Wednesday, November 25, 2009

Den ALLRA största av helger!

Godmorgon!

Idag är det DAG FÖRE AFTON i ordets rätta bemärkelse.
Imorgon har vi årets största helg här i USA. Helgen är Thanksgiving, och Thanksgivingdagen äger alltid rum sista torsdagen i november.
Hösten kröns med den största av familjesammankomster. Och, som jag ,och andra US-bloggare berättat, är Thanksgiving också startskottet för julen.

Detta är härliga tider. Nu går vi in i den så kallade ”Holiday Season”. Den som börjar med Thanksgiving och slutar på nyårsdagen.
Jag gillar verkligen att man kallar det hela för Holiday Season eftersom det stämmer SÅ bra!

Den här veckan är kort vecka för de allra flesta.
Karolina slutar skolan två timmar tidigare idag. Peter lär komma hem tidigare från jobbet också.
Onsdagen innan Thanksgiving är en av årets allra största resedagar. Idag är vägarna proppfulla av folk som är på väg att fira Thanksgiving på annan ort än hemma. Planen och tågen är fullbokade sen länge.

Under mina år i USA har jag kommit att älska Thanksgivinghelgen. Jag har verkligen tagit den till mig (precis som Halloween).
Thanksgiving är nedtonat som få helger, och ändå är det årets, utan tvekan, största helg. ALLA firar den eftersom den är helt religionsbefriad.
Nej, det finns knappt några Thankgivingdekorationer att hitta i butikerna. Det finns ingen Thanksgivingmusik. Men ändå vet alla precis hur man firar; det är maten, och familjen, som räknas!
Och ska man dekorera tar man ofta in saker från naturen som höstlöv, ekollon, pumpor mm.



Bilderna är från Thanksgiving 2007 tagna hos min svägerska där vi brukar fira Thanksgiving.

Jag har haft turen att bli ingift i en familj som älskar att laga mat.
Familjen B satsar fullt ut, och till skillnad från många av mina svenska vänner här i US, kan jag säga att jag ÄLSKAR Thanksgivingmaten!
Familjen B kryddar precis rätt, de fixar den godaste stuffing (inkrom) jag någonsin ätit, de fixar den godaste av sweet potatoe pies, de gör creamed corn som smakar himmelskt. Min svägerska bakar gott bröd som vi äter med smör (ja inte jag, men de andra). Såsen som svärfar gör av kalkonskyn är inget annat än himmelsk!
Svärfar gör en pumpkin pie till dessert som är så god att det knappt går att beskriva. Svärmor brukar göra en pecan-pie.



Svärfar Pete, den sanne kocken, donar i sin dotters kök under förberedelserna inför middagen i fjol.
Sweet Potatoe Pie som är täckt av marschmallows. En sådan paj är den perfekta smakbrytningen till kalkonen.





Den präktiga kalkonen 2007...

På Thanksgivingmorgonen direktsänds Macy’s Thanksgiving Parade direkt från NYC. Det är tradition att man tittar på den. Det tror jag nästan alla familjer gör, iallafall bitvis.
Vi, in min lilla familj, brukar äta frukost i sängen och titta på paraden samtidigt. Vi brukar alltid äta croissanter.
Framåt dagen brukar jag fixa olika smårätter, plockmat, som jag tar med till min svägerska där vi brukar fira dagen.
Alla klär faktiskt upp sig, iallafall mer eller mindre (jag MER). Det dukas med det finaste porslinet i matsalen. Kort sagt; det är fest!



The stuffing.
Det färdigdukade bordet 2008.




En annan stor sak under Thanksgiving är fotbollen på tv. American, of course, NFL!
Stora lag möts den dagen. Ja, självklart tycker jag det är astrist med fotbollen på burken, men även den är tradition. Som tur är brukar medlemmarna i Peters familj inte bry sig så mycket om det hela, men TV:n står på.

Efter middagen brukar folk drabbas av det så kallade ”turkey coma”, man är proppmätt av all god mat.
Då brukar vi ibland kolla en film.

OCH, så fort Thanksgiving är över-- gott folk--då är det JUL!!

Fredagen efter Thanksgiving är en klämdag då de allra flesta är lediga. Dagen kallas också BLACK FRIDAY. Det är då starsignalen går för årets julhandel.
OCH, för den som vill öppnar vissa affärer redan vid midnatt natten mot fredagen. De allra flesta butiker har enorma lockpriser om man handlar under arla morgontimmar.
Själva struntar vi i hetsen och sover sött.

PÅ fredagen är det julparad i Reston Town Center, och där deltar Karolina och Peter år efter år under UNICEFs baner.
Jag och min kompis Susanna brukar stå och titta på paraden, och vänta på de våra (Susannas barn och man ställer också upp).

Kort sagt, detta är den bästa tiden på året, tycker undertecknad!

Ha en fin onsdag!

35 comments:

Malde said...

Då har jag lärt mig något nytt idag också, "turkey coma"! Det måste ju motsvaras av det svenska (norrbottniska?) "paltkoma" :-D

Då önskar jag er en härlig Thanksgiving!

Kram!

Annika said...

Malde:
Japp, det är nog nära besläktat det där...
Hihi!
Kram!

Heidi said...

Skulle vara roligt att fira Thanksgiving nångång , verkar såå mysigt =)

anna of sweden said...

Det är vid sådana här tillfällen som jag saknar familjen hemma i Sverige extra mycket. När alla andra träffar sina familjer och myser med dem - ja, då känns det lite tomt. Lite ensamt.

Många kramar och HAPPY THANKSGIVING!

Annika said...

Heidi:
JA, det är det!! Det är rikigt mysigt!

Anna:
Jag har all förståelse i världen för det!
Det är inte så kul då man inte har helgen "nedärvd" sas.
Men, jag hoppas att ni får det rikigt mysigt imorrn iallafall.
Stora bamsekramar!!!

Gunhildsblog said...

Jag har aldrig fattat hur och när de firar detta Thanksgiving. Har dock förstått att det är en av årets största helger - tack för att Du beskriver det så bra och trevligt!
Hälsningar Gunhild

Annika said...

Gunhild:
Hej och välkommen till min blogg!
Visst detta är årets största helg, utan tvekan! Större än julen eftersom alla religioner firar den.
Vad roligt attt du gillade min beskriving. Bilder från firandet kommer på fredag!
Varmt välkommen tillbaka!!

Suzesan said...

Åhh vad jag blir hungrig när jag läser det här och tack för ordet turkey coma. Det är verkligen så man känner sig efter en GOD kalkonmiddag. Man orkar inget lixom. Jag gjorde en egen thanskgiving för två veckor sen. Kanske dags för en ny för kalkon är nog det godaste man kan äta. OCH anka. Men kalkon är BÄTTRE.

NU måste JAG äta nåt för det började kurra i magen när jag såg bilden på kalkonen. Fin färg på den måste jag säga.

Ha en fin onsdag du med.

Kram
/Susanne

Desiree said...

Ser jättetrevligt och mysig ut. Jag önskar att jag hade kunnat ta till mig T-giving lite mer. Men det är ju inte det lättaste då man inte har familj här och då man ännu inte bildat egen familj. Men jag förstår att det är en mysig högtid. T-givning här verkar vara lika stort som julen är för oss i Sverige. Jag visste inte att det var en traditon att kolla in Macys paraden. Hoppas ni får en riktigt trevlig och mysig t-giving i år också. Här ska som sagt packas och packas. Ha så nice på paraden också på fredagen.

Stor kram

Desiree said...

Jo den där sweet potato pie, äter man den som tillbehör till kalkonen eller som efterrätt? Är det pajskal i botten och sedan sweetpotato mos av något slag som fyllning och sedan toppat med marshmellows?

Jag är nog lite avis på alla som just nu har det så himla mysigt och familjärt. Att kunna ta det lungt och njuta av att vara tillsammans och äta god mat. Men jag får väl det senare då vi åker hem i december istället. Men som du säger så är det helt rätt att kalla detta the holliday seson och det är underbart att den blir så pass lång. Man känner att det ligger mycket feststämning i luften redan. Jag har sett att många många redan har klätt granen och satt upp sin julbelysning men men det kommer andra år och andra tillfällen. Men ha det nu riktigt gott och njut av t-giving, maten och allt annat.

Annika said...

Suz:
Japp, det blir snålkost idag....
SÅ att jag kan vräka i mig imorrn :-)
Tänker då inte tänka på calories, calories imorgon...
Turkey coma blir det...mend et beror väl på att man ätit för mkt av allt det goda...
hehe!!
Visst är kalkis gott. Mkt godare än anka, tycker jag.
KRAMAR!!!

Desiree:
JA, jag förstår att det inte är så roligt om man inte har familj här. ALL förståelse för det.
De är ju just det där att samlas som gör det extra mysigt. OCH, extra plus eftersom jag itne behöver fixa utan kan komma till dukat bord sas.
Macys parad är jättestor!!
Precis, man äter sweet potatoe pajen som tillbehör till kalkonen. det är ingen efterätt...
Men den har inget skal, utan det är mer mosad sötpotatis med en massa julkryddor och socker och smör i...In i ugnen med allting, och sen de sista minuterna så lägger man marschisarna över...
Supergott!!
Visst har det legat feststämning i luften hela denna vecka? Otroligt mysigt.
jag vet att ni har fullt upp i helgen! Men det är väl ett kärt besvär att packa ihop!
Kramar i massor!!

bettankax said...

Varmt, gott, trivsamt, gemenskap och mer därtill förmedlar ditt inlägg. Allt ser gott ut!
Jag kommer från Österlen och där finns ett företag som heter "Ingelsta kalkon". Dom finns nu sen ett antal år etablerade på andra håll i Sverige. När dom startade i liten skala för en massa år sedan, spred sig deras rykte som en löpeld och alla, precis alla, hade mat från "Ingelsta kalkon". Det var på bröllop, begravningar, dop, konfirmation, 20-års kalas, 40-års kalas, ja you name it! Det var kalkon i parti och minut. Korvar, biffar, rulader etc. Ja, säg vad man inte kan göra av kalkon. Synd att jag då inte kände till "kalkon-koma"...;):)

Inger said...

Åååå, vad mysigt det låter. Skulle så gärna vilja uppleva en
T-givning. Vilken tur att du har
släktingar och på det sättet kan fira med allt vad det innebär.
Låter, hur som helst, riktigt trivsamt. Maten lockar också!
Njut och ha det bra!

Lena H said...

Thanksgiving nu igen! Tyckte precis du skrev om den. Men det var tydligen ett år sen - redan! Den där pajen med marsmallows såg ju bara läskigt god ut! Hoppas ni får en jättemysig helg, med era nära!

Saltistjejen said...

Å jag slutar inte förvånas över att man KAN laga MAT med marshmallows och att det faktiskt skulle kunna vara gott. Hm, jag tycker det låter heelt galet...! ;-) Men så har jag ju inte smakat heller!
Hoppas ni får en jättefin Thanksgiving!!!!!!
KRAAM!

olgakatt said...

Tycker inte om "outspädd" sweetpotato och toppad med marshmallows låter det som rena kräkmedlet! Kan dock lägga litet sweetpotato i ett rotfruktsmos, det blir gott som brytning.

Kalkon är jättegott, handlar gärna Ingelstakalkon! Dom har många goda varianter mer eller mindre färdiglagade.
Ha en trevlig helg med så lindrigt coma som möjligt. Själva ska vi akta oss vid årets första (och enda) julbord på lördag! Ser fram mot SILLEN!

Hannele på Hisingen said...

En sån paj vill jag också ha.

Annika said...

Bettankax.
Tack!
Ja, det är en verkligt trevlig helg!
Nedtonad och mysig.
AHA, Ingelsta! Då vi kommer hem i jul ska vi bjuda på amerikansk julmiddag, då ska du se att vår kalkon kommer från just Ingelsta. Jag tycker att kalkon är supergott!
Här är det ju stort, och man kan köpa mkt med kalkon, tex kalkonfärs, som är så gott!
Kram!

Inger:
TACK!
Ja, maten ÄR verkligen god. men den kan ju lagas till på ett trist sätt också så jag är glad att Peters familj gillar att laga mat, och att de lägger till det lilla extra på allt.
Ja, nu ser jag fram emot helgen!
Tack, nu ska det njutas!

Lena H:
Jag vet, tiden flyger iväg så att det är rent läskigt!
Fattar knappt själv att det är dags igen.
Pajen är grym!

Annika said...

Saltis:
DU får ta och smaka på den! Hoppas att ngn gör en sådan uppe i NYC!
Det är hur gott som helst till det som är lite salt.
Mmm...
Ingen t-giving utan en sådan paj, säger jag :-)
Kram!

Olgakatt:
Nej, jösses, ngt kräkmedel är det verkligen inte. Jag lovar!
Man mosar sötpotatisen, och sen läggeer man i alla julkryddor pch socker. In med allt i ugnen i en ugnsfat form, på med marschmallows när det är ngn minut kvar...
Det är så gott till allt det salta...Mmmm...som jag sa till Saltis---ingen t-giving utan denna paj!
TACK, det ska bli trevligt!
Jag ser fram emot att äta svenskt julbord iår, men jag vet hur lätt det är att hamna i koma där med :-)
Hoppas det smakar!

Hannele:
JA, supergott...
Lägger kanske ut receptet efter heögen!

Anna, Fair and True said...

Jag har firat ett par Thanksgiving i alla fall, en i USA under mitt aupairår och en i London med amerikanska vänner (det var ett toppentillställning). Önskar jag kände några amerikaner här i Stockholm! Jag gillar verkligen maten! Vilka gör inte det? Eller varför gör de inte det? Iofs kanske jag inte skulle äta den där marshmallowspajen men den kanske är god..? Sötpotatis är ju gott.

Det är verkligen kul med en högtid som är oreligiös och som har ett sådant tema som alla kan fira. Både nya och gamla amerikaner. T o m indianerna firar den även om de har haft det ganska hemskt även efter den första Thanksgivingen.

Miss Marie said...

Mmmmmmmmm.... Vad mycket god mat! Det skulle vara riktigt kul att få uppleva o smaka en riktig amerikansk thanksgiving-middag nån gång, den där sweet potato pie verkar god! :)

Bara en liten fråga, utan att anklaga eller nåt!! Varför går barnen med sina pappor och inte med er också? Är det något som papporna gör med sina barn, eller? Bara lite nyfiken...!

Happy Thanksgiving!

Anne-Marie said...

Vilket överflöd och vad mysigt det låter. Har egentligen aldrig kommit in i att fira Thanksgiving. Michael var inte någon helgfirare och inte jag heller egentligen. Skall till en vän i morgon som kommer att ha knytkalas. Hon är vegetarian så det blir nog litet mer Thanksgiving vegetarian dinner. :) Kram!

Livet enligt Jenny said...

OH MY GOD!!! Så mycket gott!! Turkey coma... hahahaha Det var inte rätt tidpunkt jag läste din blogg då jag väntar på att maten skall bli klar och är verkligen vrålhungrig!! ;)
Er TG-helg verkar vara fulltecknad med massa god mat och massa skoj. Hoppas ni inte faller i allt för djup koma, du måste ju kunna blogga... :)
Kramen

Anne said...

Håller helt med, det är så rätt att det heter Holiday Season, för det är ju precis vad det är.
Det märks verkligen i ditt inlägg att du älskar Thanksgiving, hur mycket du uppskattar och tycker om den högtiden. Det låter så fint.
Black Friday är för övrigt hemskt, inte en chans att jag skulle orka masa mig iväg. För nåt år sedan var jag iväg en runda vid 11-tiden, det var ju som att komma vid stängningdags, alltför sent. De bästa fynden var slut för länge sen, packat med folk. Även de artiga amerikanerna är inte särskilt artiga den dagen... Nä, det är att sussa vidare och njuta av en ledig dag istället för hets i rean.
Hoppas du får en riktigt fin Thanksgiving, njut och gotta dig!
Även om jag inte är där och känner som du gör så kan jag ju tydligt "känna" i luften och atmosfären att T-giving ÄR så stort. Det är en skön stämning, tycker det påminner om den känsla som är kring julen där hemma.
Kram!

Elisabeth said...

Haha, kalkonkoma; det måste vara den nya paltkoman. :D Jag har förresten alltid tyckt om den där dag före afton-känslan, den är så trivsam och mysig på något sätt.

Elisabeth said...

Glömde ju att skriva att jag tycker att det är SÅ bra med en helg som inte handlar om religion överhuvudtaget. Fler sådana helger borde det finnas!

Lia said...

Ville bara passa på att önska er en underbar helg med hela familjen och god mat! Jag håller på dig och ger dig tummen upp för FINKLÄDER när det vankas fest! =) Härligt Annika, kram!

Annika said...

Anna:
Ja, det är en fin helg! En riktigt stilla och fin helg!
jag är glad att du firat den både här och i england. Vänner till mig som flyttat hem till sverige har tagit med sig traditionen hem, och de firar nu t-giving därhemma också.

jadu, mina svenska vänner här har nog haft otur med sin t-giving mat. Min kompis Sus gillar inte kalkon, och tydligen kryddar hennes sällskap för dåligt + köper mkt färdigt. Min kompis Lotta firar med en amriskompis som inte kan krydda :-) OCH som är dålig på att laga mat överlag. men det har blivit mkt bättre med åren med den kvinnan. hOn har lärt sig laga mkt mat sen hon träffade Lotta. haha!

Anna, jag fattar inte heller hur man iNTE kan gilla maten imorrn. fattar det inte, det är en gåta :-)

Och, ja, indianerna har nog haft ett smärre helsike since the first thanksgiving. DET kan vi vara helt överens om.

Marie:
O, jag tror du skulle älska Thanksgiving! Det är så fuzzy och varmt och mysigt!
OCH jag lovar, den där pajen/gratängen är inte dum!! jag längtar tills imorrn :-)

Paraden, äsch, anledningen till det är attSusanna o jag inte vill gå med i paraden. Vi är lite skygga, vet du :-)
Papporna får gå med i stället, hehe!! Vi drar till Starbucks o köper en latte istället och värmer oss med den medan vi kollar paraden och de våra. Kalla oss gärna trista ;-)

A-M:
Det som är en så fin helg.
men det verkar som om du kommer att få det mysigt imorrn!!
Du skulle kunna ta med dig en sweet potatoe pie...den skulle nog gillas :-)
KRAMAR!!

Annika said...

Jenny:
Jag vet!!
Det är mat i överflöd och därför blir det KOMA! ;-)
Men, det är heller inte dagen man vill hålla iogen på. Glöm det!
HAHA!
Jag lovar att blogga lite imorrn och sen på fredag...men jag kommer nog att vra ganska inaktiv på nätet fö.
KRAM!!

Annika said...

Anne:
DU skrev ett s¨å vackert inlägg idag. jag blev alldeles rörd av det.
Jag förstår ju att det känns just så. T-giving är ju verkligen en familjehelg.
men, som jag sa får ni skapa er en mysig kväll och dag ändå, och det gör ni säkerligen!
Den här veckan har man verkligen känt storhelgsglädjen i luften...Underbart!
Black Friday skiter jag fullkomligt i. Det är ju nästan sjukt...
NÄ, då kör vi vårt race istället och bojkottar butikerna.
Ha det nu så fint, Anne!!!
Som jag skrev hos dig önskar jag att ni kunde ha varit här imorrn.
KRAMAR!!


Elisabeth:
Paltkoma var nytt för mig! Fick lära mig det idag jag med :-)
Säkert är komorna nära besläktade ;-)
T-giving är supermysig, och rådande dag före afton känsla är övermpåttan MYSIG!!
Ja, detär så skönt med en religionsbefriad helg!! De är rätt bra på det här i US; fjärde juli, halloween, memorial och labor day.
Men jul och påsk finns ju också o är stora...
Men ingen heög är så nedtonad som denna, och den är också den största av dem alla.


Lia:
TACK gumman!!
Det ska bli underbart!
OCH JA!!! jag ksa platta håret, ta på mig en sklitsnygg kl
nning och hööööga stövlar. Att klä upp sig är ett måste för mig!
OCH för dig :-) DET gillar jag.
KRAM på dig!!!!

Nilla said...

Vad mysigt det låter! Det gäller nog, som du säger, att ha amerikansk familj som gillar att laga mat till hands :-) för det rätta känslan. Det låter hur mysigt som helst! :-) Ha en riktigt skön helg!

Millan said...

Jag tycker Thanks Giving later som en jatte mysig tradition och det marks att deta r skillnad for dig som ju ar gift med en Amerikan och saledes har en familj som firar! Sarskilt gillar ju jag som alskar julen att det har ar borjan pa holiday season och da framfor allt julen!!
Hoppas ni far en jatte fin dag med massor av mat och en god film :-).
Kram

Humlan said...

Först blev jag lite dagvill, innan jag insåg att detta var gårdagens bloggpost (jag läste visst bloggarna tidigt i går). Det låter som en härlig helg, om man har familj att fira med, det är maten och samvaron som är det viktiga. Det skulle vara roligt att prova maten någongång, det låter så gott när du beskriver den.

Hoppas att ni har en härlig dag i dag!

KRAM

Annika said...

Nilla:
Tack!
Jo, det gäller nog att ha just det. jag förstår ju att dagen idag kan kännas så ensam för alla dem som inte har ngn familj idag.

Millan:
Ja, idag är det sista dagen på hösten, kan man säga. Imorrn börjar julen.
Härliga tider!
Underbart!
Och visst underlättar det att fira med en amerikansk familj en dag som denna.
Kram!

Humlan:
Sånt kan hända :-)
Nu har jag dagens inlägg ute, kort som bara den idag...
Ska börja laga mat nu.
Maten som serveras idag är underbar!!
Kram!

Musikanta said...

Hade ingen aning om att Thanksgiving var en så stor helg. Inget för mig egentligen, jag som lever på så få carbs som möjligt nuförtiden. Och mår BRA!
Lite kalkon förstås vore inte så dumt! Vackra bilder i alla fall...
Kram/M