Monday, November 08, 2010

Monday, Monday...

Ny vecka.
Gamla rutiner.
Right back at it.

Jag gläds över ljuset denna morgon (vi gick över till vintertid i helgen). Ja, faktiskt gör jag det. Det är underbart att slippa köra Karolina till skolan utan att beckmörker råder. Underbart att se att solen faktiskt skiner klockan 6:50.
Kvällsmörkret då?
Nä, det plågar inte mig. Nu börjar det mörkna strax före 17, och det är helt OK.
Mörker plågar inte mig. Jo, det plågar mig att se hur trött Karolina är när jag väcker henne klockan 6:15. Men, som sagt, nu är det gryning, inte kolsvart, då jag väcker henne.
Skönt.

Satt och läste svenska tidningar igår. Sara hade med sig en bunt när hon kom, och det är först nu jag har tid att läsa dem.
Jag läser att någon tycker att Sverige borde importera den amerikanska Thanksgiving-traditionen...
Hmmm...tja, why not? Den skulle säkert funka bättre än Halloween i varje fall. På Facebook kunde jag i helgen läsa att flera stycken fått påringningar av barn som var ute på "bus eller godis"-runda. Trist, och så fundementalt FEL. Dessutom kunde jag läsa om Halloweenfester, suck...
Thanksgiving beskrevs i "M-magasin" som snäll-helgen, myshelgen med familjen innan jul då november är som mörkast.
Själv älskar jag Thanksgiving, högt och rent. Men, jag vet inte hur den skulle kunna införas i Sverige eftersom det i grunden handlar om hur pilgrimerna och indianerna i Massachussets delade på skörden år 1620.
Men, en vacker helg är det. Kravlös, mysig och fylld av god mat...
Ja, jag längtar redan...

Iår tänker jag fixa en egen Thanksgiving-middag helgen innan dagen D, T-giving äger rum den 25/11. Thanksgivingdagen inträffar den fjärde torsdagen i november månad.
Jag kör en pre-thanskgiving iår med kalkon, stuffing, sweet potatoepie och majs. Gott...

Jo, det verkar som om jag är "cleared for the holidays" nu.

Idag är det svennefrulle igen.
Back to life, back to reality...

22 comments:

Desiree said...

Godmorgon Annika! Idag blir jag forst att kommentera. Har ar det ju redan lunch dags. Jag gillar ocksa att det ar ljusare pa morgonen men jag gillar inte att det blir morkt sa tidigt har. Har blir det ju numer strax innan fyra och det ar val tidigt. Kanns som dagen redan ar slut da och det ar kvall. Har inte vant mig vid detta annu.
Hmm vi slapp iallafall paringningar under helgen av halloween ungar. vi var i for sig inte hemma lordag kvall. Trist nar det ar efter ar blir samma fel och samma missuppfattningar.
Hmmm importera t-givning vet jag inte. Jag tror det skulle bli allt for konstigt. Sverige och svenskar har ju inget med pilgrimarna och indianer att gora. Men sjalv tankte jag fixa lite thanksgivning fast pa lordagen istallet for torsdagen da vi inte ar lediga har med traditionel amerikansk t-giving mat. Jag tycker det ar en mysig hogtid men jag tror det vore fel att importera den rakt av in har. Ha en bra mandag.

Kram!!!!!!!!

Annika said...

Desiree:
Ja, du var först idag, vännen!! Trevligt!
Sitter här och det är fortf mörkt ute. Ska strax väcka K.
Fattar att mörkret hemma kan vara täranade, och du njöt ju väldigt mkt av ljuset och vädret här.
Tror inte heller om man man överföra T-giving. Den har ju sådana starka band bakåt just med pilgrimerna och indianerna.
Men för er som bott i uS en ggn fattar jag fullt ut att ni kommer att köra t-giving...
Tror också att det skulle bli fel att importera den rakt av.
Men mysig är den...
KRAMAR!!!

Pettas said...

Godmorgon mitt i dan, Annika,
för det är ju så det blir:).
Här skiner solen.
Förstår inte riktigt tanken med att ta över traditioner som egentligen inte alls hör hemma här. Var och en på sin plats så blir livet väldigt mycket mera intressant.

Ha en skön dag!
Kramar!

Erica Pettersson said...

Hej!
Förstår att det är härligt när det är lite ljusare igen när man ska upp så pass tidigt. Minns själv när jag gick i skolan... Morgonmörkret gjorde så att man kände sig extra trött (kändes som om man klev upp mitt i natten) ;)

Angående Thanksgiving så håller jag med om att den högtiden nog skulle bli väldigt svår att ta hit till Sverige.
I och för sig har jag någon gång önskat att prova på att fira just Thanksgiving, men det har nog snarare varit en äkta sådan, på plats i USA. Här skulle det nog mest bli konstigt.
Å andra sidan verkar många i det här landet inte bry sig särskilt mycket om vad man firar, så länge det finns en anledning att festa (tyvärr). (Det skulle säkert bli en "festarhelg" om traditionen kom hit ;))
Men som sagt, Thanksgivingfirandet verkar väldigt mysigt i USA. Skulle nog vara en sådan högtid jag gillade om jag bodde där, eftersom jag är mer för familjehelger än "partyhelger".

Hoppas att du får en trevlig fortsatt måndag!
MVH /Erica

Annika said...

Karin:
Morning!!
Visst blir det så, och du är ju hela sju timmar före och allt...
GÄÄSP!!
Tycker inte heller man ska hålla på att ta starka traditioner över gränserna. De passar iaf bäst där de här hemma.
KRAMAR!!!

Erica:
Jätteskönt med ljuset den här morgonen!!
Är glad över det!

Japp, sant...
Thanksgiving passar så bra i USA där den hör hemma.
Det är kanske den allra mysigaste och mest kravlösa helgen på hela året. Familj och vänner i blickpunkten, god mat och god dryck och dessutom långhelg.
Men nej, jag tror inte den kan överföras. Det är ju starka amerikanska traditioner bakom den dagen.

Kram!!

Marie said...

Jag skulle ju hellre fira Thanksgiving än Halloween! O lyckades skottarna o irländarna föra in Halloween i USA så kanske vi lyckas föra in Thanksgiving i Sverge? Nej, skämt å sida, tror inte det skulle funka, men samtidigt gillar jag grejen med Thanksgiving, att man är tacksam för det man har och firar med nära o kära, det finns inte ett likadant kommersiellt tänkande runt det som runt Halloween. Eller?

Taina said...

Ja uj vad ljust det var imorse då! Tänk vad en timme kan ställa till med.

Nja det där med att ta över Thanksgiving i Sverige låter väl lite långsökt. De kan väl hitta på en annan anledning. Det finns väl massor att fira. Eller?

Idag har vi riktigt skitväder. Snöblandat regn!

Njut av frullen.

KRAMEN

Annika said...

Marie:
Bägge helgerna är fina! På olika sätt, men Thanksgiving är mysfaktor till max, god mat och opretto!!
Gillar!
men att ta den till svedala är nog lite långsökt.
Thanksgiving är en slags nedvarvning innan julen, och ett avslut på hösten.

Taina:
Lovely med ljuset, måste jag säga...
Så ni har sådant pissväder alltså. Här är det sol och klart.
Ja, att ta in Thanksgiving är en anings långsökt. Reagerade på det i M-magasin.
Kram!!

Malin said...

Skönt med ljus på morgonen, lite lättare att kliva upp då!
Thanksgiving går nog tyvärr ganska obemärkt förbi hos oss här i Florida, men lite mys och god mat ska vi ju naturligtvis ha!
(Jag har fortfarande gäster så att det är därför jag kommenterat lite dåligt sista tiden!)
Kram

Annika said...

Malin:
Härligt att du har dina gäster kvar!!!
Förstår att Thanksgiving går omärkt förbi för många svenska expats i USA. Svårt att veta hur man ska fira om man inte firar med ngn amris.
Kram!!

Musikanta said...

Inte nog med att du har accepterat alla de amerikanska högtiderna, du har även gjort det med maten :-)!
Kalkon!!! Det är inte varje dag som man äter det i Sverige - har heller aldrig lagat det.

Jag tycker vi har ganska många högtider att fira här i Sverige - tänk bara på midsommaren. Det firar man ju inte "over there" vad jag vet. Och Mårten Gås i Skåne i alla fall.

På Skärtorsdagen är ju alla ungar här utklädda till påskkäringar och går omkring - de behöver inte säga bus eller godis, de får godis ändå. Och påskafton är det fest också!

Vi har julafton + juldagen som vi firar. Fars dag och Mors dag - jag tycker det räcker med firande för vår del.

Man kan aldrig ta till sig någonting som inte finns förankrat i den svenska folksjälen tror jag. Det är roligt med mångfalden och att olika länder har olika seder och traditioner.

Varm kram från Musikanta

Inger said...

Hej!
Nu var det längesedan jag kommenterade något. Ibland får man för sig att man inte hinner... Har ändå följt din blogg och njuter verkligen av alla dina fina bilder och vad du skriver. Trivsel rakt igenom. Befinner mig just nu i US och stortrivs, som vanligt! Vet att du tipsat om fina doftljus. Har du några minuter över får du gärna ge mig lite tips. Här svämmar det över av alla goda dofter och jag är verkligen svag för fina doftljus. Befinner mig just nu i Indiana men vi har rest runt en del och kommer att fortsätta så. Gillar att se mycket.

Ha en riktigt bra dag!

Hälsningar Inger

Saltistjejen said...

Skönt att se att du verkar vara tillbaks i vardagen igen. Alltså nu menar jag att "Tomrummet" verkar vara hyfsat borta. Skönt!
Jag gillar att få en extra timme haha men annars gillar jag faktiskt "sommartiden" bättre eftersom jag tycker det är så jobbigt när det blir mörkt så här TIIIDIGT! Redan på jobbet är det svart och det känns som om klockan är tio på kvällen men så är den bara fem! Jag blir alltid mycket tröttare då.
Men men nu är det som det är....
Jag ahr ju inte riktigt tagit in Thanksgiving här eftersom det ju framförallt är en familjehhögtid och vi itne har ngn familj här. Gissar det blir väldigt annorlunda för er som har familjer här. MEN jag gillar ändå högtiden på så vis att den känns som den enda som faktiskt inte är särskilt kommersiell. Allt kretsar kring mat, dryck och att umgås och ha det bra. DET gillar jag! :-)
I år kommer vi nog fira med "vårt gäng" där de flesta inte verkar ska ta sig till sina resp familjer iår utan stanna i staden. Det känns bra.
Stor kram i höstkylan!

Elisabeth said...

Å, solsken 06:50, det låter som en avlägsen dröm i en stad där solen inte går upp förrän 07:40. Vilket i och för sig är tidigt jämfört med vad som komma skall. Än så länge är det ganska "ljust" på eftermiddagarna, runt fem är det fortfarande inte riktigt mörkt än. Men USCH vad jag ogillar mörkret ändå. När jag vaknar strax innan 06:00 längtar jag redan tills om drygt 16 timmar, när jag får lägga mig i den sköna sängen igen.

Thanksgiving kommer högst troligt aldrig att importeras av en stor anledning (förutom då att den saknar koppling till Sverige): Den är, till skillnad från Halloween, inte tillräckligt kommersiell för att handeln har något intresse av att ta hit den. (Och det var ju handeln/marknadskrafterna som tog hit Halloween.) Okej, cynikern har talat, jag vet. ;)

Anne-Marie said...

Det var mycket lättare att kliva upp i morse vid halvsju-tiden. Härligt att det var så ljus. Jag har aldrig berörts direkt av den mörkare årstiden här i USA eftersom det ju inte blir mörkt alls så tidigt som i Stockholm. Men visst är det litet skillnad att behöva tända lamporna redan runt 17-tiden. Det där att importera Thanksgiving till Sverige verkar litet bakvänt. Nej, där får man nog tänka om. Sverige har ju så många helgdagar redan. Fast de kunde ju vara litet mer utspridda. Det har de lyckats bättre med här i USA. På torsdag blir det ledig dag eftersom skolan är stängd för Veterans Day. Skönt! Kram!

anna of sweden said...

Jag skulle gärna införa Thanksgiving i Sverige - eller något liknande. Tycker att det verkar vara en så mysig och kravlös helg.

Huggies!

Millan said...

Nu ar jag lite forvirrad tror jag... menar du att barn i sverige varit ute pa halloween-runda nu i helgen istallet for den 31e? Skumt...?

Jag vete sjutton om vi verkligen behover Thanks Giving i Sverige. For visst verkar det vara en mysig helg och lite gott att 'bryta upp' hosten med en sa fin helg med familj och vanner. Men i sverige ar vi ratt bra pa att fira vara egna traditioner som advent, lucia och andra jultraditioner som ju snart kommer runt hornet, sa fragan ar om en till tradition verkligen behovs? Jag tror som dig att det skulle vara svart att infora en sa 'osvensk' helg. Fast mysigt later det forstas med familjemiddag!!

Kram

Annika said...

Musikanta:
Kalkon har jag ätit varenda nyår sen jg var liten. Min pappa brukar tillaga en sådan då, så det finns att få tag i hemma.
Visst har jag anammat T-giving. Stort.
En jättefin helg. Det är även den absolut största helgen på hela året.
Men, nej, jag tror inte heller att den skulle funka hemma. Den är ju så grundmurad i den amerikanska myllan, och så amerikansk.
Midsommar firar man inte här, även om svennar försöker, men det känns fel. Den heögen här nog bara hemma i sve o norden, ingen annanstans.
Precis, ni har motsvarigheten till Halloween i påskkärringarna.
Jul firas ju stort här med, men julafton är ingen stor dag. Det är juldagen som är dagen D, samma med påsk då är det påskdagen som ör dagen D.
Mors och farsdag firas mer här än hemma.
Visst, alla länder har sina egna traditioner och helger.
Och oftast funkar de bäst på hemmaplan.
Kram!!

Inger:
VAD kul att du är i US nu.
TACK för fina ord. Blir ju så glad över dem!!
VERKLIGEN!!
Hur länge ska du stanna i landet?
Doftljus!! Ja, de billigaste och de utrmärkta är: Glades doftljus, deras apple/cinnamon är den perfekta juldoften. Dessutom är de billiga. Du köper dem på Target, mataffärer och drugstores.
sedan har du ju godsaker som Voluspa, som är skitdyra hemma, men som kostar runt 18 dollar här. De finns bla på Anthropologie, men fler ställen säljer dem.
Yankee Candle är också en klassiker, mkt bra dofter.
Älskar doftljus. Du får ta med dig en bunt hem.
Kram och ha det bra i US.

Saltis:
Jo, så är det nog.
man kommer fort tillbaks in i lunken igen. Skönt det...
Men visst saknar jag källarfolket...
Jadu, det är skönt med ljuset på morgonen. Verkligen. Men jag tycker inte det gör ngt nu att det blir mörkt vid 17, det stör mig inte.
Thanksgiving ja, jo hag fattar fullt ut att en kan vara svår att få till utan familj.
Men sant är att den inte är kommersiell alls. Det är bara en skön, och låååååång, myshelg.
Det är bra att du ska fira med gänget. Tror att helgen är jättestor bland vänner också.
KRAM!!!

Annika said...

Elisabeth:
Visst är det skönt att det ljusnar så pass tidigt nu.
När jag skrev tyckte jag också att det lät tidigt med 6:50, men så är det...
Känner för dig med mörkret hemma. Inte för att jag stördes av det, men jag vet ju hur många det var som led av det. Tungt det där...

Japp, tror du har helt RÄTT angående Thanksgiving. den är för okommersiell. VISST är den det. Fokus bara på maten.
Inte lutraktivt nog.
Så cyniskt är det, alla ggr!

A-M:
Så skönt med ljuset.
Jag störs inte av mörkret här alls. Stördes inte av det hemma heller.
Tror inte heller att T-giving skulle funka hemma.
De har som sagt så många egena helger och trad att vårda.
Härligt att ni har Veterandagen ledig. Det har inte skolorna i min kommun. Det hade varit skönt.
Kram!!

Anna:
Ja, ngt liknande skulle de kunna skapa. Det är en riktigt fint, och lång helg. Älskar den!
Huggies!!

Annika said...

Millan:
Sådär är det ju hemma. Alla blandar den med allhelgona, och det vrider sig i mig varenda ggn.
FEEEEEL!!!
Nej, den genomamerikanska helgen Thanksgiving skulle itne göra sig hemma.
Som du säger finns det så många fina helger hemma runt jul. Lucia inte minst. SAKNAR!!
Men Thanksgiving i USA är så warm and fuzzy all over. Love it.
Kramar!!

Anna, Fair and True said...

Så pre-Thanksgiving är okej men Halloween är endast på själva datumet?! ;)

Annika said...

Anna:
YOu bet ya. Här ska man inte ut och "plåga" andra. Man kan se det som julfester och julbord, och det är ju inget tabu innan julafton...Halloween är nog det som stör mest då det inte firas rätt, sas.