Wednesday, December 15, 2010

Ondag i punktform

Kära läsare!
Nu är vi i mtten av december.
Varje dag ser jag med glädje, och fasa, hur dagarna på mitt adventsljus brinner ner.
Jag inser att julen bara är en nysning bort.
Det känns en aning skrämmande...

Onsdag idag---en onsdag i punktform.

• VI har det kallt, och har så haft länge nu. JAG är så glad över kylan! Jag välkomnar den. Jag är såklart mindre glad över att det nästan ständigt blåser SÅ hårt. DET är inte skönt. Men, jag trotsar både kyla och vindar och beger mig ut på mina PWs VARJE DAG!
Jag gillar verkligen att känna hur det biter. OCH njuter av att komma in igen när kylan svider i kinderna och på låren. Att vistas ute en iskall morgon är verkligen uppfriskande för kropp och själ.
Ibland har jag sällskap, som idag, men ofta är jag ensam (och det är nästan bäst eftersom jag maximera min takt då).

• Idag blir det återigen julhandling. Det gör mig inget eftersom jag kan julhandla när så många andra jobbar. Jag har inget emot att gå i affärer bara jag slipper trängas. OCH, jag grabbar mig gärna en pumpkin spice latte under handlandets gång.

• Får man önska sig lite snö? Isåfall gör jag det. NU. Nu skulle jag gärna ta lite puder på marken. Jag begär inte en meters snödjup. Bara ett par centimeter, sådär så det täcker gräset. SÅ vill jag ha det. JUST så att man fortfarande kan köra bil utan att sitta med hjärtat i halsgropen. Ni minns ju vad jag skrivit om vinterdäck i USA, det finns inga att få tag på. Men, bara vägarna är uppröjda och fina vill jag gärna ha snö. YOU betcha!!

• Här ska ni få se lite bilder från vår källarvåning som ju numera är tonårsrum och gästrum. Så skönt att ha fått ordning på detta rum. Det som tidigare var som ett ingentingrum---ett lekrum som ingen använde, ett kontor där ingen satt---har nu äntligen blivit ett rum att räkna med.


En fejkad julgran kan få pryda sin plats i källaren...


Dörren i källaren som leder till golfbanan...



En öppen spis finns också därnere...och en hel del kuddar och en hel uppsjö av Karolinas gamla Ugly Dolls.

Den här skogslampan köpte jag på IKEA, tycker den är lite kul...


• Tack för alla vackra ord igår då jag skrev om firandet av lucia hemmavid. Jag blev så glad över era glada tillrop! Jo, det ligger lätt för mig att skriva om sådant som ligger mig varmt om hjärtart, och lucia är en sådan dag. Många här i USA vet ju om att lucia firas, men de har ofta sådana konstiga versioner , och visioner, om hur det går till. OCH ska de någonsin återskapa det blir det helt fel. När Karolina var yngre brukade jag komma till skolan och berätta lite om lucia. Karolina brukade vara utklädd till lucia, och jag brukade bjuda alla barn på pepparkakor etc.
AV alla svenska traditioner är det lucia jag saknar allra mest. Julen har jag gjort till min, och den firas ju så stort här också att det alls inte är några problem att följa med på julfirandet här. Jag kör ju både svenskt och amerikanskt och älskar allt. Påsken firar jag knappt, den är så larvigt kort i USA, bara en enda dag. Jag ids och orkar inte fira den på svenskt sätt eftersom man inte har någon som helst extra ledighet runt påsk. Dessutom är det påskdagen, alltså söndagen, som firas, och inget annat. Midsommaren bryr jag mig verkligen inte om, tvärtom. Nej, men lucia knackar på ett vemodigt rum av mitt hjärta varje år. Jag saknar den mer och mer för vart år som går. OCH, det är tungt att inse att lucia aldrig kommer att få samma betydelse för Karolina som den har för mig. Jag tror att vi måste vara uppvuxna med hela luciatraditonen för att fullkomligt uppskatta den. FÖR att förstå hur det känns att i iskall, mörk morgon sjunga för publik. SAKNAR den på ett vemodigt och lite melankoliskt sätt.

Till sist, lite gnäll: Nu ska jag klanka ner på amerikanska hus ett tag. Som jag berättade i punkt ett idag så har vi det j-gt kallt just nu. Isande kallt, och väldigt blåsigt. Trots nya fönster överallt i huset (dyrt som KRUT att sätta in dem) så är det dragigt och kallt i detta kyffe. Peters och mitt sovrum är klart värst. Därinne har vi fyra meter upp till nock, och dessutom har vi en öppen spis därinne. I det rummer är det fasiken lögn att få upp tempen till drägliga 17 grader. Tro mig, jag vill ha varmare än 17, helst 20-21 grader i hela huset. Men i sovrummet går det inte, och är det 17 är det BRA. Det kan lika gärna vara 15. TVI VALE!!! Det drar inte genom fönsterna längre. DET gjorde det förr. Numera drar det genom KONTAKTERNA i väggen, och genom väggarna (ja, det gjorde det förr också, förstås), känns det som. Men genom kontakterna kan det DRA ordentligt och vara iskallt. I vissa hörn av dettta hus är det mer än lovlig kallt. HATAR att frysa. HATAR det som pesten. Vill inte gå omkring och frysa inomhus, och drar jag upp värmen i huset blir det för varmt i övriga rum. Men jag vägrar att ha 17-18 grader omkring mig. Synd att amerikanska hus är som SÅLL.

28 comments:

alegni said...

huuu, 17 grader!?! att du står ut!
visst, man borde vänja sig vid 20-21, men jag vägrar och vill ha minst 23 grader här inne. annars klagar, gnäller och morrar jag. och blir nästan handlingsförlamad. betalar man för uppvärmning, kan man lika bra betala lite mer och känna sig bekväm. nuff said.
jag borde ta på mig andra brallor och gå ut i kylan (-12 här idag). medelst bil förstås. jag vägrar promenera när det är så kallt, för jag har blivit riktigt mesig i vinter...
kramkram

Anna, Fair and True said...

Gillade skogslampan! Köpte du den på Ikea i år?

Jag har faktiskt undrat om Pumpkin spice latte, om det bara var kring Halloween den säljs eller om den fortsatte till jul? :)

Annika said...

Ingela:
BARA i sovrummet...tvi vale om jag skulle ha 17 grader i resten av huset...
NO WAY!! Vill ha det varmt och skönt. Isovrummet inatt var det iskallt, trots att det inte blåser. Som tur är gör det inte så mkt därinne, men...
Jag kommer ihåg på Stenö i Norrnäs mnär vi vedeldade på vintern. Tempen steg lätt till 27 grader...FASIKEN vad härligt det var!!!
Jag ska ut och gå om en stund i kylan.
Men jag förstår dig i den kalla österbottniska kylan.
Kram!!

Anna FT:
Ja, den är från iKEA iår.
Pumpkin spice latte säljs hela hösten till efter jul. GODAST. Dricker inga andra av jullatterna.

Ewa said...

Jag håller med dig, det är så skönt med snabba promenader när det är kallt och det biter skönt i kinderna. Jag gillar det också!

Påtal om kallt hus. Vi bor i ett golvkallt och fram till för några veckor sedan fönsterdragigt hus. Man måste alltid ha extra varmt på fötterna men sen vi bytte ut fönster i hela huset så är det stor skillnad på drag. Känns faktiskt som om det är ljudisolerat också..?..golvet behöver nog isoleras kan jag tro.
Men det är klart varmare än du har det hos dig, så jag som huttrar har stor förståelse. :)

Här är det solsken just nu, klarblå himmel och -6.

Pettas said...

Annika,
sköna småkyliga promenader är toppen, när man senare inomhus kan dricka någonting varmt och gärna med en filt runt sig.
Förstår mycket väl att det känns kymigt när det är kyligt inomhus..inte roligt alls. Vi bor i ett snart hundraårigt stenhus (90.000 tegel) och det drar litet här och var, vilket nog åtgärdas vad tiden lider. Litet nu och då..men det är inte alls kul att känna kylan....
Kallt kan man klara, men drag..nej, inte trevligt alls!

varm kram i alla fall:D!

Anonymous said...

Åh, jag saknar Starbuck´s chai latte... Pumpkin smak låter spännande!=)

Jag hade 16° i min lägenhet i flera veckor - fy vad kallt! Du har mina fulla sympatier! För min del så räckte det med att skruva av termostaterna på elementen så att "pluppen" gick ut. Nu har jag trivsamma 22-23°.=)

Malin said...

Brrrr kallt!! Jag har också 17 grader i sovrummet, vi satt och pratade om det igår, hur omöjligt det verkar vara att få jämn temperatur i huset när det är kallt ute. Jag som har min dator i sovrummet håller på att frysa ihjäl :) Jag vill gärna ha en bra bit över 20 för att vara nöjd!

Härligt med friska promenader! Jag måste försöka komma igång snart, det låter så härligt när andra pratar om sina promenader och om att träna, men när jag ska göra det själv blir det sååååå jobbigt och tråkigt. Ska försöka hitta lite motivation och göra ett nytt försök snart!!

kram

Annika said...

Ewa:
Ja, snabba prommisar är underbara. Nu har jag precis kommit hem, det biter i kinderna. Jag är så svettig och det är -7 ute. Perfekt.
Vi bytte också ut våra fönster för ett par år se, och det hjälper väldeliga. Det är under blåsiga dagar det drar fr vrår och lister, brrr....
Ja, du kanske borde byta ut golvet också, haha...Skulle vi nopg också behöva göra.
Håller med dig om att fönsterna ljusisolerade BRA också. Det gillar jag!
Härligt, vi har liknande väder, men ni har ju SNÖÖÖÖÖÖ!!!! Lyllosar.

Karin:
Ja, nu är jag hemkommen och blossande röd. Min granne kunde inte hänga med idag så det blev en prommis i rask takt, to say the least :-)
Härligt!!
Usch, jag hatar drag. Jag hatar att frysa i mitt eget hus. Och jag hatar att det är såsvårt att få en jämn värme i huset.
Varmt och gott i alla andra rum utom vårt sovrum.
17 grader är inte kul. OCH drag är inte roligt heller.
Förstår så väl att ni fryser i ert hus, men har en känsla av att det är en gedigen byggnad. 90,000 tegel. WOW!!
Kramar!!

Penny:
Ja, pumpkin spice är god!!
Du skulle nog gilla den.
16 grader är för jävligt kallt. Skulle bli tokig om jag hade så kallt i huset.
NU låter din temperatur väldigt trivsam!!!
Kram!!

Anonymous said...

Hej Annika:

Det finns vinterdack har. Jag kopte dubb dack till min Audi on-line forra vintern (bor i Vermont) och de ar jattebra. Vi bor i ett 225-arigt gammalt hus, som man inte ska byta ut de gamla fonstren och golven da de ar del av husets varde. Gardinerna fladdrar nar det blaser ute. Sa vi har en ved kamin, varma tofflor och trojor. Maste saja att jag LIDER av varmen i alla hus nar jag ar i Sverige och sa instangt det ar! Se, man vanjer sej vid det mesta! Kramar, Ann i Vermont

Annika said...

Malin:
DET är ingen skön temp, precis. USCH!!
Ja, och hos er i Floridakanjag verkligen tänka mig att det är svårt att få det jämnt och skönt. Däe är nog husen ännu mer läckande än här sas.
Jag får stelfrusna fingrar om jag sitter och skriver på datorn i ett kallt rum.
NU har ni det osedvanligt kallt hos er va?
BRRR!!
Ja, jag gillar mina PWs---sköna för kropp och själ!!
KRAM!!

Annika said...

Ann:
Vad härligt!!
Måste genast googla det.
Kan tro att det kostar en del, och att det är högst behövligt iera trakter.
Ja, jösses, förstår att man inte ska byta ut fönstren i ert hus, 225 år.
Ni har värmekällor och sådant och klarar er. Men jag hoppas ni kan täta fönsterna så ni slipper sådant drag.
Här har vi inga tankar på sånt, eftersom det är ett 70-tals hus.
Men att frysa inne gillar jag inte...det tycker jag nästan är tortyr. Men, visst vänjer man sig vid allt.
Tack för bra info!!
Kram!

Desiree said...

Vad fint det blivit nere i källar rummet. Jag gillade skogslampan jättemycket. Älskar att man har öppen spis eller till och med flera som ni har i erat hem i amerikanska hus. Men däremot så saknar jag inte byggstandarden som ofta är rätt kass med just dålig isolering och dragiga fönster. 17 grader i sovrummet är ju lite för kallt.Även om jag gillar att ha det svalt när jag sover så vill man ju inte behöva kliva upp i ett isande kallt sovrum. Det är väl tyvärr tofflor och tröjor som gäller för att slippa frysa även om det inte ska behöva vara så.
sköt om dig i kylan.
Kram!

Annika said...

Desiree:
Tack!
Ja, vi har två öppna spisar i huset. men ingen poå mellanplanet där vi mest sitter.
Ja, byggstandarden är ingenhöjdare här...
Har heller inget emot att ha svalt i sovrummet, men när man ska upp är det lite kymigt. Inatt sov jag med kofta ochstrumpbyxor (tjocka) på mig...hehehehe...
NJUTER annar mycket av den sköna kylan!!
Kram!!

Taina said...

Visst får du önska dig lite snö. Det gör jag med. Jag vill ha en vit jul!

Ja men du husen här är ju förskräckliga! Det drar precis ÖVERALLT! Fattar inte hur de har tänkt när de byggde förutom att oljan var billig på 70-talet...

Som du vet så drar ju snåla Jonas ner värmen på kvällen så det hänger istappar ur näsan på en på morgonen. Nästan i alla fall.

Åh jag måste också ut och shoppa. Men först jobba. Det rimmar!

Kram kram

Annika said...

Taina:
SNÖ, brint it ON!!

HAHA, garvar åt dig, som alltid...
JA;vad i h-vete är det med husen här??
Det här är byggt 1976, men det är som om det skulle vara byggt 1776, lika dragigit och kallt.
Värmen får jobba hårt.
HAHA, jasså Jonas drar ner värmen så ni vaknar som i en igloo,fniss. Skönt att sova i ett svalt rum, men inte så skönt att pallra sig upp i kylan.
Vårt sovrum är värst i hela huset. Ja, vi har ju inget direkt innertak heller, bara snedtak...brr...HATAR ATT FRYSA INOMHUS!!!
KRAMAR!!

Saltistjejen said...

Ja du Annika, amerikanska hus är INTE som svenska. Inte alls.... Jag förstår ärligt talat att det går åt mer energi i det här landet eftersom så många (typ alla) eldar för kråkorna som man ju brukar säa. Vi har det ändå rätt varmt eftesom vi bor i en skyskrapa mend et drar otroligt mycket genom våra AC som ju är sådana som sitter som "lådor" i väggen. De går dessutom inte att stänga till på vintern vilket jag tycker är så konstigt. Det borde finnas ngt sätt att liksom stänga så det inte drar fritt genom dem men nu är det värsta kalldraget där. Särksilt om det blåser ute vilket det ju nästan alltid gör i denna staden!
Lucia ÄR verkligen den högtid jag saknar mest också. Utan konkurrens. Fint ni fått i källarn! verkligen! Och den där granlampan såg jag också på Ikea och funderade på, men vi har ingen plats så det blev ingen sådan.
Varma kramar nu och hoppas det går bra med shoppingen!

Anonymous said...

Här i Bryssel vet de inte heller hur man bygger varma hus ;-) De skryter över att det är två-glasfönster när man kolla på bostäder... två-glas! Det är många år sedan det slutades med det i nya hus i Sverige!
Här kan man oxå känna att det dra men i den lägenheten vi bor i nu är det betydligt bättre och vi har golvvärme vilket verkligen är lyx här!

Annika said...

Saltis:
Nej du, inte ens i närheten...
Nu när det är så kallt så går värmepumpen för fullt och det jag ser hur dollarsedalarna flyger ut...
Inte alls konstigt att det är ett energislukande land. Dåligt byggda hus,och folk vill inte frysa, såklart...
Inte bra det där...
JA; just det, AC-lådorna...jag minns det från när vi boddei lgh. Korkat att det liksom bara blåser inte därifrån. Liksom från eluttagen.
Lucia ja, lätt den högtid man saknar mest. OCH absolut den som är svårast att återskapa, på många sätt.
Granlampan är fin, men den kräver sin plats. Nu står den på bokhyllan i källaren.
NU ska jag ge mig ut, idag blir det Reton TC, alltså ingen inomhusmall...
KRAM!!!

Brysselkakan:
Inte ens i Bryssel som ändå är norra europa...
Tvåglas är nog normen här med, även om många säkerligen bara har englas också. DET hade vi en ggn i lgh vi hyrde. DET var IS på insidan på vintern. FY fasiken.
Golvvärme--härligt!!!!

veronika said...

Jag haller med Ann i Vermont, lider nar jag kommer hem till Sverige och att de flesta har det sa varmt inomhus.
Kan inte med alltfor tata hus idag, hellre ett hus med lite drag.:) Har jatte svart med varme och for isolerade hus. Kanns som jag inte kan andas da, ar valdigt varm imig sjalv.
17 grader du ska inte klaga Annika! Har hos oss ar det forbjud att ha varmen pa pa natten, jag har satt den regeln. Ibland kan det vara 14 grader i sovrummet pa morgonen. Hogt i tak i sovrummet som du och sa har vi stora fonster pa tva av vaggarna.Sa du kan tanka dig hur kallt det kan vara och med immiga fonster.:)

Elisabeth said...

Drag från fönster ja... Jag måste ha en handduk och en julduk (får väl byta ut julduken när julen är förbi, kan inte ha julduk i fönstret i mars ;)) i ett av fönstren för att hindra LITE av det drag som blir från det annars. Här kan jag skrämma upp värmen i runt 19 grader (när det är så kallt som nu, -10 ungefär) om jag har värmen på hela dagen. Men jag tycker att det känns som totalt miljöslöseri (betalar tack och lov bara för elen, annars hade det handlat om pengarna också) att ha elementet på full effekt när jag inte är hemma, så normalt är det inte så varmt. Jag är dock van från barndomen att ha på mig varma kläder inne, så förutom draget från fönstren (stackars mina blommor!!!) gör det mig inte så mycket. Och 19 grader är inte fy skam heller.

Det ser verkligen mysigt ut i er källarvåning, speciellt med den öppna spisen. Fint med en gran även där!

Humlan said...

Nu har jag läst ikapp några dagar och njutit av luciasången. Jag förstår att du saknar lucia, det är ju stämningen som är så svår att förmedla till dom som inte har upplevt den och svår att återskapa.

Usch för att frysa inomhus! Jag har dragiga fönster och kallt här inne trots att elementen är ordentligt varma, så jag förstår dig. Speciellt att det drar från kontakter och att väggarna inte är täta låter ju ofattbart! Stackare!

Jag hoppas du får lite snö nu också, så att du får riktig julstämning ute också!
Kramar!

♥ Hannele på Hisingen said...

du kan hämta snö från oss

Veronika said...

Glomde namna att eran kallare ar verkligen fin! Varfor lat ni bli att anvanda det utrymmet sa lange? Ja, skont att ni gjort iording det sa fint nu iallafall!

bettankax said...

Jättefin granlampa!! Fy för den lede att frysa inomhus. Tack o lov har jag inte det bekymret. Jämn o fin värme. Fast det är klart, visst märker jag om det blåser och är många minusgrader.
Önskar jag hade din envishet och jävlar-anamma att PW:a i alla väder.
KRAMAR!!

bettankax said...

Njöt av ditt Lucia-inlägg!!:)

Annika said...

Veronika:
Va? nej, det gör inte jag. Jag avundas dem deras täta hus.
Och Åjo, nog klagar jag på 17 grader. Tycker inte att ngn ska behöva ha så kallt inomhus. Sen är det ju tur att vi alla är olika, men det ligger inte för mig.
Avskyr att frysa i mitt eget hus.
stackars er att vakna i ett 14 gradigt rum med imma på fönsterna...brrrr....

Elisabeth:
19 grader är då ingen temp att skryta med heller, på gränsen till för kallt. Vill helst ha över 20. Inget kul med drag...
USCH. Våra fönster är numera täta, men det är allt annat som läcker och har sig.
Absolut, håller med dig, ingen ide att elda för ingen då man inte är hemma. Drar också ner tempen om jag vt att jag ska vara borta flera timmar, eller om vi ska vara borta under en helg. Absolut drar vi ner den på minimum då.
Men när jag är hemma vill jag absoluit inte få här med kalla händer och frusen nästtipp!!
TACK, ja k
llaren är riktigt fin nu, och riktigt KALL kände jag igår då jag var där...Ojämn värme är ingen höjdare.

Hannele:
Skicka hit den, blås den västerut!!

Annika said...

Veronika:
Tackar, ett lekrum var det, och vi hade kontoret därnere, men alla har vi laptops, så ingen satt där. Nu är det fixat och klart. Men himla kallt igår när jag var nere...Ojämn värme, vettu...

Bettankax:
TACK!!!
Ja, jaggillade den när jag såg den.
Ja, att frysa inomhus kan göra mig tokig. VILL inte ha det så!!
OCH det är så jobbigt att värmen är så ojämn.
Ja, när det är blåsigt och kallt då har vi somv ärst här. Men, men...man överlever.
TACK, ja jag ska strax ge mig ut igen på min PW. NJUTER av dem!!
KRAMAR!!
OCH tack för att du gillade luciainlägget. Vad glad jag blir!!!

Annika said...

HUMLAN!!!!
Ja, visst ör det stämningen på lucia som ör så svår att återskapa. Hur man än gör höär får man inte till det riktigt, trots bra försök.
Nej, den ska firas i Sverige. OCH i arla morgonstund.
SAKNAR!!

Ja, att frysa inne är ingen höjdare. Husen i det här landet är bedrövligt byggda, vilket man kan tycka är märkligt i det nordligare staterna. man eldar för kråkorna mer än man anar.

det är kallt nog för snö, och idag ska det visst komma lite. Hoppas att det gör det också.

KRAMAR!!