Wednesday, November 27, 2013

Den om Thanksgiving

Imorgon är det Thanksgiving i USA.


Thanksgiving är den ALLRA största högtiden på hela året. Vi kan nog fastslå att så gott som varje amerikan firar Thanksgiving på något sätt.
Helgen är helt religionsfri, och det är det inte så många andra helger som är under året. Ja, den 4 juli förstås. Men, Thanksgiving är--och förblir-- storhelgernas storhelg.

Där julen är högljudd och glittrande är Thanksgiving lågmäld och anspråkslös.
PÅ Thanksgiving är det mat och familjesamvaro som gäller. Ingen hets, ingen stress.
Ja, självklart är det nog så stressigt för den/dem som står för maten. Allt ska ju vara gott då det är dags att slå sig ner vid middagsbordet. Att steka en kalkon på 12 kilo (jodå, en sån har min svärfar köpt) kräver sin lilla planering. Nu förstår ni varför amerikanska ugnar är SÅ stora. Just det, en stor kalkon måste få plats. Kalkonmidddag är vanligt på juldagen också. Då äter man, i stort sett, samma mat som på Thanksgivingdagen.




Det gäller att börja i tid med planeringen av middagen, och inköpet av varor.

På vårt Thanksgivingbord återfinns alltid följande rätter.

* Kalkon
* Stuffing (eller dressing som det ibland kallas). Stuffing består av bland annat brödkuber, selleri, lök, äpple, tranbär. Det är detta som är inkromet i kalkonen. Men, man har också alltid stuffing som tillbehör under middagen. Det finns massor med recept på stuffing. Det är bara att surfa runt på nätet.
* Creamed corn. Det är majskorn som kokas upp, och i dem blandar man smör, cream cheese och kryddor
* Gröna bönor. Gröna bönor av något slag är ett måste på Thanksgivingbordet
* Cranberry sauce. Tranbärsgele
* Sweet potatoe gratäng med marshamallows. Kära ni, dissa inte denna rätt. Den är UNDERBART god. Jag skulle önska att jag kunde ge er ALLA ett smakprov via datorn. Den smakar av pepparkaka, sötpotatis och marshmallows. Min svenska familj i Stockholm har helt anammat denna rätt. Peter och jag lagar den alltid på juldagen hemma då vi är i Sverige. Vi står alltid för juldagsmiddagen då, kalkon med dessa tillbehör.
* Turkey gravy. Sås gjord på skyn som blir då kalkonen ugnsteks.
* Potatismos (tror vi skippar moset iår. Svärfar ska göra en risrätt istället. Jodå. det kan bli carb-overload)
* Bröd
* Collard greens. Detta tillbehör ÄLSKAR jag. Det kommer från södern, och första gången jag åt det föll jag som en fura. Nyttigt är det. OCH så förgrymmandes gott när det görs a la svärfar Pete.










Till efterätt har nästan ALLA amerikanska familjer någon slag paj:

* Pumpkin pie med vispgrädde (grädden KAN komma från sprayflaska. YUK!!)
* Pecanpie (min svägerska gör en som är himmelskt god)
* Äppelpaj
* Banana pudding







Imorrn vet jag att det hos svärföräldrarna blir både pumpkin-pie pch pecanpie till dessert.

Matkoma?
Ja, det inträffar som ett brev på posten efter en stadig Thanksgivingmiddag. Alla är så mätta då att man kollapsar på närmsta soffa.
Vad vi gör då?
Jo, då kollar vi alla en julfilm, tex Love Actually, The Holiday, Elf eller någon annan klassiker. Det är mysigt.


Svärfar måste självklart få hjälp med disken, så jag vet att vi alla kommer att hjälpa honom innan vi “dör” i sofforna.
Maten hjälps vi också åt med. Jag fixar gröna bönor-rätten och creamed corn samt ett par smårätter vi äter under “drinken”. Självklart gör svärfar det mesta av maten. Han är en superduktig kock. De år vi varit hos min svägerska har hon gjort det mesta av maten, även hon är en gudomlig kock.
Jag är glad att Peter kommer från en familj som firat så fina Thanksgivings.
Det är de som lärt MIG älska denna underbart fina helg.


PÅ Thanksgivings morgon är det julparad från New York City på TV. Ni vet, Macy’s Thanksgiving Parade. EN SANN klassiker i USA.
Den tittar vi på i sängen medan vi mumsar på croissanter och dricker te. SÅ mysigt. Det har Peter och jag haft som traditon innan vi ens hade Karolina i våra liv.



Thanksgiving i USA betyder också amerikansk fotboll på dumburken. Tror det visas tre NFL-matcher under Thanksgiving.
Ack JA!! Alltid denna förbannade sport. Men, ja, det är en traditon.


Dagen efter Thanskgiving kallas The Black Friday!
Det är den dagen som sparkar igång julhandeln i butikerna. Ni kan ana att det är lockpriser.
Förr om åren var Thanksgiving en lugn dag då ALLA affärer var stängda.
Icke så längre...
NU ser jag att många butiker öppnar vid 20:00 på Thanksgivingkvällen, och sen har de öppet HELA natten! SICK MUCH?
Vad fasiken!! Kan inte folk bara vara hemma och ta det lugnt. Drar det verkligen SÅ mycket i shopping-tarmen?
Jag tycker det är bedrövligt. Främst för alla de som är butiksanställda, men även  konsumenterna. Vem är DU KONSUMENT som måste ut och handla mitt i natten??? Herregud, give it a REST, already!
Ja, man kan fynda, men det måste finnas gränser.

Till sist.
Thanksgiving firas till minne av de pilgrimer från England som kom med The Mayflower till Playmouth Rock i Massachusetts 1621.
De delade en måltid med indianerna. The first American Thanksgiving.
Resten är, som man säger, historia…


OCH till allra sista, Thanksgiving är startskottet för The Holiday Season här i USA.


30 comments:

Desiree said...

Happy Thanksgiving Annika! Är säker på att ni kommer få en underbar helg med massor av gott att äta. Det blir Thanksgiving middag för oss också imorgon hos Amerikanska vänner. Kul!
Hi hi 12 kg kalkon! Då fattar man att amerikanska ungnar måste vara större än de som finns här i europa. Vi hade ju en kalkon på 6 kg i lördags och jag tyckte den var stor så en dubbel så stor som ni har hade aldrig fått plats i en europeisk ugn.
Underbara bilder. Njut nu och ha det gott hela helgen lång.
Kraaam!

eastcoastmom said...

Happy Turkey Day!
De första åren i USA firade vi med amerikanska vänner och deras släkt, det var kul, trevligt och intressant att se hur ett äkta amerikanskt firande går till. Sedan har vi firat med våra internationella vänner, nån enstaka amerikan - men vi har alltid de där klassiska rätterna på bordet.
Black Friday, för att affärerna ska hamna på black i bokföringen, alltså gå på plus... Har aldrig varit ute och handlat då.

Annika said...

Desiree:
Tack, och detsamma. Tycker det är så roligt att ni firar så amerikanskt i Basel.
Flyttade jag hem skulle jag absolut se till att fira Thanksgiving.
12 kilo kalkis ja…japp. det är därför amerikanska ugnar är SÅ stora. Fniss.
Svärfar har ju två ugnar också, och det behövs.
sex kiloa kalkis räcker rätt långt också. Svärfar kommer att få mkt rester.
Tack, jag jag ska NJUTA
Härligt!
Kramar!!


Eastcoast:
Happy T-day till dig också :-)
Ja, ni verkar ha haft mysiga Thanksgivings. Både med amrisar och i er internationella grupp.
Mysigt.
Black Friday är väl OK (bara jag slipper ge mig ut i svinottan).
Men att den börjar redan på Thanksgivingkvällen är SJUKT.
OCH att butikerna är öppna hela natten.
Gillar inte sådant.
På fredag har vi en mysig dag i Reston Tpwn Center med parad, lunch, bio, drinkar, sjunga in julen och en god middag. Love that day!!
Kram!

Esther said...

Som vanligt lika välskrivet och informativt hos dig, Annika.
Tack för all information om Thanks giving.
Önskar det fanns något liknande i Sverige.
Ha en fin dag!

Erica said...

MYSIGT inlägg :D Dukningen på första bilden ser så fin ut, och allting ser så GOTT ut!
Ända sedan jag började läsa din blogg har jag tyckt just den där gratängen med marshmallows ser så mumsig ut :D
Och oj! Det var en rekordelig kalkon ;D Räcker till många, kan jag tänka mig :) Liiite annorlunda än vår julskinka...
Kan verkligen tänka mig att man inte slipper undan matkoman efter en sådan måltid. Lite som paltkoma, men ännu värre ;)

Och jag håller verkligen med; jag tycker också att konsumtionshetsen (speciellt kring jul) har gått överstyr! Nu har vi ju ingen black friday, men jag kan tänka mig att det är hysteriskt i butikerna. Tror nog att jag hade hållit mig undan den dagen ;)
Jag tycker det är lite störande att "mellandagsrean" numera börjar redan på annandagen (ibland, vissa butiker, redan på JULDAGEN!) Jag menar; det heter ju mellandagsrea av en anledning... Skulle inte förvåna mig om det några år från nu börjar redan på julafton... typ "Gör din sista-minuen-shopping på ----s mellandagsrea!" Nej fy!
Samma med Skyltsöndagen. Förut var det en dag då butikerna var stängda, men vissa aktiviteter utanför. Nuförtiden är det ytterligare en dag då alla affärer ska ha extraöppet. Den gamla, härliga julkänslan försvinner, då det bankas in i oss att vi ska hinna handla så mycket som möjligt under en månad...
Nåja, nog om detta ;)

Jag hoppas att ni får en riktigt MYSIG och trevlig Thanksgiving!
(Är det långhelg för skolorna, eller är de lediga hela veckan?)

MVH /Erica

Lisa said...

Happy Thanksgiving Annika och njut av helgen tillsammans med la famiglia. Oj vilket underbart inlägg, vilka bilder! Blir alldeles varm om hjärtat...rätterna ser gudomliga ut...kul att det är svärfar som star för maten (kalkonen). 12 kilo...haha! I min ugn far vi plats med max 3 kg!
Synd att shoppandet drar igang redan pa Thanksgivingkvällen. Det är lite överdrivet tycker jag.
Kramar, Lisa

Anna, Fair and True said...

Kom att tänka på ett avsnitt av "Men with babies" (eller vad det heter) där de ska äta vad pilgrimerna åt på Thanksgiving och alla var missnöjda med tjejen som anordnade (ena killens exfru som bor i samma hus). På den gamla tiden hade de ju inte alltid tillgång till kött eller iaf inte så mycket kött.

"Culinary historians believe that much of the Thanksgiving meal consisted of seafood, which is often absent from today’s menus. Mussels in particular were abundant in New England and could be easily harvested because they clung to rocks along the shoreline. The colonists occasionally served mussels with curds, a dairy product with a similar consistency to cottage cheese. Lobster, bass, clams and oysters might also have been part of the feast."

Annika said...

Ester:
ÅÅÅ tack, du är alltid lika snäll.
ja, det är en fin helg. Skulle väl inte direkt passa in historiskt hemma kanske.


Erica:
TACK!!
Å vad jag blir glad över dina snälla och fina ord.
Thanksgiving är en jättefin helg.
Bilderna är fråm melindas hus, min svägerskas. Hon gör alltid så fint och mysigt.
Ja, matkoman är enorm efteråt. Säkert liknar det paltkoman. Har aldrig ätit palt, men skulle GÄRNA vilja!!!
JAPP; Erica, tror också att mellandagsresan kommer att flyttas fram.
OCH jag håller helt med dig om att det är fel.
Det stör mig så.
ja, nog för att man förstår att butikerna ska in stora summor i december, men det måste finnas gränser.
jaja, det är vad det är…
Tack Erica, det ska bli mysigt med denna fina helg.
Skolorna i vår kommun slutar vid lunch idag, och de är lediga imorrn och fre. Underbart.
Ha en fin dag!!!

Annika said...

Lisa:
TACK vännen, dina ord värmer.
Jag blir SÅ glad över det du skriver.
Svärfadern ja, det är en kock det. OCH han köper alltid skitstora kalkisar.
HAHA!!!
ja, det där med shoppingen stör mig enormt!!
GAAAHHH!!!
Kramar och tack!

Anna FT:
Ja, vem vet vad de egentligen år? KNAPPAST sweet potatoe gratäng iaf :-)
Känner inte till det avsnittet du skriver om, har inte sett den serien.
men komiskt om ngn verkligen skulle försöka återskapa vad de åt på middagsbordet. MÅNGA sura miner skulle följa i dess kölvatten, hahahahaha!!!!

Miss Marie said...

Love it! Thanksgiving är en högtid som jag gärna skulle fira, absolut! Synd att den inte importerats till Europa!

Annika said...

Marie:
TACK!
Mkt mysig, men också mkt svårimporterad pga bakgrunden.

brysselkakan said...

Pecanpie! Kan du inte se till att få din svägerskas recept?
Du lär rulla fram på din PW efter helgen ;-)

Anonymous said...

Black Friday:

Because only in America
people trample others for sales
exactly one day after being thankful for what they already have.

Kom in på min Facebook.

Att inte kunna lämna Thanksgiving till familjen är olustigt, för att säja det med ett hyfsat uttryck.

Tänk på all som arbetar i butikerna och kanske måste köra långa vägar till jobbet och sen stå vid en kassa-apparat och le och vara artiga mot ALLA hela natten!!! Det är nånting som inte stämmer, IMHO.

Sen, dagen efter juldagen, är det rusning till butikerna för att byta ut eller lämna tillbaka julklapparna.

Ruth i Virginia

Martina said...

Helt galet vad tiden gar fort! Jag kommer ihag allt (nej okej da kanske inte precis allt) du skrev om Thanksgiving förra aret. Och det känns som om det vore för nagon manad sen!

Jag gillar Thanksgiving. Eller det lilla jag vet om högtiden. Jag tycker att den är fin pa nagot sätt och tycker att vi alla borde ha en san högtid istället för Halloween till exempel. Ja sorry, jag vet att du är fel person att skriva det till.

Och jag skulle älska att fa äta en Thanksgivingmiddag! Det verkar sa knäppt och amerikanskt men samtidigt gott pa nagot knasigt sätt. Jag menar... potatisgratäng med marshmallows!!! Galet. Men det vore kul att testa nagon gang.

Hoppas ni far en jättefin Thanksgiving!
KRamar

Anne said...

Happy Thanksgiving Annika!
Åhhh, jag blir hungrig. Jösses vad läcker mat från bra kockar ni har att vänta imorgon. Vilka fina Thanksgivingtraditioner ni har, definitivt i äkta, sann Thanksgivinganda som nog de flesta firar på. Jag förstår till fullo att du kommit att älska högtiden och tagit den till dig.
Sötpotatisgratängen med marshmallows tror jag att först hörde om hos dig, sen dess har jag sett den, blivit serverad och ätit den och jag tycker du har så rätt när du säger att dissa inte det här, det låter skumt men icke.

Pecanpie är min favvisdessert, är inte alls särskilt förtjust i pumpkin pie. Men det finns ju nåt för alla.

Minns er fina tradition att se nån film efter middagen, mysigt!

Sporten ja, oundvikligt... Men många tycker ju DET är minst lika viktigt och bra med Thanksgiving som allt det andra...

Tack också för rolig och bra kommentar hos mig igår. Har inte hunnit skriva nån svarskommentar, men gillade det du skrev så tack!

Kram!

Staffan said...

Hoppas att ni får en underbar thanksgiving imorgon, när våra svenskamerikanska vänner bodde här hemma i Sverige firade vi alltid thanksgiving med dem och åt gudomligt god kalkon, det är något jag saknar nu.
Kvar på min laga mat utmaning för i år finns just kalkon så det ska vi laga under julhelgen, får se om jag vågar mig på rätten med sötpotatis.
Hoppas nu att dagen blir fantastisk imorgon.

Kramar
Nettan

Anne said...

Och jaaaa, helt galet med affärer som öppnar kl 20 på torsdag!!!
Inte en utveckling jag gillar.
Kikade igenom de sk doorbusters erbjudanden från Target och Best Buy (de som bla öppnar 20) och tyckte inte ens att det var några riktigt exceptionella super deals. Kan väl tycka det börjar kännas lite som man lätt kan bli lurad nuförtiden, det är inte såå bra deals utan äldre produkter. Såg en kindle säljas för 100 på Target och Best Buy och annonseras stor som doorbuster (ordinarie pris 200) men den upplagan säljs inte mer av Amazon, den är gammal och då den såldes av Amazon kostade den lika mycket. Såå...känns inte som den deal de vill få kunden att tro det är... Visst, det finns säkert bra deals man KAN fynda och vem är jag att säga, inte så jag är nån expert direkt men det bara känns som det här ändrats också. Inte samma deals det en gång var...

Nettan said...

Oops, såg först nu att maken var inloggad på google, därav fel namn i början av kommentaren!
Sorry!

Nettan

Annika said...

Nej då, jag blir inte alls sugen på all den goda maten du visar upp, inte alls... (snålvattnet rinner och jag känner att jag vill också fira Thanksgiving tillsammans med nära och kära). Hoppas ni får en riktigt mysig Thanksgiving-helg!!

Kram!

Moster Mjölgumpa said...

Jag testade att göra en sweet potato gratäng för ett par veckor sedan. Jag kan meddela att den inte blev uppäten. Kanske behöver man vänja sig. Jag kunde inte riktigt avgöra om jag tyckte att det var en varmrätt eller efterrätt;-)

Lotta said...

Happy Thanksgiving my dear!!!

Vad fint inlägg, bilderna är jättehärliga och jag kommer i stämning. Önskar er en fin dag imorgon. Så mycket gott ni kommer att kunna välja på...!

Makens paradrätt är nog just denna...vi har en på 16 lbs in kylen ;) Massor av grönsaker till och hemmagjord paj med mycket äpplen, det ska pösa över nästan.

Black Friday - skippar't!

KRAM och tack för den sköna känslan jag fick!!!

Cari said...

Tack
för din underbara beskrivning av helgen.
Sitter här och blir tårögd.
Önskar dig och familjen allt gott.
Kram

Pettas said...

...och nu är det snart black friday och du har troligen ätit dig mätt som en plätt på allt det goda som bjuds en dag som denna.
Utan att dissa så får jag bara inte ihop marschmallows med potatis;) En fördom förstås.
Allt gott!
Kram
Karin

Camilla said...

Åh, vilken massa mat! Jag gillar kalkon och kanske ännu mer såsen. Den är ju såå himla god.
Härligt att fira med hela familjen och bara ta det lugnt.

Apropå Black Friday så har nu detta fenomen flyttat hit. Har sett i flera reklamblad att man skrivit om detta och såvitt jag kan komma ihåg så är det första gången.
Själv hoppas jag det och tar en tur till slottets julmässa istället.

Kram

Annika said...

Brysselkakan:
Det receptet kommer fr Food Network. Hon skulle kolla upp.


Ruth:
HAHA, jag såg det där på FB jag också.
SÅ sant!!
Jag hann inte till affären i lördags. Hade fullt upp med att göra mitt hus redo.
Men jag hoppas kunna komma en annan helg.
USCH ja, tycker extremt ILLA om det där att Black Friday har inkränktat på Tgiving.
Stackars, stackars personal.
Hoppas du hade en fin helg!!


Martina:
Ja, jädrar vad tiden går fort.
Mail till dig kommer, har inte hunnit.
OM du inte hört från mig på ett par dagar så HOJTA!!
Men jag ska försöka få iväg ett svar idag. Rent krasst är det det jag skrev i min kommentar Camera+.
Photoshop Touch etc.
Återkommer dock idag om det.
SVÅRT att importera Thanksgiving till Sverige. Det går inte, men den är vacker.
Däremot har man importerat Black Friday…Jo'rå-så-att….
Ah, sweet potato gratäng är sååå gott.
Kramar!!

Annika said...

Anne:
Mums vad gott det var allting.
Ska faktiskt laga en egen kalkonmiddag med alla trimmings på fredag. MUMS!!
Hoppas er middag var fin och god!!
Ska bli spännande att höra om den sedan.
Ja, de där door busters de hade på butikerna var inte mkt att köa i dagar för.
Peter och jag kollade också.
nej, jag tycker extermt illa om att BF smugit sig in på TG.
Kramar!!


Nettan:
TACK!
Vi hade en jättefin middag.
SÅ god.
Förstår att du saknar den mat som era amerikanska vänner bjöd er på.
TESTA du sweet poratoe gratängen. Massor med recept på nätet.
KRAMAR!!!


Annika:
HAHA!! Jag förstår :-)
TACK, vi hade en finfin helg.
Kramar!!

Annika said...

Moster M:
Så trist då.
Jaja, alla kan inte gilla den :-)


Lotta:
Detsamma till dig.
HOPPAS ni hade det riktigt mysigt och GOTT!
Nu är det måndag igen.
Skippar också Black Friday, iaf vd gäller att handla som en galning.
Orka liksom :-)
KUL att du gillade inlägget.
KRAM!!


Cari:
OCH tack för dina fina ord.
KRAM!!

Annika said...

Karin:
Du måste prova att göra rätten, och servera den till just kalkon med god sås och tillbehör. Passar som hand i handske. MUMS!!
Recept finns överallt på nätet.
OCH ja, tack, nu är helgen över. Så fin den var.
På fredag ska jag dock fixa min egen kalkonmiddag. MUMS!!
Hoppas helgen var fin.
KRAM!!


Camilla:
JA; jag håller med, såsen så god.
MUMS!!
Ska göra en egen kalkon på fredag. MUMS!!
LARVIGT med Black Friday i Sverige. SÅ töntigt.
Du gjorde rätt som begav dig till slottet istället.
KRAM!!

alegni said...

Herregud, så rörd jag blir när jag läser denna text. Thanksgiving skulle jag gärna också fira - precis på samma sätt som ni gör...

Annika said...

Ingela:
AWWWW…tack, mitt hjärta blir alldeles varmt över dina fina ord!!
Thanksgiving ÄR jättefint. Men jag tror inte man ska importera den.
Kramar!!