Saturday, April 20, 2013

SÅ god lunch

Peter och jag åt lunch på Whole Foods igår.
Whole Foods är en matvaruaffär  (kedja över en stor del av USA) som säljer ekologiska varor.
Alla Whole Foods affärer är så fina, men igår kom jag till den finaste jag någonsin sett. UTAN konkurrens.
Denna butik ligger ungefär 20 minuter från mitt hus.
OCH inte bara säljer de mat. Man kan äta där också (det kan man på flera matvaruaffärer i detta land.  Äta mat och dricka vin).  Jag vet inte hur många olika matbarer de hade i denna Whole Foods.
En fiskbar, en för kött, en enbart för sushi och japanskt.
Sedan hade de en massa andra olika matställen därinne också.
OCH jo, självklart hade matbutiken en vinbar också (de säljer vin förstås).
Butiken var så inspirerande att jag kände mig som en storögd turist. Det trots att jag besökt SÅ många Whole Foods både här i Northern Virginia och på andra ställen.

Peter i fiskbaren.
Maten lagas precis framför dig.


Peters lunchMin lunch, pilgrimsmusslor i kapris och citronsås med god sallad och ris.  MUMS!!


En hel väg med bara gryn och bönor och kryddor i lösvikt.
Självklart finns massor med stationer där man kan plocka åt sig egen mat, både varm och kall.Idag ska Peter springa ett lopp. Karolina repar hela dagen. Frampå eftermiddag tar vi nog en liten utflykt i närområdet.

VAD gör ni?

Ha en fin lördag

23 comments:

Lisa said...

Wow, ser hur gott ut som helst! Tänk vilken lyx att ha en sadan affär alldeles i närheten!!!
Det har blivit mkt kallare är & blasigt. Kanske det kommer regn. Har städdag idag...trist!
Have a great weekend!
Kramar, Lisa
PS. Vad repar K?

Annika said...

Lisa:
Ja. det var som om jag tappade hakan nästan då jag kom in där. Som jag sa, Whole Foods är fin som tusan överlag, men denna var som ett mästerverk :-)
SÅ mkt, och så många matbarer och sedan diskar med sallader, varma rätter etc där man kunde plocka åt sig själv och ta med.
Karolina repar Xanadu, premiär på torsdag.
Här är det sol med blåsigt och inte varmt, bara 8 grader då jag skriver detta vid 7:20...
Kramar!!

Lisa said...

Spännande med premiär pa torsdag! Vi kanske far se nagon bild? ;-)
Usch, kallt & blasigt hos er ocksa. Du är uppe tidigt en lördag ;-))))
Kramar

Min Mans Mat said...

Åh vilken härlig affär. Här solig fin dag. Förmiddagen var vi på Vislanda marknad Kom hem med blommor servetter o lite småplock :-) Nu hemma och ska tvätta o olja altanen. Ha en fin dag
Kram Helena i Småland

Annika said...

Lisa:
Peter gick upp vid 6 för att förbereda sig inför loppet som börjar 8. Jag ligger fortfarande under täcket med datorn i knäet. HAHA!!
Jag kommer att se xanadu på fredag, tror jag. Karolina tycker det är ganska trist att repa för denna musikal. Hon är inte taggad alls.
Men ngra Bilder blir det säkert då jag ser den.
Ja, varmt är det icke och det blåser jättemkt...hua...
Kram!!

Helena:
JA, en toppaffär bland toppaffärer (vi har sååå många fina mataffärer här överlag).
Låter som en bra dag för dig.Härligt att förbereda altanen inför sommaren. Mmmm....
Kram!!

Pettas said...

Just nu drömmer jag om att få komma till den affär där ni var igår:)
Och också äta lunch där, det ser väldigt gott ut allting.
Annars så har jag just kommit in från en solig men kallt blåsig trädgård. En massa ris och blast skall tas bort från trädgårds-och blomland, men ännu ligger tjälen kvar så det blir litet moppande på ytan bara:)

Kram!

eastcoastmom said...

Jag saknar Whole Foods nåt otroligt! Vilket utbud...
Vi skjutsar barn idag, teater och cheer står på programmet. Taxiservice alltså. Men vi har soligt och fint!

Annika said...

Karin:
Du skulle gilla den, det vet jag.
DET var så otroligt gott!!
Kallt o blåsigt här också, och soligt.
Det låter som om du har fullt upp i trädgården.
Kram!

Eascoast:
Ja, vilket utbud den affären har på alla håll och kanter. Erkänner att jag inte bashandlar där (för dyr), men ibland är det kul att köpa lite ditt och datt där.
Taxiservice ja...jodå, jag förstår :-)
Ha en fin dag!

Sahra said...

Underbar matkedja. Varför finns inget liknande här hemma.
Idag är det Kulturnatt och ställen som slottet och operan har öppet hus. Allt gratis. Musik och underhållning everywhere.
Har just stått med hjärtat i halsgropen och stått i saltis och kollat sonens seglarpremiär. Fifan. Inte avis på dem när de kapsejsar i det svinkalla vattnet
Kram

Annika said...

Sahra:
Ja, de där matvaruaffärerna tror jag skulle gå bra hemma.
Handla mat och äta lunch samtidigt. Eller middag.
Love it.
Njut av kulturnatten. Sådant gillar jag.
Segla idag låter inte roligt oh vad KALLT det måste ha varit.
Duktig son!!!
Kram!!

Saltistjejen said...

Mmmm!! jag gillar Whole Foods men vår närmaste Whole Foods är inte så där super tycker jag. Helt ok men jag gillar vår Fairway bättre. En sådan Whole Foods som er verkar dock helt otrolig!!! :-) En av nackdelarna med Whole Foods är väl att de är dyrare på många saker jämfört med andra affärer. Å andra sidan har de en del billigare saker också. Fast rent generellt om jag ämför affärer här i NYC kommer nog som sagt vår Fairway på UES före vår Whole Foods på East side. Kvalitet för priset är bättre på Fairway tycker nog jag. :-)
Det finns ju en enorm Whole Foods vid Columbus Cicle dock som är otroligt fin MEN den är nästan alltid PACKAD med folk (iallafall på helgerna) så det förtar lite av upplevelsen där...
Gott är det iallafall att kunna äta riktigt bra lunch ute.
Hoppas ni får en fin helg nu!
Kram!

Anne said...

Era luncher ser supermumsiga ut! Fastän jag just ätit frukost blir jag nästan hungrig igen.
Den där WF verkar nåt lite utvöer det vanliga, de har tagit konceptet ännu en bit.
Annars undrar jag inte om WF överlag håller på att nischa om sig lite? Min närmaste har byggt om och lagt till massor med fler matställen också, förutom de tidigare vanliga salladsbarerna (som ju är otroligt fräscha) så har det kommit ännu mer olika matstationer och beställningsdiskar. Jag åker faktiskt dit ibland och köper hem färdig lunchmat i låda. Jag vill att det ska gå fort så då väljer jag ingen station där man beställer mat utan tar från de färdiga självplocksställen, som de varma matbarerna eller salladsbaren.
Vid lunchtid ser det packat ut därinne och man ser folk med sina jobb-id-brickor så de verkar ju helt klart fylla en funktion.
Som du säger, definitivt så mycket mer en matbutik.

Här i Portlandområdet har vi en lokal kedja som påminner mycket om Whole Foods. Den heter New Seasons och är i mitt tycke bättre (och även liiiite billigare, marginellt men ändå) än Whole Foods. Konceptet för New Seasons bygger på att nästan allting ska vara lokalt och närodlat, det är ju omöjligt för allt förstås men jag tilltalas av tanken. Eftersom det är en direkt konkurrent till WF men en kedja som bara finns här så känns ju New Seasons som en lokal, mindre och mer personlig affär så jag föredrar sponsra dem (hellre stöda den mindre aktören än den megastora nationella jätten). De har också hela tiden en massa annat på gång, som vinprovningar på kvällar osv. De växer dock hela tiden, nu har de börjat med sina egna märken och växer hela tiden och det gäller väl att samtidigt inte förlora den där "själen" som de har och därför de har mycket kunder.

Intressekluben antecknar... Jag tror dock att det här är framtiden, fler affärer med profiler likt Whole Foods och då denna lokala variant jag just nämnt. Affärer som förutom säljer mat även erbjuder mer som möjligheter äta eller ta hem färdig mat. En upplevelse. Sen kommer de nog aldrig kunna kokunrrea med basvaror. Jag menar, konserver, pasta osv är ju för dyrt så det tror jag alltid majoriteten av kunde kommer bunkra på andra platser. Jag läste faktiskt en intressant långt artikel nyligen om hur kunderna handlar annorlunda nu än bara 10 år sedan. För inte länge sen alls åkte en genomsnittskund till EN affär och handlade allting där. Idag är det lite här och där, en runda till Trader Joe för nånting, en runda till en "vanlig" Safeway eller liknande kedja, en runda till Whole Foods, en runda till Farmers MAriket (sommar) osv osv osv. Så varje affär får således inte längre lika mycket pengar per kund och vill väl nischa in sig annorlunda därför.

När det gäller bulksektioner så tycker jag faktiskt Whole Foods och min lokala New Seasons håller ok priser, jag tror också de satsar mer och mer på de bitarna för jag tycker jag ser hur väggarna med utbud på bulk food växer.

De gånger jag köpt fisk eller kött från WF tycker jag dock inte det varit så gott... vet inte om det är otur, men tycker inte min lokala variant i alla fall hållit måttet där. En besvikelse, speciellt till de priserna.
Däremot är köttet helt lokalt och väldigt fint på min omtalade lokala New Seasons, ja det är dyrare där men eftersom jag så tydligt märker det smakar bättre.
Annars måste jag nog säga Costco är helt outstanding på kvalité vad gäller kött och fisk. Tycker de har det bästa köttet där.

Oj, lång utläggning.
Hehe, jag gillar ju mathandla och tycker om flanera runt och ta de där veckorundorna till mataffärer.

Ha en fortsatt fin helg.
KRAM

Christina said...

Åh Whole Foods. love it! Saknar! Snart får jag handla där igen :-) ICA Maxi är inte riktigt samma sak :-D
Kram!!

Anna-Lena McGrath said...

Whole foods ligger ca. 35 - 40 min. från oss, så det är för långt.
Vi har dock en Earth Fare med liknande mat. Jag håller mig oftast till Trader Joes för priserna. Whole Foods kan bli dyrt om man inte vet vad man ska handla där.

ÄLSKAR pilgrimsmusslor! Jag tycker om alla skaldjur och fisk.

Idag har vi varit på Earth Day på en s.k. Greenway. Det var kanot, ponyridning, uppvisningar, och mycket annat. Underbar dag! Solen sken, men det var kyligt på morgonen.

Nu trycker jag i mig svenskt godis och dricker te...Leo ska på poker, och Killian leker ute med grannarna (och han verkar inte vilja komma in)...Härlig kväll...

Kram,

Suzesan said...

Mat alltså det är det bästa jag vet. Tvåa kommer blommor och fåglar;)

HUNGRIG fast jag ska sova nu.

Kram
/Susanne

Channal said...

Vilket ställe!! All mat går åt? Gigantiskt! Påminner lite i konceptet som Hötorgshallen! Mat från alla världens hörn! Älskar fisk, jag hade också hamnat där!

KRAM Anna

Camilla said...

Vilket ställe!! Jag har inte sett till något Whole Foods i närheten av Tom, men jag kan ju ha missat att köra förbi. Måste se om jag kan nosa reda på ett nästa gång jag är där.
Lunchen såg ju hur god ut som helst. Jag blir jättesugen på en riktigt god fiskrätt. Men det blir det inte idag. Nästa vecka kanske..

Kram

Mrs Clapper said...

Wow! Älskar Whole Foods, den där butiken såg ju verkligen ut att vara något extra alltså!
De har en massa allergivänliga produkter som inte går att få tag på här i Sverige, så sist fick 25kg pasta åka med över Atlanten hem :D

Annika said...

Saltis:
JA, den här WF ÄR helt otrolig.
Har aldrig sett ngt liknande.
Visserligen tror jag WF håller på att göra om sig, det märks på de WFs jag varit inne på under sista tiden.
De ska bli ännu finare, tror jag.
DEN är dyr. Jag har inte råd att veckohandla där, och de har inte allt jag vill ha heller.
JA, på denna WF kunde man verkligen äta GOD lunch, det kan jag lova dig!!!
KRAMAR!!


Anne:
JA, de var så goda!!
OM ni har samma koncept med matbarer hos er, där man kan slå sig ner, så GÖR det!
Det kan bli en lunchdate för dig och M.
Så jädra gott!!!
Underbart!!
JO!!
Absolut, de nischar om sig!
Min närmaste WF i Reston har fått en rejäl ansiktslyftining (coh den var verkligen inte ful innan heller), men nu är det mkt mer färdigmat, fler salladsdiskar etc.
Tycker också deras självplock är jättebra!!!
En underbar affär!
Trevligt med alternativ till WF, här är det väl Trader Joes och Farmers Market som är komkurrenter mer. Trpr jag.
WF här nischar sig till att de tar in mkt lokalt också, men vi vet ju alla det mesta de tar in inte är lokalt.
Absolut, frmatidens melodi kommer at bli fler butiker av WFs karaktär.
Just med vinbarer, vinprovning etc.
Lite happening över att mathandla sas.
OCg sen det att det är ekologiskt.
HÅLLER med, speciellt om kött. Köpte skitdyr oxfile frpn WF i vintras (så dyr att jag nästan dog), inge märkvärdig alls.
Fisken är god, tycker jag nog.
Men skinka och pålägg tycker jag är bättre på andra håll.
Japp, Costco har absolut det bästa köttet. YOU BET!!
Gilar Costco även om den är motsatsen till WF i Fair Lakes :-)
HAHA!!
Kramar!!!!


Christina:
HAHA, snart så!!
du får njuta av de svenska varorna istället.
Kram!!

Annika said...

AL:
Det är lite långt.
WF är inte en affär jag veckohandlar på, men att gå dit ibland är nästan som en utflykt i sig :-)
Visst är pilgrimsmusslor så gott!!
Älskar dem också.
All fisk gillar jag, precis som du!
Låter som en bra lördag!
Sköna lördagar.
OCH därtill godis hemifrån,
MUMS!
Ha en bra måndag.
KRAM!!


Suz:
Det är inte dumt det!!
Härligt.
Kram!


Channal:
Ja, det är ett riktigt maffigt ställe.
Ingen saluhall dock, a la Hötorgshallen. Men mat, det har de. Färdiglagad eller så görs den framför dig i matbaren.
MUMS!!!!
Fisk är så gott.
KRAM!!!


Annika said...

Camilla:
Du får kolla nästa ggn.
Ja, då får du sätta dig i fiskmatbaren och beställa ngt riktigt gott. MUMS!!
Visst är det så gott.
KRAM!!


Mrs Clapper.
Ja, den är fin.
OCH visst, denna WF är den finaste jag sett ngnsin.
SÅ FIN!!!
KUL att du kan hitta lite allergivänlig mat när du är i US. HAHA, det var pasta det att ta hem :-)
Why not!!!

familjenlalloo said...

Ja, den där Whole Foods verkar verkligen vara något extra. De WF jag har varit i, i WA och CA, är superfina jämfört med andra affärer, men inte alls så fin som din. Dock blir det oftast Trader Joe's till vardags...

Jenny said...

Jag älskar också Whole Foods! Älskar, älskar, älskar! men det finns numera i London också (ett gigantiskt med flera våningar på Kensington High Street, bland annat), så jag hoppas, hoppas, hoppas att det kommer till Sverige också snart....