Wednesday, February 08, 2017

Nostalgi-Annika: Mat från förr och lite annat ...

Hejsan och godmorgon så här på onsdagen!Visst är det svårt att få till bra vardagsmat?
Varför är den maten alltid så svår att få till?
Det blir samma och samma hela tiden, eller så känns det.

Eftersom jag försöker hålla en sådan där tråkig diet nu, 5:2, så betyder det att två dagar i veckan lagar jag ingen mat.
Istället ser jag till att laga så pass mycket dagen innan så att Peter kan äta den maten till middag kvällen därpå också. Då, när jag sitter och tragglar i mig en sallad (nio gånger av tio blir det sallad för mig under de där fastedagarna).

Men ändå, det är så trist med den där vardagsmaten.
När helgen nalkas får jag inspiration en massa att laga goda rätter. Men maten en söndag, tisdag eller torsdag är inte riktigt lika kul.
Det känns som det går en rundgång bland klassiska rätter som lasagne, chili, spagetti och köttfärssås (funkar för alla åldrar, även för två femtioåringar) eller så blir det kyckling eller fisk.
Försöker laga fisk en gång i veckan. OCH numera blir det mycket torsk, eller haddock (kolja tror jag) när jag hittar den. Försöker ta mig ut ur laxfällan, även om jag älskar lax.


Tankarna går till uppväxten och den mat jag åt då.
Min mamma lagade ALLTID middag. Vi gick aldrig ut och åt. Faktiskt aldrig, om vi någon gång åt ute var det på finlandsbåtarna, till och från sommarstugan och mormor och morfar. Annars var det mat hemma som gällde. Så var det för samtliga av mina vänner också, man åt hemma. Punkt och slut.
Vad jag minns var jag oftast helt nöjd med barndomens och uppväxtens rätter. Beundrar min mamma också för att hon alltid lagade mat med variation.
Plus, förstås att hon bakade ALLT vårt matbröd. Ja, inte knäckebröd och inte det bröd vi rostade, men annars bakade hon allt. Inga Skogaholmslimpor förekom hemma hos oss (jag var lite avundsjuk på kompisar som alltid hade den limpan hemma. Jag tyckte den var SÅ god). I yngre år fattade man inte riktigt hur bra man hade det med hemlagad mat och hembakat bröd.


Första gången jag åt pizza minns jag jätteväl. Pizza på pizzeria alltså. Det var min moster och jag, vi delade på en pzza. Jag tyckte nog att det var det godaste jag smakat. Jag måste har varit runt 10-12 år då.
Första gången jag åt hamburgare från en kedja var jag ännu äldre, kanske 14? Det var på Clock vid Fridhemsplan. Minns inte när jag satte foten på Mickey D’s första gången (McDonalds).
Alltså, ja, det där med hamburgare på stan, det gillade jag.
Föll som en fura.
Hamburgare hade vi fått hemma innan dess, men de var hemlagade. Eller, det var nog mer vanligt med pannbiff förresten. Inte riktigt samma sak.
Annars minns jag att det var mycket husmanskost:
Dillkött,
levergryta (inte min grej, gillade jag ALDRIG, men jag åt ju ändå.
Leverbiffar (bättre än levergrytan).
Spagetti med köttfärssås.
Torskromslåda.
Torsk i dill och äggsås (galet gott ju)
Korvgryta.
Grönkåls och mangold soppa.
Köttsoppa.
Potatis och purjolökssoppa (min mamma lagade det när jag var hemma i september, det var så sjukt gott att jag nästan började gråta. OCH det var ingen mat jag direkt gillade under uppväxten. Men NU, wooooow! Varför lagar jag inte en sådan soppa? Den ska jag banne mig göra)
Pannkakor på torsdagar, och då var det alltid soppa först. Ofta ärtsoppa (gillade inte jag. Gillar inte än idag). Ibland var det tunna pannkakor, ibland ugnspannkaka (hellre tunna, tyckte jag).
Strömmingsflundror med mos.
Blodpudding (nej, jag klarade nog inte att äta det. SÅ inte min favoritmat)
Pölsa (samma sak där, NEJ!)
Ugnsgratinerad falukorv.
Fläsklägg med rotmos.

Ja, listan kan göras ännu längre. Kan sitta här och komma på mat hur länge som helst.

PÅ helgerna var det alltid lite festligare mat. Kanske grillad kyckling, kycklinggryta eller biffar.
Till maten drack man vatten, eller mjölk (inte jag dock, gillar inte mjölk).
Läsk förekom SÅ sällan. Saft fanns ju, men det inget vi drack till maten.
På helgerna förekom det ibland chips och dipp, det åts framför tv:n. Inga sådana där galna mängder som de flesta kör idag. Påsarna var mindre på den tiden. Vi var sex personer i min familj, och vi delade på den tidens familjepåsar. EN påse.

Det vi hade till fredags och lördagsmys (det var nog mer krut på lördagarna med myset under min uppväxt) var kaffebröd. Kaffebröd som min mamma då givetvis också bakat, ibland förekom det säkert några köpekakor också.
Godis i de mängder man ser idag på fredagsmysen fanns inte på kartan! Pappa gillade bridge-blanding, så en sådan ask kunde vi dela på. Bridge fanns i större pappaskar. Vet inte ens om det godiset finns längre?
Idag köps närmare kilot lösgodis in till fredagsmys + jättestora chipspåsar.
Stor skillnad idag mot hur det var på 70 och 80-talen var gäller godisintaget.
Vi köpte godis nere i kiosken, eller i tobaksaffären. Man fick stå och be om de sorter man ville ha, och kiosktanten/farbrorn plockade i påsarna. Godispåsarna var för övrigt MYCKET mindre än idag.


Bild från Sveriges Radio

En annan sak, vin och alkohol.
Jag minns knappt att mina föräldrar öppnade tex en vinare på fredag och lördagar. Kanske tog de en öl till maten? Men bara på helgerna isåfall.
Hade de inga vänner på besök, eller om vi gick bort på besök (vilket hände med jämna mellanrum att vi hade gäster alternativt var bortbjudna) så tror jag inte mina föräldrar drack alls.
Kanske en likör ibland, eller en whiskey. Men just alkohol är inget jag minns att de vuxna drack speciellt frekvent då vi var barn och ungdomar. På de vuxnas fester var det ju mer alkohol i omlopp. givetvis. Men annars? Ingen av mina kompisars föräldrar minns jag nyttjade alkohol i större mängder. Eller i de mängder som vi tycker är socialt gångbart idag. Detta var långt före Bag-in-box kom ut på marknaden.

Jag och min generation dricker mycket mer än vad mina föredrar generation gjorde.
Vi äter mer skit också (junk) och portionerna har blivit större.
Beställde man en macka när jag sommarjobbade hos min pappa på 80-talet så fick man typ en klassisk macka med, säg, leverpastej och saltgurka. Eller ost och skinka, ja ni förstår.
Kolla dagens mackor som säljs på hak och cafeer, de är gigantiskt stora.
Nåväl, nu börjar jag spåra ur. Börjar lämna
ämnet, märker jag. Bäst att runda av …
Meningen var att det skulle handla om barndomens mat.

SÅ nu undrar jag,
Vad åt du och din familj när du växte upp?
Gick du ut på restaurang ibland och åt med din familj?
Vad minns du av myskvällarna på helgerna?
Drack du läsk ofta?
Tycker du också att folk i allmänhet dricker mer idag än vad våra föräldrars generation gjorde?
(i mitt fall är de födda på 30 och 40-talen).


Önskar alla en fin och bra onsdag!

37 comments:

Anonymous said...

Min mamma lagade alltid god husmanskost på vardagarna, strömming med potatismos, korvgryta , chili con carne minns jag också att hon lagade alltid med en god sallad till. På helgerna lagade min pappa gourmemat. Innan han gifte sig med min mamma så var han är välkänd kock vid Kungsträdgården och i Båstad på sommrarna. Han var en av Prins Bertils favoritkockar. Så det var alltid tre rätters middagar och vi gick ofta också ut och åt på resturang. Jag trodde att det var så det var. Jag var inte så populär hos mina kompisars mammor, då jag frågade , blir det ingen förrätt innan maten? Om jag åt middag hos dem en Fredag eller Lördag. Så jag växte upp lite annorlunda än många av mina kompisar. På den tiden var det inte heller så vanligt att papporna lagade mat, som det är idag.
Jag håller nog med att det dricks mer vardagsvis i våran generation än våra föräldrars generation., däremot så tycker jag dem drack mer " groggar" sprit då de hade fest än idag.
Fredagsmyset för mig var då vi kom ut till vårat lantställe och åt en nyköpt baguette med ost på. Jag gillade aldrig smågodis, men vanligt chips gillade jag. Så det hade vi ibland. Annars har jag själv aldrig gillat chips mm, gillar mer en god förrätt.
Läsk tyckte jag var så kul att få köpa från drickabilen eller vad det kallades för. Minns att det kom en lastbil med läsk i glasflaskor på helgerna ut till lantstället. Gillade mest Fanta på den tiden.
När pizzan kom så tog det lång tid innan jag lärde mig tycka om pizza. Gick också på Clock och åt min första snabb hamburgare. Kom också ihåg att jag tyckte en Big Mack hamburgare på Mc Donalds var enormt stor, orkade aldrig äta upp den.
Tänk vad många resturanger det finns i Stockholm idag än då vi växte upp.
Kram/ Kerstin/ Veronika

Annika said...

Roligt inlägg, Annika! Vi åt: falukorv i olika varianter, ugnsbakad, kokt och stekt, även fläskkorv, blomkål och fläsk med vit sås, lever, blodpudding (som jag faktiskt gillade), pannkakor, ärtsoppa, risotto (fast fejkvariant med vanligt ris, ärtor och något kött), köttbullar och makaroner, pannbiff, fiskpinnar och stuvad spenat, spaghetti och köttfärssås, bönor i tomatsås och stekt falukorv. Inga kåldolmar - tror inte mamma gillade kål. Pölsa åt vi ibland och jag gillade det - med ägg och rödbetor.
Vatten, lättöl eller mjölk till maten.

På fredagarna åt vi smörrebröd på danskt vis med massor med pålägg. Ibland lövbiff och pommes. Senare pizza. Ibland en grillad kyckling från affären med en sallad. Framför tv:n. Då fick man dricka läsk. På helgerna kunde mamma göra stek eller någon gryta ibland. Fiskgratäng också då (den tog för mycket tid att laga på vardagar). Tjälknöl, älg- eller hjortstek. Såna saker. Minns speciellt 80-talets Flygande Jakob :D Vilken vågad smakkombination för Sverige på den tiden :D . På somrarna grillade vi i trädgården - fläskkarré och bea - eller på någon holme om vi var ute med båten.

Restaurang var väldigt sällan. Kanske någon gång på semestern på sommaren. Och farmors 60-årsdag. Aldrig i hemstaden egentligen eller till vardags.

Jag tror drickandet ändrade sig med tiden. Har alltid känt att när svenskarna började resa till Europa mer så kombinerade de det kontinentala drickandet - vin till middagen ett par gånger i veckan - med det traditionellt svenska: supa till fest och på helgen.
Så det är mina minnen!

Anne-Marie said...

Det känns som om listan på mat ni åt ser lik ut det vi åt. :)
Min mamma var hemmafru tills jag var 15 så vi åt alltid hemlagad mat. Minns inte att vi köpte mycket färdiglagat eller gick ut och åt. Jag åt i stort sett allt som serverades. Inlagd sill tog ett tag innan jag tyckte om den men sedan slank den också ner. :)
Jag minns inte allt vi åt men det var många olika goda rätter. Blandat med kött och fisk och vegetariskt.
Vi hade inte direkt myskvällar utan det var “business as usual" ;) oavsett dag. Vi åt kanske litet annorlunda på helgerna men ingen markant skillnad.
Som yngre drack jag vatten, mjölk och saft. Mina föräldrar drack öl ibland till maten och någon gång vin eller något starkare om vi hade besök. Jag dricker ingen alkohol så har litet svårt att jämföra.
Att byta land innebär givetvis att man äter annorlunda i sitt nya land. Något som den där FB-gruppen vi älskar och hatar ;) tycks ha svårt med eftersom folk vill importera svensk mat i stora lass.
Kramar!!

Evas blogg said...

Hög igenkänning här. Vi åt väldigt lika som det du beskriver. Något som jag minns som gott var paltbröd med fläsk och löksås, äter det aldrig nu. Lever var inte heller min favorit. Stekt sill var inte heller någon favorit. Lördagsmys kunde vara att jag och min bror fick dela på en läsk (glasflaska) och kanske åt vi en varm macka till. Eller hembakade kakor.
Något vin kan jag inte minnas att mina föräldrar drack. När vi hade besök kunde herrarna ta en konjak till kaffet men annars var det inte mycket på den alkoholhaltiga fronten.

Musikanta said...

Är det månne på en "svältdag" som du skriver om dina matminnen? Jag vet att när jag höll på med VV-dieten på 18 points tänkte jag inte på något annat än mat hela dagen :-). Jag till och med läste kokböcker. OCH bakade kakor och bullar som jag inte åt.

Jag behöver ju inte bekymra mig så mycket om den dagliga matlagningen eftersom det är Kent som står för den. Den är ju vegetarisk så det blir mycket upprepningar av samma kost. Jag sticker till med lite korv, kyckling, lax eller skinka när jag tycker det blir för enahanda.

Vår middagsmeny - alltid klockan tolv på dagen - när jag växte upp bestod ungefär av samma rätter som du har listat. Plus efterrätt alla dagar. På söndagarna var det för det mesta stek med brun sås och kokta grönsaker eftersom mina mor- och farföräldrar alltid var bjudna till dessa.
Kram!

Annika said...

Kerstin:
Vad coolt med din pappa.
Verkligen.
Vilken lyx!!
Förstår att du växte upp lite annorlunda än dina kompisar.
KUL och annorlunda.
Ja, vår generation dricker absolut mer än våra fldrar gjorde. Det har blivit så socialt accepterat.
Tycker det är så uppenbart.
SANT, groggar drack de på fester. Helt sant.
Intressant att läsa din kommentar. TACK för den!!
Mkt annrolunda mot det jag var van vid.
Stora kramar och välkommen tillbaka!

Annika said...

Annika:
TACK!!
Kul att du gillar detta.
Vi åt lika mat, du och jag. Helt klart.
Kål hade vi också, minns jag nu. Både blomkål och vitkål.
Låter supermysigt, Annika. Allting.
Just hur ni hade fredags och lördagsmys + hur det var på båten och landet.
Flygande Jakob ja, den rätten gillar jag än idag och lagar då och då. K älskar den!
Vi gick aldrig nånsin på restaurang. Det fanns inte på kartan.
OCH drickandet hemma har absolut ändrats, men jag tycker det varit en ökning fr¨n 80-talet och framåt.
Kramar!!

Annika said...

AM:
KAN absolut tänka mig att vi åt liknande maträtter.
Det var nog aldrig färdiglagat hos oss, ja såvida det inte var blodpudding eller fiskpinnar. Men inte annars.
Pölsan var nog också köpt, förresten.
Sill har jag alltid gillat :-)
Även som liten.
Visst är det så, när man byter land förändras matvanor. Så är det bara.
HAHA.
Det går inte köra samma man hade hemma. Åtminstone inte allt.
Blir full i skratt när jag läser om folk som inte får till gräddsåser etc. FATTAR det inte övh.
"Finns svensk grädde i USA?". SUCK :-)
Kramar!

Annika said...

Eva:
KUL och TACK!
PALTBRÖD med fläsk ja, det år vi också!!! Verkligen. JAG gillade det inte.
Inte alls. KUL att ni hade det, och att du gillade det.
Precis, vi fick också dela en flaska läsk ibland. Glas. Då var det millimeterrättvisa som gällde.
Så kul att vi har så lika minnen.
Vindrickandet, och det allmänna drickandet, har blivit sååå mkt större sen när vi var barn.
KUL att läsa hur ni hade det.

Annika said...

Ingrid:
HAHA, nej idag är det :2 dag :-)
Fniss.
Men visst sjutton tänker man på mat under de där dagarna. HELT klart.
Skönt att Kent lagar all mat. Härligt.
KUL att du åt liknande mat som vi. Men ni åt tidigt.
Efteråt varje dag, lyxigt.
Var det bara en smörgås sen på kvällen då?
Kramar!!

Musikanta said...

Annika:
Kaffe och bullar när vi kom hem från skolan och smörgås på kvällen. Inte särskilt nyttigt. Min mamma hade ju hembiträde och hade deklarerat att hon minsann inte tänkte stå och laga mat eller diska efter det hembiträdet hade slutat för dagen. Andra tider i synnerhet som hon inte hade något arbete utom hemmet. Men det var inte särskilt nyttigt för oss förstås...
Kramar tillbaka!

Annika said...

Ingrid:
HELT OK.
Vi brukade också få bullar efter skolan, eller en macka.
Precis, helt andra tider då. Hembiträde kände jag ingen som hade.
Kram igen!!!

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

SKIT OCKSÅ!!
Jag var tvungen publicera min kommentar i två omgångar, och så försvann första delen helt!!
Ska se om jag kommer ihåg allt, då det var en hel roman... ;-)


Personligen tycker jag att matlagning är skittråkigt!
Speciellt att komma på rätter, och sedan att laga det. Men kanske beror det mycket på att jag bara gör mat till mig själv just nu. Kanske blir det lite roligare senare, när man får laga mat tillsammans med någon...
Håller med om att Spagetti & köttfärssås inte har någon åldersbegränsning! Det kvalar än idag upp på topp 3 över mina favoriträtter :-D

Vi gick typ aldrig heller ut och åt med familjen under min barndom, och hemma gällde hemmagjort. Tror det är lite därför som jag är rätt kräsen när det gäller köpt mat, alltså typ hel -och halvfabrikat.
T.ex. så avskyr jag köpta köttbullar, typ Mamma Scans. Tycker de både smakar och luktar prutt.

Potatis är också en sådan sak jag är rätt kräsen med. Tycker så gott som bara om Mandelpotatis, då det bara var det vi hade hemma under barndomen.
Här uppe är ju trots allt Mandelpotatis så gott som den vanligaste matpotatisen året runt, så DET skulle jag garanterat sakna om jag flyttade någon annanstans!

Bröd, däremot, köpte vi oftast i butik. Eller åt det som mormor bakade i bagarstugan.
Däremot var jag vuxen första gången jag smakade limpa av just märket Skogaholm. Tror t.om. att jag flyttat hemifrån. Tyckte det var alldeles för kompakt och torrt för min smak, även om det var nygräddat.
De märkerna vi alltid hade på limpa under barndomen var antingen Svensbylimpa eller Hanséns konditori-limpa.
Svensbylimpa är för övrigt underbart god!
Båda är lokala företag här i/omkring Piteå.

Minns inte riktigt hur gammal jag var när jag smakade Pizza första gången, men tror nog att jag börjat skolan i alla fall.
Vi brukade köpa det kanske 1-2 gånger per år, och då var det alltid lite extra festligt. Precis som ni var vi ju också 6 st. i familjen, och det blir ju en rejäl slant för pizza.

Första gången vi åt med familjen på ett hamburgerställe här i Piteå var jag 17 år och gick andra året på gymnasiet.
Före det hade vi nog ätit kanske 2 gånger ute på det sättet, när vi varit på semester.
Men annars om vi var på semester eller på någon utflykt så var vi alltid den familjen som hade matsäck med oss.

På McDonken har jag ätit 2½ gång.
Första gången var 1999 i Stockholm. Vi åt middag i husvagnen och sedan for vi till McD för att äta McFlurry. Mest för att vi inte hade något McD hemma, och vi hade sett glassen på TV... ;-P Räknar detta som en halv gång.
Första gången jag åt mat på McD var jag 20 år och gick på universitetet.
Vi hade en föreläsning på kvällen, så jag gick till McD i centrala Luleå för att prova på deras mat.
Det var den äckligaste burgaren jag ätit i hela mitt liv, för övrigt!
Andra gången var på vägen mellan Västerås och Falkenberg 2010.
Vi hade ett McD i Piteå något år i början av 2000-talet, när jag gick på gymnasiet. Åt dock aldrig där.
Dock fick de lägga ner efter några år, då de gick i konkurs tror jag.


Fortsättning följer... ;-)

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

Flera av sakerna på din matlista åt vi också mycket hemma :-)
Dock åt vi t.ex. potatismos istället för rotmos till fläsklägg. (Åh, vad jag blev sugen på DET nu!)
Vi hade s.k. Matveckor. En vecka var då vi fick bestämma middagsmaten för måndag-fredag. Tycker det var perfekt.
Dels behövde mamma inte fundera ut rätter varje dag, och dels fick ALLA exakt sina favoriter en hel vecka var 6:e vecka :-D

Nu kommer jag plötsligt ihåg en massa maträtter från barndomen... men jag kan lista några av dem ;-)
Det som åts en del av hemma hos oss var t.ex.
- Spagetti & köttfärssås
- Chili con carne
- köttsoppa
- Palt
- plättar (och hos mormor & morfar fick vi oftast småplättar)
- pannkaka (alltså i ugnen)
- fiskpudding (MUMS!)
- fiskgratäng
- köttbullar med makaroner eller potatismos
- fiskpinnar, fiskbullar
- blodpudding (blä! Åts mest till lunch dock)
- lasagne
- Leverbiff (Blä!)
- Leverkaka fick vi alltid hos farmor. Typ alla i familjen älskade hennes leverkaka, så det är först i vuxen ålder jag erkänt att jag inte gillade det ;-P

Potatis -och purjolökssoppa serveras ibland på menyn för skolor & förskolor här i Piteå kommun, som veg.rätt. (Vegetariskt alternativ till skolmaten finns varje dag.)
Och, i alla fall på de ställen jag varit hittills, har den faktiskt varit riktigt populär!

Fredagsmys
Ibland fick vi chips och "ostkrokar" till barnprogrammen på fredagar. Men som jag minns det var det inte varje vecka, utan bara ibland.
Och ja, även läsk. Oftast en vanlig 1,5 liters flaska som vi, naturligtvis, delade på hela familjen.
Men ibland minns jag att vi fick varsin, egen, läskburk. Då var det extra festligt :-)
Men läsken var förpassad till helger och speciella tillfällen. Samma med O´boy.
Läsk... eller "stickdricka" som vi sa när vi var barn ;-)

Godis var Lördagsgodis. Bara på lördagarna.
Jag minns också de mindre påsarna, även om de större började komma under min uppväxt.
Minns att vi fick köpa lösvikt för 20 kr på Kioskpiraten. Det blev faktiskt väldigt lagom för ett barns lördagsgodis.
Vi kunde också välja, om vi ville, att få veckopeng på 20 kr. Men då var det ju självklart istället för godis.
Minns att jag valde det huuur länge som helst... när jag sparade till min skrivmaskin vid 7-8 års ålder.

Alkohol har jag knappt haft någon erfarenhet av alls, speciellt inte under uppväxten.
Varken mamma eller pappa har druckit. Varken på helgerna, storhelgerna eller vid olika typer av partytillfällen.
Tror nog aldrig att jag ens sett mamma dricka alkohol.
Pappa kunde dricka någon lättöl till maten någon helg eller så, men inte mer än så.
Vin har de aldrig ens tyckt om, någon av dem.
Säkert är det därför som jag, idag, får se tillbaka på min barndoms jular, valborgs, midsommar och andra event som väldigt idylliska :-)
Mina barndomshögtider är inte besudlade av alkohol, som för så många barn där ute i världen...


Ooops! Lång kommentar, som vanligt när du skriver om ämnen som jag verkligen kan gå djupt in i ;-D
Men du känner ju till mig vid det här laget ;-P

Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Har märkt att det händer på blogger ibland.
Helt plötsligt raderas en hel kommentar. SÅ irriterande.
KUL med lång kommentar.
Nej, att laga mat till sig själv är ingen höjdare. Förstår att du tycker det är trist.
Visst, spagetti och köttfärssås har verkligen ingen åldersgräns. Så gott.
Mandelpotatis är jättegott.
DET håller jag helt med om.
MUMS!
Och visst slår hemmagjorda köttbullar mamma scans och IKEA. Även fast jag nog tycker de är rätt goda också, haha.
Fast visst kan de lukta lite skumt.
Så du gillar inte MCD. HAHA. DÄR ser man. Jag tycker nog det är rätt gott ibland, men inte för ofta. Så de konkade i Pite? Har ni Frasses hos er? Har hört mkt gott om dem.
Vilket bra system ni hade med era matveckor. Vi hade bara diskdagar som gick på rullande schema mellan de 6 personerna i min familj.
Men smart med matdagar. Säkert underlättade det massor för din mamma.
Vi åt väldigt liknande mat, du och jag. Palt åt vi inte dock. Däremot paltbröd med fläsk (gillade inte jag).
Potatis och purjolökssoppa är verkligen smaskigt.
MUMS!!
Visst var det lyxigt när man ngn ggn fick en egen läskburk eller flaska. Hände mest under julen el andra storhelger.
Ja, alkohol ställer nog till det hos många. Men hos de flesta hoppas jag, och tror, att intas med måtta så att inga barn far illa. Eller ngn annan heller, för den delen.
TACK för din långa och intressanta kommentar!!

Miss Marie said...

Roligt, Mike och jag pratade precis om det igår, hur vi åt när vi var mindre. Min mamma lagade all mat, bakade, saftade, syltade och sydde många av våra kläder. Då var ju köpebröd, köpesaft och köpta kläder något riktigt lyxigt! Tänk hur bortskämd man var...

Mina föräldrar är födda på 50-talet, så det kanske skiljer sig lite från dina. På helgerna drack de ibland vin till finmaten, då fick vi varsin läskflaska, annars vatten eller mjölk. Men stor skillnad från dagens läsk-och alkoholkonsumption!

Vi åt inte ofta på restaurang, kanske någon gång då i var på semester. Hämtpizza blev det några gånger om året, alltid lika spännande! :)

Monica said...

Ja tänk att det är så svårt tycker jag med att komma på olika maträtter fast tidningar svämmar över av dem och kokböckerna står på rad:-), men vi har väl ledsnat lite kanske på att laga mat. Matsedlar kan man ju skriva men vill inte känna mig styrd av dem. Lagar fisk och det blir torsk mest här med, går ju att variera lite, lagar mycket vegetariskt och kött kanske bara någon gång varannan vecka, inte mer. Blir mycket frukt, grönt och en hel del goda smörgåsar. Och så en fika förstås varje dag:-).

Mamma var suverän på matlagning och bakning, helt otrolig och allt var så gott, all mat i vardagen fantastisk och ännu mer fantastisk på helgerna. När Anna var liten fick mamma en ny beundrare, Anna älskade mormors mat så hon gjorde precis allt till henne som hon önskade sig:-). Roligt att matkonsten och intresset gått i arv till henne. Jag kan nog men ledsnar på det där dagliga. Och har inte riktigt samma fantasi att variera.

Mamma lagade mycket fisk, fyllda med godsaker, gädda, abborre, spätta t ex. Och så hade vi lite då och då vilt som rådjurssadel, älgstekar som var så gott. Mycket grönt och frukt och bär också.
Sant potatis-purjolökssoppa är jättegod och man kan ha i jordärtskocka också, så gott. Soppor är väldigt gott men tar lika lång tid som annan mat tycker jag. Vi åt aldrig inälvsmat och det gör aldrig vi heller. Som lever, njure m m. Nej det går bort. Sallader blir det ibland men är lite tråkiga, ett tag gjorde jag ofta wok men så tråkigt det också:-), sa det till väninnan som lagar underbar mat, samma, hon hade ledsnat på det. Fast man kan tänka nytt där förstås och göra på eget vis, det var de där wokgrönsakerna man köpte som till slut blev så tråkiga tycker jag.

Mina föräldrar drack aldrig alkohol så det blev helt naturligt för oss barn med att umgås utan, inget vi tänkte på ens och vänner och släkt drack inte heller. Däremot gillade vi bryggaren, tror man sa bryggarbilen, när den kom och stannade precis utanför huset och vi fick gå och köpa läsk. Sen kom fiskbilen:-), ja det var annorlunda då och så fanns mejeriet dit jag cyklade och köpte ost och mjölk. Jag gillar 50-talet:-)

Vi åt ute ibland, på någon gästgivargård, och så hyrde man ju vid födelsedagar kanske församlingshemmet och personal lagade mat och bakade till festen, då firade man ju 40 år t ex väldigt mycket och ännu mer sen de andra födelsedagarna. Sen var det stora julfester som vi barn och sen tonåringar blev bjudna på men då lagade mammorna maten till dem.

Mycket släkt som åt tillsammans var det i alla fall i vårt hem och väldigt jobbigt måste det varit för mamma, men när hon blev äldre så bjöd ju vi barn också ofta.

Vi får försöka få tillbaka fantasin och kreativiteten igen och hitta på rolig och bra mat, det är väl just det där att stå själv med den som är så tråkigt, är så mycket roligare att göra det tillsammans men maken är helt urusel på det, både jag och Anna skickade iväg honom på olika kurser ett par gånger med andra herrar men det hjälpte inte ett dugg:-)

Men han gör annat, bara han får tydliga instruktioner:-)

Ha det så fint Annika! Blev riktigt hungrig på någon sån där god maträtt:-)

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

Svar: Ja, Frasses finns här.
Faktiskt så var det just Frasses som tog över McD´s lokal/hus, och de är fortfarande igång trots att det ligger lite utanför stan.

Annars är de hamburgerrestauranger vi har här:
- MAX
- Big boy (tror det också är en kedja, men vet inte exakt vilka andra städer de finns i).
- Sunes (gatukök)

Det sistnämnda är lokalt här i stan och jag har bara ätit där en gång.
För att ge en liten "inblick" i vilken typ av människor som älskar just Sunes (i alla fall när jag gick på gymnasiet), så tänk Stereotypen av killar som går praktiska gymnasielinjer, t.ex. El, Fordons, Bygg o.s.v.
Resten väljer oftast MAX eller Big boy :-)

Annika said...

Marie:
TACK!
Kul att du gillar inlägget.
EXAKT samma hos oss, Marie. Med rubbet. Visst köpte vi kläder också, men inga dyra märkeskläder direkt, men mamma sydde mkt också. OCH virkade och stickade.
SÄKERT är det skillnad på mat och alkoholvanor mellan 30 och 40-talister och de som är födda på 50-talet.
Visst är det stor skillnad på nu och då. Verkligen!!
Pizzan förstår jag att du älskade!!

Annika said...

Monica:
JA, det är så trögt att komma på vardagsmaten.
Som du säger, trots en uppsjö av recept överallt.
Fika varje dag som ni har det är så trevligt. Det gör mina fldrar också.
Gillar det verkligen.
Här är det bara jag som sitter med en slät kopp kaffe eller te. P dricker inte kaffe.
SÅ kul att Anna fått din mammas intresse för matlagning. Underbart kul.
För det är ju ett bra, och trevligt, intresse. MUMS!!
ÅH vilka goda fiskar din mamma lagade. Kan tänka mig att de var så goda. MUMS!!
Det riktigt vattnas i munnen på mig.
SLURP!!
Nej, inälvsmat går bort för mig också. Gillar det inte ALLS:
50-talet låter så himla mysigt och idylliskt. Antar att det var det också på flera sätt.
Kul med alla stora fester. Minns också de stora fdlsedagarna + andra fester. Verkligen speciellt.
Tur att ni barn började stå för maten och matlagningen sen :-)
HAHA, jass¨din make skulle behöva gå kurs? P är rätt bra på att hjälpa till, men ska han själv laga mat går han strikt efter receptet, på pricka. DET gör inte jag.
HAHA, jag vet, det är lätt att bli hungrig idag. Ha det så fint!!

Annika said...

Erica:
Just det, tänkte väl det att Frasses är hett hos er :-)
Big Boy fanns här också ett tag, gick under Bobs Big Boy, tror jag. Den finns inte längre.
Max gillar jag, goda burgare.
HAHA, förstår direkt vad Sunes är för hak :-)

Anonymous said...

Tror alla vi som växte upp när du var ung fick traditionell husmanskost typ 365 dagar om året. Och om man som jag har otroligt svårt att ens svälja potatis kan du säkert förstå att jag stundtals led... Att jag skulle få pasta eller ris istället fanns inte på kartan, klart du ska äta potatis, det är gott. Typ... Så oftast mosade jag den ihop med sås och lingonsylt för att ens kunna svälja.
Och nej, vi äter ALDRIG potatis här hos oss! Till saken hör att min T inte tål det heller.
Äta ute gjorde vi inte heller, i alla fall inte när vi var i Sverige men på somrarna kuskade vi runt i Europa i husbil och då hände det att mamma slapp laga mat (stående bakom husbilen, utanför den, under bakluckan och lagade mat i ur och skur).
Minns inte heller att mina föräldrar drack alkohol.
Läsk fick man kanske en per helg och då DELADE syrran och jag på en! Men hos morfar fick man en egen!
Godis var det inte så mycket heller. Men mer när jag redan vid tolv år började jobba på helger och lov och därmed hade egna pengar som jag gjorde vad jag vill med. Minns att jag kunde köpa en påse chips och äta hela själv! Fast påsarna var mindre då. Och ingen tänkte väl på att man blev tjock av sånt heller.

Vi äter ytterst lite av det som vi kallar husmanskost, tycker sådan mat är tung och gör mig nästan äckligt mätt. Men du har så rätt: vardagsmat är svårt och vi äter också samma hela tiden känns det som. Egentligen har jag inget problem med det, kan äta samma varje dag bara det är något jag tycker om. Och T klagar inte!
Kul ämne!

Steel City Anna said...

Ja mormors mat var oöverträffad :) en perfektionist i köket, jag kan tänka mej att jag var den enda som fick rota omkring där med henne, för mej kunde inte mormor säga nej till :) ganska nervös var hon ofta kommer jag ihåg, men sen blev hon ibland riktigt imponerad av att jag kunde en hel del och lärde mej snabbt. Intresset har absolut gått i arv men nån perfektionist är jag inte och tar gärna genvägar i köket. Jag lagar sällan typiska rätter sådär (jo, köttfärssås och spaghetti och korvstroganoff med ris) utan har mycket grönsaker hemma och baser till såser och så kör jag bara lite som det blir. Därför jag inte tröttnar kanske? Gör ganska ofta typisk brittisk Sunday dinner också med en roast av något slag, potatismos, egen sås, ugnsrostade grönsaker och kokta grönsaker. Ren och enkel mat med fiskfilé, kokt potatis, ärtor och en klick gräddfil gör jag också ofta. Pastasallader. Är jag lat så bara ett gott bröd med olivolja, balsamvinäger, lite ost och oliver ... Räcker långt tycker jag.

Clock vid Fridhemsplan har jag spenderat MÅNGA helger på. Kulturama låg precis bredvid då. Älskade Clock. Jag minns ännu en speciell hamburgersås de hade, på en stor burgare med pickles och ost.

L said...

Ja, min mamma lagade också all mat från grunden. Och pappa bakade bröd. Jag var också avundsjuk på kompisar som fick Skogaholmslimpa eller Delikatesslimpa. Det var det godaste jag visste, med mycket smör och Kalles kaviar på. Mums!
Följden av god hemlagad mat medförde dock att jag inte kunde äta maten i skolan. Halvfabrikat med pulvermos och annat äckligt. Inte konstigt man var mager som en speta (för ljög gjorde jag också och sa att jag minsann ätit i skolan).
Och maten, ja väsentligen samma som ni åt. Jättegott!
Kommer inte heller ihåg någon alkoholkonsumtion.
Minns inte om vi hade något helgmys, chips åt vi nog aldrig och inte läsk heller. Inte var det något jag saknade såvitt jag minns. Men saft och bullar fina sommardagar och som helgfika - jajamen.

Nettan said...

Då min mormor och morfar hade en gård så gjorde det att jag åt mycket mat som var lagad från grunden, tillbringade mycket tid hos dem då min mamma var svårt sjuk under de år jag kommer ihåg. Mormor lagade allt från grunden, egen korv osv. Minns kalops, stuvade makaroner och köttbullar, dillkött, värmlandskorv och potatiskorv och så något hon kallade slammerbullar och som hon gjorde på korvsmeten som blev över, liknade pannbiff. Godis åt jag aldrig som barn, möjligen någon chokladbit till jul, hemma hos farfar. När min mamma dog så dog även bandet till mormor och morfar och min pappa och vår hemhjälp lagade inte alls mat som mormor, vår hemhjälp som kom från efterkrigstidens Tyskland lagade mat som inte passade ett barn, det var mycket grytor, surkål mm och jag slutade äta under en period och åt bara i skolan.
Tror inte jag pt på restaurang förrän den första sommaren då min mamma dog, minns rattuglan på väg mot Bohuslän och min bästa väns familj och då längs med vägen åt vi där.
Helgkvällarna minns jag som att det var ofta något hembakat, en sockerkaka eller småkakor. Sällan godis eller chips, möjligen popcorn.
Alkohol minns jag inte ens som barn, möjligen öl och kanske en nubbe till sillen på midsommar, men inte som att man idag mycket väl kan ta ett glas vin till middagen på helgen.

Vilket härligt nostalginlägg Annika, tycker verkligen om dina inlägg.

Kramar
Nettan

Annika said...

Brysselkakan:
Tror jag med. Att vi åt väldigt lika mat.
OCH potatis, kokt, var standard. Verkligen.
Ja, jag kommer ihåg att du inte är ngt stort fan av potatis.
Tur du kan bestämma hur du vill ha det i vuxen ålder :-)
Din mamma tyckte säkert det var skönt att slippa laga mat medan nio kajkade runt i husbilen. ELLER ibland, hon lagade säkert mat mest även i husbilen, som du ju skriver.
JAPP, samma hos oss, en läsk som delade två och två.
Hos mormor och morfar på sommaren var det annorlunda, då var det mer av det söta och goda övh.
Chipspåsarna var mkt mindre förr än vad de är idag. Helt sant.
Kan förstå vad du menar att husmanskosten är tung. Tur att du och din T tänker så lika.
Tack för din kommentar, så intressant att läsa.

Annika said...

Anna:
Ja, din mormor gav dig verkligen ett fint, och rikt, intresse.
Vad roligt hon måste ha tyckt det var att du gillade att vara med henne i köket. OCH du lärde dig och snappade upp.
Det är bra att kunna många basrätter och sen improvisera utifrån dem, som du verkar göra. Perfekt ju!
Trevligt med äkta sunday dinner, uppskattat också förstår jag.
JA, precis, Kulturama låg precis vid Clock.
Alltså, de hamburgarna där goooda. Minns alla deras tv-apparater också och "video på clooock".
haha!
Ja, det är kul detta med mat.

Annika said...

Lisa:
Det är inte klokt så lika vi alla är, eller hur lika vi vuxit upp. Likande mat etc.
KUL!
OCH din pappa bakade bröd. Det känns så ovanligt i min värld att pappor bakar. Min gjorde det inte, han lagade mat på helgerna. Tror aldrig jag sett honom baka.
KUL att din pappa gjorde det.
Skogaholm och Delikatess (just det!!) var jag avis på. Tyckte också att de var grymt goda!!
skolmaten var inte god. Förmodligen eftersom maten hemma var så mkt bättre.
Visst har väl skolmaten starkt förbättrats hemma?
Nej, fldrar i allmänhet drack mkt mindre än fldrar idag. Helt gjutet.
Stort tack för din kommentar.

Annika said...

Nettan:
Ja, just det ja, du är uppvuxen hos din mormor.
Kan tänka mig att maten du fick där var mer än god. Snacka om kvalitetsmat.
ÅÅÅ så sorgligt att bandet till din mormor bröts när din mamma dog. SÅ tråkigt och fel.
OCH en hemhjälp som inte alls kunde laga mat till ett barn :-(
Visst, helgkvällarna var det för det mesta ngt riktigt gott fika. Absolut.
Mer sällan chips hos oss också, tror jag. Lördagsgodis fick vi varje lördag, men inget under veckorna.
Alko-konsumtionen var ABSOLUT lägre än idag.
Inget snack om den saken.
OCH tack för dina fina, fina ord. DE värmer.
Tack för din kommentar.

Anonymous said...

Intressant ämne.

Jag har aldrig bott i ett vanligt hem efter min far dog 1932; jag var 4 1/2.
Mor öppnade en matservering, där de stadiga kunderna åt varje mål varje dag.
Kommer inte ihåg mycket av den tiden.
1938 byggde mor ett hus i närheten av fabriken, där hennes kunder jobbade. Hon hade 40-50 personer, som åt tremål varje dag. Hon bakade allt bröd.

Sen kom kriget 1940 och med det ransoneringen. Det gällde att trolla att få ihop måltider. Rätter jag kommer i håg var fläskpannkaka, kålpudding, sillpudding, får i kål (hatade lukten av fårkött), sik fr sjön Väsman, och strömming. Gud så mycket strömming jag har rensat, men det är fortfarande en av mina favoriträtter. / Mor hade kontakter i sin hemtrakt, där hon kunde köpa "svart" kött. Då blev det lappskojs och sjömansbiff; högst sällan fick vi kalvstek till söndagsmiddag. - Socker och smör var ransonerat. Det blev inga kanelbullar och inga kakor. Snask fanns inte. Kaffe var värt
sin vikt i guld. Dryckjom? Vatten och mjölk och vid speciella tillfällen fick man sockerdricka. Men det fanns svagdricka, som kom i 5- och 10-literspluntor, som bryggeriet levererade. Det enda Mor drack var glögg
vid jul.

Äta ute? Det betydde att man gick till Halvarssons korvkiosk och köpte
varm korv. På sommarn sålde han glass. Stadshotellet hade den enda
restaurangen i stan.

På grund av Mors matservering, lärde jag mej aldrig att laga mat,
för jag var alltid "i vägen", när jag kom in i köket. Efter 4 år i min
lägenhet i Traneberg hade jag aldrig använt ugnen! Köpte ärtsoppa och blodpudding på Norrmalms Livs. Lunch var havregrynsgröt med russin,
som jag och kompisen lagade till i vårt kontors kök. (det hade varit
en lägenhet i f.d. tyska konsulatet, uppvärmt med kakelugnar).

Lördagsgodis för mej var en burk sardiner och pain riche tillsammans
med den, som just då råkade vara min boyfriend. :)

Ruth i Virginia

Annika said...

Ruth:
DET är ju onekligen unikt.
Måste ha varit så speciellt.
40-50 personer om dagen!!
Och på tre mål.
OJ vad hon måste ha kämpat.
Hade hon hjälp?
Antar det.
Förstår att det var unikt under kriget då allt fick avvägas.
Goda rätter lagade hon, minsann!! Älskar kålpuddning.
Sik älskar jag.
OCH strömming. Antar att du saknar det massor? Jag kan sakna strömming ibland. Så gott.
Svagdricka ja, det var väl drycken det under andra världskriget. dryckjoms, låter INTE gott.
Du åt egentligen ute hela tiden, fastän på ett annorlunda sätt som ju var hemma för dig.
Korvkiosker ja, kan tänka mig att det var gott att besöka dem ibland.
ÅÅÅ så synd att du inte fick lära dig, just det där att "barnen var ivägen" . Ni kanske kunde ha hjälpt henne? Men det fick ni väl inte eftersom ni var " i vägen".
HAHA, jasså det blev så i Traneberg :-)
OCH ditt lördagsgodis...SÅ gulligt!!!
TACK för din kommentar, så intressant att ta DEL av!!!
TACK för att du gillade det här inlägget.

FREEDOMtravel said...

Visst är det intressant att minnas maten när man växte upp! Min mamma var forskare (professor) och hade inte mycket tid för matlagning, så vi fick en del färdigprodukter som fiskpinnar och så. Men det var också mycket husmanskost: ärtsoppa, sjömansbiff, rotmos, kokt torsk, grönkålssoppa med ägghalva, såna saker ... Det var alltid kokt potatis och någon enstaka gång ris (då var jag lycklig!). Pasta såg jag första gången när jag var sju år och började skolan. Något svampigt äckligt... Jag tror att jag kräktes! Lärde mig inte äta pasta förrän i 25-årsåldern, motvilligt... ;) Läsk drack vi aldrig. Däremot kräm som efterrätt och kakor ibland ;)

Anne said...

Kul inlägg Annika, gillar! Instämmer och känner igen det mesta av du skriver. Mycket mat från din lista fanns också hos oss på 80-talet. Man insåg det ju inte då och idag är det annorlunda med mer halvfabrikat, vanligare med restaurangbesök osv men då var det verkligen hemlagad mat varje dag som gällde, trots två arbetande föräldrar så nog tror jag alla mina vänners familjer ändå hade det som vi, dvs hemlagad mat ställdes på bordet varje kväll. Och inte minns jag det gnälldes eller suckandes över det, så mamma gjorde (eller kanske jag romantiserar det, kanske hon suckade...). Jag kan dock inte minnas vi åt särskilt mycket grönsaker. Jag menar, husmanskosten var ju bra och hälsosom mat så överlag åt man ju bra. Som du säger var portionrna mindre och allt sött och gott man åt på helger var så mycket mindre mängder. Mycket fika i vardagen i betydelsen man fikade ofta, men även där faktisk lagom portioner och en liten bulle, vetelängd osv. Så man åt ju bra på så sätt men jag kan inte minnas vi hade mycket grönsaker, där tycker jag nog att det är annorlunda idag och till det bättre. Eller? Lite trist isbergssallad vid sidan om kanske. Jag ser i alla fall att jag som vuxen äter mycket mer grönsaker än vad mina föräldrar fortfarande gör, mitt middagsbord ser annorlunda än deras idag och för dem är en liten skivad tomat tillräcklig grönsak.

Jösses ja, hur bakverk, godis och choips exploderat i storlek. Som muffins, idag på fik är ju muffins bautastora (typ Costco storlek).
Grillad kyckling från affären, sån där rotisserie kyckling alltså. Det var lyx, det var att unna sig och de var dyra minns jag och ibland vet jag de köpte en sån och en burk potatissallad från affären. Det var liksom höjden av lyx det...Det där med att verkligen uppskatta all god hemlagad mat, håller med dig om att man inte alltid gjorde det som liten.
I slutet på min tonårstid, så hade det börjat förändrats. Tidigt 90-tal hade det börjat krypa in mer och mer halvfabrikat på hyllorna i affärerna och hämtpizza började i vår familj bli mer vanligt förekommande t.ex. Undrar om inte en ganska stor skiftning hände just där i början av 90-talet, en ganska stor förändring? Som ganska snabbt sedan ändrade beteenden?

Annika said...

Helena:
Ja, det är verkligen det. Det är det.
Ja, vi har verkligen alla ätit liknande mat. Det är SÅ roligt.
Fiskpinnar fick vi också ibland. Gillade det.
Husmanskost och potatis så givet.
Det var mest potatis för oss också.
Ris ibland. Pasta hyfsat ofta.
skolans pasta var verkligen inte rolig.
Kräm var gott! Gillade det då, inte så mkt idag.
Tack för din kommentar.

Annika said...

Anne:
Tack, kul att du gillade detta!
Det var kul att skriva det här inlägget också.
Precis, det var verkligen hemlagat förr. Hos oss alla. Vissa halvfabrikat förekom, som blodpudding och fiskpinnar.
Du har rätt, stora sallader (som jag vill ha varje dag till maten) fanns inte. Inte på det sättet. Inte varje dag. Men kanske rårivna morötter och kålsallad. Minns att vi hade salladskål då och då.
Men visst, jag har mkt mer sallad och grönt till middagen än vi hade förr.
Fika och fikabröd var det, men det var en kaka, en bulle eller ett kex som gällde. Inte en hel kakburk som sattes fram.
VISST har allt blivit större!! Kolla dagens muffins, som du skriver. Kakor. Godispåsarna. Chipsen. Rubbet.
Grillad kyckling var lyxigt gott då man var liten, sådan man köpte i affären. Helstekt kyckling i ugn kändes också lyxigt, minns jag. Det var nog mest helgmat hos oss.
Precis, jag tror det var på 90-talet allt ändrades till det större.
Jag tror också det är då vin började drickas mkt mer än det gjorts innan.
Tiderna gick in i en förändring då, och där är vi än idag.
TACK för din kommentar, så kul att ta del av.
Kram!!

Saltistjejen said...

Åh jag har sååå svårt att komma på vardagsmat tycker jag. Alltid samma. MEN nu har vi börjat köra med matsedel. Och det är en av de saker jag bett E att gira. Just för att hon är sååå kräsen med maten. Vilket är en av anledningarna till att jag tycker vardagsmaten är rätt tråkig att planera och laga nuförtiden. Det var annorlunda innan vi fick barn inser jag...
Men detta med matsedeln har hjälpt jättemycket. Visserligen blir det många rätter som går på "repetition" men med en matsedel som sträcker sig ca 3-4 veckor framåt är det ändå lättare att få överblick och försöka undvika samma rätt varje vecka, OCH som sagt att E är med och planerar gör att jag kan säga till henne den dagen det blir ngt som inte är hennes favorit att "Nu måste vi alla äta detta eftersom vi planerat tillsammans". Min födelsedagspresent - Sous Vide har verkligen också varit magisk för vår matlagning. Har redan använt den 4 gånger och storgillar resultatet!!!!! Så enkelt och det blir SÅ GOTT! Ett hett tips! Jag har lagat nötkött, kyckling och fisk (torsk en gång och lax en annan).
Hemma när jag var liten åt vi också alltid husmanskost. Så gott. Jag gör fortfarande grytor men tyvärr inte soppor så ofta längre. Det senare för att E inte gillar det. Däremot ÄLSKAR jag ärtsoppa så torkade gula ärtor är ngt jag nästan alltid köper med mig från Sverige hahaha! Så det gör vi ibland. Men mer sällan här i CA faktiskt. Troligen för att jag tänker på soppa som mat när det är kallt ute :-)
Bakade gjorde min mamma aldrig. Eller jo, en sockerkaka ibland och bullar ngn gång men inte matbröd. Fast jag gillade att baka bröd så i tonåren bakade jag en hel del.
Kram!!

Annika said...

Saltis:
Ja, vardagsmaten är så svår.
VET vad det är att ha en kräsen unge. Jösses vad jag har kämpat med K.
Inte mkt som dög där inte.
HIMLA smart med matsedel som frk E själv har gjort.
Mkt mkt bra!!!
Sous Vide ja, ska checka den. Har glömt. Ska genast kolla.
Husmanskost är så gott.
Soppor ja, de passar nog mer i ett kallt klimat. Jag har inte gjort så mkt soppa, för K har såklart inte alls ätit det.
Stora kramar och trevlig helg!