Wednesday, March 28, 2012

Säker i sadeln?

Godmorgon!

Häromdagen läste jag Peter Kadhammars blogg i Aftonbladet.
Ni vet, den serien där han reser runt i USA för att kolla in läget inför valet i höst.
Häromdagen landade han i McLean, VA! McLean är en grannförort till Reston, och ligger i samma kommun, Fairfax County. Det är där jag klipper och slingar håret förresten, i McLean :-). OCH det är där Tysons Corner ligger, vår största shopping-mall.

I McLean (Langley) ligger även CIA, och i McLean bor det många, många höjdare inom politik och näringsliv.
Det jag fastnade för var rubriken---ATT man inte behöver låsa dörren.DET är faktiskt samma sak här där jag bor. Jag känner mig SÅ säker, både vad gäller inbrott och vad gäller omgivningarna.
Det kanske är dumt, eftersom jag kanske vaggas in i någon slags falsk säkerhet.
Men faktum är att det är SÄKERT där vi bor.
Vi kan, i princip, lämna VAD som helst ute och det stjäls inte.
Cyklar kan vara olåsta, scootrar etc. JAG har aldrig blivit av med en enda liten trädgårdsprydnad. Bilstölder är också sällsynta.

VI har larm i huset (men det skaffades mest för min mörkrädslas skull, och för att Peter vid den perioden reste mycket). Vissa nätter har vi glömt att låsa dörrarna i huset! Ja, det är sant!
GLÖMT!
Vem som helst hade kunnat kliva in.
Detta händer då och då, och främst om det är Peter som lägger sig sist *hhhmmmmm, hmmmm...*. Gillar det INTE. Blir kall de morgnar jag kommer ner och ser att dörrarna, både fram och bak, är olåsta.

EN gång, då Karolina gick ur huset sist, lämnades dörren på vid gavel. Vi var borta i flera timmar.
Då vi kom hem var allt precis som vanligt.
Inte en själ hade varit inne i huset. men det är klart att vi INTE var glada så det uppdagades. Nej. verkligen inte.

DÅ jag fick min kamera, min Canon, som beställdes online, lämnades den bara på yttertrappan, och där stod den då jag kom hem.
DETTA gäller det mesta man beställer. Posten, UPS eller FED EX bara ställer grejjerna på trappan.
MEN, då det gäller en te/kaffeklubb jag var med i en gång var jag TVUNGEN att vara hemma då leveransen kom. DE kunde inte ställa teet på trappan. Märkligt.

Många tror att det är osäkert och farligt överallt i USA, att det gäller att hålla reda på sig och sitt. Flera är de personer som tror att lämnar man något obevakat så är det förlorat för alltid.
SÅ, är det alltså ICKE.

Jag bor i en extremt välmående del av USA. Det märks på mycket, och det är både för och nackdelar med det hela. Levnadskostnaderna är höga. Allt är mycket dyrare här än bara 10 mil västerut. Folk är välutbildade och har enorma krav på ALLT. Skolorna är top-of-the-line, de kommunala alltså. Precis som det står i blogginlägget finns det INGEN anledning att här sätta sitt barn i privatskola. Men, visst står även privatskolorna i Fairfax County som spön i backen. DOCK, precis som man resonerar i texten ser jag absolut NOLL anledning att använda mig av privatskolor och betala kanske 100,000 dollar för ett läsår när de kommunla skolorna håller samma kvalitet, fast gratis!
I sinom tid får vi betala för skolan, och det är när det är dags för universitetsstudier, och de är inte gratis någonstans i USA. DET är bäst att spara pengarna till det.

Att bo i Northern Virginia, i framförallt Arlington, Fairfax och Loudon Counties, ÄR som att bo lite i en skyddad verkstad. Jag medger det. ALLT är så väl tillrättalagt och snyggt.
Vi lever långt ifrån innerstadens slumområden, och en bra bit från de mycket, mycket fattigare delarna mot Blue Ridge och Appalacherna. Det är lätt att börja tro att hela landet funkar som det gör här, och det gör det ju INTE! Det är intressant att komma till andra platser i USA och storögt konstatera att det INTE är som i NoVA. Nyttigt också.

De flesta svenska bloggtjejerna på min bloggrulle i USA bor i liknande förorter (ja, inte alla, en del bor ju mitt i städerna också, som SALTIS!), och jag tror att de alla kan skriva under på det jag skriver här i fråga om att känna sig säker i hem och närmiljö. I välmående förorter utanför USAs stora städer bor man ofta väldigt, väldigt bra.

Shit happens, även här, såklart...DET ska man inte inbilla sig att det inte gör. Visst sker både inbrott, våldtäkter och slagsmål. Men på det stora hela ÄR det en väldigt säker plats.
DET hade man kanske inte kunnat tro om förorterna utanför Washington DC, men så är det.


OK, säger jag nu. Nu kanske jag får äta upp mina ord. Redan idag kanske jag blir nedslagen på min prommis, eller så drabbas vi av något annat som inte "får" hända.
Någon kanske travar in vårt olåsta hem och snor med sig en massa prylar...
Grymma öde.
Nej, bäst att börja låsa om sig, trots allt.

32 comments:

Pettas said...

Härligt att läsa! Det är som här ungefär, kanske till och med säkrare hos dig. Det har hänt saker här i vår bygd som nog har gjort att många låser dörrarna. Vi har också sovit för öppen dörr många gånger, lämnat butiksdörren olåst, kassanycklarna i osv....dumt med all säkerhet. Bilnycklarna i låset i olåsta bilar. Man känner sig trygg helt enkelt, men vi har blivit bättre på att låsa om oss och vara mera aktsamma sedan de organiserade tiggarligorna har börjat röra på sig. Försäkringar gäller inte heller om man inte har låst om sig och skött all säkerhet enligt föreskrifter på bästa sätt.

Ha en fin säker och trygg dag!
Kramar!
Karin

Annika said...

Karin:
Iallafall kan jag säga att jag många ggr känner mig säkrare här än i Sthlm. Det är helt sant.
Hos er är det alla gånger bombsäkert. Men jag vet ju hur lätt det är att vaggas in i säkerhet också.
Bäst att låsa om sig, här och där.
Ja. de där tiggarligorna ni drabbats av låter fasiken inte kul.
Bäst att vara aktsam.
Ja, detsamma, vi ska hoppas att dagen blir både säker och trygg.
Kram!

tinajo said...

Haha - jag bor i ett litet, tryggt svenskt samhälle och är helnojig på att låsa dörren oavsett om det är på dagen eller natten. :-D

Men det finns en liten anledning, det var en gubbe som gick runt för några år sedan och öppnade dörrar och plockade handväskor och plånböcker som hängde alldeles innanför dörren - och sedan var han borta innan någon hann upptäcka det. Tog ett tag innan han åkte dig och därefter var jag nojig för gott. Vad knasigt egentligen! :-)

Annika said...

TinaJo:
Man ska låsa dörren. JAG tycker det. Det är verkligen larvigt och dumt att inte låsa om dig, både dag o natt.
KLART att det kan hända just sådana saker som hos er.
Det är ju tillfället som gör tjuven och allt det där...
Fattar så väl din noja!

Loppan flyttar västerut... said...

Åå, mm. Jag håller med, lite skyddad verkstad här med på något sätt. Låser aldrig bilen på hemmaplan, lämnar dörren öppen ifall jag är på väg o någon ska komma hem. Dumdristigt kanske, naivt men ändå skönt. Däremot om jag tar ett par steg utanför, 5 min härifrån. Där är det annat...
Basse jobbade ett tag i Japan och där kände han sig trygg på ett ovanligt o för honom nytt sätt. Han behövde inte hålla sin kamerautrustning i stenhårt grepp, skön känsla gissar jag. Naturligtvis finns det baksidor överallt, men där och då kände han sig safe.
Var rädd om dej, peppar peppar, kanske ska vi låsa o ställa in cyklar idag iaf :-)

Har tänkt att fråga tusen gånger, glömt. Vad betyder ditt bloggnamn? Kankaglen?

Kram gullis!

Annika said...

Åsa:
ja du ser...
Sådär håller jag också på.
Peter med.
En dag får vi kanske sota för det.
Bäst att låsa.
Exakt, bara man åker en liten bit längre bort är det annat som som gäller.
det är liksom vattentäta skott.
Jag har hört att japan ska kännas väldigt tryggt. Det bevisades nog efter tsunamin och jordbävningen också. Ingen STAL. Otroligt.
HAHA, Kankalglen betyder inte mkt. Jag visste inte vad jag skulle ha för URL när jag började skriva bloggen. Kanka för att mina syskonbarn kallar mig det, glen eftersom jag bor på en gata som har "glen" i namnet.
Så enkelt är det :-)
OCh tråkigt.
Kram!!

Desiree said...

Ja det där känner jag ingen och det tyckte jag var helt underbart. Likadant för oss i vårt område i Alabama. Grannarna låste aldrig dörren då de bara åkte iväg till affären för att handla. Det hände att vi också glömde låsa eller glömde låsa under natten. Men det hände aldrig något. Någon stal aldrig från någon annan. Det gick att beställa vad som helst och få levererat till trappen utan att det stals. Det förvånade oss väldigt mycket första gången vi beställde något dyrt minns inte om det var tv eller gps. Kanske falsk säkerhet som du säger men samtidigt kände man sig så otroligt trygg där. Våra grannar Kim och Mike åkte till och med på semester en gång utan att låsa dörren. Helt otroligt. Men samtidigt så är det stora skillnader för ett annat område i Birmingham var å andra sidan en av de farligaste områdena i USA med en mordstatestik som heter duga. Dit åkte vi aldrig ens igenom. Sedan har man ju storstäderna där ett kvarter kan vara helt safe och ett annat riktigt ruggigt och farligt. Det är lite läskigt att det kan skifta så snabbt.
Ha en fin onsdag.
Kram!

alegni said...

vad skönt ändå att det är så tryggt där. den bilden får man ju inte av usa i allmänhet.
här sover vi rätt ofta med ytterdörren olåst, avsiktligt endast de nätter när yngre generationen är på språng...
KRAM

Jane & Gavin said...

Håller med dig. Här är det samma sak, det känns ibland som om man bor i en liten bubbla ibland. Häckarna är klippta perfekt, inget skräp någonstans.. och SÄKERT är det. Jag har aldrig kännt mig rädd eller hotad utomhus, inte ens när det är mörkt, i Sverige - Gävle- skulle jag ALDRIG gå ensam på kvällen. Det enda som händer i Irvine är DUI eller inbrott i OLÅSTA bilar. Polisen ringer runt och informerar om sådant händer här i området. Vi har haft 3 samtal om inbrott - alla tre gånger var det GPSD som legat framme i olåsta bilar :)

anna of sweden said...

Precis så var det hos oss också. Olåsta dörrar och paket som lämnades vid dörren. Så himla sympatiskt!

Huggies!

Marie said...

Vad skönt att känna så! Att verkligen kunna känna sig lugn o trygg i sitt eget hus. Så tycker jag det var i Sverige när jag var liten, men när jag blev tonåring så började det bli lite mer så att man alltid låste, inte lämnade cyklar olåsta osv. Synd att vissa människor inte kan låta andra människor saker vara!

Saltistjejen said...

Lite annorlunda är det nog här i en av världens stora huvudstäder. ;-) Jag känner mig otroligt trygg och säker på stan. Alltid. även i områden som jag kanske var lite osäker på när vi just flyttade hit, men nu tycker jag att jag kan läsa av folk och miljöer bra. MEN visst finns här ställen och områden där man helst iNTE ska gå ensam mitt i natten. Där det våld och droger och vapen finns i omlopp. Det är såklart framförallt fattigare delar av denna gigantiska stad. Jag jobbade ju flera år i Bronx och var aldrig någonsin rädd eller kände ngt obehag av att åka till och från jobbet. Men detta var i delar av Bronx som var "bra". Det finns betydligt ruffigare kvarter där med. Särskilt i södra delarna. Vissa av dem. Även vissa områden i Queens och Brooklyn är inte de allra bästa men jag tror att det mer handlar om att ha lite sunt förnuft. Ta bara Malmö som exempel. Hur många dödskjutningar händer inte där??? och andra större städer där det sker rån, misshandel och inbrott ganska frekvent. Dock skulle jag inte lämna min dörr olåst en längre tid. Det HAR hänt att vi glömt låsa den och vi har aldrig haft inbrott, men jag vet också de som HAFT inbrott här. Det är hyfsat säkert från inbrott och så då vi bor i en byggnad med 25-timmars personal i "front desk" men eftersom huskomplexet vi bor i är såpass stort så är det ändå många som kan komma och gå utan att "anmäla" sig i Front Desk. Så visst kan det ske inbrott. Vad som lätt "stjäls" eller kommer bort är dock kvarglömda leksaker på vår gård eller i våra lekrum. Men det vet jag att det Kan bero på att vi har många leksaker där som faktiskt är "allmänna" och det är inte alltid lätt för folk som "lånar" leksaker att ha koll på vad som är allmängods och vad som är någons personliga kvarglömda saker.
Me som sagt, jag känner mig aldrig rädd här. Kanske också mycket för att oavsett tidpunkt på dygnet så ser man nästan alltid folk ute på gatorna. Och det gör att man känner sig trygg. Det är inte som hemma där det ofta blir helt folktomt på gatorna sent på kvällarna. Här ser man ofta även barnfamiljer relativt sent ute som varit ute och ätit middag eller så. Många har ju betydligt senare vanor här än i t ex Sverige och äter kanske middag vid 20-21-tide även då de har barn.
Kram!!!

Channal said...

Det är kul att höra! Annars tror man att "allt är farligt" i USA och att det bara är i Canada de har olåsta dörrar! Precis som här hemma, det finns tunga områden och små lugna idyller! Jag låste aldrig min förra gamla bil. Men jag gör oftast det med min nya. Dörren till huset låser jag sällan här hemma. En morgon när jag vaknade hade ytterdörren stått på vid gavel hela natten! Men, men, man ska aldrig säga aldrig! Det händer saker här också!
KRAM!! Anna

Anonymous said...

Jag var rätt orolig när jag skulle vara själv med kidsen i Detroit i några dagar. Det hjälpte ju inte att en av de första tv-reklamerna jag såg var för ett larm, & reklambyrån bakom det hela hade bestämt sig för att köra med skrämseltaktik.=/ Men det gick bra & inga incidenter inträffade. Ibland funderar jag på om det är det som är fallet, att folk skräms upp fast det faktiskt inte är så illa. Det är iaf inte mer där än någon annanstans, det händer ju massor av saker här i Sverige oxå, & även en hel del i de mindre städerna.

Karin said...

Minns första gången vi låste dörren därhemma. Vi skulle åka ända till Norge (från Sverige) så pappa låste. Men så kom han å att det kanske kunde komma någon som ville komma in, så han hängde nyckeln på en spik bredvid ytterdörren...

Fast det är längesedan. Numera låser vi både i stan och på landet. Men vad hjälper det när tjuvarna bär iväg med verandafönstren!?

Elisabeth said...

Intressant läsning, som alltid! Jag har fått den uppfattningen också av dina blogginlägg tidigare, att det inte bara är välmående, utan även tryggt. När jag bodde i Österrike kände jag mig också sådär trygg. Självklart låste jag dörren till mitt rum på studenthemmet (om inte annat för att förhindra att någon gick fel, det fanns ett otal likadana dörrar, så risken var rätt stor!), men på stan fanns den där känslan av trygghet, på ett HELT annat sätt än här i Sverige. Möjligen var det en falsk trygghet, vad vet jag.

olgakatt said...

Visst är det skillnad på områden vart man kommer. Jag har aldrig känt mig rädd eller orolig någonstans egentligen och definitivt inte i Malmö. Gangstermorden där har haussat upp en stämning i hela landet som knappt några malmöbor känner själva. Stockholm har fler mord per invånare men det talas det inte om. Ficktjuvar härjar på de flesta ställen och en bekant till mig har blivit rånad i Köpenhamn mitt på ljusa dagen. Vi har en massa grejor ute och i carporten och hittills har allt fått vara i fred - utom en av våra gamla Saabar som stals en fredagsnatt där tjuven hade egen nyckel som passade! Bilen kom oskadd till rätta men nog var det obehagligt, alltid.

Vform said...

Tänk, det trodde inte jag!
Alltså att ni inte låser dörren!
VI har börjat på senare år, för det sker nog inbrott här och där på vår landsbygd också!
MEN ibland sitter nog nycklarna i bilen nån natt, bara att starta och åka iväg ;O/
Sommartid, med dansplatsen så nära, kan nog hända vad som helst ...

Härliga bilder i förra inlägget :O)
Ha det bra!
KRAM!

Anne said...

Bra inlägg, det här önskar jag många där hemma läser för många jag känner har lite bilden av att allting är väl så farligt där borta i USA....Du skriver nyanserat och bra, för visst finns eländet men också allt det trygga och bra. Skriver helt under på det du säger om att du känner dig tycker i Reston än i Sthlm. Samma här, känner en helt annan sorts trygghet här och det är en av de saker jag uppskattar mycket.
I Stockholm råkade vi titt som tätt ut för skitgrejer. Var med om flera bilstölder, bilinbrott, saker som togs från trapphuset (som var låst med dörrköd). Då bodde vi inte i de sämsta sluskområdena men det spelade ingen roll. Det hände ofta nåt. Som du säger, här lämnas prylar utanför dörren och aldrig att det skulle stjälas eller försvinnas.

Vi bor också i en sån där typisk amerikansk förort, välmående, trygg, säker överlag. Visst, skit händer ju som överallt men sällan och lite. Inte särskilt långt bort dock finns sämre förorter och det är så lustigt hur det plötsligt kan skifta. Man bara märker och ser när man kör att man kommer in i en annan värld. Då snackar jag inte superslum, men ändå, tror du vet vad jag menar. Vad jag kan tycka är lite märkligt är hur vattentäta skott det verkar vara mellan dåliga och bra områden, även om de i mil ligger nära varann så är det verkligen som de båda världarna aldrig möts. Även om det bara några mil länge bort ligger ett sjabbigare område så kommer inte de problemen in i det fina området lite längre bort.

Förresten, ni drar väl på kryss snart?
KRAM

Anne said...

....att du känner dig tryggare i Reston ska det förstås stå (inte tycker...)

Anne-Marie said...

Jag undrar nästan om det är mer säkert trots allt i USA än vad det är i Sverige.
När jag kom hit blev jag chockad först av att Michael aldrig låste bilen eller ytterdörren (vid kortare bortovaro från huset). Jag som alltid låst i Stockholmsområdet.
Fortfarande lämnar många sina bilar och hus olåsta i Mt Shasta-området. Jag gör det inte utan mina vanor från Sverige sitter i.
Intressant att det är likadant hos dig trots att det är en mycket större stad än Mt Shasta och Weed.
Gillar att paketen kan lämnas och finns kvar när man kommer hem. :)
Kramar!

Sahra said...

Hade inte Lotta inbrott nyligen?

Jag är nojjig. Vi har haft inbrott och blivit av med ovärderliga saker. Efter det satte vi in larm och jag skulle aldrig i mitt liv drömma om att åka iväg utan att larma. Vi låser alltid. Men jag vet att de flesta här ute på landet lämnar bilar och hus olåsta. Jag som har bott i innerstan hela mitt liv har nog ett helt annat tänk kring det där.

Sedan blir jag galen på att folk bara öppnar dörren och går in. Så gör man här på landet. No respect for privacy liksom.

På ett sätt måste det såklart vara väldigt skönt att känna sig så trygg och bo i ett säkert område. Men man får aldrig ta det för givet och jag tror att det är viktigt att inte vara blåögd utan vara medveten om de extrema skillnader som kan råda i ett stort land som USA.

Ha en härlig dag.

Millan said...

Jag tycker det later valdigt skont att kanna sig sa saker i sitt hem! Jag kan tyvarr inte saga att det ar samma sak har. I england ligger de bra och de mindre bra omradena alltid precis hand i hand. I vart fall har vi cirka fem minuters gangvag till bade en s.k council estate och lika langt till ett valdigt fint omrade dar husen kostar en hel formogenhet. Man kan INTE lamna cyklar och andra grjer framme for da stjals de.

Jag blir lite galen pa Ben dock som ar valdigt paranoid, sarskilt efter inbrottet forra aret, och darfor helst skulle vilja ha dubbla las pa precis allt. Helst vill han ha gardiner eller persienner nerdragna hela dagarna sa att ingen kan se vad som finns i vart hus. Lite overdrivet kanske, men faktiskt ... han ar valdigt noga med att alltid stanga fonster och dorrar och grejer.

Dock maste jag erkanna att vi ocksa brukar fa saker lamnade pa trappan om vi inte ar hemma och hittills har ingen stulit nagot.

Kram

Annika said...

Desiree:
Ja, det verkar verkligen vara en ton som går igenom över hela landet i de välmående föroreterna.
Verkligen.
Just känslan av säkerhet.
OCH sen då finns det områden relativt nära dit man inte ens bör gå.
Det är verkligen vattentäta skott.
Jag har aldrig hört om ngn som blivit bestulen på paket utanför dörren.
Helt otroligt hur BRA det funkar med den saken.
Tänk att era grannar glömde resa då de for.
Tanken svindlar...
TUR hade de väl då. Men jag kan inte säga att jag är direkt förvånad.
Precis, inne i DC finns verkigt ruffiga områden, områden som är allmänt kända. Dit åker man bara inte. Det är ngt som alla vet.
HA det så gott!!
TACK för att du bloggar så flitigt.
KRAM!!

Ingela:
EXAKT!
OCH det är en av de fördomar som jag verkligen vill krossa.
Jag känner mig säkrare här än i Sthlm.
Jag vill inte heller sova med olåst dörr. Nej inte...
Men jag förstår ju att det är helt OK hos er.
Kram!!

Jane:
JA, visst är det så!
OCH jag gillar att tonen går igen över hela landet.
Vi vet ju alla att det handlar om förorter där det finns mkt pengar, eller halvmkt pengar.
Jag gillar verkligen att känna mig så pass trygg som jag gör här.
Du ser, polisen tom ringer om stulna GPS hos er :-)

Annika said...

Anna:
Precis, sympatiskt är ett jättebra ord att beskriva det hela.
Gillar det verkligen!
Huggies!

Marie:
DET är verkligen skönt.
Jag är säkrare här i i Sthlm, så känns det faktiskt.
Tycker det stjäls så ofantligt där.

Saltis:
Ah, men det är jag som bor i huvudstaden :-))))
DU bor i en av världens största städer.
OCH som du vet har ju DC sin beskärda del av SKIT. ETT tag ledde de mordstatistiken i hela USA. Nu är det ngn annan stad som tagit över.
Men grejjen är ju den att man VET vart man ska gå och inte gå!
Precis, jag har aldrig, never ever, känt mig osäker eller rädd då jag varit i NYC.
Aldrig.
Minns då jag var yngre, långt innan jag kommit till USA, att folk sa att "I NY kan man inte gå ut efter 18 på kvällen".
Ack ja, snacka fördom!!!
jag som varut ute på NYC gaor mitt i natten.
Du känner ju till staden så mkt mer än jag, och det gläder mig att läsa det du skriver om the Bronx .
Visst, man känner fakitkst direkt när man kommer in i ett sämre område.
JAG säger så här. Jag känner mig mindre trygg i Sthlm än här, det är faktiskt så.
Inte så att jag känner mig otrygg där, men jag är ännu mer invaggad i trygghet här.
Dumt och förmätet kanske.
Malmö har verkligen dåligt rykte. I hela Sverige, och även HÄR har jag läst artiklar om Malmö.
Ja, NYC är speciellt, och visst vet vi alla att SHIT och CRAP händer precis överallt.
Men på det stora hela är det väldigt säkert.
Detta är en av de fördomar mot USA som jag verkligen VILL krossa.
KRAMAR!!

Annika said...

Channal:
HAHA, ja det är lustigt hur fördomar kan GRO!
Faktum är att jag känner mig säkrare här än i Sthlm.
OCH det gäller på så många ställen i USA.
Du är säker i de flesta områden.
Men självklart har innerstäderna områden dit man INTE ska gå. Absolut INTE ska gå till.
Ngt sådant finns inte hemma.
Men att det är osäkert i HELA USA är en fördom jag verkligen ta vill ta död på.
Kram!

Penny:
DET förstår jag att du var!
DET skulle jag också ha varit.
Men som du säger, alla larmbolag kör med skrämseltaktik.
You bet.
När man ser de reklamerna kan man få stora skälvan.
Japp, skit händer överallt. Inte minst i Sverige.
OCH här vet vi alla att städerna, alla städer, jar otroligt ruffiga områden.
Kram!

Karin:
NEJ vad gulligt och FINT!!!
Jag känner mig varm inombords.
Numera gör säkert INGEN så, men tänk att det var så en gång...
Exakt, jag vill absolut inte ha olåst, men vill tjuven in tar de sig in...

Annika said...

Elisabeth:
TACK, vad glad jag blir över att du tycker det!
Ja, du har rätt, det är både säkert och välmående här.
Vad fint att du kände den där tryggheten i Österrike.
Just det att känna sig trygg när man är ute är så skönt.
Jag känner mig säkrare här i Sthlm.
OCH jag kan inte påstå att jag känner mig osäker där heller, men du vet vad jag menar...

Olgakatt:
Visst är det så.
I de amerikanska städerna känns det så tydligt om man är på väg in sämre områden.
Det är liksom vattentät skott mellan gatorna.
Malmö har ett grundmurat dåligt rykte. Jag har tom läst ngn artikel om Malmö här.
Jag försår ju att det ÄR lite överdrivet.
Det är väl samma sak där, man åker inte till de områden där man vet att skit händer.
Sen kan det ju hända överallt, varsomhelst. Ska det slå till så slår det till sas.
Det är är därför lätt att vaggas in i falsk trygghet.
I Sthlm är jag otryggare än här...

Vivan:
SE där!
En krossad fördom.
Nej, men det är sant. Det är väligt säkert här.
Självklart ska man låsa dörren, det tycker jag. Shit happens.
JAPP, sommartid vid stora dansplatser vet jag att det kan hända ett och annat. Men annars är ju er trakt säker, men jag vet att skit händer där också.
Kram!

Annika said...

Anne:
TACK!
Det här är en fördom jag verkligen vill krossa.
Grejjen är den att det är säkrare här
än hemma i stan.
Där drar cykelligor fram, barnvagnar stjäls i trappor etc.
DET SUGER!!
Så därför blev jag glad över att läsa blogginlägget i AB, och därför skriver jag med glädje detta inlägg.
IOM det kanske jag tar död på mångas fördomar mot USA.
Ja, visst finns det ELÄNDE här, och det ska man inte sticka under stol med.
Vi vet alla att innerstäderna, alla städer, har sina riktigt ruffiga kvarter. DIT ska man inte ens gå, det kan vara förenat med livsfara.
Men det är så vattentäta skott, och vi känner ju då vi är på väg mot ngt mindre säkert.
Sedan kan det hända, och händer, skit i förorterna också. Det vore förmätet att tro att det inte gör det. Men på det stora hela ÄR det säkert.
OCH jag vet ju att det gäller SÅÅÅÅ ofantligt många förorter i hela landet.
Man är säker.
På gott och ont. För det smäller ju även här.
OCH ja, jag vet precis vad du menar med lite ruffigare delar, som inte är dåliga egentligen.
Japp, idag drar vi!!
KRAMAR!!!

A-M:
Ja, jag skulle nästan vilja påstå det.
Iaf i och runt städerna.
Sen finns det ju slumområden här dit man INTE ska gå, och det gör vi ju inte heller. De finns i alla städer, och de finns nog inte hemma. Inte på det sättet som här.
Men i förorterna, och på mindre orter tycker jag att det är ooo så tryggt.
Jag vill nog låsa, men Peter är inte lika noga.
Paket lämnas alltid vid dörren.
DET gillar jag,
Kram!!!


Sahra:
DET hade hon.
Shit happens. Överallt.
Men jag vet att Lottas förort är en av de bättre. Men tillfället gör tjuven och allt det där...
OM jag hade haft inbrott skulle jag vara supernojig, det vet jag.
OCH jag förstår att det aldrig går över.
Jag vill inte ha olåst här heller, men jag har det ändå.
Peter låser nästan aldrig.
NEJ, jag skulle hata om ngn bara klev in här. USCH. RESPEKT, som du säger...
Inte coolt.
Precis, man får inte invaggas i falsk säkerhet. DET är farligt.
Kram!

Annika said...

Milllan:
OCH i närmiljön!
Ja, det är verkligen skönt!
Förstår då att det är lite annorlunda hos er.
Bäst att låsa cyklar etc.
Förstår också att du blir lite trött på det där paranoida, men jag kan också förstå att många blir just nojiga efter inbrott.
Här ser man vääldigt många som har fördraget och nerdraget. SÅ vill inte jag ha de.
Vet inte om det är för att de inte vill att folk ska se vad de har? Det kanske det är.
men jag får panik av fönster som är ständigt fördragna. Skulle itne kunna bo så.
Du ser, det är bra, ingen stjäl grejerna på er trappa. Like it. Like it a lot!
Kram!

Magdalena and Co in US said...

Jag var bara tvungen att läsa ditt blogginlägg sedan vi pratade om det.

Jag bor ju inte alls på ett sådant high-class område. Visst, precis där vi bor är det helt ok och P låser inte bilen.

Men vi har nära till områden som är absolut INTE bra, på andra sidan stan.

Och när jag går in på bensinmackarna eller ser lokalnyheterna från andra delar av Columbus så fick jag mig en tankeställare.

Nu är ju jag arbetskadad ;) av att ha jobbat med säkerhet. (Skulle säkert stänga av din kaffebryggare för brandrisken ;) )

Efter att ha varit och språkat med vår county sheriff, om vilka områden jag som "blåbär" här inte ska åka till och fick reda på att -"Åk inte till den delen, mycket gängrelaterat knark", så har jag faktiskt skaffat tårgas m kombinerad pepparspray och märkning ifall den behöver användas. Gud förbjude.

Jag skulle mycket väl kunna köra vilse och hamna i ett av de områdena som blåögd svensk och tycka att det här ser ju fint ut att gå...

Samma sak låser jag alltid bilen när jag kör. Men som sagt, det är väl en kombination av yrkesskada och infon från sheriffen.

Så det blir till att flytta till Reston hör jag.

Massa kramar från Magdalena som är tillbaka i US, men fortfarande inte helt med näsan över vattenytan.

Anna, Fair and True said...

Får hoppas att ingen amerikansk tjuv, som råkar kunna svenska, läser ditt inlägg! ;)

Annika said...

Magdalena.
Visst är det lätt att käöra fel i städerna, och där är det ABSOLUT så att det finns ställen där det absolut kan betyda livsfara.
Absolut.
Tycker det är som vattentäta skott ibland mellan områdena.
Förstår dessutom att du ser på det hela med lite andra ögon genom ditt yrke.
Du har rätt, man ska inte blir för blåögd. Rätt som det är kan det smälla till.
Stor kram, och hoppas att du landat nu.

Anna:
Nej, inte en enda liten tjuv hittade hit :-)
har ju bra grannar och larm.