Thursday, May 02, 2013

Torsdagspunkter

För enkelhetens, och vanans, skull tar vi det i punkt idag så här på torsdagen.* Underbara ni. TACK för alla minnen ni väckte hos mig i och med mitt nostalgiinlägg igår.
Ni vet alla att jag har, och har alltid haft haft, en förkärlek till nostalgi.
Jag brukar säga att jag är född nostalgisk.
Ni fick mig att tänka på sådant jag själv glömt bort. Det är det som gör det så KUL för MIG då jag skriver dessa inlägg: NI får mig att minnas också.
Sedan inser jag hur lika vi har vuxit upp. Iallafall väldigt många av oss.


* Hopprep, kula, twist! Vad leker barn idag?
Igår var det någon som undrade om dagens barn ägnar sig åt de lekar vi lekte om våren då vi växte upp.
Hur är det? Gör de det?
En läsare, som dessutom är lärare, skrev att dagens barn mest sitter och tittar ner i sina mobiler. DET tror jag, det kan jag tänka mig.
Det är tidens melodi. Vilken app som är poppis. Vilket spel som är poppis etc.
Glöm hage, glöm att det leks “Sol och måne”, eller “röda lyktan”. Eller ja, vad som helst.
När jag skriver detta känner jag mig i det närmaste som en relik från stenåldern...


* Träskor.
Susanne påminde mig om träskor igår. Det var ju faktiskt en otroligt stor dag då man fick köpa vårens träskor! Jag minns Vollsjötofflan.
MEN vad hette det andra märket som var stort under 70-talet?  Eksjö?
Under ett visst antal år önskade jag mig platåträskor, men det fick jag aldrig. Min mamma sa alltid att de var livsfarliga (OCH det hade hon ju rätt i). Mina finaste träskor någonsin var ett par blåa lackträskor med väldigt 70-taliga blommor i orange och brunt.


Om jag hade haft DE HÄR träskorna som barn hade jag ÄLSKAT dem!!

* Maj månad.
Hemma är maj nog den ljuvligste månaden på hela året.
Det är då naturen är som vackrast (iallafall i Stockholmsområdet som ju alltid är min referensram i Sverige). DÅ är naturen som vackrast grön, då blommar alla enastående blommor, då är ljuset sådär otroligt vackert.
Här i The Mid-Atlantic States där jag bor kan man nog säga att april (mitten till slutet av månaden) är som er maj.
Det är då vi har det där ljuvligaste ljuva i naturen, och i blomning. Maj månad är vacker här också, men i maj blir det sommar. I slutet av den här månaden kommer vår grönska att vara mättad, tung och mörkgrön. DÅ är det sommar, och då kommer fukten, och DÅ kommer HETTAN.

* Apple TV
Nu har vi haft vår Apple TV i en veckas tid. OCH ja, vad kan jag säga? Vi har väl fallit som furor alla tre.
Gud så mycket roligt det finns där. Numera streamar vi våra filmer från Netflix via Apple TV också. Bra.  För bara en vecka sedan fick vi hem dvd-filmerna från Netflix med posten, men nu finns det så enkelt på frukt-tv ;-)
Det bästa med Netflix är nog deras enorma utbud av dokumentärer. Jag har redan hunnit beta av två stycken som verkligen VAR SEVÄRDA.
En om The Appalachian Trail, den vandringsled som går mellan Georgia och Maine. Den dokumentären var så fascinerande. OCH den gav mersmak. Jag har bara varit på delar av Appalachian Trail här i Virginia, och i West Virginia. Att vandra den leden har förändrat livet för många. Stort.
Den andra dokumentäteren heter South 180, och den handlar om en segling från Kalifornien till Påskön och sedan till Patagonien där man skall bestiga ett stort bergsmassiv. Otroligt bra.
Jag inser hur väldigt många saker det är i livet jag aldrig kommer att göra, och hur många platser jag aldrig kommer att få se.
Tur att det finns dokumentärer av klass då.* Lillyhammer.
Lillyhammer är en serie som enbart finns på Netflix. A Netflix Original.
Lite småkul, men inte mycket mer. Den handlar om en amerikansk maffiaboss som söker sig till Lillehammer i Norge. Lite roliga kulturkrockar blir det, men mest är det väl ett tidsfördriv att se serien. Ett trevligt sådant, för all del.
Snart tror jag det är dags att vid tillfälle bita tag i Netflix-serien House of Cards, en serie som fått otroligt fina recensioner.

* Sol.
Efter flera dagars regn fick vi igår solen tillbaka igen.
Inte dumt det inte.

* Svennefrulle varje torsdag.
SÅ ock idag.

Ha en fin dag alla läsare!!

26 comments:

Musikanta said...

Det är ju det som är det fina med bloggen när man får fundera över olika ämnen då och då. Det gör ju att sånt som man helt glömt bort poppar upp som gubben i lådan. Väldigt roligt.

Jag har för mig att du talar finska också, eller? Har fått meddelande på FB från min "syster" som var finlandsbarn hos oss under kriget. Du kanske kan översätta. Detta är från hennes dotter:
4 pv tulee kuukausi,kun olen potenut sitkeää tautia.Lujille on ottanut...

Och detta är från henne själv:
Vappua tuli vietettyä sängyn pohjalla ---sairaalassa.Kyllä tämä tästä lähtee, kun on hoitajakin tullut Philadelphiasta asti!

Hon har just genomgått en operation och jag är orolig för hur det har gått för henne. Vi har fått kontakt igen genom FB efter alla dessa år. Är det inte fantastiskt?
Många kramar från Ingrid som hoppas på svar!

Musikanta said...

PS. Hon talar svenska också men den svenska översättningen är mycket mindre omfångsrik än det finska meddelandet.
Kram igen

Desiree said...

Godmorgon Annika. Maj är en underbar månad. En av mina favoriter på året. Här är det så otroligt vackert just nu med mycket som blommar och den där härliga och intensiva vårgrönskan. Tänkte jag skulle visa lite bilder och ta upp det imorgon på bloggen i samband med galleri fredag. Lyssnar just nu på brummandet av gräsklippare utanför mitt fönster och det känns underbart. Tycker att maj också är en månad då det händer mycket.
Kul att nya tv:n är riktigt bra. Här är de rätt liberala vad gäller nerladdningar så vi brukar ladda ner filmer som går på bio och kolla in direkt. Men jag måste erkänna att jag inte ser på tv mycket alls här. Just nu är jag inne i en sådan period iallafall och det känns helt ok.
Kram och ha en trevlig dag med svennefrulle och allt.

Annika said...

Ingrid:
DET är ju det som är det fina med bloggen!!
Att vi alla hjälps åt att minnas, eller vad det nu kan vara.
Älskar det!!
NEJ, nej, nej jag kan inte ett ord finska (eller jo, ett ord kan jag, men det vill du inte veta, hahaha)
Nej, du vet, jag kommer från ett finlandssvenskt ursprung och i de trakterna där jag är på somrarna, i Österbotten, talar man svenska.
Så ingen finska alls för mig, inte för min mamma heller och inte för min mormor fastän de är födda och uppvuxna i Finland.
Taina i CT däremot, HON talar finska och HON kan hjälpa dig!!
Jag vet alltså inte alls, inte alls, vad din "syster" skrivit till dig :-(
Sorry.
Men Taina ska du kontakta angående detta. GÖR DET!!!
Kramar!!


Desiree:
Godmorgon vännen!
Visst är maj underbart fin!!
Ja, bomba bilder imorgon. Jag tänker göra detsamma :-)
Apple TV är riktigt bra. Kan rekommendera den för alla. Ser ut som en liten, liten dosa man kopplar till TVn.
Skönt att ta lite tv-brejks ibland också.
Kramar!!

Anonymous said...

Det var jag, Ann i Vermont som glomde att skriva mitt namn och sanda en kram igar. Har kommer den o! Vi har fortfarnade lite sno har, men vagrenanrna ar gula med tussilago. Har vaxer ocksa vitsippor och gullvibor. Gullvivorna har jag smugglat illegal fran Sverige och de sprider sej varje ar. Kram igen.

Sahra said...

Lillyhammer är ju skitbra ju. Sv netflix är sådär. Ibland byter vi till am men det är svårt för Molly att hänga med.
Nostalgiska lekar ja. Upp till lågstadiet spelas det nog kula och hoppas hage och hopprep. Därefter not so much. Skateboard. Eller fotboll. Typiska skolrast lekar.
Kram

Annika said...

Ann:
Trodde nästan att det var du :-)
Iallafall gjorde kommentaren mig jätteglad!!
Så ni har vitsippor, vad härligt, härligt!!!
Bra att du smugglade med gullvivor, tycker jag :-)
OCH ännu bättre att de trivs.
Kramar!!

Sahra:
Jadå, helt OK iaf. Lite småkul!!
Jag har också hört att svenska netflix är sådär. Amerikanska tycker jag är riktigt bra. Du ska se att svenska netflix blir bättre.
Skolrast lekarna...
Det för mig osökt in på en bollek vi kallade n***i*'g''g¨¨¨ë¨¨¨r.
Kram!!

Pettas said...

:D, läste Ingrids finska men låter Taina sköta översättningen, fastän jag nog kan...

Träskor hade ju alla en viss tid. Vi hade till och med en fabrik på Åland..men de var nog inte de mest fotriktiga om jag minns rätt.

Mycket i punkt från ditt håll idag. Bra idé, kanske jag tar efter någon dag

Önskar dig en fin fortsättning på torsdagen
Kram Karin

Annika said...

Karin:
Ja, du kan också!!
Jag kan ICKE.
Punkt är ett mkt bra sätt att blogga på. Trevligt och effektivt.
Du får gärna ta efter!!
Kramar!!

Erica said...

Ja, visst är det roligt med nostalgi! Jag är också en väldigt nostalgisk person, och jag älskar bloggvärlden för att man får utlopp för det på ett annat sätt än annars :D
Och jag håller med; tycker det är riktigt roligt att upptäcka hur nästan allas minnen, i grunden, är väldigt lika varandra. Även om man till och med är född olika årtionden :)
Bland annat en sak jag tycker är väldigt intressant/roligt är det här med skolgårdslekar. Hur de verkar leva kvar genom alla tider... Eventuellt med småändringar, men i grund och botten är det samma lekar.
Såg här ovanför att du skrivit om bolleken "med det laddade namnet". Den lekte vi också i mellanstadiet, och jag trodde alltid att det var ett 90-talspåhitt. Där ser man ;)

Jag hoppas verkligen att skolbarnen idag också fortsätter att leka skolgårdslekar! Men jag är medveten om att mobil/data/facebook-spelen håller på att ta över barnens "aktiviteter" näst intill helt... tyvärr. Och i skolan sitter man mest samt har typ 1-2 timmars gympa per vecka!
Om t.ex. benskörhet (eller vad alla de sjukdomarna heter) är vanligt idag så funderar jag på hur det kommer att se ut om 50-60år...

Tror att vi också ägde varsitt par träskor när vi var små, men om jag minns rätt så var det väldigt sällan vi fick använda dem. Av den anledningen att "risken för vrickning" var så stor.
Platåträskor... oj oj! Ja, DE kan jag tänka mig var livsfarliga ;D

Ja, Maj är verkligen den ljuvligaste månaden på året här! I alla fall andra delen av månaden :D Den här månaden då det exploderar ute, från kalt till skir grönska! Från kallt till varmt!
Jag kan knappt vänta tills det sätter igång!
Bara snön håller sig borta från förmiddagarna ;)

Hoppas du får en fin nyfredag!
MVH /Erica

rumbleinthearctic.com said...

Jag tycker lite si och så om Lillyhammer, ibland så gillar jag den och ibland tycker jag inte alls om den.. :)
MEN har du sett på Wallander och Annika Bengtzon. Jag gillar ju sådana serier men önskar dom hade mer avsnitt och säsonger. Jag önskar också att dom hade svenska komedier som man kunde visa kompisar och så här i USA, som ogifta par, yrrol, kopps listan kan göras lång. Men men, man tager vad man haver på Netflix :)

Visst är det tragiskt att lekar som hoppa hage etc rinner ut i sanden mer och mer. Barn roar sig med skärmar istället. Men vi är inte bättre heller :) Allt blir så teknologiskt nuförtiden. Du har bilar som piper om du backar in för nära en annan bil etc...Vad händer med oss då? Vår reaktionsförmåga kanske försämras om allt ges till oss hela tiden. Man slutar att tänka rationellt.
Ja ja...men så är det. Så tänkte dom säkert för 50 år sen också :)

Här har vi fortfarande snö. Och mer snö ska komma säger dom. Det är minusgrader på natten men plusgrader på dagen. Så det blir ett evigt evigt slask väder, och halt blir det också. Får se när vi får bar mark på riktigt i år..

Men vi har dagsljus minsann och även sol, vi är uppe på 17 timmars dagsljus, 17 TIMMAR! :)

Ha en trevlig Torsdag :)

Martina said...

Ja nu är det mycket, mest, telefoner, datorer, ipads, ipods för barnen. Fran det att de vaknar pa morgonen tills det är dags att ga och sova. I ett.
Klassiska lekar, not so much.

Träskor... undrar hur manga par man har slitit ut under sin barndom?! Ett under att man inte bröt benen under alla lekar som man gjort klädd i träskor.

Hur fungerar Apple TV egentligen?

Kramar

Anna-Lena McGrath said...

Dagens träskor är väl Crocs, som är lite fotvänligare. Jag har Crocs som inneskor. Mina svenska Ulle höll inte så länge. Ibland snor jag min mans Ulle, men han blir inte glad.

Min pappa har nog minst 7 par träskor. Han har alldeles för korta jorts (avklippta jeans som blir shorts), vit tshirt och sen vita tubstrumpor och svarta träskor. Det är en syn för gudarna vill jag lova!!!

Jag önskar att jag gillade TV ibland. Även som liten tyckte jag TV bara var sådär. Min syster satt som klistrad. Det går veckor ibland när jag inte haft TVn på. Min son kollar den nya serien på Discovery som heter Brain Games, och jag har tittat ibland. Men jag blir rastlös av TV. Inte min grej...

När läxorna är gjorda så sticker barnen ut här...De gör jordkakor/tårtor (stora hål i gräsmattan, där de har hämtat jord), leker doktor och gör små pyssel. Sen kör de med sina scooters upp och ned för gatan. Ibland tar de cyklarna ned till skogen och gör en "långtur"...Maddie är äldst och går i sexan och Killian är näst äldst...sen kommer ungar ända ned till lekis ut. Ibland är de åtta - nio barn ute och de kommer in när det är så mörkt att de knappt kan se!!! Det är härligt att se att "våra" barn inte sitter med sina iPhones och iPods alltid.

Kram,

Musikanta said...

Fick för mig att du var trespråkig! Det är väl dina resor till Närpes som spökar - jag VET ju att alla dina släktingar i Närpes är finlandssvenskar med svenska som modersmål. Hur är det numera? Måste alla finlandssvenska barn lära sig finska?
Och jag VET ju också att du en tvättäkta brommatjej - hoppas att du inte tog illa upp. Jag blev lite ivrig när jag fick meddelandet tidigt i morse från Valma, som hon heter och tänkte inte så noga innan jag skickade kommentaren...
Jag ska skriva till Tanja och hälsa från dig. Det var ett tag sedan jag var inne och hälsade på hos henne.
Många kramar från Ingrid

Camilla said...

Åh, det där med träskorna minns jag också. Varje vår var det dags att köpa nya. Och jag hade tur som inte bodde mer än 2 mil från ett ställe som tillverkade egna träskor:) Helplatå fick jag aldrig, men däremot halvplatå. Minns att de var bra i början, men sedan sluttade bakänden på sulan så mycket att de blev svåra att gå i.
Funderar på att skaffa Netflix, men det blir nog inte förrän till hösten. Nu har jag inte tid att kolla så mycket på TV.

Kram

Anne said...

Först, gillade också ditt nostalgiinlägg men fick inte tiden kommentera men det satte igång en del tankar och minne hos mig själv också! Nostalgitrippar är aldrig fel!

Måste fråga det där med Netflix. Vi streamar en del, framför allt har jag gjort det med serier jag velat kolla på (kolla in Scandal! snacka om guilty pleasure, ren och skär underhållning men biter sig fast gör serien). Vi får fock en fysisk DVD-film (har abonnemang med en film i taget) för jag tycker inte Netflix sortiment for streaming av filmer varit såå stort, inte om man vill ha de nyaste filmerna i alla fall.
Är det samma med Apple TV eller kan man via den dosan få tillgång till ALLA filmer på Netflix eller är det fortfarande begränsat utbud för filmer man kan streama?

Ja, du vad teknikgen ändrar. Läste just en roande artikel hur vi kommer använda teknik om bara tio år. För bara tio år sedan idag kunde vi ju inte spekulera i, inte ens föreställa oss mycket av det vi tar för självklart idag.

Har du sett Netflix-serien House of Cards? Jag har inte men vet flera som sagt den är bra. Det är samma som Lillyhammer, alltså Netflix original.

Jag tror nästan jag tycker juni är den ljuvligaste månaden hemma. Försommaren, när det blivit helt grönt men fortfarande inte är "riktig" sommar.

KRAMAR!!!

Anne said...

Jo, en sak till.
Apropå dokumentärer.
Har du sett serien UP? EN brittisk dokumentärserie som följt olika personer från det att de var 5-6 år (eller nåt ditåt) i början av 1960-talet till nutid. Varje sjunde år tror jag filmteamet alltså följt dessa barn, tonåringar, vuxna och numera medelålders personer. Så det kanske finns 7 avsnitt just nu (minns ej exakt men kanske en dryg timme var?). Otroligt bra, gillar man nostagli så tror jag man gillar den här typen av dokumentärer också.
Att höra de små barnen, deras drömmar, deras tankar, tonåringen, de unga vuxna. Hur livet inte blev som man tänkt sig, hur man kanske ändå hittar ett sätt att förhålla sig till det.
Det är fascinerande följa de här karaktärerna. De kommer från okika bakgrunder, arbetsklass, upper class, flickor, pojkar osv.
Kolla om du inte sett. Jag TROR arrt du kanske skulle gilla den.

Anne said...

The UP series heter den

Channal said...

Svennefrulle... varje torsdag! Mysigt!!

Många minnen... träskor och blåmärken på fotknölarna! Sparkade mig ofta där när jag hade träskor som barn. De har blivit moderna igen efter en lång tid v frånvaro!

AppelTV låter spännande... måste kolla in det mer!

Jo, på rasterna sitter de flesta eleverna med sina dyra leksaker, iPhones!! Men många spelar fotboll, bandy och andra lekar! Men inga bokmärken eller twist!

KRAMAR!! Anna

Anonymous said...

Det har varit lite mycket här hemma men nu har jag läst ikapp!

Regn....du borde prova horisontal regn i Aberdeen i januari...inte något mysigt alls...

Jag brukade hoppa hopprep och twist, det tyckte jag var kul. Men tyvärr har du rätt, dagens barn vill hellre sitta framför TVn/datorn än att vars ute och leka. Fast jag får skylla mig lite själv för att mina barn så. Men det är så mycket som ska hinnas med, jobba läxor, städa, laga mat osv så när tjejerna sätter på TVn orkar man inte slits tjata om att dom borde gå ut och leka.

Kram
Sofia i Aberdeenshire

Lotta i USA said...

Träskor!! Älskade mina. Min mamma har sparat mitt allra första par :-)

Kul att Apple-TV är så bra! Vi slår nog till i helgen....
Ser just nu på Wallander m Krister H. Tack Netflix.

Trevlig helg!!

KRAM!!

Anne-Marie said...

Tror att du och jag lekte ungefär samma slags lekar - hoppa hage, hoppa twist, hularingar, hopprep osv. Trist att det har blivit så att barn idag inte är ute och leker så som vi gjorde.
Träskor hade man självklart. Jag hade till och med träskor med platåsulor. ;)
Det jag minns som mycket påtagligt var att det faktiskt var vår på den tiden under en längre tid. Allt slog ut i sakta takt och man klädde av sig mer och mer.
Just det, vissa blommor var fridlysta. Är alltså inte blåsippor fridlysta längre?
Kramar!!

Annika said...

Erica:
Vissa av oss är nog födda nostalgiska.
Du med alltså.
Roligt med en frände.
J,a vi som vuxit upp i sverige har verkligen likartade minnen.
Det är fint.
Gillar det.
Japp, den där leken med bollen ja...Undrar om den finns kvar, och undrar om den har ett nytt namn?
Japp, mobiler och paddor etc har nog tagit över mkt.
Tidens melodi, gissar jag.
Håller med dig i ditt tänk om sjukdomar i framtiden.
NU ska väl snön hålla sig borta.
Verkligen.
Maj är ljuvlig.
Älskar den!!


Ann:
Ja, jag med.
Den går upp och ner.
Lite fånig ibland. Inget jag gråter om jag missar, om man säger...
Nej, har inte sett Wallander än, men lita på att vi kommer att göra det.
Min man älskar de böckerna!!
ja, de kunde gott ha mer utländskt övh.
SÅ sant det su säger om livet bakom skärmarna, och livet med alla hjälpmedel vi har.
Vad händer med reaktionsförmågan? OCH det där att tänka själv?
Vi får se.
den tekniska utvecklingen går i vrålande hastighet.
Förstår om du är less på snön. Urless.
Men allt dagsljus ni har är ju fantastiskt!!!
Njut av det.
En fin fredag önskar jag dig!!


Martina:
Precis, så är det numera.
Tidens gång.
Träskor ja. Åtskilliga par.
Otroligt!
Appel Tv är en liten dosa, en hårddisk, som man kopplar till sin TV, jättekul!!
Kram!!

Annika said...

AL:
Ja, kanske det.
Fula som stryk. Då såg trädojjorna bättre ut.
jag har också ett par rosa crocs som jag har då jag jobbar i trädgården.
Sköna är de. Onekligen.
HAHA, din pappa ser ungefär ut spm min på sommaren.
Snyggt ;-)
Sant, när Karolina var yngre var hon också ute och lekte jättemkt.
Det var kul, och det är jag så glad för.
Nu är hon ju snart 17 så lekar blir det ju inte så mkt längre. Men bara för ngra år sen var de ute jämt.
Kram!!!


Ingrid:
Nej, det är jag tyvärr inte.
Det hade varit roligt om det var så.
Aldrig att jag tar illa upp, tro inte det. Det är ju bökigt att inte kunna finska då man är i finska finland.
Hoppas Taina kan hjälpa dig.
VARMA kramar!!!!


Camilla:
Träskor. EN sann klassiker bland oss alla.
Ja, sulan slets minsann av på skorna.
OCh det gillade man av ngn anledning.Fniss.
Netflix är bra, men jag har hört att det svenska inte är helt up to par.
Kram!!

Annika said...

Anne:
TACK; det var roligt att höra!
Det är kul för mig att skriva om det också.
TACK för tips om Scandal. SKA abolut kolla in det.
Japp, det där blir ett problem, enligt Peter som vill ha nya filmer. De nyare finns inte att streama. Det blir att antingen fortsätta att få de nya per post. Eller att gå via Comcast, eller iTunes.
Jag vet inte hur vi kommer att göra.
men jag hör dig. Förstår inte varför de nyare inte ska kunna vara tillgängliga.
Begränsat utbud med applte tv alltså.
Jadu, det är intressant det där med teknikens framfart.
Det går så fort.
Otroligt fort.
Jag läste också ngn artiklel där ngn siat.

House of Cards står på listan. Har hört så mkt bra om den.
Så den ska vi se då tillfälle ges.

OCH tack för UP tipset. DEN låter som ngt helt i min smak. DEN ska jag verkligen se. Älskar sådant.
Tack Anne!!!

Kram


Channal:
Svennefrullen varje torsdag är verkligen trevlig.
Träskor ja, herregud vad man kunde sparka sig själv illa.
HUA!!
Helt rätt.
Glad att höra att det inte vara är poddar och annat för eleverna.
Låter bra.
Kramar!!


Sofia:
Hey, that happens :-)
Regn i måttliga mängder är mysigt, men inte då det håller på i dagar. EJ heller horisontalregn. INTE kul...
Sant, läxor tar så mkt tid idag, och mer blirdet ju äldre de blir.
Så jag kan förstå att de sitter vid datorn/mobilen/paddan sen.
Kramar!!

Annika said...

Lotta;
Nej, vad gulligt att du har ditt första par kvar.
Aww...
Jajamen, kan varmt rekommendera den där dosan.
:-)
Trevlig fredag.
Kram!!

AM:
Det gjorde vi alla ggr.
Nej, barnen idag leker nog inte alls de lekar som vi lekte. Iaf inte så mkt som vi gjorde.
Visst kändes våren lång på den tiden.
Verkligen!!
Kramar!!!