Wednesday, August 10, 2016

Den absoluta höjdpunkten!

Godmorgon onsdag!


Vi ska återvända till Kalifornien i dagens inlägg. Jag har ju en del att visa, och berätta, därifrån.
Både Peter och jag tyckte att resans absoluta höjdpunkt var vår utflykt till vindistrikten. De dagarna har en alldeles speciell glans omkring sig.
Vi njöt i fulla drag.
Det är ingen hemlighet att jag och Peter älskar vin, och att komma till ett äkta vindistrikt är en ren fröjd.

Vi tog vår lilla resa genom Santa Ynez Valley, och dess otaliga vingårdar, en vanlig julimåndag. OCH låt mig säga så här, jag är så glad att vi for en vardag, och inte en helg. Det var ingen som helst trängsel på vingårdarna. Det var lugnt, stilla och vi tog rubbet i vår egen takt.Santa Ynez Valley.  


Ja, ni ser ju tydligt hur TORRT det är i naturen.

OCH det var så vackert att jag bara ville stanna, och fota, i varenda kurva.

Precis, vi tog så kallade “wine flights" på tre olika vingårdar. Samtliga av dessa tre vingårdar finns med i filmen Sideways.
Att smaka av vinerna kunde vi göra helt i vår egen takt. Det fanns ingen jäkt eller stress vad gällde det.
Vi satte oss, och sen fick vi gå och hämta påfyllning när vi ville.
Det var härligt och underbart.
Så att dricka oss igenom tre vingårdar tog ungefär fem timmar.

Den stora stöddiga "trucken" som vi hyrde.  Jodå, jag gillade :-)


Vi satt ute, och vi njöt.
Vi njöt så in i bomben!
Vinet, Kalifornien, de vackra omgivningarna, vädret, lugnet … Ja, rubbet.
En liten dröm gick i uppfyllelse för mig i och med denna resa.Firestone Vineyard.  Det var här "vårt gäng" i Sideways flydde från en tråkig vin-guidning i vinkällaren.  Vinet här var verkligen gott.  Peter och jag gillade det verkligen!


Firestone.Chardonnay.


Det är heller ingen hemlighet att det råder svår, svår torka i Kalifornien. Det märks, och det syns  överallt. Torkan ÄR övertydligt i naturen. Det är torrt, det är brunt. Istället för grönt gräs är det hö. Jag såg inga vilda blommar överhuvudtaget. Om det skulle börja brinna skulle det betyda katastrof, och det brinner ju med jämna mellanrum på olika ställen i staten. Hemskt. De skulle behöva regn, regn i massor.
Vattenbristen blir man ständigt påmind om. Hotellen informerar om att man ska korta ner sina duschar, att man ska stänga av vattnet medan man borstar tänderna etc. På restauranger ber man om vatten. Här på östkusten kommer vattnet utan att man behöver be om det då man är ute och äter. Det är så annorlunda i Kalifornien. Jag skulle unna dem regn, det regn som de så väl behöver. Grönsaks och fruktodlingar såg jag MASSOR i Kalifornien. Stora, stora åkrar och fält. OCH så alla dessa vinodlingar förstås.
Vinrankorna vattnas via svarta, diskreta, smala slangar som är invirade i rankorna. Vattnet droppar långsamt ur slangarna ett par gånger om dagen.Vinrankor en masse.Pinot.  Ge mig :-)


Värmen är TORR! Det är inte alls som på östkusten. På nätterna blir det ordentligt svalt. I Solvang gick temperaturen upp emot 32 grader medan vi var där, men på nätterna är det runt 11-12 grader. Detta mitt i sommaren.
På morgnarna är det ofta dimma. Dimman rullar in från Stilla Havet, och den är viktig för dem som odlar vin.
Framåt eftermiddagarna börjar det blåsa upp. Dagligen.
Vädret är som ett urverk. Dag efter dag efter dag …

Fess Parker.  Det var här Miles (Sideways) fick reda på att hans manus hade blivit refuserat. Och det var på Fess Parker (som var omdöpt till Frass Parker i filmen) som han drack direkt ur spottkärlet under vinprovningen.  Peter och jag satt ute och njöt av det supergoda vinerna.Här är jag på Foxen Vineyards.  Det var på Foxen Miles och Jack (Sideways) träffade Maya, som jobbade på vingården.  Foxen är den vingård Peter och jag gillade ALLRA mest!  Kolla in färgerna i naturen.  Ja, ni förstår torkan!

Kort sagt, de här dagarna i Santa Ynez och Santa Maria i Santa Barbara County mitt i Central California Coast Wine Country var höjdpunkten på HELA resan.
Dagar jag kommer att bära med mig resten av mitt liv.Fess Parker.


Fess Parker.

Foxen.  Vid exakt klockan 15 kom en av gårdens anställda och fällde ner alla parasoller.  De väntade på vindarna som blåser upp VARJE eftermiddag.  Och visst, nästan direkt efter att hon fällt parasollerna började det blåsa.


Som jag sa igår, jag vill återvända till Kalifornien. Besöka fler vingårdar, åka längs Pacific Coast Highway. Se Big Sur (som vi ju skulle ha gjort på denna resa, men som inte blev av), vistas i San Fransisco, åka till de stora vindistrikten i Sonoma, Napa och Carmel.
Som tur är finns allt kvar tills nästa gång jag styr kosan västerut.Foxen.


På Foxen provade Peter och jag endast vin av druvan Pinot Noir.  SÅ goda, allihopa!OCH det fanns gott om kolibrier.  SÅ söta.  De finns hos mig också.  Älskar de små söta fåglarna.

Ha en underbar onsdag så hörs vi igen imorgon.

21 comments:

Nettan said...

Åh så trevligt med vinprovning, det är alltid trevligt och oftast väldigt avslappnat. Förstår att du ser fram emot fler sådana utflykter.

Men vilken torka och den har väl varit så rätt länge nu eller hur? Vet ju hur torrt det kan vara här hemma men det är ju ingenting mot den torka som råder där och så den vind som alltid blåser upp på eftermiddagen.

Fina bilder från er tur i Santa Ynez, ser fram emot mer bilder från er resa.

Kramar & ha en fin onsdag

Nettan

Monica said...

Oj så torrt det är i markerna, så där lite oroande men samtidigt verkar klimatet vara det perfekta för odlingarna, svalkan om nätterna, solen och vinden, intressant i sig hur allt fungerar. Roligt att se olika druvsorter. Vilket jobb det måste vara att driva dessa odlingar. Kul att ni fick se dem! Och så har du kvar SF:-)

Annika said...

Nettan:
SÅ himla mysigt!
Det där var resans ALLRA bästa!!
OCH jag ser verkligen fram emot att återvända. Så snart som möjligt.
Ja, Kaliforniens torka har pågått i flera år. Alltså, det är helt otroligt med den, och de får INGET regn.
När vi var i LA började det brinna i SANDEN på bergen. Den branden släcktes, men brandröken och diset låg tung över Burbank och Hollywood hela dagen, och det stank brandrök. Inte kul.
Fler bilder kommer, det lovar jag. Men detta var det ALLRA bästa.
Kramar!!

Annika said...

Monica:
Ja, så torrt att det nästan är smärtsamt att se.
Men visst, vädret är det ultimata för dem som tillverkar vin. Kan inte vara bättre, just med varma dagar, kalla nätter och morgondimma.
MEN regn vill ju alla odlare ha, så även verkligen vinodlarna. Tufft.
Verkligen tufft.
Och man undrar lite var det ska sluta?
Ja att driva odlingarna är ett stort jobb året runt. Många, många anställda under högsäsong och annars.
Jättekul att se var det!!

Anonymous said...

Härlig bildkavalkad! Det är underbart vackert.

Bästa tiden att besöka Kalifornien, är april. Om det har
fallit vinterregn, är alla kullar ljuvt gröna, och morgon-
dimma händer sällan vid kusten. Sommarmånaderna är inte
att rekommendera. (San Francisco är rent ut sagt kyligt).

Ruth i Virginia

Annika said...

Roligt med besöken i Wine Country och vackra bilder igen. Jag har aldrig varit där - men jag är ingen vinfantast även om jag dricker ett glas då och då så har nog inte missat nåt.

Ja, hu, ja, torkan! När man lever med torkan i flera år så blir det nästan lite domedagsstämning över det hela. Annemarie tror ju att flera delar av staten kommer bli obeboeliga inom de nästa par åren och jag är benägen att hålla med. Redan nu är öknarna innanför kusten och samhällena där inte att leka med, någon tid på året egentligen. Och jag fattar som vanligt inte varför folk envisas med att ha konstbevattning för gräsmattor och sånt när det är så dåligt läge. Varför inte använda vattnet där det faktiskt behövs - till odling av mat och sånt. Fast måste säga att fler och fler i våra trakter iallafall gör om sina trädgårdar till vattensnåla landskap - med kaktusar och stenarrangemang. Det ser rätt vackert ut och förhoppningsvis blir det ännu fler framöver.
Kram

Annika said...

Ruth
Tack!
Det regnar ju inte längre där, vilket ju är ett stort problem.
Vi får se när det bär av ditut igen.
I SF har hag varit, just i april. Minns än idag hur det kändes i dimman.
Men ack och o då härligt och underbart det var.

Annika said...

Annika:
Tackar.
Det var min absoluta höjdpunkt på hela resan.
Jag blev så tagen av det hela.
Vill tillbaka.
Men nej, absolut ska man nog gilla vin för att verkligen uppskatta det. DET är sant.
Mmm-hmm...vet att AM brukar skriva om det hela, och det är säkert så det kommer att bli om denna torka får fortgå. Jag tyckte ju att det man fick känslan av öken på flera ställen. Och de vi pratade med, bofasta, ÄR verkligen oroliga. DET förstår jag.
Nej, att konstbevattna gräsmattor skulle förbjudas. DET tycker jag verkligen! men jag såg många trädgårdar där man säkert "tänkt om", just som du säger. DET är bra. Ett måste.
Naturen talar sitt tydliga språk.
Kramar

Ann said...

Har alltid velat gå på vinprovning på någon sån där gård!! Herregud vad torrt det ser ut, varje vingård måste ju se ut som en oas i öken haha :) Ja som sagt, får kanske ta mig tillbaka till Kalifornien någon dag, dina bilder är väldigt fina!

Här är jag glad om temperaturen kommer ned på 16 grader på natten, vilket är sällan. Vi har en AC, i sovrummet, men jag tror att lägenheten är så dåligt isolerad så det är svårt att få ner temperaturen. Har slutat kolla på väderprognosen, skulle lika gärna kunna stå warm, hot eller very hot haha :)

Lisa said...

Låter som en drömresa. Smart bevattningssystem. Låter mindre slösigt än spridare.

Annika said...

Ann:
Det är så roligt. Vi har vingårdar här i VA också, och ni har dem säkert också i WI. Kolla!! Inte lika gott vin som i CA, förstås. Men ändå. Kolla om ni har!!
Men jag kan verkligen rekommendera de top of the line vingårdarna i CA.
TACK för att du gillar bilderna.
Ja, jag förstår att sommaren i WI är lite av en chock med värme och fukt. Vi har inga svala nätter. Än.
I slutet av sept kanske, hihi!!
Skönt att det svalnat av hos er.

Annika said...

Lisa:
Tack, ja det var så härligt.
Bevattningen mkt smart. Gillade det.

Keith said...

If anyone drinks Merlot I'm out of here! ;-)

Annika said...

Keith:
HAHA!!
So true!! ;-)
Drank a good Merlot out there, tho!!!

Anonymous said...

Jätte fina bilder! Så mysigt på alla vingårdar. Det regnade en hel del i våras här runt San Fransisco, så kullarna var gröna och fina i våras. Men självklart behövs beydligt mer regn. Men kullarna blir alltid gyllenbruna de golden hills som dom också kallas för, på somrarna även de åren det har regnat mycket.
Stora delar av Kalifornien är väldigt torr och varm på somrarna så mycket blir sönderbränt. Ibland kan jag längta efter att bo på östkusten där det är så mycket grönare och lummigare, just för att ni har så hög luftfuktighet. Just där jag bor i The bay area är det mycket sk microklimat.
Kan vara väldigt varmt hos mig och åker jag 15 minuter bort, närmare bayen så är det betydligt svalare.
Kommer du till San Fransisco får du höra av dig till mig!
Kerstin

Annika said...

Kerstin:
Men hej! DET var LÄNGE sen!
Välkommen tillbaka!!!
Regnet ja...ja, vad jag skulle önska er regn.
MEN tack för att du berättar att kullarna alltid blir bruna. BRA att veta! Så det är alltså helt naturligt? Känns BRA!!!
Ja, det är stor, stor skilland på öst och västkust. Här är det SÅ frodigt, och så grönt. Det är ju SÅ fuktigt, och dt regnar med jämna mellanrum. Men, jag tycker nog det känns väldigt härligt hos er också. Ni har ett behagligare klimat.
ja, Kerstin, visst kommer jag till SF!! Jag längtar redan!!!
Lovar att höra av mig.

Steel City Anna said...

Coolt att ha akt i filmens fotspar sadar! Kul! Ser jattemysigt ut dar ni var.

Annika said...

Anna:
Gillar sånt! Skarpt.
Jag var ju på WB tour också, såg Stars Hallow, hihi!! Får skriva lite om det sen.
Men dessa sound stages är otroliga. OJ vad "lurade" vi blir, och O vad de filmar skickligt.

Saltistjejen said...

Vilken FANTASTISK resa ni hade här i Cali Annika!! Underbart. Trots att den såklart färgades av din svärmors bortgång. Men jag är så glad att ni kunde göra den ändbom än i kortare form och att den blev så bra.
Jag inser också när jag läser dina Kalifornieninlägg att jag måste se om Sideways hahaha! :)
Nästa gång ni planerar en resa hit, hör av er och se ifall vi kan försöka få till en träff! Eller kom förbi här i San Diego. Eller så kör vi en övernattning i öknen!!!!! Det står än på min bucket list. :)
Torrt är det så det förslår- Regn skulle vi behöva. Massor. men framförallt snö. Det är ju vintersnön i norra Kaliforninen som sedan ger förser resten av Kali med vatten under året. Efter snösmältningen. Det kom mer snö i år eftersom det var El Nino år men ändå inte tillräckligt. Torkan här har ju varat i åratal och det skulle behövas lika mycket snö som i vintras under många år framöver för att råda bot på torkan här. Mer långsiktigt.
Sedan fattar jag inte att man odlar så otroligt vattenkrävande grödor här i Kali när det nu är sådan vattenbrist! T ex är det väl största mandelodlingarna här och mandel kräver enorma mängder vatten för att växa och ge "frukt". Likaså odlas ris här RIS! Som ju måste växa i vatten! Galet om du frågar mig!!!!! Som att starta konstbevattning i öknen och sedan fundera öve varför vattnet tar slut... Då många kaliber funderar över detta med att man inte får vattna sin trädgård mer än ett par timår i veckan (här i San Diego är det nog 1,5 timme två ggr i veckan eller så tror jag) men alla bönder och de som odlar grödor använder enorma mängder vatten vilket är ett mycket större hot såklart. Dessutom alla golfbanor! DET tycker jag borde vara bannlyst här faktiskt. Ingen behöver spela golf på illgröna golfbanor faktiskt.
Jaja, det är som det är. Vad jag tycker om och som du nämner är såklart att många vill dra sitt lilla strå till stacken. Man är medveten om problemet och försöker hjälpa till. Som restaurangerna som inte automatiskt sätter fram vatten på borden. Eller hotellen där man aktivt får "be" om att få sina handdukar etc tvättade. Och så alla som nu tar bort sin egen gräsmatta och ersätter den med "turf" (konstgräs).
Kram och ha en fortsatt fin sommar nu!!

Annika said...

Saltis:
TACK vännen!!
Så roligt att ha dig HÄR igen!!
Ja, det blev en förkortad resa, nästan med hälften, pga svärmors död. Men så blir det ju ibland...
Och jag är glad att vi for, trots allt. Verkligen GLAD!!
JA, se om Sideways!!! Gör det!!!
Skulle gärna komma till San Diego igen. Absolut. Vore KUNG!!!
Så länge sen sist.
OCH ja, öknen ... damn det vore spännande. Låter som ngt jag skulle gilla.
Torkan är läskig i Cali. SÅ läskig. SÅ torrt i backen att bara solens sken känns som en brandfara. USCH!
Var med om sandbränder i bergen norr om Burbank då vi var där, inte kul. Brandrök kändes över hela Burbank + att luften var som ett orange filter dagen efter. Inte roligt.
J, vad det skulle behövas regn, och SNÖ. AM har ju skrivit om det, men inte ens den verkar falla längre. Oroväckande.
Ja, odlingarna är ju ett problem. Ris i Kali låter galet, absolut knäppt. OCH nej, golfbanor borde inte få bevattnas. Absolut inte under svår torka.
Odlingar mer problematiskt. Men ris...nej, det fattar jag inte heller.
JO, min upplevelse var absolut den att folk drar sitt strå till stacken. Såg inga gröna prunkade trädgårdar nånstans. Alla var sten, och anpassade efter rådande klimat. Såg bra ut, tyckte jag.
Och jag tycker det var mkt bra att det stod överallt om torkan, både på hotell och på restauranger. Så nog vet folk. Turf kommer nog att bli mer och vanligt hos er. Såg ett Hpuse Hunters nyligen där samtliga trädgårdar var i turf. I SOCal.
Kramar!!!

Åsa said...

Här kommer nomineringen till The Liebster Award och mina 11 frågor till dig. Ta det när du vill, ingen brådis! Kanske lägger in en påminnelse när du är tillbaka från blogguppehållet! :) Ska bli roligt att läsa dina svar!

http://www.bortugal.se/the-liebster-award-jag-svarar-pa-resten-av-fragorna-och-skickar-vidare/