Wednesday, November 17, 2010

Amerikanska fenomen: Dessa helgers tröjor...

It’s the holiday season...

Eller, vänta, inte rikigt ännu, men snart!!
Men the holiday season är inledd på iallafall ett plan och det är: THE HOLIDAY SWEATERS!!!

Idag ska vi fästa blicken på ett märkligt amerikanskt ”mode”fenomen. Vi ska dyka ner och ta oss en titt på TRÖJOR OCH KOFTOR med helgteman! Här talar vi bomulls eller ylle (eller why the heck not AKRYL) tröjor, och koftor, som är utsmyckade med allehanda HÄXOR, SPÖKEN och PUMPOR till Halloween. Påbroderade eller påsydda applikationer. Allt sött och gulligt. Nej, vi pratar in läskigt GOTH här inte, vi pratar gull-gull-gull!! Efter Halloween följer Thanksgiving och så kan man se damer komma gående i tröjor med stora KALKONER på, eller med HÖSTLÖV eller med HÖSTROTFRUKTER! Oh ja...Snyggt ska det vara!
Sen kommer då högtiden nummer ett för dessa HOLIDAY SWEATERS, nämligen julen. DÅ expoderar dessa tröjor. Det blir en enda orgie i tomtar, renar, julgranar och snögubbar. Piff-piff-piffigt så det förslår!

Det är medelålders till äldre damer som brukar ha stor FÖRKÄRLEK till dessa tröjor och koftor. Oftast vita kvinnor från en välmående medelklass. Om du bor i USA kan du bara ställa dig på gatan, eller på mallen, och du kommer att se dessa julutstyrda damer överallt.
Det är absolut inget fel på deras glädje inför stundande helger. Hey, det säger JAG inget om. De vill bara dela med sig till er andra också!! De vill bara att DU ska VETA att de FIRAR; Se på mig, jag firar HALLOWEEN/THANKSGIVING/JUL. I AM IN THE SPIRIT!!
Ibland är hela ”outfitten” komplett med polotröja i bomull med julbroderad polokrage, över detta en kofta med totalt julmotiv, gärna med mycket glitter och BLING!! Byxorna är med största sannolikhet så kallade ”mommy jeans” som är en anings för korta, eller mjukisbraller, jo även de är för korta. På fötterna sitter kanske ett par svarta ballerinaskor i tyg som är broderade med julmotiv. I öronen bling-bling-blingar julörhängen. OCH, om det är veckan före jul kanske det blir alldeles galet tokroligt med ett par renhorn på skallen också, i form av diadem, of course...
Den kompletta holiday-sweater damen är med härmed personifierad! Fast, jag glömde att skriva att strumporna OCKSÅ ska spinna på temat jul. BUT OF COURSE!Jag kan inte tänka mig att dessa tröjor är någon storsäljare i resten av västvärlden. Jo, kanske möjligtvis England har anammat det hela, liksom Kanada (tror jag iallafall). Men resten av västvärlden har lyckats undgå denna glans av high fashion som regerar här från Halloween till Nyår! How come???
Visst är ni avundsjuka på att inte ni har något dylikt i Europa, ni kära Europa-läsare?
TÄNK om ni bara kunde slinka in på Åhlens, eller var ni nu handlar, och kunna välja och VRAKA mellan dessa tröjor i juletid. Julen skulle vara räddad! OCH, lägg till detta en UPPSJÖ med accessoarer som alla har med julen att göra.
Seventh heaven, ladies...Inget annat...

Peters och mitt julkort nästa år???


Ärligt, efter 17 års heltidsboende i detta land vänder det sig fortfarande I magen på mig då jag ser dessa tröjor. Jag kommer aldrig att skaffa mig något dylikt. DET kan jag lova er. På heder och samvete. För, hur mycket jag än älskar julen finns det faktiskt gränser ÄVEN för mig.

Oh ladies, kom just på att ni med ALL säkerhet kan beställa online om lusten skulle falla på. Världen har ju blivit mindre. You’ll find the best retail at your very fingertips!

Knock yourselves OUT!


Även din make/pojkvän/sambo kan bli så här chic i jul!!

Alla bilder idag från nätet. En del av dem från skämtsidor, för även i USA skojar många om detta fenomen.

44 comments:

Pernilla said...

Ja du, jag är glad för att det modet inte finns i Sverige - inte är det vackert. Men det roade mig så här på lunchrasten. =)
Ha en skön dag!

Annika said...

Pernilla:
VA!! Är du inte AVIS!!??? Trodde jag...
NÄ, jag vet, det är så fjantigt FULT!!
KUL om det roade dig :-)
Ha en fin dag du också!!

Desiree said...

Ha ha det är alltså säsong för dessa nu igen. Nej jag kan ärligt talat säga att jag inte saknar dessa ett dugg. Bevare mig för att C skulle se ut som killen på sista bilden. Då blir det skiljsmässa ;-)
Jag tycker också att amrisar även om de inte kör hela temat som på dessa tröjor är duktiga på att ändå till halloween klä sig i orange och svart och till St. Patricks day klä sig i grönt osv. Det är viktigt att bära rätt färger inför rätt helgdag och firande på ett helt annat sätt där än här. Jag förstår att du ryser när du ser dessa för de är ju bara hur fula som helst. Ok om barn skulle ha sådana här tröjor men de passar inte alls på vuxna.
Kram!

Evas blogg said...

Hjälp!!!!!

Katarina på Filippinerna said...

Ha ha ha,, ja dess tröjor! Jag blev faktiskt lite chockad över vilket stort utbud det fanns av dem i butikerna. Det underhåller mig och maken och vi skrattar gott. Tack Annika!

Annika said...

Desiree:
It is going strong!!!
Snyggtröjorna!!
Känns det inte lite tomt i Sverige utan dem?
ERKÄNN!!
;-)
Nä, de är verkligen så urbota FULA!!! Jo, jag tycker alla är bra på att klä sig efter helgerna här, bara det inte går till överdrift...
HAHA, skilsmässa med C om han kom sådär på julafton...
I hear you!!
Stora kramar!!!!

Eva:
JAG VET!!!!!

Katta:
Visst är de sagolika!!! Man kan inte annat än skratta...
Kram!!!

Taina said...

HAHAHAHAHAAHA! Sista bilden är ju bara för SÖÖÖT! Nä gud så vidriga dessa tröjor är. Däremot kan jag tycka det är gulligt på småbarn. Och de jag kollat på är inte bomull utan akryl. När någon har på sig en sådan här tröja, slutar jag titta dem i ögonen utan stirrar bara på tröjan.

Kram kram

bettankax said...

Jag vill gärna tro att du skojar med oss. Inte kan dessa tröjor vara på riktigt???
Ful, fulare, fulast!! Men tack för du visar..;)
KRAM!!

Annika said...

Taina:
Ofta är de i ngn äcklig, noppig akryl...ICK!!
Ja, tänk dig J sådär glittrande och förväntansfull på julafton...AAAAWWWW...
Funderar fullt ut på att köpa ngt dylikt åt Peter ;-)
Precis, man kan inte slita blickarna från tröjorna...
KRAM!!

Bettankax:
HAHA, nej inget skämt!!!
Visar SÅÅÅÅÅ gärna!!
Kram!!!

Anonymous said...

Ryser...
Kanske på barn men vuxna... NEJ TACK!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja vet, det inger verkligen rysningar...

Marie said...

Haha! Jag tycker det är sött! Älskar folk som tar julen o andra högtider all the way! :) Såg några jultemade tröjor på Cath Kidston o blev nästan sugen... men bara nästan! ;)

Anonymous said...

Haha vilket underbar roligt inlägg.
Ja man kanske skulle skicka efter en stickad jultröja nu när det snart är jul :D
Kicki i Stockholm

Pettas said...

Jamen, den med kråkskrämman kunde ju vara en bekräftelse på att man känner sig som en kråkskrämma själv ibland. Ett förtydligande liksom:) eller om man vill agera kråkskrämma själv i trädgårdslandet.
Om inte annat så kan man ju skratta sig smått fördärvad av motiven..
men...nej, nej...inte ens på småbarn.
Tur att smaken är som baken.

Kram!

Annika said...

Marie:
The x-mas girl has spoken!!
Nog för att jag gillar julen, men aldrig, marie, att jag skulle dra på mig ngt dylikt.
HAHA, one of these days kanske det är DU som skaffar en, men jag har en känsla av att det blir en med stil isf, ingen av dessa jag visar här...

Kram!

Kicki:
Tack!!
Exakt, ta och klicka hem en du. En till din make/sambo/pojkvän/bror/pappa etc också kanske?
Kram!!

Karin:
Precis, om man vill stå i landet och agera fågelskrämma är de nig utmärkta. Ska vi ta och klicka hem en till Åland???
nej du, inte ens på småbarn. K köpte en julslips till Petr för ngra år sen, den har han varje julafton, hahahahaha!!!!
Kram!!!

Charlie said...

:) :) Love it!!

Du har hittat riktiga godingar på nätet. Vi i USA ser ju dessa live..."only in America" tänker iallafall jag då.

En och annan sötnos kan dock dyka upp. På mitt bageri hade till exempel tanten i kassan pumpaörhängen till Halloween. Det bidrog lite lagom till stämningen bland alla svarta och oranga cup cakes och tårtor med gravstenar och spöken. Hoppas hon hoppar kalkoner i öronsnibbarna!!

Annika said...

Charlie:
Only in America, tror jag också!
Visst kan det vara lite sött med ett par örhängen eller ett halsband eller en tomteluva.
Ja, det vore coolt om tanten på bageriet skulle ha kalkoner som örhängen!!
HIHI!!!
Snart har vi helgen med stort H här!!
Kram!!

Anna, Fair and True said...

Bra att du skrev "mode" för det kan ju inte ens kallas det! Jag visste dock inte att det även fanns Halloween- och Thanksgivingtröjor!

Jultröjorna i Bridget Jones är ju ingenting i jämförelse mot de du visar! Men jag tror ändå Thanksgivingtröjor med kalkoner på tar priset!

Så sant också att de brukar ha polotröja under! Jag tycker polotröjor under sweatshirts eller stickade tröjor bärs flitigare i USA än någon annanstans. Med "mommy jeansen" ;)

Men jag antar att folk i DC-området ändå klär sig lite snyggare än genomsnittsamerikanen så du slipper se för mycket sånt här! :)

Anna, Fair and True said...

Förresten, han på slutet, så dessa tröjor bärs alltså av medlemmar av den i övrigt medvetna gay communityn! ;)

ingeborg said...

Säger bara hjälp!! Och maken fick sig ett gott skratt :)

Keith said...

The last picture shows the same sweater I have!! ;-)

Saltistjejen said...

Fruktansvärt!!!! Ska man skratta eller ska man gråta?!?!? Hemskt! Hu! SÅ amerikansk kommr jag aldrig att bli att jag kommer att tycka sådana här tröjor är snygga eller ens okej! Haha! Sista bilden ja. Innan jag hann läsa att en del är från skämtsidor tänkte "herreguuuuud!" men sedan förstod jag att den bilden bara måste vara från en sådan skäntsida! Eller hur? Visst ÄR den väl det?!??
Om inte så kasnke vi ska överväga att INTE ansöka om Green Card här hahahahaaaa! ;-)
I en av de tidiga Harry Potterbcker/filmerna så får han och Ron väl sådana tröjor från Rons mamma till jul....?
Kramar!!

Sara said...

Åh Faint, om vi kommer över och firar jul med er framöver så MÅSTE P&H ha varsin och sen se sådär glada ut som killen på sista fotot, underbar!!! Puss o kram

Annika i torkhuven hos frissan said...

Anna: mohohaha..Dc är the anti fashion town! Tro mig! Här skulle jag vilja påstå att man kan hitta ngra av ameriktts sämst klädda! Så dessa damer och gossar finns!!! Mest damer! Men gaykillen är så söt i sin tröja! Precis tröjorna i bridget Jones är inget jämfört m dessa

Ingeborg: haha!!! Jag vet!!! Kul att ni fick garva lite! Men jag tycker du ska köpa en tröja åt maken!!!

Saltis: fniss!!! Inte jag heller. Jag kommer aldrig att vänja mig vid dessa tröjor!!! Allt ska man se oxå!!! Haha japp den söte lille gayen är fr en skojsida. Tror den heter uglysweaters eller ngt ditåt! Haha ja månde det nu bliva Green card eller är detta droppen ? Lovely tröjor till trots! Tycker m ska få en, så det så!!! Kram

I torkhuven said...

Sara: that's a given!!! Och sen måste de tindra sådär lyckligt o förväntansfullt på julafton!!! Gud vad kul det ska bli det året ni kommer o firar hos oss!!!! Kan knappt bärga mig. Älskar!!!

Londongirl said...

OMG!!! Det här var faktiskt bland det värsta jag sett i klädväg....trodde du skojade. ÄR det verkligen sant att alla dessa ladies går omkring så där!?

Lova mig att du aldrig blir sån när du blir medelålders Annika! ;-) Ha ha ha ha!!!

Nej tacka vet jag Anthro!

Long live Anthropologie!!!!

KRAM!!!

Annika said...

Londongirl:
HAHA, självklart går inte alla ikädda dessa tröjor, men det finns en hel del.
LOVAR, dyrt och heligt, att aldrig, aldrig dyka på det där. Tycker så illa om det själv...
men ett gott garv kan man få...

TACKA vet jag Anthro!! LOVE it!! Mer och mer!!

Kram!!!

Annika said...

Keith!!
I know, I thought it looked familiar!!

kalaslotta said...

Haha...anar jag en viss ironi...haha

Men allvarligt, här i vår lilla stad har jag inte sett de små halloween/thanksgiving/jul dekorerade damerna...här är det mest gym/tenniskläder...på alla...hela dagarna...

Kom igen nu Annika, köp en kalkontröja och ett par mommy jeans...

Elisabeth said...

Haha, det där påminner om tröjor som vissa (dock inte jag) hade i mellanstadiet. Och det var inte ens snyggt då. :D

Annika said...

Kalaslotta:
HAHA, gör du verkligen det???
YOU just wait, om du tittar dig omkring så ser du dessa damer. LOVAR!!!
:-)
OCH ja, Lotta...jag tycker att både du och jag ska skaffa oss mommy jeans och akryltröjor, och sen har vi håret i halv hästsvans and then we¨re IN!!!!

Elisabeth:
Hmmm...vad kan det ha varit för tröjor? Blir nyfiken i en strut...
Visst är dssa tröjor så fula!! ICK!!

Anonymous said...

Jag är JÄTTE AVIS, vill ocksa ha en fin jultröja!!! När jag pluggade i USA köpte jag faktiskt 2julgransbollar med universitetet som motiv pa...ganska tacky eftersom färgerna var lila och vitt + lite guld. Pa den tiden fanns inte sadana julgransbollar. Tyckte det var en ganska kul grej men jag skulle ALDRIG I LIVET sätta pa mig en sadan där tröja!
Tummen upp för ett jätte kul inlägg!
Kram, Lisa

Anonymous said...

bollar...det heter väl kulor eller...jaja det svenska spraket ;-)
Kram, Lisa

Annika said...

Lisa:
TACK, kul att du gilalde inlägget!!!
Förstår att du är sjukt avis!! DET skulle jag också vara om jag vore du!!
HAHA, sådana där jukgranskulor verkar vara klassiker!! Vi har en från George Mason Uni där Peter gick!! Komiskt!! Gult och vinrött...
Tycker det är lite school spirit sådär och lite kul.
Tröjor? Nej aaaaaldrig!!!
Kramar!!

Annika said...

Lisa igen:
Så kan det bli...
:-D

Marianne said...

Hahahaha, ja du, smaken är som baken och det är ju tur att det inte är uniform så att alla måste ha det där! Nog för att jag har börjat handla på nätet nu när jag kan lita på posten, men även jag har mina gränser : D

Nog för att jag har en julklänning som jag alltid har på julafton, men den är en enkel, röd stickad sak med polokrage. Inte tillstymmelse till tomte eller ren : )

KRAM!

Humlan said...

Om jag någon gång kommer till USA vid denna tid så kommer jag säkert sätta mig och stirra på folk någonstans (gå, går nog inte för jag skulle väl vara upptagen med att stirra på överdekorerade människor och bara gå på saker), problemet skulle väl vara att hålla masken!
Undrar om dom själva tycker att dom är fina...
Kram!

Malde said...

Jisses! Aldrig att jag skulle sätta på mig dylika persedlar...

Kram

Musikanta said...

Amerikanerna har ju aldrig varit särskilt kända för att vara snyggt klädda. Jag tror tvärtom att de rankas som att de har den sämsta smaken i västvärlden. Det här roliga inlägget ger ju verkligen bevis för det :-)! Jag tror( lite överdrivet förstås) att min MM hellre skulle dö än sätta på sig en sådan tröja...

Kramar!

HeLena said...

Usch då!

Annika said...

Marianne:
HAHA, ja TUR det!!! Då hade jag flyttat direkt, hehe...
Att handla på nätet är smidigt och bekvämt och jag gör det ofta. Gillar. det är bra att du också kan börja göra det nu.
Ja, jag är säker på att din julklä nning är superfin, no doubt.
Kram!

Humlan:
Jag vet, vi sätte oss ner vid en starbucks på en mall veckan före jul och kollar in folk. Sen kan vi fnissa lite och tycka och tänka om dem på svenska :-)
Jag tror att de tycker att de är superfina och juliga.
Kram!!

Malde:
Jag vet. Håller med!
Kram!!

Annika said...

Musikanta:
Japp, det får man nog skriva under på. Det är många som klär sig uselt.
Underligt eftersom utbudet på kläder har precis ALLT!!
Men ja, massor klär sig bedrövligt.
KUL att du gillae inlägget.
Jag tycker du ska köpa en sådan år MM. Han klarar det!! Det blir perfekt på julafton!! ;-)
KRAM!!!

Helena:
What? Det är ju skitsnyggt ;)

Camilla said...

Dessa tröjor är ju helt horribelt fula. Jag fattar faktiskt inte hur någon människa ens kan tänka tanken att sätta på sig något så gräsligt.
Tur att du inte har något dylikt:)

Kram

Annika said...

Camilla:
Jag vet, så fula att ord inte ens finns...
nej, jösses, aldrig att jag skulle dra på mig ngt sånt :-)
Kram!