Wednesday, March 11, 2015

Månen, norrsken och sömn...

Häromnatten låg jag vaken.
Det händer ofta.
Jag har svårt med sömnen, och det har alltid varit så.
Jag tror inte att jag någonsin sovit en hel natt. Aldrig lagt mig och somnat för att sedan vakna nästa gång på morgonen.
Nej, här vaknas det både en, två och tre gånger. Varje natt.
Ibland kan jag vara vaken i flera timmar då jag vaknar. Ibland somnar jag om direkt.
Vissa nätter har jag även svårt att somna, men oftast somnar jag för att sedan vakna och sen vakna igen.
Det har alltid varit så här. Inte mycket att göra åt saken. Jag tar det för vad det är.

Jag är inte längre speciellt kvällstrött, som jag tidigare berättat. DET tycker jag är skönt. Jag är så glad över att slippa knoppa in på soffan.
Världens sämsta filmsällskap brukade jag vara för Peter, på helgerna. Peter ser gärna sena tv-program, och han gillar att se filmer om kvällarna.
Förr var det så att jag somnade nio gånger av tio på soffan då vi började se en film, om det var en fredag-lördagkväll och jag druckit lite vin. Utan vin brukar det kunna gå bra, haha!!
Det fina i kråksången är att jag inte längre så lätt knoppar in.
YAY!


Nätterna blir korta för mig. Jag somnar kanske vid midnatt, och vaknar däremellan 1-3 gånger. Sedan vaknar jag på riktigt vid 6:30. Går upp någon timme senare. Det verkar inte som om jag behöver så mycket sömn. Jag verkar klara mig fint med dessa timmar, och därför är det nog egentligen inte något större problem heller.

Häromnatten sken månen in.
Jag blir inte klok på månens uppgångar och nedgångar. Månen verkar gå sin egen bana. Totalt.
En stund ser jag den, och ett tag senare har den gått ner.
Månen...

Jag älskar, fullkomligt ÄLSKAR, fullmåne.
Den ger mig inga problem med sömnen (mer än de problem jag redan har). Faktum är att jag tror jag sover bättre vid fullmåne än annars.
Jag älskar av att se månens kalla sken i sovrummet. Den ger mig ro, på något sätt.
Varje gång det är nymåne ser jag fram emot fullmånen, och jag hoppas alltid att den ska lysa starkt och klart och att inga moln ska skymma den.


Foto från earhtsky.org

När jag var liten sa mina föräldrar att jag brukade sitta och sjunga i månskenet på natten. Helt ensam i mörkret.   Min mamma och pappa vaknade av att jag sjöng,  de kom in i mitt rum och där satt jag och tittade på månen och sjöng,
"När månen vandrar på fästet blå”.
Jag minns det själv också. Månen har nog alltid gett mig ro.
Medan andra blir mångalna, blir jag månlugn.


När månen vandrar på fästet blå
och tittar in genom rutan,
då tänker jag understundom så
och knäpper sakta på lutan:
Vad du är lycklig, du måne klara,
som får så högt över jorden fara
och blott se på! och blott se på.Det vackraste jag vet är fullmåne över hav!
Mångator över vatten. Det är totalt underbart!
Att se månen stiga över havet!
Ja, det finns inget vackrare.
Här-- i mitt eget hus vid golfbanan-- ser jag för lite himmel, tycker jag. Jag kan sakna det. Jag skulle vilja se mer av den. Visst, jag har golfbanan, och jag har västerläge, men ändå…
Vissa kvällar,vår sommar och höst, kan Peter och jag ta med en filt och gå och lägga oss raklånga på golfbanan och bara stirra upp i stjärnhimlen. JAG älskar det!! Men eftersom jag bor i en förort till en storstad finns det alltid ljus omkring som förtar himlens effekt.

De finaste stjärnhimlarna, och den finaste månen, ser jag då jag är på landet. Vid det egna sommarhuset, eller vid min mormors och morfars gård. Eller, för all del, på andra ställen där inga ljus stör.
När jag var i Österbotten under tidig höst 2013 såg jag stjärnhimlar som tog andan ur mig. Jag lade mig på vår brygga varje kväll. Varje kväll efter att vi spelat kort gick jag ut och la mig på bryggan och bara tittade på stjärnhimlen. ALLT jag såg, hela vintergatan. Stjärnfall, rubbet.
Otroligt.
När jag reste mig igen var jag så yr att jag höll på att ramla i vattnet, haha! OCH nej, det berodde inte på vinintag, jag lovar!
Första natten på höst-skären fick jag nästan en liten chock då jag tittade upp på himlen.  SÅ. FULL. AV. STJÄRNOR!!
Jag kunde knappt tro att det var SANT!
Något så sanslöst vackert!


Månsken över vatten, och månsken över snö. Det måste vara det finaste som finns.
Eller, som när Peter och jag hämtade Karolina från Elon i början av december. Vi lämnade Reston vid 5-tiden, tror jag. På morgonen alltså.
Fullmåne över bergen i väster, därtill frost, klart som kristall, och sen soluppgång i öster. SÅ otroligt, otroligt, otroligt vackert!
Ja, naturen ÄR underbar!

Norrsken, det är ett fenomen jag ÄNNU inte sett. Men gissa om jag skulle vilja.
Min bror Staffan, som bor i Stockholm, brukar berätta om ett norrsken han såg då han var i Närpes en jul. Han skulle åka till Vasa och hämta min andra bror Gunnar, som bor i Umeå.  Gunnar skulle komma med den tidiga morgonbåten till Vasa. De skulle fira jul med min mormor på Stenö, och med mina föräldrar. Jag tror det var i början av 00-talet.   Staffan säger att det var en mycket, mycket kall och stilla morgon, kanske -25 grader.
På vägen upp till Vasa såg han ett sådant otroligt, starkt norrsken att han var tvungen att stanna bilen, gå ut på en åker och bara titta på det. Han har även berättat att det sprakade. Jag tror att det är en av hans livs största naturupplevelser. OCH jag har ännu inte sett minsta norrsken.
HOPPAS att jag också får uppleva norrsken någon gång.
Staffan, om du läser detta, jag kan tänka mig att det såg ut ungefär som på bilden nedan.


Foto från smhi.se

Påverkar månen dig?
Isåfall hur?
Sover du bättre eller sämre under fullmåne?
Har du sett norrsken?

34 comments:

Saltistjejen said...

Jag älskar också månen Annika!! Har alltid gjort. Och stjärnhimlar. Så otroligt vackert. Och man blir även väldigt filosofisk. Känner sig liten när man tittar ut i rymden, men inte på något skrämmande sätt. Det känns snarare fint. Att här lever vi. Så små men ändå VI FINNS! :-)
Och norrsken DET är heeelt fantastiskt! Och då har jag ändå inte sett något sådant där enormt. Men tillräckligt för att ändå ta andan ur mig. Både i Umeå när jag bodde där och faktiskt även i Stockholmstrakten. Men en bra bit utanför staden (lite norrut) där det inte fanns gatlyktor eller annan belysning. DET ÄR verkligen magiskt!
Hoppas du får uppleva det någongång!
KRAM!!

Anne-Marie said...

Nej, månen tycks inte direkt påverka hur jag sover och känner mig. Och jag är faktiskt inte någon månfantast.
Norrsken har jag aldrig sett men det måste vara en speciell upplevelse. Så annorlunda och vackert.
Stjärnhimlen tycker jag om. När jag bodde i Lake Shastina kunde man verkligen se Vintergatan och det var fantastiskt. Minns också att ett par killar jag lärt känna i Los Angeles under min första resa dit var helt lyriska när de kom och hälsade på i Enebyberg under en Europaresa. De kunde se stjärnorna vilket de inte kunde göra i LA.
Har du läst "Det blåser på Månen"? Den boken tyckte jag mycket om.
Kramar!!

Hemma på Sjuan said...

Vackra bilder! Månen påverkar inte mig men jag har också svårt att somna ibland men då brukar jag läsa bok. Kramis Suss

Pettas said...

Så jobbigt det låter att inte få sova en hel natt. Åtminstone för mig som oftast sover som en stock hela natten.
Ibland händer det att jag blir "mångalen" men inte alltid, märkligt nog.
Månen,stjärnhimlen är också sådant som fascinerar. På landet ser man allt så mycket klarare än i städer
Kram Annika!

Desiree said...

Jag har också en del problem med sömnen och tar det för vad det är. Sover jag dåligt en natt så tänker jag att då sover jag nog bättre nästa natt då jag är tröttare. Brukar vakna till flera gånger som du och sedan somna om. Kan dock inte säga att jag är direkt kvällspigg. Går jag upp 06:30 somnar jag gärna vid 23 eller någon halvtimme innan.

I loooove vackra stjärnhimmlar speciellt i trakter där det inte finns ströljus som stör. Jag minns fortfarande då vi befann oss i Utha och stannade till vid vägkanten med vår bil för att bara kolla in den makalöst vackra stjärnhimmlen. Något bland det vackraste jag sett. Månen är ju väldigt fin den också men stjärnhimmlar älskar jag ännu mer.
Kramar!

Desiree said...

Ja norrsken skulle jag ju också säga att jag ännu inte har sett men något jag drömmer om att se. Kanske lite extra eftersom jag heter just Norrsken i andra namn.

Anonymous said...

Jag drömmer också om att se norrsken. Hoppas varje gång jag är i fjällen, men hittills har det inte visat sig.
Månen är så vacker, men jag var livrädd för den när jag var liten och skulle sova. Tyckte det var en gubbe som kikade in i sovrummet.
Kram Anna N

Anonymous said...

Jag skulle också vilja se norrsken . Vi har pratat om att åka upp till Abisko man kan ju flyga till Kiruna och sen hyra bil för det är ju lite långt att köra. Jag har väldigt svårt att sova när det är fullmåne annars somnar jag utan problem och kan vakna någon gång på natten bara. Ha det så gott! Kramar/Anita

Bloggblad said...

Där har vi en gemensam kärlek! Ända sen jag var liten har jag älskat stjärnhimlen. Pappa pekade ut stjärnbilder - men jah har alltid bott i städer, så det är bara vid få tillfällen jag upplevt en riktig stjärnkväll. Desto ljuvligare. Nu har jag en app i paddan så åt vilket håll jag än håller den, kommer stjärnornas namn fram på paddan. Himla kul med himlakul!

Jag har alltid haft svårt att somna, är som piggast vid tolv, men när jag väl somnat så har jag svårt att vakna. Jag har dock fått små vita piller som jag räknar som hälsokost, sömn är hälsa...

Eva i Dalarna said...

Sömnen ja, vilket problem den kan vara. När jag kommer hem efter en natt på jobbet (vi har vakennätter) somnar jag oftast direkt jag lägger huvudet på kudden. Men vanliga kvällar - senaste tiden har jag haft så svårt att somna. Kan ligga och vrida mig till bortåt tre på natten. Fruktansvärt irriterande. Kan vara hur trött som helst men direkt jag lägger huvudet på kudden är jag klarvaken!
Månen är vacker, det tycker jag med, men den har aldrig påverkat hur jag sover. Tror jag.

Sahra said...

Jag sover också dåligt. Det här året har jag behövt ta hjälp när jag totalkraschade i början av året. Det gick inte med utan sömn med nytt jobb och allt. Insomningen är värst. Igår låg jag vaken i flera timmar. Till två-tre. Och det funkar liksom inte när jag ska upp vid sex. Särskilt inte som jag dessutom vaknar under de få timmarna. Jag är orolig just nu. Eller inte happy. Och då påverkas sömnen ännu mer. Tycker också om månen och har inga problem med den. Men jag upplever varken mer eller mindre oro med den. Tycker bara den är vacker. Och lite hemlighetsfull. Kram

olgakatt said...

Norrsken har jag sett två gånger, en gång på vintern i Lappland och en gång på sensommaren i Nordtröndelag. Båda gångerna var det häpnadsväckande vackert med gröna draperier som svepte över en svart himmel.
Ett annat himlafenomen jag upplevt är Haleys komet som var jättetydlig här i en hel månad för många år sedan.
Och den kära månen är ju återkommande och var helt bedårande härom natten.

Pernilla said...

Påverkas inte av månen, har aldrig gjort. Sover bra för det mesta fast de senaste två åren har det blivit några uppvak per natt pga en liten herre! :-)
Längtar efter att få sova en hel natt ostörd igen.

Stjärnhimmeln är så vacker, likaså att sitta i en båt när det blivit mörkt och se månen speglas i havet. Tyst och mörkt och magiskt på något sätt.

Har aldrig sett norrsken, skulle gärna vilja. Få se vad för semestrar jag och N kan ta oss för framöver när han blir större, det finns så mycket jag vill göra/se tillsammans med honom.

Ha en fin dag,
Kram

Översätterskan said...

Norrsken hade vi ofta på vintrarna där jag är uppvuxen i Norrland, 10 mil norr om Sundsvall. Det hände dock bara när det var riktigt, riktigt kallt. Det är oerhört magiskt. Det är så intressant det där, någon som aldrig sett det drömmer om det... och vi som såg det ofta tog det förgivet...

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Vad jobbigt med sömnsvårigheter.
Jag har personer i min familj också som har problem med t.ex. att vakna flera gånger under natten.
Önskar att jag kunde dela med mig lite av min sömn till er alla :-)
Den här natten sov jag 12 timmar(!) utan avbrott. Jag har alltid önskat att jag vore mindre morgontrött; därför kan jag mer än gärna dela med mig :-)

Håller med dig om att det är vackert med månen.
Och stjärnhimlen! Håller med dig till 110% när det gäller den!
När jag åkte hem från mormor i måndags var det helt molnfritt, och verkligen HUR mycket stjärnor som helst :-D
Det är verkligen något magiskt över en stjärnklar kväll.

Ja, Norrsken ÄR verkligen häftigt!
Jag har sett det ett par gånger hittills (som du sett på min blogg) och det är verkligen fascinerande!
Dock skulle jag mer än gärna vilja se det på någon plats högre upp i landet; där de riktigt magnifika Norrskenen äger rum.

http://pixelie.webblogg.se/2013/october/norrsken-northen-lights.html
http://pixelie.webblogg.se/2014/september/dags-for-norrsken.html

Håller tummarna att du får möjligheten någon gång att se Norrsken :-)


Hoppas du får en fin onsdag!
MVH /Erica

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Tillägg: Vad jag minns från tidigare var det alltid riktigt kallt när Norrskenet visade sig.
Dock tycks det kanske ha ändrats lite grann?
När jag fotade Norrsken senaste gången, i september 2014 (inlägget "Dags för Norrsken") var det till och med några plusgrader...

Men mina fotofingrar tackar och tar emot ;-D

Channal said...

Så sött att du satt där och sjöng! Mysigt minne! Jag har alltid fascinerats av månen. Det mest magiska jag har upplevt var när en jättemåne steg upp ur havet ute i skärgården en mörk augustikväll. Helt fantastiskt! Har aldrig fått uppleva det igen. Sen stjärnhimlen i Grekland... OMG som grädde på den nattsvarta himlen!! Jätteläckert! Våra ljusa kvällar missar dessa stjärnhimlar. På vintern och hösten kan man se Karlavagnen och Orions bälte.

Jag sover som en gris. Men ibland kan jag ha svårt att somna. Avskyr att bli väckt när jag sover... då är det som om jag har ätit huggorm hahaha!

Det ska ha varit ett fantastiskt år i år för att se Norrskenet! Det skulle jag gärna vilja se. Men det är inga garantier att få se det om man åker upp till Norrland.

Fin dag till dig! Här är det strålande sol, så varmt och skönt! KRAMAR Anna

Anonymous said...

God Morgon Annika! Jag blir totalt mangalen, ser fram emot det varje manad. Min svenska van Inger och jag dansar och sjunger for manen, Moonlight in Vermont, du vet. Pa sommaren badar vi nakna I hennes "pond", flyter pa rygg och tittar pa manen och identifinerar stjarnorna. Min man sajer att han tanker inte "losa ut" oss nar vi blir arresterade!! Man ser hela himlen sa tydligt har uppe I Bergen. Har inte sett norrsken har, daremot I Sverige, Breathtaking!
Blev sa forvanad hur manga som har problem med somnen. Hur kan ni fungera med sa lite somn? Jag vaknar vid 1/2 2 tiden varje natt, da lyssnar jag pa Sveriges Radio pa min Ipod och somnar om igen. Undrar om det ar tryggheten att hora sin barndoms sprak?
Vill ocksa fraga, var far du ideer till inlagg fem dagar I vsckan.

Anonymous said...

Oj! Det där kunde vara jag som skrivit, bortsett från att jag sett norrsken i Österbotten då jag växte upp. Men jag längtar att få se det igen, så någon gång ska jag åka norröver och stanna tills det kommer! Jag sover och vaknar precis som du, bara jag inte funderar på det så går det bra. När månen är i nedan då tycker jag att ja sover sämre.
Mångatan gillar jag också jag släcker ner och bara sitter och tittar ut över vattnet.
Ha det bra
/Helena

Ingela said...

Månen påverkar inte min sömn på något sätt alls. Det som stör min sömn är bekymmer, och dem finns det gott av. Tyvärr.
Om jag sett norrsken? JAA, tusen gånger minst. :D
Och ja, finns inget så magiskt som stjärnhimlen ute i skärgården på sensommaren. Så oändligt många ljusprickar på himlen, och inga ljus någonstans som stör det magiska. Vi brukar ligga på terrassen och kika tills ögonen nästan trillar ur.
Kramar!

Annika said...

Saltis:
Månen...denna underbara måne.
Så härligt att du också älskar den!
Stjärnhimlar också, ja. Ja, visst är det underbart att titta ut över en sådan.
Jag känner mig liten, men samtidigt lycklig. OCH så börjar man viska i mörkret. FAST ingen hör. Jag och Gunnar låg på bryggan den där hösten och viskade.
Ja, det är verkligen ngt alldeles extra.
Norrsken, ja jag vill SÅ gärna se det. Men jag har inte lyckats än. Vet att det ibland förekommer i Sthlm, men det måste vara sällsynt. BRA att du såg det. Det är säkert alla ljus som förtar norrskenet i Sthlm, kan jag tro. Lyckost dig som sett det. JAG hade älskat det!!!
Kramar!


AM:
Nej, det finns många som inte tycker om månen. Så sant.
Den påverkar nog många på ett negativt sätt också. Ja, stjärnhimlarna är otroliga. Det är just på landet man kan se vintergatan. DET är verkligen SÅ speciellt. Ja, vilken otrolig upplevelse. Nej, i städer ser man inte alls stjärnhimlen på samma sätt. Det är så mkt som stör.
Så jag kan tro att killarna fr LA älskade att se stjärnhimlen då de kom till dig i Sverige.
Det blåser på månen....JA, gissa om jag älskade den spm liten!!!
SKULLE gärna läsa om den!
Kramar!!

Annika said...

Suss:
Tyvärr inte mina mina bilder :-)
Jag har försökt fota månen, men KAN INTE!!!
Att läsa är bra, men jag brukar mest ligga och tänka.
Kramar!


Karin:
Jag vet. Men det är vad det är.
Jag har väl vant mig, och tar det för vad det är.
Vad händer då du blir mångalen? HIHI. Ja, det är verkligen speciellt på landet med himlen. HELT outstanding, och det kan inte ens jämföras med hur det är i städerna.
NJUT!!
Kramar!!

Annika said...

Desiree:
Exakt, man tar det för vad det är. Jag är inte så störd av det längre.
Det bara är så.
PRECIS som du säger vet man att det blir bättre sömn natten därpå.
JA, dessa stjärnhimlar!!! OCH månen. SÅ ljuvligt det ÄR!!!
JA; och JA, jag kan tänka mig hur det sen ut i UT, himlen. SOM en saga, kan jag tro. Där är ju landskapet rätt öppet också. Ja, man häpnar. SÅ vackert är det.
Desiree, du måste ju får se Norrsken!! DU heter ju det!! SÅ ballt, minns att du berättat det förr. GILLAR!!!
Kramar!!!!Anna N:
JAG med!
VILL också!!!
Det måste vara både vackert och lite kusligt att se det. Speciellt om det därtill sprakar. SÅ läckert!!!!
Månen, ja, det är många som inte gillar den. OCH visst kan man se gubben i månen vissa nätter :-)
Kramar!!!Annika said...

Anita:
Jag med!
Jag skulle också kunna tänka mig att göra en resa enkom för norrskenet.
Faktiskt.
KAN bara tänka mig hur magiskt det måste vara!
Många som har svårt att sova vid månsken, jag vet.
Lustigt hur olika månen påverkar oss.
Kramar!!!


Bloggblad:
VISST är den otrolig.
På landet kan jag inte se mig mätt på den!
Det går inte att sluta titta. OCH när man som jag är stadstjej så blir det en sådan överraskning när man verkligen SER den. WOW!!
Den appen du har vill jag ha!!!
Ska skaffa mig en sådan. SÅ BRA!!!
Sömnen ja...jag har melatonin härhemma, men tar dem bara vid jetlag.

Annika said...

Eva:
Visst är det knepigt med dålig sömn.
OCH speciellt stressande om man ska upp till jobb och annat.
DÅ man verkligen vill/måste sova.
HATAR det där att ligga och vrida och vända sig halva natten.
USCH!
Månen ja, underbar!!
Nej, den påverkar inte mig heller.
Kram!


Sahra:
FY tusan!
Ja, jag förstår så VÄL att du måste ta insomningstabletter. Det skulle jag också gjort om jag vore du!
Absolut.
Månen, underbar. OCH ja, absolut hemlighetsfull och mystisk.
Kramar!!

Annika said...

Olgakatt:
KAN tro att norrsken är såååå fantastiskt att se!!
OCH jag skulle så gärna vilja se det. HOPPAS att det blir så!
KAN tro att man liksom tappar andan av det fenomenet.
Haleys komet...men så läckert!!
Månen ja, den var så vacker häromnatten...underbar!!


Pernilla:
Nej, inte jag heller.
Den bara finns där, och är vacker. Love it!
Sömnen ja, jo jag kan tro att den blivit upphackad för dig de senaste åren.
:-)
Men, det blir ju bättre och bättre där också ju äldre de blir.
OOO ja, på en båt!!! Minns än fullmånen över Karibiska havet då vi kryssade. OCH i en liten båt är det ju underbart.
Ja, norrsken, det måste vara magiskt.
Ha en fin dag!
Kramar!!

Annika said...

Översätterskan:
Tänk vad härligt!!!
OCH ja, jag har förstått att det måste till ordentlig kyla för att det ska visa sig. Måste vara ren magi att få se det!


Erica:
OMG, att sova 12 h i sträck låter som en önskedröm. Ja, du är lyckligt lottad.
Det är ni alla som har god sömn.
JA, jag kan tro att du ser maffiga stjärnhimlar hos dig då du kommer ut på landet.
WOW. Jag älskar sådant. Det är som en saga.
ja, du har set norrsken, och jag minns ju dina fina bilder.
Underbart.
Magiskt och mystiskt och totalt underbart!!!
Ja, att åka norr om polcirkeln och se dem måste vara så maffigt, och så häftigt.
HOPPAS att jag ngn ggn får se ett norrsken.
AHA, jaha...jag jag trodde också att norrsken krävde sträng kyla. Men det är inte alltid så alltså? INTRESSANT.
KLART dina fingrar gillade det :-)))
Ska kolla på dina inlägg igen.
Ha en finfin dag!!

Annika said...

Channal:
HAHA; ja det måste nog ha varit rätt kul där jag satt liten i natten och sjöng. Tror jag var 2-3 år eller ngt sånt.
Gammal månkärlek.
Nej, sommarnätter hemma bjuder inte på stjärnor, men det gör dem här där det är så mörkt.
De mest magiska månuppgångarna har jag nog sett här, och vid havet. Speciellt under sommaren och under väldigt heta nätter. Mkt, mkt vackert.
Jo, hos mig ser man också de där vanliga konstellationerna som Karlavagnen och Orions bälte och sådant. Men kommer man ut till landet ser man hela vintergatan, och det är så maffigt att man nästan baxnar...
Oj oj...
Det skulle vara läckert att se södra stjärnhimlen ngn ggn.
Lyllos dig som sover så gott. AVIS!!
Lustigt att det varit ett bra år för norrsken eftersom det varit så milt. Men som Erica skriver ovan så behövs ju inte arktisk kyla för norrsken heller.
Kramar!!


Ano som jag tror är Ann :-)
Underbart att du blir mångalen. Isf blir jag också mångalen, men på rätt sätt. JA, den är underbar!!! Inte för att jag går upp och dansar, men jag ligger och tittar på den :-) OCH njuter.
Jadu, lite sömn...
Jag antar att det bara är så för många av oss. Man är van. it is what it is...
No biggie, really.
ÅÅÅå jag älskar SR!! Den appen är min favvis. Lyssnar inte på nätterna. Men annars, speciellt då jag är ute och går.
Mina idéer...?
Ja, säg det...haha...de poppar in i mitt huvud, och när de gör det skriver jag ner dem snabbt, snabbt i min iPhone, eller min dagbok. Direkt, så att jag inte glömmer.
Men, ibland får även jag sitta och fundera....ska skriva mer om detta snart. Lovar.Annika said...

Helena:
Hej, tror du är ny här. VÄLKOMMEN!!!!!
KUL att du känner igen så mkt i detta inlägg. Ja, månen är underbar.
Funderar som du....undrar om jag inte också sover (ännu) sämre när månen står i nedan? TROR faktiskt det...
Norrsken är ngt som verkligen står på listan.
Tror min bror såg norrskenet sådär starkt nånstans i trakten i skiftet Närpes/Korsnäs. Så visst förekommer de även där.
Ha det så bra, och varmt välkommen tillbaka!!!


Ingela:
Nej, inte min heller.
Bekymmer ja, och grubbel. DET kan förstör nattsömn. DET är då säkert...
Ja, Ingela, när jag kom till sommarstugan den där hösten/sensommaren du vet baxnade jag nästan av stjärnorna. KUNDE knappt fatta det. Hela vintergatan. Rubbet!!!!
Totalt ljuvligt.
Blir ni också yra då ni ligger och tittar på dem?
Det blev jag och Gunnar...helt otroligt.
Kramar!!!

Nettan said...

Ja månen och dess faser är speciellt, vi har ju en mån och stjärnfantast här hemma i Wille och många gånger gör vi som Peter och du, lägger oss på en filt och kollar in stjärnhimmlen, det blev mer av den varan när vi bodde på landet och stadsljus inte störde som det gör nu. Jag tycker mycket om stjärnhimlen och den är så rofylld på något vis.

Kramar
Nettan

brysselkakan said...

Det där med sömn är ingen lätt bit. Jag sover också rätt dåligt, eller kanske fel ord för när jag sover så sover jag bra. Men jag vaknar minst en gång per natt, oftast flera, ibland somnar jag om fort i bland tar det längre tid. Vaknar lätt av ljud, som tur är så låter T absolut inte alls på nätterna, man hör knappt att han andas! Det som annars oftast väcker mig är värk, höften, ryggen eller axeln. Då gäller det att hitta en sovställning som inte gör ont eller inte hinner börja göra ont innan jag somnar om.
Numera blir jag väldigt sällan stressad av att vakna och inte kunna somna om, kanske bidrar vetskapen att jag sällan har en tid att passa på morgonen och faktiskt kan sova längre om jag vill.
Och ibland, kanske en gång per år, händer det oerhörda: Jag sover en hel natt utan att vakna!

Annika said...

Nettan:
Visst är den!
Underbar.
Vad härligt med en kille som är så intresserad. På det sättet kan ju du lära dig en massa också. Jag vet, det förtar mkt när man är i en stad. Stadsljusen slukar upp himlen. Längtar till stjärnklara nätter på landet!
Kramar!


Brysselkakan:
Du är som jag , lättväckt. Min sömn blev bättre sen jag började använda öronproppar. Jag kan vakna av minsta lilla, precis som du.
Jobbigt för dig som dessutom vaknar av att ha ont. Inte roligt alls.
Nej, det stressar inte mig heller. Nätterna är som de är, men de hade nog varit väldigt annorlunda om jag hade jobbat. DÅ hade jag blivit stressad av detta.

Anonymous said...

Hej Annika! Det såg ganska exakt ut som på bilden! Från början förstod jag inte alls vad det var! Det rörde sig relativt fort och vilket ljud sen, sprakande liksom! Jag var tvungen att ställa bilen vid vägkanten trots att det motorväg. Men du vet ju själv hur lugnt det kan vara på vägarna i Österbotten, speciellt vid udda tider som just detta var! Tvärtemot dig så sover jag bra förutom när det är fullmåne! Om jag någon har sovit dåligt så slår det sällan fel att det just varit fullmåne :) Kram från Staffan

Annika said...

Staffan:
HEJ vad KUL!!!
Ja, jag kan tänka mig att det såg ut som på bilden. Liksom hela landskapet skulle ju kunna vara därifrån. SÅ coolt att du sett det!
Jag är så avis!!
Just ljudet är jag totalt fascinerad över!! TOTALT. Det är både kusligt och härligt på ngt sätt!
Aha, du körde riksåttan. Fick för mig att det var Strandvägen. DU har begåvats med mammas goda sömn. VAR glad för det, brau!!! DÄR ser man, intressant med fullmånen.
Stor kram bästa DU!!!!