Wednesday, November 28, 2012

Nostalgi-Annika: Det här med kameror...

OCH så blev det onsdag igen.


Igår satt jag och bläddrade lite bland gamla foton.
Det råkade sig så att jag hittade dem då jag klädde fuskgranen i källaren.
Ja, det är sant, vi har en mindre fuskjulgran där nere. Mysigt.
De enda rum jag inte pyntar är sovrummen.
Vet inte varför, egentligen.

Iallafall, bildbläddreriet fick mig att tänka på olika kameror jag haft genom åren.

Jag minns min mammas gamla kamera som hon hade alla år genom hela vår vår uppväxt.
Jag kommer ihåg inte märket, men kameran var fin. Avstånd skulle ställas in, och annat, fast det inte var någon systemkamera. Blixten riggades på ett blixtaggregat som fälldes ut som en solfjäder och sedan då blixten skjutits av återstod en liten utbränd glasboll som fick behandlas med försiktighet eftersom den var HET som synden.

Det är lustigt, idag då jag tar bilder, på vad det än må vara, tar jag oftast MINST 10 bilder. Dock oftast många fler än så.
Om det är något “större” jag fotograferar, som tex julpynt--och sådant som jag riggar stativ för-- blir det säkert 100 bilder och mer vid varje tillfälle.

När jag fick min första kamera för länge sen var det en Kodak Instamatic.
Den tog endast svartvit film. En gång hade den tillhört min morbror.
Jag tror att den kameran finns kvar någonstans.

När jag var mycket ung, kanske inte ens tonåring, önskade jag mig en POCKETKAMERA.
Jag önskade mig en sådan med passion, och när jag fyllde 13 (tror jag) fick jag en.
GISSA om jag var LYCKLIG.
Till pocketkameran köpte man en liten filmkassett som laddades in i kameran, och jag tror inte att det fanns mer än 18 bilder, om ens DET, på varje kassett.
Blixtar fanns som i en karta. Möjlitvis var det 12 blixtar på en sådan.
Kvaliteten på pocketkamerans bilder var USEL. DÄR kan vi snacka om GRYNIGA kort och tunna färger. Men jag ÄLSKADE att det fanns en knapp för teleobjektiv på den kameran. HAHA, den kanske förstorade upp till tre meter eller något sådant, inte mer än så. Men ändock, TELE!!
Det var ju dyrt att framkalla film också, och att köpa nya rullar.


Ungefär så här såg min pocketkamera ut, men med ett annat blixtaggregat.  Dessutom var min av märket Afga.


Min första riktiga kamera som jag köpte--för min första riktiga lön efter ett sommarjobb-- blev en Canon.
En halvautomatisk “point and shoot” kamera med inbyggd blixt. ATT ha inbyggd blixt var rena, rama LYXEN!!! OCH det där att kameran själv matade fram filmen, och spolade tillbaka den, var så oerhört COOLT!!
DET var en riktigt BRA kamera. PÅ alla plan. Jag hade den i flera år.
DÅ var det RIKT att kunna köpa en packe om TRE filmrullar a 36 bilder per rulle. Ofta använde jag endast rullar med 24 bilder på. Som sagt, att ha en 36-bilders film kändes stort.


Klassisk filmrulle. Saknar INTE!!Det var jättespännande att hämta den framkallade rullen hos den (flörtige, hmmm....) fotohandlaren uppe vid tunnelbanan.
Där stod jag (och någon kompis oftast) och valde ut vilka bilder jag ville ha. De som var mindre bra slapp man ju betala för och de lämnades tillbaka direkt.
Sedan då jag kom hem var det nästan högtidligt att öppna kuvertet med bilderna och titta igen, och igen och igen.
Då det var gjort klistrade jag in dem i album.
Roligt.

När jag kom till USA hade min första Canon på något sätt förstörts.
Jag minns inte längre hur det gick till.
SÅ, det första jag köpte då jag kom hit var en ny kamera. Det var billigare här på alla de sätt med kameror, film och framkallning.
Jag tror jag var nere på Peoples Drugstore (numera CVS) flera gånger i månaden och framkallade film. Det gick ju på en timme, och det var roligt.
Dessutom fick man alltid dubbla kopior.

Den första digitalkameran fick jag i födelsedagspresent år 2000.
Det var en Minolta på 3,4 megapixels. Jag tycket INTE om den. Vad var det för DUMHETER med digitala bilder?
DET var ju inte KUL ens en gång. Nymodigheter och fjant, tyckte jag.
Jag vet att jag fortsatte att använda den filmkamera vi ändock hade i några år till. jag tog lite spridda bilder med Minoltan. DÅ och då.

Bild tagen i december 2000 med min första digitalkamera. Kolla in upplösningen...oH MY!! Men, en sak är säker, det var en ISSTORM som hette duga.Men 2003 var filmkameran ett minne blott även för mig.


Karolina är så gott som uppvuxen med digitalkameror. Här är hon fyra år.Den bästa kompakt-digi-kamera jag haft var en Kodak.
Den var SUPERBRA och tog jättefina bilder.
Den gick sönder en sommar. TYVÄRR.


Den här bilden är tagen med Kodak'en. OCH datumet är den sista mars 2003. Vi var på väg längs I-81 någonstans mellan Georgia (vi hade varit i Atlanta på bröllop) och Virginia. Aldrig någonsin trodde vi väl att en snöstorm skulle så till SÅ sent på året.


Därefter blev det en Sony som var ganska bra, en liten kompakt sak.
Den använde jag mycket fram tills att jag fick min bridgekamera.

Bridgekameran/superzoomkameran blev en Panasonic Lumix som tog skitbra bilder.
Förlåt, SOM TAR skitbra bilder. Den är Karolinas nu.
Det var Lumixen som fick mig att bli intresserad av att ta allt ett steg längre, till systemkamerornas värld.
Jag kan verkligen rekommendera Panasonic Lumix. Tycker det är en TOP of the LINE superzoom kamera!


En av de tusentals bilder som jag tagit med Lumixen.Den kamera jag har nu är en Canon.
Anledningen att det blev en Canon beror mycket på att min första kamera var en Canon. Karolina har dessutom haft ett par Nikon kompaktkameror genom åren som jag INTE tyckt om.

När jag skulle skaffa min systemkamera stod valet mellan Canon och Nikon, jag hymlar inte med det.
OCH valet blev Canon. DET har jag inte ångrat.

Min syster har en Nikon systemkamera som tar KICK ASS bilder och håller superkvalitet.
SÅ, jag hade lugnt kunnat välja en Nikon jag också. Naturligtvis.
Men, det blev Canon.
NU är jag så van med den, och jag vet att jag kommer bli trogen det märket.


Det är den här kameran jag fotograferar med idag. Nu lite mer sliten. Den har fått jobba hårt dessa år. Jag fick den 2011 i mars. Innan dess hade jag haft den kära Lumixen sedan 2007.Visst skulle det känns KONSTIGT att använda film idag?
Tycker ni inte?
Att vara så begränsad. Att inte kunna plåta in absurdum som vi gör nu. NU kan vi verkligen experimentera med bilder och ljus.

OCH hörrni, vi håller ju på att glömma MOBILKAMERORNA!!
Bilder tagna med de senare modellerna av ajfån tycker jag håller hög kvalitet. SPECIELLT om man laddar ner någon kamera-app, som Camera +. Ajfånen är ett bra komplement till en större kamera.

TÄNK om vi vetat DÅ vad vi skulle komma att ha IDAG!
Digitalkameror! Telefoner som vi BÄR med oss!! OCH som vi kan ta bilder MED!! OCH som vi kan surfa med på något vi kallar internet.

Hur tar ni mest och helst era bilder?
Via mobil?
Via kompakt-digi-kamera?
Via superzoom/bridge?
Eller kanske,
via systemkamera?

Teknikens under.

Jag älskar det, fastän jag är Agda, 87!


44 comments:

Martina said...

Underbart att tänka tillbaka pa alla kameror man haft genom aren och hur utvecklingen gatt framat!

Jag har ocksa avverkat MANGA olika kameror genom aren...

En utav manga som jag kommer ihag var en Kodak Disc 4000 (googla den sa far du se hur den ser ut!). När jag fick den, kanske när jag var runt 13?, var det en helt ny "revolutionerande" modell och det kändes som supermodernt. Men den tog bilder som var kass och det som man använde istället för gamla filmrullar, en slags disc, kostade skjortan och inte kunde man ta speciellt manga bilder heller.

Innan digitalkamerornas tid la jag ner en hel förmögenhet pa att framkalla film. Speciellt när jag fick barnen. Herregud, jag framkallade ju inte bara dubbla kopior pa allt utan även trippla eller mer för att kunna skicka kort till mina föräldrar, min syster, mormor och morfar....!

Digitala kameror är ju outstanding vad gäller ALLT! Fast visst tar man GALET mycket foton!!! Som du säger, man tar ju aldrig bara en bild pa nagonting utan hur manga som helst. Inte konstigt att alla minneskort, datorn och allting är FULLT sen. Och det tar ju en evighet att sortera korten ocksa. Och jag är sa dalig pa att rensa sa att jag bara har nagra bra kort kvar. Sparar pa alldeles för mycket.

Och tyvärr, men denna galna kvantitet av kort man tar sa ligger jag flera ar efter i mitt album-skapande.

Jag hade ocksa en Panasonic Lumix som jag var jättenöjd med och som tog superbra bilder, men den gick ju som du vet sönder i april under var semester i Mexico. Och sen blev det, mycket tack vare din snälla hjälp och bra tips, en Canon 600D. Jag är nöjd med min kamera men jag känner att jag har mycket att lära för att verkligen kunna utnyttja alla finesser till max. Har bara aldrig tid för att sätta mig in i allting, en JAG VILL!!!

När vi ända är inne pa kameror sa passar jag pa att fraga dig, eller nagon annan som vet, vad det är för kamera som är bäst i klassen "vattentaliga". Jag vill ha en som tar bra bilder, som jag kan dyka med (10m djup räcker) och som är hallbar och bra!!!
Nagon som vet????

Jag har ingen iphone men en Sony Ericsson Satio och den är väl inte direkt den bästa telefonen men den tar grymma kort och därför vill jag inte byta ut den. Den och Biancas lilla Fuji Finepix använder jag en hel del eftersom man inte alltid vill släpa med sig en stor och klumpig Canon överallt!

Stora kramar

Hanna said...

Hej Annika!
Hanna heter jag och brukar titta in här lite titt som tätt. Måste först och främst säga att din blogg är väldigt kul att följa! IDag tex fick jag en hypernostalgitripp av den första bilden, den på pocketkameran med den lilla "blixtkuben" på! En sådan hade jag också!!

MEn jag har en fråga till dig också: Jag bloggar också på blogspot, och plötsligt kan jag inte lägga upp bilder längre, för jag har redan använt allt utrymme (!). Visste inte ens att det fanns en gräns... Min syster (Ginna i Washington, gift med "Andrasidan-Peter") tipsade om att jag borde fråga bloggdrottningen Annika :), så nu gör jag det: Har du varit med om att det blir "fullt"? Hur har du löst det i så fall?

/Hanna

Victoria said...

Åh, precis en sån där pocketkamera hade jag också, minns inte vad det var för märke men blixten satt liksom på en "pinne", inte direkt på kameran som på bilden (om jag minns rätt). Det blev ju inte några bra bilder precis men LYCKAN att ha en egen kamera!

Numera fotar jag faktiskt mest med telefonen till vardags, men är det något speciellt tar jag antingen min Nikon D90 eller Canon PowerShot S3IS, men jag tycker att jag på något sätt blivit "bortskämd" med att kameran är så lätt att ha med sig, att släpa på en stor kamera som bara är i vägen när man inte fotar, bökigt! ;o)

Kramar//Vic

Annika said...

Martina:
TACK!!
KUL att du gillade det här och att det fick dig att börja tänka tillbaka i tiden :-)
Just kameror är ju lite kul att tänka på för oss som gillar foto.
Den kamera du nämner känner jag inte ens till.
Minns den inte ens.
Men jag förstår att bilderna var KASSA!!
Verkligen, haha!!
JA, jösses vad man spenderade pengar på film och framkallning!!
UJ UJ!!
Men roligt det också. Man hade en helt annan koll på bilderna då, och det var lätt att klistra in dem och sortera dem.
Idag försöker jag göra böcker, men det är alls inte lika "lätt" som att klistra in i egna album.
Lumix är en riktigt BRA kamera. Gillar min gamla mkt. Tar asbra bilder, helt enkelt.
Kan inte alls hjälpa dig med vattentåliga kameror. Men kanske ngn annan kan det? HOPPAS!!
Precis, både Sony Ericsson och Nokia har ju jättebra kameror i sina lurar. de är nog tom kanske bättre än ajfånens, då allt kommer omkring.
Jag är glad att du gillar din nya kamera.
KUL, eftersom jag hade känt mig skyldig annars.
Ja, ibland är det för stor att ta med, absolut!!
Kramar!!!


Hanna:
Välkommen till min blogg!!
Jag känner igen dig från Peters blogg och från Tainas, tror jag.
Roligt att ha dig här!
HAHA, ja den där pocketkameran var verkligen en klass för sig, oc h jag förstår att vi är många som haft en sådan!

AH, det där lilla prekära problemet med blogger ja...
DET är lättlöst. Du köper helt enkelt mer rum av Google.
Jättelätt.
Du går in på dina settings och där finns mer vägledning. Minns inte exakt var det ligger, men lätt är det iaf att köpa mer rum, som tur är!!
För, vad vore en blogg utan bilder?
:-)

varmt välkommen tillbaka!!
Ska klicka mig in hos dig också!!

Victoria:
HAHA, du med!
KUL!!
Precis, blixtarna satt som på en pinne på min också, eller en karta eller hur det nu var.
Jösses!
LYCKAN att ha en egen kamera var STOR!!!
Ah, vad härligt det var!
Afånen ÄR lätt och behändig, inget snack om den saken. OCH den tar bra bilder också.
Så visst är det lätt att använda den.
Synd bara att bilder tar så mkt rum :-)
KRAMAR!!

Miss Marie said...

Jag använder alltid min systemkamera och har med den överallt så den är verkligen sliten nu, skulle nog behöva en ny snart men vet inte om jag vågar släppa den här...! ;)Jag kommer ihåg den gamla tiden med filmkameror, skönt att slippa det nu! Jag vet en del överdrivet seriösa fotografer som fortfarande bara använder film, de tycker digitalkameror förstör...zzzzz! Jag skulle aldrig gå tillbaka till film!

mls73 said...

Tack för digital kameran! Saknar inte tiden då man t ex reste hem till Sverige med 25 rullar film!
Jag är en Nikon person. Älskar min Nikon D90 och nu senaste med 35mm objektiv. Love love!

Min första riktigt fina kamera köpte jag i Lund på Gråbrödersgatan...kommer så väl ihåg det, hade sommarpengar i handen och det blev en Minolta med zoom som jag kallade den. Min "Minolta zoom". Jag var 16.

Barnen kallar mig för mammarazzi! Ska alltid plåtas. Lätt när man har sin ajfån med sig överallt eller den andra kameran ;-)

Kram
Marie

Lotta said...

Härligt inlägg! Om du är Agda 87 så har du iallafall ett minne som en Einstein. Jag har noll koll på vad alla mina kameror hetat genom åren och vilka märken :-) Antagligen Kodak av något slag och så minns jag blixtkuberna!! Och filmen man lämnade in som tog en vecka. Det var ju high-tech när man kunde skicka in filmen och framkalla och såklart när man kunde göra det på en timme.

heja tekniken och att det är sä mycket enklare nu. iPhonen återuppväckte min lust och såklart bloggen!


Kram bästa Annika!!

Anna, Fair and True said...

Kul inlägg! Ja, tänk hur begränsad man var förr (å andra sidan tar man för många foton nu). Minns när jag var på min tre veckor långa resor över hela USA med 50 andra aupairer efter mitt aupairår 1996 och jag tog 7 rullar på tre veckor och tyckte det var sjukt mycket. Nu tar man ju flera hundra bilder på en några dagar lång semester :)

Vi har en systemkamera (också Canon) som vi använt flitigt men på sistone har det blivit mer och mer iPhone-foton. Men vi har sagt att vi måste bli bättre på att använda systemkameran igen. Det blir ju avsevärt bättre bilder på t ex Isolde med den.

Och så ett litet tips till dig om nordisk kulturmånad i DC i februari/mars http://www.norden.org/en/news-and-events/news/nordic-cultural-wave-rolls-over-usa

Anna, Fair and True said...

En grej jag däremot inte gör är att redigera bilderna förutom att skära till det. Det tycker jag är fusk! :)

Annika said...

Marie:
Jag också, absolut mest.
Men om jag är ute på vift och inte har den med blir det ajfånen.
Men SLR:en är den jag älskar mest.
Min är också sliten, trots sin ringa ålder.
Den får ju jobba hårt.
Zzzzzz...säger jag med om de som använder film idag. Lite prettovarning på det. Sorry, alla ni som använder film, det är bra att ni gillar det. Men jag skulle aldrig gå tillbaka...
Samma sak med LP skivor, no WAAAY!!!

Lotta:
Agda, 87 har bra minne. HAHA.
Det har hon faktiskt.
Hon minns saker bra. Fast ibland glömmer hon bort tansläkartider också sånt, det är inte så kul.
Idag hade hon lite svårt att minnas om det var tisdag eller onsdag. Sen kom hon på att det ju var onsdag. Tur för henne ;-)
JA, det var ju jättestort då man kunde skicka in filmen för famkallning!
Bloggen har verkligen hjälpt mitt intresse för foto på traven. OCH ditt med, med dina TOP of the LINE bilder, awww...
Love them.
Ha en superbra dag, bästaste LOTT!!

Annika said...

Anna FT:
KUL att du gillade inlägget.
Det var roligt att skriva det också.
ja, jösses...7 rullar på tre veckor förstår jag att du tyckte var mkt.
Idag skulle det vara---ingenting.
Håller med om att det blir väl mkt bilder ibland.
OCH att minnet snabbt blir fullt.
Överallt.
Systemisen slår allt, ingen tvekan om den saken!
Men ajfånen är ett bra komplement.
Att redigera...
Njaee...vet inte om det är fusk precis, men bilder kan absolut BLI sönderredigerade.
En del överarbetar dem verkligen.
Jag kan tweaka mina lite, med färger och sånt.
Men att börja bli galen i PS och sådant det är inte min grej. Inte alls.
De flesta av mina bilder är sgs oredigerade.
PS är som gamla tiders mörkrum, lite.
TACK för tipset om kulturmånaderna. Roligt!!

Erica said...

Vad ROLIGT att följa med på din kamerahistoria! :D
Nästan så att jag måste härmas en gång till och skriva min egen... ;)

Det ÄR verkligen så att tekniken har gått oerhört snabbt! När man tänker på hur mycket som hänt på kamerafronten bara de senaste två decennierna.
Jag har aldrig vetat vad för sorts kamera det var jag fotade först med, men det måste nästan ha varit en pocketkamera. Den såg, typ, ut som den på din bild (men utan blixt). Den är då väldigt lik den. Tror jag var 5-6 år då.
Sedan var det stort då jag äntligen fick en EGEN kamera!
Och 2005 köpte jag min första digitalkamera, och att kunna fota hur mycket som helst var helt underbart!

Men jag håller med om att det ÄR något speciellt med framkallade bilder. Det är trots allt inte samma känsla att kolla på bilderna på datorn. Det är tur att man faktiskt kan framkalla digitala bilder. Ännu bättre är det ju att man då kan i förväg välja BARA de bilder som man vet blev bäst!

Och ja, mobilkameror är ju ett kapitel för sig. Det är rätt coolt egentligen att dagens mobilkameror är BÄTTRE än vissa kompaktkameror...

HELST av allt fotar jag med min älskade Canon EOS 5D markII, som du vet :D
Har ju en kompaktkamera och min gamla 400D också, men de används inte särskilt mycket längre ;)
Och de här veckorna med iPhonen har jag verkligen upptäckt den kameran.

Det här var ett inlägg helt i min smak! Jag kan prata hur mycket som helst om kameror och foto! :D

Hoppas du får en bra onsdag!
MVH /Erica

Sahra said...

Jag minns också alla mina kameror. Jag har alltid fotat mycket. Också blandat mellan Nikon och Canon, men jag föredrar nog Canon. Säkert lika bra bilder med Nikon, men jag tycker Canon är mer begriplig.
Den här julen blir den första med systemkamera. Det ska bli kul att äntligen få lite bra bilder på barnens luciafirande och avslutningar i kyrkan och självklart alla julfester där kompaktkamerorna aldrig kan mäta sig med en systemkamera.

Kram

Erica said...

För övrigt ÄLSKAR jag bilden på julljuset! Amazing!!!

Mrs Clapper said...

Åh vad kul! Hade också en sån där där man fick sätta dit blixten som sedan snurrade. Haha! Inte konstigt man fick ha kameraväska till alla blixtar och film man fick släpa med sig! För att inte tala om videokameran! Minns att min pappa gick runt med ett batteribälte med fyra batterier i runt midjan. Herregud vad utvecklingen har gått framåt!

Nu gillar jag små pocket kameror, mina kunskaper stannar där ändå. Läste foto i tre år under gymnasiet, men de kunskaperna är inte värda något med dagens teknik!

Madeleine Hutchinson said...

Jag kommer ihåg min första röda kamera dock inte vilket märke, men jag vart tillsagt att "inte slösa" på mina 24 bilder som rullen hade..eller hur många det nu var :) Haha det var tider det!!
Jag fotograferar nog mest med min iPhone faktiskt, har den oftast i närheten av mig. Men åker vi på resor som nu senast i London, så har jag min Sony Exmor och Ken har sin Canon.

Annika said...

Erica.
HAHA, TACK!
Trodde väl att du skulle gilla det här inlägget.
Kameror och foto kan jag också tala LÄÄÄNGE om!!
Visst har tekniken gått sanslöst fort framåt.
Otroligt.
Tänk att du också började med en liten pocketkamera :-)
TÄNK att de fortfarande fanns då du växte upp.
Visst var det speciellt att hämta foton hos fotohandlaren.
Det var jättekul, och dyrt.
Jättedyrt för mig iaf som inte hade mkt pengar.
Men roligt var det, och att sedan sätta in i album var jättekul.
Jag printar ut alldeles för få bilder i dagsläget.
Ja, jag vet...många mobilkameror är bättre än små kompaktkameror. DET är verkligen otroligt!!
DIN kamera är underbar!!
En fantastik kamera. Jag vill också ha en sådan vad det lider.
Den är ju så TOP of the LINE!!
OCh dina bilder är helt underbara!!
TACK för berömmet om julljuset.
DET var med den gamla Lumixen det. En mkt BRA kamera!!
Ha en toppendag!!!

Sahra:
Ja, det är lite kul att minnas tillbaka.
Nikon och Canon går säkert på ett ut.
Lika bra.
Det handlar nog vad man vänjer sig vid, och det vet de ju.
Jag gillar också Canons menyer och inställningar, lätt på ngt sätt.
Roligt att du gillar din nya kamera. Det blir verklgien en helt annan sorts bilder med en systemis.
Kram!

Mrs C:
Du också :-)
Fast du är så ung, som Erica.
Tänk att de hängde med långt in på 80-talet.
Fast jag fick väl min just 80, kanske.
Ja, jösses, snacka om attiraljer förr med alla rullar och allt det andra.
Nej, det är nog så, tekniken går framåt så fort att gamla kunskaper inte ens räknas längre :-(

Annika said...

Madeleine:
HAHA, jag blev nog tillsagd EXAKT detsamma.
DET är 24 Bilder, spara filmen nu och ta på det du verkligen VILL ta på :-)
Fniss!
Ajfånen är jättebra till vardags, inget snack om den saken!
Men det är bra att ha lite annat att ta till också då man vill ha "mer".

antonia said...

Jag är så glad att tekniken utvecklats så mycket i kameravärlden. Minns hur dyrt det var att framkalla, jag använde extrafilm och man skickade då via post. Nu kan man ta en massa bilder och behöver inte tänka på hur länge rullen skall räcka. Man kan redigera bilderna, se över dom ocj rensa i lugn och ro i datorn osv. Jag använder mest systemkamerna men då och då mobilkameran (min är dock kass) och då och då en kompaktkamera. Jag känner att när man väl övergått till system så är det svårt att gå tillbaka, och tycka att någon annat är bra.

Annika said...

Marie i MN!!
Hoppas du ser detta.
Av ngn skum anledning hade din kommentar fastnat i spammappen. Underligt!
Nikon ja. det hade LIKA gärna kunnat bli en sådan för mig.
OM jag sett min syrras bilder först (hon köpte sin efter min) så hade jag kanske också blivit en Nikon-person.
Det handlar ju helt vad man vänjer sig vid.
DET är KUL att vara mammarazzi :-)
Gillar ordet. TACK!!
Kram!!

Antonia:
EXTRAFILM!!
JAG med!!
Jäteofta!!
Precis, det var dem jag använde mig av också. De var bra, men dyra.
Ja, jösses vilka under i tekniken vi fått vara med om.
Jag känner som du, när man väl börjat med en system så är det nästan omöjligt att använda ngt annat.
Mobilkameran blir ett bra komplement, eller en liten digikompakt.

Erica said...

Extrakommentar:
Den första kameran jag fotade med, den som jag misstänker var en pocketkamera, var inte nyköpt när jag använde den. Det var mammas eller pappas gamla, som någon av dem använt när de var yngre. Därför kan jag tyvärr inte säga om den fanns att köpa när jag var liten, i slutet på 80-talet.

MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Vem vet?
De kanske fanns?
Ingen aning om när de slutades tillverkas.
HIH.
Ja, vilken kvalitet det var på dem, fniss...

Desiree said...

Hi hi minns fortfarande hur man körde med film och precis som du beskriver hur spännande det var att få sina kort som man lämnat in till framkallning. Tycker din första digitalkamera tog väldigt bra bilder, fin kvalité. Minns att min pappas som han köpte ungefär vid samma tidpunkt inte alls tog lika bra bilder. Det var något slags rödstick i hans bilder. Jag tror jag fick min första digital kamera någon gång 2004. Det var en enkel liten sak och sedan fick jag min första Lumix 2007 och sedan dess blev jag helt kär i att fota. Gillar inte att fota med min mobilkamera då jag inte kan zooma med den. Tycker därför att min Lumix är helt perfekt som ger bra kvalité utan att vara för stor eller för tung för att orka släpa med mig. Man undrar lite vad som kommer att hända framöver då det gäller bilder och kameror.
Kram!

Annika said...

Desiree:
Ah, yes...those were the DAYS!!
Det var spännande att få hem papperskopiorna.
Minoltan ja...ja jösses, men den kanskte tog bra bilder för att vara en så pass tidig kamera som den ändock var.
Lumix är skitbra!!
SKITBRA!!
Det är den perfekta superzoom kameran.
Din kamera tar ju verkligen BRA bilder!
OCH den är liten och smidig också!
Visst, man kan inte låta bli att undra vad som komma skall i digi-världen!
KRAMAR!!!!

bettankax said...

Å dina nostalgi-inlägg...så bra!:) Det som slår mig är att du haft ditt fotointresse under många år. Inget du fann i samband med din bloggstart. Kan tänka det är kul att få respons på sina foton rent tekniskt. Men tänk vilken minnesbank. Det är ju så himla roligt att kolla foton i gamla album och fundera över t ex vem man var när man var sju eller 11 år? För att inte tala om att se sin mormor fylla 50..osv.
KRAMAR!!

Annika said...

Bettankax:
TACK!!!
Jo, det har nog funnits, men det har absolut blivit större iom bloggen. Inget snack om den saken!
OCH iom digikamerorna.
Gamla album är UNDERBARA!
Kramar!!

Channal said...

Hallo sweety Agda87!

Åhhhh jag hade en exakt sådan kamera! En pocketkamera! Så många roliga bilder jag har tagit med den!! Minns inte alla mina kameror. När jag var i 20 årsåldern köpte jag en systemkamera Nikon FE2 och en videokamera. Massor av videos och pappersbilder på barnen. 2002 började jag fota digitalt med min mobilkamera och sedan fick jag en Sony Cyber Shot. Nu använder jag bara min iPhone4. Ska titta på en Canon G12 när jag kommer till N.Y!

KRAMAR!! Anna

Annika said...

Channal:
Hello darling!

Du också!!
HAHA, ja vi var många som hade en sådan.
Komiskt.
Den tog inga vidare bilder, men då var man väl inte så petig heller, höhö!!
Ja, ajfånen är bra.
Är Canon G12 den som Lotta (Charlie) har?
Den är TOPP! Perfekt bridgekamera!!
KRAMAR!!!!

Annika said...

Ja, det är inte KLOKT hur kameran har förändrats genom åren!! Jag saknar inte heller filmrullen det minsta. Men jag erkänner att det var med visst motstånd jag gick med på att vi köpte vår första digitalkamera... Har haft några digitalkameror under årens lopp, och 2008 köpte jag min första systemkamera, en Nikon D40 som nu är utbytt mot en Nikon D7000 (Emmy har ärvt D40:n). Jag är jättenöjd med min D7000. För mej stod valet också mellan Canon och Nikon, och det råkade väl bara bli så att det blev en Nikon - hade lika gärna kunnat bli en Canon. Hade en Canon kompaktkamera som jag var jättenöjd med. Nu har jag även en liten Nikon kompaktkamera som jag använder när jag inte vill släpa på systemkameran - är jättenöjd med lillkameran också. Däremot är jag inget större fan av att fota med mobilen. Systemkameran är alla gånger bäst, man har såna valmöjligheter med den. Men fotografering är en dyr hobby... Men ROLIG!! Älskar att fota!

Kul inlägg!!

Kram!

Nettan said...

Ja oj alla de kameror som jag har haft genom åren, precis som du minns jag pockerkamerorna, kodak var de som var billigast och om följde med överallt, vet att jag aldrig skaffade systenkamera och den sista filmrullen från en kamera med film framkallade jag 2002. Sedan 2003 har vi haft digitala kameror av först enkla modeller, Hp, tror jag märket var på de två första, sedan gick vi över till Olympus my och sen en systemkamera Olympus som jag älskar att fota med, dock är det iphonen som alltid är med och som jag tar mycket vardagsbilder med...

Härligt att läsa om dina fotominnen!

Kramar
Nettan

Anne said...

Jättekul inlägg, verkligen! Inlägg på nostalgitema (oavsett ämne) är alltid en hit.
Jaaa du, det här med filmrullar och framkallning. Det minns jag tydligt, kommer ihåg hur viktigt det var att verkligen inte slösknäppa utan verkligen tänka efter om det man ville fota var "värt" det. Det är nog den allra största fördelen med nya kamerorna, digitalkamerorna, att man faktiskt kan dokumentera och knäppa hur tusan mycket man vill utan att det kostar. Den friheten är nog den oslagbart största, tycker jag. Visst, kvalitén är ju hundra gånger bättre förstås. Men när jag kollar på foton från säg 80-talet som är tagna med en bra systemkamera, så tycker jag faktiskt bilderna håller rätt hög kvalité. Visst, det är ju inte som idag....men tror nog framför allt att point and shoot kamerorna blivit så extremt mycket bättre (och billigare).
Mitt fotointresse är i dvala just nu, efter att vi fick barn har inte tiden eller engagemanget riktigt funnits. Det är liksom lite i viloläge kanske man kan säga. Jag märker jag är mer fokuserad på att dokumentera för att minnas just nu, än för att fota för att det är snyggt eller lära mig mer om fotokonsten på det sättet. Det är mer point and shoot som gäller helt enkelt. Jag har ju varit så sugen på en SLR och velat, men just nu känns det som jag inte riktigt har tiden eller prioriteringen lära mig den biten, eller orka ha med en sån kamera så ofta jag önskar.
För mig blir det mycket telefonbilder just nu, men också mycket "vanliga" kameran som är en äldre variant av Panasonic Lumix. Dessvärre har den tappats i golvet och efter den smällen (som nog är nåt år sen nu) blivit sämre på fokusering.
Utgående från mina behov och önskemål JUST NU (fråga mig på nytt om ett år, ser kanske annorlunda ut då) så skulle jag vilja ha Panasonic Lumix nya version som kom ut tidigare i höstas. En sprillans ny Panasonic Lumix, nyare version än den du haft/har och Desiree har. Den har fått massor med bra kritik och för varje upplaga som kommer ut av den kameran så känns det som den modellen förstärks/moderinras än mer.
Så....DEN kameran är på min wish list.
Men visst, en vacker dag ska det bli en SLR. Dock ej redo än. Men dina bilder och konstverk triggar ju en, helt klart! KRAM

Anne-Marie said...

Hej Agda87! ;) Oj så många olika kameror du haft. Jag är som ett barn jämfört med dig.
Jag hade någon kamera som yngre men minns inte vilken typ. Litet senare fick jag en rätt bra kamera som jag har tagit många bilder med - den hade filmrullar. Finns i min mammas lägenhet numera.
Jag var supersen med digitalkamera - tror jag köpte min 2009 eller 2010. En Canon som är rätt enkel och bleknar i jämförelse med din häftiga kamera. Men den fungerar rätt bra för bloggen trots allt.
När jag kom till USA köpte Michael och jag flera gånger engångskameror från Walmart. Det du. ;) Men de tar faktiskt förvånansvärt bra bilder. Kram!!

mls73 said...

ha ha måste kommentera Anne Maries kommentar, min pappa bor här i usa och han svär vid Wal Marts engångs kameror. Han älskar dem och tycker att de tar så BRA kort! Så roligt att höra någon annan berömma deras engångs kamera. Väldigt smidigt och händigt att ha.

japp jag läste din kommentar, läser alltid dina svar. Hoppas att du läste mitt svar till dig på min blogg angående den rosa ugglan

kram
Marie

olgakatt said...

Jo, nog har man avverkat en del kameror. Ett par systemkameror och ett otal andra. Mest spännande var nog min Canon Dial i halvformat, dvs 72 bilder av en 36-rulle. Utmärkta bilder, dessutom. Jag höll ut väldigt länge med svart-vitt och framkallade och kopierade själv. Sen blev jag lat och tog i färg. De första digitalkamerorna var usla och jag väntade på utvecklingen när jag fick en i present (som jag absolut inte ville ha!). Men så tar, som så ofta, bekvämligheten över...
När det sen kom bättre digitalkameror för oss amatörer så köpte jag en själv, haha.
Gamla laddningsbara blixtaggregat ska vi bara inte tala om, helt kass! Dagens grejer är fantastiska och utvecklingen lär inte stå still nu heller..

Hanna said...

Hej igen, och tack för svar! Ska genast gå in på inställningar och kolla! :)

Annika said...

Annika:
Helt galet vilken utveckling som skett där!
OCH det är bara för oss att hänga med på färden.
Nej, jag saknar inte filmkameror det allra minsta.
Jag kämpade också emot digikamerorna, men nu skulla jag aldrig, aldrig vilja byta tillbaka!
Ja, du har en riktigt bra kamera och du har ÖGA!!
För mig hade det också precis lika gärna kunnat bli en Nikon. Det bara blev som det blev.
Sak samma, två bra märken ÄR det onekligen!
Ja, det är en dyr hobby, men en mkt rolig sådan.
Love it!!
Kram!!


Nettan:
Det är lustigt att man minns kamerorna.
Vissa har jag lite svårt att minnas. De vi hade på 90-talet. Vanliga point and shoot i vanliga modeller. Men resten minns jag bra.
OCH just precis minns man alla digikameror.
Jag tror jag var som du, framkallade min sista film 2003 eller ngt sådant.
Olympus kan jag tänka mig är mkt bra.
OCH visst är ajfånen en bra kamerakompis. Den är alltid med!
Kram!!

Anne:
TACK!
Ja, det är kul med nostalgi och kul med kameror!!
EXAKT, man fick inte slösa med filmen. OCH det gjorde man inte heller.
Idag slösar vi verkligen då vi knäpper, och varför INTE!!! Vi kan ju det.
Gillar.
Det är det bästa av allt.
Absolut håller filmkamera bilderna hög kvalitet.
De frankallade bilderna tycker jag ofta är bättre med en filmkamera.
Iaf får jag ofta den känslan när jag ser digibilder vs filmbilder.
Men det är ju mest gamla bilder man har att jämföra med. Ingen tar ju med film idag.
OCH digibilder på datorn är knivskarpa, och även då man gör fotoböcker.
Point and shoot är idag bra, och mobilkameror också.
Lumixen är SÅÅÅÅ bra.
INTE kul att du tappat din i golvet.
Men ja, Lumixens bridge måste vara bland de bästa kameror som finns.
Desiree har ju en sådan också, som du skriver.
SÅ den kameran är perfekt på önkelistan!
TACK för bildberöm. Men man måste inte ha en SLR för att ta bra bilder. Se på Desiree och kolla in Lotta i CT (Charlie). De tar toppbilder med sina superzooms.
KRAMAR!!!

Annika said...

AM:
Är det så?
Jag tycker inte att jag har haft så många :-)
Jag tycker din kamera är BRA!!
Den tar fina bilder.
Min Canon är en inkörskamera till SLR. Alltså nybörjarmodellen. Än så länge är den pefekt, men jag kommer säkert att uppdatera den om ngt år.
Engångskamerorna minns jag bra, och de finns väl än idag i digitappning.
Visst, de tog faktiskt bra bilder :-)
Kramar!!

Marie:
Där ser man vad gäller Walmart.
Det var länge sen jag använde ngn engångskamera nu.
Men det är bra att veta att den möjligheten finns.
Din kommentar fastnade i ett filter, så det var därför den kom ut så mkt senare. Underligt hur vissa kommentarer kan fastna där som INTE borde fastna.
Jag läser alltid svaren då jag inne på ngns blogg för att läsa nya inlägg :-) Det är kotym i min bok :-)
Kram!

Olgakatt:
Det är roligt med kameror, att tänka tillbaks på dem.

Det har ju blivit en del genom åren.
Den Canon du talar om vet jag inte alls vad det är, och hur de bilderna såg ut.
Halvformat? Måste googla.

Ja, jösses, vilken utveckling som skett. OCH vad BRA kamerorna är idag.
OCH inte har utveckligen stannat av, som du säger. Inte alls.
Vi får se vad som ligger bakom kröken...

Annika said...

Hanna:
BRA!!
Gör det!!
Det var inte svårt alls, efter vad jag kommer ihåg. Numera uppdaterar det sig själv.
Kram!

Camilla said...

Alls mina egan foton tas med en Sony cybershot. Kompakt digikamera. Min tar superbra foton.
Men jag skulle vilja ha en digital systemkamera. Och på söndag säljer den lokala dagstidningen ut sina kameror. Usch säger jag bara. Varför gör de det just nu?? Annars hade jag varit först i kön, men just nu är dte julklappar till andra som står i fokus. TYVÄRR!

Kram

Annika said...

Camilla:
Min lillkamera är en Sony Cybershot. Den har jag haft sen 04, helt Ok kamera.
Din är säkert nyare än min.
Säljer tidningen ut sin kameror!!
WOW!
Kan tro att det är ganska fina modeller.
Undrar vad de kommer att kosta? Vet du?
Kram!

Anonymous said...

Åh vad kul!
Jag är en bit yngre än dig, men min första kamera var mammas Instamatic (som hon fått i USA 1964!) Och sedan min fasters pocketkamera - som verkligen var KASS. Jag ville hellre ha Instamaticen :-)
Nu blir det digitalbilder, med en Canon någonting, liten, silvrig - fantastiskt signalement va? Jag använde film fram tills förra året, för jag tyckte så mycket om min Olympus. Den var bäst :-) Och en festlig sak var att förr var man ju inte så intressant i fotobutiken när man bara köpte en filmrulle liksom.... Men nu! Nu behandlas man som värsta fotoentusiasten :-)

Annika said...

ano:
Instamaticen var klart bättre än pocketkameran.
Pocketen var verkligen USEL i kvaliteten!
WOW, du använde film sent!
Hur gillar du digikameran då?
Om du jämför kvalitet etc?
Sant, man behandlas nog lite annorlunda i fotobutiken om det är digi det handlar om.
:-)

Anonymous said...

Jag fortsatte med film så länge för att jag vet att jag inte kommer mig för att sålla bland alla digitalbilderna och framkalla - och jag tittar inte så ofta på bilderna på datorn. Det är trevligare med riktiga album :-) ! Kör man med film måste man ju framkalla, och då kommer de in i albumen också. Ibland tycker jag också att bilderna blir mer genomtänkta, för man har inte de 100 försöken på sig. Jag tycker inte att digitalbilderna har samma djup som film-bilderna har. (Men hör hur konservativ och bakåtsträvande jag låter! Undrar om det inte är jag som är Hulda, 87? :-) ) Men nu har jag ändå fallit till föga och fotar digitalt, och glömmer att framkalla....

Anonymous said...

Vilket häftigt inlägg! Man glömmer lätt bort hur fort tekniken har utvecklats =). Jag har sett att många butiker här har specialpris på Canon EOS nu, men sen är det ju massor med modeller!! Vilken har du?? Åh, jag skulle så gärna vilja kunna, men tålamodet att alltid släpa med så stor kamera tryter lite. Har du både handväska och kameraväska när du går ut? Kram Mimmi