Friday, August 02, 2013

VAD?? VADDÅ? Fredagspunkter.

Fredagsvänner!

Vad sägs om ÄNNU ett punktande?
Är ni GAME?

Isåfall kör vi på det. För, som jag sa igår, blir det inget mer punktande på länge  då det blir bloggsemester, sverigebesök och annat.
Så varför inte smida medan järnet är varmt?

* Fjärilar
Då jag tittade ut på min baksida igår såg jag mer fjärlilar än jag någonsin sett förr samtidigt.
De svärmade runt en buske som måste ha varit som rena, rama godiset för dem.
OJ OJ!!
Jag sprang upp och hämtade Canon (inte ajfånen denna gång) och fotade skönheterna. DET är lättare sagt än gjort för de sitter ju inte stilla och “posar” precis.
Jag älskar fjärilar. De är sommarens vackraste insekter.  Detta är vår ALLRA vanligaste fjäril där jag bor.  Den är stor och vacker och går här under namnet Eastern Tiger Swallowtail, eller på latin; pailio glaucus. Den svarta heter Spicebush Swallowtail, eller på latin: papilio troilus











* Way Way Back!
SÅ heter en UNDERBART fin film som Peter och jag såg på bio i söndags.
En så kallad “coming of age” film.
Den handlar om en pojke som är 14 år. Han följer med sin mamma (Toni Colette) och mammans nya pojkvän (Steve Carell) och pojkvännens egenkära tonårsdotter till pojkvännens strandhus i Massachusetts en sommar.
Pojkvännen är ett smärre as, och i den lilla kuststaden finns ALLA sorters lustiga människor.
Underbar känsla i filmen, men även tårar.
Jag tycker ni ska se denna fina, fina film.



* Grilla
Det bästa med sommaren är att grilla, ialllafall när det kommer till MAT och sommar.
Peter och jag gillar att köra lite olika recept, och ikväll ska vi prova att grilla något vi aldrig provat på förr. Det blir t-bonesteak med svartpepparsmör och grillad potatis.
Eftersom vädret är strålande idag blir det säkert en toppenkväll. Bäst att införskaffa lite god Prosecco också.

* Lightroom vs. Photoshop.
Jag måste ifrån iPhoto. Jag står inte ut med det bondprogrammet. HUR kan Apple ha ett så uselt bildredigeringsprogram? Det var fasiken så mycket bättre det som Windows hade då jag hade min Sony Vaio, My Pictures. Bättring APPLE!! BÄTTRING!!
Gillar dock enkelheten med iPhoto. Jag har fått för mig att Lightroom är enklare, och mer rakt på sak, än Photoshop.
Jag vet att de flesta av mina fotograferande vänner är på semester nu. Men är det någon som kan råda?
Det Photoshop-program jag kommer att välja blir Photoshop Elements 11 isåfall.


* Ser fram emot!
Just nu ser jag mest fram emot vår collegturne med avslut på Cape Cod!
OCH mitt Sverigebesök då vi kommer hem från resan.
Sedan, förstås, att ta en sväng hemåt till Norden + en trevlig helg, förstås.


Önskar alla en fin fredag och en toppenbra augustihelg!

29 comments:

Erica said...

Det gör ingenting! Punkter är KUL! :D

Vilka vackra bilder du fick på fjärilarna! Vad roligt att få tillfälle att fota sådana :D Men håller med; de sitter inte still... ;)

Angående redigeringsprogram så är jag ju, som du vet, en inbiten Photoshop CS-nörd. Jag är totalt fast på just det programmet, så jag har svårt att rekommendera just redigeringsprogram.
Frågade min syster, som tidigare använt Photoshop elements, vad hon tyckte. Hon gillade det inte, då hon tyckte det var så knepigt och att det var så mycket funktioner från Photoshop som inte fanns i Elements.
Men det är ju såklart olika från person till person. Frågar man någon annan kan den personen ha gott att säga om programmet.

Lightroom har jag aldrig testat, så kan inte säga något om det tyvärr. Men i likhet med PS så används det också av professionella fotografer.

Jag kan tipsa om sidan http://moderskeppet.se
Där finns bl.a. tips och annat om just Photoshop, Elements och Lightroom.
Jättebra sida som jag använt mig ganska mycket av :D

Hoppas du får en riktigt FIN fortsatt sommar med de aktiviteter ni har inplanerat! :D
MVH /Erica

Taina said...

Goood morning! Hahahaha tyvärr kan jag inte hjälpa dig om fotoredigeringsbiten. Det får experterna ta! Dina bilder på fjärilarna är helt suveräna! Vi har massor av dem här då vi har "fjärilsbuskar" som de gärna sitter och mumsar på eller vad de nu gör. Chillar bara kanske?

Få se om jag får med mig Jonas på bio idag. Liisa ska på sleep over och då kan vi ju passa på. Tack för tipset.

Grilla hör sommaren till. Och så lätt!

Happy Friday!

Kramar!

Nettan said...

Åh punkter i dag igen! Gillart!
Även här ligger prosecco på kylningen inför kvällens grillning. Varm och skön sommarfredag har vi!

Vad härlig filmen verkar vara, en film i min smak.
Ha en ljuvlig fredag!

Kramar

Nettan

Annika said...

Erica:
Tack, det är bra det!
Sen blir det punktglest ett tag.
Tack, roligt att du gillar fjärilsbilderna.
Det var sååå fint då de var så många. Ska bli kul att se om de är där idag också.
Njeaa...jag har nog ingen lust att betala så mkt som CS kostar, faktiskt. Det är ju asdyrt.
Jag får forska vidare.
Ngt nytt måste införskaffas iaf.
Ha en finfin fredag!!

Taina:
Morning!!!
TACK, vad kul att du gillar bilderna.
Ja, fjärilar är så fina. Tror jag ska skaffa en fjärislbuske på framsidan. Denna buske är nog ngt slags ogräs, men vad gör det när fjärilarna älskar den!!
Filmen är UNDERBAR!!
Grillar är verkligen mysigt.
Ha en fin fredag!!
Kramar!!


Nettan:
TACK!!
Ja, idag igen!! :-)
Prosecco är verkligen mitt sommarvin nummer 1!!!
Filmen är superbra!!! Se den då den kommer!!
Ha en jättefin fredag!!
Kram!!

Miss Marie said...

Jag kör fortfarande med Picasa, men skulle gärna lära mig nåt annat program! Men man ska ha en tiden också... En dag! :)

Den där filmen verkar vara helt i min smak, den ska jag kolla in när den kommer på dvd! :)

Annika said...

Marie:
Picasa ja, det har jag med. Men använder det sällan.
Jag vet det tar tid när man ska lära sig ett nytt program. Får besök av en reklamare när vi kommer tillbaka fr Boston och han kan nog hjälpa mig med grunderna iaf. Jaja, forskningen går vidare.
Filmen är UNDERBAR!! Se den sen!!

Esther på semester said...

Trevligt som alltid hos dig, Annika.
Bilderna på fjärilarna är jätte fina!!
Trevligt vecko slut!

Lisa said...

Vilka fantastiska bilder!!! Älskar ocksa fjärilar. Tyvärr ser man inte alltför manga här längre. Tycker det har blivit mindre & mindre fjälrilar för varje ar. Det är stekhett ute & jag känner mig toksvettig mest hela tiden. Inte att tänka pa nagon grillning här inte...jag som annars älskar bbq! Mycket kul ni har att se fram emot!
Ha en bra fredag!
Kramar, Lisa

Lisa said...

The heat...the heat...fjärilar ska det sta förstas & färre...inte mindre...oooops ;-)

Susanne said...

MEN! Det här är ju helt otroligt Annika, jag har också bloggat om fjärilar idag (plus lite andra inskekter) och lag ut en bild på en fjäril i vår Syrénhortensia, precis som du! Galet! Vi kanske är tvillingsjälar eller nåt...:-)

Erica said...

Ja, det är sant. Priset på Photoshop CS ger mig hicka! ;)
Själv har jag aldrig betalat ett öre för mina datorprogram... ;) Perfekt att ha en bror som är väldigt duktig på datorer... ;)

Ha en fin fredag!
MVH /Erica

Anne-Marie said...

Vilka fina fjärilar! Att du lyckades fota de i flykten tycker jag är fantastiskt.
Jag har sådan tur att så länge som jag är anställd inom skolan kan jag ha ett program som heter Photoshop - den "professionella" varianten - även hemma. Kunde köpa hela "suiten" med Dreamweaver (för att skapa hemsidor) osv genom skolan för Runt $60. Trodde det var ett skämt men det är det inte.
Kramar!!

Desiree said...

Superfina fjärilar Annika. Jag tycker du lyckades väl med att fånga dem på bild. Tack för tips på bra film. Sådant uppskattas alltid. Vi såg Gatsby sist och den tycker jag var himla bra. Men en annan film som jag gillade ännu bättre var den som heter "Beyond the pines". Superbra!
Grilla ska vi göra ikväll. Jag är säker på att ni får det underbart i Cape Cod. Det ska ju vara otroligt vackert ut norrut med östkusten. Det är en bit på USA som jag väldigt gärna själv vill se. Ser fram emot att få höra mer och se dina bilder då du varit där. Ha en superfin helg.
Kraaam!

Lotta K said...

Annika, Lightroom fungerar som ett "mörkrum", och för renodlade fotografer är det är mycket lättare att jobba med exposure, contrast, färg, etc i Lightroom. Photoshop är bättre för graphic design. Lightroom är också en katalog (eller vad man säger på svenska) så det är enkelt att hålla ordning på alla bilder. En annan fördel är att inga ändringar är permanenta. Du jobbar med ett "negativ", och sedan "framkallar" du genom att exportera en bild. Det betyder att du alltid kan gå tillbaka till originalet, och du riskerar inte att spara över med ändringar av misstag. Jag gillar Lightroom jättemycket. Använder photoshop när jag behöver klippa och klistra, ta bort eller lägga till detaljer, etc.

Anonymous said...

Du har lyckats dra till dej mycket fler fjärilar and jag, trots att dottern planterat två s.k. butterfly bushes, som har lila blommor - ska vara favoritfärg för fjärilar sägs det. Men det är fler än förra året. Jag saknar bin. Dom bör ju surra omkring och distribuera pollen. Har du bin bland dina blommor?
Ruth i Virginia

Channal said...

Punkta på, jag älskar't!

Sen älskar jag också fjärilar! Så vackra! Den ljusa stora ser ut som en makaomfjäril. Ska kolla vad den heter på latin. Papilio machaon. Vackra poser du fångade!

Jag använder picasa och photo scape på datorn. Camera + på ajfån. Inget avancerat! Skulle vilja ha och lära mig photoshop!

Mysigt med så mycket roligt att se fram emot!

Bon appetite! Blev grillat här också idag, gott!

KRAMAR!! Anna

Suzesan said...

ÅH VAD VACKRA. Jag älskar fjärilar. De kan vara busiga. Svåra att fotografera. Jag har provat att stå med dem en bra stund. Låtsas att "jag är fjäril" så låter jag dem acceptera att jag är där. Då kan de närma sig.'

Fjärilar är så sköra och så vackra. Döljer sin skönhet. Om de slår ihop sina vingar så syns de inte och jag tycker det är roligt med deras smarta sätt att luras med mönstrena på vingarna och låtsas att DE ÄR NÅGOT annat;)

Tack för tips på film. Den ska jag se. Tack för tips om Netflix.

Kram
/Susanne

Äventyret framtiden said...

Punkta på du bara Annika!:)
Alltid lika trevligt att läsa.
Vilka fjärilar! Så vackra, vackra
Du har mycket på gång, mycket roligt!

Kram
Karin

Annika said...

Jag gillar att fota fjärilar men de är inte lätta att fånga på bild!! Du har lyckats få jättefina bilder!

Angående redigeringsprogram använder jag Photoshop CS5 (bara för att det var någon som fixade det till mej) men jag har hört mycket positivt om Lightroom. Har aldrig använt det själv men är nyfiken på att testa. Vet inte vad det kostar?

Kram!!

Camilla said...

Jag gillar dina punktinlägg så fortsätt bara;)

Så himla fina bilder på fjärilarna du fick. Djur är ju inte helt enkla att fota då de har en förmåga att inte vara stilla så länge som man vill.

Härlig turné som ni ska iväg på. Hoppas att ni får bästa möjliga väder.

Kram

Annika said...

Esther:
OCH jag säger tusen tack och hoppas du hade en fin weekend!!
Kram!


Lisa:
TACK!
Ja, fjärilar är verkligen fina!!
USCH för er hetta och det faktum att ni inte har AC.
Inte roligt alltså.
Hoppas helgen varit god!
KRAMAR!!


Susanne:
nej vad KUL. DET måste jag KOLLA!!!
Kramar!!!

Annika said...

Erica:
OCH just därför blir det INTE det programmet.
Skulle önska att ngn kunde ladda ner det hos mig också. Gratis :-)
Ha en fin måndag!!


AM:
TACK!!
Det var många försök, kan jag säga.
Fjärilar sitter ju inte precis stilla som man vill, hehe.
DET var dett BRA pris för PSCS.
Härligt.
Det är galet dyrt annars.
Kramar!


Desiree:
TACK!!
Roligt att du gillar bilderna.
Ja, filmen var så bra!!
Gillar verkligen att dras in i en film på det sättet jag gjorde med denna film.
TACK för filmtips själv :-)
Det ska bli mkt KUL och intressant att komma till Cape Cod.
Kramar!!

Annika said...

Lotta K:
TACK!!
Du rekommenderar alltså Lightroom då?
Ja, jag är rätt sugen på det.
Jag har fått för mig att det är lite lättare också.
TACK Lotta!!!


Ruth:
Denna buske är ett ogräs. Växer nära golfbanan utanför mig. Men AJ vilken magnet det är för fjärilar OCH BIN!! Jag ser annars inte heller bin ofta.
Riktiga humlor älskade denna också, och inte bara Carpenter Bees som man annars ser.

Channal:
TACK!!
Roligt att du gillar det hela.
Jag vet, jag skulle också vilja lära mig PS från grunden.
Hoppas helgen var härlig!!
KRAM!!

Annika said...

Suz:
Nej, inte lätt att fotografera insekter.
Det gäller att vara snabb som ögat då ögonblicket uppträder.
Fjärilar är så vackra, och vi har tur som har så gott om dem.
Absolut, vassego med filmtips och Netflix.
Kram!


Karin:
TACK!!
Roligt att du tycker det.
TACK, ja visst är fjärilarna så vackra, och stora.
Hoppas din helg varit fin.
Kram!!


Annika:
TACK!!
Precis, det är verkligen inte lätt att fotografera fjärilar. Svårt, svårt.
Lightroom kan det nog bli.
Inte helt säker på kostnad ännu.
Kram!!

Annika said...

Camilla:
TACK!!!
Roligt att du gillar punkter och fjärilar.
Nej, djur är INTE lätta att fota. Jättesvårt är det.
TACK., jag hoppas också vi får bra väder på vår intensiva collegeturne :-)
Kram!!

Lotta K said...

Jag har absolut haft lättare att lära mig Lightroom. Förslag: Leta upp en Intro to Digital Photography kurs på community college. Kolla innan att de använder Lightroom (men det gör de säkert). Du kommer att lära dig massor!

Annika said...

Lotta;
Tusen TACK!!
Uppskattar detta MASSOR!!
ja, en fotokurs tänker jag ta.
Tack Lotta!! Tror det blir Lightroom istället för PS.

Lotta K said...

Jag tror du kommer att ha SÅ ROLIGT :)

Christina said...

Underbara fjärilar!! Lightroom är lättare att använda och göra med "batch"redigering, Photoshop är bättre när man vill pilla länge med en bild. Tror Lightroom är billigare med, jag ska byta till det från Photshop, det tar för lång tid att jobba i Photshop tycker jag.
Kram!