Thursday, September 10, 2009

En SANN läsupplevelse.

Godmorgon!

I inlägg 1001 tänkte jag skriva om en bok jag slukade på mindre än två dygn.
Det var så länge sedan jag läste en bok som fångade mig så. Jag tycker, tvärtom, att jag läst alltför många mediokra böcker under en ganska lång tid.
Men, i helgen small det till: JAG läste en bok som vara så bra!
En bok som jag sent ska glömma!

Boken är ”Nattfåk” skriven av Johan Theorin.Nej, jag gillar oftast inte deckare. Alls. Jag blir galen när jag botaniserar i svenska boklådor och hittar deckare efter deckare. Deckare i massupplaga. Dert verkar som om alla nya svenska författare skriver deckare...
Men, ”Nattfåk” låg i skäristugan i Närpes i hela sommaren. Jag sneglade på den, frågade min mamma och pappa om den. De sa att den var så bra, speciellt naturbeskrivningarna. Min bror Gunnar prisade den. Men, alas, jag läste den icke. Den tilltalade mig inte tillräckligt. DÅ.

Någon vecka senare står jag i Pocket Shop på Arlanda och skall lämna Sverige. I vanlig ordning så köper jag på mig böcker där också, fastän reseväskan redan är full av dem.
Vill bara ha svenska författare då! Vill bara läsa svenska.
Så, ”Nattfåk” åkte med...
Sedan låg den härhemma och fick vänta på mig. Och vänta. Jag tog med den till Ocean City och började läsa den där! OCH sen kunde jag inte släppa den!

Vilken berättare denna Johan Theorin är! Vilken historia han drar in mig i! SÅ komplex. Boken är en blandning av deckare, spökhistoria och relationsroman. Flera personers liv dras in i en handling.
Just detta med spökerierna tilltalar mig;
Platsen är liksom gjuten; en gammal gård vid havet som är byggd i mitten av 1800 talet av virke från en båt som gick under. Märkliga platser, röster i natten, ett barn som pratar i sömnen och berättar saker som får mig att rysa (bland det läskigaste jag LÄST). En mordgåta som skakar om mig i sin upplösning, dubbelfyrar som varslar om ond, bråd, död.
OCH, sen denna NATUR!
Och detta HAV!
OCH alla historier som utspelat sig vid detta hav.
Boken utspelar sig på norra Öland. Johan Theorin har varit där, i familjens sommarstuga, varje sommar i hela sitt liv och kan Öland utan och innan, och det MÄRKS!
JAG som bara varit på Böda Beach en gång för länge sen får världens lust, ja dragning till Öland. Jag vill se ön! Jag vill vara där! Se det karga, det jag tror liknar Gotland.

Den här boken kan jag inte släppa i tanken! Inte nu heller, fastän det gått flera dagar sedan jag avslutade den. SÅ bra är den!

En fåk är en vinterstorm, och när Johan Theorin beskriver den kan man KÄNNA hur det är att vara ute i den, och det är inte roligt. ICKE!

Vilken bok! Vilken LÄSUPPLEVELSE! Jag sökte boken (av nyfikenhet) på Amazon.com och ser till min enorma glädje att den släpps på engelska i slutet av denna månad! Gissa vem jag ska köpa den åt?
OCH, kanske kan den bli en bok att läsa i vår bokklubb?

Nu har jag Ajvide Lindkvist ”Människohamn” kvar att läsa också. Jag tror att böckernas handlingar påminner om varandra, fyrar, hav, spöken, drunknande människor.
Jag har svårt att tänka mig att den boken är lika bra som ”Nattfåk”.
”Nattfåk” är så VÄLSKRIVEN, så genomarbetad. IN i MINSTA detalj.

Trots Åluddens kuslighet, och skönhet, vid havet vill jag åka dit! Platsen finns inte i verkligheten, men enligt författaren finns liknande platser runt om Ölands kust.

En offermosse har också en stor roll i boken.

OM, ni vill läsa en BRA bok, så LÄS den här! Jag är djupt, djupt, djupt imponerad! NU vill jag läsa Theorins första bok, Skumtimmen, också.

OCH, om någon bok borde bli film är det DENNA!

Jag är säker på att många av er har läst ”Nattfåk” eftersom den vunnit pris för ”bästa deckare”, och jag vill så gärna höra vad NI tyckte om den!
VILL HÖRA!!

Ha en fin torsdag!Här, lyssna på Johan Theorin då han berättar om Nattfåk! Underbart!

34 comments:

anna of sweden said...

Och Skumtimmen var ännu bättre ...
Tyckte jag.

Kram!

Annika said...

Anna.
Jamen som jag ser fram emot att läsa DEN!!! Vilken författare han ÄR!! Jag är så impad!!
Kramis!!

Anonymous said...

Hej Annika! Lustigt, jag har exakt samma upplevelse med boken. Jag fick den av en väninna i somras, men jag började inte läsa den under semestern. Väl hemma i stan har jag läst ett par sidor. Tyckte den verkade lite creepy, så jag har inte fortsatt läsa den, men nu efter att jag läst vad du skriver om den, så måste jag ta itu med boken igen. God fortsättning på hösten! En annan Annika

Annika said...

Annika:
Välkommen HIT!!
Boken är KUSLIG!! Visst är den det! Tom riktigt kuslig och skrämmande, men den är så bra. Den har så mkt!
LÄS DEN!!!
Författaren är OTROLIG!!
Detta är inte precis den sortens bok jag brukar gilla, men denna slog mig som en hammare. Jag kan heöt enkelt inte glömma den!
Läs den, och tala sen om för mig vad du tycker...
Men, visst CREEPY är den. Lite Stpehen King känsla tyckre jag att man får.
Välkommen tillbaka!!

Taina said...

Kuuuuuuusligt värre och HUOMENTA!
Den boken MÅSTE jag köpa! Åker ju till Svedala nästa vecka och då SKA den ner i väskan. MÅSTE. Videoklippet och din beskrivning räcker för att jag kommer att tycka om den. Mycket.

Just nu är jag själv inte inne i någon läsperiod. För mycket jobbtexter som ska plöjas igenom först.

Ha en fin torsdag och en STOR KRAM!!!

Annika said...

Taina:
DEN ska du köpa!! OM du har en dragning åt det övernaturliga kommer du att falal pladask för den här boken.
Sen är den så BRA skriven. Jag är stum av beundran.

Men jag förstår att det är lite mkt för dig just nu för att du ska hinna få tid att sätta dig ner och läsa.

Hoppas att trippen till Svedala ska bli riktigt BRA iallafall!!!

KRAMAR!!

Petra H said...

Åh, vad den låter BRA! Härligt när man får sådana underbara läsupplevelser av böcker som man inte förväntat sig det. Jag tror att jag stod med antingen den boken eller Skumtimmen i handen i somras men det blev andra böcker - just för att jag tyckte det blev för mycket deckare (trots att jag gillar deckare men många svenska deckare och böcker överhuvudtaget är såååå dåligt skrivna nuförtiden - verkar som vem som helst kan få ett bokkontrakt). Ska skriva upp och önska i julklapp ;-)
Kram!

Annika said...

Petra:
Deckare hemma finns i parti och minut...Blir så trött. ALLA verkar skriva deckare, och alla skriver mer eller mindre taskigt faktiskt. Många av de nya iallafall...
Jag menar---L---ä----c----k-----b---e-----r-----g-----men HALLÅ!!!
ICK!

Nå, detta är ngt helt annat!! En läsupplevelse som är så välskriven att man ryser.
DEN ska du lägga rabarber på.

Jag har Människohamn härhemma, men jag vetr inte om jag vill läsa den på ett bra tag. har en känsla av att den kommer att hamna i skuggan av Nattfåk.
Naturen i denna bok är beskriven på ett helt otroligt sätt, havet, stormen, höst och vinter på Öland.

Det är absolut ingen renodlad deckare, NO way!!
Inte alls!!

GUD vad jag älskade den!!!

KRAMAR!!!

Camilla said...

Jag har ocksa last den och tyckte att den var mycket bra. Sen att den utspelar sig pa Oland dar bade mamma & syrran bor och dar jag ar flera ggr i veckan gor det inte mindre spannande. Det finns en offermosse pa norra Oland och en hel del annat.
Ta en tur dit nagon gang om du har mojlighet. Alla aker pa sommaren, men sjalv alskar jag varen och forsommaren dar. Eller ja, egentligen alla arstider.
Skumtimmen har jag inte last an, men syrran har den ocksa:)
Kram

Saltistjejen said...

Hahaha vilket sammanträffande För jag läser nämligen Skumtimmen just nu och bara älskar den!!
Tycker att Theorin har en otroligt skön känsla i sitt sätt att berätta. Man tycker verkligen om och bryr ig om hans karaktärer i boken! Visst är Skumtimmen mycket som en deckare (jag älskar visserligen deckare... om de är bra!) men liksom Ajvides bövker är "skräck" så är de ju också SÅ MYCKET MER! Så känner jag för Skumtimmen. Det handlar inte bara om en deckarhistoria utan om PERSONER med bakgrund och nutid och framtid. Beskrivet med så mycket värme.
Anledningen till att jag ville läsa Theorin var att jag hört honom jämföras med just Ajvide och att han höll samma klass. och det tycker jag.
Helt klart har båda dessa författare blivit mina favoriter i Sverige just nu.
Jättekramen!!

Victoria said...

Lustigt - vi verkar alla läsa samma böcker! Läste Skumtimmen, Nattfåk och Människohamn i Sverige i somras och jag tyckte nog att de var helt OK. Jag tycker bättre om Ajvide än Theorin, men så är jag mer åt fantasy/skräckhållet också... Kul att den ska komma på engelska!
Förresten, när vi var och handlade på Costco häromdagen så hittade vi Stieg Larssons två första om Lisbeth Salander och så "Astrid and Veronica" av Linda Olsson! Kul! Jag tror jag ska köpa Stieg Larsson-böckerna nästa gång vi är på Costco och se hur de är på engelska.

veronika said...

Jag gillar som sagt Öland, som du vet.:) Så jag gilalr verkligen hans böcker och ja, Skumtimmen är även bättre. Jag se om jag hittar boken så skickar jag den till dig. Vet du, att många utlandsvenskar som återvänder hem bosätter sig på Öland idag. Man ska inte jämföra Gotland och Öland tycker jag, Gotland blir man förälskad i på en gång medan Öland tar lite längre tid att upptäcka. Men sedan man tagot ön till sig så är man ofta kär.:) Jag skulle kunna tänka mig att bo där igen , helt klart.
Gilalde verkligen bilderna från eran helg vid havet! Du hade inte alls fel outfit Annika, gillade din grå blus och dina matchande naglar.:) Snyggt!

lilla jag said...

Hej Annika!
Jag har faktiskt precis läst den här boken jag också! Och jag gillade den verkligen! Läskig och välskriven! Jag skulle verkligen vilja se den som film! Jag får se till att beställa "Skumtimmen" från Sverige!

Stora kramar,
Lilla jag

Fritt ur hjärtat said...

Hörru bokslukaren har du sett mitt tips idag?! Missa inte det:-)

Sofia said...

Vad kul, jag älskade också Nattfåk! När jag började läsa ditt inlägg så tänkte jag att jag måste tipsa om Människohamn men sen förstod jag att den redan ligger och väntar på dig, jag tyckte den var sååå bra! Läste den för ett par veckor sen och kunde inte lägga den ifrån mig.

Roligt att du är tillbaka från sommaruppehållet förresten!

Hälsningar från Sofia i Falkenberg

Elisabeth said...

Den låter verkligen spännande den där boken! Jag tittade efter den i Göteborgs stadsbiblioteks katalog, och den är onekligen populär; ALLA exemplar utlånad, samt en del reservationer på de utlånade exemplaren.

Vee said...

Hej!
Nu blir jag nyfiken och bara maste lasa Nattfåk. Vill nog lasa pa engelska dock, vet du den engelska titeln? Kag kunde inte hitta den pa amazon...
-Vee

Londongirl said...

Oj Annika! Det här blir nästan lite "jobbigt" ;-) Jag blir sugen på att läsa den här boken men jag gillar ju inte heller deckare!
Men när du skriver att han är så bra på naturbeskrivningarna och allt detta hav och så....så är det ju såna miljöer jag älskar.
Måste nog läsa den i alla fall. :-)
Trots att jag inte är någon fan av deckare.

Snöstorm känns annars väldigt långt borta nu....här är det "sommar" igen. Klar luft och soligt och varmt...kan man önska sig mer av hösten?

Kram kram

Millan said...

Nu... antligen har jag haft tid att sitta ner och lasa lite bloggar. Underbart att lasa vad ni haft for er det senaste!
Forst av allt maste jag ju onska grattis till 1000e inlagget. Vad haftigt! Det ar verkligen en bedrift. Jag tycker det ar jatte roligt att du skriver och har troget last sedan mars 2007 (tror jag det var...). Det du! :-D
Jag tror att du har sa trogna lasare just for att du skriver sa personligt men anda inte utlamnade pa nagot vis. Dessutom ar det valdigt roligt att du visar sa manga foton fran ert liv. Det gor en valdig skillnad tycker jag!

Vilken harligt semester ni fick i OC. Det later bara helt underbart med lite strandliv for mig som knappt fatt nagot sadant alls i ar. Jag ar inte redo for hosten annu.... Harliga somriga bilder ocksa!

Kul med boktips ocksa. Jag har ju last flera av de bocker du skrivit om innan och verkligen tyckt om dem sa jag ska prova den har ocksa. Jag alskar deckare sa det later som ett bra tips for mig :-).
har du forresten last 'Damernas Detektivbyra' bockerna? Om inte sa rekommenderar jag dem. De ar skrivna pa ett sa mysigt vis och ar valdigt olika de bocker jag brukar lasa.
Kram!

Anonymous said...

Jag har inte läst boken, men gav den till min bror i födelsedagspresent. Jag träffar honom på lördag, ska höra vad han tycker om han läst den. Jag gillar inte alls den typen av böcker men kanske att jag vågar läsa.... Som du skriver blir jag väldigt inspirerad att göra detXD.
Kraam!
/HeLena

Marianne said...

Ja, Johan Teorin är SÅ bra! Jag har läst Skumtimmen. Nu vill jag läsa Nattfåk! Du ser, en deckare KAN vara bra, fast jag håller med om att alla dessa dussindeckare blir tråkiga i längden. Deckardrottningarna av Sverige ... Hihi, snart kanske du till och med kan läsa en av dem jag översätter, och njuta lite av Istanbul?

KRAM!

Petra H said...

Ha ha, det var ju så klart HÄR jag satt med boken i handen, inser jag när jag läste Saltis kommentar... jag läste ju på baksidan av hennes bok!! Men jag tror nog att jag även sett den i bokhandeln hemma.. Ska lägga in en "julklappsbeställning" redan till systern i bokbranschen (som ska på bokmässan nu i september - snacka om avis!)

Suzesan said...

Åhh vilket tips och jag som är tokförälskad i Öland med dess positiva magiska "mystik". Haha nu vågar jag väl inte åka dit mer om jag läser den.
Måste läsa den boken. Haha vad jag skrattade när du bokstaverade Läckberg. Jag gillar inte deckare alls. Urtråkigt men den här måste jag läsa. MÅSTE!

Nu har jag rätt många måste läsa böcker i min hög så jag får väl för sjutton snart sätta igång. Tack för tipset. Öland är så vackert jag bara älskar Öland. jag blri glda när jag kommer dit och fylls av...jaaaa jag vet inte vad. Luft...!;)

Kram
/Susanne

alegni said...

jag gillar inte alls att läsa deckare, för de slukar mig med hull o hår. den enda jag läst de senaste tjugo åren är väl da vinci-koden o den sträckläste jag, så att jag inte ens hann laga mat till familjen ;)
men nu har du nästan övertygat mig att göra ett undantag igen...

replotbron - eller vyn när man kör över den - är nog värd ett besök. det får ni nog satsa på nästa år!

träningsvärken är bara värre, o nu är jag riktigt öm i fingerspetsarna också ;)suck.

kram!

Lena H said...

Håller med Anna of Sweden när hon säger att "skumtimmen" var bättre. Där känner man t.om lukten av Öland! (obegripligt hur man kan känna den via en bok, men så är det!)
Jag berättade om "Nattfåk" i våras, du såg nog inte det. De trakterna som Johan Theorin berättar om, det är där mina föräldrar har sin stuga!

Annika said...

Camilla:
Ja, jag kan tänka mig att du som Kalmarbo har varit mkt på Öland.
Offermossar triggar min nyfikenhet, ska du veta...
Otroligt bra bok.
NU får vi ta och läsa Skumtimmen också!
Kram!

saltis:
Å, jag visste att du skulle ha läst ngn av hans böcker. it is right up your alley!
DU måste läsa Nattfåk sen. Herregud vilka beskrivningar han gör i den boken.
Japp, visst kan man jämföra hans skrivande med Ajvides. SÅ mkt mer än deckare...gillar just detta att han tar sig an personerna så, och sen att skräcken och det övernaturlia kommer in ser jag bara som ett stort plus i kanten!!
Skumtimmen längtar jag efter att läsa!!
Jättekram!!!!

Victoria:
Ja, det är sant, ovetetande om varandras läsvanor har vi läst liknande böcker.
Ajvide har jag ju nästan ett personligt förh¨llande till eftersom vi vuxit upp på samma ort, och har gått i samma skolor oh haft samma lärare etc.
Theorin var helt ny för mig.
Kan inte säga vem jag gillar bättre...
Ska läsa Människohamn om ngn månad när Nattfåk "lagt sig lite".
JA!!! Viska läsa Stieg Larsson i min bokklubb nu i höst. SKA bli skitkul!!
Kram!!

Annika said...

Veronika.
Ja, visst är han BRA!! Vilken berättare!
Jsag är minst sagt superimpad av honom.
OCH jag vill gärna läsa Skumtimmen!!
Måste vara ännu roligare för dig som har anknytning till Öland. Vad jag minns då jag var där en sommar för länge sedan ÖVER DAGEN, var att jag tyckte att det var en blek kopia av Gotland. MEN, jag tar tillbaka det, för jag förstår att det ICKE är så...
Men, ja, jag kan förstå att förälskelsen tar lite längre tid på sig. För, ja, Gotland blir man DRABBAD av...
Visste inte att Öland är ettt ställe där många utlandsvennar flyttar. Intressant.
Jättekram!!

Lilla Jag:
VISST var den BRA!!!
Jösses så bra den var. Jag blev knockad av den, ärligt talat.
Vill också läsa Skumtimmen!!
OCHallt Theorin ger ut i framtiden!
KrAm!

Simone:
Jag såg vad det var, inte omöjligt att jag går med där. Kul sida!

Mie letar guldkanter said...

Jag tyckte oxå att den var kanonbra! Och skumtimmen är inte ett dugg sämre, så den har du kvar att se fram emot:)

Annika said...

Elisabeth:
DET kan jag tro. Det är nog en riktig Bestseller!
Ställ dig på väntelistan! DET är den värd!!

Vee:
Välkommen hit!!
KUL att jag triggat ditt intresse för den.
Den kommer ut den 29 sept och den heter "The darkest room". Den finns i brittisk översättning också, och där heter den "Night blizzard", vilket jag tycker är en mkt bättre översättning...
Välkommen tillbaka!!

Londongirl:
JAG avskyr i det närmaste deckare, tycker ofta att de är så dåligt och hafsigt skrivna. Men precis som i Ajvides böcker finns här sådana djup, och olika vinklar. DET är absolut inte en renodlad deckare, oh nej. Inte ens i närheten. Miljöerna är enorma!!
LÄS DEN!

Jotack, nog känns vintern avlägsen alltid...sommar i en månad till här, fast alla har nog ställt in sig på höst. Jag med!

Kram!!

Annika said...

Millan:
Välkommen tillbaka till blogosfären, vännen!
TACK, ja tusen inlägg...och det har inte ens känts jobbigt.
TACK millan, det är precios så jag VILL skriva, personligt men inte privat och inte utlämnande. BRA om jag lyckas med det.

OC var underbart!!
Sista sommarhelgen!

OCH ja, den här boken ska du läsa. DU kommer icke att bli besviken!!
ICKE!!
KUL om du gillat tidigagare boktips.
Damernas Detektivbyrå är ännu en av de böcjer jag inte brytt mig om...JUST för deckargenren...
Men jag förstår att dom är bra och småmysiga!
KRAM!!!

Helena:
Jag gillar inte helelr deckare, men inte för läskighteternas skull, utan för att de ofta är så hafsigt och trist skrivna...PLUS att jag inte bryr mig om vem som är mördaren...suck...
IALLAFALL, denna bok var helt annorlunda...DET var en läsupplevelse. DET ska bli skitkul att höra vad din bror tyclte om den.
Kram!!

Marianne:
Först och främst: JAG vill läsa en av de deckare som du översatt!! JÄTTEGÄRNA!!!

Ja, Theorin kan sin sak. MY GOD!
NU ska det bli intressant att se hur översättaren lyckats med DEN boken :-)
Skumtimmen är alltså jättebra? JA; ni är så många som sagt det nu att jag vill LÄSA DEN!! NU!!!

KRAM!!

Annika said...

Petra H.
DET ska du göra!!
DETTA är böcker att önska sig, och sen njuta av!!
Kram!!

Suz:
ÅH, en sanna Ölandsälskare!!
JAG VILL OCKSÅ DIT!!
OCH om du är tokgalen i ön måste du läsa Theorin!
Ja, de är skitläskiga, men samtidigt så blir man SÅÅÅ lockad till det magiska Öland!!
LÄS!!
YOU're gonna LOVE THEM!!!

KRAM!!!

Ingela:
HAHA, ja du skulle ha sett mig på stranden.JAG gick inte i och badade en enda ggn under söndagen, satt med näsan i boken non-stop. Attans vad bra den var.
GÖR ett undantag!!
Läs den!

Replotbron ska absolut få ett besök!!
Jag minns hur mkt det skrevs om den då den var ny!

KRAM!!

Lena H:
NU måste jag kolla in din blogg från i våras.
nej, jag reflekterade iallafall inte över Nattfåk i våras.
Skumtimmen är jag supernyfiken på, ska du veta. OCH du som sommarölänning en masse VET vad du talar om!!!
Själv har jag svårt att fatta hur ngn bok ska kunna tävla med Nattfåk.
Kram!!!

Annika said...

Mie:
HELT otrolig bok!
OJ vad den har fastnat!
OCH O vad jag är impad!
Skumtimmen ska det bli underbart att läsa! LÄNGTAR!!
Kram!

Millan said...

Ah men Damernas Detektivbyra har absolut inget med en traditionell deckare att gora. Daremot tycker jag att det ar intressant att lasa en bok som handlar om en afrikans kvinna och hennes tankar... det hander inte sa ofta att jag gor det! Kram

Annika said...

Millan:
Nej, jag förstår att de är lite småmysiga och puttriga: har faktiskt en här hemma som jag inte bitit tag i ännu.
OCH ja, du har rätt. DET är inte ofta man läser om Afrika övh.
Kram!!