Wednesday, May 03, 2017

Något som kommer med åldern ...
Hej och godmorgon onsdag!


Satt och funderade på det här med läsglasögon.
Funderade över hur många par jag har, var jag lagt ifrån mig dem,  och på hur många par jag "lyckats" slarva bort--eller som gått sönder-- genom åren ...
I många år tänkte jag att min syn var bra.  Min syn var bättre än många andras.  Jag hade inga problem att läsa böcker, tidningar, finstilta skrifter eller menyer.
Jag hade inga problem att sitta framför datorn utan läsglasögon.
DET var DÅ det.  Idag är det ett helt annat ljud i skällan.


När jag var runt 45 upptäckte jag att det blev allt svårare att urskilja texten då jag läste. Jag fick börja hålla det jag läste på håll. Kanske på en armslängds avstånd.
Trist, det var bara att inse, dags att köpa LÄSGLASÖGON.
Det var ju väldigt skönt att sätta dem på näsan NÄR jag väl kommit över den mentala tröskeln.   Underbart att kunna läsa normalt igen.

Men ååååå vad det stör mig egentligen. Detta att man faktiskt alltid måste ha läsglasögon. Tycker det är så extremt störigt att inte kunna gå och handla utan de däringa läsisarna.  Utan dem kan jag inte läsa texten på innehållsförteckningarna.
Jag kan inte längre skriva textmeddelanden utan glasögon, det är så svårt. Kan inte lägga ut en bild på instagram utan att ha läsglasögon på. Sånt.
Det tog lång tid innan jag verkligen fick in det där att jag ALLTID måste ha ett par läsglasögon i väskan.
Numera ligger ett fodral med ett par läsisar i väskan hela tiden, utan dem skulle jag stå mig slätt.

Nuförtiden använder jag läsglasögon framför datorn också, det behövde jag inte göra för bara ett år sen, men nu är det skönast att ha dem på sig när jag sitter här också.
Störigt och suckigt?
Ja, det är det faktiskt.

Så fort någon visar en bild, eller någon text, måste jag sätta på mig glasögonen.
Ständigt har jag ett par glasögon på skallen, som ett diadem, mer eller mindre. Ständigt redo att användas.
Jag har ett par vid sängen, ett par i vardagsrummet, ett par vid datorn, ett par i väskan, ett par i källaren, ett par i köket ...
Tur att de inte kostar så mycket.
Jag vill inte ha de där smala glasen, som ser ut som streck framför ögonen. Jag vill ha större modeller på läsglasögon.
Jag har ju ett ganska stort huvud (tack för det arvet, haha) så det är bäst att ha lite större glajjer.
Jag har köpt många par på Amazon, ett par på Anthropologie, flera från Target och en del hemma i Sverige.
Jag fattar inte vart de tar vägen, men de försvinner. Ungefär på samma sätt som jag förlägger solglasögon.
Mina dyraste, och bästa, läsglasögon kommer från Kate Spade. Det paret har jag lyckats behålla länge. Bra gjort av mig, haha!

Jag tycker att min syn på långt håll ÄR hyfsat bra. Vissa dagar är den bättre än andra, hur nu DET kommer sig?
Men jag har noll och inga problem att se tv eller film utan glasögon. Jag har inga problem att köra bil utan dem. Jag kan läsa skyltar på långt håll de flesta dagar.
Som sagt, vissa dagar är synen bättre än andra dagar.

Jag har aldrig gjort en riktig synundersökning. Inte en enda gång i mitt liv har jag gjort en sådan. Det är nog dags för det snart.
Tror inte det är läge för progressiva glasögon ännu. Men det kommer säkert, säkert med tiden.
OCH en synundersökning skulle det säkert vara bra att göra av många anledningar.

Hur är det med dig?
Har du läsglasögon?
Tycker du att det är störigt?
Du kanske har “riktiga” progressiva och är helt van vid dem i dagsläget?
När gick du över från att endast ha haft läsglasögon till att ha progressiva?

Ha en riktigt fin onsdag!


33 comments:

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

Intressant att läsa :-)
Ja, just detta är något som, jag skulle tro, så gott som alla människor upplever till slut. Vi blir äldre och våra ögon med oss :-)
Och ja, det verkar vara ett klassiskt problem; det där med att läsglasögon försvinner. Ungefär som det klassiska problemet med strumpor... ;-)
Varje gång jag hör "läsglasögon" tänker jag osökt på Krister Classons monolog "Bäst före" (där han pratar om ålderstecken):
"Ja ja ja...Läsglasögon behöver aaaalla förr eller senare...
Och en behöver 4 par... Ett par å ha hemma, ett par å ha på jobbet, ett par å ha i pannan och ett par å ha när man letar efter dom som sitter i pannan...
;-)

Själv har jag inte behövt börja än, men minns när t.ex. pappa började med läsglasögon. Minns dock inte exakt hur många år sedan det är, men i alla fall minst tio (han fyller 58 i år). Han började också med att använda sådana 10 kronors-glasögon från typ bensinmacker också sådant. Men efter ett tag (har ingen aning om hur länge dock) skaffade han sådana progressiva glas.
Tror det var mest praktiskt, då han är yrkeschaufför och hela tiden kör lastbil samtidigt som han ska titta ner och läsa typ arbetsordrar och sådant.
Mamma har aldrig behövt börja med läsglasögon, då hon haft glasögon sedan hon var ung (fyller 55 i år).

Jag har inga problem med sådant som är nära, t.ex. böcker, datorn o.s.v.
Dock är min syn inte helt 100 när det gäller text som är lite längre bort, så egentligen skulle jag behöva använda glasögon för sådant.
Har faktiskt ett par, som jag fick när jag gick i högstadiet, men har alltid varit så dålig på att använda dem!
Tror det kan vara för att jag ändå klarar mig utan dem.
Det är först när jag sätter på mig dem och upptäcker hur alla konturer faktiskt blir riktigt skarpa som jag tänker på att "ja, jag behöver dem nog..." ;-P
Jag har inte glasögonvillkor på körkortet, men egentligen skulle jag nog behöva ha dem när jag kör ändå.
Dock är de för tillfället trasiga då jag... eh... råkade sätta mig på dem för några månader sedan ;-P

Jag har faktiskt funderat ett tag på om jag också skulle behöva göra en ny synundersökning. Har inte gjort någon sedan synundersökningen inför körkortstillståndet när jag skulle börja övningsköra vid 16 års ålder...

Hoppas du får en fin onsdag!
Här skiner solen och gör mig peppad på dagen (dessutom är det Palt till lunch idag, så det blir mest troligt en lugn dag på jobbet :-D)

MVH /Erica

My kids' Mom said...

Haha...Jag känner igen mig totalt.

Jag måste också alltid ha läsglasögonen i högsta hugg och letar förstås också ständigt efter dem :-)

Ha en fin dag!

Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Börjar med ditt förra inlägg. :)
Har inte hunnit lyssna ännu men bra att du gav länken så det är enkelt att hitta.
Ja, det är inte dåligt att du har blivit en Washingtonfru! :)
Vad blir härnäst? TV-show? :)
Det där med synen är något som förändras uppenbarligen ju äldre man blir.
Jag har hur bra syn som helst på längre avstånd men inte på nära håll så som jag hade för 10 år sedan.
Har heller inte gått på någon synundersökning utan använder väldigt svaga läsglasögon som fungerar bra ännu så länge. Har faktiskt köpt två par via nätet. Zenni heter företaget.
Gråa hår och läsglasögon - tantstatus galore! ;)
Kramar!!

Eva i Dalarna said...

Jag har haft glasögon sen jag var 12 år men i tonåren var jag dålig på att använda dem. Sen blev det värre att se på nära håll, och eftersom jag läser mycket blev jag ju tvungen att börja använda läsglasögon ordentligt. Sen blev det sämre också med synen på längre håll så det blev progressiva glas.Hade jättesvårt att vänja mig vid dem men nu är vi som ett, jag och mina glasögon!
Ett tips till dig som bara behöver glasögonen för att se på nära håll: senilsnören! Alltså ha glasögonen i ett band runt halsen.

Steel City Anna said...

Haft glasogon lange for att se pa langt hall, far se hur det gar om det blir svart att se pa nara ocksa, den dagen den sorgen! Du ar snygg i dina glasogon tycker jag :)

Nettan said...

Haft glasögon/linser sedan 10-års åldern, men först på senare år upplever jag att mina vanliga glasögon inte räcker till och jag har fått införskaffa läsglasögon att använda när jag har linser, när jag läser vanligt blir det till att jag tar av glasögonen och med mina vanliga glasögon ser jag bra på långt håll eftersom jag är närsynt, men jag inser att det är dags för progressiva och får ta tag i det snart. Funderar även på terminalglasögon då jag har rätt till sådana via jobbet.
Men utan mina glasögon fungerar inte min syn.


Härligt radioprat måste jag ju också skriva, hann inte kommentera igår.

Kramar
Nettan

Bloggblad said...

Jag började med progressiva därför att jag sjunger så mycket i kör och om jag hade läsglasögon för att se i noterna, så klämde de till över näsan, jag fick ju ha dem långt ner för att även kunna se dirigenten, och det går inte att sjunga med hopklämd näsa...

Dessutom slarvade jag bort läsglasen i ett kör. Jätteskönt med progressiva och slippa leta.

Bloggblad said...

Vad gäller det utseendemässiga så har jag så himla tätt mellan ögonen, så jag tycker faktiskt att jag passar bättre i glasögon än utan.

Humlan said...

Jag är så närsynt att jag nog skulle ha problem att hitta hem utan glasögon. :-) Utan glasögon så är min handflata tydlig först 13 cm från höger öga och 20 cm från vänster, längre bort är det suddigt. Men utan glasögon så kan jag fortfarande läsa innehållsförteckningar även när de är skrivna med ministil. Tyvärr har jag flera synfel och så olika syn på ögonen att jag inte kan läsa längre texter utan glasögon, men det är bra för en snabbkoll.
Jag har ju alltid ett par glasögon på näsan, de för långt håll är progressiva, sedan har jag speciella datorglasögon och ett par läsglasögon. De progressiva fungerar inte så bra för långläsning och du måste hela tiden sikta in det du ska läsa till rätt läge (påfrestande för nacken i längden), därav läsglasögon. Men progressiva är bra när man behöver korrigering på både läsavstånd och på långt håll, så de fungerar bra i vardagen.
Även datorglasögonen fungerar till mycket inomhus (de är enkelslipade), framför allt när du ska titta ner men inte vill ha läsavstånd ... allt beroende på vilket avstånd man behöver se tydligt på. Jag byter hela tiden glasögon men de jag inte har på näsan ligger i ett glasögonfodral och hemma är de alltid på samma ställe. Funderar ibland på hur många gånger per dag jag egentligen byter glasögon. Och jag saknar att kunna se bra på alla avstånd, även om jag behövde glasögon då också så var det bara ett par.

I höstas när jag var hos optikern för en ny omgång med glasögon, så upptäcktes det att jag har förändring på synnerven i ena ögat, så nu går jag hos ögonläkare. Detta är en anledning till att jag rekommenderar dig att gå till en optiker som samtidigt kollar trycket i ögonen och fotograferar ögonbotten (det gör nog de flesta i Sverige numera), för vissa saker är bra att man upptäcker så tidigt som möjligt. Jag ska träffa läkaren snart igen efter ett helt batteri med olika tester och undersökningar, och då ska jag försöka komma ihåg att fråga henne om det här med att man ser sämre vissa dagar, för det gör jag också.

Jag kommer inte ihåg när jag bytte till progressiva, jag gissar på att jag var 52. Men jag vet varför; det var stickningen framför tv! Jag har svårt att se på tv utan att ha något i händerna och när jag stickade med "normala" stickor så behövde jag läsglasögon för att se maskorna, men tittade jag ovanför eller genom dem så var tvn bara ett enda sudd. Därför bytte jag. Numera stickar jag gärna med så tunt garn att jag behöver ha läsglasögon ändå, de progressiva räcker inte. Ungefär som att du kan läsa vanliga böcker med de progressiva, men köper du en pocket med liten stil så måste du byta till läsglasögonen.

Oj, vilket inlägg detta blev!
Kram!

Miss Marie said...

Men var du inte tvungen att göra en synundersökning när du skulle ta körkort? Eller det kanske är ett senare påfund! Jag fick glasögon på högstadiet, från början behövde jag bara ha dem när jag kollade tv och vid undervisning i skolan, men nu krävs det jämt! Kör oftast linser nu, men dags att göra ny synundersökning tror jag, var nog 4-5 år sedan sist!

Anonymous said...

Tycker det låter som du borde ha glasögon dagligen! Jag har haft glasögon sedan jag var sju år och gick över till progressiva för kanske åtta år sedan. Tar tid att vänja sig vid dem men nu funkar det bra! Och då slipper man ju det där med att plocka fram läsglasögon stup i kvarten! Nu har jag visserligen sådana med, de använder jag när jag läser böcker för det funkar bättre då jag då läser längre stunder åt gången.
Masa dig iväg till en optiker!

Annika said...

Erica:
Det är ju så, vi ska alla den vägen vandra ...
Alla.
Allas ögon åldras, det är bara att hänga med på färden sas.
Det där citatet är SÅ sant!
Så är det :-)
Ja, de verkar som de flesta, som din pappa, måste börja man är i mitten av 40-årsåldern. Det är då man märker av det.
Min man har heller inte läsisar, men å andra sidan har han starka glasögon sedan barndomen.
Antagligen är det väl så att din syn är så pass bra att du inte behöver dina riktiga glasögon. Ett tag ville jag "spara" på mina ögon genom att inte använda läsisar hela tiden, men det tror jag är dåligt. Det förbättrar ingenting.
Tvärtom.
du borde kanske ha dina glasögon i bilen?
Ja, en synundersökning är det nog bra att göra, tror jag. Oavsett.
Borde verkligen göra en själv.
Ha en fin onsdag, jag ska till tandläkaren och sen ska jag jobba i min täppa.
En bra dag till dig önskas!!!

Annika said...

Anneli:
It is a curse, and a blessing (tur att det finns läsisar, menar jag med det, haha).
Och vi ska alla den vägen vandra.
Ha en toppendag!!
Kram!

Annika said...

AM:
Lyssna när du kan, länken ligger där förevigt och går att lyssna på närsom.
Det är bra det.
TV? HAHA!
Nej, ngt sånt har jag inte hört, fniss.
Lite mer radio och sånt möjligtvis.
Vem vet ... ???
Du har som jag, ser bra på långt håll, men sämre på nära. Typisk åldersgrej.
SOOOOO fun!!!
Grått hår och läsglasögon, det är verkligen tantstatus galore.
For sure!
Haha!!
Kramar!!

Annika said...

Eva:
Ja, då är du LITE van vid brillor.
Svårt det där när synen börjar strula.
Har hört att progressiva kan vara knepiga att vänja sig vid!!
Nej, senilsnören hoppar vi ett tag till, haha!!!

Annika said...

Anna:
Du har nog sådär en tio år till innan du måste börja tänka på läsisar. Give or take.
Som du säger, den dagen den sorgen.
OCH tack, vad gullig du är!!!

Annika said...

Nettan:
Ja, det är knepigt det där.
Progressiva är nog den vägen du måste ta.
Det blir nog bra det också. Skönt att hålla på att byta fram och tillbaka också.
Testa terminalglasögon.
OCH tack, vad roligt att du gillade vår medverkan i P4 Extra.
Kramar!!

Annika said...

Bloggblad:
ÅÅÅ GUD!!
Din text, be on my case!!
Men jag har inte glömt. LOVAR!!!
Ja, jag förstår verkligen att progressiva fyller sitt syfte mer än nog.
SÅ bra att de finns!
DU passar så bra i dina glasögon. Alltid snygg!!!

Annika said...

Humlan:
Hör att du har lika dålig syn som min make.
han har också riktigt starka glasögon, och har så haft sen han var liten.
Så ni är väldigt lika där.
OJ, men du har alltså tre olika dy byter om med?
Antar att du har rutin och att det inte direkt bekommer dig.
Visst, en dynundersökning för mig är verkligen på tiden. Jag har skjutit det framför mig länge nu.
Men just pga det du listar så borde det absolut kollas upp.
Intressant att du också har det där att du ser sämre vissa dagar än andra...
Mkt intressant. ja, man undrar vad det beror på???
TACK för din kommentar, Humlan.
Kramar!!

Annika said...

Marie:
Jo, men ingen sådan där de mäter tryck, kollar efter starr och annat som kan vara fel på ögonen. har aldrig fått mina pupiller vidgade, inget sånt. OCH gör man verkligen en sådan undersökning i Sverige när man tar körkort? Nej, det gör man väl inte. Däremot en synkoll mot tavla, som ju numera är digitaliserad.
Det jag var tvungen att göra då var ju en koll av att jag såg, på håll. Inget annat.
Och det var detsamma då K tog sitt körkort, en synkoll. Nada mer.
Ja, linser är bra. Sådana har P också, eller han byter om med glasögon.
Säkert klokt att låta undersöka ögonen igen för dig, Marie. Synen ändras. Trist nog.

Annika said...

Brysselkakan:
Dagligen ja, när jag läser eller sitter vid datorn. Inte vid bilkörning, inte då jag ser på TV, inte vid andra tillfällen.
Men visst, så fort jag sitter vid datorn eller läser ngt måste jag ha dem.
Jag ska nog masa mig iväg till en ögonläkare, tror jag. Få mina ögon ordentligt undersökta,trycket och rubbet.
Tror inte det är dags för progressiva riktigt än eftersom jag ser bra på håll.

Monica said...

Du är väldigt snygg i dina läsglasögon! Och ja, jag känner igen allt:-), tyvärr har de en tendens att gå sönder när man hissar dem upp och ned, har dem i affären alltid för att kolla innehållsförteckningar m m eller för att se vad jag handlar, haha. Fick för närsynthet när jag gick i gymnasiet för att se bättre på avstånd men det har jämnat ut sig med åren så när jag nu gjort synundersökning har jag bara läsglasögon, ser på TV o s v utan. Men bra att göra en synundersökning och mäta tryck och få allt genomgånget.

Glad att det finns så bra läsglasögon att köpa överallt, har ett par från optiker men annars billiga varianter, och nu har de en egen korg så jag hittar dem. Och ett par alltid vid nycklarna när jag går ut, för väska byts ju ibland och så är de inte med.

Anonymous said...

Jag är verkligen förvånad, att så många som skriver, aldrig
gjort ögonundersökning. Ögonen är ju det mest dyrbara man har.
Liksom för dej, började min syn försämras vid 45-års åldern. När
jag skulle förnya körkortet blev det NEJ; inte förrän jag skaffat
glasögon. Och vilken skillnad!

Sen började gatlyktorna se ut som stjärnor; starr (cataract).
Opererade båda ögonen, och i åratal behövde jag inga glasögon,
men fortsatte med årliga besök till optikern. För 4-5 år sen
befanns det, att jag har macular degeneration (gula fläcken ?)
i vänster öga; upptäcktes då optikern had fått en ny "maskin",
där man kunde se runt hela ögat. Det var blod bakom min "retina".
Hade ingen känsla av det. Nu går jag till en Retina specialist
och får injektion var 6e vecka. Finns inget bot, men förloppet
kan saktas. Tur nog är mitt högra öga bra, så jag kan fortfarande
köra bil. Läser gör jag med förstoringsglasögon, köpta på
The Dollar Store. Har 5-6 par liggande omkring i huset och ett
par i väskan.

Så gamla Ruth säjer: Gånge dig till optikern, precis som du går
till tandläkar´n!

Ruth i Virginia
(Dr. Finley i Herndon är super)

Anne said...

God morgon radiodrottningen!! Har önskemål om mer av dig i radioetern :) Inslaget var alltför kort, tänk vad roligt om du/ni kunde få nåt mer permanent alltså...
Förstår helt klart vad du säger om läsisar även om jag inte själv varit där då jag alltid varit en glasögonorm men vet sååå många som säger precis det du säger. Många glasisar behövs och de tappas bort och den mentala spärren att så här är det, utan dem står jag mig slätt osv. Eftersom jag haft glasögon sedan tonårstiden (periodvis linser, men numera i princip bara glasögon) så är det där med glasögon ingen större grej. De är en del av mig helt enkelt och att ha dålig syn har jag inte tänkt på som ett ålderstecken utan det har varit en del av vardagen så länge jag kan minnas. Men visst, snart lär väl styrkan och ögonen förändras också, mer åldersrelaterade förändringar alltså.
Du ser snygg ut i glasögon! Gillar den mörka färgen du har på bågarna på bilden, den får dina ögon att "poppa" mer. Men du, inte för att skrämma dig eller hetsa på men du ska absolut boka in en synundersökning asap. Som jag förstått det och fått rekommenderat, så ska alla gå på reglbundna synundersökningar från 40-årsåldern för att kunna snappa upp glaucoma (starr). Jätteviktigt. Inget stort problem alls, om man har det, lätt operation. Men missar man det så kan det föra med sig förödande konsekvenser för ögonen. Även andra förändringar i ögat som inte har med synen att göra, kan snappas upp via en vanlig undersökning. Min husläkare brukar numera (efter att jag fyllder 40) fråga "har du varit på synundersökning det senaste året", som en rutinfråga vid årliga hälsokontrollen för just från och med 40 verkar rekommendationen vara att påminna och uppmuntra folk gå på synundersäökningar. Det tar inte ont, de fotar bara dina ögonbottnar och det görs genom att du tittar in ett mikroskopliknande apparat. Mäter tryck och vad de nu allt fångar upp. Men bra göra regelbundet så man kan hitta förändringar.
Kramar!!!

Vform said...

Hej Annika! Tiden rusar ...
Härliga bilder du visar som jag 'tittat ifatt' nu :)
Härliga, fantastiska bilder från den stora staden NY!
Men inte bara det, underbara blommor och även vackra "blommor" på Sveriges Radio ...
allt är intressant läsning ... och nu till sist glasögon, haha ...
Glasögon ja, sitter nästan på varenda näsa nu för tiden! Mina har suttit där nu snart i tretti år :/ Ska absolut INTE klara mig utan!
Kanske blir det skären i sommar också? Eller höstbesök!?
Ja, som jag började, tiden går så fort så snart är sommarn här! Vi har faktist haft liiiite sommarkänningar nu några dagar! (10-12 gr) Men inga 'mössöron' ännu ...
Ha de gott och sköt om dig och ögonen!
KRAMAR!!

Annika said...

Monica:
TACK, det var väldigt snällt sagt av dig, blir glad :-)
Ja, jösses, det där att man alltid måste ha dem i affären alltså. OCH vad man än ska göra. Var hos tandis idag och skulle skriva under ngt utan glasögon. Det var lite kämpigt, fniss.
Precis, det är en riktig synundersökning är vad jag skulle behöva göra, tror jag. Precis som du säger.
JAPP. det är bra att det finns många som är billiga och snygga.
OCH du har rätt, man byter minsann väska. SÅ det är smart att ha ett par där nycklarna är också!!
Ha en fin dag nu!!!

Annika said...

Ruth:
Jag har inte heller gjort ngn synundersökning.
Förutom den hos DMV etc där de kollar synen. Men, jag har aldrig mät tryck, kollat för starr etc.
Ser bra på håll gör jag etc.
Men jag skulle behöva gå, och till en ögonläkare som gör allt. Fast det kanske en optiker också gör? Peter går ju ofta till sin (hans syn är usel).
TACK för tips om läkare.
Min mamma har också opererats för starr. Mkt bra resultat.
Precis som för dig.
Jag är glad att du ser så pass bra att du kan köra bil etc. Du är en krutgumma, Ruth!!!
Heja dig!!!
Ja, tack och lov för läsglasögon, och att de är så billiga :-)
Njut av det fina vädret!!!

Annika said...

Anne:
TACK vad du är GULLIG alltså. Blir så glad!!
TACK!!
Ja, det skulle vara jättekul om det blev mer av det där. Jag är med på Vaken ibland, som du vet. Men visst vore det kul om P4 gjorde ngt mer av det.
Gärna för mig!
Precis Anne, för den som aldrig haft brillor är spärren ganska stor. Just det där att börja använda. Att komma till insikt, att acceptera att NU är det dags.
Det var rätt trögt för mig-
MEN nu är det ju en omöjlighet att INTE ha dem! Finns inte på kartan.
Men, ja jag borde nog gå tillbaka till en ögonläkare eller optiker, som du säger, Anne, för att kolla. Synen ändras väl lite hela tiden, Känns som P är hos sin optiker titt som tätt. SÅ visst har du RÄTT!!! Ska ta och boka innan sommaren.
Min mamma har ju haft starr, blivit opererad med bra resultat. Min pappa har inte haft problem med ögonen alls, vad jag vet. Alltså mer än läsglasögon.
MEN du har SÅ rätt i det du säger.
TACK, glasögonen jag har är det Kate Spade, och de är svarta. Roligt att du gillar dem!!!
Stora kramar till dig!!

Annika said...

Vivan:
VISST rusar tiden.
ja, mkt har hänt. Från syster och svågerbesök till NYC och till Sveriges Radio,
Väldigt kul allting.
OCH så glasögon, mindre kul :-)
Men det är ju som de säger, de sitter på näsan mest hela tiden :-)
TUR att det finns.
JAAAAA!!! Det blir skären i sommar!!!
HURRA vad härligt det ska bli!!
Vet inte hur länge jag stannar, men ca 5 veckor kanske?
Vi har sgs sommar hos mig redan. Jag hoppas på en fin sommar iår i Närpes!!
Stora kramar!!!!

Anonymous said...

Börja med en optiker. Om han-hon hittar något allvarligt
sänds du till en ögonläkare. Det gjorde Finley. Tveka inte!
Glaucoma är ju nåt som, efter vad jag hört, inte känns och
kan leda till blindhet, om det inte blir omhändertaget.
JUST DO IT !!!

Ruth

Annika said...

Ruth:
Sant, det är en bra ide!!
Tror inte jag har starr etc. Men det är ju himla bra att gå iaf.
Helt rätt, Ruth!
Ska genast kolla upp Finley!!

marianne.dahl3 said...

Hej Annika!
Jag har läsglasögon sedan flera år tillbaka, är ju 70 år snart hihi!
Hur många par jag har vet jag inte, men minst ett par i varje rum inkl badrummet! Köper mest billiga, och inga streck-glasögon, riktiga rejäla ska det vara, helst i fin färg.
Kan inte läsa ngn text längre utan,har dem även vid datorn.
Men jobbigt är det, alltid springa och hämta, eller leta i väskan mm fort man ska t ex handla mat eller beställa på restaurang.
Men-tänker så här, är det inte värre så får man finna sej!
Går på synkontroll vartannat år pga diabetes, aldrig varit ngt fel ännu mer än detta "åldersbetingade", har även hörapparater så det är mycket som ska på och med när man ska ut!!!!!

Läser om allt roligt du varit med om, besök från Sverige som måste vara underbart när du bor så långt bort, varit i New York, denna underbart jobbiga stad!!!!
Radioprogrammet var toppen att lyssna på, en särskild eloge till dig som talar så tydligt. Hoppas det blir fortsättning..........
Skönt även med ditt knä som blivit såpass bra, måste kännas skönt.
Även jag har fått positiva besked ang min operation, allt var bra, jag blev SÅÅÅÅÅ glad.

Imorgon åker jag till min familj, dotter m fl i Stockholm, stannar minst en vecka, ska bli härligt, ibland blir det lite tyst när man bor själv men ibland är det jätteskönt också. Särskilt när man kommit hem från Stockholm hihi, du förstår vad jag menar! 3 barn och 2 hundar!
Ha en fin fortsättning på våren, så mycket fint som blommar hos er, underbara bilder du lägger ut på den ena blomman finare än den andra.

Kram
Marianne D. i Göteborg där våren också kommit igång nu!

Annika said...

Marianne:
HIHI! Jag förstår precis.
Läsglasögon överallt. Hela tiden.
Över hela huset.
Bra med synkontroll. OCH i sitt fall öven hörsel, förstås.
UNDERBARA nyheter med operaionen. SÅÅÅ glad för din skull.
HURRA!!!
KUL med Sthlm, ha så jättekul där.
ja, radion ja, jag hoppas också det blir fortsättning av ngt slag.
OCH tack för fina ord!!
Önskar dig en toppenresa till Sthlm!!
Många kramar!!!