Friday, September 02, 2011

Show and Tell: Skördetiden är här...

Nu är det ordning på fredagstorpet igen.
Show and Tell is back in town efter sin långa semester!
Trevligt att återigen ha detta att bita i på fredagar!

Läsårets första värdinna är Olgakatt.
Olgakatt vill att vi ska skriva om skördetiden.

Nu börjar en härlig tid här längs den amerikanska östkusten. Vi går mot höst, men här i the mid-Atlantic states kan vi räkna med sommarvärme i ca 6 veckor till, give or take.
Nu börjar äpplena på äppelgårdarna att mogna (vi brukar åka ut och självplocka varje sensommar), vindgårdarna går på helfart här i Virginia. Majsen är snart redo att skördas.
På Bondens Marknad, som vi har två av här i Reston, är det GOODA tider just nu.
Min största svaghet just nu är persikor. Helst de vita som jag tycker mer om än de gula. De vita är så härligt söta!


Solrosor älskar jag att köpa så här på sensommaren. Det finns så fina på Bondens Marknad.



Det finns en hel del bondgårdar på landet i Northern Virginias utkanter som säljer mycket fint denna tiden på året. Det är absolut inte billigt att handla där, men det är trevligt.
Frukter, rotfrukter, sylt och grönsaker.
Det är egentligen bara att skörda på nu, och kanske någon månad till.

Jag har ingen köksträdgård, så personligen har jag inget att komma med i dagens inlägg från egen täppa.
Tycker på det hela taget att det är dåligt med köksträdgårdar här. Ja, klart det finns undantag, min svärfar tex har en finfin köksträdgård där han odlar mycket. Dock, överlag borde det kunna finnas så mycket MER!!

Något Reston har på ett par ställen är koloniträdgårdar. Det vet jag mig inte ha sett någonannanstans i detta land. Jag har egentligen aldrig tittat närmare på de trädgårdarna, men inser att jag verkligen BORDE göra det. Isåfall viker jag nog ett helt inlägg för dem framöver.
DÄR borde det odlas grönsaker och bär, kan man tycka. Japp, lovar att kolla upp det hela.






Då jag var i Småland första veckan i augusti iår började det långsamt bli dags för skörd där också.
Jag kunde bara konstatera att lingon fanns det gott om i backarna, och den som ville ha vildhallon (som ju är det godaste goda) kunde bara gå ut och fylla korgen.

En dag fick vi denna otroliga korg av Håkans föräldrar.


SNACKA om GULD!! Vi smörstekte och åt. SÅ sanslöst GOTT!!!


Skördetider!! Allt detta smörstekte min syster...OCH DET blir så gott stekt, kantarellerna, morötterna och den kokta potatisen. Lovely! Vi satt sedan och åt av allt, lite som tapas. Mmmmm....

Kantareller, de färska, har jag aldrig sett i min del av USA. Varken i butiker eller på någon marknad. Jag SAKNAR dem!!
Säkert finns de på andra håll, men inte där jag bor.

Nu är det långhelg här in da US of A. På måndag är det Labor Day. Vi har faktiskt inga större planer, men det ger sig säkert...

HA en fin fredag!!!

Tror att detta är den fulltaliga listan.
Vill du vara med, säg till!!!

Nilla,
Desiree,
Annika,
Erica
Saltis
Anna (möjligtvis "mammaledig" ett tag framöver, ni får klicka er in till den nyblivna modern och se efter)
Musikanta
Maisoui
Inga-Britt
Helena
Olgakatt
Bejla
Jenny
Pettas
Mrs Clapper
Lotta
Ewa
Victoria
Malin
Magdalena

25 comments:

anna of sweden said...

NU blev jag hungrig! :)

Huggies och trevlig Labor-helg!

Anonymous said...

Här finns det inte heller mycket i svampväg. Man kan köpa färska champignoner, men det är typ allt. Lite trist, för jag gillar både stekt svamp och svampstuvning.

Desiree said...

Det är underbart med olika farmersmarkets och små gårdsbutiker. Även om det nödvändigtvis inte är billigare att handla där så är det sådan hög mysfaktor att det inte gör något. Kantareller hittade jag aldrig i butik i Alabama en en gång hittade vi faktiskt i skogen där och plockade ihop själva. Så gott. Så det växer i USA. Kolonilotter, interessant att det finns för det såg jag inga av i södern. Du får ha en riktigt skön långhelg.
Kram!

Taina said...

Kantareller har jag sprungit på i skogen här! Plockade de få jag hittade, men de var så maskätna så det var inte mycket att ha. Och det är inget de tycks sälja här på Farmer Market heller. Folk är LIVRÄDDA för svamp förutom champinjoner.

När vi var i Sverige i somras plockade Jonas och hans pappa "tonvis" med kantareller. Vi åt och åt och åt. Liisa älskar också denna juvel.

Här i Simpan har vi en del som odlar sina egna grönskaker och rotfrukter. De ställer ut dem på bord, en skål bredvid som man lägger pengar om de skulle råka vara borta just då. Snacka om vågat. Men här skulle ingen gå och stjäla varken grönsakerna eller pengarna!

Vita persikor har jag aldrig provat faktiskt. Ska kika efter dem.

Ha en härlig weekend!!!

KRAMAR!!

Musikanta said...

Underbart härliga bilder på frukter och grönsaker! Det enda som jag skördar är lite persilja. Har aldrig varit mycket för att odla själv...
Har andra intressen än trädgårdsarbete som du vet, haha!
Många kramar från Ingrid

Charlie sa ... said...

Ja men skördetid och bondens marknad, finns det något bättre? Det är som elexir för mig. Lovely!

Du har fångat det så bra och de fina solrosorna gör mig alltid glad.

Wow så mycket kantareller!! Tänk att smörsteka dem....mmmm!

Ha en skön labor weekend!

Kramar!!

Annika said...

Anna:
HAHA, jag med faktiskt.
Dags för frulle snart...
Huggies!!

Matilda:
Samma sak här. Nästan bara champinjoner. Det finns en del annat också, som portabella etc. Men jag saknar verkligen kantareller!

Desiree:
helt sant, det gör inte så mkt att det är dyrt att handla på bondgårdar med gårdsbutiker. Mysfaktorn väger liksom upp. Det är inte speciellt billigt på Bondens Marknad heller.
Hittade du kantareller, vad HÄRLIGT!! FÅ spana i skogen då jag är ute och går.
Ha en fin helg.
Kram!!

Annika said...

Taina:
Så du har också hittat kantisar. Får spana. Tycker det är märkligt att kantareller inte säljs i massor här som de görs hemma. Det är ju så gott.
Men svamp är verkligen inte så jättepoppis i det här landet.
Kantareller är ju så LJUVLIGT gott!!
Förstår att ni åt som bara den!
VAD trevligt det låter i Simpan med de där grönsaksborden!!
GILLAR!!
GILLAR!!
Och jag tycker allmänt att folk inte är det minsta klåfingriga heller här, så det skulle säkert funka att ha samma försäljning här hos oss, men så få odlar ju så...
Ja, testa e vita persikorna...MMMM!!!
KRAM!!

Ingrid:
TACK!
Ja, jag odlar ju heller inget, vilket är lite synd.
Kram!

Lotta:
Ja, det är härliga tider nu. Gillar starkt!!
Tack, ja jag älskar solrosor, att ha dem inne och att plåta dem!
Härliga!
Kantareller...tänk den som hade en korg...
Ha en superbra långhelg du med!!
Kram!!

Nilla said...

Å vad gott det er ut, härliga bilder!

Annika said...

Nilla:
Mums!
Tack för bildberöm!

Petchie75 said...

Ååååh, så gott med smörstekta kantareller!!! Det var evigheter sedan jag åt kantareller! Borde ta oss till en marknad här i Bryssel imorgon och se om de säljer kantareller!?
Min bror och hans sambo har 1-2 persikoträd och mor berättade att de har MASSOR med persikor i år. De har gjort persikosoppa och persikochutney! Häftigt att man kan odla persikor i Skåne tycker jag!
Jag blev också hungrig av de fina bilderna.
Trevlig långhelg!
KRam från en som har lite problem med att sitta upp framför datorn - trycket på revbenen är inte helt smärtfritt om man säger så...

Anonymous said...

Vilka underbara bilder Annika!
Det är fantastiskt att kunna äta sina egenodlade grönsaker o frukt. Jag plockar in plommon o äpplen varje dag o det smakar så gott!
Igår var jag o köpte 3 buskar blåbär som ska sättas i jorden så nästa sommar/höst hoppas jag kunna njuta av det oxå!
Kramar från Anette!

Annika said...

Petra:
Visst är det himmelsk med smörstekta kantareller!!
Alltså, WOOOOW, persikoträd i Skåne!!!!
OCH jag som tycker det är EXOTISKT att mina svärfldrar har persikoträd!!
Men hEJA SKÅNE!! VAD COOOOOLT!!!
Heja dig också, Petra. Jagvet att det är tufft i slutet av graviditeten och du har minsann inte haft en lätt sådan.
Varmaste kramar!!!!

Anette:
TACK!
ja, det är ju det!!
Avundas dig dina äpplen och plommon. Underbart!
ÅSSA amerikanska blåbär hos dig nästa år...lovely!!
Jag har just ätit en hel ask sådana!!!
KRAM!!!

bettankax said...

Härliga bilder på så mycket gott. Vita persikor skulle jag gärna vilja smaka. Kantarellskörden, jag säger bara, vilken lyx!!
Jag gillar koloniträdgårdar. Väldigt mycket. Har besökt många många här i Skåne. Kul om du besöker ett koloniområde och sen visar här:)
KRAM!!

Annika said...

Bettankax:
TACKAR!!!
Kantareller är LYX!! OCH det fanns gott om dem i Smålandsskogarna, aaahhh!!
Ja, ni har fina kolonier i sverige. Här finns inga hus, bara trädgårdar. SKA se hur de ser ut...
Kram!!

Christina said...

Åh Bondens marknad är ju bara så bra! Ögongodis vart än man går! Som du skildrat jättebra, kanonfina bilder. Blev nästan lite hungrig fast jag precis ätit frukost... :-) Ha en underbar helg!! Kram!

Elisabeth said...

Vad gott allting ser ut! Kantareller är också sååå gott. Den godaste kantarellstuvningen jag ätit någon gång var en supergod i Österrike. Den smakade helt ljuvligt.

I Botaniska finns förresten ett litet persikoträd. Jag vet inte om det blir så mycket skörd, men det blommar fint i alla fall!

Äventyret framtiden said...

Skördetid är så mycket mera än vad man själv samlar ihop av det man har sått och odlat. Du som har så många andra möjligheter är klok som också nyttjar dem.
Fina bilder över många goda läckerheter.

Kramar!

Saltistjejen said...

Underbara Bilder! Själv har jag heeelt glömt bort att det var Show and Tell idag! Oooops! Det får komma senare.
Hoppas ni får en riktigt fin Labor Day Weekend!
Kramar!!!

HeLena said...

Fina bilder! Visst är det härligt och kolla runt bland frukt och gröntstånden. Vackra färger och så mycket gott! Balsam för kropp och själ.
kramar!!

Lotta said...

Det var härliga skördebilder! Nu blev jag jättesugen på något gott och nyttigt :-)
Kram!

Annika said...

Christina:
TACK!!
Ja, visst är det härligt att gå på bondens marknad. Ser fram emot det så lä
nge säsongen varar.
Kram!

Elisabeth:
TACK!!
Ja, visst är kantareller gott!!
JAG saknar dem!! Jättemycket. Önskar att de sålde dem här!
Dina kantareller i Österrike låter som rena drömmen.
Tycker det är sååå exotiskt med persikoträd i sverige. KUL att de går att odla!!

Karin:
SANT så är det!
OCh det gäller att njuta av allt man kan få tag på. Härligt.
Kramar!

Annika said...

Saltis:
Det är lugnt.
Ska strax komma och läsa din blogg.
Hoppas din labor day helg är bra, so far!!
Kram!!

Helena:
TAck!
Ja, visst är det härligt. Man blir så sugen av allt det goda!
Kram!!

Lotta:
TACK!!
Ja, alltid bra då man blir sugen på ngt nyttigt :-)
Kramar!!

Jenny said...

Har du kollat efter kantareller på Whole Foods, där brukade jag alltid kunna hitta dem i DC och Houstone- och här hittar jag dem i vår lokala Earth Fare, inte så ofta, men ett par veckor varje höst (oftast närmare Thanksgiving, när jag tänker efter). Dyrt som satan i gatan, men GOTT :-)! Kram!!

Annika said...

Jenny!!
AH, verkligen!!!
Måste kolla!! Runt Thanksgiving alltså!
OK, TACK!!!! Jag kommer att köpa!!!
Kram!!