Friday, January 12, 2018

Vår? NEJ, knappast i januari ...
Hälsningar till er alla från det ytterst väder-schizofrena Washington med omnejd idag.AHHHH, dessa härliga och fina Washington-vintrar.  Mmmm … One’s gotta LOVE them.
Ironi på hög nivå givetvis, men det förstår ni.
AH, att ena dagen ha -18 grader och isvindar till att följande dag ha 18 plusgrader och milda västanvindar.
Livet på en pinne.
It does a body good.
Soothing for the soul.
ELLER inte!!!
Faktum är att det är ganska svårt att vänja sig vid detta.
Ett annat faktum ÄR att detta är “Classic Washington”. Sådana är vintrarna här. Vi ligger i brytpunkten mellan nord och syd. Vädret beter sig lite som det vill.
Ena dagen sommarkläder, andra dagen dunjacka och boots.
Eller ja, sommarkläder har jag aldrig på vintern, spelar ingen roll hur varmt det är. Det ser helt sjukt malplacerat ut även under en 18-gradig vinterdag med sommarkläder.Idag ska vi få 18 grader varmt.
Imorgon en grad varmt.
I nästa vecka snackas snö.
Jamen hej och hå!


Våren då!?
Våren ja, den kommer inte ännu. Den kommer, som alltid, i mars. Tidigast. Inte ens här hos mig blir det vår förrän februari mynnat ut.
Ärligt talat, vet ni vad en av mina käpphästar är? Käpphäst GRANDE, to tell you the truth, det är när jag läser--och hör-- om folk som börjar prata vår så fort julgranen ligger nyutkastad på backen.


Snälla, kära, söta, det är ju efter JUL som den riktiga vintern börjar.
Vi kan liksom inte gå från Trettonhelgen, eller Tjugondagknut, rätt in i våren. Det funkar inte så. Det har aldrig funkat så och det kommer aldrig att funka så.
Vintern kommer OFELBART först--hur mild den än är-- vinter är det likafullt. Både hos er i norden, och här hos mig.Gör istället det bästa av den årstid du befinner dig i JUST nu. Stressa inte fram nästa! Vila i stunden. Njut av den vinter som finns, hur den än ser ut. Det är ju inte SÅ att det blir vårljust i januari eller februari. Nej, det där skira vackra ljuset kommer verkligen först i mars. Under tiden fram till den klarnande mars ska vi vara här och NU och ta vara på det.

Numera känns det som om varje säsong, varje årstid och varje högtid ska stressas fram. Efter jul börjar det pratas vår. När våren kommer börjar folk direkt längta efter sommaren, "Nä, nu vill jag ha sommar fast det bara är april. SOMMAR". I augusti börjar man läsa och höra om “höstkänsla” och “dags att plocka fram höstkläder”---  I AUGUSTI!!??? SAY what!???
I september börjar julsnacket, “ÅH så himla pepp på julen”. Vet ni, jag har läst om folk som börjar spela julmusik den första sepember. Nej, jag orkar inte … PÅ riktigt ... JAG ORKAR INTE ...
Sen när juldagen är över då ska julen ut och VÅÅÅÅÅÅ-ÅÅÅÅÅ-REEEEEEEEN in. “Nej, nu är julen slut, då får våren komma”, “SÅ taggad på vår nu när solen är framme den 11 januari. Å våren!”.

Ja, jag låter gnällig. Jag ser det,  jag hör det, men då är väl det här ett GNÖLIGT och TRUMPET Yours Truly inlägg då. DET händer inte ofta att jag gnisslar, men idag blir det en känga vad gäller detta.

HUR som haver, njut av det vi har här och nu! Njut av den vinter som finns, och finns ingen “rikigt vinter” med snö och med is får man göra det bästa av hur det faktiskt ÄR. Som idag, visst, jag gillar inte 18 grader i januari, men jag kan samtidigt tycka att det är fascinerande och kanske tycka att det är lite bekvämt att jag bara behöver munkjacka på min PW.
VAR här. VAR nu!
OCh våren KAN aldrig någonsin komma i januari.
Så! Där! Klart! Slut!

Ha en fin helg alla fina ni!!

24 comments:

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Så jobbigt med sådana vintrar ändå! Förkylningar borde ju kunna frodas i sådana konstanta väderväxlingar...

Jag hör till den gruppen som börjar tjata om vår alldeles för tidigt. Jag tar mer än gärna vår så tidigt som möjligt.
MEN du har helt rätt i att mörkret är ju ändå här. Ljuset går inte skynda på, så en kan lika gärna acceptera vintern som den är :-)

Önskar dock ändå att våren ändå kunde komma liiite tidigare.
I alla fall i Mars, och inte vänta till i Maj.
Speciellt om det blir ett år som 2017... när det snöade en vecka i sträck i mitten av Maj.

Och jag känner ändå att just den här vintern hittills har varit extra lätt att "stå ut med", vilket säkert beror på all snö. Tycker fortfarande det är mysigt, trots att den varit här i snart 3 månader.
Plus mitt jobb. Mitt jobb gör verkligen att jag betydligt lättare kan stå ut med saker jag tidigare bara tyckt varit jobbiga :-D


Håller också med om det där att stressa fram årstiderna.
Kan inte heller förstå varför de ska just stressas fram; speciellt inte julen.
Den enda känslan jag kan förstå är den om Augusti. Det är ju dock en månad då det är lite "förhöst". En känner att sommaren sjunger på slutversen, och att naturen börjar förbereda sig på höst. De allra första löven börjar skifta i färg, det blir lite kyligare ute och så.
Jag brukar som sagt kategorisera:
Juni - försommar
Juli - högsommar
Augusti - förhöstOops! Nu sprang tiden iväg ;-) Måste börja bege mig mot jobbet, så de små kidsen får sin frukost i tid :-)
Hoppas att du får en riktigt fin helg!
MVH /Erica

Anonymous said...

Till och med här i Spanien är det vinter nu även om solen lyser från en klarblå himmel och det är +20 i skuggan mitt på dagen. På kvällarna och nätterna är det verkligen vinter med svala temperaturer. Tänk i Malaga och Marbella kom det snö i veckan, såg rätt lustigt ut faktiskt. Stackars växter som säkert fryser bort, de är ju inte vana vid snö.

När vi kommer ner nästa gång då börjar nog våren nalkas. Ska villigt erkänna att årstiderna är i en enda röra när man pendlar som vi gör, känns som vi haft vår/sommar sedan i mars förra året. Blir lite förvånad varje gång vi kommer hem till Åkersberga och man måste ha vinterskor, tjock jacka mm, här går jag i en lättvikts dunjacka även kvällstid och det räcker gott, hemma höll jag på att frysa ihjäl i den när vi var inne i stan och fick köpa mig en ny, varm vinterjacka för att ta mig hem utan att frysa.

Ha en fin helg ! Kram från Yvonne i Soliga Spanien

Eva i Dalarna said...

Jag håller med dig, man ska leva hör och nu. Här är vintern så vacker just nu med rimfrost på träden och knarr under fötterna vid promenaden. Och julen här jag kvar än...fast inte helt och hållet, granen är borta och så tar jag lite då och då när jag är ledig.
Jag njuter när jag ser att det blir lite ljusare ute på eftermiddagarna och jag myser av att veta att vi går mot våren. För även om man lever nu - så kan man ju få längta....

Steel City Anna said...

Våren kommer ofta i januari, eller iallafall februari här. Tycker vintern är en så trist årstid, särskilt här utan snö, och jag tycker det blir extra torftigt efter julen. Så jag letar vårtecken ständigt ;) igår såg jag narcisser sticka up ur gamla lövhögar med knoppar. Sånt gör mej glad.

Med julen så blir det nog att man firar den mer innan än efter eller till och med under tiden. Vi kommer ifrån våra gamla seder och de flesta har väl inte längre heller nån riktig paus under julen. Den ska bara knölas in bland allt det vanliga.

Annika said...

Erica:
Ja, roligt är det inte. Det känns konstigt i kroppen också, lukterna och allt det där ute. Kan lätt får lite huvudvärk när det kastar sig på detta sätt. Förra fredagen då jag var ute var det -18!!
NU, klockan är lite efter 7, är det 17 grader varmt.
Kan inte svara på förkylningar och hur de frodas, men schizat ÄR det!!
Nope, ingen ide att tjata om våren innan det är vår. Så är det verkligen. Sen att längta är ju en annan sak.
Ni får ju vår sent, jag får den tidigt. Men det är ju så i Pite. I gengäld har ni en underbart fin vinter!! För det HAR ni!!
OCH sen kommer ju det vackra ljuset också, och det ÄR verkligen underbart!!
Sant förstås, hos dig är nog augusti en förhöstmånad, så sant. Men inte söderöver. OCH det är där jag hör det mesta tjatet, haha!!
Ha en fin fredag, fina Erica!!!

Annika said...

Yvonne:
Precis, det är ju liksom vinter ändå. Våren kan aldrig komma i januari och februari.
SNÖ i Marbella, det låter overkligt. MEN säkert var det läckert på sitt sätt, även om växterna (stackars dem) tog stryk,
OCH jag kan tänka mig att det blev kaos.
Fast ni har det bästa av två världar, tycker jag. Ni kan åka emellan länderna och få det bästa av bägge. SÅ lyxigt och så härligt.
Ha en fin och BRA helg- Stor kram från mig!!

Annika said...

Eva:
Visst, det tycker jag. DET är svårt, men att stressa fram nästa säsong och nästa säsong och nästa säsong är ju verkligen att inte leva här och nu.
Blir trött.
Längtan är en HELT annan sak. Absolut.
OCH det kan man alltid göra. Alltid. Men att ständigt stressa på .. nej!!
Ja imorrn är det ju tjugondagen, så all jul kan vara kvar fram tills dess.
Ha en jättefin helg!!
PS, visst märks ljusets återkomst!! Mysigt. FFA på eftermiddagen!!

Annika said...

Anna:
Jo, just det, den verkar komma tidigt hos dig. Mkt tidigare än här och hemma. Här kan jag se snödroppar i februari, men sällan innan dess. Kanske kom de tidigare i fjol då det var SÅ milt? Tror det. Men då kom ju bakslag så att samtliga magnolior frös ihjäl och körsbärsträden till viss del också.
Längtan tycker jag är helt OK, givetvis. Idag är det 17 grader, och det är som vår. Men det är inte vår, haha. det är vinter. Knäpp sådan, men ändå.
Julen är mysigast innan jul, men inte september och inte i oktober. Sen kan man börja preppa i nov.
Det ju lite olika när man plockar ner den, efter nyår (som jag) eller till trettonhelgen eller till tjugondagen.
HA en jättefin helg nu, Anna!!

Humlan said...

Åh vad jag håller med dig Annika! Jag har verkligen strävat efter att leva här och nu, och att uppskatta det som är. Jag tror att jag börjar klara av det nu, i år är första året när jag verkligen vilar i det gråmurriga som är nu samtidigt som jag gläds åt frostdagarna och när det kommer lite snö. (Fast halkan gillar jag fortfarande inte! :-) )
Även om jag suckar lite när du har full blom samtidigt som vi gläds åt snödroppar och vintergäck, så föredrar jag våran långsamma vår där man hinner glädjas åt varje framsteg.
Men vi är ett avlångt land, jag njuter av sommaren för fullt i augusti och blir nästan arg på folk som börjar prata om höst, men jag förstår precis vad Erica menar med att hon har förhöst då.

Det ena ledde till det andra och jag var faktiskt tvungen att ta en snabb titt på kartan (inga noggranna mätningar alltså) och insåg att du bor ungefär på samma breddgrad som Mallorca! Inte undra på att du har vår tidigare än vad vi har!

Ha en bra dag!
Kramar!

Pettas said...

Tråkigt kan det ju knappast bli med så omväxlande väderlek :). Men lite marigt trots allt. I all synnerhet som du är vinterälskare med snö ,is och kyla.
Jag håller med dig. Våren kommer i mars-april. Nu tar vi vintern först, hur än den beter sig. Ordning och reda, löning på fredag som det heter.

I morgon är det tjugondag Knut och då dansas julen ut. Här är det bara dörrkransen som hänger kvar. Idag tog vi bort adventsstjärnorna. Tänkte inte göra det ännu, men så blev det strömavbrott och plötsligt så hade vi tagit ner dem. Någon slags avbrott fick vi också, för vi hade tänkt ha dem minst en vecka till. Men så kan det gå, haha..
Ha en fin helg!

Christina said...

Ha ha ha, ord och inga visor! Men du har så klart helt rätt! Det är vinter nu och borde vara kallt. Som du vet tillhör jag skaran som längtar efter vår och värme!! Det har på sätt och vis blivit lite lättare sedan vi flyttade till US. Här vet man garanterar att det blir sol och värme så småningom, det är ju inte lika säkert i Sverige. Ovissheten och soltörsten är nog en viktig faktor i svenskars längtan efter vår. Man hoppas på en fin vår och sommar, så tråkigt när man i september inser att det blev ingen varm sommar i år. Heller. Bara att hoppas och se fram emot nästa år!
Fast, -21 häromdagen och +17 idag är allt heltokigt!!
Ha en fin helg vännen, stor kram!!!

Annika said...

Humlan:
TACK! KUL att höra, hade mest väntat mig att folk inte skulle hålla med idag :-)
HAHA. Roligt se motsatsen.
Ja, det är ju en konst att leva här och nu, jobbar själv på det hela tiden. Men just detta med våren direkt efter jul är ngt som verkligen retar mig, det kan ju aldrig bli så. Det är ju vinter ändå. Gör då det bästa av det. OCH nej, det är inte vår bara för att det är 18 grader varmt en dag i januari (som idag hos mig). Det är vinter ändå.
Ja, det är en käpphäst som heter duga.
HALKA hatar jag också, Humlan. Vinterns absoluta baksida!!
Precis, jag får vår mkt tidigare än ni därhemma. MEN som du säger, det är ju ER vår som är så underbar också. Just att den går SÅ långsamt och är påsmygande. Min är bara PANG BOOOM och så är det nästan sommar. Så njut av det långsamma och fina, och ffa av nuet och vintern fram till vårens intåg.
FÖRSTÅR Erica till fullo, det är ett avlångt land. Givetvis är det förhöst i Pite i augusti. Absolut.
Precis, jag är breddrad med Portugal, men har inte samma klimat. Dock, verkligen, jag får vår i mars, medan er kanske dröjer sådär en tre veckor till.
Kramar till dig, Humlan, ha en jättefin helg!!

Annika said...

Karin:
HAHA, omväxling förnöjer. Nu har jag precis kommit hem från min PW, genomsvettig, svullna händer (sådär som det är under de varmare årstiderna). 18 grader varmt ute!! Och samtidigt tjock dimma över isen. Och så blir det så underliga dofter ute när det smäller till så här. Får lite huvudvärk ...
KNÄPPT väder, men samtidigt så KLASSISKT!!
Men imorrn blir det kallt och kyligt igen. Berg o dal!! Hela tiden.
Ja, nu tar vi vinter. DET tycker jag, hur konstig den än är.
Just det, tjiugondagen imorrn.
OCH en lugn nerplockning av julen. BRA!
Ha en fin helg!!

L said...

Haha, känner mig så träffad just nu! På väg till bilen från jobbet kändes det faktiskt redan ljusare så tankar på våren kom ofelbart. Och så ser jag en kollega som på instagram lagt ut en bild med små lökar som kikar upp ur marken i en park i Malmö. Gaah! Underbart!
Men, jag vet ju att vi får bakslag, och du har så rätt att man bör leva i den tid man befinner sig och njuta så mycket man kan av den. Du är klok.

Men ert väder är verkligen knäppt. Det är fantastiskt att växterna överlever.

Ha en bra helg!
Lisa

Annika said...

Christina:
HAHA, sant!! Inte ofta jag är sådan, fniss!!
Men just ibland behövs det. BLIR SÅ TRÖTT!!
Precis, Christina, du har SÅ rätt, vi har ju garanterade somrar här, och tidiga vårar. Så man kan väl säga att vi inte behöver stressa fram.
tyvärr blir det ju inte vår ändå i jan och feb eller knappt mars därhemma. Lika bra att då ta tillvara det fina med vintern.
Jamen OJ, dagen alltså, 18 grader nu. Blev helt dränkt i svett då jag var ute, händerna svullnade (sådär som det gör under de varmare årstiderna här), nästan lite fuktigt ute och så denna DIMMA över isen. Kunde se att isen är fortsatt tjock. Förmodligen en dröm för den som vill skrinna.
NJUT dagen, fina Christina, ha en FIN helg!!!
Kramar!!

Annika said...

Lisa
Haha, jasså?? Fniss.
Bakslag kommer helt klart. Som här i fjol då vi i mars fick snö och is som tog kål på både magnolior och körsbär. VILL inte ha ngn repris på det.
Men visst, visst, vårtecken syns nog alla ggr om man går ut och kollar. Såg just min kärleksört, och den är på g ser jag.
Ja, lustigt nog klarar växtligheten dessa svävningar nu, antar att det beror på att inget står i blom ännu.
Men visst, kom precis hem från min PW, 18 grader ute och så varmt, tom lite fukt. Och så ISEN som ångar. Vilken konstig kontrast alltså. OCH visst är det ljusare nu, ffa kvällstid.
Lisa, ha en jättefin helg!!

Monica said...

Det är verkligen märkligt med dessa temperaturskillnader, de är ju så stora, skidor ena dagen och bikini nästa hos dig:-), ja jag hade då verkligen velat ha lite vacker frost ett tag till om det ändå ska vara en viss kyla för detta ständiga grå är rent hemskt tröttande men man får göra nåt uppiggande, vilken årstid det är är lite svårt att se, våren tänker jag inte så mycket på än, mer att det kan bli vinter då och det är verkligen inget jag gillar, snö i april och maj. Usch och huvvaligen.

I affären däremot finns vårplanteringar, lite tidigt att sätta ute och inomhus trivs de nog inte särskilt bra i värmen men vackra att se är de. I morgon är det Knut och vi kanske firar med en Janssons:-) men väldigt skönt och vilsamt att ha julen undanstädad, gjorde t o m helt ny organisation i ett skåp med julsakerna och känner mig så nöjd:-)

Ha det fint Annika! Och en riktigt fin helg önskas!

Channal said...

Mycket märkligt med vädret hos er. Och eran president förnekar miljökatastrofer... hmmm. Tror nog det påverkar det extrema väder ni har! Riktigt läskigt faktiskt!

Trevlig helg och Kram! Anna

Anne said...

Amen till det inlägget Annika! Precis så är det, nu är det vinter och det OAVSETT hur mild/snörik/snöfattig den är. Det är vinter och kommer så förbli ett bra tag också. Får också nippran över all hets, vet precis vad du menar och håller så med om att en årstid i taget tack. På nåt sätt gillar jag att man här har ett tydligt datum för när varje årstid börjar och slutar. Du vet, first day of winter osv. För oavsett temperaturer och hur olika vintrar, vårar osv kan variera i kalla/varma så är det ju likväl den årstiden. Det blir verkligen löjligt att prata om vårkänslor och snart är våren här när det är mitten av januari och full vinter.
Verkligen svängigt väder ni har, men samtidigt tycker jag det låter coolt faktiskt. Fascinerande på nåt sätt. Det blir aldrig tråkigt i alla fall. Vi har inte de svängningarna här men vad vi däremot har är rätt stora skillnader i dygnstemperatur, speciellt på sommaren, inte så mycket nu. Det är nog rätt typiskt för hela västkusten. Vi har ju inte heta sommarnätter här, det kan alltså vara 35 dagtid och "bara" 15 nattetid på sommaren. Typ. Den sortens dipp i temperatur vet jag folk som besökt oss tyckt varit skum, ska det inte vara varmt hela natten nu när det fortfarande är hett kl 20 på kvällen men icke. Det kan och dippar oftast rejält på natten. En annan sak jag tyckte var konstigt i början är hur förskjutningen när det är varmast är annorlunda här. Nu pratar jag framför allt sommar, resten av året är det inte kontraster på samma sätt. Men under sommarmånaderna är det inte som varmast 12-13 på dagen utan hettan når sin peak runt 17-18. Det blev en liten parentes, apropå väder.
Ha en riktigt fin helg Annika!!

Annika said...

Monica:
Galet hos mig med vädret. Stolligt.
Men så är det. Bara att vänja sig vid sånt här trams då man bor här.
Det är verkligen mkt bättre hos er om vintern är på riktigt, att ni har snö och frost. Inte en sorglig halvmesyr utan snö och med 1-5 grader (det är Washington normalvinter det). Men ni ska ju HA kallt och snö. Det är det normala.
Håller med, absolut ingen snö i april och absolut inte i maj. GUD nej!! Ja här förekommer ju inte snö i maj, aldrig, men hemma minns jag det...hua!!
idag på affären såg jag hyacinter, tänkte nästan köpa, men avstod.
Knut imorrn, tycker absolut att du sja göra Janssons. Jag ska göra kålpuddning imorrn, ngt jag redan bestämt. Idag är det för varmt för sån mat, men imorrn är det ju vinter igen, haha.
Monica, ha en toppenfin helg!!!

Annika said...

Channal:
Njeaee...just det HÄR kan vi inte skylla på Trump. HAHA. Hur gärna vi än vill. Nej, det är så här, och har alltid varit.
Just vårt väder alltså. Klassikt för mid atlantic.
MEN vad gäller klimatet i övrigt så är det ju fara å färde ...
Och ja, presidenten. Say no more liksom ... Men här får han nog stå oskyldig ;-)
Kram

Annika said...

Anne:
TACK Anne, så är det!
Precis. Det kan aldrig bli vår i januari och feb här. Det går inte.
OCH även om det kommer dagar som dessa är det inte vår iaf. Långt därifrån. Tycker också det är löjligt att prata vårkänslor innan vi ens kommit i andra hälften av januari. Men orka ...
Ja, det är verkligen en käpphäst för mig detta. BIG ASS TIME!!
Ja, så här är det här på vintern, och har nog alltid varit. Platsen är sådan, och det gäller nog till stor del många delar av USAs östkust, förutom kanske i norra New England där det nog är mer stabilt vinterväder.
NI ha ju era somrar med varma/heta dagar och svala nätter. DET är ju därför ni har så goda viner!!!! Helt klart alltså!! Älskar Ca och OR och WA viner!! Mina favvisar. MUMS vilka goda viner ni gör därute tack are ert ypperliga klimat. Det är därför våra viner smakar skit i jämförelse. FÖR heta och fuktiga dagar och nätter. Det går inte att göra goda viner då.
Jomen så är det, det är varmast på em, och kallast under tidig morgon. Men tycker du inte det är så hemma också? Det tycker nog jag. Men det kanske är mer uttalat här.
Ja, hursom, vädret fascinerar.
Anne, mina fina vän, ha den bästa av helger!!!
KRAM!!

Anne-Marie said...

Haha, kul med ett sådant här inlägg ibland också Annika! :)
Schizofrent verkar ju bara vara förnamnet på ert väder.
Verkar jobbigt för kroppen att ha sådana temperatursvängningar.
Här är det litet mera “balanserat" med tanke på temperaturer även om det idag var alldeles för varmt för att vara i januari. Vi hade ca +14 och det är ovanligt.
De utlovar regn till veckan så vi får se om det stämmer.
Jag fattar heller inte varför folk insisterar på att vilja ha en annan årstid än den som faktiskt gäller just nu. Man undrar om folk blivit så påverkade av all reklam och alla intryck via datorer och smart phones att du faktiskt inte kan vara här och nu. Jag börkar tro det.
I affärerna följer man ju inga “regler" längre för när olika saker kommer till försäljning. Saknar ibland hur det var när jag växte upp.
Stor kram!!

Annika said...

AM:
Tycker jag :-)
Ibland måste man gnälla lite, hehe. OCH detta är störigt i min bok :-)
Ja, just det hör konstiga vintervädret är svårt att vänja sig vid, det är verkligen det. Idag var -12 när jag gick ut på min PW.
På lördag ska det bli 14 grader varmt. Gillar det inte.
Alltså jag ogillar starkt när det blir sådär varmt under vintern. Tycker det kan kännas lite underligt i kroppen, på riktigt.
Ja, det där att stressa fram nästa och nästa och nästa hela tiden får jag allt svårare för. Helt säker på att sociala medier och influencers går att skylla stort på där. Blir SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ trött.
Samma i handeln, helt klart. INNAN jul var jag inne på en stor kedja som säljer mkt hobbygrejer och pynt. JULEN sgs borta. INNAN jul, istället hade de siktet på Alla Hjärtans och våren i stort. Alltså, näääeeeej, blev genast nedslagen.
Så visst kan man sakna det gamla.
Stora kramar!!