Thursday, November 11, 2010

Amerikanska fenomen: Bokhandlar...

Idag ska vi ta och dyka ner i min serie amerikanska fenomen igen.
Jag tänkte att vi skulle ta oss en närmare titt på amerikanska bokhandlar (jaja, jag vet att det heter boklådor i plural, men det låter så märkligt. OCH dessutom läste jag nyligen någonstans att det numera är helt korrekt att även säga bokhandlar, så det KÖR jag på). Många av er läsare har säkert varit inne i flera sådana under era besök i USA, och ni som bor i USA vet ju vad jag talar om när jag skriver: trevliga!

Ibland brukar jag åka upp till ”min” bokhandel --Barnes and Noble-- här i Reston och äta frukost.
Då jag parkerat min bil (nej bokhandeln ligger inte inom gångavstånd) så styr jag stegen direkt mot Starbucks. Numera tillbringar jag inte så mycket tid inne på den kaffekedjan längre. Caffe lattes till överpris dag ut och dag in är bara onödigt slös, både med pengar och med kalorier. Men, ibland känner jag för en sådan frulle, och då blir det så.

Starbucks ligger i direkt anslutning till den stora bokhandeln. Då man köpt sitt kaffe går man bara genom en dörr så befinner man sig bland böcker, filmer, tidningar, NOOK:ar (läsplattor) , sällskapsspel och en hel del annat smått och gott (Godiva choklad säljes där tex).
Jag brukar alltid ta en sväng förbi de dignande tidningshyllorna och grabba x-antal tidningar som jag sen slår mig ner med på en stol.
LYX!
LYX
är att fika och läsa tidningar man aldrig tänkt köpa! LYX är att ingen anställd har något alls att säga om det faktum att man använder bokhandeln som vore den ett bibliotek.
LYX är att kunna sitta i godan ro med en latte och bläddra, bläddra och bläddra bland tidningar och böcker. LYX är numera att det är gratis wifi inne på Barnes and Noble så att man lugnt kan ta med datorn, om man så vill. Det gör inte jag speciellt ofta, men ibland händer det.

Tidningshyllorna har ALLT!!Böcker, kaffedoft, bakgrundsmusik (igår var det bla Sound of Music), lugnt, mys.

Bokhandlarna , de stora kedjorna som Barnes & Noble och Borders, är till ytan jättestora. Här finns allt i bokväg (nästan).
Dessutom ordnas bokkvällar med författare och föreläsare. På barnavdelningen är det mysigt också (fast numera tillbringar jag inte så mycket tid där), och barnen får bläddra i böckerna och leka med tågbanor etc. Ofta har man högläsning några gånger i veckan, och det brukar vara poppis bland hemmamammor och hemmappor. När Karolina var liten for vi ofta till B&N och satt där och läste och läste. Både hon och jag tyckte att det var så trevligt.
Vän av ordning undrar säkert hur det ens är möjligt, och hur det kan vara lukrativt, att låta folk sitta och blaska med kaffe och läsa böcker och tidningar under tiden. Men, vore det inte ett säljande koncept, trots allt, så skulle det ju INTE vara tillåtet.
Alltså funkar det, och blir till det allra bästa för både kund och handlare.

Jag bara nickar, tackar och tar emot...

Nej, jag har inga egna bilder från B&N i Reston. Det är ju PINIGT att plåta i mataffärer, men det känns ännu PINIGARE att plåta inne på en bokhandel, tro mig...
Därför är alla bilder idag från nätet...

31 comments:

Anonymous said...

ÄLSKAR amerikanska/kanadensiska bokhandlar (tycket der later helt ok med bokhandlar! ;-))Det är det bästa som finns att sitta där i flera timmar!!! Och de har ju precis ALLT! Tycker inte det är pinigt att fota inne pa en bokhandel ;-) Nuförtiden fotar man ju precis allting...
Kram, Lisa

Desiree said...

Halloj dar och godmorgon! Love love love Barns and Noble. Dar kan man alltid roa sig med smatt och gott. Sa skont att kunna fika och bladdra i tidningar och bocker. Det blir nog anda sa att man koper med sig nagon varje gang man gar dit sa jag tror att bokhandlarna tjanar pa det aven om man kan sitta och lasa gratis. Ha ha kan tanka mig att det allt kanns lite pinnigt att plata inne i bokhandlen.
Kram!!!! Have a good one!

HeLena said...

Härligt!
Låter så gott och mysigt, precis som du säger.
Det är bara att bläddra på så länge det är tillåtet.
Här går det ju inte;)
Många kramar!!

Annika said...

Lisa:
Visst låtet bokhandlar bättre än boklådor. Så i fortsättningen använder vi handlar :-)
O, jag tycker det är aspinigt att fota inne på BN. Vet inte varför. Jag tordes inte fastän kameran låg i väskan.
Men MYSIGA är de!
Underbara ställen att vistas på!
Kram!

Desiree:
Barnes and noble är ett ställe som är lätt att älska!!!
Precis, de flesta köper nog med sig ngt litet, men inte alltid. Inte jag. Men jag är ändå en av deras trogna kunder.
Usch ja, jag hade kameran med mig men kunde inte samla mod nog att plåta :-)
Kram!!!

Helena:
Det är så himla mysigt.
Antar att du sett dem i Kanada också?
Kram!!!

alegni said...

jag har alltid sagt bokhandlar jag också. boklådor sitter inte alls i min mun.
åhh, jag kunde flytta in på ett sådant där ställe som du beskriver! om jag plötsligt blev miljonär skulle jag börja med just en sån bokhandel, fast i mindre skala, och endast med böcker som jag själv gillar ;) lucky you som har tillgång till dessa härligheter!
kramkram

Annika said...

Ingela:
Nej, vad är det för konstigt ord, egentligen? Varför började man säga så?
ja, jag skulle önska att det fanns sådant hemma också. det är mysigt.
Ja, jag ser det som ett ställe där man kan mysa till det ibland.
KRAMAR!!!

Marie said...

Alltså, jag skulle kunna flytta till USA bara för att få uppleva lyxen med era bokaffärer (boklådor?! Har jag aldrig hört talats om! :)) Det verkar vara så himla mysigt. Jag skulle kunna tänka mig att det är ganska så lukrativt för affärerna att ha det som blandat bibliotek/affär, alltid blir väl folk lite sugna på att också handla hem lite böcker när de sitter där!

Åh, högläsning! Det hade vi på vårt bibiliotek när vi var små också, det är ju ett alldeles underbart sätt att få barn intresserade av böcker! Funkade för mig iallafall!

Millan said...

Underbart!! Vi hade en Borders har vid jobbet fram tills for ett ar sedan och den sag ut valdigt mycket som de foton du har pa bloggen idag. Sa mysigt och jag saknar den nagot otroligt!
Just att kunna sitta och bladdra i tidningar ar verkligen lyx och far mig att skratta lite nar jag tanker pa hur illa det ser ut i sverige om man ens vagar sig pa att bladdra igenom en tidigt i affaren innan man kopt den. Ajabaja!!

Och lukrativt ar det sakert, for det far ju in folk genom dorrarna och visst kops det ocksa en massa dar!

Kram

Annika said...

Marie:
Ja, de är riktigt mysiga och sköna att hänga på. I? Om det är en boklåda, då'rå...
Nej, men jag tror man verkligen lyckats med det här konceptet, och att det funkar. Om det inte funkade skulla man ju inte få sitta och läsa och dricka kaffe etc.
jag är jätteglad att ha dessa affärer.
Ja, högläsning funkar!! Det är ju så jätteroligt för barnen.

Millan:
Synd att Borders la ner!!
Jättetrist.
För det är ju ngt speciellt att kunna sitta och läsa tidningar och fika.
Jag vet, jag skulle önska att de kunde ha dessa bokhandlar hemma också. Alla skulle väl vinna på det.
KRAM!!!

bettankax said...

Jag vill också ha tillgång till sådana BOKHANDLAR!!(bra ord)
Låter ju hur mysigt som helst. Här får man det onda ögat om man mot förmodan skulle våga sig på minsta lilla titt.
KRAMAR!!

anna of sweden said...

Jag tycker att det låter så mysigt - men är för svensk för att våga prova. Har fortfarande svårt att förstå att det är okej att bläddra i en tidning i kön i mataffäten ...

Huggies!

Annika said...

Bettankax:
Det är så mysigt. Och jag gillar detta att man kan göra detta utan att få tillstymmelse till onda ögat.
Jag vet hur det är hemma.
Kram!

Anna:
Nämen!! YOu're gonna love it!!! DU behöver inte skämmas. Folk sitter ju överallt och läser och fikar!
Iväg med dig nu till närmsta BN eller Borders!!
YOU CAN DO IT!!!
Huggies!!

Brysselkakan said...

Boklådor?! Det är ju kartonger som man förvarar böcker i !!! Jag kommer säga bokhandlar. Punkt!
Gillar oxå det amerikanska sättet att man får läsa hur mycket man vill men kan förstå att det kan vara svårt för det är så "osvenskt"!

Pettas said...

En handel, flere handlar. Det är ju helt rätt och i proportion så blir ju låda helt galet:).
Skulle vara både roligt och intressant att göra ett besök någon gång...
Kram!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, hur blev en bokhandel en boklåda???
Lustigt. Nej, vi säger allt handlar.
Inte svårt alls, bara totalt LOVELY!!!

Karin:
Ja, visst är det märkligt...
Fattar noll.
Ja, jag tror du skulle gilla det!
Kramar!!!

Humlan said...

Jag har alltid tyckt att det låter så härligt att kunna sätta sig ner med fika och en bok eller tidning i lugn och ro. Jag tror också att det är ett bra sätt att få in folk i bokhandeln och är dom väl där är det lättare att sälja något... Varför kan dom inte ta efter det i detta land också? Jag förstår att du njuter av lyxen av en skön frukost i bokhandeln ibland!
Boklåda är ett lustigt ord. Jag tänker på en liten mörk lokal, full med böcker; gamla, nya, udda och vanliga... ungefär som ett antikvariat brukar vara. Moderna bokhandlar är ljusa, luftiga och fulla med nyutkomna böcker... så för mig ger orden två helt olika bilder.

Visst är det pinigt att ta fram kamerna i affärer! Jag försökte fota på mässan i helgen utan blixt, bara för att det inte skulle märkas så mycket, men tyvärr var det för mörkt.

Jag får fortsätta att ta med mig en bok eller tidning och gå och sätta mig på ett café istället, det är trevligt det med!
Kramar!

Saltistjejen said...

Barnes and Nobles är en klar favorit! jag älskar den bokhandelskedjan!!!!!
Vi går ofta dit. Förr nästan en tur varje helg. Då ofta til den stora butiken vid Uinon Square. Nu inte lika ofta men regelbundet, fast så oftast till den nya butiken vid 86th street. Nu i december ska vårt dagis ha en book fair där en helg. Som vanligt på hösten/vintern. Har av ngn anledning inte varit på Borders särkslt mycket. Men det beror nog mest på att det finns så FÅ Borders hä jämfört med Barnes and Nobles. Tror jag. Nu med Nooken så är självklart B&N också den bästa bokhandeln för min del! :-)
Och att man får sitta där och läsa är verkligen super!!!
Kramar!!

Musikanta said...

Kul att få höra lite om amerikanska bokhandlar - köper gärna det ordet. Boklådor är det väl inte någon under tjugo år som skulle begripa vad det var om man sa det... (Annat än att det var lådor som man la böcker i antar jag).

Lite i stil med Kulturhuset i Stockholm för barnen - där kan man sitta i härliga fåtöljer och läsa med ungarna och sen gå ut i caféet och fika. En hel sal är också för att måla i.
Kramar!

Marianne said...

Så himla trevligt att kunna fika i bokhandeln! Ett tag hade jag funderingar på att öppna ett bokkafé här i Älmhult, men det skulle kräva så mycket investeringar, och osäker kundkrets, så jag hoppar det. Plus att jag skulle bli tvungen att jobba dygnet runt, i princip, och göra allt från att sälja och göra kaffe och städa och bära kartonger och ... Men tänk vad mysigt det hade varit att ha ett bokkafé!

Nu ligger närmaste bokaffär i Osby, en bit bort. Eller i datorn, väldigt nära : )

Kramar!!!

Elisabeth said...

Jag bläddrar gladeligen i både böcker och tidningar i affärer! :D Dock naturligtvis inte på samma sätt som man kan göra i de bokhandlar i USA, men bläddrar i tidningar i affärer gör jag absolut. Men som sagt, det är ju inte alls på samma sätt.

Däremot älskar jag att sitta på bibliotek och bläddra i böcker och tidningar. Det är verkligen en guldgruva!

Camilla said...

Jag är också ett fan av B&N! Men jag var faktiskt på en annan bokhandel i maj, hette den Borders kanske eller nåt sånt? Och den var faktiskt inte helt fel heller. Ingen Starbucks i butiken dock, det blir det minuspoäng för:)

Kram

Londongirl said...

Helt underbart! Jag vet att jag skulle hänga i såna där bokhandlar mycket om de fanns här hemma. :-)

I London är min favorit såklart Foyles på Charing Cross Road. Där tillbringar jag många timmar när jag är där och fika kan man också göra i ett mysigt fik. :-)

Kram från ett regnigt Stockholm

Annika said...

Humlan:
Ja jag vet. De bore verkligen ta efter detta med bokcafeer i sverige också. SÅ trevligt, och uppenbarligen lönar det sig!!
JAG får precis samma bild av en boklåda som du, mörkt, dammigt, gamla böcker...
Vilket konstigt ord i plural: boklåda...
Ja, det är grymt pinigt att plåta i affärer.
Helt ska man ha sällskap åtminstone som man kan låtsas plåta :-)
Kram!!

Saltis:
Ja, vilken underbar butik det är!!
Älskar den.
Jag går heller aldrig till Borders, mest för att BN ligger närmare.
Sen tycker jag att det verkar finnas fler BN än Borders också.
Klart du är en trogen kund nu efter Nooken!!
Jag är så glad över dessa bokhandlar att det inte är klokt!!
KRAM!!

Musikanta:
Kulturhuset ja, lite likt kanske.
Var där en del med K när hon var liten och vi var hemma.
Mer sånt, och kör amerikanskt koncept på bokhandlarna hemma också.
Boklåda är verkligen ett skumt ord...
Kram!!

Annika said...

Marianne:
Ja, det är nog otroligt TUFFT att starta upp en sådan business. OCH ni vet väl inte heller om ni ska vara kvar i Älmhult så det är bäst att låta bli.
Däremot hade det ju varit trevligt om bokhandlarna hemma kunde anamma detta.
Datorn är en mkt trevlig bokhandel. HÅLLER MED!!!
Kram!!!

Elisabeth:
Det är bra det, det ska man få göra tycker jag utan at få tillsägelse.
Men, det hade varit mysigt om akademibokhandeln skulle bli bokcafe!!!
Bibblorna är en gåva!! Att de är!

Camilla:
Borders är en jättekedja också!!! Med trevliga butiker. De serverar väl ett annat kaffe då, för cafe finns ju hos Borders likaså.
Kram!!

Annika said...

Londongirl:
Ja, det är så hängbara och trevliga dessa butiker.
Önskar att de funnes hemma också!
KAN tro att bokhandlar i England är extremt mysiga.
OCH snart åker du!! KUL!!!
KRAM!!!!

Inger said...

Hej!
Har idag varit på Barnes&Noble i Indianapolis.
Helt enkelt underbart mysigt. Kunde varit där hur länge som helst. Blev inspirerad av dig, men kände till stället innan. Skickade en varm tanke till Reston.

Trevlig helg hälsar Inger!

Runa said...

Ja, B&N är verkligen en jättehärlig affär. Men jag håller med Anna - jag har också svårt för det där med att "tjuvläsa" tidningar...jag vet att alla gör det och att det är helt ok men jag har liksom inte kommit över den där "svensk-tröskeln" än (efter 4 år!!!).
Kram från Seattle, R

ullisen said...

jag har jättesvårt att förstå den här prylen. för, även om det är tillåtet har jag svårt att se mig själv sitta och gratisläsa? gissar det är en "skada" av att själv arbeta inom handels :) fast generellt är det väl ur svensk synvinkel ofta helt galna regler som gäller vid t ex byte och reklamation i USA?

krams!

Annika said...

Inger:
O vad roligt!!
Ja, visst är det en underbar affär. KUL att du har så roligt i US just nu.
Stora kramar!!

Runa:
Visst är det en härlig affär!
DJUUUPT andetag, grabba en latte, ta en tidning och testsitt en stund och se hur det känns :-)
It's going to be FINE!!!
Kram!!!

Ullisen:
Ett koncept som håller är det iaf. OCh vi som kunder kan bara tacka och ta emot!!
Kunden har nästan alltoid rätt här, ja. Och visst har jag hört om galna reklamtioner och byten. Men jag vet inte vad som är bäst? hemma eller här? Mer generöst här är det UTAN tvekan.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Jag tror också att det ändå måste löna sig, för som du säger, annars skulle de inte tillåta det. Önskar vi hade sådana bokhandlar i Sverige också. På stora Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan har de iofs ett fik mitt i men jag har inte testat om man kan ta med sig kaffet när man kollar böcker.

Emmama said...

Åh vad mysigt! Och ordet pinigt är ju det allra bästa! :D Kram!