Wednesday, November 22, 2017

Det där inlägget om Thanksgiving




Godmorgon onsdag!




Som ni vet är det Thanksgiving-vecka här i USA!
En väldigt, väldigt mysig och härlig vecka som bjuder på HÖG mysfaktor.
Det är liksom helgdagsstämning hela veckan lång.

Thanksgiving är, utan tvekan, USAs allra största storhelg!
Den är helt religionsfri vilket innebär att ALLA firar den. Oavsett.
Man kan också säga att Thanksgiving inleder julen, även om de två storhelgerna inte har något alls gemensamt.
Dock, Thanksgiving är julens port. Utan tvekan.


Thanksgivingbordet hos Melinda ...


Men, där julen är fylld av KRAV och måsten är Thanksgiving försiktigt lågmäld.
Det finns egentligen inget pynt som har med Thankgiving att göra. Jo, man kan pynta upp med pumpor och höstdetaljer. Det finns porslin man kan köpa till Thanskgiving och sådant. Men annars? Nä, det är lågmält över hela linjen.
Det finns inga sånger om Thanksgiving, och väldigt få filmer också, om man ska vara krass. Visst, klart det finns filmer om storhelgen, men vi kan lugnt säga att julfilmerna överväger STORT!

Min syster brukar jämföra Thanksgiving i USA med påsken i Sverige. Det är en bra jämförelse.
Påsken hemma handlar om familj, god mat och många lediga dagar utan måsten.
Thanksgiving handlar om exakt detsamma, familjen, god mat (alla äter ungefär samma mat den dagen. Precis som under påsk hemma) och många flera lediga dagar på raken.

Självklart har de som är värdar för Thanksgiving mycket att stå i och fixa med. Kalkonen ska stekas till perfektion. Alla tillbehör som hör till en kalkonmiddag ska också göras.
Ofta, som i Peters familj, delar man på maten och uppgifterna även om det alltid blir så att värdfamiljen, Peters syster Melinda med familj, till slut står för det mesta.

Vi har alla våra traditioner runt Thanksgiving. I min egen lilla familj sitter vi i vår säng och äter frukost och tittar på Macy’s Thanksgiving Parade från New York. Vi äter croissanter, allltid. Alltid.
Sen svidar vi om till de kläder vi ska ha på oss, jag fixar några smårätter som jag ska ta med till Melinda.
Vi brukar åka till middagen vid 14-tiden.
När vi kommer dit är det drinkar och appetizers som gäller. Melinda är fena på matlagning, så det gäller att inte äta för mycket av det goda småplocket.



Vad har VI då på Thankgiving-bordet?
Kalkon,
Stuffing (en slags brödblandning med lök, selleri, äpplen och kryddor. Jag älskar denna stuffing. Melinda brukar göra lite olika varianter på den år från år).
Creamed corn (Peters och Karolinas favorit). Majs i smör och Philadelpha cream cheese. Precis lika onyttigt som det låter, haha.
Sweet potatoe gratin med marshmallows (sjukt gott, och perfekt till kalkonen!!)
Gröna bönor av något slag.
Potatismos (som jag alltid gör).
Bröd.
Collard Greens (Peters pappa gör denna rätt, från södern, så god. MIN favorit).
Gräddsås.
Tranbärssylt.








Äppelpaj.
Pumpapaj (smakar pepparkaka, älskar den).
Pecanpaj






Japp, där har ni en äkta Thanksgivingmeny a la Peters familj.


Då man ätit sig igenom denna måltid är man MÄTT.
Turkey coma in waiting!!
Mätt så in i bomben!!
Jag brukar faktiskt inte ens mäkta med efterrätterna.

När vi ätit oss igenom denna måltid slår vi oss ner och ser säsongens första julfilm på DVD, eller via streaming. DET är precis vad vi behöver, och det är verkligen mysigt.
I min svenska kompis Saras amerikanska familj (de firar här i Reston) har de ett mycket mer interaktivt schema med spelet “Family Feud” i högsätet (de är tre bröder med fruar och familjer plus brödernas äldre föräldrar som firar tillsammans), Karaokee och till och med dans står på agendan för Sara och Wendell.
Alla firar på olika sätt, men vi äter alla samma mat.


Dagen efter Thanksgiving är det Black Friday.
Ni vet, den dagen ja, som svenskarna har tagit efter, haha. JO, ni plockade just “rätt dag”, eller inte, fniss!! En dag man får ta på både gott och ont.
Fler och fler affärer börjar vägra Black Friday, till exempel affären REI som specialiserar sig på vandring, camping och äventyr (outdoors). De har stängt på fredagen för att de tycker att folk ska ge sig ut i skog och mark istället. Heja REI!


Vår egen Black Friday tillbringas i Reston Town Center. Vi börjar med julparaden (som faktiskt är en av USAs topp-tio i kategorin julparader). Vi träffar vänner och äter lunch med dem, bio på det, och så blir det drinkar innan vi sjunger in julen vid julgranen klockan 18. Därpå går vi ut och äter och sen beger vi oss hem. En heldag som vi har kört efter samma schema i säkert 15 år. Extremt mysig och numera lika viktigt som Thanksgiving.


Fjolårets gran i Reston Town Center. I år ser den annorlunda ut.  Bilder kommer i nästa vecka!

OCH på lördag? På lördag är det jul i mitt hus!
Då köper vi julgran, klär den och gör om det här huset till ett julsagohus.
Det är jul, gott folk!


Vi hörs på tisdag igen. MED inrikting julblogg!
Ha en fin och bra helg alla ni!!

18 comments:

Anne-Marie said...

Ja, Thanksgiving är stort i USA. Tror inte att de som inte bor här riktigt förstår hur stor den här helgen är.
Och i Sverige antar jag att man kanske litet smått börjat införa Thanksgiving också?
Jag kommer inte alls att fira Thanksgiving i år. Vissa år har jag varit med på ett litet knytkalas men personen som anordnat det har jag till viss del tappat kontakten med.
Helt okej att “bara" ha litet extra ledighet från jobbet. :) Eftersom jag inte firar andra helger känns det inte som något jag saknar. Michael firade ju inte direkt Thanksgiving så jag har ingen tradition egentligen kring den här helgen.
De maträtter du visar ser riktigt smarriga ut. :)
Oj, lät otäckt med Karolinas infektioner. Hoppas att det reder upp sig snart.
Kramar!!

Eva i Dalarna said...

Er Thanksgiving blir mysig. Har läst på olika bloggar om folk här som tänker fira den också men själv håller jag mig till de helger vi redan har. Torsdagen är arbetsdag för mig. Eller torsdag natt, jag jobbar ju nätter som du vet.
Jag älskar såna där traditioner, när man gör lika år efter år, men jag har märkt att vissa saker inte känns lika viktiga längre, efter att barnen flyttat ut och fått egna familjer och egna traditioner. Som Halloween för dig, som du dragit ner på.
Black Friday ja , här talas till och med om Black week. Och det är ju bra med lite nedsatta priser såhär i julklappstider!
Härligt med julbloggen i nästa vecka!
Ha en fin Thanksgiving nu och jag hoppas Karolina kryar på sig!
Kram!

Anonymous said...

Oj, så mycket mat och så god den ser ut så jag förstår det är svårt att inte smaka av allt. There is always room för dessert har jag en slickepott som säger och jag håller med :-) . Det är så bra avslutning på god och mycket mat att sluta med något sött tycker jag.

Härligt med julbloggen nästa vecka. Nu ska jag börja julpynta lite här i vårt hus i Spanien också, inte så mycket som hemma, men lite lagom. Såklart inte lika fint när solen lyser och himlen är blå, men då det blir mörkt framåt kl 18 då njuter man av stjärnljusen och elljusstakarnas sken, och att vakna på morgonen då det fortfarande är mörkt då är det så härligt med, vi kör alla dygnet om så man inte missar nåt :-)

Hoppas Carolina är frisk nu, inte kul att vara sjuk när man är ledig en vecka.
Kram från Yvonne i Spanien

Steel City Anna said...

Låter fint alltsammans. Black Friday är stort här med och känns bara dumt. Kommersen här runt jul tycker jag bara mer och mer illa om varje år.

Det var en ordentlig meny, jag tror inte jag skulle orka smaka på allt :) på Thanksgiving jobbar jag dubbelpass plus natt och sen ett pass till men ska komma på nåt att vara tacksam för ändå :) Black Friday skippar jag helt. Är i stort sett färdig när det gäller julklappar. En gran vore kul att köpa snart. Låter så mysigt att ni ska göra jul hemma i helgen :)

Miss Marie said...

Önskar så att vi hade Thanksgiving här! Låter ju som den perfekta högtiden utan en massa måsten. Er mat ser ju alltid så god ut, mums! Kalkon gillar jag, det kör vi med på juldagen!

Humlan said...

Det låter verkligen som en riktigt trevlig (och god) helg! Och er fredag är verkligen fullmatad, den också. Jag har sett en del reklam för Black Friday eller Black Week, och tänkt att jag borde kanske passa på att köpa de där dyra sakerna som jag behöver införskaffa (som ny TV), men det har inte blivit av att kolla upp vad jag vill ha och vad som finns, så jag får väl betala lite mer när jag väl har bestämt mig.

Här är vitt,dimmigt och vackert ute just nu. Och mitt i detta ser det konstigt ut med de gröna bladen på grannens klematis bland kala grenar och bruna, torra växter, så jag förstår precis vad du menar med att det är konstigt hos er med allt det gröna. Tyvärr ska snön regna bort i eftermiddag, jag hoppas halkan försvinner också och den kommer jag inte att sakna.

Hoppas Karolina kryar på sig!

Kramar!

Annika said...

AM:
Den absolut största helgen på året. Utan tvekan.
Nej, det är nog svårt att fatta HUR stor den är om man inte har bott här.
Det fattade inte jag heller innan jag kom hit.
Ja, jag tycker nog man kan ta efter konceptet med Thanksgiving, att fira familjen etc. ÄVEN om det där med pilgrimernas måltid med indianerna kanske inte direkt passar in i sammanhanget, haha.
Black Friday verkar dock allmänt vedertaget, PUST!!!
Även fast du inte firar, AM, så blir det skönt och lugnt ändå. Du får äta ngt riktigt gott, och njuta av naturen och sådant.
Det blir toppen. OCH en skön långhelg ÄR det!!
Jag vet, det är inte kul med Karolinas infektioner alltså, hon hostar och hostar. Tycker så synd om henne, och är lite orolig också.
Stor kram till dig!!

Annika said...

Eva:
DET är det! Efter julen är detta verkligen min favorithelg.
Tycker gott man kan kidnappa konceptet Thanksgiving hemma, just det där med familjen och det man är tacksam över. MEN, slopa det där med "första måltiden i det nya landet", haha. Passar inte riktigt.
Hellre Thanksgiving än Black Friday.
Absolut, Eva, visst blir det så att traditioner förändras.
Som du säger, som Halloween för mig. Den är fortfarande underbar, men mkt mer nedtonad.
En dag kommer Thankgiving och jul också att bli annorlunda, men jag antar att man får börja skapa egna vägar då.
Göra det bästa av det.
Jag är en sådan där extremt traditionsbunden person också, som du också är.
Tack, en härlig helg är det iaf, den näst bästa på hela året. OCH veckan som leder upp till denna torsdag är den mysigaste veckan, det tycker jag.
Kram och ha en trevlig helg!!

Annika said...

Yvonne:
HAHA, JA!!
Så mkt mat, jag vet.
OCH kaloristinn och kolhydratsstinn och fettstinn, så det är inte konstigt om man brakar ihop efteråt, haha.
Vet du, jag orkar inte med efterrätter så ofta, har liksom ingen plats över. Jag kanske väntar ngn timme med min. Eller sparar den till dagen efter.
Men visst, det är supergott med ngt gott efter maten.
SÅ himla mysigt att ha två hem som du har. Det bästa av två världar.
Lite annorlunda också med pyntet där, och det hemma.
På ett bra sätt.
Njut av rubbet därnere, och sen åker du hem och firar en riktigt nordisk jul.
Bär det av efter nyår igen?? Till Spanien.

Tack, ja det ska bli KUL att skriva julblogg nu.

Nej, K är inte frisk. Så jobbigt. Hostigt och snorigt och så trött :-(
Ledsamt.

Kramar!!!

Annika said...

Anna:
En jättefin helg, helt enkelt.
Så fjantigt det där att liksom ta det "sämsta ur kakan", för Black Friday är ju det. Thanksgiving det finaste.
Synd att just BF fått sådant fäste utanför USA.
Här pågår det nog lite hela veckan, och sen är det small business Saturday och Cyber Monday. SÅ kommers är det, minst sagt. Tycker också det är prövande, även om jag faller för vissa stora lockpriser.
Den menyn du, den orkar man knappt njuta av till slut. Det bästa är resterna. haha. Det är värdfamiljen som får njuta av dem, som det ska vara.
OCH du jobbar MASTIGT!!!
Hoppas du kan koppla av lite sen.
OCH kanske köpa en liten gran :-)
Det ska bli extremt mysigt att börja jula upp PÅ RIKTIGT!!!
Jag är bra förberedd.
Ha en jättefin helg, Anna!!!

Annika said...

Marie:
Alltså ,ja, den borde ni nog kidnappa. Den är så fin!!
Du får se det som att påsken är lite av er Thanksgiving.
Kalkon, love it!!!
Klart ni ska ha det på juldagen!! Klockrent!!
Det har P och jag fixat p just juldagen varje ggn vi varit i Sverige på julen.
Underbart Marie!!
Ha en jättefint helg!!!

Annika said...

Humlan:
En superhelg är det på allra bästa sätt!!
Älskar den faktiskt. Så fin!!
Undviker butiker på fredag, eller nästan. Faktum är att vi ska utnyttja ett jättestort erbjudande, så P och K ska åka iväg tidigt på fredagmorgon och skaffa en ny iphone till K som kommer med en massa "perks". Men annars blir det inte shopping.
Absolut tycker jag att du ska nappa på de lockpriser som finns nu. Ibland är det verkliga fynd man kan göra, iaf här. Black Week, vet inte ens om det konceptet finns här, haha!!
Däremot small business saturday och cyber monday.

Ljuvligt väder, Humlan. Här är det milt.
Avundsjuk på er snö.
Hoppas det är OK för dig att gå i den. regn säger du, ja det är klart att den snön inte får ligga kvar.
Men bra för alla som har svårt för halkan.

K mår inte så bra, hon har hostat hela natten. Tycker såååå synd om henne :-(

Kramar i massor!!

Anonymous said...

Ja, du lär ju inte vara hungrig ;-)
Planen var att våra amerikanska vänner, som nu bor i Stockholm, skulle bjuda på Thanksgiving-middag men så blev den kvinnliga delen sjuk och har åkt hem till USA för vård. Vi ska fortfarande dit men det blir pizza...
Jo, lite besviken är jag allt!

Monica said...

Ser väldigt gott ut och vackert också, tror jag skulle gilla pecanpajen mycket, ser så läcker ut:-).
Ja Black Friday, talas och skrivs det mycket om här med och t o m varnas det för den och jag/vi struntar totalt i den men lite tacksamhet ska vi ha:-) och på lördag börjar de fina julmarknaderna här runt om, den ena finare än den andra, det är roligt att det finns så mycket, dels på torg men mycket på herrgårdar och slott, vi ska ta en turné till en i taget, alltid kul att se allt vackert hantverk och äta nåt gott.

Hoppas Karolina blir bättre snart, dag tre med antibiotika kan ju allt vända som i ett mirakel om det är rätt sort, hoppas det blir så.

Önskar er en fin Thanksgiving nu alla!

Anne said...

Ååååhhh, så mysigt läsa och se. Jag älskar den här sortens inlägg, tack Annika för att du tog dig tiden berätta och visa igen. Håller så med om att traditioner är så viktigt och underbart att ha, traditioner kan ju ta tid bygga upp ibland (lätt glömma ibland att en tradition inte alltid varit nåt man haft utan att det fanns en tid då livet inte såg ut så på X och Y dagen). Och som du är inne på kan traditioner förändras, och det är ju helt i sin ordning också. Traditioner har blivit så viktigt för mig, i åldern 20-30 kan jag inte påstå det var så, antagligen har det med åldern att göra. I 20-årsåldern är livet annorlunda och ska så vara men sedan när man inleder "riktiga" vuxenlivet så stärks det där igen. När man är barn har man sin familjs traditioner, det man växer upp med men sedan som vuxen får man skapa sina egna. Vilka fina traditioner ni har för Thanksgiving, både riktiga Thanksgiving (torsdagen) men även fredagen låter så himla mysig och som du säger blivit minst lika viktig. Så god mat, gillar verkligen Thanksgivingkäket. Pecan pie är nog min favorit av pajerna. Vi brukar också vänta, ta efterrätten någon timme senare med kaffe och som en fika. Vi har kört olika varianter under årens lopp, jag har kommit fram till att så jag föredrar att fira är bara vår lilla familj än att istället fira med bekanta som man bara firar med för att de inte heller har familj i stan men i övrigt inte känner varann direkt. Typ halvokända kollegor till maken som vi haft knytkalas med och sammanstrålat med bara för att ingen har familj i stan. Helt ok det med, en trevlig kväll men inte min grej för just Thanksgiving. De senaste åren har vi tackat nej till sånt och bara firat vår lilla familj, på vårt sätt och det känns mer "äkta", varmt och familjärt byggt upp våra traditioner. Det märks Stella är amerikaniserad på det sättet, hon har fötts in till högtiden på andra sätt än vi som byggt upp och skapat den själva så att säga. I skolan i veckan berättade fröken Stella varit så exalterad och pratat om hur hon älskar Thanksgiving, skrivit nån "bok" om det och vad hon gör då. Lite gulligt, jag visste inte att hon gillade Thanksgiving så mycket.
Till sist, massor med krya på sig till din fina Karolina. Usch vad jobbigt med dubbla infektioner sådär. Hoppas hon är ännu bättre idag!!!
Apropå väder du nämnde igår, nä vind är inte kul alls. På Åland blåser det ofta, en ö och allt det där du vet. Blåsten och vinden saknar jag inte, visst blåser det här också men mycket mindre än på ön...
En RIKTIGT fin Thanksgiving önskar jag dig nu!!!! Med turkey coma och allt, fniss fniss.
Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
Haha, nej hungrig är det SISTA jag kommer att vara imorrn, fniss.
Ingen risk för svält, om man säger så.
Nej, fasiken vad tråkigt att ni inte får Thankgivingmiddag. Jättetrist.
MEN hemskt för frun som är sjuk.
USCH.
Hoppas att det blir en fin kväll iallafall!!

Annika said...

Monica:
Det är gott!!
Pecanpie är sjukt gott!!
SÅÅÅ god paj.
Ja, som sagt, Black Friday ... Vet inte vad jag ska säga.
Ni borde tagit Thanksgiving istället :-)
Black Week är det också, har jag fått lära mig.
mmm...svenska julmarknader, underbart!! Helt rätt att suga det gottaste ur dem :-)
VI ska hoppas att det vänder för K, hon hostar och snorar och känner sig sjuk.
Tycker så synd med henne,
Om inte så är det väl MRSA då, gaaaahhh!!
Monica, ha det så jättefint i helgen!!

Annika said...

Anne:
OCH tack till DIG!!
Jag visste att du väntade på detta :)
Så det gör mig extra glad att höra ifrån dig.
Traditioner är härliga, och jag älskar dem.
Tycker man ska hålla hårt i dem.
MEN de ändras, och kommer att ändras. Då får man göra det bästa av det, och lära sig skapa ngt nytt.
Det är fina tradtioner på Thankgiving, både BF o tgiving. OCH så julen på lördag!!
Mysigt.
OOOO ja, håller med om att man inte ska fira med folk som man inte känner så mkt för att fira med.
Gillar bättre att bara vara m familjen eller nära vänner isf.
Stella, she¨s born right in to it.
Tack kära gullga Anne för din kommentar.
Du är underbar.
KRAMAR!!!!