Wednesday, November 30, 2016

Advent i Sverige vs USA

Godmorgon onsdag!


Vi befinner oss mitt emellan två adventssöndagar.
Advent, denna härliga tid att förväntan och pirr.
När jag var liten var det så spännande att tända första adventsljuset. Men, under barndomen kändes första advent fortfarande som en EVIGHET till julafton. Fyra söndagar kvar, minst.
Tiden kändes oändlig.
Det var DÅ.
Annat är det NU.
Nu tenderar tiden att rusa iväg med blixtens hastighet.

När jag var med i Vaken frågade programledaren Lisa om man nu ser adventsstjärnor och ljusstakar överallt här i US.
Svaret på den frågan är NEJ!
Den stora skillnaden mellan Sverige och USA, och även England (och säkert många andra länder) är att advent inte uppmärksammas av de allra flesta.
Det är kyrkorna som anammar advent med ljusstakar med fyra ljus, där ett nytt ljus tänds varje söndag.
Om någon har en sådan ljusstake hemma kan man nog anta att denna person är mycket religiös.
Så, nej, advent uppmärksammas inte här.
Det kan säkert tyckas lite konstigt för en nordbo där advent är SÅ stort.
Lite roligt också, på ett sätt, eftersom Norden är ganska icke religiöst för det allra mesta.Jag har sjuarmade elektriska ljusstakar, klassiska svenska i flera fönster i mitt hus.
Ibland får jag en undran, oftare förr om åren inte så ofta numera, om det är en menorah (den judiska ljusstaken som används under Hannukkah).
Nej, det är det ju inte, som vi alla vet, även om de ÄR besläktade.
Säg det hem hemmavid som inte har dessa ljusstakar? Vilka jag förövrigt ÄLSKAR. Ingen jul utan dessa härliga sjuarmade!


Faktum är att mina elljustakar har gett lite eko i grannskapet. Min närmaste granne har också köpt sådana. En annan granne har också skaffat sig sjuarmade. Jättekul för mig.
Om man kommer till mitt lilla hörn av grannskapet i juletid kan man NÄSTAN tro att man är i Sverige. Nästan.

Adventsstjärnor i fönstren är något man inte ser ofta här heller.
Det anses nog också väldigt religiöst att ha en sådan.
Så, ja det är en del som är olika här mot hur det är i Sverige när det kommer till advent och julpynt.
Nu börjar fler och fler grannar pynta utanför husen med ljusslingor och juldekorationer.  Granar syns i flera hem, och NU är tiden då man ser bilar som fraktar hem en gran på taket. Så mysigt.
Jag har även sett flera bilar med “renhorn” och en röd boll mitt på grillen. Rudolf alltså.
Sådana bilar gör mig GLAD!
Mer sånt.


Nu önskar jag alla en fin onsdag så här mitt emellan de två första adventssöndagarna.

Samtliga bilder idag från nätet.

15 comments:

Anonymous said...

Åj då! Helst plötsligt blev det onsdag och den
sista dagen i november.

Nej, jag har inte börjat jula än. Tycker om att
fira jul, när det är jul och fram till trettondagen,
inte en hel månad i förväg.

Glad att jag inte behöver vara ute på vägarna i natt.
Dimman ligger tjock. Att köra i dimma är OTÄCKT.
På tal om dimma - har du set den gamla filmen
"Dimmornas bro"/ "Waterloo Bridge" med Vivien Leigh
and Robert Taylor? A true tear jerker.

Gonatt, Annika, sweet dreams. ("mimpi manis" på Bahasa Indonesia)

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Glömde - Vilka vackra stjärnor!
Ruth

Nettan said...

Advent, vi är inte speciellt religiösa men då jag sjunger i kyrkokören i den lilla by som vi bodde i innan så har advent under de senaste 15 åren fått en innebörd som den aldrig hade när jag växte upp, för med barnen knöts traditioner, först den store sonen som både sjöng och spelade i kyrkan vid advent och när jag så började sjunga igen så blev det tradition och det är nått visst med gemenskapen med de andra föräldrarna och barnen som går i W & L's skola, alla är liksom där och med. Mycket trevligt.
Adventskalendrar har vi slopat, barnen får var sin adventspresent på söndagarna och det är en tradition jag startade med tvillingarna vid fem års ålder för paketkalender med 72 små paket insåg jag att det var en orimlighet när alla barnen var i den åldern. Men som sagt adventsljus som lyser upp i mörkret är underbart!

Kan tänka mig att det är skillnader mellan USA och Norden. Men den här tiden på året är så mysig med alla tända ljus och utsmyckningar.

Kram och ha en fin onsdag!

Steel City Anna said...

Advent kan jag verkligen sakna. I ar har jag faktiskt inte ens brytt mej om nan adventsljusstake. Inte samma sak nar man ar sjalv om det. Lange bakade jag pepparkakor och lussebullar men det var mest jag som at, och jag tycker inte ens om pepparkakor :) sa i ar blev det inte det heller. Tyska matvaror ar valdigt vanligt har till jul, som stollen t ex. Det tycker jag inte heller om haha men maken gor. Skulle vara roligt att vara i Sverige under adventstid. Jag har nastan glomt hur det ar. Och att sjunga svenska psalmer. Det ar nagot jag inte vant mej vid an efter alla ar har, att hora gudstjanst pa engelska.

Pettas said...

Jag har ingen religion överhuvudtaget men har förstås plockat en del från den ena och den andra. Givetvis måste det till en adventsstake, också elektriska sådana och adventsstjärnor,helst i alla fönster. Julmusik hör också till.
Jag tror inte att det är så oerhört många som hänger upp alla saker till julen för att de är religiösa, längre, jag tror att det handlar om att det är julen man plockar fram :). Du förstår säkert hur jag menar nu.

Annika said...

Ruth:
Tycker om att jula. Älskar det.
Inte en dag för tidigt i min bok.
Ja, dimman är inte kul. Jag tittar på The Crown På Netflix. Handlar om Drottning Elizabeth och när hon tog över efter sin far. The fog of London 1952, inte mkt som kan mäta sig med den, tror jag. Hua så hemskt.
Jag har sett Dimmornas Bro, och älskade den.
Stay dry!

Annika said...

Nettan:
Den stora skillnaden är ju att inte många hemma är religiösa, och ändå firas advent SÅ stort. Så även om man inte är troende så uppmärksammas det så. Det är härligt, men det är säkert också väldigt exklusivt nordiskt. Starka traditioner hemma, älskar det.
Måtte det aldrig mattas av.
SÅ smart med en advetnspresent varje söndag istället för en paketkalender. Tycker de är överdrivna många ggr, ffa om man har flera barn. Så vad du gör är ju superbra.
Tro mig, skulle gärna vilja ha traditionen advent här, men nope, there is no such thing. Förutom i kyrkorna.
Kramar!

Annika said...

Anna:
Håller absolut med.
Skulle önska att man körde advent allmänt här också. FATTA vilka balla ljusstakar det skulle finnas :-)
HAHA.
nej, men jag håller med dig, tänk att får vara hemma nu och brassa på med Hosianna och Dotter Sion och alla de andra.
Underbart.
Jag har ett par fyrarmade stakar jag tänder här om söndagarna, men för P betyder det inget. Saffransbullarna kommer numera från moderskeppet, eller om ngn supersnäll kompis bakar åt mig. Peter gillar dem inte ngt vidare.
Stollen, samma sak här, de finns överallt på julen. KAN lätt avstå.
Japp, våra nya hemländer är rätt lika, Anna.

Annika said...

Karin:
det har inte jag heller, sann agnostiker som jag är.
MEN jag gillar traditioner, och jag gillar mys. SÅ jag kör på med det jag är van vid, och lägger till nytt.
Julmusik ett måste!!!! Ju mer desto bättre.
More is more, du vet ;-) Ja, hos mig iaf :-O
NEJ; det är ju det som är grejen, ingen hemma hänger upp det av religiösa skäl. Eller, väldigt få.
Utan det är förmodligen enbart av gammal mysig tradition och mysfaktor. OCH jag säger, det är SÅ det ska vara!!!
Må det aldrig sluta!!!!

Monica said...

Måste kolla upp igen om elljusstaken:-) för när jag vänder på någon där i UK så står det alltid Gnosjö konstsmide under den:-) och ser att de exporterar hundratusentals varje år till UK, USA, Tyskland och Kanada bl a. Verkar vara en bra idé de fick.

Första gjordes på 30-talet i Sverige och då av Philips men sen tog Gnosjö över allt och också adventsstjärnorna. Trodde faktiskt de hade en längre historia här men ljuset som lyser upp den mörkaste tiden som Anna skrev om har ju en lång historia och långt före kristendomen också. Advent som betyder "Herrens ankomst" och inleder kyrkoåret är ju en synnerligen kristen tradition och intressant det med hur den nästan maniskt fixeras vid här i världens mest sekulariserade land:-). Ja människan är rätt gåtfull:-). Och kanske i de övriga länderna är det en markering, skulle vara intressant att forska vidare och så ser man ju mer av andra religioner också i andra länder med sina traditioner.

Och visst är just denna tid oerhört fin i kyrkorna, finns en rad tillställningar nu från minsta ort varje söndag, ja andra dagar med, med så fina konserter och det är härligt att både lyssna och sjunga med. Många övar ju i månader till detta och många är väldigt duktiga både musiker och sångare och så Lucia på det och lite julförsäljningar med hemslöjd och hembakt som många kyrkor har:-). Ja allt ljus behövs i mörkret så glad att det finns. Härligt med denna tid och visst ska vi njuta nu, till mer än 100 % håller jag med dig:-), även om jag inte känner något tvång alls att ha viss mat eller så som när alla i släkten levde och jag stod och bakade nåt konstigt bröd jag aldrig bakat förr:-), nu gör vi precis som vi vill och här blandas rätt mycket engelskt in när det gäller pynt, tar det finaste från båda. Och det godaste när det gäller maten:-). Ha det så fint!

Annika said...

Monica:
DET gör det alla gånger. Men jag kan lova dig att de som köper dem är nordbor, eller folk som blivit inspirerade av nordbor. Här kan man beställa dem online. Har aldrig sett dem i butik, tror jag. Ja, om det inte är IKEA. Men online är det inte svårt att hitta dem,har köpt tre stycken på så sätt.
Ja, det där med advent hemma ÄR intressant. En underbar tradition som jag älskar, men jag tror att ingen egentligen tänker på vad det är som är advent, och varför ljusen tänds.
Lite roligt det där. Som du säger det skulle vara kul att forska vidare i.
ÄLSKAR advent hemma, och just det faktum att man verkligen KAN alla sånger och psalmer. Så är det ju inte riktigt här, visst, man kan en del av de psalmer som sjungs under jul i kyrkorna, men absolut inte alla. Inte en chans.
Precis, Monica, det fina är verkligen att man gör precis som man vill vad gäller detta. Jag blandar också det amerikanska med det svenska. Tar det bästa ur kakan.
OCH visst är det härligt att njuta av julen fullt ut. Det är ju innan jul allt är som härligast.
:-)

Anonymous said...

Ja, trots att jag lämnade kyrkan när jag var 18 och är väldigt "otroende" så älskar jag advent. Här är det både stjärnor och ljustakar i alla fönster. Det är nog en kombination av att jag behöver ljus i mörkret och mysiga barndomsminnen. Att fröken läste Maria och åsnan i skenet av stearinljus, pepparkakor, lussekatter, och kanske att de vuxna var upptagna med att pyssla för jul så att de glömde liksom av att hålla på en del av de regler som gällde resten av året?
Sedan sätter vi ofta inte upp så mycket mer julpynt, eftersom vi ofta är borta över jul.
/Tysta C

Annika said...

Tysta C:
Precis, det gör jag med. Det är så vackert och traditionsbundet. OCH jag är agnostiker.
Exakt, det är ju ljus i mörkret och SÅ vackert!!
Maria lilla åsna, den läste vår fröken för oss också. Varje morgon i december månad, och vi fick tända ljus på våra bänkar. Vi fick alla ta med ett stearinljus som vi tände varje morgon. Fina minnen.
Jag hoppas advent alltid kommer att leva i Sverige, trots att det är ett otroende folk :-) Jag är ju också otroende och omfamnar hela julen :-)
Nej, de jular vi inte varit här har jag också legat lågt med pyntet. Så jag förstår dig!

Annika said...

Nej, alldeles riktigt, inte speciellt mycket adventsfirande här i landet. Jag har ingen ljusstake heller och skippar för det mesta advent.

Känner liksom att man behöver en annan svensk i huset för att det ska vara kul, någon att sitta och fika med medan ljuset brinner. Och min man fattar inte poängen - är alldeles för distraherad för att uppskatta det fullt ut.

Liksom även jag såhär års förresten - den andra orsaken att jag skippar det är att nu börjar ju slutspurten på vår termin och julstämningen vill normalt sett inte infinna sig förrän kanske någon dag innan julafton då allt är klart och alla betygen inlämnade....

Roligt att höra dig på radion - lät jättebra och trevligt att lyssna på.
Kram

Annika said...

Annika:
Inte alls. Det är verkligen inget de sysslar med. Tyvärr.
Ja, visst är det mysigast att uppmärksamma advent med ngn som liksom fattar poängen.
Ja, nu har ni jättemkt att göra, förstår jag. Tuffa tider för er collegeprofessorer nu.
TACK, vad roligt att du tyckte in att höra mig på radio, blir verkligen SÅ glad!!!
Kramar!!