Wednesday, November 24, 2010

Inlägget handlar om Thanksgiving

OCH så står vi på aftonen till den allra största helgen i USA. Nämligen Thanksgiving.
Thanksgiving är utan minsta tvekan den allra största av storhelger i USA. Den slår både jul och Fjärde juli.

Thanksgiving är en helg med fokus på familj, vänner, mat och amerikansk fotboll. Den är lågmäld, och det behövs inte mycket till för att fira den. JO, en sak behövs, och det är MAT!
MAT i stora lass. Maten, som sådan, är god. DET tycker jag iallafall. Fast jag har ju haft turen att äta den med Peters familj där nästan samtliga är superduktiga på att laga mat.

Maten är starkt traditionsbunden på Thanksgiving. ALLA äter kalkon! Till kalkonen äter man ofta potatismos, Sweet potatoe gratäng (ofta med marschmallows som garnering. GRYMT GOTT), gröna bönor, creamed corn (majs), stuffing (som är en slags brödpudding som smakar helt otroligt GOTT), till detta äter man också tranbärsgele och sås.
Det är en ätfest utan like, och ett eldorado för dem som gillar kolhydrater. BE SURE OF IT!! Till efterrätt serverar de flesta pumpkinpie med vispgrädde (den pajen smakar mest pepparkaka), och ofta serverar man även äppelpaj och pecannötspaj.
Själv äter jag av allt och njuter av rubbet. Jag har inte minsta dåligt samvete under Thanksgiving. Det är en helg man ska njuta av.
Dekorationer och sådant? Nej, det finns inte speciellt mycket sådant att köpa. Visst säljs tallrikar, skålar etc med Thanksgivingmotiv på, men det är en bisak.
Du går inte in i en affär och finner en uppsjö av pynt, som till jul, halloween eller påsk. Många går ut i naturen och plockar kottar och löv etc som de lägger på bordet.
Kort sagt är den största helgen på året lågmäld.
Men, på ett annat sätt är den inte lågmäld. Idag är det stora resedagen i USA. Det finns ingen annan dag under året då folk flyger och far som de gör idag. Flighter, tåg och bussar är fullbokade. Vägarna är fyllda av bilar som är på väg mot sina thanksgivingdestinationer.
There is no place like home for the holidays...
Själv tycker jag det känns GOTT att fira hemmavid. Vi har aldrig rest bort över Thanksgiving eftersom Peters föräldrar och syskon bor i närheten.

Thanksgivingdagen invigs för de flesta med att man ser Macy’s Thanksgiving Parade på tv-kanalen NBC. Det gör vi med. Då tar vi upp frukost till vårt sovrum. Vi äter alltid croissanter medan vi ser på paraden, mysigt.
Sedan gör man sig iordning + att jag brukar laga den mat vi tar med oss. Jag tycker att man ska klä upp sig lite extra på Thanksgiving, men det tycker inte alla. Vissa vill bara ta det lugnt och slappa medan man lagar middagen.
Nej, jag tycker det ska vara lite uppklätt och lite festligt.
Vid 14-15 brukar vi åka iväg till antingen Peters syster eller Peters föräldrar. Iår ska alla vara hos Peters föräldrar. Då vi kommer dit brukar vi ta en drink och äta lite förrätter. NATURLIGTVIS kollas fotbollen in. Det är en STOR dag för NFL-fotbollen. Thanksgiving och fotboll går hand i hand.
Jag brukar såklart inte bry mig om den. USCH nej.
Vid 17-tiden är det det så dags för den stora middagen.
När man ätit sig igenom den så är man ganska slut som artist. Det är då alla drabbas av den stora kalkon-koman. Då vill man helst lägga sig raklång och sova!
I Peters familj brukar vi kolla in en julfilm efter middagen. I fjol såg vi Love Actually.

Alla familjer har såklart variationer på traditionen. Men, jag tror att om man jämför över landet firar nog de flesta relativt lika.
Helgen är inte religionsbunden, och det gör nog att den den så stor. ALLA firar den oavsett tro och religion.

Thanksgiving firas ALLTID den fjärde torsdagen i november månad.
Den har sin grund i den måltid som de pilgrimer, från England, som kom till USA i början av 1600-talet delade med indianerna. Bakgrund till Thanksgiving finner man vid Plymouth Rock i Massachussets och även i Virginia.
Thanksgiving har varit helgdag sedan 1863.


Eftersom detta är den största familjehelgen i USA så finns det otaliga historier om amerikaner som bjudit in nästan okända människor till sitt Thanksgivingbord. Min kompis Lotta kan berätta om när hon och hennes man var nyinflyttade i USA för fjorton år sedan. Lotta var gravid, och dagen innan thanskgiving var det på rutinkontroll hos läkaren. Barnmorskan blev ifrån sig då hon hörde att Lotta och Magnus skulle vara ensamma över Thanksgiving och bjöd på stående fot in dem till sitt Thanksgivingbord följande dag. Lotta berättade att de verkligen fick övertyga henne om att det inte var någon biggie eftersom vi inte har Thanksgiving med oss hemifrån.
En annan historia finns om min kompis Susan, från Australien, som var i Tysons några dagar innan den stora klakondagen. Hon kom i samspåk med en kvinna och berättade att hon och hennes man bara skulle vara hemma och ta det lugnt. Denna kvinna blev också ifrån sig, och bjöd hem dem till sig.

Thankgiving handlar helt enkelt om gemenskap.

38 comments:

Charlie said...

Vad fint du skriver! Det låter som ni har ett perfekt upplägg. Det är en skön långhelg med få krav, god mat och med öppna hjärtan.

Happy Thanksgiving! Kram!

Annika said...

Charlie:
TACK, vad glad jag blir! VISST är det en kravlös långhelg. OCH dessutom verkligen inkörsporten till julen!
Happy Thanksgiving.
KRAM!!

Pettas said...

Annika,
tack för all fin information med alla vackra bilder. Nu begriper även jag vad Thankgivinghelgen är och betyder för USA. En fin helg, helt enkelt.
Njut fullt ut tillsammans med nära och kära!

Kram!

Annika said...

Karin:
Ja, vad bra att du gillade det hela!!
Största helgen på året, och en helg jag lärt mig att älska.
Det ska bli gott imorrn, och även trevligt, ska vi hoppas :-)
Kram!!

Annika said...

Tack för informationen. Alltid lika roligt att läsa din blogg! Hoppas att ni får en riktigt fin helg och att ni har kalkonkoma ända till på söndag =) Kram

Annika said...

Annika:
TACKAR!!
Jag blir ju så glad!
NU vet du lite mer om den största helgen i detta land.
Ja, det är inte jag som står för kalkisen, så jag får nog barta njuta av den en dag. men Peters fldrar brukar ja kalkon ett bra tag efteråt.
Kram!!

Erica Pettersson said...

Åh, vad mysigt det ser ut! Thanksgiving verkar vara en sådan MYSIG helgdag :D
Någon gång i livet skulle det vara roligt att fira en riktig Thanksgiving i USA :)
Jag tycker det verkar vara en perfekt helg att ha strax innan julruschen, att riktigt kunna koppla av innan det är dags för julmånaden :D

Hoppas att ni får en riktigt trevlig Thanksgiving!
MVH /Erica

Annika said...

Erica:
Ja, det är mysfaktor över helgen. Men, redan fredagen är en hektisk dag för många. Det är dagen som kallas Black Friday då har butikerna lockpriser som slår det mesta, och de öppnar redan vid midnatt.
Så det är sjuk hajp där...
Men, om man undviker Black Friday är det en låång och skön helg.
Kram!!

anna of sweden said...

Det låter så mysigt. Thanksgiving är den enda gången jag känner att jag inte "hör hemma" här. Fast vi gör vårt bästa för att fira i vår lilla familj.


Huggies!

Suzesan said...

Fint tänk att du får till ditt thanksgivning inlägga så bra VARJE år gulle-Annika. Nytt varje gång. Tänk så länge vi "känt" varandra nu. Fler varv runt åren som går ju. Jag kommer säkerligen laga till kalkon i helgen. Kan ju frysa in det som blir över.DET ÄR SÅ GOTT.

Jag söger happy Thanksgiving redan mu. Ät och må gott.

Kram
/Susanne

Annika said...

Anna:
Jo, eftersom det är en så stor, stor helg förstår jag att det är lite lätt att känna att man inte riktigt vet vad som gäller om man inte firar med amrisar, som ju jag alltid har gjort.
Precis, ni får göra ert bästa av det hela, och det gör ni ju!!
Huggies!!

Annika said...

Suz:
TACK!!
Ska nog gå tillbaks och se vad jag skrev i fjol, och året dessförinnan. Vissa inlägg blir ju återkommande år efter år.
Ja, Suz, många varv har det blivit.
DU är alltid lika gullig.
KRAM!!!

Marie said...

Härligt med Thanksgiving! Maten verkar så god, mumma! :)

Vad mysigt med folk som bjuder hem okända. Önskar fler kunde vara så!

Happy Thanksgiving!

Annika said...

Marie:
Ja, det är en fin helg.
Ja, det som hände Lotta och Susan var fint.
TACK!!!!

Anonymous said...

Förstar att du älskar Thanksgiving! Vi exchange students blev ocksa hembjudna pa Thanksgiving middag av en snäll familj som inte tyckte vi skulle vara ensamma on campus...maten var gudomlig kommer jag ihag!
Hoppas att ni far en riktigt mysig Thanksgiving!
Hugs
Lisa

bettankax said...

Jag tror jag skulle ha lätt för att tycka om denna helg som stundar. Gemenskap och god mat låter som det bästa. Någon gång i livet skulle jag gärna vilja smaka "den dära" söt-potatis-marschmallows-gratängen. Förundras varje gång av kombinationen men väljer att lita på dig...att den är god!!?
Ha en skön ledighet!
KRAMAR!!

Anonymous said...

Sweet potatoe gratäng, det skulle jag vilja smaka!

Ha en underbar helg med familjen nu!

Saltistjejen said...

Ja det är vad jag gillar med thanksgiving mycket. Just att det handlar om omtanke och gemenskap. inte en massa köporgier och måsten på det planet som t ex julen har blivit. Inga presenter som måste handlas i tid... ;-)
I år ska vi ju fira med amerikanska vänner för första gången. Dessutom är värdfamiljen fotbollsfantaster. Eller iallafall han. Så det LÄR bli fotboll hahahahaaa! Mats har dock börjat uppskatta och gilla sporten, men själv är jag iten så hooked även om jag kan tycka det är kul att se en match tillsammans med folk som kan förklara lite vad som pågår på planen haha! :-)
Vi ska fixa två side dishes. En m brysselkål och sedan täntke vi helt fräckt göra en rödbetsrätt. bara för att vi gilllar det, trots att det itne är traditionell t-givingmat. MEN eftersom vi är crazy Swedes så kommer vi undan med det hahahaha! Vi köper även cranberry sauce samt en del goda ostar (för jag älskar just ost!) Värdfamiljen fixar kalkonen och stuffing samt en pecanpaj. Den andra familjen kommer göra potatis i ngn form och pumpkin pie. Ännu en stor fördel för oss är att det är våra underbara grannar som är värdfamilj så OM det blir lite sent kan vi natta E utan problem och köra med baby watchen! Som när vi barnvaktar åt varandra.
:-D
Stor Kram och ha en riktigt skön thanksgiving nu!!!!

Saltistjejen said...

Måste även tillägga att den där potatisen med maschmallos låter heeelt galen! Vår "värdinna" nämnde den och ja hm jag tappade nog ahkan föroj vad hon skrattade!!! I mina öron låter det rätt äckligt. MEN jag vet också att vissa saker som låter som om det skulle vara en jätteknasig kombo går riktigt bra ihop.
Fast jag är ingen fan av sweet potatoe i allmänhet så kanske jag inte skulle gilla den???

Malin said...

Åh, jag ÄLSKAR att läsa din blogg runt olika amerikanska högtider!!
Jag har läst om den sweet potatoe gratängen med marschmallows på. Har du något bra recept på den?

Kram

Malin said...

Hmmmm meningen var inte att skriva att jag läst om den gratängen... jag skulle skriva att jag tänker försöka laga den :D

Humlan said...

Tack för att du berättar om allt det amerikanska som jag hört talas om men inte riktigt vet vad det är ändå! Nu vet jag var Thanksgiving kommer ifrån och varför man firar! Jag tycker också att det låter som en trevlig helg, förutsatt att man ingår i någon gemenskap och har någon att fira med. Maten har ju både, för mig, kända och okända matkombinationer, det vore roligt att smaka den någon gång!
Ha en riktigt skön helg!
Kram!

Elisabeth said...

Det är verkligen bra med en helg som inte har något alls att göra med religion! Sweet potatoe-gratäng låter SÅ gott, speciellt kombinationen med marschmallows.

kalaslotta said...

är det inte väldigt skönt att detta är en stor helg utan presenter!

Förra året bjöd K in oss på Thanksgiving middag men det kändes väldans privat för oss då...fattade inte att det var en självklarhet för dem att bjuda in vänner på stående fot.

Iår har vi ju mamma här och vi har idag shoppat loss på godsaker...inte alls Turkey tema dock...vi kör upp åt väggarna fel men men...gott blir det...

Happy Turkey Day Annika, njut av all mat och allt gott sällskap!

KRamen

Desiree said...

Ja det tog ett tag innan man fattade att Thanksgivning var så stort som det är. Jag tycker att det på många sätt liknar julafton här i Sverige då fokus är just på mat, familj och gemenskap. Ingen skulle nog kunna tänka sig att fira julafton på egen hand direkt frivilligt, det skulle kännas väldigt konstigt iallfall. Men visst är det en mysig högtid. Ändå alltid lite skeptisk mot den där sötpotatisgratängen med marshmellowe. Jag får ta och smaka någon dag :-)
Happy THanksgivning!
KRam!

Marianne said...

Hahaha, ja inte konstigt att ni får kalkon-koma efter den måltiden! Men det låter faktiskt väldigt gott, även om det skär sig i ögonen för en svensk med marshmallows på potatisen : D

Så gulligt av folk att bjuda in okända som är ensamma över helgen! Tänk om den öppenheten, om än inte så långt som att bjuda hem folk på middag, kunde finnas lite året om, även i Sverige.

Det är när alla ur alla religioner kan vara med och fira som det kan bli så där stort. Det är bra att man inte har lagt kristna värderingar i det, utan att det får vara allmänmänskligt.

KRAM!

Musikanta said...

Jag är nog inne lite på Saltis linje om marshmallows + potatis...Kan det verkligen vara något. Annars sitter jag och trånar över de underbara matbilderna - jag som sedan tre veckor försöker hålla mig till 17 points om dagen. Jag gav upp LCHF och tur var det eftersom jag nyss läste att man blir glömsk och virrig av det. Jag vill definitivt inte bli mer sådan än som jag redan är. Det blir VV som vanligt igen!

Jag visste ingenting om Thanksgiving innan jag läste din blogg! Bra att bli lite allmänbildad :-)
Varm kram från Ingrid

Anna, Fair and True said...

Jag är allt lite sugen på att prova gratäng med marshmallows på... och samtidigt lite äcklad ;)

Malin said...

Hej, har ett alldeles eget minne fr thanksgiving för 14 år sedan. Jag var au-pair i en ortodox judisk familj. Vi hade åkt mammans hemstad charleston, SC för att fira högtiden. Det var mysigt, varmt, underbar stad & god mat. Minns att barnens morfar var orolig när vi var ute & jag inte hade jacka på mig. det var ju kallt ute ( svensk mat ). Själva thanksgivingen maten kommer jag aldrig att glömma. potatismos m inget smör, grädde etc.. enbart vegatabilisk fett.. de fick ju inte blanda kött & mjölk. Desserten fick vi vänta på i 3 timmar, så lång tid tog det för kroppen att absorbera bort köttet och det var ok att äta dessert m mjölkingredienser (morföräldrarna var en aning mer strikta i sin tro än min värdfamilj) det var dock en mysig helg tillsammans m härliga männsikor.
Många minnen kom tillbaks när jag läste dina inlägg när din syster m familj var på besök. great falls park, DC mm. Bodde i Baltimore, så det blev några resor till DC m omnejd.
tack för en härlig blogg, är dock alldeles för dålig på att kommentera. Skall bättra mig :)
kram & ha en härlig thanksgiving

Anne-Marie said...

Låter verkligen mysigt med ert firande av Thanksgiving. Det jag känner är att helger som man växte upp med i Sverige fattar man på djupet hur de är medan en helg (som till exempel Thanksgiving) som man inte vuxit upp med fortfarande känns litet främmande. Det är som om en koppling som man bara får om man har helgen runtomkring sig som barn helt enkelt inte finns där. Men man kan ju ta till sig en helg på andra sätt. Eftersom du har Peter och hans familj som firar T-giving har det ju säkert blivit naturligt för dig och er att ha helgen som en del av era liv. Happy Thanksgiving! Kram!

Anna, Fair and True said...

Artikel om marshmallows på gratängen i dagens NYTimes :)

http://www.nytimes.com/2010/11/25/us/25sweet.html?_r=2&nl=todaysheadlines&emc=a23

Annika said...

Lisa:
Ja, man hör en del såna historier om folk som bjuder in.
Trevligt.
Visst är maten god om den är rätt lagad.
Kram!!

Bettankax:
Min syster brukar jämföra tgiving med påsken hemma. Mer lågmält än julen, fukus på familj.
Så är det nog lite.
LITA på mig att en där gratängen är god, ochden perfekta smakbrytningen till det salta.
Kram!!

Brysselkakan:
JA, den är så god.
TACK och ha en fin torsdag!

Annika said...

Saltis:
Absolut!
Det är det som är så skönt med helgen. Ingen sress och hets, inga klappar.
BARA lugn och ro.
KUL att ni ska bort!
OCH bra val med rödbetorna! SJÄLV älskar jag ju också rödbetor massor!!!
Hoppas att de faller i smaken.
Fotboll är ju verkligen a och o idag. Det är väl bara att digga läget till viss del.
Men det hör ihop med dagen.
HAHA, klart Mats lärt sig. Det gör nog alla killar efter ett tag, de som gillar sport. Tjejer också som gillar sport. Men jag räknar inte in mig där...
SALTIS!! Gratängen är GULD!!!
DU måste smaka den ihop med kalkonen!!!
KRAMAR I MASSOR!!

Malin:
TACK!!
JAg blir så glad över dina snälla ord.
Gratängen kan kag lägga ut vid senare tillfälle. Googla den, den lär finnas i en uppsjö recept på nätet.
Kram och ha en underbar tgiving!!!

Humlan:
Ja, nu fick du veta lite mer!!
Så går det till, iaf hos oss.
Visst, det kan nog vara en hemsk helg om man inte har ngn att vara hos. Såsom alla storhelger blir.
Stora kramar!!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, det är därför den är så gigantiskt stor. Alla kör den. Trevligt!
OCH du skulle ÄLSKA sweet potatoe gratängen!!
LOVAR!!

Kalaslotta:
JO, så skönt att det är en lågmäld helg!!
GILLAR!!
Precis, många är väldigt öppna med inbjudningar till sitt eget bord.
NU har ni besök!
NJUT av det massor!!
Bamsekramar!!

Desiree:
MAN kan absolut jämföra Thanksgivings storhet med julafon hemma, minus pressen.
Absolut!!!
Det är en jättehelg. Den största eftgersom den inte är religionsbunden.
Gratängen är god...
LOVAR!!
:-)
KRAM!!!

Annika said...

Marianne:
Ja, det är faktiskt en sömnbomb till middag.
Man blir helt slut efter att ha ätit sig igenom den middagen.
GOD är den, och bland det godaste är just marshmallowgratängen.
Den passar s¨bra till kalkonen!!
Ja, visst är det bra att en massa kristna värderingar inte lagts in. GILLAR!!
KRAM!!

Musikanta:
ÅÅÅ, tro mig, det ÄR ngt!! Det är så gott.
Synd att det inte är en smakblogg.

Bra med VV, det enda raka att är att kunna äta av allt. Enligt min mening.
Så lycka till, Ingrid!! Men, det fixar du!!
BRA att du nu vet lite mer om t-giving!
KRAM!!

Anna FT:
YOu'd love it!!
LOVAR!!!

Annika said...

Malin:
VARMT välkommen hit!!
OCH tack för din målande berättlse om tgiving i SC med en judisk familj. Jadu, det har inte ens slagit mig, men det måste vara mkt koomplicerat för dem att äta sig igenom en tgiving måltid.
UJUJ!!
Roligt för dig att vara med om DET!! Men samtidigt säkert prövande.
Så olika vi alla ändå firar. Jag tar tillbaka det där om att tgiving firas lite lika...
Den diffar nog ordentligt.
OCH du var i Baltimore med flera avstickare till DC!!
JÄTTEKUL att ha dig med bland kommentatorerna och varmt välkommen tillbaka!!
Kram!!!!


A-M:
Visst är det så!
Vissa helger måsta man vara född i ett land för att riktigt ta till sig.
Men, ja...jag har nog haft tur i det här fallet. Jag älskar verkligen den här helgen.
Svårat har jag för den amerikanska påsken. Ids inte fira ens en ggn...
HOPPAS att DU får en trevlig tgiving!!
BAMSEKRAM!!!

Anna FT:
Se där!
Den ska jag spana in på en ggn!!

Annika said...

Anna FT igen:
NU har jag läst den.
Jag är ingen fan av sweet poatoe i vanliga fall :)
Bara till tgiving o jul (juldagsmiddagen). Tycker inte att den är så god som rotfrukt. Tar miljoner ggr hellre en vanlig potatis. OCH till skillnad från de i artikeln vill jag ha ett lager marchisar över, hihi!!
Men, roligt att tom lågcarbsdieterna o VV tar sweet potatoes till sig.
Nuff with the insanity vad gäller potatisskräcken!!
tack för länken.

ullisen said...

jag läste det här inlägget för flera dagar sen men hann inte kommentera det då :)

va kul att få läsa lite (mer) om denna stora US-helgdag! tack för "hjälpen" (jag frågade ju efter lite mer info för nån vecka sen)!

krams!