Wednesday, December 21, 2016

Jultraditioner. Likheter och olikheter.

Godmorgon onsdag!


Idag tänkte jag att jag skulle skriva ihop ett litet inlägg om likheter och olikheter mellan Sverige och USA i juletider.
Somligt liknar, somligt gör det inte.
Jag har vant mig vid mycket av det som en gång var nytt för mig.
Jag har tagit MYCKET av det jag en gång tyckte var “sjukt och flängt” till mig, som att klä julgranen direkt efter Thanksgiving i november tex.
Jag minns fortfarande första gången jag hörde talas om det. I det närmaste tyckte jag nog det var helgerån.
Haha, se på MIG idag. SÅ kan det gå.
Nu är det liksom SÅ självklart i min bok att granen ska in lördagen efter Thanksgiving.
När jag bodde hemma kändes ALLT före den 23 december som "för tidigt".


*   Holiday Season

Är ett så bra samlingsord på alla helger den här tiden på året, tycker jag.  Amerikanerna beskriver det hela så bra med de två orden.
Egentligen börjar The Holiday Season vid Thanksgiving och pågår fram till nyår. MEN, personligen (och jag vet att många tycker som jag) anser jag att The Holiday Season börjar vid Halloween. Halloween är en stor dag att fira, och sen fortsätter det fram till nyårsdagen.
Nej, Trettonhelgen uppmärksammas inte här med lediga dagar och annat. Som mycket annat är det en helg som anammats av kyrkorna (advent, som ni vet, är nästan enbart en kyrkotraditon). OCH förstås av dem som firar sin jul då, varav jag känner en handfull.
Men, bland “gemene man” är det ingen helg som alls uppmärksammas.*   Julkalendrar.


FINNS!
Men absolut inte i den form som vi är vana vid från Sverige.
Ingen TV och radiokalender.
De vanligaste julkalendrarna här är chokladkalendrar. De finns i alla affärer runt den första december. Jag brukade köpa till Karolina och Peter förr om åren, men har slutat nu.
TROR inte det är lika vanligt med paketkalendrar här som det är hemma. MEN, egentligen ,vad vet JAG? Jag känner nästan ingen som har småbarn längre.
Det finns vackra glitterkalendrar att köpa i julbutikerna också, oftast är de från Tyskland.


Såna här kalendrar är förresten ganska vanliga här.  Karolina har en liknande.  Små lådor man drar ut.  I dem kan det ligga någon liten sak (ofta var det hårspännen etc när Karolina var liten) eller lite godis.

*   Julafton.


ÄR för många en vanlig arbetsdag. Lite som den 23 december i Sverige. Man slutar ofta tidigt, men det är sista dagen man kan handla sina klappar. Affärerna brukar vara knökfulla på julaftonen.
Många går i kyrkan under julaftonens kväll. Ofta på midnattsmässan (tror alla kristna samfund har midnattsmässa här).
När Peter var liten gick de alltid på midnattsmässan, och när de kom hem fick de öppna en julklapp var innan de gick och la sig.
Jag vet också att många äter lasagne på julafton. Första gången jag hörde DET fick jag väl också lite av en chock, haha. Började genast upplysa personen (en mycket god vän till oss) att det var FEL, FEL, FEL och det skulle man inte äta på JULAFTON. Himlande nog med ögonen och bar mig åt också. I början kunde man nog vara rätt så arrogant, ack ja … Trodde att de svenska traditionerna var normen och så.
Men, tja, med åren lär man sig att det finns ingen norm. Bara en massa olika traditioner.
Peter är alltid ledig på julafton. Alltid, och har så varit i minst tio år. Det är ju DÅ vi firar vår stora dag.
Vi tre är ju lite "lylliga", vi firar både julafton och juldagen.  Det bästa av två världar.


*   Juldagen.

DEN stora dagen! THE DAY!!
Julstrumpor som öppnas i arla morgonstund. Peter har berättat att en av hans lillasystrar brukade väcka familjen vid 5 för att de då skulle börja öppna strumporna.
Sen var det julfrukost och SEN öppnades alla klappar som TOMTEN kommit med under natten. Här i US kommer inte tomten och knackar på dörren (som hemma). Han kommer på natten mellan julafton och juldagen, ingen ser honom.
Paketen bara ligger där på morgonen.
Voila!!
På eftermiddagen äts julmiddag. Kanske kalkon, kanske skinka, kanske “prime rib” (entrocote). Det växlar nog en hel del i vad man stoppar i sig på juldagen.  Iallafall har det alltid växlat i Peters familj.*  Annandagen.

Nope, existerar inte.
Många äro de som jobbar den dagen. Många är lediga också, men väldigt många jobbar. Det är ingen “röd” dag.
EN stor dag för butikerna, en jävlig dag för dem, då proppas de igen av alla som ska lämna TILLBAKA klappar de inte tycker om.
Peter är alltid ledig på annandagen.
OCH eftersom juldagen iår inträffar en söndag blir det automatiskt så att annandagen blir den lediga dagen för många istället. Bra det iallafall.
OJ, vad långt detta inlägg blir alltså. Har fler punkter, men jag får nog avbryta här. För min skull, och framförallt för ER skull.
Jag kanske fortsätter att skriva ner några fler traditioner och olikheter i morgondagens inlägg?
Mycket möjligt.


Ha nu en fin onsdag! OCH jag skulle vilja ankra tiden!! NU!!


Bilderna från nätet.

22 comments:

Cari said...

Låter så härligt att ni firar i två dagar. Både julafton som i Sverige och juldagen som i Amerika. Underbart. Varför välja? More is more :-)
Köpte adventskalender från Body Shop till hemmavarande dottern (har gjort så i rätt många år). Döm om min förvåning då vi upptäcker att i år är det 25 paket i kalendern. Då har man tagit till sig det engelska/amerikanska. Kan man inte ha en special för Sverige (vilket är landet där de började med kalendrarna fanns inte i tex England från början)?
Ursäkta att jag slutade med ett litet gnäll.
Önskar dig en fin onsdag - vintersolstånd idag. Kortaste dagen. Nu vänder solen åter.

matfreaket said...

Det bästa av två världar! Visst är det härligt! Man tar till sig det man tycker om, bra på alla sätt och vis.
Stor kram

Monica said...

Det är roligt att uppleva lite annan kultur:-), kul att se att somligt är lika annat olika. Mycket, ja det mesta av det du beskriver är lika i England, kort jul och intensiv. Ja med hur mycket tid familjerna har tillsammans, julen är snabbt över. Vi har firat julaftonen om vi kunnat när vi är där, då när alla jobbar och stressar runt:-), minns en juldag när det kändes långt att sitta inomhus hela dagen, vi tog en promenad, det var verkligen inte en människa ute i en storstad, allt stängt men plötsligt hejade några på oss inifrån en pizzeria, haha, de hade inte några gäster alls utan stod där sysslolösa vid degen.

I kyrkorna gör de så fint i England, mycket blommor och fina julgranar, så fina konserter med duktiga körer och härlig musik och lite mer fart och fläkt än hemma. De har mycket fester också med bufféer och Afternoon tea. Tänkte på att det var skillnad här när vi var på konserten, inget pynt alls och en ynklig spretig liten gran stod i ett hörn, det var ju ändå "vi sjunger in julen":-).

Nu blev jag sugen på lasagne, haha.

Och hjälp vad fort det gått denna december, skulle gärna ha en vecka till. Ha det så fint Annika och kul att du berättar.

Eva i Dalarna said...

Intressant inlägg, berätta gärna mer!
Julgranen klädde vi alltid dagen före julafton när jag var liten,och även när mina barn var små. Men på den tiden hade vi en gran från skogen, numera har jag en i plast så nu klär jag den lite när det passar. Skönt att slippa ett moment dagen före, när man håller på med mat o sånt.
Antar att det är skönt att slippa ordna tomte varje jul, bara lägga fram julklapparna. Men jag tycker det är lite mysigt när han kommer och till vårt hus kommer alltid den riktiga tomten ��
God jul önskar jag dig och din familj. Kram!

Pettas said...

Det är fint när man kan ändra sig och anamma andra traditioner och ta dem till sina precis som du har gjort. Du får ju själv bara mera glädje av julen på det sättet och julen är ju din! :)
Chokladkalendrarna börjar komma åt det här hållet också med storm, har jag förstått. Mina barnbarn, åtminstone det yngsta, var smått besviken på att han hade fått en alldeles vanlig med paket som kunde rymma vad som helst. Alla hans kompisar hade fått chokladkalendrar men inte han. Hmfr...men efter första dagen var han nöjd med överraskningen som kunde vara vad som helst och inte bara choklad ;). Det är som sagt tur att människan kan ändra sig.
Här har vi öppet julaftonsdagen i alla affärer. Folk som har julklappar och mat oköpta flänger på i sista stund. De flesta stänger oftast mitt på dagen innan de går hem till sin egen jul.
Jag upplever att vi alltmera blandar friskt av olika länders tradition i våra jular nu för tiden. Allt samlas i en skön härlig röra. De riktigt gamla traditionerna försvinner sakta mak.
Ha en bra dag Annika!

Nettan said...

Helgerna är ju speciella och precis som du skriver så börjar ju en känsla av att man går mot speciella helgerna göra sig påmind redan efter Halloween eller all helgona. Tycker det är fint att ni firar båda julafton och juldagen på olika sätt. Jag ser verkligen fram emot julen i år, det har varit en tuff höst och jag känner att ledigheten är välbehövlig.
Här ska vi klä granen i eftermiddag och det är rätt sent för att vara oss, men som barn kläddes den alltid utan undantag den 23/12. Nu brukar det vara någon gång kring den 15/12 men i år är vi lite sena på det.
Julkalender, i år har jag sett vartenda avsnitt hittills av årets, chokladkalender, trodde inte att barnen ville ha det i år, men tji fick jag för det ville de. Paketkalender, när inte efter det år där jag fixade 72 små paket till tre barn, aldrig mer... bättre med adventspresent i julstrumpan då. Lasagne på julafton, helt ok för min del, jag är inte förtjust i julmat tror dock jag är den enda som tycker så i varje fall i min familj.

Ha nu en underbart skön onsdag!

Kramar
Nettan

Steel City Anna said...

Appropå paketkalendrar, såg du detta med Mia Skäringer? Så roligt! Ska de få en gummibåt i lucka 18 ... :D

http://www.expressen.se/noje/skaringers-video-om-julklappshetsen-hyllas/

Traditionerna känns igen från detta land, men det här med lasagne var nytt för mej! Undrar hur den traditionen uppstått.

Ja, lite arrogant var man kanske men å andra sidan är de flesta det. Hur många engelsmän har inte sagt till mej att det är sååå konstigt att fira på julafton. Jag har faktiskt börjat plocka fram min gamla eventuella arrogans ibland när jag blir trött på folk. Vi är faktiskt bäst på jul i Norden ;)

Annika said...

Cari:
DET är härligt.
Vi har alltid gjort så!!
Alltid!
Mysigt, känns helt rätt.
Body Shops kalendrar ser fina ut. Det är väl ett engelskt företag? Och därmed blir det 25 luckor, gissar jag?
Funderar på att köpa en sån kalender åt mig själv nästa år. Jättefina ser de ut. Aha, så BS började med kalendrarna i Sverige, intressant.
Ni får ta den 25 som en extra bonus :-)
Helt OK att gnälla på sånt som retar en, helt klart...
:)
Ja, idag är dagen VS. Lider inte av mörkret, tycker om det :-)
Men visst ska det bli lite härligt också!
en bra onsdag önskar jag dig!

Annika said...

Helena:
Visst är det så!
Det är det som är så härligt!!
KRYA, KRYA.
Stora kramar!!!

Annika said...

Monica:
Sant!
Ja, US och UK är lika i SÅ mkt.
Verkligen.
De som kom hit från England, de som koloniserade USA, har verkligen färgat landet. Det är så uppenbart hur mkt som än lever kvar, men som såklart även fått en twist med tiden.
Men likheterna är verkligen många..
Juldagen ja, hemma är ju det verkligen en återhämtningsdag. SKÖN! Men nästan allt stängt va?
Här är vissa restauranger öppna, och alla biografer. Det är en klassiker att judarna tex äter kinamat och går på bio under juldagen :-).
Lite kul.
Jag går aldrig i kyrkan, så jag vet egentligen inte hur det är här. HAR dock en känsla av att England kör lite roligare med julkonserter i kyrkorna. Men midnattsmässan här är nog fin, men den orkar jag inte gå på. MY BAD! MY bad ;-)
Men julspel i kyrkorna är vanliga, ska skriva lite mer om det. DOCK absolut inte i skolorna, här får ingen religion blandas in i kommunala skolor. På privatskolor är det ju annorlunda.
FATTAR inte att det nästan är JUL!!
FATTAR det inte!!
Hjälp!!
Lasagne ja, en klassiker på julafton för många katoliker bla. HAHA.
TACK för att du gillar detta!!!
Ha en fin dag!!

Annika said...

Eva:
TACK! Fortsätter lite imorrn igen bland punkterna.
KUL att du gillar detta, blir glad.
ja, den 23 var nog klassiks förr. Numera verkar det som om man gör som man vill, tar in den långt innan, eller väntar. BRA att man numera tycker det är OK att ta in granen tidigare.
Plastgranarna ser verkligen bra ut numera.
Det är lättare att tro på tomten när man aldrig ser honom, tror jag. När K var liten hade vi tomte, jag köpte en jättefin tomtekostym. SÅ himla fin.
Och var vi i Sverige på julen var det ju alltid tomte. OCH är än idag i min familj. Väldigt mysigt.
God Jul till dig och stor kram!!!

Annika said...

Karin:
Det är det.
Men jag var nog så beskäftig i början. "SÅÅÅ kan man väl inte göra" etc.
Jobbig typ, haha!!
Tur att man ändrat sig lite ;-)
Ja, jag tror chokladkalendrar är stora hemma numera. MEN chokladen i dem ÄR ingen höjdare. DET kan jag gå i god för, fniss.
HAHA, ditt barnbarn...ja så kan det minsann vara. TUR att han ändrat sig lite nu :-)
Visst, traditioner blandas friskt. Sant är nog att det gamla börjar försvinna. men, det är väl det som är tidens gång, gissar jag.
Ha nu en finfin onsdag!!

Annika said...

Nettan:
VISST är det så.
Den där förväntan börjat stiga starkt efter vissa datum. halloween, Allhelgona...man vet att det ligger stora bamsiga helger och väntar. Mkt att fira. Mkt mat (alltså fan vad jag äter redan nu. Läskigt).
Ja, jag gillar verkligen det här att fira både julafton och juldag. Sen har Peter och jag en egen liten svensk julmiddag på annandagen. Mysigt det också.
Bara vi två, och K, om hon vill. Ofta har hon ju annat för sig på annandagen.
ja, jag vet, när man var liten var det alltid den 23 med granen. Gillar att man nu börjar tidigare även hemma.
Why not liksom?
Ja, jag hoppas att du ska få en riktigt vacker och fin jul! Lugn och lång. OCH innerlig.
Paketkalendrar när man har fler än ett barn fattar jag inte hur man pallar. SÅ jag förstår dig fullt ut!!
Mkt smartare då med adventspresent i julstrumpan. Absolut.
Många kramar till dig!!! PS, lasagne ja, why the hell not :)

Annika said...

ANNA:
HAHA, det där att vi är bäst på jul i norden brukar min amerikanska granne alltid säga. Hon säger att hon tror att det bor en liten skandinav i henne. OCH det är hon som plockat upp mkt av det jag har hemma, som 7-armade ljusstakar i fönstren, Toarpskrona, massor med svenska nissar i hennes hem. PLUS att hon har glöggset och gör en jättegod glögg. Genonamerikansk, inte en gnutta nordblod i henne. MEN jag älskar så att hon gillar det vi har i norden. Blir både glad och stolt.
OCH ja, vi är fasiken världsbäst på jul och MYS!!
Heja oss.
Ja, lite arroganta är vi nog till mans, SANT!
Tror det är främst katolikerna som kör lasagne på julafton. Iaf har jag fått den uppfattningen. Kan ju bero på alla italienare som kom hit? förmodligen. Sen har det väl blivit ngn amerikansk twist på det hela med tiden.
Lite kul.
Ska kolla den där länken, tack!!
Ha en fin onsdag!!

Anonymous said...

Haha! Ja, svenskar tror nog ofta att allt de gör är norm men så är det ju sällan!
Sedan tror jag att julen ännu mer är något vi tror alla firar likadant och det stämmer ju föga!
Och hur man firar spelar ju ingen roll, bara man har det bra och umgås!

Annika said...

Brysselkakan:
Absolut. Man brukar säga att amerikaner är självupptagna och allt det där. Men ja, vi svenskar ligger nog i topp, tror jag.
"Bäst på allt", typ. Det tar ett tag innan man trillar ner från den piedestalen, haha. Numera fattar man lite bättre.
Precis, man lär sig inse hur OLIKA det är för alla i jultid. Inget är fel. Bara annorlunda.

Annika said...

Fint. Vi firar också bäda dagarna. Någonslags svenskt julbord (fast litet) på julafton och sen julfrukost, julklappar och kyrka och på juldagsmorgonen. Det blir oftast pasta - ravioli - till juldagsmiddag. Jag dekorerar fortfarande ganska sent, ganska nära julafton. Men det beror ju på att jag är busy tills bara några dagar innan och ändå inte har tid att varken lägga energi på dekorationerna eller njuta av dem om de är uppe tidigare på månaden.

Jag gjorde säkert som du när jag först kom som utbytesstudent - dvs. förklarade för alla hur FEL det vara att göra på ett annat sätt än det svenska :). Vi är bra på det, vi svenskar....
Ha en fin dag, Annika!
Kram

Annika said...

Annika:
Så ska det vara, är man här tycker jag det är helrätt att fira på det sättet-
Förstår i ditt fall att du pyntar upp sent med tanke på allt du har att göra innan.
JAPP, gud vad jag har "undervisat" folk i hur det "egentligen" går till, haha.
SOM tur är blir man både visare och klokare med åren.
Har lagt ner lite av arrogansen, for sure!!
Ha en superbra dag!!
Kramar!

Anonymous said...

Jo, vi svenskar utgår nog ofta från att vi är världsnormen, när vi egentligen är ett ganska extremt land på många sätt och vis. Barn på dagis, pappaledighet, lång semester, icke-religösa, vi är de riktiga extremisterna.

Själv är jag trots helsvensk bakgrund uppvuxen med att tomten kommer på natten. Min lite äldre kusin skrek och blev livrädd när tomten kom, så ville inte mina föräldrar ha det. Kompromissen något år när vi firade med yngre kusiner var att det knackade på dörren och utanför stod en stor kista fylld med julklappar. Vi barn var så upptagna av julklapparna att vi inte märkte de vuxna som smög in genom altandörren.

Men jag tror att traditioner är till för att ändras, eller "holy cows make the best hamburgers". Visst ska man ha en traditioner, men jag tror också man ska våga utmana de saker man gör bara för traditionens skull, varför ha lutfisk om ingen tycker om det?
/Tysta C

Annika said...

Tysta C:
Jomenvisst.
"Allt är bäst hemma". Mycket ÄR bra, men absolut inte allt.
OCH inte är det är inte normen heller.
HAHA.
Fast vi tror ju gärna det, jag också trodde det länge ;-)
SANT det du säger, och listar, om Sverige.
Aha, vad intressant. Du har firat så alltså.
Jamen, det är smart på ett sätt. Man tror ju längre på det sättet. OCH inget barn behöver skrämmas halvt ihjäl av tomten.
Men visst, traditioner ändras. Det är väl så det alltid har varit? Livet går vidare. Det kommer en tvist på allt med tiden.
Sant, slopa sånt på julbordet som ingen äter tex. Helt rätt!!

FREEDOMtravel said...

Intressant! Mycket av detta visste jag nog redan, men lasagne - det var nytt! Och haha, liiite fel känns det ju ;) Nu menar jag inte att de svenska traditionerna är "rätt", men det vanliga är ju att mattraditionerna går lite längre tillbaka i tiden. I Europa kan det ju vara sånt som gås, kalkon, karp, olika grönsaksrätter. Lasagne kan ju inte ha så många hundra år på nacken som tradition, haha. MEN självklart får man äta precis vad man vill på julen och nu håller jag på att vänja mig vid iden om lasagne, så nästa gång jag hör det blir jag mindre förvånad! ;)

Annika said...

Helena:
TACK!!
TROR att det är mest katoliker som kör lasagne på julafton. Många är ju de som kom från Italien en gång i tiden, och det har nog blivit en amerikansk twist på det hela. Italien-amerikansk twist.
Det var ju det jag tyckte också en gång för länge sen, att det lät fel. Och visst, absolut inget jag skulle välja på julafton. NO WAY!!!
men ja, det är verkligen hyfsat varligt, och ffa bland katoliker tror jag.
Kalkon är juldagsmat. Men julaftonen här är ju en lite flytande dag överlag. Inte lika tradtionsfylld som juldagen.