Wednesday, November 04, 2015

Nostalgi-Annika kommer tillbaka!!

Hej och godmorgon!


I förra veckan handlade mitt inlägg delvis om skolluncher.
Jag skrev om hur BRA jag tycker att skolmaten är hemma i Stockholm, och i Sverige överhuvudtaget. Minnesgoda läsare minns att jag besökte min gamla låg och mellanstadieskola då jag var hemma i september.
Matsalen där impade på mig. JAG som minns så väl hur den en gång såg ut!
OCH dessutom, jag som är van vid de skittråkiga skolmatsalar som följt Karolina under hennes skoltid.


När jag gick i låg och mellanstadiet var det skollunch, eller frukost som man sa. Andra ord som användes  om skolmaten var frulle, eller frukka. Vi kallade det inte för lunch. Vissa skolår var det nog mer “frukost” också eftersom man ibland fick äta sin skollunch så tidigt som 10:30.
Skollunchen ägde rum i samband med långrasten.
Vi fick ställa upp på led, vara tysta (jodå, det var god, till och med supergod, disciplin på min skola. TACKSAM för det är jag idag).
När ledet var tyst och iordning travande vi in på rad i skolmatsalen.
Där tog man sin tallrik av hårdplast, smutsgul, och en mugg, lika smutsgul. Jag tyckte alltid de där muggarna var så otäcka.
Sen fick vi maten uppöst av mattanterna. De var nästan alltid sura, vad jag minns, de där mattanterna. Knappt ett leende fick man. De öste upp mer än man ville ha (9 gånger av 10). Sen fanns det mjölk i en automat. Det fanns ljummet vatten i en tillbringare av rostfritt stål. Jag har avskytt mjölk i hela mitt liv, så det var det ljumma vattnet jag drack.
Sallad fanns varje dag, eller nej, det fanns råkost varje dag. Rivna morötter eller vitkålssallad.  Ibland var dessa både råkostsallader blandade med lingonsylt.
Var det blodpudding som serverades (usch och FY, en hatmaträtt för mig) fick vi apelsinjuice till, eller nyponsoppa istället för mjölk. Juicen mycket koncentrerad. Nyponsoppan tyckte jag om.

Bild lånad från nätet. Svensk skola.

Jag kan inte minnas att jag tyckte att skolluncherna var speciellt goda på den tiden. Eller jo, vissa maträtter var ju godare än andra.
Jag minns att jag tyckte om när vi fick sjömansbiff. Gillade pannkakor också, för då fick man fruktsås till. Fruktsåsen var aprikoskräm, och jag minns hur otroligt mycket jag gillade den.
Pannkakan i sig var ingen höjdare, det var tjockpannkaka och det gillades inte av undertecknad.
Innan stora skollov serverades alltid soppa, minestronesoppa, korvsoppa, tomatsoppa. Ingen av dem god.

Under min skoltid fick vi aldrig hamburgare. Aldrig pizza. Tacos visste vi inte vad det var.
Vi fick pannbiff ibland, och den var god. Leverbiff fick vi också, deppigt tyckte jag.
Vissa maträtter var tristare än andra.
De dagar vi serverades fiskpanetter kände jag mig nedstämd resten av dagen, haha. Samma sak med lappskojs som var potatismos med något slags kött i långa strängar. Minns att den maträtten var rosa. Vi kallade den för tarmar. Nej, jag kan inte tro att skolorna idag serverar lappskojs.
Den kokta potatisen man fick i skolan var riktigt otäck, för det allra mesta.

Vi hade absolut ingen fin salladsbar. Salladsbaren jag såg på skolan i september var riktigt, riktigt fin och inbjudande. Aptitlig.
Däremot fick vi äta hur många knäckebrödsmackor som helst. Jag tror det är där jag blev en saltmänniska. Det var poppis att strö en massa salt över smöret på mackan. Det gjorde vi, massor med salt över smöret. Nyttigt much? Jag blev saltskadad för livet där, haha! Det är därför jag än idag saltar maten så mycket.  Eller, det kan förstås också bero på att jag kommer från en familj som gillar salt ;-)

Jag minns att jag gillade spagetti och köttfärssås på skolan, men jag minns också hur överkokt spagettin var.
OCH hur orange man blev runt munnen av såsen.  Ah, alla härliga färgämnen och tillsatser… Men gott var det likafullt.

På nätet hittade jag matsedeln denna vecka för Blackebergsskolan, min gamla skola. Skolan ligger i Stockholms Stad.

Måndag: Korvgryta, ris
vegetarisk gryta med rotfrukter och ris

Tisdag: Fisk i örtsås, potatis
Broccoli och blomkålsgratäng med bönor och potatis.

Onsdag: Köttbullar, makaroner
Falafel, makaroner


Torsdag. Cowboysoppa (WHAT the heck är det undrar jag?), mjukt bröd, pålägg, frukt
Vegetarisk cowboysoppa.


Fredag: kalkonschnitzel, vitlöksyoghurt, ris
Vegetarisk schnitzel



Bra mat, i mitt tycke. Och vad trevligt med vegetariska alternativ!! Nä, på mig impar skolmaten.
Ni som är lärare, eller jobbar på skolor hemma, får gärna tala om hur ni ser på dagens skolmat.


Bara för att jämföra kollade jag upp skolmaten för låg och mellanstadiet i Fairfax County. Kommunen i vilken Reston ligger, och där Karolina gick under hela sin skoltid genom ES, MS och HS.    Ni vet, skolluncherna min dotter ratade som pesten. Hon sa att de dagar hon köpte lunch åt hon nästan ingenting. Återigen, minnesgoda läsare minns att jag gjorde iordning lunchlåda åt dottern nästan varje dag i 13 år. PUST!!

Så här lyder skolmatsedeln under en vanlig novembervecka:


Måndag: Soft beef taco on flat bread, cheese quesadilla. Choice of 2 vegetables: Golden corn, cherry tomatoes. Choice of one fruit: Chilled pineapple.


Tisdag: Baked chicken tenders with fruit roll (godis kan man nästan kalla en fruit roll, en slags platt gelatingodisplatta fastän den lär vara av frukt. Lägg därtill en massa socker då’rå…). Turkey hot dog on bun. Choice of 2 veggies: baked smiley potato or fresh baby carrots.
Fruit: apple sauce, chilled peaches


Onsdag: Baked chicken on bun. Beef teriyaki with brown rice. Choice of two veggies:
Sweep potatoes, broccoli.
fruit: mandarin.


Torsdag: Pasta with meat sauce.
Grilled cheese sandwich.    Choice of two veggies: steamed green beans and salad with cherry tomatoes.
Fruit: chilled pears.


Fredag: Baked fish filet on bun
Wedge cheese pizza, wedge pepperoni pizza.
Choice of 2 veggies: Seasoned chili beans. fresh baby carrots
fruit: frozen whole fruit juice cup (men gud så sorgligt…)


Lunchen kostar 2,90 dollar per dag.
OCH eleverna betalar via plastkort som vi föräldrar laddar på med pengar.
Har familjen ont om pengar kan lunchpriset bli billigare, eller så serveras lunchen helt gratis.

Fairfax-lunch



Jaja, jag vet iallafall vilken skollunch jag skulle välja. Jag väljer den från Blackebergsskolan till 100%. LÄTT!!


Vad minns du bäst från skolmaten på “din tid”?
Favoritmat?
Mat du avskydde?
Berätta!!


Önskar er alla en bra onsdag!

38 comments:

Eva i Dalarna said...

Vad jag minns mest, framför allt från mina två första år i grundskolan, är att man MÅSTE äta upp all mat som de sura skolkökstanterna lade på tallriken. Och jag minns att en gång när jag helt enkelt inte kunde med att äta upp tomaten eftersom jag äcklades av smaken så bar jag den i munnen ut och spottade ut den bakom matsalshörnet. Det kändes som en seger! Men idag gillar jag tomater!

Nettan said...

Hua skolmat, På de skolor där jag gick minns jag så väl allt du beskriver i ditt inlägg, köttet i lappskojs är renskav, och om det görs på rätt sätt så blir det faktiskt väldigt gott. Något jag minns med skräck från min grundskola är den sura bespisningspersonalen och skolvärdinnan som vaktade alla barn, precis som du skriver så finns det en variationsrikedom idag men jag kan berätta att där jag jobbar är maten inte så bra, där har de att lära av mindre kommuner. På mina barns skola däremot är maten fantastisk. Otroligt god med stor variation.

Men jag tror alltid att skolmaten är ett ämne för diskussion och något som alltid kan förbättras till det bättre. Framförallt funderar jag på hur man kan misslyckas med att koka pasta och potatis så kapitalt.

Mat som jag gillade var fickpanetter med filsås med dill och givetvis spagetti och köttfärsås. Mat som jag avskydde var dansk fläskstek, blodpudding/inälvsmat och fiskbullar, det är mat som jag än i dag inte serverar hemma ens.

Ha nu en underbar onsdag!

Kramar
Nettan

Katarina P said...

Jag måste också få veta vad cowboysoppa är?! Haha!

Det jag minns mest är lappskojs och pölsa. Brrrrrr. I grundskolan fick en klass i högstadiet ta fram en lunchvecka per termin (liten skola på landet, Max två klasser per årskurs.). Lycka! Man fick såklart välja mellan de vanliga lunchrätterna, men vilken lyx att kontrollera själva! Burgare och pasta med ost- och skinksås var givna inslag den veckan. När jag sedan blev vegetarian var favoriten de kaneldoftande veggrytorna med kikärtor. Något jag fortfarande lagar själv, speciellt nu på hösten.

Vi hade alternativet fil och flingor i grundskolan kommer jag ihåg. Tror aldrig jag åt det dock? Trots att jag ibland rent utav avskydde de vanliga rätterna. Konstigt!

Min man är lärare och jag måste säga att det verkar vara helt ok mat på skolan där han jobbar. Visst, ibland blir det tråkiga sojanuggets (han är också veg) men det vägs ändå upp av salladsbaren. Tummen upp för (nutida) svensk skolmat!

Desiree said...

Gillade inte lappskojs, polsa, lever, blodpudding, eller fiskbullar. Tyckte maten inte smakade mycket I skolan. Pa 70-talet var det ju inte sa mycket kryddor som anvandes alls. Den svenska skolmaten har verkligen blivit mycket batter. Nu skulle jag sakert gilla den. Brickan fran Fairfax county skolan har langst ner ser verkligen trakig ut och hemsk. Det ar ju bara "gul mat" pa hela brickan. Bara apelsinen ar ok och mjolken. Fritterad och pannerad mat ar ju inte nagot vidare. Kakorna och sotsakerna hade man ju kunnat skippa latt. Det ar ju inte sa att barnen far I sig for lite socker vare sig I Sverige eller USA.

Minns att jag tyckte filmjolk var surt och ackligt da jag var liten och nu tycker jag att det ar sa got. Fast flingor pa den tiden var ju bara de klassiska gula Kellogs flingorna.

Pa min skola var det riktiga porslinstallrika och riktiga glas Inga muggar eller plasttallrikar. Hi hi jo jag minns ocksa att jag tyckte att mattanterna var bade sura och laskiga.

Anna, Fair and True said...

Jag tyckte både då och nu att svenska skolmaten är bra, med tanke på hur många de lagar till. Det har ju dock blivit nyttigare, på gott och ont. Vi fick ju grädde till pannkakorna. Nu får de pannkakor (på grovt mjöl) och keso...

Här kommer Isoldes matsedel för en vecka i november i belgiska skolan om du är intresserad. De får alltid tre rätter och soppan dricks, inte äts.

Måndag - soppa på krasse, omelette med puré och sallad, färsk frukt
Tisdag - tomatsoppa, kummel (fisk) med vit fänkålssås, ris och grönsaker, chokladmousse
Onsdag - purjolökssoppa, stekt fläsk med honungsbräserade morötter och mos, yoghurt
Torsdag - krämig fågelsoppa (antar det är på höna, kyckling), fiskpinnar med remouladsås och gryta med purjolök, färsk frukt
Fredag - morot och kumminsoppa, kycklinggryta, grönsaker, äpplen, vita vindruvor

Allt låter ju väldigt bra men jag vet inte hur det smakar... Sedan hade de ju kunnat vara utan de söta efterrätterna tycker jag.

Steel City Anna said...

Har identiska minnen. Den rosa lapskojsen hade jag nästan förträngt och de där strängarna, fy. Lingon i råkosten, vem kom på det liksom. Vi fick lite bättre mat på högstadiet, eller så beror det på att jag var vegetarian då. Vi fick inte heller slänga nåt. Tänk på barnen i Afrika och så vidare. En finsk komiker är väldigt rolig, han fick höra samma sak och är lite rundlagd nu, visade upp sin mage och sa I did this for you :) jag brukade skära stora bitar av potatisen (som alltid var grå) och låtsas att det bara var skalet, linda in i servetter och trycka in lite av det äckligaste av maten i mitten så gick det att slänga. Levde på knäckebröd med smör och mjölk.

Annika said...

EVA:
Samma hos oss. Vi fick inte slänga. Iaf inte i början av min skoltid.
Minns att tvingade i mig en rutten potatis en gång. Det var så vidrigt.
Men sen tror jag att det lättades på det med att slänga. MEN en lärare stod alltid på vakt vid diskvagnen, och kollade vad som slängdes.
THOSE were the days!!!

FREEDOMtravel said...

Intressant inlägg och jag håller med. Vi svenskar inser (som vanligt) inte hur bra vi har det. Mitt värsta minne från skolmatsalen var när jag första gången fick prova makaroner. Mamma var lite gammaldags så vi åt aldrig pasta hemma och jag hade aldrig smakat det. Och så öste de upp dessa klibbiga geggiga makaroner... Det dröjde ungefär 15 år innan jag lärde mig äta pasta efter det ;) Lapskojs fick vi inte i Skåne men när jag flyttade till Stockholm fanns det på menyn. Jag minns att jag upplevde det som mycket exotiskt och annorlunda och mina föräldrar berättade att det var norrländskt ;)

Annika said...

Nettan:
Ja, det finns mkt man minns med fasa från sin skolmatsal. Vi hade inte lunchvärdinnor, men däremot ngn lärare som åkte på vakten vid diskvagnen.
OCH som kanske patrullerade i skolmatsalen. Lärarna åt i en särskild matsal.
Ja sura mattanter.
Ja, jag kan tro att skolmaten skiljer sig från kommun till kommun,
OCH att det är olika bra/dåligt beronde på var man bor.
JA, hur kunde ffa potatisen vara så grymt läskig. OCH hur kom det sig att pastan var överkokad varje ggn.
Nej, blodpudding äter jag inte än idag, inte heller pölsa. Fiskbullar är heller inget jag längtar efter.
Kramar!!

Annika said...

Katarina:
Kul att se lite instamämmiskor här också. Vet att du kommenterat förr också. Tack för det!! Det är roligt för mig.
Ja, vad är cowboysoppa?? Får en bild av nermalna cowbojsare, hahaha!! Är det ngn slags vattning chili?
Vem vet?
Ja, what the heck...lappskojs? Det var verkligen vidrigt, och pölsa också.
USCH!!
Vilken kul grej med era luncher, att ni fick göra egna menyer. Du är ju yngre än jag, så jag förstår ju att skolmaten bara blivit bättre och bättre, även om det säkert finns mkt att önska än idag.
Fil fick vi inte som alternativ förrän jag gick u gymnasiet. Och eftersom jag inte gillar fil valde jag aldrig det.
Tur att din man för det mesta gillar skolmaten. Och salladsbarer är ju bara så otroligt lyxigt och fint i mitt tycke.
Kram!

Annika said...

Desiree:
Nej, just de där rätterna verkar vara rätter vi alla ogillar strakt. kan fortfarande se dem framför mig, och hur trist det var att veta att man skulle få så tråkig skolmat.
Precis som du säger fanns det inte mkt kryddor de tog till på 70-talet heller. Maten var trist.
Idag är den bättre på svenska skolor.
Ja, jag vet, Fairfax co tallriken är för jäkligt trist. Inte konstigt att K inte ville ha den maten. Bedrövligt. Bedrövligt.
Det är inte för inte som så många elever tar med egen mat till skolan här. OCH ja, sluta servera kakor!! Eller ha det åtminstone bara på fredagar. USCH!!
Nej, fil är inget för mig heller. No way! Men det är bra att du gillar det idag.
Lyllos er som hade riktiga tallrikar. jag minns att de där tallrikarna i hårdplast var så äckliga.
Kramar!!

Annika said...

Anna FT:
Du är ju också lite yngre än jag, så jag förstår ju att skolmaten bara blev bättre. På min tid fanns det mkt som inte var så bra. Och idag tror jag för det mesta att det inte finns så mkt att klaga på vad gäller svensk skolmat. Sen kan säkert ännu fler förbättringar göras. Allt är iaf bättre än här.
OJ vilken fin mat de får på Isoldes skola!!! Klart imponerande, tycker jag. Gillar hon den? Är den gratis?
Du måste nästan göra ett besök där under lunchen och smaka. DET må jag säga.
Jag har hört om skolluncherna i Frankrike också, att de ska vara exceptionellt bra.

Miss Marie said...

Ja, skolmaten har jag många minnen av! Oftast var det inte gott, kryddor var inget det slösades på direkt, men det fanns favoriträtter. Nu i efterhand tycker jag vi var otroligt bortskämda med bra mat, men det uppskattades inte då. Jag kommer också ihåg att det var ocoolt att äta upp maten, man skulle liksom klaga o inte gilla den, då var det coolt. Otroligt korkat eftersom man då gick hungrig resten av dagen!

I Alfreds skola får de välja mellan två rätter varje dag, och även välja mellan två efterrätter. Du kanske förstår hur lätt det är för ett gäng 4-5-åringar att välja vad de ska äta för mat.... Men det finns alltid ett vegetariskt alternativ, vilket jag tycker är bra! De första tre åren är skollunchen gratis (för tillfället, the Tories vill ändra på det) och efter det får man antingen betala för maten eller skicka med matlåda.

Idag kan Alfred välja mellan Lancashire Hotpot with red cabbage & mushy peas eller homemade soup & hot panini with fruity coleslaw & side salad och till efterrätt antingen apple pie & custard eller fresh fruit bar, fruit yoghurt & milk.

Annika said...

Anna:
Ja, jösses...vilka minnen vi har. Och på den tiden (fast du är nog också rätt mkt yngre än jag) så var maten i skolan väldigt trist.
Lappskojs...fy hundan. OCH den där potatisen. Jag undrar hur de som var vegetarianer på min tid gjorde? De kunde ju knappt äta ngt alls. Man undrar om de blev tvingade??

Ja lingonsylten i råkosten ja...haha.
Nej, slänga fick vi inte göra. No way, det var bara i yttersta nödfall. Men som sagt, vi lärde oss våra knep. Otroligt.

Ja, jag har sett den komikern, så bra. HAHA!!

Annika said...

Freedom:
Haha, förstår att du blev avskräckt efter det första mötet med pasta. Komiskt. Eller inte, jag fattar inte hur de alltid lyckades koka sönder pastan.
BRA att du började äta pasta senare i livet :-)
Lappskojsen,,,,deppmaten nummer 1.
Precis, den svenska skolmaten är verkligen bra idag, jag var så impad då jag såg hur fin salladsbar och matsal var, och hur tyst det var i matsalen. Verkade mysigt, helt enkelt.

Annika said...

Marie:
Jag vet, skolmaten väcker verkligen minnen. Många matminnen är sämre, en del favvisar hade man. Det ser iaf så mkt bättre ut idag.
Just det, kryddningen ja, den var säkert nästan noll.
Ja, det var nog samma hos oss, det var liksom ballt att säga att man inte gillade maten. Korkat, som du säger.
Alfreds mat låter bra, tycker jag. BRA att de har val, trots allt. OCH så bra med veggo-alternativ.
BRA att maten är gratis hos er de första åren. Här betalar man för den bedrövliga skolmaten.
Aldreds mat idag? Jag hade valt Lancashire hotpot, låter intressant!

Anna, Fair and True said...

Bara jag som gillade lapskojs alltså! :) Jag håller med Marie ovan att det liksom inte var coolt att gilla maten och äta upp, utan man skulle klaga. Så jag undrar om klasskamraterna nog inte tyckte det var lite bättre än de sa.

Vi betalar 2.90 euro för Isoldes lunch (det har gått upp 10 eurocent varje år...). Man kan packa med lunch också om man vill men vi tycker det är bra med varmt mat och att hon får prova på så mycket olika saker och hon är har grupptrycket och madames tillsägelser att man måste äta :) Vi skickar med frukt el dyl till deras mellanmål på förmiddagen och betalar extra (tror det är 5 euro i månaden) för mjölk till mellanmål (de får vatten till lunch). Man kan välja chokladmjölk också, detta är ju Belgien...

Tredje året i Hjo said...

Minns en av bamba - så säger man i Göteborg - alltså bambatanterna som slog soppsleven i bordet och skrek så att alla 250, kanske något i den stilen, hörde: LÅT MATEN TYSTA MUN! Behövdes kanske men var inte så kul. När jag började skolan hade jag svårt med all mat nästan, och värst var leverbiffen och sparrissoppan. Sparrissoppa tyckte ingen om. Så här i efterhand kan tycka att det nog inte var så illa med skolmaten.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Åh! Detta inlägg var verkligen ROLIGT att läsa!
Jag älskar alltid dina nostalgiinlägg, men det här i synnerhet i och med att jag för tillfället jobbar i köket på en förskola (är ju samma som skolmaten).

Frukost kallade vi aldrig skolmaten, utan det var bara "lunchen" kort och gått. Eller "Vi ska gå till Maten" ("maten" som i en förkortning av Matsalen).
Minns inte riktigt när vi åt, men runt 10:30-11:00.
Idag vet jag inte när skolbarnen äter, men på förskolorna äter barnen lunch klockan 11:00. Och frukost kl. 8:00.

Jag har tyvärr inte heller särskilt goda minnen från skolmaten... Avskydde den, tyvärr. Med några undantag naturligtvis...
PALT var storfavoriten! Jag älskade när det var Palt, och tyckte det var alldeles för sällan ;-)
Annars tyckte jag om Spagetti & Köttfärssås, parisare (förutom att korven var typ bränd på kanterna, ofärdig i mitten och som en skål), soppa (minns inte vilka typer vi brukade få, men jag gillade när det var soppa), pannkaka (vad ni kallar ugnspannkaka. Minns inte att vi någonsin fick Plättar i skolan) och lite den typen av mat.
Plättar (vad ni kallar pannkakor) får barnen dock ibland numera.
Tacos gillade jag också, men det är inte ofta det är den maträtten.
Jag minns när det var tacos första gången som skolmat; Jag gick i 4:an, alltså 1994. Snacka om att alla skolbarn var exalterade inför lunchen! Tyvärr blev det så att en del tog mer än de orkade (och vissa tävlade om vem som kunde äta flest), vilket gjorde att t.ex. 8:orna och 9:orna inte fick någon köttfärs...

En maträtt jag absolut inte klarade av (och gör fortfarande inte) var Potatisburgare!
Inte Raggmunkar heller, men måste jag välja EN hatmaträtt så väljer jag utan tvekan Potatisburgare!

Det där med en massa krydda på hårdbrödmackan känner jag väl igen ;-D
Men på min skola var det Aromat istället för salt. Typ en centimeter Aromat skulle täcka mackan innan man åt den...


När det gäller tallrikar och sådant, så hade vi porslinstallrikar och vanliga dricksglas av glas. Dock var dessa väldigt repiga, då de körs i en storhushållsdiskmaskin som ju använder väldigt starkt diskmedel.

Nyponsoppa var det bara en gång per år -dagen innan skolavslutningen.
Tack och lov, säger jag. Har aldrig klarat av det. Samma med gröt. Och gröt var det också endast en gång per år. Sista dagen innan jullovet.
Juice fick vi aldrig i grundskolan (i gymnasiet fanns det som val under en period).
Och idag får man inte (i alla fall inte på förskolor) ha varken kräm, nyponsoppa, saftsoppor eller liknande eftersom de innehåller för mycket socker.

Salladsbordet var alltid stort på min skola. Tror till och med de fick något pris för just salladsbuffén runt den tiden.
Plus att Piteå kommun fick något Måltidspris för skolmaten i början av 2000-talet.
Salladsbuffén i skola/förskola ska minst innehålla något av morötter, vitkål, en blandad sallad, bönor/ärter/linser, en burk exempelvis majs, svamp eller oliver, en sort med pasta, potatis eller gryn samt en valfri sort. Plus en oljebaserad dressing samt en mejeribaserad dressing.

För några veckor sedan här i Piteå var det något som kallades "Hållbarhetsvecka", då allting gällande maten var ekologisk/närproducerat.
Laxfilé har det också varit några gånger, och senaste gången var det SUPERGOTT!!

I höst har Piteå kommun dock infört den s.k. Cook&Chill-metoden när det gäller mat till skola/förskola/äldreboenden. Det är bara några veckor sedan, så det är fortfarande nytt.
Tyvärr blir det så långt att förklara metoden här, men om du vill kan du googla på "Cook&Chill-metoden".
Vi får väl se hur det går... då en massa kommuner redan testat det -och gått tillbaka till det gamla...

Men allt som allt måste jag ändå säga att jag tycker skolmaten verkar vara betydligt bättre än när jag gick i skolan (det ser i alla fall godare ut) :-)

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Här är några exempel på matsedlar för de senaste veckorna i Piteå kommun; för skola och förskola:

12 okt. Grillburgare, bröd, dressing, potatismos
Greenburgare, bröd, dressing, potatismos

13 okt. Köttfärssås, spagetti
Potatis -och linslåda med pizzatäcke

14 okt. Blodpudding, lingonsylt, kaviar
Indisk currygryta, ris

15 okt. (Måltidens dag)
Ugnsstekt lax, yoghurtsås med vitlök, kulpotatis
Pasta tricolore i det gröna (töntigt namn, jag vet!)

16 okt. Älgköttsoppa, ost
Soja stroganoff, ris


19 okt. Viltskavsgryta, potatis
Bouletter, tomatsås, ris

20 okt. Köttbullar, potatismos
Sojafärssoppa med Tex Mex, ost

21 okt. Palt, Bregott, Lingonsylt
Potatismoussaka med kidneybönor

22 okt. Fiskgratäng Créme bonjour, potatis
Nudlar med wokgrönsaker, sweetchili

23 okt. Lasagnette Bolognese (=Lasagne)
Winjekorv, potatismos


Denna veckans meny:

2 nov. Pannbiff, gräddsås, stekt lök, potatis
Bondsoppa med sojagrytbit, ost

3 nov. Chili con carne, ris
Vegetarisk moussaka

4 nov. Kycklinggryta med persikor, bulgur
Falafel, yoghurtsås med vitlökssmak, ris

5 nov. Potatisburgare, sylt
Tortellinigratäng med paprikasås

6 nov. Ugnsstekt fiskfilé, citronsås, potatis
Ärtbiff, Wasabicreme, ris


Ursäkta för denna roman till kommentar ;-)
Älskade att läsa det här inlägget som sagt, då det ligger så när mitt liv just nu med just skolmat!

Ha det fint!
MVH /Erica

Annika said...

Anna:
JA, det ar det nog ;-)
Lappskojsen minns jag som riktigt deppig. Men, som sagt, du är yngre än jag och maten blev alla gånger bättre.
Men du, bra pris på Isoldes skola. Måste säga att den menyn impade stort på mig! WOW, helt enkelt.
Du måste nästan gå dit ngn dag och köpa mat på lunchen, får ni det??
Mycket impad, som sagt. Det är nog den finaste skolmeny jag sett!!

Annika said...

Hans:
Bamba ja...det sa aldrig vi. Men jag vet ju att det är/var poppis att säga det i andra delar av Sverige.
Ja, dessa mattanter. Vissa var jag JÄTTERÄDD för. Hon som drämde sleven i er disk fick väl nog av alla högljudda ungar, haha.
Ja, det skulle vara intressant att se vad man skulle tycka om man fick smaka skolmaten från skoltiden idag. Kanske var den bättre än man mindes?

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Tillägg...

Frukostmenyn på "min" Förskola:
(Förskola = barn mellan 1 och 5 år)

Måndag: Fil, flingor, smörgås
Tisdag: Havregrynsgröt, äppelmos eller lingonsylt, smörgås
Onsdag: Grahamsgrynsgröt, äppelmos, smörgås
Torsdag: Mannagrynsgröt, smörgås
Fredag: Havregrynsgröt, äppelmos eller lingonsylt, smörgås


På en del förskolor i kommunen kan barnen få varm choklad/O´boy till fredagsfrukost, men det är inte på alla förskolor man får servera choklad på grund av sockret.
Min förskola är en sådan där vi inte får servera choklad.

Skolorna och förskolorna i Piteå serverar även Bregott (eller Norrgott, som Norrmejeriers motsvarighet heter).
Det är jag så glad över! Glad att vi inte behöver servera typ Lätta, Becel eller någon annan sådant skit.

Nåja, det var bara en liten parentes :-)

MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Men HEJ!!!
Har inte sett dig på LÄNGE!! Välkommen tillbaka!!!
Roligt att ha dig här igen!
Kul också att du gillade det här inlägget. Skolmaten är ju något man lätt har åsikter om.
Precis, skolmaten framkallar många känslor, och vi är många som inte gillade den.
Palt, nej det fick aldrig vi. Aldrig.
Roligt att du gillade den, det är ju en stor rätt i norr. SÅ då var det ett bra betyg för skolan om de serverade god palt.
ÅÅÅH, jag älskade potatisbullar (som vi sa) men jag åt dem inte förrän jag jobbade på dagis i Sthlm på 80-talet. Jösses vad jag gillade!!
Raggmunk gillar jag också, men länge sen jag åt det.
Tror inte vi fick det i skolan.
Aromatkrydda...haha, lyx för er. Nej, hos oss stod ett saltkar.
Gröt ja, det fick vi nog innan jul, risgrynsgröt. Har aldrig gillat den rätten, så jag tog nog bara fruktsåsen då också...
Ja, du är ju så pass mkt yngre än jag att du har helt andra minnen av skolmaten. Det där med salladsbar låter ju som rena rama lyxen för mig. Samtidigt är det ju så självklart. KLART att det ska finnas en salladsbar på skolorna.
Det låter som om Piteå gör helt rätt idag, och att maten är GOD!!
Fantastiskt bra!!
OCH vilken god mat ni får i skolan. OJ så gott allt ser ut på den menyn du visar här. SÅ ska en slipsten dras.
Kul att ha dig tillbaka igen, Erica. Don't be a stranger ;-)

Annika said...

Haha! Det där skrev jag ju också om häromveckan - och som du vet har jag också nästan identiska upplevelser av skolmaten och mattanterna som dig. Fast vi fick både tunnpannkakor och ugnspannkaka - jag tyckte om bägge men de tunna var förstås favoriten. JAA, den överkokta spagettin och den röda såsen - nu var det så att jag hade rätt allvarliga barnallergier mot färgämnen så i mitt fall hade de helt enkelt tagit bort alla smaktillsättningar och färgämnen i köttfärssåsen som de serverade till mig. Kvar blev bara en grå slemmig sörja med lite köttfärskorn i och massor med salt. Obeskrivligt äckligt!!!!

Nä, ROLIG var ju inte maten precis men som många säger så var den - även på den tiden - otroligt mycket bättre än det som serveras (eller serverades) i den amerikanska skolan. Och mättande var den ju, ingen behövde vara hungrig även för barn som kom hem till föräldrar som inte fixade det där med rutiner och middagsmat. Ändå något att vara tacksam för... kram.

Anonymous said...

Pölsa!!! Fy faan sager jag bara. Så vidrigt! Nej skolmaten var ingen höjdare vad jag minns. Men det fanns ju alltid knäckebröd om man inte gillade maten. I gymnasiet hade vi även filmjölk att välja på vilket blev räddningen många gånger.

SB

Monica said...

Vilket minne du har:-) och när du skriver blodpudding så minns jag precis så, att det var stark apelsinjuice till, avskydde blodpudding, lever, pölsa, makaroner och de tjocka äckliga pannkakorna, haha, var bortskämd hemma med en mamma som lagade gourmetmat, suverän på matlagning och kryddning och pappa var inte så dum heller på matlagning. Så jag var petig och åt mest hårt bröd med ett glas mjölk och om det fanns frukt. Andra ungar vräkte i sig av denna mat så jag var alldeles förundrad, förstår ju bättre idag att de kanske inte fick så mycket lagad mat i sina hem.

Mattanterna var däremot väldigt gulliga och hälsade med ett leende på var och en. Däremot var min lärare på mellanstadiet rätt sur och ville tvinga mig att äta. Snälla mattanter kanske var ovanligt för på Annas skoltid hade surtanterna kommit tillbaka:-). Väldigt kul att läsa detta och vad man minns. Och det är roligt att det blivit bättre på många håll i alla fall, ser ju riktigt gott ut idag.

Maken har jättefin mat på sin skola men både lärare och elever betalar för den. Personalen är utbildad och både bakar och lagar mat med bravur, har jättefina påskbord och julbord så sist sa han att det var bättre än det vi åt ute. Det låter ju otroligt så hoppas eleverna förstår men de betalar som sagt varje lunch själva.

Man fattar i alla fall att det är mycket som kostar i detta land och som bekostas via skattemedel och att folk kanske skulle ha lite mer förståelse för vad vi får tillbaka.

Annika said...

Annika:
Precis, det gjorde du!! Kul tycker jag :-D
Jag skrev ju till dig då att jag hade ett liknande inlägg på lut. Alltid intressant detta. Vi har alla så mkt tyck och tänk runt det hela.
OOOH, nooooo du fick grå köttfärssås!! Inte så kul, men säkert nyttigare än vår.
OCH ja, varför var pastan alltid överkokt?
Nej, kul var den inte, men den har blivit bättre, utan tvekan.
OCH redan på den tiden var den ju lätt överlägsen maten i dagens amerikanska skolor, bedrövligt här ju...

Annika said...

Susanna:
Den var verkligen SÅ äcklig. Oätbar, vad jag minns.
USCH!
Fil har jag aldrig gillat, men som du säger fanns det som extra rätt på gymnasiet.
Dagens skolmat är så mkt bättre. Och den slår ju maten i våra barns skolor med hästlängder.

Annika said...

Monica:
HAHA, jag ibland så.
Precis, gud vad skolmatsalens blodpudding var hemsk. Jag äter inte blodpudding än idag. USCH!!
Tjockpannkakorna på skolan låg som fyrkantiga plattor som mattanterna lassade på. FY! Nej, men fruktsåsen var god!!
Men du, du hade trevliga mattanter. Väldigt ovanligt.
Jag tror vi var sga tvingade att ta vad som bjöds, iaf lite av det.
Härligt att du kommer från ett hem där man lagade god mat. Det gör jag också, tacksam för all god mat som lagades hemmavid.
Sant som du säger, många ungar fick säkert inte så mkt lagad mat hemma. Jag har en del vänner som sgs är uppfödda på mackor.
ÅH, din makes arbetsplats låter mkt trevlig och GOD.
Hoppas att alla där uppskattar den goda maten, men de gör väl det, ska vi tro.
Jag tycker nog att vi ändå IDAG kan lyfta på hatten åt svensk skolmat.

Annika said...

Erica:
Åh en kommentar till från dig som jag missat, trevligt.
Mkt gröt blir det till frulle. Hoppas kidsen gillar det. DET hade inte jag gjort, är ingen grötmänniska.

Channal said...

På vår skola lagas maten på plats. Det är närproducerat och ekologiskt nästan fullt ut. Vegetariskt en gång i veckan. Alltid en jättefin och fräsch salladsbuffe. Ett bord med specialkost: ej blandad mat, laktos-, glutenfritt, vegetariskt, vegansk mm. Jag tycker det är jättegod mat. Men det klagas alltid av vissa. Tror det bara är i Sverige och Finland som det serveras skollunch. Undrar hur det skulle se ut om det försvann. Inte bra!

När jag gick i skolan gillade jag allt utom isterband och lappkojs. Favorit var ris, hönsgryta och currysås eller spenatsoppa med ägghalva, mexicanasoppa med frikadeller och ris och leverstuvning. Dessa maträtter saknar jag =)

KRAM Anna

Lisa said...

Maten på skolan där jag jobbar är riktigt god. Stor salladsbuffé med massa olika grönsaker, sallader och röror. De bakar ofta eget bröd.

Cowboysoppan är jättegod. Recept finns på internet. Består av köttfärs, potatis, paprika mm. Gott att blanda i en skvätt créme fraiche.

Annika said...

Channal:
Åh vad härligt det låter!
Riktigt BRA!!
Antar att du äter där varje dag?
Iaf har Sverige och Finland exceptionellt fina skolluncher. Men jag blev galet impad av det Anna skriver om Belgien också.
Här finns ju också skollunch, men det är knappt värt namnet.
Härligt att du gillade så mkt av din egen skolmat. Önskar att jag kunde säga detsamma, men ni hade kanske bättre mat än vi? Det tror jag faktiskt.
Kramar!!

Annika said...

Lisa:
Härligt att skolmaten hemma är SÅ bra,
Ja, jag misstänkte att det var en slags chili den där cowboysoppan :-)
Låter gott!!
Trevligt!!

Charlie sa ... said...

Kärt ämne och jag älskar nostalgiannika :-)
Min skolmatserfarenhet liknar din! Du tog mig direkt tillbaka till mattanterna, råkosten, vatten i rostfrikanna och överkokt spagetti! Men trots allt så bra över lag! Jag åt för det mesta med frisk aptit. Maten är viktig för energi och ork!

Fint och engagerande inlägg!

Kram!!

Annika said...

Lotta:
TACK gulliga du!
Tror faktiskt att jag också åt av det mesta. Tror att det blev bättre efter "vår tid", och idag tror jag att det är riktigt bra.
Tack för snälla och fina ord!
Kramar!

Anne said...

Annika, skriva inga svarskommentarer till mig, jag går tillbaka och skriver kommentarer nu då jag dator igen. Min laptop kraschade och under tiden jag var utan blev det bara att skriva korta saker med telefonen, jag är hur gammalmodig som helst men har svårt för att skriva långa saker via mobilen eller på platta.
Hur som helst, jaaa delar mycket av dina skolmatsminnen. Men då var det ju mycket mat som inte var så barnvänlig, jag minns vi på Åland t.ex. fick strömming. Ingen unge åt ju det, de små benen. Nä, det var ingen hit. Jag har minnen att gömma strömmingen under potatismosen och sen skrapa ner den i hinken. Andra liknande matgrejer som kidsen ratade men som väl ansågs vara klassisk husmanskost. Idag har jag aldrig sett på nån skolmeny hemifrån de skulle fått t.ex. strömming. Mer modern och det där med salladsbuffé t.ex. Jag minns vi hade fri tillgång till knäckebröd och smör, hur man många av de dagar man inte gillade maten istället åt massor med knäcke istället.