Wednesday, February 15, 2017

Inget renodlat amerikanskt fenomen, men ett fenomen för mig ...

Godmorgon onsdag!

Hoppas ni hade en fin Valentindag igår.

Det hade Peter och jag.
OCH den som gick förbi vår lilla boning igår kunde se rakt in i ett kök där ljus brann och ett par satt vid bordet och åt en god middag.


Mitt kök i januari.  Mer fördraget än så här blir det aldrig ...

Jag är allergisk mot stängda persienner, och fördragna gardiner. När jag har persiennerna stängda någon enstaka gång måste jag öppna dem så fort jag kan när det blivit ljust ute.
TÅL inte att INTE få in dagsljus.
Jag måste få in ljus. Hela tiden.
Går du förbi mitt hem så kommer du aldrig någonsin att få se gardiner som är fördragna, eller persienner som är stängda.
Ärligt talat, jag fattar inte hur folk står ut med det. Hur orkar de sitta instängda i ett mörker bakom stängda gardiner?  Jag skulle få CELLSKRÄCK!
Många har nog lamporna tända hela dagen därinne i skumrasket?
GUD så deppigt.


Ett så fint hus, synd bara att gardinerna är fördragna.   For reals.  Typisk syn där jag bor.   Bild från shutterstock.com.  

Det är VÄLDIGT vanligt där jag bor att folk har neddraget och fördraget.
Om jag är ute och går en promenad brukar jag tänka att ungefär 7 av 10 hushåll har fördraget.
Ibland, om jag är ute och går efter mörkrets inbrott, är det nog ännu fler som drar för. Visst, det finns undantag, det gör det alltid.  På det hela taget tycker jag dock att det är påtagligt.
Jag som alltid letar efter mysfaktor och hygge gillar att titta in i folks hus på kvällen då jag släntrar förbi. Bara för att jag är nyfiken.  Nyfiken i en strut? Det är jag det.


Hemma i Sverige tycker jag det är supermysigt med kvällspromenader JUST av denna anledning. Det är alls inte lika vanligt att man drar för, och ner, i Sverige.
BRA det, tycker jag.  SÅ mycket trevligare.

Jag drar inte för gardiner i mitt sovrum på natten heller.
Det har Peter och jag aldrig gjort.
Vi drar aldrig för när vi bor på hotell heller, vi drar isär gardinerna istället. Iallafall nio gånger av tio.
Ja, om vi bor högt upp och ingen direkt kan se in, vill säga.
Det är ingen som ser in på oss i vårt sovrum. Golfbanan ligger utanför, och står något freak där på kvällen och, mot förmodan, kollar upp i vårt sovrum på våning tre tror jag inte att det "galna" freaket ser något alls som är intressant.
Så. Där!
Sovrummet ligger dessutom i västerläge, så det finns ingen “jobbig” sol som börjar skina in tidigt på morgonen.


Bild från 123rf.com


Det är nog, trots allt, ganska ovanligt att folk är som vi svenskar. Jag tror att i de allra flesta länder drar man ner.
Det kan bero på att man vill vara privat. Det kan bero på att solen strömmar in och värmer upp huset.
Det kanske till och med beror på att man GILLAR att sitta inne i en halvdager hela dagen med en lampa tänd istället för dagsljuset.
Ja, vem vet?
Personligen kommer jag aldrig att begripa mig på detta fenomen.
Jag kommer nog alltid att anamma det här med dagsljus och att kunna SE ut. PÅ det sättet slipper man ju också den där ytterst instängda känsla som uppstår i ett hus som är neddraget. Som sagt, cellskräck ...

Alldeles nyss, klockan är 10 på tisdagen då jag skriver detta, gick jag ut och kollade grannsituationen.
Av 12 grannhus var det neddraget i sju stycken.
Ganska bra, trots allt. Bättre än jag trodde just nu, haha.


Hur gör du?
Drar du för gardiner och persienner?
Känns det som om det är “mer privat” om du drar för?
Eller, är du som jag och vill få in så mycket dagsljus som möjligt?
Känner du dig instängd om du har fördraget?
Är det vanligt med neddraget och fördraget där du bor?


Ha en bra onsdag!!

36 comments:

My kids' Mom said...

Hej,

När vi bodde i ett villa område i Maryland var det precis samma sak, folk har gardinuppsättningar med en s.k. spetsgardin eller mera genomskinlig gardin i mitten och jag är bergsäker på att de har så för att de är livrädda för insyn. Vi hade även så i början men jag slet ned dessa gardiner efter bara några månader då jag precis som du ville ha in dagsljuset samt kunna få en fin sikt ut :-)

Ha det gott!

Kram, Anneli

FREEDOMtravel said...

På nätterna vill jag gärna dra för eftersom jag sover bäst när det är kolsvart. När det är ljust vaknar jag efter bara någon timme och kan inte somna om ... På dagarna vill vi helst se ut genom alla fönster. I köket drar vi ändå för det ena fönstret eftersom grannarna alltid står där och röker. Vi kommer utmärkt väl överens med dem, men det är konstigt att ha dem en meter från fönstret när man äter middag ;)

Anonymous said...

Jag bara måste dra upp gardinerna/ persiennerna direkt på morgonen. Så viktigt med att få in ljus, super viktigt. Vårat hus ligger på en höjd och vi har också en otrolig utsikt över hela dalen här i Silicon Valley. Så glad att också huset är byggd för utsikten, stora fönster i alla rum. Men så fort det börjar bli varmt så måste vi dra för gardinerna tyvärr, men vi har en typ av rullgardiner som skyddar mot solljus samtidigt som man ändå kan se ut.Blir väldigt varmt i huset annars, då solen ligger på i timmar. i I sovrummet har vi också mörkläggningsgardiner, solen lyser in tidigt på morgonen. Maken min gillar att ha det riktigt mörkt då han sover. Det roliga är att det smittat av sig på mina barn, båda bor nu i egen lägenhet och det första dem gör på morgonen är att dra upp gardinerna. Så roligt att även sonen gör det, ingen annan i det lilla lägenhetskomplexet gör det utom honom. Så glad att dem båda gör det och släpper in ljus i lägenheten. Precis som du kan jag känna mig instängd om jag inte får in ljus. Har aldrig förstått mig på hur man kan ha lampor tända inomhus mitt på dagen och ha gardinerna/ persiennerna neddragna. Visst är det kul att som i Sverige kika in i hus/ lägenheter då man går förbi. Har sedan barnsben gillat att få en inblick hur andra har det. Där jag bor måste jag säga att ovanligt många har dragit upp sina persienner på dagarna och det gillar jag. Ett måste för mig också är att vädra/ öppna fönster. Vilket jag inte tycker många gör här, tycker det är vanligare i Sverige.
Kerstin

P i X E L I E - Erica Pettersson said...

Det ser så mysigt ut hemma hos dig!

Och jag håller med dig till 100%! Så mycket ljus in som möjligt!
Skulle inte heller klara att ha fördraget hela tiden. Min hjärna vill nästan förknippa "nerdraget" med "övergivet"...
Speciellt om det dessutom bara är fördragna gardiner i fönstren, och inte ens någon lampa eller annan prydnad där.

När jag var i Belgien och vi var och promenerade runt husen där så var det fördraget i, bokstavligen, 9 av 10 hus. Plus att det, på sin höjd, kunde stå en tom liten vas i fönstret.
Minns att vi plötsligt kom till ett fönster där det inte var fördraget och vi fastnade för det. Tyckte det kändes så uppfriskande. Tills vi insåg att oops! Det var visst en butik...

Själv har jag varken persienner eller rullgardiner i mina fönster. Det satt inget av det när jag flyttade in, men jag har heller inte saknat det.
Jag älskar ljuset; och att somna mitt i dagsljuset på somrarna har aldrig varit några problem för mig :-)

Nej, här drar ju i princip ingen ner på dagarna.
Om inte solen är riktigt jobbig förståss, men då använder man sig ju oftast av markiser istället för persienner.
Jag känner precis som du; att jag skulle känna mig så instängd med konstant fördragna persienner. Som om det aldrig blev dag.

Men det kanske ÄR en typisk svensk sak -att vilja släppa in så mycket ljus som möjligt. Något skandinaviskt... som följer med det här att vi har mörkt så stor del av dygnet så stor del av året.
I december/januari är det ju trots allt bara dagsljus 4 timmar per dygn, så vi värdesätter ljuset på ett annat sätt.

Hoppas du får en bra onsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Ja, här drar jag för och ner rätt mycket. Lite synd egentligen för lägenheten ligger så den blir ganska mörk även utan att jag drar för. Men jag är inte så himla förtjust i att folk alltid vet om jag är hemma eller borta eftersom jag bor ensam och mitt i storstan. Och vill dessutom inte att de ska ha koll på vad jag har härinne (dvs. av datorer och sånt). Sen är det ju hela tiden flödande solljus så jag känner aldrig att jag saknar ljuset även när det är dunklare i lägenheten - på det sättet är väl vanan att släppa in massa ljus något som är väldigt typiskt för oss som växt upp i mörkare klimat. Min lösning i lägenheten är att ha vita genomskinliga gardiner - då blir det trots allt rätt ljust inne men ingen kan se in.

I Colorado har släpper vi in mer dagsljus genom fönstren men aldrig direkt dagsljus - dvs. om solen ligger på drar vi för och ner persiennerna för min man har väldigt dåliga ögon och de är ljuskänsliga. Han kan inte se eller läsa/arbeta och får ont om det är direkt solljus. Både här och i Colorado blir det dessutom otroligt varmt inomhus om solen ligger rätt på så tekniken för att det ska hålla sig hyfsat svalt inomhus är att se till att det är skugga inne hela dagen. Sen när solen gått ner kan man dra ifrån, öppna fönster och sätta på alla fläktar. Det måste väl ändå vara samma i dina trakter om sommarmånaderna (fast ni har kanske luftkonditionering till skillnad från oss)?
Kram

Krokofanten said...

Jag drar bara för när det blir mörkt ute. Vi har som i stort sett alla hus / lägenheter i Frankrike fönsterluckor som vi stänger. Har nog blivit lite mer för att dra för gardinerna / ner persiennerna sen jag flyttade till Paris. Dessutom lämnar man inte ljuset på i rum man inte är. Elektriciteten är dyr! :)

Anonymous said...

Haha! Jag har inte ens gardiner ju! Men drar ner mörkläggande rullgardin när vi sover, måste ha kolsvart då.
Men annars, nej!
Tror att många länder i Europa drar för som ett resultat av all mörkläggning under krigen, sånt är vi ju rätt förskonade med i Sverige och också hos dig.
Måste berätta om ett rätt kul fenomen! När man när det är mörkt flyger genom Europa och ska landa i Belgien så känns det plötsligt som det inte finns några hus längre. Och det är alla som dragit ner jalusier och dragit för gardiner så husen är kolsvarta!
Sedan måste jag ändå försvara de med sådana där tunna gardiner, de släpper faktiskt igenom mer ljus än man kanske tror. Under våra år i Bryssel hade jag tunna (svarta!!!) transparenta gardiner mot gatan, visserligen bodde vi på fjärde våningen men mitt emot ett flera våningar högre hus och vi hade stora fönster längs hela sidan mot det huset. Kändes som vi bodde i en TV så därför satte vi upp dessa gardiner men de gjorde inte att det blev mörkt inne hos oss utan bara att de mitt emot inte såg rakt in till oss.

Anna, Fair and True said...

Håller med! Så trist! Här i Belgien är det samma sak, och de har också sådana där fula tunna gardiner som typ aldrig tvättas och blir helt gråa. Visst, de kanske släpper in lite ljus som Brysselkakan skriver, men inte ordentligt med ljus. Och sedan har de dessa jalusier som stänger ute allt ljus. T o m folk som inte har insyn stänger allt.

Steel City Anna said...

Jag är ingen gardinmänniska och hade inte ens gardiner i min lilla studentlya i Stockholm, bara persienner. Men här är det en annan grej. Vi har både blinds och gardiner. Bor extremt tätt som de flesta här och folk kan verkligen se rakt in. Tänker också lite som Annika i kommentaren ovan att man inte vill att det ska vara så tydligt om man är hemma eller inte. Plus att det blir varmare och lite mer ombonat. Men det är en av våra största kulturskillnader jag och maken har, ja, det är kanske den enda till och med, för han drar för alla gardiner och jag öppnar dem. Vill ha dagsljus. Tror detta med ljuset och solen och att man inte vill slösa bort en enda minut av det är typiskt svenskt eller nordiskt. Enda fönstret vi låter vara är ett på övervåningen som katten tittar ut i på en annan katt mitt emot, men den katten sitter i själva fönstret bakom tjocka gardiner förstås :) vår har sedan länge slutat hoppa upp i fönster så hon behöver fri sikt från ett hörn av sängen :)

Jag blir också klaustrofobisk om jag inte ser ut. Bryr mej heller inte jättemycket om det är mörkt ute, men alla mina vänner här studsar upp och rycker i gardinerna när skymningen faller. De flesta har öppet på dagarna iallafall, fast inte fönster direkt ut mot gatan. Är nog bara vi (jag) som gör så om jag är hemma. Tittade just ut och ser ca 10 hus från mitt fönster och alla har fördragna gardiner och/eller persienner i denna stund.

Albertina said...

Där jag bor i Nederländerna drar ingen för gardinerna. Alla har stora fönster så det är som att titta in i 17 akvarier på rad, när man promenerar på vår gata.

Annika said...

Anneli:
Mkt vanligt. SÅÅÅÅÅ vanligt.
Just det där att ha två gardiner också. Ett tjockare och så en tunnare.
Bara BORT med dem, och in med dagsljuset!!
Kramar!

Annika said...

Helena:
Förstår precis.
Jag sover nog bättre när det inte
är kolsvart. Men jag fattar att många vill ha svart och drar för. Dessutom har nog många viss insyn på¨näatterna, och hade jag det skulle jag också dra för.
Fattar också att ni inte vill ha grannarna som ser rätt in i köket :-)
Så jag förstår verkligen.

Annika said...

Kerstin:
DET tycker jag också!
In med ljuset direkt, vare sig det är sol eller om det är mulet ute.
Givetvis förstår jag SÅ väl att man måste dra ifrån för värmens skull. Ligger man i söderläge-västerläge måste ju värmen stängas ute på ngt sätt. Alltså om man bor i det klimatet som tex du bor i. OCH även här om man har det läget och stora fönster.
Dina barn har fått det svenska med sig på vägen. DET är bra.
Är inte det minsta förvånad att han är den enda som gör det bland polarna, haha.
Jag vet, man känner sig verkligen instängd om man ska gå bakom stängda gardiner och persienner.
Älskar att gå ut och gå på kvällen i Sverige. SÅ himla mysigt att kika in hur folk har det.
Jag vädrar under det kallare halvåret. Under sommaren är det ingen ide att öppna fönstren här, för hett och för fuktigt. ja, det är verkligen ngt som fö är vanligare i Sverige.

Annika said...

Erica:
TACK!! Vad gullig du är!
Precis, in med ljuset i tillvaron.
Kräver det.
Håller med om att det verkligen kan se övergivet ut. Ffa, som du säger, om det inte står ngt i fönstren. OCH det gör det ofta inte här eftersom många inte har fönsterbänkar.
Precis, jag tror att det är ett svensk/nordiskt fenomen att INTE dra för. Tror nästan att de flesta andra länder drar för.
Som det du såg i Belgien.
Nej, samma för mig, att somna under ljusa sommarnätter utan ngt fördraget funkar utmärkt.
Gillar att man inte drar för hemma, men tror att det är nordiskt fenomen.
Ha en fin onsdag!!

Annika said...

Annika:
Jag kan förstå det.
Jag skulle säkert tänka annorlunda om jag var ensam under längre tider. Absolut.
Ja, jag tror att detta är ett nordiskt fenomen med ljuset.
Att få in det.
Sen är vi ju alla olika också, givetvis.
Ja, tunna vita gardiner är bra. De släpper ju in ljus, och det är toppen.
OCH det där att det är fördraget för värmen, det är givet. OCH det vet jag ju.
Fullt förståeligt.
Samma hos mig på sommaren, men jag drar inte för. Har AC. Här är fukten det grymmaste och då krävs AC för att få bukt med den.
Men det är just det instängda som jag, personligen, har så svårt för.
Kramar!!

Annika said...

Krokofanten:
Ja, fönsterluckor ja. De fyller en bra funktion.
Härligt att du inte drar för under dagen iaf :-)
Visst är det lätt att ändra sig när man flyttar till ett annat land, och finns ingen AC etc MÅSTE man ju dra för även under dagtid under sommaren.

Annika said...

Brysselkakan:
DET är ju befriande ju!!!
Slippa gardiner.
Har man vackra fönster, som jag vet att ni har, är det helt klart helt rätt att skippa gardiner.
OCH vill man kolsvart i sovrummet måste man ju dra för. Förstår det fullkomligt.
JA, du har säkert en poäng där med krigen, och att det sitter i än idag.
Så kan det absolut vara.
Ja, vilket lustigt fenomen det där du beskriver om att landa i Belgien. Att det är så mörkt för att det är så neddraget.
Otroligt.
Så är det ändå inte här. Det tycker jag inte.
Tunna gardiner är KLART bra. OCH jag förstår verkligen syftet med dem. De fyller en klar funktion.
Minns ju bilder fr er lgh i Bryssel, förstår att ni ville dra för där.

Annika said...

Anna FT:
Ja, jag tycker det är så trist.
Så inte min grej.
Blir deppig av det.
Just det där med att stänga fastän man inte har insyn fattar jag noll av.

Annika said...

Anna:
På ngt sätt är det befriande utan gardiner. Verkligen!
Max ljusinsläpp på det sättet.
Förstår så väl att du drar ifrån när han stänger, haha.
Skulle vli tokig.
SEN är det ju så att har man KLAR insyn blir det ju en helt annan sak under kvällstid. DÅ skulle jag också dra för om jag hade folk som typ bodde mitt emot och såg rakt in.
Absolut är detta att inte dra för ett nordiskt fenomen. Inget snack om den saken.
Ska ta och kolla in de hus jag går förbi idag och se hur många det är som har neddraget. DET är de flesta det, det vet jag redan nu.
Precis, klaustro, så känner jag också om det jämt ska vara fördraget. Orkar inte med det. Det är ju det där att vilja se ut också.
Ja, det är lustigt detta.

Annika said...

Albertina:
Välkommen hit!
NICE!!
DET gillas :-)
Det skulle jag trivas med.
Välkommen tillbaka!!

Susanne said...

Håller med dig helt och fullt! Inga nerdragna persienner hos mig heller. Inte ens när vi sover, det har vi heller aldrig gjort. Inte ens om solen skiner in. Jag får precis som du klaustrofobi av nerdragna gardiner. Vi gör precis som ni på hotellrum också, bort med gardinerna! På hotell är de ju dessutom så tunga och tjocka, just för att mörklägga, huuu!

Annika said...

Susanne:
Eller hur, blir ju så klaustro. OCH mörkt. Fixar det icke.
Kul att du känner likadant.
Samma med mig, drar inte heller för i sängkammaren även om solen skiner in. Den enda ggn jag drar för (snabbt) är när jag sitter och skriver och solen gassar in på mig och rätt i ögonen. DÅ drar jag för, men så fort jag är klar så drar jag ifrån.
Kul att du gör likadant på hotell som vi. Precis, får lite ångest av det där kolmörkret som uppkommer då man drar för tjocka gardiner.

Eva i Dalarna said...

Jag har gardiner i de flesta av mina fönster men jag drar inte för dem på dagtid. På nätterna drar jag för i sovrummet och även ibland i de andra rum jag är i om jag är ensam hemma.
På dagtid drar jag förstås för i sovrummet om jag har jobbat natten och ska sova, blir för ljust annars. Så då blir det persienner ner och mörkläggningsgardiner.

L said...

Jätteintressant observation som jag håller med om till 100%. I vårt första hus i Shaker Heights bodde vid på våning 2 med vardagsrumsfönstren åt norr. Ingen som helst insikt. Det första vi gjorde var att montera ner persiennerna. Så skönt! I hus nr 2 hade vi fönster liknande det på bilden, men aldrig gardinerna förr. Det var bara vårt hus på gatan som hade det så. I Boston hade vi endast persienner i tvättstugan då solen sken in för mycket.
I Sverige har vi långa gardiner i vårt stora vardagsrumsfönster, men jag är mycket noga med att de hänger precis i kanten - utanför - fönstret. Dras endast för då solen är för stark. Annars inga gardiner, endast i sovrummet för mörkläggning (helt ok på sommaren).
Jag älskar kontakten med trädgården, det känns så viktigt. Fick nästan panik ibland i vårt hus i Boston att det var byggt som en låda med små fönster. Ingen som helst naturlig kontakt med världen utanför. Konstigt och läskigt.

Anne said...

Känner likadant, in med ljus och inget fördraget. Usch, jag ryser vid bara tanken på att dagtid sitta bakom stängda gardiner och ständigt med belysning på. Känner ju så väl igen det du skriver, många här har stängt. Om inte helt förbommat med persinner så i alla fall någon form av gardiner som stänger för insyn. Jag säger som du, är det nåt freak som tycker det är så himla spännande och givande att stå och spana in upplysta rum på kvällen, knock yourself out. Jag tänker inte börja bomma igen för den skull. Har man stängt persienner till kvällen så det första som görs på morgonen är att direkt ska de upp och in med ljuset. Som du skrev, visst kan det finnas undtantag som morgonsol i fönstret, blir för varmt och allt det där men jag tror många stänger för de tycker det känns mer privat, de vill ha det instängt och skydda sig från insyn, även om det kommer till priset av ständigt skum belysning och bara instängt.
Just det där med hur mysigt det är att promenera runt på kvällen hemma, för att kunna kika in lite hos folk. Så himla trevligt alltså. Svenskar och skandinaver är ju rätt privata som folk tycker jag så det kan ju vara lite motsägelsefullt hur man samtidigt är så öppen med att inte stänga om sig och inte bryr sig ett dugg att det syns ut vad man sysslar med på kvällarna. Härligt är det.
Kram!!

Annika said...

Eva:
har gardiner i alla fönster också, men drar aldrig för dem. Ngn ggn stänger jag persiennerna i köket, men det är mkt sällsynt.
Förstår att mörkläggning är ett måste för dig som jobbar natt och måste ta igen sömn på dagen.

Annika said...

Lisa:
Tusen tack, kul att du håller med mig om detta.
Det är ju verkligen ett fenomen som ibland är svårt att fatta.
Förstår ABSOLUT att ni monterade ner persiennerna i norrfönsterna.
Ja, jag har också gardiner överallt, men drar inte för dem. JO i källarrummet i vid de stora glasdörrarna som leder ut. Ingen behöver se in därifrån. Å andra sodan är vi aldrig i källaren. OCH är vi där drar jag bort gardinerna direkt.
jag vet, jag vill också ha kontakt med trädgård och uteplats. Vill absolut inte känna mig instängd, så jag förstår hur du kände i Boston.

Annika said...

Anne:
JAG med!
jag får cellskräck bara vid tanken av att sitta i mörker inomhus mitt på dagen.
USCH!!
det är verkligen ett fenomen för landet vi bor i, och ett sådant som är svårt att fatta. Tror ffa det är privatlivet man är så rädd om. Lite knäppt det också, men ...
exakt, är det ngn som vill stå och glo in på kvällen hos mig så --vad fasiken--gör det då. Jag tänker inte börja dra för iaf. Vill ha öppet. Vill kunna se ut även om det är mörkt ju.
Precis, ibland drar jag för, tex om jag sitter och skriver och solen gassar in. Eller om P och jag ska se tv om kvällen och solen gassar in i vardagsrummet (på sommaren då) då drar jag för. Men så fort solen kilat vidare åker gardinerna åt sidan igen.
Gillar verkligen att gå ut och gå på kvällarna, speciellt hemma. Hoppas detta aldrig kommer till norden, att stänga in sig.
Hoppas verkligen inte det-.
Kramar!

Monica said...

Vi har också insyn:-), nej det är inte så mycket insyn vi har ju trädtoppar att titta på i vissa väderstreck och persienner drar jag aldrig ned, har aldrig gjort det i några rum förutom sovrummet förr men där har vi uppdraget alltid med nu, sover hur bra som helst, denna tid är det ju mörkt stor del av dygnet och det är mysigt att vakna och se ljuset och veta ungefär vad klockan är utan att titta på den. Ja tror vi svenskar har något särskilt förhållande till ljuset och jag tänker med att vad gör det om folk ser mig, det struntar jag i.

På landet är vi lite mer noga med grejer som syns om någon kikar in vilket kan hända, så vi skyddar dem och lägger osynligt utifrån. Vi har ju haft inbrott i både stuga och gästhus och förråd som var väldigt jobbigt men det hade skett i vilket fall, fördraget som icke för alla blev drabbade. Men ägarna före oss där maken höll på med musik mycket hade ställt gitarren synligt och ett fönster krossat senare var den borta.

Så lite så men här hemma när vi är hemma vill jag ha så mycket ljus som möjligt. Är lite skillnader här också, många har ju de stora balkongerna inglasade och då fördraget för alla fönster med tjocka gardiner eller persienner, måste ju vara rent hemskt, först inget ljus på balkongen och sen mörkt i vardagsrummet som ligger innanför. Har aldrig besökt någon som har så men man undrar ju lite:-)

Annika said...

Monica:
Trädtoppar är det inte dumt att titta ut på.
Nej, inte heller jag står ut med att dra ner persienner. Exakt, jag sover också bra utan att dra ner eller dra för. JAG med, jag är som du, jag kan bedöma klockslag med hjälp av ljuset i rummet, hihi.
Precis, orka bry sig om ngn ser vad man gör. Tror ingen bryr sig heller, det är bara mysigt att titta in hos folk när man går förbi.
På landet ja, ffa när man åker därifrån. Vi drar också för lite då, men inte så mkt så att det "lockar fram nyfikenhet"-. Struntar i om ngn går dig och är nyfiken på hur vi har det, haha. Be my guest, så länge de inte förstör eller gör ngt de inte SKA göra. Läskigt är det med inbrott på sommarstugan. USCH!
Hoppas vi slipper vara med om det. Fan för inbrott alltså.
Hoppa de inte tog alltför mkt av er, och att de INTE förstörde.

Ja, fram för ljus i massor. Vi vill ju ha det. På dagen ska det vara ljust och fint inne.SÅ skumt att hänga för inglasade balkonger. Nej det fattar jag inte. Måste vara heldepp. Skulle bli sjuk av att sitta inne i det mörkret.

Channal said...

Så mysigt ni hade det igår! Det hade vi med =) Tycker om den dagen. <3 tack USA för den.

Vi har inga persienner hemma hos oss. I sovrummen har vi mörka rullgardiner. De åker upp när vi vaknar. Mycket ljus och rymd vill vi ha in! Inga gardiner för fönstren. Minns när jag var i England första gången 1978. Bodde hos en familj. De hade gardiner för fönstren överallt. Tycket det var hemskt och FULT! På den punkten har jag INTE ändrat mig! Dra ifrån gardinerna och låt ljuset komma in!

KRAM Anna

Annika said...

Channal:
Ja, det är en trevlig dag, det tycker jag också!
Aldrig fel att fira lite Valentine's!
Exakt, låt ljuset komma IN!!!
OCH låt oss kunna se UT!
Ja, det är nog ett väldigt nordiskt fenomen att inte dra för. MEN det gillar vi, och det kommer jag att fortsätta med!
:-)
Kramar!!

eastcoastmom said...

Vi drar för gardinerna på kvällen i sovrummet, men på dagen vill man ju släppa in ljus! Annars är det ingen jätteinsyn där vi bor. Förstår heller inte dem som verkar leva i halvmörker...

Annika said...

AM:
Visst vill man ha in ljuset.
Förstår absolut att man vill dra för på natten.
Nej, att leva sina dagar i halvmörker ... Fattar inte hur de står ut.

Anna, Fair and True said...

Egentligen lite intressant att vi svenskar som är relativt reserverade och har hög integritet inte har något att någon ser in i våra hem. Men det kanske också har att göra med att vi även gärna umgås i hemmet, bjuder hem folk, medan andra, t ex fransmännen, hellre eller oftare umgås på restaurang.

Annika said...

Anna FT:
Men verkligen!!! Så sant.
Det har väl lite med vårt kynne att göra allting.
Trevligt så länge man inte börjar dra för hemma. Hoppas den "trenden" aldrig når dit.