Wednesday, October 04, 2017

Amerikanska Fenomen: Pumpkin Spice me this, Pumpkin Spice me that!




Godmorgon på er alla!!


Det är höst.
Om än en sådan där lite lynnig höst som inte riktigt KAN bestämma sig; Ska vi fixa lite kyla nu?
Eller ska vi köra vidare på sommaren ett tag till?
Nu verkar det som om hösten bestämt sig för att köra lite sommartemperaturer ett tag till. På min iPhone visar vädret mellan 21-29 grader de närmaste tio dagarna. Men såklart blir det kyligare till natten.

Det är vansinnigt torrt här.
Ärligt talat, jag vet inte när det regnade sist? Det var så länge sen. Det känns som om sol och blå himmel är normen dag ut och dag in.
Löven faller rätt snabbt, och jag tror det beror på torkan.
Sommarkläderna får hänga med i tio dagar till, efter vad det verkar.

MEN höst it IS!!


Något som verkar ha exploderat IN ABSURDUM i USA på senare år är PUMPKIN SPICE!! Pumpakryddor, som väl kan jämföras lite med julkryddor. Vid en snabb titt på vad pumpakryddor —pumpin spice— egentligen består av visar det sig att det består av följande:
Kanel.
Ingefära.
Muskotnöt.
Kryddpeppar
…OCH…
nejlikor.
Julkryddor, mer eller mindre.
Visst, det är ju en god kryddsättning, men det kan JU blir för mycket av det goda.
ALLT är pumpkin spice på hösten.
FRÅN lattes till HUNDMAT!! Ja, hundmat!!!
Undrar om jyckarna gillar den här blandningen också?
Hmmm … tveksamt va?







Jag roade mig med att fota lite som är kryddat med pumpkin spice när jag var på Safeway senaste gången.  Lite foton från Trader Joe's får hänga med på färden också.
Det är bara så sanslöst mycket pumpkin spice just nu.








Jag minns inte att det var så här för säg 10 år sen. Det här med pumpkin spice har verkligen blivit något av en EXPLOSION!
Undrar om det inte var Starbucks som startade trenden då de började med sin Pumpkin Spice Latte för många år sen?
Jag tror det.
Den latten gillar jag också. MEN om du beställer den, be att din barista tar det lite lugnt med pumpasirapen för latten blir lätt FÖR söt.







Årets nyhet på Starbucks--som jag vill testa--är Maple Pecan Latte. Låter sjukt gott.
Men, när jag skulle köpa den häromdagen var den SLUT. SNOPET!!
OCH jag var på Starbucks före klockan 7 på morgonen (detta var då vi åkte till Elon i fredags). Alltså, slut innan dagen ens har börjat. Say what!!?? Snacka om poppis kaffedrink.

Snart kommer Starbucks att släppa sina julsmaker också. Om dem tycker jag sådär.
Många av dem smakar så kemiskt, som Gingerbread Latte.
OCH sedan kan vi ju ta oss en funderare på om den man som kallas president kommer att “godkänna” julmuggarna (i papp)  från Starbucks iår?
Tror de var i förfjol han bad oss undvika dem, de var inte juliga nog (!!!???).   Den mannen har prioteringar, måste jag säga.
Oh well.





Jag njuter av mina power walks varje morgon. Nu är morgnarna så stilla, så stilla.   Kyligare  också.
Älskar det.
När jag kommer hem och sätter mig på östersidan är solen för varm. Jag får söka upp skuggan då jag ska dricka mitt kaffe, eller vända ryggen mot solskenet.

Men, tillbaka till pumpakryddorna igen, de har väl inte slagit igenom hemma direkt, så säg?
Eller, börjar ni också se pumpasmak dyka upp  än här, än där?
Det enda jag dricker med pumpasmak är just latte.
Det enda jag äter med pumpasmak är pumpkin pie.
Resten?
Näppeligen.
Men på något sjukt sätt gör det mig glad när jag ser alla pumpasmaker i affärerna.






Ha nu en fin onsdag, kära ni.
Vet ni, idag ska jag börja smyga fram lite Halloween-dekorationer inomhus.
Mysigt!!

29 comments:

Äventyret framtiden said...

Det är intressant med trender av olika slag och intressant att se vad marknadsföringen kan åstadkomma i fråga om att få folk att öppna sina plånböcker. På sätt och vis så är det skrattretande genomskinligt allt detta ,i det här fallet pumpasmaker, kryddor och så vidare inför Halloween. Det handlar om att få in så mycket pengar som möjligt, att skapa måsten osv...Pumpa är gott men ska man ha den smaken i allt som går att äta och dricka? Julkryddor är det ju Annika, precis som du skriver, haha...och jag tror inte att hundarna gillar dem. Mina hundar jag hade en gång i tiden skulle inte ha gjort det. Möjligen i en pepparkaka som de kunde få som extragodis, men inte i hundmaten. Okej, hundar slafsar i sig maten många gånger, så kanske det fungerar. Roligt att du belyser det här.
Vi tänkte köpa kryddor åt barnen som en Kretasouvenier/gåva, men insåg rätt snart att det enda som var från Kreta var namnet. Kryddorna säljs över hela världen och grossisten finns i Kina. Man ändrar bara landsnamnet på förpackningarna. Det tog flera dagar att hitta någonting som var äkta kretanskt och inte ens då var jag fullständigt säker på saken, men jag blev övertygad till slut. (Stackars försäljare ;)). Tyvärr blir det allt vanligare att det är så.
Ha en fin smygaframHalloween-dag!

Channal said...

Go,moron Annika! Alltid mysigt att få höra dig på radion. Vet ju att du älskar hösten och ser fram emot Halloween. Jättekul! Hösten här är fortfarande grön. Men det börjat bli fina färger på lövträden. Hos oss har det regnat mycket. Nog därför det är väldigt grönt och massor av svamp i skogen.

Elon är verkligen ett vackert universitet. Tänk, snart är Karolina färdig! Spännande!!

Haha älskar't! Allt höstpimp. Har köpt lite doftljus med höstdofter. Hög mysfaktor! Vore inte fel med en kopp kaffe med smak av pumpa till en kanelbulle.

Ha en fin dag på kanelbullens dag =) KRAMAR Anna

Evas blogg said...

Kul med din medverkan i radion! Nej här finns inte alla dessa pumpaprodukter, än. Halloween känns inte som en jättestor grej här, men visst säljs det massor med prylar kring temat men jag tror inte det är ens i närheten av hur ni firar. Ha en fin dag. Vill ha lite av er värme! Både sommar och höst har varit bedrövliga här, rent vädermässigt.

Humlan said...

Den kryddblandningen har verkligen spridit sig, men jag är som vanligt väldigt skeptisk tills jag har smakat, bara för att man tycker att skumtomtar är gott så behöver man inte göra glass som smakar skumtomtar! (Den påstås komma i år.) Som kaffekrydda låter det dock gott, något som man blir sugen på när det är råkallt och man behöver värma sig. MEN de har ju socker i det, jag klarar inte av socker i kaffe eller te (undantag; när det är sprit i ;-) ) så jag får krydda latten själv om jag ska få det, och det gör jag ju inte. Jag har köpt kaffe med kardemumma i, det är gott ibland men ett helt paket går inte åt hos mig. Jag får krydda i muggen om jag ska ha någon krydda.

Vilken lynnig höst du har, jag förstår att du vill ha hösttemperaturer nu och att det blir den där härliga hösten som du brukar beskriva.
Här växlar ju hösten som den brukar hos oss, i går var det gråmulet och vindstilla med lite regn nu och då, i dag så skiner solen och vinden viner i skorstenen, det ser härligt ut med blå himmel även om det bara är 11 grader enligt termometern. Jag ska strax gå ut, så jag får väl se om det är lika härligt när jag har varit ute en stund.
Vi har ju så växlande höstar att vi inte vet hur hösten är förrän efteråt, ena året är det en solig, härlig höst med mest underbara dagar, ett annat år kan det vara bara regn och gråmörkt och man funderar på när man såg solen sist.
Jag försöker njuta av de fina dagarna och är mest glad om jag slipper gå ut när det spöregnar, men det är ju inte alltid man kan välja.

Önskar dig en fin dag
Kramar!

Anonymous said...

Jag blir så innerligt trött på allt pumpande. Är inte
särskilt förtjust i smaken heller, utom pumpkin pie, förstås!
Kan inte tänka mej ÖL med pumpasmak!!! Men pumpkin ice cream är OK.

Går aldrig till Starbucks (tycker det är dyrt (och helt onödigt).
Mac D har gott kaffe till halva priset. Kanske dom inte gör
latte, men latte är ingenting jag suktar efter precis.

Torka - ja det har vi. Har vattnat gräsmattan och rötterna till
det stora tulipträdet på gården. Som du säjer - inget regn i sikte.

Ännu än vacker höstdag för oss. Ruth i Virginia

marianne.dahl3 said...

Kommer Söt fram redan nu?? Så man har något att se framemot!!!

Kram
Marianne D.

bettan said...

Pumpkinspice only in America ;)
Kul du visar utbudet. Inte utan jag blir matt.

KRAM!!

bettan said...

PS jag har en idé om att du tar Söt med till Elon i år. Tror Karolina skulle bli glad

;)KRAM!!

Annika said...

Karin;
Jamen det är ju det, och hur man märker att de tar fart. Sakta men säkert, som i detta fall där jag märkt utveckligen under ngra år nu.
Visst, det är ju en lockelse mot hösten och Halloween. Att liksom signalera, NU är sommaren slut. NU köper vi PS i allt.
Så är det ju. OCH det faller vi för, och det vet PR och reklammänniskorna.
Hundmaten tyckte jag tog alla pris, såg det hos en insta-vän som har hundar nära mig. Men jag måste ju leta upp eländet nästa ggn jag är i affären och fota det också. Har ingen hund, så jag kollar aldrig in hundmaten, haha.
Men det tar nog priset!! Hundmat med PS.
OCH visst är det som du skriver, man ändrar bara på namnet, men det är samma kryddor. Som på Kreta. Glad att du hittade bra gåvor till slut :-)
Ha en fin onsdag!!

Annika said...

Channal;
TACK, och roligt att du lyssnat.
Hösten älskar jag. Kommer snart tillbaka till SR och pratar just Halloween!!
Hösten här ÄR så ljuvlig, just därför blir den LÄTT att älska.
Mest grönt här också på träden, än så länge. Det är som vackrast här runt Halloween och första veckan i nov.
Men de4t som faller nu beror mest på torkan.
ja, ni har fått mkt regn i höst, och säkert gör det sitt till för träden.
Elon levererar alltid, och det är ärligt. OCH det är såååå konstigt att K tar sin examen i maj.
Ja, en kanelbulle skulle jag inte tacka nej till idag. OCH inte en kopp kaffe med PS heller (det har jag hemma, hehe).
Men ngn bulle blir det inte idag, buuuhuuu....
Kramar!!

Monica said...

Det var väldigt vilken pumpaanstormning och med alla olika kryddor, kanske kommer här, vem vet? Denna vecka har Lidl Amerikatema:-). Jag hann aldrig med den där kollektionen du vet, försvann i ett nafs, men nu är annat på gång så jag kanske tar en titt.
Otroligt väder du har men förstår att det kan bli tröttsamt med och särskilt torkan, det lider vi inte av här heller om man säger så. Men just idag skiner solen och det är rätt kyligt. Vacker tid denna med alla färger som nu kommer.

Ha en fin dag Annika!

Annika said...

Eva:
Ja, det är roligt att medverka där då och då. Kommer snart tillbaka.
Nej PS har nog inte kommit så mkt till er än. Men vem vet, det kanske kommer?
HIHI.
Halloween är jättestort här. Verkligen stort.
Tror inte heller det firas riktigt rätt hemma sas. Jag personligen har dragit ner på det, men tycker fortfarande det är jättekul!!
Skickar lite värme! Vet att sommaren var PISS (I was there, sigh ..) men så trist att hösten hos er fortsatte på sama sätt :-(
Ha nu en fin dag!

Annika said...

Humlan;
DU Sa't!!!!
JUST det!! Bra liknelse där mellan skumtomtar och glass!! PRECIS så är det ju med PS. Bara för att pumpkin pie är gott betyder det inte pumpkin spice flingor är goda.
såg glassen på FB eller insta igår och tänkte, hmmm ....den skulle jag vilja smaka ;-) Men visst, bara för att EN sak är god och julig/höstig betyder det inte att ALLT är det.
Precis, PSL på Sbux är smockfull av socker. Den är så söt.
Men det borde absolut gå att blanda sin egen PSL utan socker, alltså som smaksatt kaffe. Jag har sådant kaffe hemma, och det borde ju gå att blanda de kryddorna i det malna kaffet också innan man brygger det.
Precis som du älskar jag kaffe med kardemumma i, brukar lägga lite sådant i kaffet då jag brygger ibland. MMM...

Hösten ja, den är lynnig. KAN inte bestämma sig.
Längtar efter den sär sköna hösten. Den får gärna vara varm, men inte het. Just nu är det 10 grader hos mig, men det ska bli 26 idag. Jag ska snart gå ut.
Saknar ändå den där ruskiga hösten ni har ibland.
Hoppas det var skönt att vara ute.
Kramar!!

Annika said...

Ruth;
Ja, det är verkligen IN YOUR FACE hela tiden!!
Håller med.
Pumpkin pie gillar jag också.
Öl kan nog vara gott kanske. Blir väl som julöl.
Jodå, jag TROR MCD gör lattes också, förmodligen har de också PSL. HAHA. Säg vilka som inte har det, fniss!!
TORRT är det, när man ser marken är den sprucken och alldeles grå. Inte kul.
Nu får det gärna regna.
Men en vacker dag blir det, helt rätt!!
Njut av den!
jag ska gå ut nu.
HA det BÄST!!

Annika said...

Marianne:
HAHA!!
SÖT kommer fram om en vecka, eller två. Fixar bara lite inne nu ;-)
KRAMAR!!

Annika said...

Bettan.
HAHA, vem vet?
Snart i en butik nära dig!!
Känner på mig det ;-)
Utbudet är enormt.
KRAMAR!!

Annika said...

Bettan;
HAHA;
OOOOOO NOOOOOOOO SÖT ska stanna hemma hos MAMMA!!
*GARVAR*

Annika said...

Monica.
PS, PS var man ÄN fäster blicken ;-)
Du får kolla om Lidl kör detta, fniss!!
Och jag har inte ens varit på Lidl USA ännu. Måste ta mig dit. Har aldrig varit på Aldi heller trots att den funnits här länge.
Får skärpa mig lite.
Synd med Hedis kollektion.
Men, det kommer nytt :-))
HIHI.
Vädret här ÄR otroligt just nu, och SÅÅÅÅÅ torrt.
Det är inte kul. Man liksom ser hur hela naturen törstar.
Nu är en vacker tid, och ännu vackare blir den.
Ha en finfin dag nu!!

Anonymous said...

Verkligen pumpkin spice i det mesta... Tror inte ens hälften av allt det där blir gott kryddat på det sättet. Håller mig till pepparkakor när det närmar sig jul!
Önskar att vi hade lite av er värme, även sonen i Pullman, WA, har varmare än oss men, precis som er, kallar på natten.

Annika said...

Brysselkakan:
STORT!!
Så stort.
Och rätt nytt, tror jag.
Visst, lätt överdrivet om man säger :-)
Vi har varmt, och det är väl ... sådär.
Kan tänka mig att det är varmt i WA också.

Steel City Anna said...

Sitter just på Starbucks i sheffield och läser detta. Här heter den nya smaken Caramelised Pecan Latte men dt är kanske samma? Pumkin spice tog samtliga ungdomar i kön före mej men jag tog en flat white :)

Annika said...

Anna:
Antagligen samma. PSL är verkligen en klassiker.
Hur är det hos er annars? PS craze? Eller lugnt?

Anonymous said...

Nu räcker det med pumpkin spice!! Enough! Men att det finns mycket att välja på här (vad gäller allt) är väl roligt, så det är synd att klaga. Nåväl. På sin höjd kan jag dricka peppermint mocca på SBX. Köper även hem en peppermint creamer från affären.

SB

Annika said...

Susanna:
PS är verkligen PRECIS överallt.
Man blir lite trött, men samtidigt blir jag lite glad då jag ser det. Don¨t ask me why? Signalerar väl att det är min favorittid på året kanske, hehe.
Snart kommer julsmakerna, men få är goda på Sbux, tycker jag.

eastcoastmom said...

Ser att du handlar på Trader Joes också, tror det är där jag handöar mest faktiskt.
Pumpkin spice... jag har aldrig drabbats av hypen, men i år ska jag kanske testa en pumpkin spice latte...

Annika said...

AM:
Ibland, inte så ofta. Men jag gillar dem, och de har en bra butik i Reston. Dock, det blir bara då och då som jag styr kosan dit. Vet inte varför det inte blir oftare?
PSL en MASSE!!!
ÖVERALLT!!!
Ja, PSL är god, men be dem ta det lugnt med sirapen, hehe. Den blir lätt för söt :-)

Steel City Anna said...

Ingen större hysteri med just pumpkin spice tycker jag. Mest på Starbucks :)

Annika said...

Anna:
HAHA, bra!!! Här tycker jag det är NUTS!!!

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

Oj! Det verkar som om er höst är motsatsen till vår.
Men jag donerar mer än gärna vårt regn till er ;-)
Här har det regnat precis HELA hösten. I skrivande stund fyra (4) dagar utan uppehåll.
Just nu tror jag inte det regnar dock; men det är mörkt så jag ser inte ut så bra. Det är dock blött på marken, så en vet aldrig...

MEN om jag ska hitta något positivt med allt regn så är det att det verkligen försenat/förlängt hösten.
Vid det här laget brukar alla löv ha hunnit ramla av, men det är fortfarande sprakande gula och röda färger överallt.
Utanför mitt fönster finns det till och med en BJÖRK som fortfarande är GRÖN!!

----------

Alltid lika kul att läsa om vilka trender som försigår där på andra sidan Atlanten :-)
Men ja, håller med om att det verkar lite hysteriskt med pumpasmakerna på allt ;-)
Dock känns det som om det kan bli rätt hysteriskt här också när en viss smak blir populär.
Inte som USA naturligtvis, men USA kan ju trots allt den där konsten med att överdriva ;-P
Hundmaten blev jag lite chockad över.
Behöver de verkligen ha hundmat smakande pumpa?
Hundar har ju trots allt så många gånger färre smaklökar än vi människor (kommer ej ihåg exakt hur många gånger), och ett annat mat/intagsbehov än människor. Är ju t.ex. därför som hundar egentligen inte ska äta människomat. Dels får de inte i sig allt de behöver och dels blir de lättare överviktiga av det.
Men nu kom jag in på ett sidospår, som vanligt ;-)

Själv har jag aldrig smakat pumpa, vad jag vet.
Har heller, typ, aldrig druckit något från Starbucks.
Har det för att vi var på Starbucks på Arlanda 2011 på väg ner till Belgien. Men jag har ingen aning om vad jag tog eller hur det smakade. Det är i alla fall enda gången jag varit där.

MVH /Erica