Friday, January 18, 2013

Svaren på era frågor om den amerikanska skolan

Galleri Fredag ligger under detta inlägg.



Hej på er igen!

Fredag är det, och efter två lite allvarligare skolinlägg denna vecka är det nu dags för mig att svara på edra frågor.

För mig är det väldigt roligt att ni, bästa läsare, är SÅ engagerade då jag skriver om skolan (och annars också förstås).
Det betyder mycket för mig med feedback. TACK för den!

Jag är innerligt GLAD och tacksam över att det äntligen ÄR fredag. Inte så mycket för MIN skull utan för Karolinas skull.
Det är dessutom LÅNGHELG. På måndag är det Martin Luther King JR Day, SAMT att Obama då svärs in som president.
Nej, vi ska INTE åka in till Washington. Jag sitter hellre i soffan i suburbia och ser det hela på dumburken.

NU till era frågor:


Vad är IB?

IB står för International Baccalaureate.  Läs mer HÄR!   IB finns över hela världen. På gymnasienivå. Innan man tar IB-klasser måste man ta IB-förberedande år. Det började Karolina ta redan i Middle School, the early years. Sedan i årskurs 9 och 10 var det IB-the middle years och i 11 och 12 klass är det IB på helfart. Det finns flera IB skolor i Sverige också.


Elevhälsovård finns den?

Nej, det kan jag inte påstå att den gör. Man går inte på läkarundersökning hos en skolläkare här. Allt sådant sker hos den privata barnläkaren. Det är också barnläkaren som ger samtliga vaccinationer etc. Skolsköterska finnes på skolorna, men mest för att ta hand om elevers mediciner, sköta om akutfall under dagen samt kontakta föräldrarna om barnet är sjukt/skadat.


Projektarbeten?

Projektarbeten har vi haft ofantligt många genon åren. Främst på Elementary School. Det kunde handla om allt från att bygga upp ett modellhus till att skapa en cell av något som är ätbart.
Karolina har gjort projekt om celler, sjukdomar, sin sommarstuga, teater, Astrid Lindgren, Tove Jansson. I de högre klasserna om frätande ämnen, och om fläckbortagningsmedel. OCH säkert mycket, mycker mer som jag nu har glömt bort.
Projektarbetena kräver massor med JOBB. Det är ett stående skämt mellan föräldrar att det är VI som gör projekten. OCH, tyvärr ligger det en hel del sanning bakom det. Jag tycker att projekt ska skrotas. ELLER så måste kraven sänkas REJÄLT!


Stora klasser? Hur funkar det?

Karolina har 700+ elever i sin klass. Det betyder inte att alla dessa 700 elever samlas i ett klassrum hela dagen. Alla har ju valt sin  egen inriktning och därför sprids alla dessa 700 ut under dagen. Under en vanlig skoldag har de ca 4-5 lektioner (de läser i block), och i varje klass är det mellan 20-30 elever. Det är som att gå mellan föreläsningar. Hela tiden träffar du nya klasskamrater under dagen. Nej, det finns inga klassföreståndare. Däremot finns counselors/studievägledare. De har hand om kanske 50 elever var. Karolina har en jättebra, ung kille som vi verkligen tycker om.




Det sociala livet? Hinns det med?

Ja, det gör ju det, konstigt nog. Men det är ganska uppdelat. Karolina är en såkallad Theatre Kid (enligt henne själv). Hon umgås mest med andra teaterungar både på skolan och på fritiden.
Som jag har skrivit här på bloggen ser vi knappt vårt barn på helgerna, Hon träffar sina kompisar då. De är ute och äter, eller är hemma hos någon, ibland sover folk över här, ibland sover Karolina över hos andra. Jag är glad att karolina har ett rikt socialt liv och jag är jätteglad att jag KÄNNER alla hennes kompisar och deras föräldrar. DET är lite av en säkerhet.



Spåren på High School?

Det finns många olika examen man kan ta då man går ut HS. Allt från standardexamen till Advanced Diploma till IB-certificates till fullborad IB-examen. AP och IB tar nog endast de elever som absolut tänker gå vidare till college och universitet. OM man inte har några sådana planer tar man en standardexamen.
Konkurrensen till universiteten i staten ÄR hög. I Virginia har eleverna från rika Northern Virginia ett enormt försprång tack vare top-notch public schools. Så konkurrensen härifrån ÄR stor vad gäller de stora In-state universiteten.


Hur valde ni IB?

IB valde oss.
Ja, det var egentligen enbart för att upptagningskolan i middle school var en early-IB skola. OM det varit en AP-skola hade det varit lika bra. Middle School förbereder eleven för IB.




Finns det informationsmöten innan man bestämmer sig?

JA, flera stycken. Både innan MS och innan HS.





Brukar Karolina plugga tillsammans med kompisar?

Ja, ganska ofta faktiskt. De träffas hemma hos någon eller så sitter de på Starbucks efter skolan. OFTA pluggar de tillsammans via Skype eller FaceTime. Det är väldigt vanligt.




Har ni haft tutor/privatlärare?

Ja, det har vi. Framförallt i matte. Vi hade en privatlärare hela fjolåret som träffade Karolina en gång i veckan. Vi har även haft privatlärare i franska, men det kan vi sluta med nu. DET är jättevanligt i mitt område att barnen har tutors.




Jag hoppas att detta ger svar på era frågor. Som alltid, om ni har fler frågor så ställ dem i kommentarsfältet.

I nästa vecka ska vi tala om något annat här på bloggen. DET lovar jag. DET har verkligen blivit mycket SKOLA denna vecka.

HA en toppenfredag!!!

20 comments:

Bloggblad said...

Jag undrar om alla föräldrar är så pålästa som du!

Annika said...

Bloggblad:
HÄR är de det. DET kan jag försäkra dig om. Här är det jag som söker svar, och svar får jag. TACK och lov för alla mina vänner som har äldre barn. De har lärt mig allt jag kan. OCH ALLA VET och alla KAN. Järnkoll tamejtusan i mitt område.
Sen har jag ju Peter, och även fast hans HS år inte var lika krävande så vet han iaf hur det går till.
Men, i det här området KAN folk sin sak. Ibland så till den grad att jag BAXNAR! Skol och UNI experter HELA bunten.

Saltistjejen said...

Vad bra att jag får läsa om detta nu Annika. Även om mycket är långt in i framtiden än för oss. Haha det hrä med tutors tycker jag är lite lustigt för här i NYC är det även vanligt att vissa (rika) familjer har tutors för sina barn som går i Kindergarten! Galet om du frågar mig men det är inte helt ovanligt. Och man kan tjäna rätt bra med extrapengar om man blir tutor. Iallafall om man har en PhD examen. En av våra vänner har en kollega som jobbar extra ett par kvällar i veckan som tutor och det ger henne en rejäl extra slant. Men sådant tycker jag verkligen känns smått knasigt att folk betalar stora summor pengar för att ha en högutbildad (PhD = doktorsexamen) person för att undervisa barn som går i typ förskolan eller lågstadiet!!!!!!! Det känns SÅÅÅÅ NYC!
Kram och ha en riktigt fin helg nu! Njut av det kyliga vackra vädret idag!

Annika said...

Saltis:
Ja, Saltis. Även om det ligger långt borta för dig så är det ändå i faggorna.
De finns de som har haft tutors sedan ES, ja. DOCK inte vi.
Men det är bra att ha dem då man måste. ABSOLUT!!!
Det är inte bara SÅ NYC, det är SÅ välbärgade områden i hela detta land.
CRAY-CRAY!!! Skulle aldrig anställa en tutor för en KG elev. Never ever ever...
Däremot i tvåan KANSKE om barnet har väldigt svårt att läsa etc.
Jaja, det är en underlig värld denna skolvärld. Inte helt lätt att förstå sig på...
Men man fixar det.
Kramar!!!

Sahra said...

Jag är jätteintresserad av att läsa om skolsystemet. Så sluta inte. Utlandsflytt har alltid varit mer eller mindre aktuellt här hemma, så det är viktigt och roligt att få insidertips.
Ha en härlig helg

Annika said...

Sahra:
Det är bra, och inte ska jag sluta skriva om skolan :-)
DET har jag gjort sen jag började blogga, och det kommer jag att fortsätta med.
Men jag pausar lite från skolan ett tag nu. Det blir nog inte så länge ;-)
Ja, skolan i utlandet är ju så olik skolan hemma. Ibland undrar jag hur det skulle kännas att gå i skolan ngnannanstans...
HA en fin helg!!

Desiree said...

Det är väldigt spännande att jämföra olika skolsystem och lära sig om hur det funkar på andra håll. Tack för svaren på alla frågor som du har fått in. Väldigt intressant att få lära sig som sagt. Ja så skönt med fredag.
Kram!

Annika said...

Desirée:
Tack vad kul att du gillat dessa inlägg! Ja, det är verkligen annorlunda fr land till land. Intressant att jämföra skillnader.
Önskar dig all lycka med flytten nu!
Kram!!!

Anne said...

Bara kort paus, vill SNART ha massor med skola igen. Jösses vad bra alltså, de här inläggen.
Jag får känslan av att VALEN kommer tidigt och att det är viktigt att gå i bra skolor från början till slut. Att man liksom ska hänga med från början. Är inte det en stor skillnad från hur det var för oss, vad vi känner till? Eller är det bara tiden som ändrat. Men för oss var det inte allvar förrän sent, hårddrar man det så var det ju egentligen bara gymnasiet som var viktiga. Men före det var det i princip noll med val, ingen större skillnad om man inte varit duktig eller vetat vad man ville. Gymnasiet viktigt förstås, men inte riktigt före det tycker jag.

Så himla intressant att ö
sa allt detta alltså. Det här med att det är som föreläsningar och att det är olika klasskamrater under dagens lopp, byter mellan de olika lektioner. Som du nämner.
Det får mig att fundera på hur High School är vad gäller möjligheterna lära känna nya kompisar, få en klassgemenskap. du nämnde K mest har sina teatervänner. Kanske det är väldigt vanligt bland alla amerikanska barn, att beroende på vad de har för intresse (teater, basket, cheerlader etc) så är det med de grupperna/skolkamraterna man hänger och inte med de som går i ens klass. Eller? Har de flesta kanske sina kompisar färdigt utformade och att i High School blir det inte så många nya tillskott? Det låter i alla fall svårare att via klasserna och raster lära känna just klasskompisar eftersom det är föreläsningsmodellen och man under dagens lopp läser med olika människor.
Hur är klasskänslan, finns det stark klassgemenskap eller är det mer SKOLgemenskap (känslan för skolan vet jag ju är stark i USA).

Återigen, uppskattade inlägg.
Ha en riktigt fin långhelg och som du skrev, en välbehövlig sådan för K. Hoppas hon får båda sova ut och ha en massa kul med sina kompisar.

KRAM

Annika said...

Anne,
HIHI, du kan lite på att det blir flera.
JAG kommer inte att kunna låta BLI!!!
Det är massor som händer nu, så det kommer att bli mkt att skriva om.
Ja, här börjarvalen tidigt.
Redan på MS.
Visst är det så.
Inna dess kan man gå GT, gifted and talented, eller AA, Advanced Academics. Det börjar på ES.
Men det tycker jag är BULL. Alla kommer iaf in i samma smältdegel sen på MS och HS.
Så det är bara tjafs. Såvida ungen inte är otroligt duktig, och uttråkad i vanliga klasser.
Ja, du vet hur det är på HS med klickarna. De där klickarna man hört om, fotbollslaget, sportnördarna, cheer-tjejerna etc. Det är så de umgås. Ngn klasskänsla har de nog inte, mer än stor skolkänsla.
K har en del kompisar utanför teatern också. det är kul,. Hon har ganska många grupper.
Men teatern är nog den grupp hon brinner starkast för.
Jadu, Anne, det är som en annan värld.
Underbart med långhelg. OCH nästa helg är det långhelg också. Planeringsdagar för lärarna må och ti. GUD så ljuvligt.
Kramar!!!!

Nettan said...

Wow, du är verkligen påläst Annika, men det måste man nog vara i det samhälle som ni lever i, för skolan är ett stort äventyr och barnen reder absolut inte ut det ensamma, inte ens i Sverige gör de det utan det kräver engagerade föräldrar.

Härligt med alla dessa svar och jag tänka mig som förälder att det påverkar ens tillvaro under skolåren.

Jag hoppas innerligt att det svenska skolsystemet ändrar karaktär och ställer mer krav men att det någonstans finns en gyllene medelväg.

Kramar & en önskan om en skön fredagskväll!

Nettan

Annika said...

Nettan.
OO tack...
Ja, men jag kan inte så mkt, trots allt. Du ska höra mina andra vänner. OJ, oj...
De kan rabbla. Speciellt de som redan har barn på college.
De är mina idoler :-) OCH jag frågar dem massor.
JAG vill också att svenska skolan ska ändras. DEN måste det.
Den är på svår dekis nu.
Stora kramar!!!!

bettankax said...

Läser med intresse alla frågor och svar. Kan inte nog säga hur intressanta dina inlägg är.
Nu önskar jag er en fin och avkopplande helg. Och varför inte massor av snö också, så nästa vecka blir riktigt kort;):)
KRAMAR!!

Annika said...

Bettankax:
OOO tack, och du gör ju MIG så glad också!!!
Jag som behöver skiva om sådant här är glad att du tycker det är intressant.
HAHA, tack...KALLT blir det iaf. Relativt iaf, men ingen snö.
DOCK långhelg iaf. I love it!!!
TACK för snälla ord!!!
KRAMAR!!!

Charlie sa ... said...

Du är verkligen fantastisk på det här med amerikansk skola! Så intressant att läsa och så bra att du tog frågorna och svaren i ett separat inlägg.

Proffsigt!

Njut av tredagarsledigt. Jag har hittat svensk film på Netflix och bra program på sr.se o podcasts...love it!!!

KRAM!!

Madeleine i USA said...

Det är jätteintressant att läsa dina inlägg om livet och vardagen i USA. Jättebra inlägg!! Keep it up!!

antonia said...

Vet inte hur det är nu men förut läste man inget förbredande för IB i Sverige, utan man läste det på gymnasiet helt enkelt, 3år. Dock har jag hört om hur tufft det var. Man läste allt på engelska då, vilket ju säkert är en stor omställning för en svensk.

På min HS hade vi "home room" varje dag, det var en kortare lektion där man var ca 15 i klassen och den läraren funkade som en klassföreståndare. Under den lektionen fick man information, gjorde en del roliga saker, pratade om karriär/framtid etc. Ett mycket bra substitut till den svenska klssföreståndaren. Finns både för och nackdelar med att inte ha klasser på samma sätt som i Sverige. Men jag upplever det som att man får andra möjligheter socialt istället för att vara bunden till en klass. Man kan ju hamna i en klass där man inte klickar med någon och då kan det vara svårt, möjligheterna att hitta vänner i skolan känns på sätt och viss större i USA. Men det finns såklart för och nackdelar med allt. Intressant har det varit att läsa om dina tankar i detta ämne.

Annika said...

Lotta:
TACK för snälla ord!!
Jag blir så glad.
Ja, jag tyckte det var bäst att spalta upp det så här. Överskådligt.
Skolan här ÄR bra i de områden där den är BRA sas. Outstandning, om än krävande.
Svensk film på Netflix. KUUUL!!!
Måste kolla om jag hittar detsamma!!
KRAMAR!!


Madeleine:
TACK, vad glad jag blir och vad gullig du är :)

Antonia:
IB ja, nej jag tror inte heller man läser ngt förberedande hemma inför det.
Men det står nog i länken jag länkade i inlägget.
ja, DE har ngt liknande på skolan hos K med learning seminar.
Annorlunda.
tror också att det öppnar upp mkt mer än hemma att läsa på detta sätt.
Det kan heller aldrig bli så att man får en ROLL såsom man får i en skoklass hemma. Vilket är bra.
Så du var i Miss på HS. WOW!!
Annorlunda, sa Bull!!
KUL att höra om det!!

Christina said...

Wow! Säger som alla andra, du är så påläst! Det är riktigt intressant att läsa, det är så annorlunda på så många sätt. Man blir så påläst av din blogg, så intressant att få en inblick i hur skolsystemet fungerar!
Kram!!

Annika said...

Christina:
TACK!!
Men jag är inte så påläst om man jämför md andra som är som levande uppslagsverk då det kommer till skolan.
Jag får fråga andra, med äldre barn. DET ha hjälpt mig mkt.
TACK för snälla ord om min blogg. Jag blir verkligen glad över dem!
Skolsystemet är annorlunda.
Kram!!