Thursday, September 03, 2009

Allmänt pladder...

Torsdag!

Alltså, jag kan inte begripa vart denna vecka har tagit vägen!
Nog för att veckorna alltid går snabbt, men den här veckan har verkligen gått i raketfart.

Det svala vädret håller i sig i DC-området och det är bara att erkänna att det är SKÖÖNT!!!

Idag har jag inget särskilt på hjärtat utan tänkte köra detta inlägg i punktform.

Allting är större i USA.
Ja allt, till och med tepåsarna är större. DET märkte jag då jag skulle lägga ner ett gäng tepåsar i min nyinköpta teburk för tepåsar. Tepåserackarna gick inte att få NER!! Nej, inte på högkant iallafall. Jag fick lägga ner påsarna på sniskan och ändå sticker de upp. Vi har samma teburk vid sommarstugan (köpte burkarna på Halpa Halli) och där går alla tepåsar ner precis som de ska. Otroligt att till och med TEPÅSARNA är större här.

Jag satt och läste DN.SE igår på nätet som jag alltid gör. I tidningen fanns en intressant artikel som handlade om huruvida man ska ge dricks eller icke i landet Sverige (artikeln handlade visserligen om Stockholm, men jag skulle tro att den gör sig gällande över hela riket). En servitris berättade att många kunder avrundar uppåt, en annan sa att dricksen försvunnit i och med att fler och fler betalar med kort.
Vid frisörbesök är det knappast någon som dricksar.
Jag tycker alltid att detta är så svårt då man kommer hem, ska man ”dricksa” eller inte? Några 15-20%, som här in the US, är det ju inte TAL om, men ändå...
HUR gör ni???

Läser också på nätet att man nu börjat filma ”Sex and the City” 2. För ett fan som jag är det ljuvliga nyheter, och ljuvligt att se alla bilder på SJP och övriga. Jag vet inte hur många gånger jag har sett den första filmen, och jag vet inte hur många gånger jag sett serien, men jag längtar verkligen tills den nya filmen kommer UT!!!
Nästa år i maj är det dags för premiär! Gissa vem som kommer att stå i kön då!! MOI!!!
Häromdagen var Karolina bjuden på middag hos en kompis. Familjen är religiös så alla barn går på en kristen privatskola här i närheten.
Karolina kom hem senare på kvällen och berättade för mig:
Mamma, C’s familjs bönade före maten!
De BAD alltså före maten.
Märkligt för min flicka att förstå, förstås. Här finns inget sådant vid måltiderna. Det är bara att vräka i sig. Annorlunda, for sure. Inte fel, bara så totalt annorlunda från vad hon är van vid.

Hur oroliga är ni alla för svininfluensan? Jag måste säga att från först ha skrattar RÅTT åt den drar jag nu öronen åt mig alltmer. Tänk om vi verkligen står inför en flunsa-katastrof i höst? När kommer vaccinet? Hur ska alla barn klara sig? Barn och ungdomar är ju de som kommer att drabbas hårdast. Snart börjar skolan, och snart kommer smittan att spridas som en löpeld. Det är inte konstigt om man börjar fundera på vad komma skall. Jag brukar ha lätt för att åka på flunsor, så jag är lite rädd för denna. Jag vill att vaccinet ska komma NU!! INTE om fem veckor. Lyssnade på Dr Annika Linde som var gäst i Karlavagnen häromveckan, och jag vet inte om jag blev lugnad av vad hon sa heller. HOPPAS att det inte ska bli så utbrett som alla verkar tro! Jag kommer att bli, om möjligt, ännu mer rabiat vad gäller att tvätta händerna. Vad tänker ni göra? Vaccinera er? Eller strunta i det hela?

And that is all I have to say about that, som Forest Gump sa.

Önskar er alla en fin torsdag! Imorrn är det Show and Tell, om jag hinner idag ska jag gå igenom namnlistan från i våras och se vilka som deltog, och icke deltog. Förmodligen blir det så att jag raderar en hel del länkar + att jag måste lägga till en del nya som anmält att de villl vara med...

SO see you all tomorrow!!

44 comments:

Fritt ur hjärtat said...

Tekopparna är rimligen också större då... för en tepåse räcker normalt till 2 muggar, ni måste ju dricka ur vaser;-)
Jag lämnar drick på restaurang med bordsservering, om jag är nöjd. 10 % är min måttstock men det kan bli mer, aldrig något om jag inte är nöjd. Dethänder också att jag skickar hälsning till kocken eller kallskänkan om det är något extra.

Svininfluensan. Jag har läst på om just pandemi och jag är orolig. lite lagom tror jag. Äter inte plockgodis. Hälsar inte i hand och försöker tvätta händerna oftare än vanligt. Spritar mig efter kontakt med bankomater, besök i affärer och annat där händer dansar runt. Lite lagom tror jag....

leopardia said...

Jag dricksar alltid, utom när jag köper med mig maten hem, då känns det lite fånigt... Och visst har jag dricksat hos frisören och massösen oxå, men det beror lite på hur naturligt det blir med summor och dylikt... Bland mina vänner skulle vi nog dricksa även om vi betalde med kort, för man har ju alltid några slantar på sig... Men jag vet att förut, på tyrolen, på gröna lund så jobbade de på provision och då blir ju dricksen rätt avgörande om man knappt har några gäster vid sitt bord...

Annika said...

Simone:
Hmmm...bra fråga, nä, tekopparna är nog inte så mkt större, vissa kan ju vara baljor, men...
Fast jag ska itne säga ngt, mina koppar kommer från sverige.
Men knepigt är det med tepåsarna...
Så du kör 10% på rest. Bra att veta.
Ja, lite lagom är bäst. Precis, bäst att avstå från lösgodis, handskakning etc.
Vi får se hur illa det blir i höst...

Leopardia:
Dricksar aldrig här heller när det är take-away...
Nej, det känns fel.
Det är schysst att dricksa, här är det ett "måste" eftersom man vet att servitörerna helt lever på sin dricks. Deras grundlön är löjligt låg.
Det är sant, även om man betalar med kort hemma så har man ju alltid ngra slantar på sig, så då är det schysst att dricksa.
Här finns det en speciell rad på kortnotan med plats för dricksen. Bra det med!

leopardia said...

jag har försökt med det där med att lägga till dricks på 'dricksraden' på notan, men de har aldrig dragit det, förutom när jag åkte taxi nån gång och vi diskuterade det...
(förresten just ja - 'jossan tidigare johanson' på fb)

Erica Pettersson said...

Ja, visst har den här veckan gått snabbt. Det är nästan läskigt vad tiden går fort nu för tiden...!

Jag har tyvärr inte så mycket att säga angående om att ge dricks, eftersom jag i princip aldrig äter ute. Men jag har förstått att det är betydligt vanligare utomlands än i Sverige. När vi var på skolresa till Paris i 9:an så fick vi veta att det är i princip dricksen som en del servitriser lever på där.

Roligt med filmen :) Själv har jag inte sett den första, eller serien. Men jag kan tänka mig att det är lite som jag skulle reagera om det skulle komma en VÄNNER-film :D

Angående svininfluensan så har jag inte heller varit särskilt orolig. Men nog håller jag med om att man börjar lyssna mer och mer angående den. Som tur är brukar jag klara mig rätt bra från sjukdomar.
Hoppas att ni slipper den också :)

Hoppas att du får en fortsatt bra dag!
MVH /Erica

Annika said...

Leopardia:
SKUMT att de inte dragit??
Bättre att lägga cash då, helt klart!
OK, ska kolla FB o adda dig...
Tror jag dricksade taxin i somars som tog mig till Vikingterminalen, det funkade bra fast jag betalade med kort.


Erica:
Nej, det är inte lätt att veta hur man ska göra med dricksen därhemma. Här sitter det ju mer i ryggmärgen sas.
Ja, jag har börjar lyssna till mkt mer ang svininfluensan...tycker att det börjar låta allt ruggigare...
Hoppas att det itne ska bli så farligt.
jag åker tyvärr lätt på flunsor :-(
KRAM!!

Anna, Fair and True said...

Jag är inte så orolig för svininfluensan. Det kommer ordna sig, säger den eviga optimisten = jag! Men sedan ska man ju ändå vara medveten, följa riktlinjer (dvs tvätta händerna ofta osv.) m m. Jag tänker även ta vaccinet så fort det är färdigt. Det är dumt att chansa liksom.

Vad gäller dricks så ger jag oftast 5-10% i Stockholm. Jag brukar som sagt avrunda uppåt (haha, ja neråt kan man ju tyvärr inte avrunda!) och då brukar det hamna där. Tycker det är perfekt. Frisörer brukar jag ALDRIG dricka, det är ju liksom redan en service du betalar för. I restaurang är det ju annorlunda, där är det ju flera inblandade och inte de som serverar som lagat maten osv.

Jag betalar alltid med kort och lägger på dricksen där. Men nu när de kommer oftare och oftare med apparaten och man får slå i sin kod (ny lagstiftning) så blir det inte alltid att man kan lägga till dricks på det sättet.

Annika said...

Anna FT:
TAck för din input. jag tycker alltid det är så svårt att veta hur man ska dricksa hemma.
Jag betalar alltid med kort också, och lägger till dricksen där. Precis, med den nya automaten som man så ofta har hemma så är det nog bra att ha lite cash på fickan.

Jag tänker också vaccinera mig! VILL ha vaccin NU! Det tar ju ett tag innan det kommer, och det blir i två doser. Jo, jag oroar mig nog lite, försöker att inte vara för orolig. Det blir vad det blir...

Camilla said...

Nar det galler dricks lamnar jag om servicen ar bra, hur mycket varierar. Har i USA har jag dock upptackt att servicen kan vara i princip urusel & anda forvantar sif folk dricks. Ok, det ar en del av deras lon men det ar ju inget tvang fran gasten. Varst var nar de serverade min varmratt samtidigt som T's forratt. Skulle inte tro att jag kande for att titta pa medan han at sin varmratt (vi delar alltid forratt) & hela bestallningen var upp & ner for T fick ingen varmratt alls!!! Ja, du milde.

Jag ar ocksa ett stort Sex and the city-fan. Har bade filmen & serien pa dvd hemma.

Svininfluensan ar jag val inte superorolig for. Mamma yrade om vaccination innan jag akte, sa jag ringde for att kolla. Men de sa att de hoppades att det skulle komma i slutet av sep. Fragade da hur orolig man bor vara, och fick svaret att om man inte ar i riskgrupp sa ar risken att man blir mkt sjuk ratt liten.
Vi far val se.

Ha en bra dag.
Kram

Annika said...

Camilla:
Visst är det surt att dricksa här om servicen är usel...ICK!
Det har hänt att vi inte dricksat ett dugg.
Men det är ovanligt.
SATC ja!! Den underbara serien!! Längtar till film nummer 2!
Influensan ja...jo, jag är nog lite orolig. Jag tillhör inte ngn riskgrupp men jag lyckas åka på skiten...hade flunsa i vintras, och man blir ju s¨äckligt däckad. Jag ska vaccinera mig, men innann dess är det väl bara att ta det coolt.
Kram!

Taina said...

Huomenta rakas ystäväni!

1. Jaaaaaa allt ÄR större eller det går att få i bautastorlek om man så önskar sig. Bara mjölkförpackningarna, som pappa trodde var typ en oljedunk!

2. Jag ger aldrig dricks i Sverige längre. Det ska ju vara inbakat i priset. Eller? Nä det är nog dyrt att gå ut att äta så jag tycker det räcker med den siffran som står i menyn. Snålt eller inte men that´s me.

3. Sex and the city harjag inte följt som serie. Inte alls fktiskt. Vet inte varför men det blev liksom aldrig av. Däremot filmen och den var suverän!

4. Näää bordsbön är inget för oss heller. Ungarna skulle väl få krupp om jag började med något dylikt!

5. Svininfluensan är jag inte speciellt orolig för. Jag tror att det kommer att bli värre i höst, dvs det blir fler som drabbas. Men än så länge har de som insjuknat och blivit riktigt dåliga haft andra sjukdomar/åkommor. Så fort det kommer ett vaccin ska vi nog konsultera Herr Doktor och se om det behövs. Två av oss är ju astmatiker...

Ha en fin torsdag du med så "syns" vi imorgon.

KRAMAR!!!!

Anonymous said...

Vaccinerar mig.

Orolig eftersom jg har en lungsjukdom.

Min gravida vän orolig eftersom det rekommenderas, att hon vaccinerar sig.

Lyssnar också ofta på Karlavagnen
Ikväll temat vad händer på nätet!

Annika said...

Taina:
Huomenta rakas ystäväni!

HAHA, skrattar åt din pappas syn på saken. HAN har ju rätt!!
Jag förundras fortfarande ofta...
Inget dricksande för dig, nej, det ska ju vara inbakat i priset (jag blir också snål i sverige)
VISST var satc filmen BRA. Nu ser vi fram emot tvåan!!

Bordsbön är så främmande i min familj så det finns inte, hahaha...
Bara tanken...


Flunsan ja, försöker att koppla av den. Det blir vad det blir.
men jag ska absolutvaccinera mig.
Jagär väl inte heller så jätteorolig, men jag har blivit lätt oroad efter att ha skrattat åt den...
Nu vet jag inte...

KRAMAR!!!

Ano:
Välkommen!
JO, jag ska också vaccinera mig. Vaccinet i mig skrämmer mig inte.
Hoppas att detta ska gå över ngtlunda lätt iallafall.
KUL ämne ikväll. Det ska lag lyssna på imorrn.
Välkommen tillbaka!

Tantti said...

Jag ligger hemma och är sjuk just nu o så klart är jag orolig för att det ska vara svininfluensan... fast samtidigt inte. Jag har t.ex. inte ringt till sjukvårdsrådgivningen. Fast jag tror att jag inte är med i nån riskgrupp heller... det är svårt. Så här sjuk har jag inte varit på länge. Har inte blivit bättre än. Den tredje dagen brukar jag må bättre.

Malde said...

Inte äter jag ute särskilt ofta, speciellt inte kvällstid. Här hemma har ju dricksen varit inbakad i priset på menyn redan i många år, det gäller även dricksen på taxiresor (om jag inte minns helt galet). OM jag får kanonservice tror jag att jag skulle avrunda uppåt, men det är många år sedan jag åt ute en kväll och betalade själv.

Jag har varken sett serien eller filmen, men jag skulle reagera likadant om det skulle komma en fortsättning på "Sagan om ringen"-trilogin. Vi ska se andra millenniumfilmen på min födelsedag, tror jag. Det blir visserligen efter premiären, men har annat att stå i då.

Nope! Ingen bordsbön här inte. Undrar hur Tonåringarna skulle reagera om jag sa att vi ska läsa bordsbön i fortsättningen? ;-)

Jag oroar mig, och jag kommer att ha förtur till vaccination. Jag har diabetes och högt blodtryck, är allergisk med påverkan på mina luftrör, så jag tillhör riskgruppen, TROTS att jag är över 40 år (på pappret...)

Må så gott!
Kramar!

Margoth said...

Dricks i Sverige? Rundar alltid av uppat.

Anvander bara kort i Sverige da dollarn star hogt i kurs.

Svininfluensan? Har i USA sa dor ju 30000 pers/ar i den "vanliga" sorten. Da siffrorna borjar narma sig de numren, sa kanske jag vaccinerar mig, eller inte...

Tank idag sa flyttade jag till USA!
Till California dar jag och min man fortfarande bor. Vilka minnen som har skoljt over mig har pa morgonen!

Margoth said...

Menade att saga for 40 ar sedan...

Annika said...

Tantti:
Välkommen hit!
Ja, jag skulle nog oroa mig lite, men samtidigt ÄR det ju inte värre än ngn annan influensa, så mår man inte jättedåligt är det ju bara att VILA!!
Tredje dagen borde det nog bli bättre, ja...
KRYA PÅ DIG!!
Välkommen tillbaka!!

Malde:
Det är så intressant att häraom hir ni resonerar hemma. Här är det så självklart, oc här är det INTE inbakat i priset. JO, om man är fler än 6 i sällskapet.
Hemma ger jag nog ngra kronor, tror jag...
Taxin ger jag också lite dricks...
ÅÅÅÅ vad roligt med andra milleniumfilmen!! VILL SE!!!
Bordsbön...HAHAHA!!!

Jag tänker också vaccinera mig, malde!!!

KRAMAR!!!!


Margoth:
Jag lägger nog alltid ngra kronor, tror jag.
Annorlunda här där allt sitter i ryggmärgen.
Jag tänker vaccinera mig, you bet!

JAHA, jubileum idag!!
HUR många år????
Förstår att minnena svämmar över!

Kram!

Suzesan said...

Ja nu så kommer specialisten på dricks in här. Jag tillexempel.

Är maten god och servicen bra ska man alltid ge dricks.
Ingen dricks snåla gäster. De minns man om de kommer ofta;)

Vi brukar säga. Ungefär så här:)Man kan äta för flera hundra och så där och be om hjälp osv. Vi ler och hjälper till och gör allt vad vi kan vi i restaurangbranchen så alla ska vara nöjda.
Så kan gästerna inte ens lämna en enda krona som tack.
. SNÅLT.

Är man nöjd, dricks.Är man inte nöjd, ingen dricks.
MEN numera finns så snåla restaurangägare som stjäl dricksen av personalen och det är under all kritik.
Så jag brukar fråga om de får behålla den själv.
Jag ger kontanter. Ofta på kort så försvinner den rakt ner i kassan. Säkert därför de inte tar beloppet. För man måste byta kvitto/ pengar.
Bra om man påpekar för servitrisen att det är dricks. Dricks är det som är smöret på moset när man slitit en hel kväll. Att dela. Lägga allt i mitten på bordet och en till dig och en till dig...!!Om jag är nöjd med köket så skickar jag alltid en häsning dit. Det blir kockar GLADA för. Då dansar vi krigsdans i köket. Typ som indianer:)Okey! Om det är inbakat i priset skall det stå på menyn eller på notan!!Jag lämnar alltid dricks och rejält. MInst en tjuga om jag har råd MER. men kronor är välkomna. Femtio öre med. På enrestaurang var vi tjugo som arbetade och vi gick alltid hem med allt mellan 100 och åtthundra var. Beroende på om man jobbade kväll eller dag. Då var man GLAD!

Kram
/Susanne

Elisabeth said...

Jag är så trött på svensk medias EVIGA rapporterande om svininfluensan att jag nästan slutat lyssna på den. Suck alltså. Dessutom tycker jag att media i Sverige inte gjort annat än att prata om att "nu slår den till" sedan de första fallen rapporterades i våras, eller när det nu var. Vet inte ens om jag kommer att vaccinera mig, det känns ju sådär bra med ett dåligt utprövat vaccin.

Annorlunda med bordsbön, helt klart... Inte ens mina mycket frikyrkliga barn-/ungdomskompisar bad bordsbön. Däremot vet jag att vissa av dem bad kvällsbön innan de gick och lade sig.

Suzesan said...

Jaanu kommer jag till svininfluensan. Haha.

Jag ska inte vaccinera mig. ICKE. Det är alldeles för osäkert sen är där kvicksilver i det och det vill jag inte ha. Jag är mer rädd för vaccinet än för influensan. Men som jag läste i en kommentar OM det blir 30 000 eller nåt så ska jag kanske tänka på det.
Jag är trött på det de trycker in och skräms med. Det räcker nu. men så klart de är ju oroliga för att de inte blir av med vaccinet. jag får säkert äta upp med råge att jag itne tror den är värre än en vanlig influensa. Men den dagen den sorgen. Jag lovar att erkänna då. Men däremot tycker jag människor ska tänka än mer på sin hygien. Vid toabesök osv. Sluta spotta på gatorna och spotta snuskuddar överallt.
Jag ska gardera mig med savetter om det skulle bli fler men asså ingen är ju sjuk. Nästan inte.
Eller varför inte ha en plunta och tvätta sig med Vodka.

Tänk vad folk inte kan röra vid pengar. Tänk så mycket smitta sånt sprider. Haha det hade inte många tänkt på:)jag kommer också stå i kön för SATS2.
Be före maten. Fint ändå. Lite lugn före. Det gjorde vi i skolan förr och efter maten och morgonbön. Nu vräker jag i mig bara:)
Vavava har jag skrivit mycket nu lr:)Men det var fem ämnen eller fler i samma inlägg och då har jag inte svarat på ALLT. Surt med teburken:(

KRAMAR
/Susanne

veronika said...

Dricks eller inte, ja det kan man fundera på ibland.
Jag kan tycka att för mig är faktiskt Svenskarna många gånger alldeles för generösa med det ute på krogen. Precis som det skulle vara någon statusgrej, vilket jag inte gillar.
Känner en hel del som jobbade som servitriser förr, då på ställen som Cafe Opera mm. Och de summorna som de fick in på en kväll i dricks var stora! Tusentalskronor..
Idag är dricksen inkluderat i priset! trots det ger många väldigt mycket i dricks. Jag kan också fråga mig så här då jag är hemma, Varför ska serveringspersonalen ha dricks? Tänk på alla sjuksköterskor tex som är udnerbetalda och ler hela dagarna, de får ingen dricks.
Så ja, jag kan kallas snål då jag är hemma och jag ställer krav på bra service om de ska ha dricks. Annars avrundar jag uppåt, sedan är det frågan om det är lunch, middag mm. Taxichaffören ger jag alltid dricks.
Jag bodde utomlands mycket som ung, Spanien, Iatlien , Frankrike, de tyckte allltid att svenskarna var lite dumma som gav så mycket i dricks.
Men här är det såklart annorlunda , här ger jag alltid dricks just för att de tjänar så lite.

Moster Mjölgumpa said...

Jag är inte så bekymrad över influensan, men kommer troligen att vaccinera mig.

Du kian nog plocka bort mig från Show´n´tell-listan. Jag hinner aldrig med när jag jobbar.

Suzesan said...

Håller med. Jag tycker absolut att undersköterskor och sjuksköterskor ska ha dricks.
De som lägger själ och hjärta i det de gör. Bra jobb= dricks dåligt jobb och snäsiga= ingen dricks;)

Det ska jag börja med. Bra idé:)Men är det inte så att de inte får ta emot gåvor??? De arbetar ju med utsatta människor.

Sorry Annika det var väldigt vad jag brer ut mig idag dårå*fniss*

Kram
/Susanne

Lisa said...

Ang.flunsan hade du fragat för 10 timmar sen hade jag sagt, inte sarskilt orolig. Nu har andra personen dott ett par mil harifrån, dit jag pendlingsjobbar. Ja, nu är jag skraj. Jag är en riskperson och min man an mer. Han har fick papper fran sitt jobb i gar att fylla i om en massa saker sa det bara är att vaccineras nar det ar dags. Som sagt, nuuu kanns det brattom, men inte förut.
Det nya med svinis ar ju att det inte ar aldre/aldre som dor i tusental som vanliga hostinfluensor, utan nu ar det visst 20-40 + riskgrupper som ar varst utsatta. Som vanligt vi vanliga "Svensson" far bara vanta och se.

alegni said...

jag har inte tänkt så långt ännu så jag bestämt mig för om jag ska vaccinera mig eller inte. sönerna är helt övertygade om att de inte ska vaccinera sig, men när det kommer till kritan är det nog jag o far deras som bestämmer över den saken o inte de själva i barnsligt oförstånd...
satc! jaaaa, jag vet inte hur många gånger jag sett serien. den kommer i repris nästan jämt här i landet o är lika prima varje gång. jag fick faktiskt filmen i måndags, men har inte sett dvd:n ännu. på bio har jag naturligtvis sett den!
bönar gör vi inte hos oss heller. efter skriftskolan blev båda grabsen väldigt antikyrkliga av sig. helt motsatt verkan alltså... fast när ungarna var små läste vi alltid gud som haver med dem när vi nattade dem.
talk to you tomorrow!
kram

Bloggblad said...

Jag minns SARS och Fågelinfluensan som skrämde halvt slag på hela världen... och ungefär lika många som vid en vanlig influensa dog...

I radio i dag sa de VARJE timme att ytterligare en person dött, först trodde jag en dött varje timme... men EN enda gång la de till att den mannen hade haft en mängd andra åkommor.

Jag är inte räddare för den här än för att bli förkyld som vanligt... De flesta människor som röker t.ex. borde vara mer rädda för framtida åkommor öht.

bettankax said...

Viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig. Detta bl a med anledning av att ju färre smittade/insjuknade, ju mindre drabbas de utsatta grupper som inte är skyddade. T ex barn under 2 år som inte kan få vaccin och är därmed oskyddade. Dom små har dessutom "klenare" lungor och kan inte hosta så effektivt som vi vuxna, vilket i sin tur innebär att dom blir mycket sjukare om dom smittas. Tips, handsprit i väskan!
Det om detta!;)

Längtar efter SATC2. Kan se repriserade avsnitt av serien gång efter annan. Jag säger bara..Mr Big ;)

Anonymous said...

När jag gick i lågstadiet bad vi bordsbön varje dag när vi skulle äta lunch: I Jesu namn till bords vi gå, välsigna Gud den mat vi få, amen. Haha, tänk att jag minns det ännu! Jag tror inte ens att det är tillåtet i skolorna nuförtiden, det finns så många barn med olika religioner nu.

Angående svininfluensan så vet jag inte om jag tänker vaccinera mej. Jag har aldrig haft vanlig influensa, så varför skulle jag få svininfluensa? Å andra sidan, varför inte vaccinera sej, det kommer ju tydligen att vara gratis. Då hjälper man ju till att inte sprida smittan vidare till personer som av en eller annan anledning inte kan vaccinera sej.

Mie letar guldkanter said...

Hej Annika! Kikar in o ser hur du har det, även här:)
Några böner är inte mina barn heller vana vid, skulle vara intressant att se hur de skulle reagera.. om de hamnade i den situationen:)
Kram!

Hanneles Christmas said...

Sällan jag betalar dricks, om jag nån gång vill avrunda, får jag småmynten tillbaka. En del ställen har skål, därman kan lägga småmynt.

I Sverige är inte dricksen personliga, många restaurangerna delar med alla. Beskattningen är annorlunda i Sverige, man beskattade dricksen, la in den i menyn, serveringsavgiften.

Inga dricks, men vårdpersonal kan få choklad och tårtor, men då äter dagpersonalen upp allt och inget kvar till NATTEN...

P.S.
Julbloggen är i gång :)

Hannele said...

P.P.S.
I alla (?) amerikanska filmer ber dom ju bordsbön..

Marianne said...

Tio procent ungefär eller avrundar uppåt. Här i Egypten kör jag tio procent, hemma i Svedala rundar jag nog mer bara.

Jag är inte mer rädd för flunsan. Inte kul att bli sjuk, det är det ju aldrig, men om man inte har bakomliggande sjukdomar är den nog inte farligare än vanliga flunsor, tvärtom, som jag har fattat saken. Det som är problemet är snarare samhällsekonomiskt, att många kommer att vara sjuka samtidigt. Om jag hade tillhört riskgrupperna hade jag definitivt vaccinerat mig, men nu ska jag inte göra det. Jobbar ju inte heller så att jag kommer i kontakt med särskilt många, det är också en faktor att ta med i beräkningen i beslutet om vaccin eller ej. Tror jag.

Här ber vi inte heller bordsbön : )

KRAM!

LindaLotta said...

Ja, du ser ju vilken skola jag har fått gå i.... Här ska spritas och vaccineras och lill-tösen ska inte följa med och storhandla. Inte stor-tösen heller om jag får bestämma :)

Sen är det ju så att Ebba inte kommer att få något vaccin (pga hennes ålder...) och då är det väldigt bra om vi slipper flunsan och på så kan sätt skona henne.

SATC-filmen har jag glömt här hemma i skåpet, den får nog komma fram ur dammet en dag väldigt snart :)

Annika said...

Suz:
TACK för din input!!
CASH alltså!
Jo, det är nog bäst!
Här betalar jag rubbet på kort, emn antar fullt ut att dricksen hamnar i rätt ficka.
Japp, man ska nog skicka kocken en hälsning om man är extra nöjd!
Jag ska bli bättre på det!
KRAM!!

Elisabeth:
Jag hör dig!
Jag minns hur irriterad jag blev i somras då alla snackade om den, överallt. Media.
Men nu tycker jag det känns värre, fastän det kanske bara är fånigt av mig?
Bordsbön skulle man ju inte be till vardags precis. Jag är icke religiös :-)

Suz:
HEJ, kul att du kommer med så många inputs idag. Ju fler desto roligare!
Suck, du kanske har rätt...
Men jag är inte speciellt rädd för vaccinet, och jag har tänkt vaccinera mig.
Synd bara att man inte ver hur överdrivet det är...
Ännu känns det som om vi står inför ngt okänt, och vem vet hur litet eller stort det blir...
Men jag hör dig också!
OCH du har rätt...Handtvätt o bra hygien räcker långt.
Kram!

Annika said...

Veronika:
Just det, här VET man att alla som jobbar inom restaurang är så beroende av sin dricks. Man ger ju alltid, och get man itne har det varit uruselt, och det är det nästan aldrig.
Intressant att du tycker svenska dricksar för mkt, och reaktionerna i frankrike.
Jo, det är väl inbakat i priset.
jag ger alltid ngra spänn i svedala.
Taxichaffisar också-
Tack för din input!


Moster M:
Jag ska också vaccinera mig.
OK, jag tar bort dig. Hojta om du vill vara med igen!

Suz:
Du får kommentera så mkt du vill!! Like it!

Nej, sjukvårdspersonal får inte ta emot dricks. Det vet jag, men tanken är god.

Stor kram!!

Annika said...

Lisa:
*hick* TVÅ stycken!!!?? I svinisen??
Gulp!
Usch så hemskt.
Ja, det är just sådant där som är så otäckt.
OCH att det drabbar yngre så hårt.
jag ska vaccinera mig! det har jag bestämt sen länge. Ända sen jag låg i flunsan i vintras och tänkte "inte en ggn till".

Ingela:
NEJ, nu är det nog bäst att vi fldrar för talan :-)
K ska absolut vaccineras, det har jag bestämt!
Törs inte ta ngra risker.
SATC är bara så bäst!
ÄLSKAR den!!!
Filmen är guld. Längtar till tvåan.
KRAM!!

Bloggblad.
SÅ typiskt media alltså...
Det var väl mannen i Uppsala som de pratade om. jag läste att han hade massor med bakomliggande problem, men sånt tas ju inte upp...
USCH, detta är så svårt...
HUR svårt blir det?
Eller inte?
Jag ska iallfall vaccinera mig.

Bettankax:
Annika Lindes ord exakt!!! Precis så sa hon!
Och ja, jag kommer iallafall att vaccinera mig. Peter likaså, och Karolina.
Törs inte låta bli.
SATC---underbar!!
Mr big is VERY sexy!!! I do agree!!
Kram!!

Annika said...

Annika:
Jag kan inte minnas att vi ngnsin bad i skolan...faktiskt inte.
Nej, nu får man nog inte göra det längre...
Ja, jag tror nog du resonerar rätt angående flunsan.
Kram!

Mie:
SÅ himla KUL med FB!!
OCH bloggar :-)
Bordsböner nej, hahaha....det är nästan lite chockerande, fniss...
Kram!!


Hannele:
Jag brukar nog ge ngra kronor.
Precis, det är ett helt annat system hhär än hemma.
JUST det, tårtor och sånt kan man ge personalen, det är nog uppskattat...HAHA, synd om "natten".
KUL med julbloggen...

Njeaa...kanske inte i alla amrisfilmer precis, men i en del kanske...bordsbön alltså...
sällan och aldrig har jag sett det irl, förutom på thanksgiving...

Annika said...

Marianne:
Ja, man vet ju inte hur det kommer att slå till. jag blir så himla däckad av flunsor sp jag törs inte avstå från vaccinet (har inte tagit flunsavaccin förr).
men den här ggn vill jag.
nej, det ska väl inte vara ngn större fara om man inte har bakomliggande sjukd.
Läskigt bara att det drabbar så många unga..
OCh att samhället kan slås ut om domedagsprofeterna får rätt?
JAJA, det blir vad det blir.
STOR kram till dig!!

Lindalotta:
HAHA, ja jag ser vilken skola du gått i :-)
men det är ju rätt!
Jag har handsprit i väskan hela tiden, och tvättar händerna i sinne.
Ebba kan stanna hemma, tycker jag också :-)
Du måste väl dock ut, och Bebban kan ju inte vara ensam, såklart...
Nej, bäst ändå att ta sprutorna.
SATC--YAY då har du snart en högtidstund framför dig.
KRAMAR!!

Anonymous said...

Jag gillar verkligen när veckorna går fort (åtminstonne må-fr) :-)

Svin-influensan så.
Jag har en väldigt cool inställning till det här. Dumt kanske eftersom jag dels är i en av riskzonenerna o dels jobbar i skola.
Jag har så svårt för när det blir hysteri kring saker, då blir jag nästan lite anti.
Jag har lovat min käre make att ta ett snack med min läkare så det får väl bli så då :-)

Ny SATC-film, yippii!!
Här hemma får vi säkert vänta betydligt längre att se den än du, men man vet aldrig. Längtar gör jag i alla fall.

Kramar från Anette!!!

Londongirl said...

Gissa om jag kommer att stå först i kön när den filmen har premiär! :-) Ser verkligen fram emot det.

Vilken jättefin teburk Annika! Vill också ha en sån...med Morran och lampan på!
Egentligen är det ju bättre med stora tepåsar...varför har inte vi det i Europa??? Stora baljor till tekoppar/muggar finns ju så varför inte stora tepåsar?

Svininfluensan ja...lite orolig är jag allt att vi ska få den. Jag blir urdålig av influensor om jag väl får dem. Har klarat mig de senaste åren...peppar peppar.

Men nu är det ju det här med lilla Ronja också...vill inte att hon ska bli sjuk eller att man ska smitta henne. Så nog blir det vaccinering för min del när det väl blir dags.

På nyheterna i morse talade de om någon gymnasieskola i Värmland där många låg sjuka nu och två konstaterade fall av svininfluensa. Man tror att det är fler som har det. Burr!

Man får nog ta och undvika en massa folksamlingar och göra som vanligt... TVÄTTA HÄNDERNA! Gör det extra mycket nu. ;-)

Fredagskram från mig.

Mia said...

Åh jag längtar redan till nästa SATC-film har premiär! Lycka, lycka! Visst är det obehagligt med svininfluensan. Jag var inte så orolig innan men nu när flera personer har dött och flera unga männsiskor blivit svårt sjuka så blir jag nervös. Läste i tidningen idag att barn under 3 år inte ska vaccineras. Hur kan det vara så mycket ofarligare om man är 4 år? Obehagligt... Ha en bra helg. Kram!

Londongirl said...

Glömde skriva...

handsprit här med....både i väskan och i bilen.

Dricks ger jag alltid på restauranger....rundar av uppåt och lägger till en del. Mer om servicen varit bra. Tycker liksom det här till att göra så.
Kram igen

Annika said...

Anette:
Jodå, det är rätt skönt när veckorna springer, men det är ibland lite väl snabbt.

Ja, vännen...du borde nog verkligen fundera på detta med vaccin. Jag säger: TA SPRUTORNA!!!
GÖR DET!!
Hoppas att ni ska klara er på er skola!

SATC filmen---lovely!!
can't wait!

KRAMAR i massor till dig!!

Londongirl:
SATC!! Ska bli SÅ himla KUL!!!
OCH vad roligt att du gillade teburken!
TACK! Visst, kopparna hemma är ju bauta så tja, varför inte köra större påsar?
Märkligt bara att det är olika mått i världen.
Svinisen ja...
JO; jag oroar mig, och jag tänker absolut ta vaccinet.
Läskigt, läskigt med skolan i Värmland. MÅ nu alla klara sig som är sjuka där.
Precis, det gäller att tänka på alla som pga av ålder eller ngn annan anledning inte kan vaccinera sig.
Läskigt!
TREVLIG HELG!! KRAM!!

Mia:
JA, snacka om att det blir kul när SATC kommer!
Längtar!
Svinisen...ICK, just det där att så m¨nga unga drabbas o blir så sjuka är ju så läskigt.
Jag förstår vad du menar med gränsen mellan 3 och 4 år. Jag skulle också vara fundersam...
KRAM!!

Londongirl:
Handsprit är alltid med!! Alltid!
Ja, här ger jag ju alltid dricks, och hemma lägger jag också ngra kronor.
För mig som är så VAN vid dricksandet känns det normalt att göra så.
KRAM!!