Monday, November 23, 2009

I NYC, del 1.

All right!

OKAY, nu ska jag berätta!
Jag kanske delar upp inlägget över två dagar, vi får se...

SOM jag skrev i mitt inlägg igårkväll kom vi tillbaks från NYC ganska sent och vi var uttröttade! Så slut!
Men, som jag också skrev så är vi alla tre galet kära i NYC!
Ja, jag kan nog lugnt säga att det är världens häftigaste och coolaste stad. Inte en död minut! Hela staden LEVER!!

Först sitter man i lugn och ro på Amtrak tåget och har det bra; man läser lite, tittar ut, kollar tidningar och låter tåget vagga en till sömns (kanske).
Sedan kommer man in till PENN Station i New York, vid Madison Square Garden. Då är det andra BULLAR! UPP på gatan, ut i larmet! Man möts av alla NYC dofterna direkt! Pretzeldoften och de rostade kastanjerna-doften blandas med avgaslukterna! Japp, då har man kommit fram!
FOLK överallt.
Tveka inte!! Det är bara att ställa sig i taxikön! På väg till hotellet!!Typisk NYC matvagn! Sådana matvagnar finns i närapå vartendaste hörn! Du kan köpa pretzlar, rostade kastanjer, kycklinspett, korv och drickor och säkert mer därtill!
Utsikten från vårt hotellrum. Vi bodde i hörnet 52:a gatan och Madison Avenue. Det är Madison Avenue som syns på bilden.


Taxibilar finns det som bekant gott om i NYC och det är aldrig svårt att få tag på en bil när man vill ha en!
Hotellet vi bodde på var bra! Fina rum, och centralt beläget i Midtown.
Vi tog ett glas vin i hotellbaren innan vi gick över gatan till restaurangen Fig and Olive där vi beställt bord. TACK SALTIS för tipset! Jättebra ställe!!PÅ Fig and Olive...

Då vi ätit klart gick vi en promenad till Times Square...
Times Sqaure är ett galet ställe. Ljust som på dagen, neonskyltar och liv precis överallt. Lite kul att komma dit, men ganska skönt att gå därifrån också!I närheten av Times Square ligger Rockefeller Plaza med dess berömda isrink! Julskyltningen hade kommit igång, men julgranen stod ännu inte på plats. Julgranen brukar tändas i början av december och när den tänds direktsänds spektaklet över hela landet!
Rockefeller Plaza


Ett annat landmärke i NYC är Radio City Music Hall som har sin berömda julshow varje år. I den showen dansar de berömda "The Rockettes".
Peter och Karolina softar på Femte Avenyn...
Vädret var MILT!!!
Cartieraffären på Femte Avenyn är alltid så fantastiskt julpyntad!
Karolina ville så gärna gå in och shoppa på Juicy Coutore, men vi hade inte TID att shoppa alls på denna resa!


Då vi strosat omkring i staden var det skönt att nanna kudden på hotellrummet.

OCH, när vi vaknade var det lördag!
Vi gjorde oss snabbt iordning och tog en snabb frukost på ett närbeläget frukostställe som hette Europa Cafe. Det var helt OK, men vi borde ha gått till ett äkta NYC-hak istället. Haken har de allra godaste frukostarna!
Då vi var klara hoppade vi in i en taxi och for till Battery Park nere i Financial District. Ifrån Battery Park tog vi färjan till Liberty Island där Frihetsgudinnan ståtar (vi gick inte av där), istället fortsatte vi till Ellis Island...Morgonen gryr över Madison Avenue...
Lower Manhattan.
På väg mot Ellis Island.En välkänd donna!

Ellis Island är historisk mark!
Det var hit de allra flesta invandrare från Europa anlände mellan 1892-1954.
Denna ö var det allra första de såg av USA då de klev av båten i det Nya Landet.
Tankarna gick till boken, och filmen, "Utvandrarna" hela tiden. Jag var tagen, nästan rörd under hela besöket på Ellis Island.
All historia som utspelats här, alla människoöden som passerat denna byggnad. All sorg, glädje, förväntan!
Att för alltid lämna det gamla landet! De allra flesta som kom in under sent 1800 tal och tidigt 1900 tal (de sk "Peak Years") återvände aldrig hem igen.
Det var att glömma allt gammalt, och ta till sig allt det nya.
Och på Ellis Island togs man icke emot med silkesvantar heller. Det var "do or die " som gällde! De allra flesta kom in i USA, men några få blev deporterade och på så sätt kunde hela familjer splittras.Ellis Island...

Invandrarna var observerade redan på skeppen på väg till USA. Där kunde besättningarna göra en första koll på vem som var stark nog att klara det NYA landet, och vem skulle bli en börda.
Och ja, vi har väl alla läst Vilhelm Mobergs böcker och sett filmerna. VI VET vilka kval som leds på havet under de sex veckor det tog att färdas över Atlanten. Sjukdomar härjade, folk var sjösjuka, en del dog...
Då de anlände till Ellis Island skulle de först gå upp för en lång trappa som ledde till The Arrival Hall. Vid trappan stod inspektörer och kollade vilka som klarade det första testet: att snabbt komma upp för trappan.The Arrival Hall...

Så fort man kommit upp för trappan gjordes en snabb undersökning, och alla kollades för den fruktade ögonsjukdomen trachomatis. Det var en sjukdom som var spridd i Europa, men som ännu inte kommit till USA. Den ögonundersökningen var fruktad av alla immigranter.
Då det klarats av fick man vänta i hallen tills man ropades upp.
En och en fick svara på frågor av inspektörerna som stod vid pulpeter längst fram i salen. De flesta kunde ingen engelska, men det fanns tolk-- om man hade tur.Vid pulpeterna i the arrival hall...

DÅ man klarat av detta var det läkarundersökning som gällde för samtliga. De allra flesta klarade denna, men var man sjuk vårdades man på sjukhuset på ön tills man var stark nog att kunna lämna stället.
Det förekom också psykiska undersökningar som säkert var mycket skrämmande för de som utsattes för dem.
Då allt var klart fick man en stämpel och då kunde man lämna Ellis Island. Innan man lämnade byggnaden fick man gå ut genom en trappa som var uppdelad på TRE. Den vänstra trappan var för dem som skulle norr om New York (dvs de allra flesta skandinaver), den högra var för alla som skulle söder om New York, och mittentrappan var för alla som deporterades.
Amerikatrunkar från förr...
Invandrade svenskar i USA med topp tre stater dit de for: Kalifornien, Minnesota och Illinois
.


Besöket på Ellis Island var resans höjdpunkt för mig! Jag skulle vilja åka dit igen. Jag vill be er alla som åker till NYC att besöka ön! Ta då the Audio Tour som är så BRA! OCH så informativ!
Jag tror inte besöket på ön lämnar någon enda oberörd!

NU avslutar jag dagens inlägg!
Imorrn blir det Brooklyn Bridge.
Och sen restan av lördagen...

OCH sist men inte MINST, besöket hos SALTIS på söndagen!!!

Ha en fin måndag!

36 comments:

olgakatt said...

Ok, jag lovar. Ellis Island ska bli nästa gång!

Jomen, NYC är mycket speciellt - och alldeles underbart!

anna of sweden said...

Hääärligt! Snart åker vi dit.
Till favoritstaden bland alla städer.

anna of sweden said...

Men ... jag glömde ju säga ... vilka fina bilder!!!
Jag kände till och med dofterna! :)

Huggies!

bettankax said...

Å Annika, tack för härliga bilder och intressant information. Jag njuter i fulla drag och minns känslan av att gå omkring i NYC. Det är verkligen något alldeles alldeles speciellt och jag hoppas jag har "vägarna förbi" någon gång framöver. Ser fram emot nästa del av reseberättelsen. :)KRAM

Desiree said...

Åh man verkligen ser att du har haft det underbart. Du beskriver så levande att man nästan kan känna stadens puls från din text och dina bilder. Jag känner att jag otroligt gärna skulle vilja ta med C och uppleva denna stad någon dag. Det finns ju så mycket att se och göra!

Ni bodde ju verkligen bra. Vilken utsikt! Vad maffigt. Ellis island känns definitivt som ett måste att besöka då man själv kommit hit som utlandssvensk fast som tur under helt andra premisser och vilkor. Man förstår vilket mod det krävdes att ta steget och lämna allt bakom sig för ett helt nytt liv. Vad underbart att du tagit så många foton och att vi får chansen att hänga med här på ett hörn och få uppleva lite av NY. Åh vad jag skulle vilja ha möjlighet att kunna få lite mer storstadspuls emellanåt. Ni verkar ha haft det toppen och jag ser fram emot att få läsa fortsättningen. Nu får du ta det lugnt idag och smälta alla härliga intryck.

Stor kram

Londongirl said...

VARMT TACK för ditt fina reportage om Ellis Island!!! Det är det enda som jag grämer mig så över att vi inte fick tid till att se när vi var där!!! Killarna var med och ville absolut klättra upp i Frihetsgudinnan så det blev inte av sen att vi gick av på Ellis Island.
A jobbade i NY en vecka och vi hade fullt upp. Men vad jag älskade den staden, måste tillbaka igen någon gång och DÅ blir det helt klart en tur ut till Ellis I.

När vi var där var det SNÖ i hela staden och sååå otroligt vackert i Central Park med skridskoåkning och allt. :-)

KRAM!!!

Taina said...

Hi there!

Precis så är det när man kliver av Amtrak tåget och kommer upp på gatan: Vilket LIV. Vilken PULS! Staden ÄR helt otrolig.

Man blir nog aldrig "klar" med staden. Ellis Island ska jag försöka ta vid nästa besök. Förhoppningsvis snart.

Jag förstår att det inte blev mycket till till shopping. Det finns ju så mycket att göra.

Väntar med spänning på nästa del...

KRAMAR!!

Marie said...

Va?!?! Vad är det du säger?!? Hann ni inte med NÅGON shopping alls?! Oj, jag skulle vara besviken om jag var i Karolinas skor... :)

Men vilket märktigt besök på Ellis Island. Visst är det den de åker till på date i Hitch också, Will Smith och Eva Mendes? Har för mig det.

Jag vill så gärna åka till NY, och vi ska definitivt göra det nån gång! Då ska jag försöka klämma in ett besök på Ellis Island, verkar minst sagt intressant!

Saltistjejen said...

Visst är Ellis Island och muséet där otroligt fint! Jag har varit där två gånger och var tagen båda gångerna. Det är exakt så som du säger att man blir rörd och samtidigt lite skakad av känslorna och tankarna på att de som kom in här under den tiden oftast hade lämnat sina hemländer för alltid. Ingen kontakt alls mer än ev via brev som ju tog för evigt. Så mycket känslor och tankar de måste ha haft. Sedan man själv flyttat utomlands tycker jag att sådana tankar kan få en att verkligen inse hur bra man har det nu. Hur liten världen ändå blivit. Vi har flyg Vi har internet, telefon etc etc.... Så annorlunda.
Samtidigt vilket MOD av dem som utvandrade då. Att våga ta steget. Bara själva båtresan var ju ngt man inte visste om den skulle gå bra. Och i och med detta inser amn hur hemskt det ändå måste varit i resp hemländer. För att verkligen VÅGA ta det steget måste alternativet varit nästan samma som döden vilket det ju var på många ställen då hungersnöd rådde.
Jag håller med dig om att ett besök på Ellis Ilsand verkligen är något som borde ingå i varje turists "måsten" av NYC! Det ger såååå mycket! Dessutom är båtturen fin om man har bra väder vilket ni ju hade! :-)
Och TACK för i söndags! Det var såååå ROLIGT att få träffa er alla!!!!! Det gör vi MER ÄN GÄRNA om!!!!!! Vill sååå gärna hälsa på er i vår i DC!
:-)
Kraaaam!

alegni said...

härliga bilder! jag måste kolla dem noggrannare när jag har tid. nu är det BRÅDIS!
kram

Anne said...

Åh, vilken fin och uppskattad reserapport och bilder! Mer, mer!!!! Ellis Island har jag ju hört så mycket om, men det måste vara nåt alldeles speciellt att faktiskt vara där på plats och besöka stället. Du verkar väldigt tagen av det, som du skrev, resans höjdpunkt. Tyckte de andra också om Ellis Island?
Förresten, vilka snygga bruna stövlar du har. De ser väldigt promenadvänliga ut.

Elisabeth said...

Mm, Brezel!! Det saknar jag SÅ mycket från Tyskland, för det är ju SÅ gott! Och rostade kastanjer! Det fanns i Österrike... Men smakade enligt min ringa mening mest osaltad, kokt potatis. Däremot luktade det verkligen gott.

Jag kan tänka mig att det är lätt att bli smått rörd på Ellis Island, speciellt om man har egna erfarenheter av att flytta utomlands. Tidigare i höstas läste jag om Nybyggarna och Sista brevet, och det var en HELT annan upplevelse att läsa dem efter några längre utlandsvistelser (förvisso tillfälliga, men ändå). Och som sagt, vilket mod att ge sig iväg, mot något helt, totalt okänt, och med vetskapen om att det i princip inte fanns någon väg tillbaka.

Elisabeth said...

Härliga bilder förresten! Förstår helt klart att du inte orkade göra i ordning detta inlägget igår kväll.

Annika said...

Olgakatt:
JA, det är ett ställe att besöka!
POWER!
Och visst är NYC en otrolig stad!
Ni var precis där! Vad härligt!!

Anna:
Drar ni upp snart igen?
LYLLOSAR!!
LYLLOSAR!!
Jag är avis!
TACK för att du gillade inlägget.
Kram!

Bettankax:
VARSÅGOD!! O. vad glad jag BLIR!!!
Ja, NYC är otroligt. Faktiskt helt otroligt, och att sen ALLT finns där från det lågaste låga till det högsta bland högsta är nästan svårt att fatta...
HOPPAS att du kommer dit igen!!
Kram!!!

Annika said...

Desiree:
TACK!!
TACK snälla!
Ja, just nu har jag en superlugn dag. Det regnar ute, är småkallt...
Känns som bra "Efter-NYC" väder.

JA; jag hoppas innerligt att du och C kommer iväg till NYC!!
Jag tror att ni skulle ÄLSKA staden!
Må ni komma dit innan er tid i USA är slut.

Ellis Island är otroligt! Vilket ställe!
Och ja, vilket MOD hos alla de som lämnade Europa! Vilket MOD!!
De allra flesta klarade sig väl ngtlkunda bra också, om man ska tro statistiken, men spektrummet är brett...
Och många hade ju stigma på sig redan då de kom....Polacker, italienere och östeuropeer...
Nord-europeerna hade det mer förspänt då, liksom nu...
Ja, det är ett kraftställe att besöka, Desiree!

Kram!!!

Londongirl:
TACK!
VAD glad jag blir över att du gillade inlägget!
TACK!!
Ja, Frihetsgudinnan for jag också till först ggn i NYC. Det var liksom ett måste. Men, idag är det bara attt inse att det är Ellis I som är den riktiga attraktionen bland de två öarna.
Hoppas du kommer tillbaka!!
NYC i vinterskrud är speciellt. jag har aldrig sett snö där, men däremot har jag hållit på att frysa häcken av mig i nov-dec då vi varit där tidigare år...
Hutter.
Denna ggn hade vi TUR spm tokiga med vädret!
KRAM!!!

Taina:
Hejsan!
DET trista var ju att DU ointe kom in till NYC där på söndagen ;-)))
Nejdå, det blir nästa ggn!!

Precis, man blir nog aldrig färdig med NYC. Jag har ju knappt varit i Brooklyn för bövelen...OCH knappt på norra Manhattan...
Nej, man blir inte klar!

Visst känns det precis så när man kommer till NYC. Allt liksom slår emot en!!

KRAMAR!!!

Annika said...

Marie:
JAG VET!!
What a shame!
Really!
Men man ska nästan vika en dag åt BARA shopping, och denna ggn hann vi inget sånt alls. Skittrist...

JA; jag hoppas att ni kommer till NYC!
Jag kan lova att ni skulle älska staden!

Vet inte om det var den ön i Hitch, men det kan det mkt väl ha varit!

Saltis:
hej GULLE!!!
TACK för igår!
Ja, ellis island borde ALLA besöka!!
OCH jag känner att jag vill dit igen!
Otroligt ställe!
Ja, tänk vilken skräck de måste ha känt, och vilken musär nästan alla lämnade bakom sig i Europa. Det var ju knapapst tal om att åka över o prova att vo i USA. Nej, for man så for man, och då for man inte tillbaks igen. Oh, tänk att åka i den vetskapen...
Vilken skillnad mot hur VI har det IDAG!!
Det sätter saker och ting i perspektiv, eller hur?
Ja, respeskt inför alla som utvandrade till detta land under den tidiga delen av 1900 talet och bakåt!!
JA, kom tll DC!! Inte lika pulserande och coolt, men kraftfullt på ett annat sätt!
Stora bamsekramar!!

Ingela:
OJ, tack!!
Ja, du får kolla mer sen :-)
Kram!!!

Annika said...

Anne:
TACK!
Ja, jag var tagen som tusan! Mer än en ggn fick jag liksom ögonen fulla av tårar.
JAPP, det var resans höjdpunkt för Peter och Karolina också!
Hoppas att du kommer dit, Anne.
DU skulle bli så tagen!
TACK!!
Ja stövlarna är perfekta prommis-stövlar!! Jag hade dem, och ett par högklackade boots med mig.
Ska ta med dessa bruna till Sthlm sen också! de har ngra år på nacken nu.
KRAM!!

Elisabeth:
Pretzlar är ju sp gott!!!
Mmm....
Rostade kastanjer kan jag LÄTT avstå ifrån. Lätt!!!
Det luktar godare än det smakar...

ja, dessa utvandrare...
Vilket mod!
Och hela familjer drog iväg...o det var inte alltid de fick komma in allihopa heller.
Det var misär därhemma. de hade inget att komma tillbaka till om de var tvungna att åka hem igen...

Anonymous said...

Hur många gånger har du varit i NYC?
Du verkar oerhört exalterad...kanske man blir det varje gång?

Åker man dit skall man bo på Manhattan,stämmer det?
Hur väljer man hotell?
Har de stjärnsystem?

Billigt/Dyrt/ eller samma som Sverige?

Kanske blir en tur i framtiden.

Fina bilder och ett intressant reportage;)

Livet enligt Jenny said...

ÅH och så börjar du med en bild på en pretzelvagn.... <3
Kan riktigt känna lukten och smaken av dem! :)
Ellis Island vilket bra tips! Förstår att man inte går oberörd förbi. Ni verkar ha haft en helt underbar helg vilket ni är väl värda. Skall bli spännande att läsa om resten av resan imorgon.
Kramen

Annika said...

Ano:
MASSOR med gånger...
Jag vet inte, men nog är det 15 ggr vid det här laget.

Ja, jag är exalterad eftersom staden gör en exalterad!
Den är så stor, och har så mkt att ge varje ggn. Och ellis island, som jag skriver om ovan är ett ställe där jag aldrig varit förr. Det är ett måste.

NYC är svindyrt.
Jag bor i Washington som är en dyr stad, men NYC tar alla pris.
OK; man behöver inte bo superfint, mnen vi bor gärna så bra vi kan då vi åker. Så det kostar...
De finare restaurangerna är inte billiga på långa vägar...
Räkna med att punga upp närmare 3-500 dollar för en middag för tre. SJÄLVKLART går det att äta billigt i NYC likaså.
Broadway är dyrt.
Allt utom taxi är i prncip dyrt.
Jag tycker att man ska bo på Manhattan.
Kolla hotels.com och jämför priser och hur mkt du är beredd att betala.

Är det ngt mer du vill veta så fråga gärna.

Roligt att du gillade reportaget...

Annika said...

Jenny:
JAG VET!
Jag tänkte på dig!! Visst är det gott!
Och bara doften!!!
Ja, mer komemr imorrn. Helgen var så brea, men så intensiv. Det är skönt att bara ta det lugnt idag!
Kram!

veronika said...

Vilken trevlig helg ni har haft!!
New York kan aldrig bli fel!!!
Härliga bilder!

Annica R said...

Härligt det ser ut! På onsdag morgon flyger vi dit. Vi har också planerat att besöka Ellis Island och så bokade jag bord på Fig & Olive. Deras meny ser så god ut! Väntar med spänning på musikalrecensionen, vi får se vad vi går på, tänkte testa sista-minuten varianten. /Annica i Dallas

Suzesan said...

Åhhh så härligt inlägg. Tänk att komma ut så där från tågets tystnad och till det härliga "larmet" och ljuden och bilarna och allt.

Jag var helt inne i det du skrivit nästan som om jag var på plats. Härliga bilder och härligt beskrivet. Tänker på ALLA de som gav sig av. Lämnade allt. Tänker på alla de som blev deporterade efter en sån låååång och trapatsfylld resa. Med alla förväntningar sorg och spänningar.

Åhh jag ser fram emot nästa inlägg såklart.
Nu kan man se att ditt hår har en rödton. Fint och fina bilder på Peter dig och Karolina. Synd att K inte fick shoppa.

Jag måste till NYC nån gång i mitt liv.


Kram
/Susanne

Marianne said...

SÅ intressant med Ellis Island! Tack för rundturen! Jag lovar att åka dit nästa gång jag är i NYC - och det börjar verkligen bli på tiden att ta sig dit igen! Jag kan riktigt känna alla dofter och alla ljud när du beskriver er ankomst till Penn Station och kommer ut på gatan. Så gott med den riktigt amerikanska maten, inte i för stora doser, men just så när man är på semester.

Nu ser jag fram emot nästa avsnitt och fler fina bilder!

KRAM!

Annika said...

Veronika:
En underbar helg!
TACK för att du gillade bilderna!!
Kram!

Annica:
KUL!!!
Ska ni kolla in paraden också?
Ja, Fig and Olive var mkt bra. Speciellt appetizerna!!
OM ni har en chans så besök öven Bistro Moderne...DET var gott så in i bomben, och så trevlig service!
Ellis Island är en upplevelse!
Skriver inte så mkt om Shrek i dagens inlägg, men den var BRA!! SÅ farfylld! Skitbra artister. men vetdu, om jag fått välja hade jag gått på Hair istället, men K ville se denna så d¨blev det så!
Ska kolla in din blogg, Annica!!

Suz:
Stort TACK!!
KUL att du kunde leva dig in så!
Vad roligt.
Japp, så där är det när man kommer upp från tågets lugn...
LARM!! HETS, men på ett coolt sätt!
ellis Island var resans höjdpunkt för mig!
Ja, det går inte att låta bli att tänka på alla de som kom den vägen...alla öden, alla som nu kallar sig amerikaner...
Alla härstammar de ju ngnstans ifrån...
TACK!
KUL att du gillade bilderna!!
Inlägg nummer 2, som är det sista i serien ;-) ligger ute nu.
KRAM!!!!

Annika said...

Marianne:
TACK!!
Vad roligt att du tycker det!
Ja, NYC är bland det coolaste som finns!
Ellis Island var fantastiskt och jag blev så berörd av platsen och alla öden som utspelats där. Vi tog the audio tour och det var nog det bästa vi kunde ha gjort! Snacka om att man levde sig med!
Maten är god!
jag hare aldrig provat gatumaten, men vid en av vagnarna var kön så lååååång, så det måste ha varit urbra mat där! Såg middle eastern ut, och då kan det ju bara vara gott, mums!!!
Bamsekram!

Anna, Fair and True said...

Blev det något skridskoåkande vid Rockefeller då?! Jag har faktiskt aldrig gjort det fast att jag varit där så många gånger. Men det är nog lite overrated...

Vi fikade också på Europa Cafe en gång. Helt okej men inget särskilt kanske. Men jag tyckte de hade jättemånga bra wraps, smörgåsar och sallader att välja på.

Ellis Island är bara så intressant! Gillade också mitt besök där. Så intressant! På den tiden utvandrade man ju verkligen på riktigt. Detsamma är det ju iofs för många invandrare idag också, de kan inte alltid återvända till sitt hemland fast de skulle vilja.

Marianne said...

I Istanbul åt jag ofta ur matvagnar, för där kunde man lita på kvalitet och renhet. Här vågar jag inte riktigt göra det. Jag hade speciellt en av mina "morgonmänniskor" när jag jobbade. Då kom jag in till stan jättetidigt och där fanns en man som sålde smörgåsar ur en vagn, han bredde dem med de pålägg man ville ha. Om jag inte åtminstone hälsade på honom blev han orolig och trodde jag var sjuk! Så gullig. Men jag köpte ofta smörgåsar av honom.

KRAMAR!

Musikanta said...

Haha, jag läste i inläggen i fel ordning! Nu vet jag allt om Ellis Island! Tack för den fina informationen och de vackra (som vanligt) bilderna!

Många kramar/M

Hannele said...

Jag har klättrat i facklan..

Annika said...

Hannele:
Har du? Nu kommer man endast upp i kronan, om ens det.
Allt ändrades efter 11 sept...

leopardia said...

Jag hängde inte med riktigt, den där röda trappan, vad var det för mysko-magiskt?

jag tror att det var hos anna jag såg ett klipp från när de gjort trappan vid odenplan till ett piano... på tal om ingenting :)

Annika said...

Leopardia:
Sorry girl, i am not sure I am following you either :-)
Trappan på Ellis Island, om du menar den...var den första kollen.

Anna, Fair and True said...

Man har väl aldrig kunnat gå upp i facklan?? Jag menar, kronan är ju inte särskilt stor, man får ju plats typ 7 och då är det trångt. Så kan inte tänka mig att någon får plats i facklan. Eller??

Annika said...

Anna:
INGEN aning faktiskt...
Kronan får man ju köpa speciella biljetter till.
Men, man kanske aldrig har kommit upp i facklan. Det är mer än vad jag vet...
Kan säkert googla det. Blir nyfiken...För jag kan ju tänka mig att det måste vara så in i trångt där....