Thursday, November 18, 2010

Punktlig torsdag

Så blev det återigen nyfredag. Ja, torsdag alltså.
Jag gillar torsdagar. Torsdagar har en skön förhelgskänsla över dem!
OCH, på torsdagar skriver jag ibland i punktform, så det tänker jag göra idag. Så det så ;-)

Igår blev jag äntligen klippt och slingad igen. It was about time. Så skönt när man ser någotlunda vettig ut i skallen igen. Gillar min frisör. Massor. Har man fått tag på en bra frisör i det här landet gäller det att hålla hårt i henne/honom. Här växer inte bra frisöer på trä’n, tro mig. Ni därhemma i Svedala har det bättre förspänt.


• Jag gillar (oftast) inte deckare. Varför är var och varannan nyutkommen bok i Sverige en deckare. När ska den trenden egentligen GÅ ÖVER? Har inte Sveriges deckarkvot runnit över ännu? Min allra käraste syster lämnade kvar böcker då de for hem. Två av dem deckare. Efter att jag läst ut Louise Boije af Gennäs underbara bok kände jag att jag vill läsa MER på svenska! Jag läste då Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen och blev positivt överraskad! Tyckte helt enkelt jättemycket om den boken. Inte minst för miljöbeskrivningar och personporträtt. Intrigen var också bra. Gripande på något sätt. Faktum är att jag absolut kommer att fortsätta att läsa böcker ur Hammarbyserien. Har någon av er läst böckerna? Iåfall, vad tyckte ni?

• På nattygsbordet nu? Jorden de ärvde av Björn af Kleen där han skriver om svenska adeln och den mark de besitter. So far? Mycket bra! Mer om den sen, skulle jag tro. Jag har precis påbörjat boken.


• Den här veckan har jag också fastnat en del framför svtplay. Som sagt, prisa tekniken!! DET kan man inte upprepa för mycket! Jag har tittar på den nya svenska snackisen ”Ung och bortskämd”. Måste säga att jag är lite förvånad över att det är SVT som visar detta. För mig är det mer ett TV3 koncept. Men ja, jag tyckter såklart att det är lika hemskt som alla andra tycker att det är. Vad gör vi med våra barn? Måtte jag inte curla sönder min egen dotter...
Tittade också på en ny UNDERBAR svensk serie som heter Våra vänners liv. Älskade den!! Så nu har jag flera avsnitt där att bita av. Jag föll för serien från fösta scenen egentligen. Vad tycker ni om den serien?


• Idag ska jag och Lotta åka till IKEA. Kul? Jomen att det SKA!! Jag börjar få lite slut i ljusförrådet så jag ska köpa en hel del sådana. Lotta och jag håller tummarna för att IKEA ska ha antikljus. Det hade de inte förra gången vi var där.
Förutom just ljus ska jag nog inte köpa så mycket på den stora svenska affären. JO, sill ska jag köpa!! Yes, indeed!! Fast, jag lär väl komma hem med otaliga kassar, som alltid.

• Oh lordie lord!! USA har en kärleksaffär med brittiska knugahuset. OM ni bara visste HUR det tjatas om förlovningen!! ALLA snackar om det, tidningar och TV och radio. OCH min frisör tyckte det var FANTASTIC!! Jag är ju ingen rojalist någonstans men inser att det blir svårare att ducka från detta än det var från det svenska knugabröllopet. Det syntes inte till alls i detta land. Det brittiska bröllopet får fasiken lika mycket pressutrymme här som det får i England. US går i bröllopsyra. Jag bara skakar på huvudet...


Less, kommer att bli så less...

Nä hörrni, snart kommer Lotta och hämtar upp för vidare befordran den stora svenska möbeljätten!!!

36 comments:

Anonymous said...

Hej Annika!
Som du vet gillar jag ju svenska deckare väldigt mkt o min nya favorit är just Carin Gerhardsen. Har precis avslutat "Mamma pappa barn" som nästan var ännu bättre än "Pepparkakshuset".Tror det finns fler av henne o ska kolla upp det.På mitt sängbord just nu ligger en deckare av Anna Jansson. Har bestämt för mej att du gillade ngt av henne oxå?
Massor av kramar från Anette!!
(Vad händer med mejlen?????)

Annika said...

Anette:
DU måste gå med på FB. Jag vet inte vad som hänt, Anette. Ska prova att maila dig i em.
Ja, det var en positiv överraskning med Gerhardesen, bättre än Anna J, tyckte jag.
Men deckare är inte min grej, och jag är trött på alla nya som ständigt poppar upp.
HUR har ni haft det????
Mailar som sagt i em och hoppas på det bästa!!!
KRAM!!!

Marie said...

Det blir IKEA för mig också idag! Spjälsäng och skötbord skall inhandlas! Och ja, kanske en del annat... Det brukar bli så! :)

Våra vänners liv tycker jag också är bra! En härlig serie som speglar verkligheten på nåt sätt! :)

O brittiska kungabröllopet... yes, de engelska tv-kanalerna går varma o jag har förstått att det är stort i USA också! Jag blev faktiskt förvånad när People Magazine hade Vickan o Daniels bröllop på deras förstasida på webben när de gifte sig, men jag antar att det här blir ÄNNU större! Good luck att försöka smita ifrån det, Annika! ;)

Desiree said...

Jag ar inte heller mycket for just deckare men har verkar alla tycka jattemycket om just deckare. Det ar ju inte bara bocker utan pa sommaren ska ju alla jamt kolla pa morden i midsummer som nagon slags sommartraditon. Jag brukar inte kolla pa den.
Jag har ocksa kollat in programmet "Ung och borskamd". Helt otroligt hur det kan finnas ungdommar som ar sa bortskamda och helt otroligt hur foraldrarna kan stalla upp pa det har och tycka att de hjalper sina barn i livet nar det snarare stjalper sina barns tillvaro.
Laste om forlovningen i Metro. Eftersoom jag ar royalist sa tycker jag ju att det ar kul och hoppas att brollopet sands i tv sa smaningom men jag trodde inte att det skulle bli en sadan big deal av det i USA. Men kanske det da de inte har nagot kungahus sjalv och kanske banden till England delvis sitter kvar an.

Ha en bra dag pa IKEA och hoppas ni far tag pa fina antikljus.
Kram!

Annika said...

Marie:
KUL då blir det IKEAbesök för oss bägge idag. OCH du ska handla lite större saker än jag. Spännande!!!
Ja, jösses vad BRA Våra vänners liv är. Älskar svenska tv-serier så mkt!!

Ja jösses vad det tjatas om det här. I alla tidningar och på TV!!
I den riktiga papperstidningen People fick Vickan en halvsida inne i tidningen. OCH det var ingen som visste att det stort knugabröllop ägde rum i europa. Det är bara engelska knugahuset som räknas, och det räknas desto mer. Jo, de håller koll på Monaco också. Prinsessan Graces arvingar...

Nä, jag kommer inte att komma undan nu. NU blir det tvångsmatning...

:-)

Annika said...

Desiree:
Fattar inte det här med deckare. Var och varannan nyutkommen bok hemma är en sådan, suck!!!
Morden i Midsumer struntar jag blankt i också. Alla deckareserier, ser ingen...
Ung och bortskämd är hemskt att se...får gåshud.
USCH!! Fldrar som förstört sina barn.
OH JA!!! NOG kommer du att få se bröllopet. Det lär nog sändas live överallt. Hörde på Access Hollywood att det förmodligen kommer slås rekord i tittare den dagen.
Här älskar man engelska knugahuset högt och rent!
Och ja, förmodligen sitter det kvar rent historiskt.
KRAAAAM!!!!

anna of sweden said...

Lycka till med antikljusjakten!

Huggies!

anna of sweden said...

PS Nu blev jag sugen på att läsa Pepparkakshuset! :)

Erica Pettersson said...

Hej!
Deckare är en genre som jag brukar gilla. Däremot är jag dålig på att läsa just svenska författare, så jag är inte så insatt i vad de skriver. Kanske skulle jag ta och börja snart ;)

Själv brukar jag inte kolla så mycket på TV (blir mest DVD), därför har jag hört talas om "Ung och bortskämd", men inte sett den. Däremot såg jag en dokumentär någon gång på 90-talet (tror jag) som handlade om (rika) bortskämda ungdomar, och jag tycker det är hemskt att se hur vissa utvecklats! Att man kommer sig fram genom livet genom att vara så extremt bortskämd som vissa är!

Vad roligt med IKEA :D Hoppas att ni hittar allt ni behöver där.
Här är ljusförrådet också påfyllt sedan förra torsdagen :D
Nu har mamma ca. 1800 värmeljus hemma. Räcker nog till jul i alla fall ;)

Jag såg på någon nyhetskanal om den brittiska förlovningen. Kan tänka mig att det kommer att bli stort, och var man less på det svenska kronprinsessbröllopet så tror jag att det inte kommer gå jämföra med detta...
Känns som om just det engelska kungahuset räknas som "det största" av alla.

Hoppas att du får en trevlig torsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Anna:
HOPPAS att vi hittar dem!!
Ja, läs den. jag gillade den ,och jag är ingen deckartjej precis...
Huggies!!

Erica:
Jag är typ noll insatt i hela deckargenren. Har läst Stieg Larsson och gillade dem massor, sen Johan Theorin, men jag räknar inte has böcker till deckare (älskar hans böcker).
Har aldrig läst deckardrottningarna och vill inte heller.
Läser heller inga deckare på eng. Ser inga deckarserier. Bryr mig inte. Därför var det positivt när jag fick den här boken i handen.

Haha, så din mamma har så mkt ljus. Ja, vi ska hoppas det räcker till jul. Själv tänker jag minsann köpa på mig också.

Sant, brittiska knugahuset är nog det allra största av dem alla. Det är ju också därför som detta bröllop kommer att slå alla rekord.

Kram!!

Anonymous said...

Visst är torsdagar bara bäst??? Hoppas ni hittar antikljus...sa fint! Maste fylla pa sillförradet, men tyvärr har IKEA slutat ta in Abbas sill som jag tycker är bäst!
Enjoy your thursday!
Kram, Lisa

Millan said...

Ja jag sager det igen... vi har verkligen samma boksmak!! Jag har precis last pepparkakshuset och alskade den! :-) Det ar inte forsta gangen jag ser dig skriva om en bok jag har last har och jag har ocksa fatt manga bra tips ifran dig!

Haller med dig om Torsdagar. En ratt sa harlig dag helt enkelt! Och en Torsdag pa Ikea later annu battre. Jag var dar i mandags och handlade upp halva deras ljusforrad :-)

Kram!

Elisabeth said...

Och jag som tycker att var och varannan nyutkommen bok är en en eländesbiografi om kändisen NN:s hemska barndom/ungdom/väg mot kändisskapet/förra äktenskap/annan valfri tid i livet. ;D (Som intresserar mig noll och intet.) Men visst kommer det ut många deckare! Troligtvis för att förlagen ofta vågar satsa på sådana, vilket i sin tur gör att personer med författardrömmar inser att det är lättare att få en deckare utgiven än vad det är att få vissa andra genrer utgivna.

Bröllopet ja. På DN (tror jag det var) kunde man se ett klipp där den blivande bruden visade ringen. Ååååå så intressant. INTE!!! I Sverige verkar det dock inte vara så stort. Svenska kungahuset umgås visst inte alls med det engelska, läste jag i Metro. De tycker tydligen att engelska kungahuset är snobbiga. Haha. Det engelska kungahuset å sin sida (läste jag en annan gång i Metro) tycker att det svenska är bonnigt. :D

Ung och bortskämd har jag bara sett trailern för. Har tänkt på att jag borde se det på SVT Play, men det har inte blivit av. En av mammorna i serien har visst anmält det hela, för hon känner sig kränkt (detta modeord!). Suck! Jag menar, hur trodde hon att programmet skulle bli liksom??!

Elisabeth said...

Å ja, förresten, tröjorna som liknade tröjorna i förra inlägget och som vissa hade på mellanstadiet var nog hemstickade. Med olika figurer på, såsom hästar, t.ex. Trots att jag redan då höll på med hästar ville jag INTE ha någon sådan!

Anna, Fair and True said...

Den boken lät bra, måste kollas upp! Gillar titeln också så här i jultider :)

Jag tycker "Ung och bortskämd" var ganska bra. Tycker ändå det höll lite högre klass än motsvarande på 3:an eller 5:an. Nu är det säkert lite överdriven men det skapar nog nyttiga tankar hos många föräldrar och en intressant debatt. "Våra vänners liv" känner jag till men har inte sett det ännu.

Annika said...

Lisa:
Ja, torsdagar är verkligen sköna dagar. Gillar dem. massor!
Jasså, jaha...så IKEA ska sluta med ABBA också. NEEEEEEEEEEEEEEEJ!!!!!!
Kram!!

Millan:
Men O vad roligt!!
Jag blir så himla glad. KUL att du fått flera tips härifrån, och att vi dessutom har liknande smak!!
SKITKUL!!
Ja, visst var P-huset BRA!! Så oväntad upplösning, men bäst var nog alla personporträtt, tror jag...
Roligt att du gillade den!!
KRAMAR!!

Elisabeth:
Jamen du har en poäng där, ja!! Så är de ju också, men jag gillar såna böcker (trasslig barndom) så det är kanske därför jag inte reagerar på det. men när du säger det så...
Ja, det är en sann trend i deckare nu och förlagen rider på vågen.

Bröllopet ja...STORT! Nu slipper jag inte undan.
jag är inte ett dugg förvånad över att svenska knugahuset tycker att det eng är snobbigt och att engelska tycker att vårt är bonnigt. Noll förvånad.
Men, när jag såg de unga tu untervjuvas i Access H så kunde jag konstatera att de är tusen ggr mer avslappande och naturlga än våra svenska "stjärnor". De skötte sin förlovingsintervju med glans. Mer slipade överlag, gissar jag.

Ung och bortskämd..JA, vad trodde mamman egentligen??? Suck...

Aha, såna tröjor. Då vet jag. Fattar att du inte skaffade ngn :-)

Annika said...

Anna FT:
Läs den!!
jag gillade den verkligen, och jag är ingen deckarbrud. men den hade ngt! Finns i pocket!!
Ung och Bortskämd ja...JO, det skrämmer nog många, och då har programmet gjort en insats. Själv tittar jag med FASA, och inser att detta nog är ganska vanligt både här och där. USCH!!
Anna, SE Våra vänners liv, tror att DU skulle gilla det MYCKET!!!

kalaslotta said...

JA, jag har läst Pepparkakshuset och älskade den...precis som du säger den griper tag.

Jag började på Mamma,pappa, barn men jag har haft alldeles för mycket besök och annat så jag har inte hunnit komma in i den ordentligt..den får vänta en stund.

Så kul att ha hittat en svensk deckare man gillar, jag har gjort mina tappra försök med Camilla Läckberg men blä, not min tekopp...

Ha en skön dag!

Annika said...

KalasLotta:
ÅÅÅ vad kul att du också gillade den boken. VISST var den gripande!!
Vill gärna läsa fler böcker i serien!
Nädu, Läckberg och de andra drottningarna får vara för min del. SÅ inte min tekopp heller...
Ha det så gott!!!

Anonymous said...

Alla böckerna i Hammarby-serien ligger och väntar på att bli lästa! Och jag älskar deckare!

Ang sillen så har IKEA sitt eget märke numera, enligt maken (jag äter inte sill) är den god.

Lycka till på IKEA!

Saltistjejen said...

Hahaha själv ÄLSKAR jag decker. Men BRA sådana. Man måste gilla personerna och karaktärerna annars går det inte tycker jag. Gillar dessutom en del deckare som är lite mittemellan deckare, thriller och drama. Alltså inte enbart renodlade mordgåtor.... Jaja.
Om det är en sådan tup av "deckare" du bör läsa är det "Edvard Finnigans upprättelse av Roslund/ Hellström. SÅÅÅÅ bra!!!!!! Jag tror du skulle gilla den. Trots att det är en sk deckare.
Och bröllop ja. Hm, vi får väl se hur mycket som kommer skrivas och visas här. Hahaha jag läser aldrig typ "kskvallertidningar" och nu har vi ju dumpat kabeln också så kanske klarar jag mig undan en del haha! ;-)
Ha en toppendag på Ikea!
Kraaam!

HeLena said...

Har du sett fyrans "Så mycket bättre"? Går på lördagskvällarna här. Jag gillar det programmet jättemycket! Musik förstås:D!
Kramar
...ps det snöar... ds

Anonymous said...

Jag älskar deckare, läser massor med deckare! :-) Mest svenska och brittiska. Har precis läst ut Carin Gerhardsens tredje bok, Vyssan lull. Har gillat dem alla tre! Annars kan jag tipsa om Jodi Picoults böcker om du inte har läst dem - kanonbra!! Har du läst något av Sara Kadefors? Gillade hennes Fågelbovägen 32, och vill gärna läsa mer av henne.

Malin said...

Angående frisörer så har jag lite panik just nu. Det är hög tid för klippning och jag vågar inte gå till någon ny frisör... Jag har jättetunt och väldigt långsamväxande hår och till och med haft problem att hitta frisör i Sverige som kan klippa det på ett vettigt sätt...

IKEA behöver jag också åka till, mina ljus är på upphällningen (efter att ha haft trevligt Sverigebesök i fyra veckor med många kvällarpå uteplatsen med levande ljus är det inte så konstigt).

Hoppas ni får en härlig helg, jag kan också tycka att torsdagar är lite speciella, det har en lite förväntansfull känsla över sig!!

Malin said...

En kram skulle jag ju också skicka, så här kommer den :)
Kram

Marianne said...

Så hammarbyserien är bra, alltså. Då ska jag läsa den jag också. Håller just nu på med en Leif GW Persson, men den är lite tjatig tycker jag. Men snart får jag Karen Armstrongs självbiografi, den ser jag fram emot. Haha, vi har köpt så många böcker sen vi kom hem att vi har en för varje dag : D

Måste skaffa mig en frissa här i Älmhult också. Får kanske höra med tjejen i den bästa klädaffären (som säljer Odd Molly) vilken som är bäst. För även om det är närmare till min Lasse i Stockholm är det inte så att man kan springa dit när som helst.

Haha, ja jag ska väl gå till Ikea någon dag snart jag också. GÅ! : ) Måste ha små vita krukor till de färska örterna, nu har jag dem stående i dricksglas, men det är inte optimalt. Måste ha åtta stycken till, så kan jag ha alla sorter hemma hela tiden. Tills jag kan odla egna! Hm, fast katterna äter väl upp dem precis som de har gjort förut, så jag kanske får nöja mig med köpe även i framtiden.

KRAM!

Camilla said...

Hoppas nu att du kommer hem med en massa fina saker från det blågula varuhuset:)Och att de har ljusen som du behöver.
Själv tycker jag att Ikea är en dyr ljusaffär för man kommer alltid ut med en massa annat också. Både sånt man behöver och annat;)

Ha det gott.

Kram

Cecilia/svengland said...

Då kan du ju tänka dig hur det är här i England om bröllopet! Men vi håller nog oss till att titta på det på tv - inne i stan kommer det ju att va så mycket folk!!!!Och så blir det väl helgdag också! :-)

Petra H said...

Jag undrar också när de ska sluta med deckarfokuset i Sverige - det börjar bli lite gammalt nu tycker jag. Ibland undrar man om vem som helst kan bli publicerad så länge de skriver deckare om en ny landsända (läste en URDÅLIG deckare om Österlen i somras). Men kul att du hittade en ny författare som är bra.
Jag ÄLSKAR Våra Vänners liv!! Jag har suttit här och skrattat framför datorn på kvällarna och O har blivit väldigt nyfiken - hoppas att den kommer ut på dvd med engelsk text...
Skulle ha åkt till Ikea med en svensk tjejkompis men det blev inställt både igår och idag :-( Ja ja, O är ju aldrig nödbedd så när han kommer hem på lördagmorgon kanske det blir en sväng till moderskeppet...
KRAM!

Anne-Marie said...

Vad härligt att du har IKEA på så nära avstånd så att du kan tanka litet Sverige-känsla utan att behöva ge dig ut på en dagslång eller till och med två dagar lång resa. Har sett en del inslag om det engelska kungahuset. Man har ju inga "riktiga" kungligheter i USA så då får man väl ta till de europeiska. :) Tänk vad lik Diana han är. Kram!

Taina said...

Halloj där!

Deckare är ok, tycker jag. Men jag har inte läst Pepparkakshuset. Får be Albert köpa med sig lite böcker när han kommer i jul.

Ja trodde jag var klar med IKEA innan jul men det får nog bli en en vända till. Det tar en knapp timme för mig att åka dit.

Få se om jag hinner med något fredagstema idag.

Kramar!!!

Annika said...

Brysselkakan:
Då har du ngt att se fram emot med Hammarbydeckarna, måste JAG, the icke deckartjejen säga...
Ja, sant, IKEA har sitt eget sillmärke nu. köpte en uppsjö igår. OCH nu finns vanliga,vackra antikljus också!! HURRA!!

Saltis:
Gillar deckare a la Johan Theorin, där det finns lite annat inblandat, där boken får flera lager. GILLAR!
Men dussindeckare får vara för mig. BRYR mig inte.
Men, ja de är ju poppis nu, så...
Bröllopet ja. Du delar ju samma uppfattning som jag. Förmodligen blir et lättare för dig att hålla dig undan sas.
KRAM!!!

Helena:
Har inte sett det ännu, bara hört om det. Ska titta på det i sionom tid. Absolut!!
Stackars er med snön. USCH!!
Kram!!

Annika said...

Annika:
Ser faktiskt fram emot att läsa alla Gerhardsens böcker.
Tyckte den här var så bra!
Men annars ska det mkt till innan jag biter tag i en deckare. det ligger en deckare till härhemma, kanske tar jag den också :-) Minns inte namnet.
ÄLSKAR Sara Kadefors!!! Allt hon skrivit vill jag ha, har läst ett par böcker, bla den du nämnde. MKT BRA!!!
Kram!!

Malin:
O, jag förstår dig, vännen!
INTE lätt med frisörer här. Fråga runt bland vänner. Du hittar nog ngn ska du se.
ROLIGT med ditt lååånga sverigebesök!! 4 veckor!! WOW!!!
IKEA måste besökas.
KRAMAR!!!!

Marianne:
KAN tänka mig at du botaniserat på bokhandeln. OOO vad härligt!!!
Ja, jag tyckte om boken. Den hade lite mer än bara än vanlig trist-deckare har.
Frissa i Älmhult kommer du säkerligen att hitta! Det är lättare att hitta bra frisor hemma, tycker jag. Nästan alla är ju bra.
Var på IKEA igår. OCH du har ju för 17 HK där du bor. Snacka om moderskeppet. HÄRLIGT!!!
KRAM!!!

Annika said...

Camilla:
NU harj ag så mkt ljus att jag inte har plats i mitt ljusskåp. I AM SET!!
Men visst är det en DYR ljussaffär. Man kommer ut bra mkt fattigare.
Men härligt är det.
Kram!!

Cecilia:
KAN bara föreställa mig att ni blir tvångsmatade. HERREGUUUD!!!
Bäst att se det på TV. Hörde att det kommer att sändas över världen!
Tror jag det!!

Petra H:
Ja, detär märkligt det där med deckarna. Är inte glaset överfullt nu?
Läste en skitdålig deckare också en ggn som ngn skickade. SUCK!! Tror det finns fler dåliga än bra.

Våra vänners liv är UNDERBART!! GUD så BRA DET ÄR!!!
Jag ska se del 3 idag. FEST!!!
IKEA, du har myntat ordet Moderskeppet så nu kommer jag att kalla IKEA för det. KUL, Petra!!!

Kram!!!

Annika said...

A-M:
Ja, jag har tom två stycken att välja mellan. Det känns lite lyxigt. Väldigt trevligt.
Förtstår ju att du drar dig då du bor SÅ långt borta fr en butik.
Ja, USA gar nog ganska starka känslomässiga band till engelska knugahuset. DET blir stort här med bröllopet.
kram!

Taina:
ja, den finns ju i pocket och det är bra.
HAHA, man tror att man är klar med IKEA och så är man INTE det.
Så är det.
Du får skriva temat sen om du inte hinner idag. No biggie. JU!
KRAMAR!!!!

Musikanta said...

Du tipsade mig om Nattfåk förut, som jag tyckte väldigt mycket om. Nu ska jag läsa L.B.a.G också eftersom du rekommenderar den. De har den i min läsecirkel i bokhandeln.
Ha en skön helg önskar Ingrid