Friday, October 24, 2014

Dricks, Whole Foods och lite om helgen...

Hej, godmorgon och TGIF!!


Alltid lika skön känsla när fredagen nalkas, eller hur?

På fredagarna brukar jag Peter och jag äta lunch tillsammans. Det gör vi annars aldrig under veckan, äter lunch tillsammans alltså.
Peter jobbar (oftast) hemifrån, men han brukar äta lunch någon timme före mig. Dessutom tar han alltid med sig sin mat (macka för det mesta) in på sitt kontor och äter den där.
Yup, yup. He's American, y'all...
Men då det är fredag går vi alltid ut och äter en bit mat tillsammans.


Idag ska vi åka iväg till affären Whole Foods! Whole Foods är en matvaruaffär som mestadels säljer ekologisk mat. Det är en otroligt vacker affär, inspirerande och mysig.
Men dyr.
Jag handlar inte där speciellt ofta. Min veckhandling sköter jag på Safeway eller på Harris Teeter.
Whole Foods är dock kul att besöka då och då, handla lite där, strosa runt samt ÄTA där.


På Whole Foods har de matbarer. Man kan slå sig ner och äta, och maten är sååå himla god!
Peter och jag brukar oftast sitta i fiskbaren, och de har så goda fiskrätter där. OM man inte känner för den fisk de har på menyn så kan man helt enkelt bara knata upp till fiskdisken, köpa en bit fisk, eller skaldjur, ta med den till fiskbaren och sen tillagar kockarna den. MUMS!!!
De har supergoda tillbehör också, goda sallader, gott ris eller potatis. OCH goda SÅSER!! Ja, jag gillar verkligen det här konceptet!
Whole Foods har även andra matbarer där man kan sätta sig, en för kötträtter och en för sushi. De har även mackor, pizza, stora salladsbarer etc.  Trevligt, trevligt. JAPP, och vill man kan man ta ett glas vin, eller en öl, till. Trevligt.
OCH man slipper dricksa. Det står tydliga lappar om det. BRA, och ovanligt.Bilderna har jag lånat från Foursquare!
I USA dricksar man ju annars på restauranger. Hur mycket, 15-20%. Vi brukar oftast ge 20%. Serveringspersonalen har knappt någon grundlön, så de är helt beroende av gästernas dricks.

Minns än när jag var ny i USA, satt i en bar med andra svenskor, och vi dricksade 25 cent eller något sådant.
Jag får skylla på att vi inte visste bättre. Pinsamt.

Jag dricksar även min frisör 20%.
Taxicahufförer förväntar sig dricks. Alltid.
Ja, även andra som arbetar inom servicesektorn bör man ge dricks. Jag vet, det är är inte helt lätt att hålla reda på vilka som ska ha dricks. OCH vilka som inte ska ha dricks.


Får man dålig service tycker jag inte man behöver lägga dricks. MEN då ska servicen verkligen vara usel, eller maten dålig. Självklart ska man klaga om man är missnöjd, det brukar nästan alltid betala sig, så att säga.
De allra flesta ställen vill ju att kunden ska vara nöjd.
Utbudet är stort, och restauranger och barer måste vara rädda om sina kunder. Speciellt i dagsläget då vi ALLA kan recensera på appar och webb-sidor som Open Table, FourSquare, Yelp etc.
Vi är alla kritiker och vi kan alla göra våra röster hörda. DET är restaurangerna mycket väl medvetna om.Helgen så…
Peter ska springa ett “blood and guts” lopp på lördagmorgon, ett så kallat zombie-race. HAHA, det blir nog KUL!!
Jag ska hänga med och fotografera! Rolig grej, tycker jag.
På kvällen fortsätter Halloween-temat med årets Halloweenfest hos Peters syster Suzy!
OCKSÅ mycket kul.
Min kostym?
Givetvis givet gjuten som amen i kyrkan, THE Queen of Halloween!!
Peter ska vara Daryl Nixon från TV-serien The Walking Dead!
Kolla in den här bloggen på måndag så lovar jag att visa bilder!!


Nu önskar jag just DIG en jättefin helg!!


PS, jag lyckas INTE få bukt med den där verifieringen. KOM ihåg att den finns där MOT min vilja. Det konstiga är att vissa av er ser den, och andra av er INTE!! Förrrrrrrbannnnattt irriterande. Förlåt, ska se om jag kan fixa det. Tvivlar tyvärr.

38 comments:

Eva i Dalarna said...

Daryl är min favorit i Walking dead! Så jag ser fram emot bilder på din Daryl ;-) Ha en mysig helg Annika! Här blir det jobb.

Musikanta said...

Härligt med er fredagstradition, förstår att den betyder ännu mer för dig nu när Karolina är borta.

Det är rätt skönt att dricksen nästan är borttagen i Sverige. Men det är klart att man för det mesta jämnar ut summan om man åker taxi eller går på någon finare restaurang med servering vid bordet. På de flesta restauranger idag är det ju kassabetalning som gäller - utan dricks.

Kram från Ingrid som önskar dig en skön och trevlig helg.

Anonymous said...

Åh! Önskar att svenska matbutiker också kunde ha lunchställen inne i butiken! På sin höjd en trött dam som står och demar något man får en halv matsked av...

Bloggblad said...

I Sthlm finns det många ställen där man kan äta i affärer, har jag sett. I Söderköping finns det inte...

Jag ska inte alls fira Halloween, som vanligt, men jag ska åka in till Norrköping om en stund och gå till frissan. Min braiga frissa har flyttat dit... men jag åker ju ganska ofta dit ändå, så jag hänger gärna efter. Tar bara 15 minuter med bil. Tänker käka sushi först, på mitt favvoställe, ett köpcentrum på väg in mot stan har så supergod och fräsch sushi.

Bloggblad said...

P.S. Inga verifieringsbokstäver!

Bloggblad said...

P.S. 2
Jag ger bara dricks vid bordsservering, och inga 20%. Det står tydligt att det inte är någon serveringsavgift, men det hänger ju ändå kvar.
Frissan får inte dricks. Vet ingen som ger dricks där.

Desiree said...

Mysko med veriferingen. Jag ser den inte som tur är.
Härlig helg ni har framför er med Halloween party och allt.
Whole Foods gillar jag jättemycket. Det är ett väldigt bra alternativ till vanlig resturang att gå på. Känns som de har mycket att välja på och bra mat med hög kvalité. Vi kommer försöka hitta en Whole Foods då vi är i Florida i januari och äta där lite nu och då.
Dricks kör man tydligen med här också hos frissan men jag har ännu inte fått riktigt koll på hur mycket.
Kramar och trevlig helg.

Ps. Lycka till till Peter som springer lopp.

Miss Marie said...

Whole Foods verkar så härligt! Undrar hur det prismässigt står sig mot engelska matbutiker, eller europeiska överlag...?

Härligt med lunch tillsammans! Förstår att det kan var tricksigt med dricksen, o surt att behöva dricka även om man inte haft tipptopp service, men som du säger, är den rent dålig ska man klaga! Läste på nåt forum om en servitör som fått typp 200% i dricks, fast hon visste själv att hon hade varit väldigt stressad och överhopad med gäster. På notan hade de skrivit nåt i stil med att paret själva hade varit servitörer och att de sett hur mycket hon hade haft att göra och att de ville ge henne en fin uppmuntran. Det tycker jag var fint! Det är ju inte alltid som dålig service betyder dålig servitör...

eastcoastmom said...

Gillar verkligen Whole Foods, men håller med om att det är dyrt, den kallas "whole paycheck" av en anledning... å andra sidan får man betala en slant för organic, och det är bra för hälsan!
(har aldrig sett verifiering hos dig)

olgakatt said...

Systemet med dricks är egentligen ganska kränkande. Man ska ha vettig lön för sitt jobb, inte vara utlämnad till mer eller mindre generösa kunders välvilja. Men man får ju ta seden dit man kommer....
Jag skulle dra mig för att klaga på serveringspersonal i USA som jag vet riskerar sparken på direkten.

Annika said...

Eva:
KUL!! Ja, jag tror det är makens favorit också!
Ha så trevligt i helgen!!
Kramar!!Ingrid:
Mysigt är det. Vi har gjort detta ganska länge nu. Gillar det.
Hemma tycker jag det är svårt att dricksa, känns som om jag inte riktigt har koll. Vissa säger att man ska ge, andra säger att man inte behöver etc.
Ha en finfin helg!!!
Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan;
Ja det är verkligen trevligt!!!
Haha, ja smakprov ja..inte samma sak riktigt.


Bloggblad:
ja, det finns någon iallafall.
Nej, lika bra lpta bli att fira halloween hemma, det blir ändå fel.
En väninna till mig som bor i en stad nära dig har redan haft påhälsning. REDAN! Hon räknar med att ungar kommer hela veckan och även efter Halloween. Tröttsamt. Bästa låta bli, kan jag tycka.
Trevligt med frissan, och sushi är såååå gott!! De äter jag också då och då. MUMS!!
Trevlig helg!!

Annika said...

Bloggblad igen:
Helt annorlunda i Sverige med dricks, vet inte heller ngn som ger sin frissa dricks. Här skulle man bli hatad om man inte ger sin frissa dricks, true true.
BRA att du inte ser ngra siffror idag!!

Annika said...

Desiree:
Den där verifieringen är kanske som ett spöke? Det är ju halloweentider, trots allt. Vissa ser spöket, andra inte. MOHOHAHAHA!
Nä, jag verkligen NOLL!!
Whole Foods är supermysigt, håller med!! Men det är ingen affär jag veckohandlar i, däremot så trevlig att besöka då och då. Maten i matbarerna så god!!!
Svårt med dricks, och svårt med de olika vanorna i olika länder.
Ha nu en riktigt fin helg.
Peters lopp är mer en "på kul" lopp.
Kramar!!


Marie:
Mysigt är det, Men dyrt.
De vanliga affärerna, mataffärerna är dyra. WF ligger över dem i pris. Ibland larvigt mkt över, och ibland är inte kvaliteten lika bra som man önskar. Men jättefin och vacker! Inspirerande.
Maten där jag bor är dyr till att börja med, och WF ligger över. Sen finns Trader Joes, en annan ekologisk mataffär, den ligger oftast mkt under WFs priser, och är också väldigt trevlig att besök. Men inget ställe jag vecohandlar på heller, för liten för det.
Visst är det svårt med dricks, skitsvårt.
Ja men vad fint med paret som dricksade så mkt, de som observerat servitrisen. Vilken underbar gest!!!

Annika said...

AM:
HAHA, den var BRA!!! Whole Paycheck!! Ska börja använda det.
Ja, WF är fin!!! Men veckohandlar där gör jag inte. Dock är det mysigt att handla där ibland. Gillar ju deras frukt och grönt sååå mkt!!
Ekologiskt utbud är rött stort över lag på samtliga butiker. OCH ibland undrar jag hur ekologiskt WF är, då allt kommer omkring. Men vacker, vacker, vacker är den!!
Så bra att du inte ser verifiering.
Spökkonstigt det där...

Olgakatt:
Ja, så kan man se det. Nu ä det inte så, tyvärr, och det måste man ha i åtanke då man besöker USA. Inte så lätt alla gånger.
Njeaa, jag tror inte personalen får sparken vid ev klagomål. Folk talar ju om vad de tycker här till höger och vänster, och är inte rädda för det. Säkert får sig kocken, servitören eller vad det nu kan vara en tillsägelse. Känner ju ganska många som arbetat som servitörer under skolgång o liknande. Det är dyrt att lära upp ny personal också. Men visst, en usel servitör som får mkt klagomål kan säkert få sparken.

Anna, Fair and True said...

Vad bra att Peter kan jobba hemifrån? Gjorde han det när Karolina var liten också?

Monica said...

Såg också att verifiering plötsligt dykt upp hos bloggare som inte har det och vet att de inte har den inställningen, tror jag kommit på hur det är, när man INTE är inloggad vid kommenteringen så dyker bokstäverna upp, är jag inloggad gör de inte det! Kanske någon extra säkerhet som tillagts.
Som nu kommenterar jag här och bokstäverna dyker upp, skriver dem och loggar in.

Annika said...

Anna FT:
Nej, då jobbade han borta.
Hela hennes uppväxt, i princip. Han har jobbat hemifrån sedan företagets HK flyttade till Nebraska för 4 år sen. Men de har ett kontor i nova också, så där är P ibland.
Det funkar bra så här. tycker jag.


Monica:
Välkommen hit!
Ja, måste vara ngt sådant. Humlan var dock inloggad på sitt googlekonto. ja, det är mkt skumt. Ska googla på det idag. Tycker inte om det. OCH bokstäverna är ju värre än siffrorna, om det är sådana du ser. Det är också märkligt, vissa ser siffror, andra ser bokstäver. FATTAR. NOLL!!!
Ha en fin helg och welcome back :-)

Andra året i Hjo said...

Whole Foods ser väldigt trevligt ut. Ett tag sedan vi var ute och åt, det blir när vi gör Göteborg ett besök. Kanske borde vi gå ut någon gång i Hjo också. Men , men.
Dricks blir det efter en kväll på krogen och i taxin. Ja, det är väl där.

Annika said...

Hans:
Det är trevligt, mysigt ställe.
Ja, gå ut u Hjo också och se vad de har att erbjuda- Dricks känns liksom rätt att ge.
Ha en trevlig helg!!

Anne-Marie said...

Då har du det ungefär som jag hade det när Michael och jag levde tillsammans. Han jobbade hemifrån på nedre plan i villan utanför Mt Shasta. Dit kom hans klienter (han var ju terapeut) och jag kunde vara på övervåningen.
Trevligt att ha en lunchtradition som ni har när ni går ut och äter. Whole Foods har vi givetvis inte där jag bor men jag har nog varit inne i en sådan affär när jag hälsade på Anne i Hillsboro. Minns att det var en fin affär, men dyr.
Det där med dricks är litet förvirrande. Vi har ju inga taxibilar så inget jag behöver tänka på. Hos restaurangerna brukar jag ge mellan 15-20%. I början gav jag nog bara runt 10% eftersom jag inte riktigt kände till "drickskulturen".
Och att ge frissan dricks har vi avhandlat tidigare och jag gör det aldrig och har aldrig fått några sura miner. Vet att en del gör det men det verkar inte vara ett krav här.
Vad är det med alla zombies som det talas om i olika sammanhang här i USA? Jag har inte fått klart för mig varför det är så stort. Kan du klargöra? Kanske ett inlägg? :)
Ha en fin helg! Kramar!!

Annika said...

AM:
ja, ett zombieinlägg kanske vore ngt?
Det beror till stor del på tv-serien Walking Dead tror jag. För ngra år sen var vampyrer i ropet. Nu är det zombies.
Ja, det funkar bra med Peter som jobbar hemifrån. En gång i veckan är han på kontoret, ungefär. Men hans HK är i Nebraska, och där är han inte så ofta. Men numera går det ju utmärkt att jobba på distans.
Whole Foods är fin, men löjligt dyr, tycker jag.
Vet inte ens om den är värd sitt pris. Skulle inte veckohandla där tex.
Nej, jag vet att det är svårt med dricksen. Så svårt. Och ja, sant, man måste komma ihåg att serveringspersonalen har nästan noll i grundlön.
Ja, tänk att du inte dricksar hos frissan. Oroligt!!!
Jag dricksar personen som tvättar mitt hår också, så det blir en dyr historia då jag är hos frisören.
Ha en toppenhelg.
Kramar!!!

Översätterskan said...

Nu har jag sett sista avsnittet av säsong 3 ; - ) Och tycker att säsong 4 är ganska segt faktiskt... av förklarliga skäl. ; - )

Annika said...

Översättskan:
Jaha? Och av vilken serie då???? Förklara gärna.

Channal said...

Nyfiken på kvällens kostym! Du brukar vara helt outstanding!

Det här med dricks tycker jag är jobbigt när man kommer utomlands. Gillar inte det men gör det alltid, ca 15%. Även när vi är ute och äter här hemma ger vi alltid dricks. Men aldrig till frissan!

Whole Foods, vilket fint ställe! Härligt med lunchdate också.

Trevlig Helg och KRAM!! Anna

Trillingnöten said...

Håller med om whole foods! Går dit ibland och strosar och hittar nåt spännande att köpa :) Alltid roligt. Men dyrt ;) dricks är alltid spännande! Dricksade också annorlunda när jag var yngre förresten. Å andra sidan har jag väl också mer pengar nu ;) och mer vett och mer kunskap! Det bästa med att bli äldre! Ha en fin helg!!

Annika said...

Channal:
HHA, kolla Insta framåt natten så ska du få se!!
Jag är The Queen of Halloween!!!
Nu ska jag snart fota ett zombie-race. Ska bli kul!!!
Dricks ja, jag vet, det är svårt. Tycker det är svårt hemma också. Men, jag lägger också dricks hemma.
Här gör jag det alltid. SKÖNT att ni slipper drickas hos frissan. Det är så dyrt iaf...tycker det är lite galet här med det.
WF är jättefint.
Trevlig helg, bästa Anne!!
Kramar!!


Trillningnöten:
WF ja, för dyrt. OCH jag tycker kanske inte det är värt det alla ggr, även kvalitetsmässigt.
Dricks ja...Ja, inte helt lätt. Tur att man blivit lite äldre och klokare, precis som du säger.
Ha en toppenhelg!!!

Taina said...

Whole foods är en kanonfin affär men jag handlar i stort sett aldrig där. Mysigt med matbarerna. Har inte provat det där än.

Halloween Queen!!! Så himla kul med dessa fester. Förstår att du drar ner på smyckandes nu när K inte är hemma så mycket. Det blir liksom annorlunda när man har barn hemma.

Hoppas det gick bra för Peter på loppet ida!

Kram kram

Mrs Clapper said...

Oh ser fram emot bilder!!
Älskar WF, de har så mycket bra mat som funkar för mig ur allergisynpunkt som inte finns i Sverige. Så första stoppet på amerikansk mark blir alltid där. Sist fick 23kg rårispasta flyga med hem :)
Tycker det är en fröjd för ögat att handla där också.
Att det skulle vara dyrt känner jag inte igen mig i, men kan bero på att vi de senaste åren handlat på Ica Kungsholmstorg så prisradarn är nog lite off...

Gretas Gotland said...

Mysigt med fredagslunch tillsammans!
Dricks är s å svårt tycker jag! Vill ju absolut inte ge för för lite. =/

Anonymous said...

Trevlig avslutning på arbetsveckan med gemensam lunch!
Jag har svårt för detta "dricksande". Jag vet egentligen inte om vi har regler i Sverige hur mkt man ska lägga. Jag ger dricks när jag får bra service o bra mat. Däremot vet jag aldrig hur mkt extra jag ska betala.....
Nää, jag gillar inte det där ngt vidare.
Ha en riktigt trevlig Halloweenfest (som om jag behöver säga det!!)
Kramar från Anette

Fröken L said...

Låter som ett jättemysigt ställe.
Jobbigt att hålla reda på det där med dricks. Skönt att slippa det här hemma även om jag ibland ger dricks ändå och nästan alltid avrundar jag uppåt. Hoppas ni hade det trevligt på Halloween-festen.

Kram Linda

Charlie sa ... said...

Jag ligger så efter!! Missat alla dina härliga inlägg. Först och främst, skön att svärmor är bättre!!

Jag älskar Whole Foods och gillar skarpt er med food bar. Det har inte vår. Plus för det! Så roligt med race och halloweenfest. Jag ser på Insta att ni har överträffat er själva….ser helt fantastiskt ut Annika!!

På tisdag reser jag till Atlanta och kommer hem sent torsdag så tyvärr blir det inte så mycket internat framöver heller. Men jag har halloweenspanat och ska dela med mig. Längtar efter ditt pynt!!

KRAM!!

Annika said...

Taina:
WF är fin, men så larvigt dyr. Därför blir det inte av att jag handlar där heller + att jag inte hittar allt jag vill ha där heller.
Matbarerna är såååå fina!!!
Halloweenfesten då kul!
Ja, nästa år ska jag dra ner. Det här året släpade jag fram hela skräckbiten :-)
Loppet gick fint.
Kramar!!


Mrs Clapper:
Nu ligger de ute :-) Bilderna!!
WF ä jättefint. OCH det är ju toppen att du hittar en massa saker där som passar dig.
Då förstår jag att du handlar där.
Dyr är den, bor i ett dyrt område till att börja med, men WF ör dyrast.
Ibland kan det ju absolut vara värt det iaf!

Annika said...

Greta:
Mkt mysigt.
Jag vet, jag vill inte heller ge för lite. Pinsamt.Anette:
Ja, det gillar vi!!
Tycker du resonerar helt rätt i Sverige. Där har de ju ordentliga löner till att börja med. avtal och annat.
Det är annat här.
Egentligen ska man ju bara ge dricks när ngt varit extra bra. SÅ sant. men det funkar inte så här. Men hemma, yess!!
Festen så KUL!!
Kramar!!

Annika said...

Linda:
Mysigt och gott är det!!
Dricks är knepigt.
Bra att man egentligen slipper tänka på det hemma.
Tycker det är bra att avrunda som du gör!
Kramar!!


Lotta:
Tack!!
Ja, lite bättre med svärmor, men inte bra.
WF är bra, men lite för dyr. Matbarerna är fina!
HAHA; tack!!!
Ja, det var så roligt att sminka upp sig!!
HA så kul i Atlanta!!
Mitt pynt känns lite trist iår, tycker jag. Men jag ska visa upp det :-)
Kramar!!!

alegningela said...

Konstigt, jag lämnade en lång kommentar här i går, men den tycks ha försvunnit ut i cyberrymden.
Eller har du sett den?

Nu förstår jag vad som hänt. Jag har tydligen inte kunnit tolka ordverifieringen, så jag har fått en ny att skriva in, men trott att allt varit ok och klickat mig härifrån. Fy fasen vad det är jobbigt med de där bokstäverna. Nu fick jag dem inte rätt på första försöket heller.

Annika said...

Ingela.
Nej, det har jag inte gjort. Finns inte i filtret. SKUMT!!!
Ja, jag kan tyvärr inte göra ett skit åt det där med verifieringen. Verkar vara ngn ny blogger/google grej. OCH bokstäver därtill...fy tusan. Mkt bättre med siffror då...
Helst skulle det inte vara ngt alls. MORRRR!!!