte gröna än, men blommande. Det är kallt här också, och det får gärna bli lite varmare. INGA 30, men 20 vore fina fisken.
Håller med, tycker det är lustigt i de där grupperna. Grejen är ju den att det finns så enormt mkt god mat här. Verkligen.
Man kan välja och vraka. OCH även om inte blodpudding finns, så ja ...
HAHA.
PB med banan och ost var ett annorlunda drag! Vet att många kör banan, men du lägger till ost också. Ja, why not!!
JAPP, de äter mkt med smör. Min egen make jar smör på riset då vi äter!! Alltså va!! OCH på pastan ibland. Jag fattar inte den där förkärleken till smör!
Otroligt!!
Håller med om dina nej på listan, känner lika.
Grits är nästan de läskigaste där. HUA!!
Ja, det är lätt att hitta supergod mat här. Och jag lagar mkt svenskt, och tycker inte det är svårt det heller.
Kramar!!!

Annika said...

Yvonne:
Hej och välkommen tillbaka du också!
Kul att ha dig här igen!
YASSS, nästa gång ska jag skriva om riktigt god amerikansk mat tor jag, som är lätt att älska.
Det går nästan inte att få tag på dåliga burgare i US. Minsta joint har bra sådana.
MCD, nej vi skiter i dem, haha. Äter aldrig där heller annat än i yttersta nödfall.
Ja, delis är BRA!! Då får man precis vad man vill. OCH hur man vill.
Kom till DC vetja.
Chicago är en grym stad, gillar den

Svennar som kommer till US på semester brukar gilla maten massor. OCH visst finns det otaliga, otaliga bra ställen att gå till.
Det gör det verkligen.

Ha en fin och toppendag!!

Annika said...

Anna:
HAHA, eller HUR! Stora amerikanska muffins med smör. DET är långt från svennefrulle det.
JA, jag kan tro att du är lite udda också där du är, hihi.
Det blir ju så. När vi semestrat med Peters familj har de nog tyckt att mina mackor till frulle är högst suspekta, därtill på så grovt bröd som jag kan hitta.
Precis som du tycker jag vansinnigt illa om svensk tjockpannkaka. Inte min grej. Och ännu värre om det är läbbig fläskpannkaka. HUA!!

Annika said...

Ano:
HAHA, oh no??? Nämen håller med såklart!
Ja, jag gillar verkligen amerikanska livsmedelsbutiker. ALLT finns, och det är fräscht. I do agree!!

Annika said...

Stockholmsbo:
Tusen tack, det var kul att knåpa ihop detta.
Del 2 kommer eftersom intresset är stort. KUL!!!
Yup, yup... wienerbröd till frulle är verkligen inget ovanligt. OCH nej, man kan inte jämföra dem med de svenska goda.
Skulle aldrig stoppa i mig det.
TACK igen, du gör mig glad!!

Annika said...

AM:
Bra det!
Det är det många som gör! OCH pannkakorna ÄR goda!!

Annika said...

Sofie:
hej, vet inte om du är ny? Varmt välkommen hit!!
Ja, jag håller med om att vanorna var lite annorlunda med maten. Fast min värdfamilj var nog rätt lik min egen på många sätt. MINNS dock att jag tyckte de åt middag så sent!! vid 19, haha. Numera äter vi också middag vid den tiden.
OCH att de åt såååå mkt kyckling. Fniss. Luncherna minns jag knappt, de jobbade ju, men jag minns knappt vad jag åt. Mackor kanske? Rester?
Flingor med mjölk tror jag är det vanligaste för en amris en vardgag. Lunchen, tyckte det var så märkligt med CHIPS till mackan!! Men det har jag vant mig vid till fullo.
Det är kul att minnas tillbaka.
MINNS inte om min värdfamilj åt mkt fisk? Kommer inte ihåg.
Det är verkligen annorlunda mellan sve och US. Men det är ju så här i världen.
Varmt välkommen tillbaka, Sofie!!

Annika said...

Minns också hur det var att komma till USA som tonåring och försöka vänja sig - min värdmamma drack ett glas coca cola till frukost men det var allt. Barnen åt cereal och mjölk (fruitloops för det mesta). Eller en micrad belgian waffle-square med sirap. I frysen låg det corndogs och quesadillas eller nåt. Pizzabitar. I skafferiet storförpackningar av twinkies....

Jag gick upp en del i vikt det året kan jag säga ;) men lärde mig så otroligt mycket annat som har med hjärtat och kärleken och livet att göra att det inte spelade mig någon roll alls! Men visst saknade jag den svenska maten! Mjölken, riktigt bröd, ostvarianterna. Filmjölken.

Jag kan äta jordnötssmör men då oftast på knäckebröd och mest om jag är riktigt hungrig och har en energidipp efter att ha typ tränat. Vi köper ekologiskt osötat jordnötssmör från Sprouts eller så.

Grits lärde jag mig äta och gillar som söndagsfrukost med ägg och biscuits (och bacon innan jag slutade äta kött igen...) och nypressat apelsinjuice. Fest! Grits i sig själv är ju inte så himla spännande utan det måste blandas med ägget och lite smör och lite salt för att vara gott ;). Och så tror jag det är lite sentimentalt med mig.

Till frukost äter jag oftast havregrynsgröt - fast jag har graduerat från vanliga "rolled oats" till steelcut oats som jag kokar i min riskokare - det blir mer tuggmotstånd då! Och så blandar jag i chiafrön, torkad frukt och annat gott och äter med bär eller banan.

Rootbeer har jag aldrig vant mig vid smaken, inte cinnamon-gum eller cinnamonflavored anything heller (och då menar jag den konstgjorda äckliga varianten där man stoppar något i munnen och tror att det är kanel men det är något HELT annat. Blärgh!). Donuts kan jag nästan aldrig få i mig om de inte är ganska små och pinfärska. Så fort de står ens fem minuter blir de ointressanta.

Amerikanska pannkakor äter jag gärna - lagar själv, fluffiga med fullkornsmjöl och blåbär och tycker om men svenska är förstås godare. Med det sagt så minns jag att som utbytesstudent började jag gråta när jag såg de amerikanska pannkakorna komma ut på bordet i en restaurang efter att ha bespetsat mig på och trott jag skulle få den svenska sorten :).

Tror att för mig är allt det friterade det jobbigaste med traditionell amerikansk mat. Och cinnamonflavor som sagt. Men jag har nog inte ätit något friterat (utom då de små pinfärska donutsen någon gång) på många år.

Det jag älskar med "amerikansk" mat är delvis att ha riktigt färsk frukt och bär av tusen olika sorter (hej Kalifornien!) och delvis det stora internationella utbudet. Skulle jag flytta någon annanstans skulle jag sakna att ha mexikanska, östeuropeiska, asiatiska, etc. mataffärer inom räckhåll. I Sverige äter jag konstigt nog mindre färsk fisk än jag gör här för den färska fisken känns alltid så dyr där. Annars känner jag mig ganska flexibel när det gäller mat numer - håller mig till ungefär samma saker oavsett vart jag är.

Kram!

Annika said...

Eller, ja, det kanske är ett tecken på att jag är väldigt oflexibel egentligen! Jag menar att jag för det mesta kan hitta de viktigaste grejerna i min dagliga kost i många länder och därmed äta samma saker oberoende av vilket land jag bor i...går jag på restaurang är det förstås kul att prova lite nya grejer...

Annika said...

Annika:
Hojtar välkommen tillbaka till dig också!!
KUL att ha dig här igen!!
Har saknat dig.
Härlig frullekultur där i din familj. Då var det åtminstone bättre hos min familj :-)
Coke till frulle vet jag att min svåger dricker också. SÅ äckligt.
Det är LÄTT att gå upp i vikt då man kommer till USA och vill testa allt. Verkligen.
Jag gick så pass mkt under det året (de bodde i princip i stan. ja precis intill Arlington Cemetery där du just varit), så jag gick, gick och gick med den lilla bebis jag hade hand om. Flera timmar med vagnen varje dag. Det var så lätt att gå till Georgetown, så jag var där ofta med bebin.
Åt väl även mindre på den tiden än jag gör idag, gaaahhh!!!
Grits, eftersom du gick på skola i NC kan jag verkligen tro att det blev grits för dig. OCH jag kan givetvis också förstå att du vande dig vid det.
Rootbeer är en konstig dricka. Det är det. Jag antar att man måste vara född här för att gilla den. Uppvuxen med den.
ÅÅÅ vad jag håller med om donuts. Folk snackar sig blåa om Krispy Kream donuts, men jag kan sååååå lätt avstå. Tycker inte om dem. De är så söta att jag får ont i halsen. De enda donuts jag gillar är Duck Donuts, de är fr NC, men de kom efter att du flyttat. Numera finns de här också. Vi köper dem dock bara då vi är på OBX.
Annars, donuts går fetbort.
Gillar också amerikanska blåbärspancakes. OM jag ska äta pannkakor blir det sådana.
Friterat ja, gillar inte heller det direkt. Äter aldrig fried chicken tex, inte fried ngt egentligen . Förutom fries som jag är lite för kär i för mitt eget bästa, haha.
Annars? NEJ!!!
JA; jag gillar givetvis amerikansk mat för det allra mesta. SÅ mkt gott här, och som du säger sååååå internationellt. Man har precis ALLT!! I princip.
Mexikansk mat är så bra här, och jag kan tänka mig att den är bättre hos er i SoCAL.
Jag skulle saknat massor av mat om jag flyttade hem. Rest assured.
Alltid kul att testa nya rätter, även om man är inkörd på sitt gamla vanliga. OCH att äta nyttigt i USA är verkligen inte svårt.
KUL att ha dig här igen.
KRAMAR!!!

Anonymous said...

Mitt första jobb var som sällskap och chaufför för en äldre dam.
Hon och hennes man bodde i ett gammalt farm house utanför Worcester, Mass.
Kolspis i köket, gammalmodig och enkel mat, som Boston baked beans, tapioca pudding. En tant kom på torsdagarna och bakade pajer till efterrätt för veckändan.
Mitt andra jobb var på en country club utanför Chicago. The Chef var en norrman, och när han fick reda på, att jag var svensk, fick jag vilken mat
jag önskade mej. Där blev jag introducerad till T-bone steak, corn on the cob och baked potato. Älskade kallskänken med typiska amerikanska sandwiches.

Som nygift med låg inkomst blev det mest casseroles; tuna-noodle gjord på
Campbell´s Cream of Mushroom soup med riven ost som lock.

Jag är omniverous - äter nästan allting, men ostron och sushi lämnar jag åt andra. Min stadiga frukost är rostat bröd, en smekning av mayo, tomat och eller gurka med steak-kryddor och ost. Om jag äter lunch, blir det vanligtvis flingor med banan och am. filmjölk. Numera, när jag är ensam,
blir det ofta halvfabrikat fr Trader Joe´s. Man blir liksom lite lat.

Gillar INTE am. pannkakor (bly i magen). Men plättar är fina. Ungarna
brukade äta lassvis. Älskar gingerbread med äpplemos och vispgrädde.

Accepterade med glädje all mat vår kocka i Indonesien bjöd på -
dessutom gick både jag och maken ned i vikt under åren vi var där. :)

Ruth i Virginia

Anne said...

Så kul inlägg, 5 stjärnor av 5 möjliga!!!! Mer, mer på det här temat!!!
Jag gillar mat och den här sortens tema.
Amerikansk frukostmat/traditioner är inte gott alltså. Som jag såg du skrev i en kommentar, det här är nog inte direkt vardagsfrukosten men ändå, så här ser amerikanska frukosttraditionerna ut och det man gillar här. Det finns såååå mycket gott här och man är ju världsklassbäst på hamburgare (som vi sagt förut, vilken sylta som helst i avkroken har goda burgare) men just frukosträtterna och frukostkulturen. Nej, fy fan rent ut sagt. När vi var iväg på spring break och bodde på enkla, klassiska, hotell där alla average joes stannar över och dag ut och dag in serverades typisk amerikansk frukostbuffé a´la den ovan tänkte jag flera gånger hur den amerikanska frukosten inte är min grej och hur trött jag var på den efter dag 1. För någon sommar sedan då vi bilade till Kosta och Småland och bodde på hotell (inte så vanligt man gör det i Sverige annars direkt) så slog det mig igen vilken fantastisk frukostbuffé som dukades upp och hur det här var ett enkelt, billigt hotell i småland men likväl frukostbuffé i världsklass. Enligt mina smaklökar då. Även om den franska frukostkulturen väl också är rätt inriktad på sött, minns då vi var där och det var nutella, croissants och liknande till frukost men det var liksom ändå så gott på ett fräscht sätt.

Biscuits och gravy så jädrans äckligt, grits likaså. Min man däremot gillar sånt där, fried chicken med våfflor vet jag han beställt in och gillat.
Pannkakor med lönnsirap ÄR gott, det måste jag säga. Gillar mycket. Men inte med smör också. Lönnsirap och bär på ska det vara, gärna chokladbitar i pannkisarna också...
Vi gör nog 50-50 amerikanska och svenska pannkakor. Det är ju tacksam barnmat också.
Alligatorkorv, lite coolt men skulle inte våga testa.
När vi var i southwest under spring break såg jag på en restaurang att de hade rattlesnake cakes på förrättsmenyn, den kom med nån dippröra och koriander. Jag gillar också prova nya maträtter men nej tack, vissa saker får jag äckelkänslor inför som t.ex. alligatorkorv eller skallerorm cakes.

Just det där med mycket sött till frukost, det funkar inte för mig och jag är en gottegris av rang som gillar sött men just till frukosten så funkar det inte. Kanske det har att göra med man är van vid, traditioner och kulturer för vår skandinavaiska frukosttradition är ju inte så alls.
Men vet ju hur vanligt det är med muffins här till just frukost.
PB & jelly mackor är gott men håller med dig om att det är inget jag heller blir sugen på. När jag vill ha smörgårs är det liksom inte de mackorna som jag tänker på eller vill ha.
Det där med att servera lunchmackor, alltså mackor med "vanliga" pålägg och fyllning med en liten påse chips till. Det tycker jag är så amerikanskt (och brittiskt, antar jag?). Det tyckte jag var skumt först, att äta chips till lunch och sin smörgås, vad är det för påhitt. De här gulliga små påsarna som säljs överallt och är i en liten, lunch storlek. Ja, du vet förstås vad jag menar. Ska erkänna att jag inte tycker det är så dumt alls, smakar gott till och äter jag lunchmacka ute på restaurang och när man väljer tillbehör tar jag ofta chips till numera. Men det är ju väldigt annorlunda mot vår nordiska matkultur förstås...
Kramis!

Annika said...

Ruth:
Just det, det minns jag att du berättat om, ditt första jobb som sällskapsdam.
Jag kan tänka mig att du har en HEL del historier om den tiden då du var hos henne i MASS. Spännande, och annorlunda. OCH du som chaufför också, det kanske inte var helt vanligt på den tiden med kvinnliga sådana?
Härligt att den norske kocken gjorde så mkt god mat till dig. DÅ fick du verkligen äta gott, och bli slussad in i amerikansk matkultur. Härligt!!
Absolut, kan förstå att ni var tvungna att äta sån mat då ni var nygifta. Inget fel på det, förstås.
Ruth, ostrom lämnar jag åt andra också. Men sushin tar jag gärna :-)
Låter som BRA mathållning, och mat från Trader Joes är ju alltid helt OK! GOTT. Klart att du kör sådan mat. det skulle jag också om jag var ensam.
Gingerbread med grädde och mos var annorlunda!! DET har jag inte hört om förr. Det skulle man kanske kunna kalla Ruthtårta?
SÅÅÅÅÅÅÅÅ härlig med kock i Indonesien. Jösses vad du varit med om, Ruth!!!
Njut av solen idag, om än lite kallt.

Annika said...

Anne:
TACK för att du gillar detta. ROLIGT!!
Det blir lätt en del 2 eftersom stort intresse finnes. Roligt!!
Jag med, gillar mat!!
Nääeee, amerikansk frukostmat i form av donuts, wienerbröd, söta muffins etc klara jag inte. USCH!
Går vi ut tar jag nästan ALLTID omelett. Älskar sådana ute.
Ja jösses, amerikanska burgare är världsklass. Ingen annanstans får man burgare som här. Minsta joint har goda. Lite som svenska pizzor, goda finns överallt!!
MUMS!!
Ja dang ON alltså... amerikanska hotellfrullar på typ Hampton Inn, Holiday Inn och sådana medelställen är verkligen usel. SÅÅÅÅÅ tråkig, man blir knäpp. Åt sådan i helgen. Det bidde en bagel då, och en engelsk muffin med marmelad. That¨s it.
SOm du säger, på svenska hotell är hotellfrullen såååå jädra god. Alltså , mums!!!!
Saknar svenska hotellfrullar. Älskar att äta frulle på Viking och Silja också, skitgott!!
Aha, så din käre make låter lite som min, de gillar friterat. Peter älskar friterad kyckling. Fried chicken. Uppfödd med det som han är av fldrar från södern.
Jag avstår så gärna. OCH lagar aldrig sådan mat.
vill också ha mina pannkakor med sirap och bär. GOTT. Inte smör.
Gillar nog svenska bättre, men jag lagar det aldrig. Ibland till K, men jag skulle aldrig stå och grädda pannkisar bara för mig själv.
Jag skulle kunna tänka mig rattlesnake som appetizer. HAHA. YASS!!
Intressant!!
Precis, PBandJ är man ju aldrig sugen på. Jag tycker det är gott. MEN skulle aldrig göra en sådan macka.
Lunchmackor ska vi absolut ta upp i nästa inlägg. YOU bet!! Classic Americana!!
TACK fina Anne för din kommentar!!
Kramar!

Sofie said...

Tack Annika!!! Jag läser alla dina inlägg med stort intresse men det är nog första gången jag kommenterar!

Så rolig text och härliga kommentarer :) Tack för en mysig blogg!!!

Anonymous said...

Ja root beer är något jag absolut inte kunnat lära mig tycka om, och detsamma med Dr Pepper. Förstår vad du menar att det är som med svenskar och julmust, väldigt ovanliga smaker.

En grej på starbucks som heter spinach/egg/feta-wrap tycker jag är god, (har inte vågat läsa innehållsförteckningen :).

Monica said...

Haha, ja inte ser det lockande ut i mina ögon, kul och intressant inlägg men värre "mat" än jag kunde föreställa mig, fast jag skulle som du testa förstås men sen kan man ju laga det goda själv. Och på restauranger finns väl allt. Sött och klibbigt verkar mycket vara och vilka kombinationer ibland. Amerikanska pannkakor gör jag nån gång men lite tunnare och ingen sirap eller lönnsirap heller till, men med bär och lite grädde kan det vara gott. Och tunna frasiga pannkakor är gott fast svårt att få dem så, min mamma var specialist och vände dem bara jättetunna på nån sekund, jag har aldrig lyckats göra lika. Ugnspannkaka däremot är något av det äckligaste jag vet, sån man tvingades äta i skolan och den var nog särskilt äcklig:-)

Kul att läsa Annika, midnatt snart här men inte där:-), godnatt ändå:-)

Annika said...

Sofie:
ÅÅÅÅÅ vad kUL att du skriver igen. SÅ himla KUL! Tack för att du läser här.
Ja, det blev en jätterolig tråd här i fältet. Får sååå mkt kött på benen till inlägg nummer 2 som ska handla om detta.
TACK Sofie!!!

Annika said...

Ano:
Jag gillar Dr Pepper. Men köper den aldrig, men jag gillar den Dock fattar jag om folk iNTE tycker om den.
Mycket är ju så, det kräver nästan att man är uppfödd med det för att man ska gilla. Sill är väl en sådan rätt tex, och även annat som vi äter hemma.
Sbux, de har goda frullemackor. nej, inte heller jag har kollat vad de egentligen innehåller. Bäst att inte veta, haha!!