Wednesday, November 10, 2010

I vilken Annika funderar över julen...

Igår skickade jag ut evite inbjudningar till min årliga julfest. Det känns som om man måste skicka ut den inbjudan allt tidigare. För vart år som går.
December är en svår månad att ordna fester i. Alla är så upptagna, och alla har vi då tusen järn i elden.
Jag måste erkänna att det kändes ganska konstigt att skicka ut dessa e-inbjudningar i början av november.

Känner ni också att julen smyger sig på allt tidigare?
Numera tycker jag att det känns som hela november är en enda lång inkörssträcka till julen. Ibland känns det tom som om november också skulle kunna kvala in som en slags julmånad.
Jag läser på svenska bloggar om julbelysning, glögg och lussekatter.
I november.
Då kan jag inte låta bli att undra, börjar julen firas allt tidigare hemma också?


Den här glöggen skulle jag vilja smaka. Smak av saffran, mmm...Någon av er som smakat den ännu?

Det är ingen hemlighet att här i USA åker julskyltningen upp direkt efter Halloween. Då kan man verkligen se hur butikerna, och köpcentrum, börjar skylta upp mer och mer och mer tills de är nöjda.
Julmusik kan man också höra i butikerna, lite inblandad med den vanliga Muzaken, SO FAR. Efter Thanksgiving blir det julmusik för hela slanten i alla butiker också.

Nej, jag har inget emot det. Bring it ON! Det ger en skön känsla, en lockelse och ett löfte om vad som komma skall.
Eller, så är det så krasst att jag inte har något emot det hela eftersom jag är sann julälskare.Läste på en blogg igår om en familj som tog in sin julgran direkt efter Halloween här i USA. Hur känner jag för det?
Tycker faktiskt att DET är helgerån. Det är galet sjukt att sätta in granen den 1 november, och julpynta huset. Nej, jag tycker att man ska vänta tills Thanksgiving är överstökad (25/11 iår). I mitt eget hem vill jag inte se tillstymmelse till minsta julprydnad förrän tidigast den 26-27 november.
Men ute på allmän plats får det gärna glittra och glimma och låta, det stör mig inte alls. Men ge mig en julfri zon i mitt eget hem fram tills att Thanksgivingkalkonen är uppäten.
I min egen bil däremot får det gärna spelas julsånger från och med den dagen DC-stationenen WASH FM börjar spela sin julmusik 24 h om dygnet med start 19 november,och sen pågår det till den 26 dec. Det är bara mysigt. Men julmusik inom hemmets fyra väggar äro bannlyst till den 26 nov. Sen kan jag köra hela racet...
Eftersom vi är hemma i USA den här julen ser jag fram emot att pynta järnet! Blicken har redan börjat söka i butikerna efter nya dekorationer, men egentligen behöver jag inget nytt. Alls. Inte en pinal. Men ni vet ju alla hur svårt jag har att låta bli sådant.

Snart blir det en resa till IKEA igen. Japp-snapp, det är rätt, jag måste bättra på ljusförråden. Sanningen är den att jag bränner en herrans massa ljus varje kväll under hösten.
Dessutom måste jag köpa lite Paradis-askar och annat smått och gott. DOCK INTE JULMUST. Den köper jag på World Market. Deras julmust är mycket godare än IKEAS, där köper jag också goda pepparkakor.

Som sagt var så är då det första ”julmåstet” gjort; inbjudningarna är utskickade, och det känns ack så tidigt.

Hur känner ni inför julpynt i butiker i november? Ris eller ros?
Tycker ni att man ska sätta upp julbelysning och dricka glögg redan i mörka november?

37 comments:

Pettas said...

Annika,
det är med mycket blandade känslor jag tar emot julen varje år och det har mycket med att vi är i branschen för julmat och julbröd, samt till en viss del också julklappar. Vi jobbar med julen allt tidigare för varje år som går, med den påföljd att vi är så trötta på den när den väl kommer så glädjen inte finns på samma sätt som tidigare om åren. Jag tror att många i livsmedelsbranschen känner igen sig.
Nu är jag inte religiös, men upplever ändå att själva budskapet om varför vi firar jul har tappats bort helt och hållet. Det har blivit en hetsig köpmarknad, en ha-mera-marknad, desto glammigare desto bättre och om man vill vara med om det eller inte så dras man ändå in i det. Affärerna tutar ut julmusik dagarna i ände, tidningarna är överhopade av allt som man måste ha...det har blivit för hetsigt. Julborden är alltför stora, ingen vettig människa kan äta ens en bråkdel av allt som läggs fram. Vi försöker vara litet bromsklossar, försöker visa den sköna julen på ett lugnare sätt än vad som annars basuneras ut.
Nu börjar vi vår julcateringtid nästa vecka. Gissa om vi har känsla för julkalkon och skinka med alla lådor och inläggningar som skall tillverkas, allt julbröd? :)
Jag tycker att vi har för bråttom i vår värld, när vi inte kan fira våra traditionella helger när de skall firas. Direkt efter julen lägger man fram memma och fastlagsbullar. Vad är det för vits att hålla traditioner?
Jag i min tur undrar vad det är vi jagar, vad det är vi saknar när vi skall fylla tillvaron med så mycket glim och glam.

kramar
Karin

Annika said...

Karin:
Ja, du har en hel del poänger i det du skriver.
OCH, jag förstår att det är väldigt kännbart för er i branchen.
Att ni säkert känner stressen mer än andra.
OCH du har rätt i att överallt stressas nästa helg fram, som här, direkt efter Halloween är de jul. Och hemma, direkt efter jul kommer semlorna.
Visst.
OCH vi har blivit tillvanda. Det är väl lite så det är i vår stressiga värld. Det ska hända ngt hela tiden.
Ja, jag tror att ni har verklig känsla för kalkon, skinka, jullådor, vörter.
Att få äta hos er skulle vara underbart, men jag förstår ju er stress också.
Jag har inget emot julmusik i affärerna, men jag inser ju att det är en lockelse också. Vi kunder känner att vi vill köpa mer.
Men, även JAG tycker att det känns tidigare och tidigare för vart år. Förr fanns det väl ingen som började julpynta i nov...
karin, jag önskar dig en skön nov och dec iaf, fast du har massor i görningen.
KRAMAR!!!!

alegni said...

jag säger också bring it on! här hemma är det däremot stopp med allt vad julpynt heter än så länge. yngre generationen protesterar. två dagar jul vill de att jag börjar julpynta, men det går jag inte själv med på, så vi får kompromissa. vissa saker, som till exempel lingonkransarna, noterar de inte, så dem har jag tjuvstartat med ;)
julmusik vill jag inte höra än, man får nog av den om man börjar för tidigt.
all gott! stor kram!

Saltistjejen said...

När jag var yngre älskade jag julen och allt vad den innebar. jag älskade att fixa eget julpynt, baka pepparkakshus och pyssla. Men med åren har det avtagit. Tror det är för att annat tagit mer och mer energi och plats i livet. Jobb och så. Men det känns helt annorlunda sedan vi fick Ella. Än har hon varit lite väl liten för att förstå men det är mysigare på ett annat vis nu. Å andra sidan har vi ju åkt hem över jul varje år sedan hon kom vilket gör att julen känns lite mindre kul på så vis att man ju inte firar den alls som man själv kanske skulle göra om man var "bara vi". Utan det blir alltid förknippat med en massa Sverigestress. Plus att man ju får fira med de traditioner som görs i de hem man firar julen. Om du förstår vad jag menar. Jag kan känna att jag gärna skulle vilja börja skapa lite mer egna jultraditioner med Ella. En sak jag däremot har lite svårt för är att julen går igång på max så tidigt. Jag har ännu inte vant mig vid det här i USA. Jag älskar att man sätter upp juldekorationer i form av ljusslingor etc ute på gator och varuhus. Det lyser upp i mörkret. MEN jag har lite svårt för julmusik redan i november. och julgranar. Och kulor och allt. Jag hinner tröttna då. Det känns nästan dammigt redan innan jul för mig. Jag kan hålla med Pettas-Karin lite där. Varför måste vi ha så mycket omkring oss precis hela tiden? Lite förtar det den där speciella känslan som är just lite högtidlig tycker jag. Jag älskar som sagt känslan av att julen nalkas. Mycket för att årstiden är så mörk. Men för min del var det nog mer lagom efter 1:a advent som i Sverige. När man var liten var det dessutom skillnad på adventspyssel/pynt och själva julpyntet. Jag gillar nog mer den formen. Att få det extra mysigt redan i början av december då det är svart ute, men att det ändå finns ngt extra kvar att ta fram veckan innan jul. Att som här köra på med hela kittet julgran och full juldekoration hemma redan i november känns för min del inte helt rätt. Men kanske mest för att jag lika mycket som jag gillar känslan av jul, blir trött på sådana saker fort. Så om jag tog in gran i november skulle jag nog vilja kasta ut den innan Lucia hahahaha!
Kramar!!

Annika said...

Ingela:
jag tycker också det är mysigt i handeln och på allmäna platser, men härhemma vill jag inte pynta alls förrän T-giving är över.
Men jag har inget alls emot det i butikerna.
Får en rätt skön känsla av både pynt och musik där.
Men precis som du så börjar jag inte lyssna på jumusik för tidigt.
Två dagar inna jul går det ju inte at börja pynta :-)
Så jag förstår att du vill ha upp allt mkt tidigare :-)
Kram!!

saltis:
Ja, jag förstår.
Speciellt det du säger om Ella och egan traditioner. Ni flänger ju verkligen på julen då ni är hemma. Julen är ju verkligen förknippad med mkt stress för många. Så jag förstår att du skulle vilja tagga ner det hela en smula.
Jag ahr inget emot att julen sätts upp på allmäna platser och i affärer redan i nov.
men hemma vill jag INTE ha in för tidigt.
Brukar fixa gran runt den 1 dec, och jag tröttnar inte på den. men jag länger ut den så fort skolan börjar, runt 4 jan. DÅ räcker det.
Jag tycker att det mysigaste är innan julen.
Men visst, då vi var smp började man inte julpynta så tidigt som man gör idag. Så jag tror att vi kanske har det med oss.
Just november minns jag som en enda lång mörk månad så man bara såg fram emot dec. Numera känns det som om nov är en pre-jul månad även i sve.
Men som sagt, för egen del vill jag inte ha in ngn jul förrän efter t-giving, men då frossar jag också.
Men visst är det den där längtan och förväntan fortf pirrig och speciell.
KRAMAR!!!

Erica Pettersson said...

Jag håller med om att det känns som att november snart kan klassas som en julmånad, med tanke på att t.ex. alla butiker börjar julpynta så tidigt. Har det för att Dollarstore började redan i Oktober... (Dollarstore är en lågprisaffär här).

Själv håller jag med om att man aboslut inte ska börja innan december (eller kanske sista veckan i november, så man hunnit få lite iordning till 1:a advent). Själv har jag en regel om att t.ex. inte dricka julmust innan första advent, eller gärna Luciadagen. Jag tycker själva julstämningen "förstörs" lite grann och man hinner bli less innan jul om man börjar alltför tidigt.

Vi ska iväg till IKEA i Haparanda imorgon, och då blir det förmodligen en del ljusinköp här också ;) Speciellt min mamma behöver nog bunkra upp. Tror att hon bara har ca. 4 förpackningar kvar, och under december räcker det knappt en vecka hos dem...

Jag älskar julen, och börjar längta lite extra bara av att skria om den :) Så för min del kan november gärna få vara över redan nu ;)

Hoppas att du får en bra onsdag!
MVH /Erica

Erica Pettersson said...

Såg att en bokstav fallit bort nästan längst ner i min kommentar...
"skriva" ska det vara, inte "skria"
:)

/Erica

Millan said...

Jag har lustigt nog ocksa reflekterat over att julen smyger sig pa allt tidigare och jag tycker redan nu att hela december kanns ratt sa uppbokat. Jag vet redan nar vi ska ha julfest med jobbet, julmiddag med svenskganget, julmiddag med bristolkompisarna och julmiddag med Bens familj innan vi aker till Sverige. Ja josses... Jattemysigt med julen och alla traditioner kring den men nej jag skulle inte fa for mig att pynta hemma redan nu och nej julgranen kommer inte in forran runt mitten av December. Tidigt om man jamfor med min familjs tradition som ar att ta in granen dagen fore julafton men eftersom vi aker till Sverige over jul sa blir det annars ingen mening att ha nagon gran alls.. och det ar ett maste!

Att det finns julpynt i affarerna tycker jag kanns ratt ok i November. Jag har nog vant mig!

Ah vad jag langtar nu nar jag tanker efter... hela december ar min favoritmanad helt klart!!

Kram

Annika said...

Erica:
Men visst är det så!
Allt har smugit sig in så mkt tidigare. Och jag reggar på att det är så även hemma.
Men, tja...varför skulle det inte vara det?
I handeln menar jag.
men glögg och annat, njeaeeee....
Dollarstore har vi här också, tycker det är lite lustigt att den finns hemma likaså.
Precis, jag vill inte heller dricka must för tidifgt. Glöm det.
Lika lite vill jag lyssna på julmusik hemma innan det verkligen är dags.
men, jag är också barn av min tid och har helt accepterat att handeln går all the way!
HAHA, klart ni ska till IKEA. Jag vet ju att din mamma är emn ljusdrottning.
KRAM!!!

Millan:
Ja, visst gör den det!!
Nov kan snart börja kalla sig julmånad också, hmmmm.
Men hemma får det gärna vara julfritt ett bra tag till.
men på allmän plats o i handeln gör det mig inget att det börjas i tid. Jag är väl också för tillvand, helt enkelt.
jag kör ju också allt tidigare än min familj hemma, men å andra sidan plockar jag ner det tidigare också, redan i början av jan.
Dec är min favvismånad också!!
ALL warm and FUZZY!!!
Kram!!

Katarina på Filippinerna said...

Min granne här på Filippinerna , kastade ut Halloween dagen efter och allt spök, ersattes av julen! Det lyser som ett tivoli redan! Hon bara gillar att dekorera hus och trädgård. Jag julpyntar aldrig före den 1 dec, det är den dagen man tänder ljusen!

Annika said...

Katta:
Som sagt, det är galet. Julen börjar inte efter Halloween.
NO, NO, NO!!!!!
Jag får gåshud.
Kram!

Annika said...

Jag älskar julen! Jag har redan köpt och slagit in flea julklappar =) Fast granen får nog vänta lite om det inte bara ska vara en stam kvar på julafton. Jag gillar att det är julpynt i butikerna redan men så har vi ju inget Halloween här som piggar upp. Vi BEHÖVER lite helgstämning! =)Jag går bananas torsdagen innan första advent. då ska ljusstakarna upp och med dem brukar lite tomtar och annat pryttel få följa med från källaren. På lördag öppnar Jul på Liseberg och det är mysigt. Angående glöggen så har min man redan druckit den sedan i oktober, själv tycker jag det är för sött men den luktar väldigt gott i år. Som lussebulle! Kram!

anna of sweden said...

Jag håller med. November är en lång startsträcka. Och det känns okej. Men julgranen ska inte tas in förrän den 23! ;)

Huggies!

Annika said...

Annika:
Ah, det låter najs det där.
Underbart med julälskare.
Nej, ni har ingen halloween som lyser upp, det är sant. mellan halloween och thanksgiving brukar jag ha tre½ pynt och ljusslingefria veckor innan det är dags för Jul.
Sjölv drar jag igång i slutet av nov.
HAHA, redan i OKT!! Med glöggen! DET var tidigt! men you go!!
Har du testat årets glögg??
MYSIGT md Jul på Liseberg!!
KRAM!!

Annika said...

Anna:
En enda långa inkörssträcka ja...
Tycker också det är OK
AHA, du tar in julgranen den 23 även här i US!
Börajr du pynta tidigare?
Huggies!!

Victoria said...

Här börjar vi pynta till första advent. Hur det blir med gran får vi se, med två busiga katter ligger mina glaskulor illa till misstänker jag. Annars premiärlyssnar vi på Lars Vegas Trios julskiva just nu... ;o)

Annika said...

Vic:
HAHA, jul i stuga med Lars Vegas redan nu hos dig!
Whatever works!
Förstår att det är svårt med gran och katter.
Första Advent är det perfekt att börja pynta till. Det är väl just helgen efter t-giving det, tror jag.
KRAM!!

Sporty Spice said...

Jag kan tycka att det är tidigt med skyltfönster-julpynt i november, men så är det ju både i USA och i Sverige. Att pynta sitt egen hem redan då är big no-no för mig. Före första advent är det "förbjudet" med hemmapynt tycker jag. Själv är jag ingen pynt-person (less is more och smakfullt istället för krimskramsigt vilket lätt blir tacky) men jag har faktiskt rubbat mina "traditioner". I Sverige var det lag på ingen julgran före den 23:e. Men nu tycker jag att typ i mitten av december är helt ok - så man hinner njuta av den. För hos mig åker ALLT ut typ dagen efter Christmas Day. Eller iaf till tjugondag Knut. Pynt i mitten av januari? Brrrrr, jag ryser. Och inte av välbehag.

Desiree said...

Jag tycker det är ok med julpynt i butikerna nu i november men innan dess tycker jag är lite väl tidigt. Jag vet ju att IKEA börjar med sina julpynt mycket tidigare än november. Jag tycker också att man inte ska ta in granen efter halloween utan faktiskt ha thanksgivning däremellan sedan kan man ju ta in sin gran. Läste i metro häromdagen att man faktiskt börjat pynta tidigare här i Sverige. Jag har ju i sjöstaden sett att många satt upp slingor på sina balkonger redan och det har jag inget emot för det blir ju fint nu när det är bara mörkt och grått ute.

Den där glöggen har jag faktiskt köpt men inte smakat ännu. Ville köpa den innan den tog slut på systemet. Men väntar nog till första advent innan jag smakar på den. Men flaskan var superfin och den låter otroligt god.
Pynta på och njuut av julen.
Kram!

Brysselkakan said...

Jösses, nu kom jag på att jag glömde köpa den glöggen i förra veckan när jag var i Sverige... Tur att maken åker dit på måndag igen!

Nä, julen ska inte in i vårt hem förrän max veckan innan jul. Tycker att butikerna är väl tidigt ute även här i Belgien fast här firar man Sinterklaas den 5 dec så det är väl lite förlåtet då!

Marie said...

Jag gillar julen, so bring it on! :D Det ska bli mycket till för att jag ska tröttna på julen... Tycker det är så mörkt att det är kul med något att se fram emot! I november tycker jag det är helt ok att börja handla julpyssel, men jag tror nog inte det kommer upp något hemma hos oss förrän vid första advent, tror det räcker. Julmusik har jag redan börjat lyssna på, till makens förtret! ;)

Elisabeth said...

Här tänds första delen av julstaden Göteborg på fredag. Det är inte det juligaste som tänds, men massvis med ljusslingor (i träden, på en del flaggstänger, längs fönster etc), och det tycker jag är helt superbt, för lite ljus i mörkret behövs sannerligen. Att det sedan finns dysterkvistar som mumlar om att detta kostar så mycket energi och att vi ska tänka på den globala uppvärmningen och således inte slösa ström på oväsentligheter som ljusdekorationer bryr jag mig NOLL och intet om.

Däremot vill jag inte ta fram något hemma hos mig förrän första advents-veckan. Jag väntar alltså inte till adventssöndagen, men väl till den veckan. Innan känns bara konstigt. Äta pepparkakor tänker jag emellertid snart börja med.

Glögg med saffran låter en aning udda, för att uttrycka mig diplomatiskt. ;)

Humlan said...

Jag är en sådan där traditionell typ som adventspyntar (mest ljus/belysning) och sedan kommer det fram lite mer vartefter december går, men granen och det riktigt juliga får vänta till dagen före julafton (eller möjligen 4:e advent) och får sedan vara kvar till tjugondagen. Jag är inte trött på julen då utan det är med vemod som jag plockar undan den. Jag har märkt att det är flera som har en annan och tidigare julperiod och har tröttnat på julen när mellandagarna kommer.

Affärerna får gärna sälja julpynt i november, alla ska ju hinna köpa, men de kan gärna vänta med julskyltning och att spela musiken till december... men samtidigt är det lite skönt med glitter och ljus i skyltningarna när man går på mörka novembergator, så då får man väl ta att det är lite väl tidigt.

Jag köpte glöggen i dag, är nyfiken på den men provsmakningen får vänta till advent.

Jag insåg att jag också borde ta en tur till IKEA och köpa bl.a. ljus, får väl se om jag kommer iväg.

Kram!

HeLena said...

Jag har inget emot glögg nu när det är kyligt ute och vi har fått snö... Inte heller har jag något emot att lyssna lite grann på julmusik...
Jag älskar att affärerna pyntar för det är mysigt!
Men! Julpyntet får vänta till 1a advent och granen kommer in den 23 dec...
Men det är ju så i vår allt mer stressade värld att inbjudan måste komma tidigt, särskilt om man vill att så många som möjligt ska kunna delta.
Många kramar!

Cecilia/svengland said...

Här i England hade de julsaker och Halloween saker framme samtidigt, juldekorationerna som hänger ovanför gatorna inne i West End har satts upp med inte officiellt "tänds" - jag har faktiskt inte hört nån julmusik i affärerna än men det kommer nog snart!Lite väl tidigt tycker jag!

Marianne said...

Jag tycker att även affärer och restauranger borde vänta till typ 1 december med allt julpynt. Man kan sätta upp lite ljusdekorationer som blir juliga med lite tillägg, men där tycker jag att det räcker. Det roliga tar ju slut innan det börjar annars.

Själv MÅSTE jag köpa allt pynt i år, för vi har inte tillgång till ett dugg av vårt eget : O Haha, men jag är inte ledsen för det, det finns en så fin Sia-butik här och de har massor av fint julpynt : ) I år ska vi ha en riktig gran, var vi än bor. För i år är första året hemma och inga katter som kan leka omkull den. Det gäller att passa på!

Kramar!

Lena said...

Kort svar: Julpynt i november... tja, det kan räcka med sista veckan i november då.
Glögg och uteljusslingor är helt OK, men allt annat får vänta tills december.

Anne-Marie said...

Nu gör jag i stort sett ingenting till julen - som jag redan berättat. Men att ta in julgranen redan i slutet av november eller i början av december tycker jag verkar väldigt tidigt. Det är ju mycket vanligt här i USA. I Sverige vet jag inte hur folk gör nu, men när jag bodde där togs julgranen oftast in alldeles innan jul. Att ta fram en adventsstake och ha olika slags ljus under december, det tycker jag är fint. Skall ta fram min fina svenska adventsljusstake som jag fick i present förra året när första advent kommer. Det verkar som om allt kommer tidigare och tidigare. Affärerna här hade julpynt redan i oktober. Varför ta undan det? ;) Lika bra att ha det framm året runt kanske. Kram!

Livet enligt Jenny said...

Ååååh!! Jag längtar efter julpyntet jag med!! Men dock inte innan första advent. Där går min gräns både för julpynt och när man intar första glöggen..
Men jag skall nog ta mig en tur till stan och shoppa lite julpynt tror jag bestämt.. hihi
Kramen

Annika said...

Sporty:
Visst har man ruckat lite på trad sen man kom hit.
Jag skulle aldrig drömma om att ta in granen runt den 1 dec förr. Numera är det helt OK.
OCh i konceptet pynt kör jag tvärtom mitt dig: More is more :-)
Men, att ha granen kvar in i jan är inte min grej heller. Så fort skolan börjar så åker granen ut, och det brukar kännas skönt. Och tomt. men mest skönt.
Det är ju INNAN jul det är mysigt.
Börjar inte pynta förrän efter t-giving. Innan dess njuter jag bara av det i affärer och på allmäna platser. Trevligt!!

Desiree:
Visst är det galet att ta in granen efter Halloween. Måste vara sällsynt, trots allt...
USCH!!
Tycker också att man ska vänta till thanksgiving.
Ja, IKEA körde pynt redan i slutet av sept, och det började väl vossa varuhus göra också, sätta upp sina julbutiker.
Nu i nov tycker jag det är trevligt att se bling på allmän plats.
JA, jag har slagits av att julen börjar allt tidigare hemma också. Vilket jag på ett sätt förstår i nov som är så mörk
Berätta om glöggen sen. jag r såååå nyfiken!!!
Kram!!

Brysselkakan:
TUR att maken ska hem en sväng så du kan få glöggen. Jag är skitnyfiken på den också.
Jag tror att julen komme upp allt tidigare i hela västvärlden. I Tyskland vet jag att den blommar för fullt. OCH i andra länder också. Trevligt, men i hemmet får det vara julfritt ett tag till.

Annika said...

Marie:
TROR att vi är väldigt lika då det kommer till julen.
Jag kan inte heller tröttna. JO, efteråt. I jan. Då är allt dammigt och gammalt.
Men innan? Nej, nej...I nov kan det blinga och glitra lite och i dec även i mitt hus.
Julmusik för dig nu alltså. Kan tro att maken inte är så glad. Peter brukar inte heller precis gilla när jag brassar julsånger ;-)


Elisabeth:
Exakt, låt det blinga och glittra på allmän plats redan i nov. Bring it on säger jag också.
Det kommer alltid att finnas gnällspikar, men de flesta tyckr nog att det bara är härligt!
OCH jag förstår att saffransglögg inte faller dig på läppen :-D

Humlan:
Ja, det låter mysigt traditionellt. Precis så som du pyntar är jag uppvuxen.
Vi tog in granen den 23, och slängde ut den 20-dag knut, om inte senare. Alltid med vemod. SÅ jag vet...
Har lagt om mina egna trad, som du vet. men jag gillar tänket runt det trad och det passar så bra i sve. Passar inte lika bra här eftersom allt är slut efter nyår.
Däremot tycker jag att det får skyltas i nov, iaf i slutet.
SPÄNNANDE med glöggen!!
O, jag vill höra!!
Kram!!!

Annika said...

Helena:
Nä. egentligen är det ju rätt. Varfrö hålla sig ifrån ngt så gott bara för att det inte är dec?
Sant. Julen är så kort ändå.
Själv tänker jag göra glögg till advent.
Men inte blir det ngn saffrans inte. Lyckost er hemma som har så mkt att välja på.
Jag har heller noll emot att et skyltas i nov på allmän plats och i butiker. Bara mysigt.
Precis, bäst att vara i tid med inbjudan.
KRAM!!!

Cecilia:
Lite tidigt, men lite härligt också....Hihi, här sätter man upp skyltningen nu på stora platser, men granar och sånt har inte slagits på.
Kan tro att england och US blingar på lika mkt.

Marianne:
Jag kan förstå tänket runt den 1 dec, men jag kan inte låta bli att tycka det är härligt att se julskyltning och ljus redan i nov...

O stackars DIG som måste köpa NYTT. What a bummer! NOOT!! :-)
SIA älskar jag!!!
Kram!!!

Annika said...

Lena:
Tycker det låter bra!!!

A-M:
Det finns julaffärer där det är jul året runt.
Så märkligt det måste vara att jobba i en sådan...
Men annars tror jag att man börjat ta in julen tidigare även hemma numera.
Låter trevligt med dina ljusstakar och de kommer att lysa upp vackert i ditt hem.
Det behövs lite ljus nu.
Kram!!

Jenny:
Precis, en julfri zon i hemmet till advent, och sen kan man börja köra fullt ut.
men mysigt att handla och annat på skyltade ställen hela nov.
Kram!!

Anonymous said...

Hej Annika.
Läser din blogg med glädje.
Kände att jag var tvungen att inflika lite nu när det är jultema. Hos min sambo o mig är det ingen jul före första advent. Går behårt efter detta, men när denna dag infinner sig finns det inget stopp på julpyntandet (eller jo lite) och steron spelar julmusik over and over.

Addicted to Julmust said...

Är det Guusta Källas julmust som finns på World Market? Isåfall är den asolut godare än Nygårdas på Ikea!

Annika said...

Ano:
SÅÅÅÅ välkommen till min blogg är du!!! OCH TACK för de fina orden!!
Så roligt att en ny läsare hörs av!
Å vilken härlig tradition ni har, du och din sambo. Låter perfekt i mina öron! jag kör ju lite lika som ni, men efter t-giving, den lördagen. ja, lör före 1 adv alltså.
VÄLKOMMEN TILLBAKA!!!!

Julmust:
välkommen hit!!! Japp, Gusta Källa på WM. Slår Nygårda med hästlängder!
Välkommen tillbaka!!

Anna, Fair and True said...

Adventssaker och julpynt i affärerna i november gör mig ingenting för man vill ju köpa sakerna så man har dem till första advent. Men affärerna behöver ju inte pynta själva ännu direkt. Jag skulle heller inte själv adventspynta innan första advent. Peter frågade om vi skulle sätta upp slingan på balkongen men jag tycker den kan vänta till första advent också. Man får heller inte tända adventsljuset före första advent!