Wednesday, December 22, 2010

Dan före dan före dopparedan...

Dan före dan före dopparedan...
Hur sjukt är inte det på en skala?
Men så är det .
Sitter här och funderar över julen, och tänker att det kanske skulle vara kul att köra en sista jullista. Det är ju liksom så ATT det ÄR sista chansen för dem nu.
Jag är också nöjd över att varenda liten julklapp är inslagen, både de som ligger under vår gran och de som ska till Peters syster på juldagen.

Var ute och handlade lite igår, på Target. Target är ett varuhus som kanske kan likställas lite med Åhlens. Jag såg du hur de redan nu börjar ta bort julsakerna på julavdelningen. De har börjat komprimera den. Ordentligt.
De gör sig redo för nästa säsong redan innan julsäsongen är slut. DET gillar inte jag. DET tycker jag känns som en ”downer” + att det faktiskt stressar en aning.

EN annan rätt typisk grej är att jag har hört att det ska snöa ordentligt natten mellan julafton och juldagen, och sen ska det bli ”snow showers” under juldagen.
Jamenvisst, serrööö, braa...det är ju då vi ska ut och åka bil till Peters syster. KLART att det ska snöa då. KLART att det inte kunde snöa som idag tex. Typiskt. Aja, det är väl bara att köra då; i med 4-hjulsdriten på Murren (Nissan Murano) och sen hoppas på det bästa. OCH skulle det vräka ner få vi fira en stilla juldag bara vi.
Jodå, mat har jag ju så det räcker och blir över...

Just det, lista var det ja...Vi kör en liten sådan. OCH, som vanligt är det ju kul om ni också vill göra den. Isåfall kan ni hojta till så piper jag över och kollar in ERA svar...

Glögg, med eller utan alkohol?

Med alkohol. Gjutet. Klarar knappt den där alkofria varianten som IKEA och World Market kör med. Fattar förresten inte varför inte World Market kan sälja Blossa starkvinsglögg eftersom de säljer vin i den butiken. Svårare för IKEA att sälja, men jag vet, genom Marie i Munchen, att IKEA där säljer 12% glögg. Det skulle de kunna göra här med. Blossa då, tack. Fast, faktum är jag gör en kick-ASS glögg själv, mmm...

Kokt julskinka, ungsbakad skinka eller kanske rentav ingen julskinka alls?
När vi är i Sverige är skinkan alltid ugnsbakad. Här i USA brukar vi köpa en honey-baked ham och de skinkorna är verkligen så otroligt goda.
Jenny Nyström jul, eller amerikansk jul?
Här kör vi en härlig blandning av svenskt pynt och traditioner och amerikanskt ditto. Ju mer pynt desto bättre. More is more är melodin, och det är jag stolt över :-)

Fira jul hemma eller hos någon annan?
När vi är i USA på julen, som iår, firar vi alltid med min kompis Susanna och hennes familj. Det är svenskt julbord som gäller. Jag skrev om allt det där i gårdagens inlägg, så ni kan läsa mer där. Juldagen firar vi hos Peters ena syster och hela familjen kommer dit.

Äta först och klappar sen, eller klappar först och äta sen?
Först äter man absolut julmiddag, enligt min bok. Efter julmiddagen diskar man undan och gör fint och sen kan tomten komma! På juldagen firar vi ju amerikanskt, då har tomten kommit under natten och lämnat paket i julstrumporna.
Vill du ha egenproducerat julgodis eller köpt?
Bägge delarna funkar för mig. Bring it ON!!

Har varje julprydnad sin bestämda plats år ut och år in?
Jo, det har de nog. Nästan. Varje jul studerar jag foton från föregående år så att jag vet hur det såg ut då...

Vad bara MÅSTE hänga/finnas i granen?
Ljus, röda kulor, silverkulor, lite annat pynt. Inget glitter.

Dricker du julmust eller mumma till julbordet?
O, jag älskar de dryckerna. Hemma i Sverige brukar det bli mumma, här i US brukar det bli must. Jag borde nog göra en skummande mumma i jul. DET är ju en så god måltidsdricka.

Tittar du varje år på Kalles julafton?
Nej, bara de år jag är i Sverige. Har programmet på DVD här, men det känns lite egendomligt att se en gammal variant där Arne Weise sitter och tänder ljuset. Nej, det ska ses i Sverige. Direkt. Tillsammans med resten av riket.
Kan lätt skippa det de år jag är i US.

Har du sett Karl-Bertil Jonssons julafton?
DEN saknar jag. SÅ!! Karl-Bertil är mer jul än Kalle Anka för mig. Älskar det så! Budskapet! Musiken! Alla träffsäkra repliker: "det var på den tiden julen firades till minne av kristi födelse".
"Jag har NÄRT en KOMMUNIST vid min barm?"
"Ska du lukta på glöggen pojke?"
"Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar."

Oh, suck...saknar Karl-Beril. SÅ bäst i juletid.

SÅG, till min glädje, att hela Karl-Bertil Jonsson ligger på youtube i sin helhet. Hurra!!Färgglatt eller enfärgat julklappspapper?
Pappret ska vara i olika färger och mönster. Jag har säkert 10 rullar härhemma som jag slår in paketen i så att de ska ha olika färger och mönster. Det behöver alltså inte vara ngt strikt likatänkande. Trist. Mitt tänkande kvalar väl in under mottot more is more gissar jag.


Vad skulle den ultimata julklappen vara till dig i år?
Hmmm...har inte önskat mig något speciellt. Men en Canon systemkamera skulle inte sitta FEL, om jag säger. Antar att jag får vänta tills jag fyller år i mars. Men en systemkamera skulle jag vilja ha inom en inte alltför avlägsen framtid


Till sist, dessa bilder är på dagen ett år gamla. Jag tog dessa den 22 december 09 i Blackeberg i Bromma, Stockholm. Ljuset var perfekt. Det var en magisk morgon. Tjock låg rimfrosten över vartenda träd. Förra julen var minsann också strålande vit, iallafall i Stockholm. Rimfrost ser man sällan och aldrig här i Washington. Frost? ja, men inte tjock rimfrost.
Ja, och om ni känner igen slottet så ÄR det slottet i årets julkalender. Ljunglöfska Slottet i Blackeberg. På det slottet har jag varit på både bröllop och femtioårsfest. Det är så jättefint!
21 comments:

Elisabeth said...

Tyckte att listan kändes bekant, och insåg att jag visst gjorde den förra julen.

Absolut äter man julmat först. Annars blir det ju fel! ;) Glögg (eller helst då Glühwein) ska absolut vara med alkohol, det håller jag med om, annars smakar glöggen verkligen bara varm saft, och varm saft gillar jag INTE. Jag skulle inte heller titta på Kalle Anka om jag befann mig utanför Sveriges gränser på jul. SÅ viktigt är det inte, och dessutom hade det bara blivit konstigt.

Typiskt att det ska komma snö sådär olägligt. Ser väl ut att bli likadant här, fast meteorologerna vet inte riktigt hur kraftigt ovädret blir, eller för den delen om det kommer så långt upp i landet som till Göteborg. Och ibland pratar de om att det blir värst vid Östersjön...

Erica Pettersson said...

Vilken rolig lista, speciellt med tanke på att den handlar om julen ;) !
Jag tror jag lånar den till min blogg :)
Jag tycker det är så roligt att läsa om hur andra firar jul och vilka traditioner de gillar bäst!

Hoppas att du får en bra dag!
MVH /Erica

Annika said...

Elisabeth:
VISST är det den listan fast i starkt komprimerad form, haha!!
Gluhwein älskar jag!! Det brukar Ingrid ha, och aj vad gott det är!

Kalle Anka kan jag vara utan. Hela grejjen med det är att hela riket ser det. man vet liksom det, och det gör det hela så speciellt. Nej, de är jag är här kan jag lätt vara utan det hela.

Snön kommer att kmma olägligt. Ska kolla rapporterna som en hök. Jag vet att vi kommer göra allt för att kunna ge oss iväg, men snöar det mkt är det bara att glömma.
Ni ska ju få det tufft också ja...
Har du kommit fram nu???

Annika said...

Erica:
DET är bra, låna på. Det finns en mkt längre variant av listan. Den hittar du på min blogg i fjol i dec...
KUL, ska kolla sen!!
Kram!!

Elisabeth said...

Inte åkt än! Bäst i alla fall att ta med lite nödproviant, utifall att liksom. ;)

alegni said...

trevlig lista! tror faktiskt jag ska ta och göra den, jag också. har inget annat att göra så här två dagar före jul ;)
här är det svinkallt idag, -25 imorse när jag skjutsade maken till jobbet. han cyklar i vanliga fall, oavsett hur kallt det är, men han ska till käftis i stan i eftermiddag, och då tyckte jag han kunde få åka lite taxi. man får ju ställa in sig när det är så lite kvar av året ;)
stor julkram!

Annika said...

Elisabeth:
Bäst att göra det. JUST in CASE!!!
Lycklig resa!

Ingela:
Egentligen är listan mkt längre, men jag klippte ner den.
Ja, precis eftersom du har problem med att veta vad du ska göra av din tid kan du göra listan ;-)
USCH och fy så kallt ni har...
FATTAR att maken inte vill cykla. Precis, nu lönar det sig att vara snäll!!
KRAM!!

Desiree said...

Kul lista. Listor är alltid kul. Jasså inget glitter i din gran. Jag trodde du körde hela kittet hela vägen ut med alla pynt. Själv har jag inget emot glitter men i USA körde vi nog utan glitter fast med ribbons istället och självklart många julkulor och andra dekorationer. Till sist såååå vackra bilder. Jag kan meddela att det är minst lika vackert i år också med supermycket snö. Julkänslor får man helt klart.
God Jul!

Saltistjejen said...

Hoppas att snön inte blir så dramatisk. Alltså lite snöfall men ändå så ni kan köra bl utan krångel! Jag hoppas på snö här med till jul men tror inte det kommer ske.
Och visst är det galet att det är julafton i övermorgon!!!!!! Fattar inte!
Varma kramar!

Marie said...

Härligt med listor! Och vilka vackra bilder du har!

Glögg är inget jag saknar den här julen, jag gillar det inte särskilt mycket o om jag får välja kör jag alkoholfria varianten alla gånger! Alkoholen tar jag hellre i vinet! ;) Tycker det är konstigt att IKEA i Tyskland inte kan sälja båda alkoholfria o alkoholvarianten, men här vill de tydligen ha alkhol i det mesta! :)

Malin said...

Vackra bilder och kul lista!!!
Visst är det skrämmande att december gått så fort! Jag skulle handla lite julgrejer på BJ's igår, men allt är nästan borta, trist tycker jag också att de "städar ut" julen innan den ens varit!!

Kram

Pettas said...

Hoppas nu att ni kan fara iväg till Peters syster på juldagen och inte behöver stanna hemma på grund av för mycket snöfall. Nu håller jag tummarna för att det inte skall snöa, i motsats till tidigare tumhållning för din del:D.
Mycket vackra bilder från i fjol.
Stämningsfulla.

Kramar!

HeLena said...

Vilka fina bilder! Nostalgi<3
Hoppas ni får snö men ändå kan köra bilen på juldagen.
Jag vill absolut göra den listan men kanske får den vänta till nästa år...
Varm kram
ps... idag har vi haft ner till -26grader det är .... kallt!... ds.

HeLena said...

Visst vet jag att bilden från igår är 5 år gammal, men du är jättesnygg på den:D.
kram igen

♥ Hannele på Hisingen said...

Så vackert ni har det, god jul.

Anne-Marie said...

Kul med din jullista. :) Så Target har redan börjat ta undan julsakerna. Jag trodde att de hade kvar sakerna till efter jul så att man kan köpa under rean. Hmmm. Märkligt. Vad bra att du hade lagt ut YouTube videon med Karl Bertil Jonsson - då kan jag enkelt klicka in här på fredag och titta! Jag minns att det tog mig ett tag att hitta videon förra året eftersom man ju vill ha hela videon och inte bara ett kort klipp. De där citaten är klassiker och så underbara. KRAM!

malou said...

Jag vill bara önska dig (och din familj) en riktigt god , glad och fantastisk jul!!

Annika said...

Desiree:
Nej, faktiskt inget glitter för mig!!
Otroligt va!!
Men, det kanske blir så ngt år framöver, vem vet?
JO, jag vet, ni har det LIKA vackert iår som det var i fjol, och med ÄNNU mera snö!!!
NJUT, här är nästan allt borta!!
Kram!!

Saltis:
Ja, man får hoppas på det bästa vad gäller snön.
Jag hoppas att ni får snö också. ALLA borde få lite vitt till jul.
Ja, ofattbart att det är julafton imorgon dag!!
KRAM!!!

Marue:
TACK!!
KUL att du gillade listan och bilderna.
HAHA, jaha, bra, du gillar alkofri glögg. Ngn ska ju göra det också ;-).
Men ja, som sagt, jag förtår att du saknar vin. Men snart så!!!
Ja, tyskarna vill nog ha alkohol i det mesta ja :-)

Annika said...

Malin:
SJUKT att hela december snart gått.
SJUKT!!
Ja, det är så trist att julen börjar försvinna på affärerna. En ren downer.
Igår var vi inne på the container store och dör plockade de bort julprovianten framför ögonen på oss. Kändes så märkligt...
Kram!

Karin:
Ja, det har ju en tendens att komma lite olägligt...
men, skulle det göra det har vi en BRA plan B också, så jag säger---let it snow!!!
Idag kommer det inte att snöa iaf, det är då säkert. Ska väl bli 4 grader varmt.
TACK, roligt att du gillade bilderna.
Kram!!

Helena:
SHIT vilken kyla ni har...det är grymt...
TUR att värmen i husen pallar!!
Ja, visst är det viss nostalgi över bilderna.
Listan ja, den kan du göra nästa år. hehe...
TACK vännen, det var snällt sagt om bilden för fem år sen. Kändes som det var igår :-)
KRAM!!!

Hannele:
TACK!!
GOD JUL!!!

Annika said...

A-M:
Ja, och inte bara Target!! Nästan alla affärer har plockat bort mkt av sitt pynt. Sen reas ju mkt ut av det som nu är kvar efter jul, men mkt försvinner redan dagarna innan jul. Tycker det är tråkigt...
JA; HELA KB jonsson ligger på YT! Uppdelat på tre!!
SÅ det SKA vi se imorrn!!
UNDERBART att vi kan göra det, du o jag!!
Visst citaten är helt ljuvliga!!
KRAM!!

Malou:
Detsamma till DIG och din familj!!!
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Jag var in på Åhléns en eller två dagar innan jul och då reade de redan julsakerna också!