Thursday, June 11, 2009

Torsdag

Godmorgon!


OM gårdagen:

Efter en mycket, mycket egendomlig gårdag då det var svårt att koppla av och svårt att koncentrera sig känns det nu mycket bättre.
Allt verkar "bra", och det får jag vila i.
Det värsta är över iallafall, och jag tror att den suck vi alla drog av lättnad måste ha hörts.
Nu är det torsdag, och när jag skriver detta inlägg i arla morgonstund känner jag nog hur trött jag är. Det får kanske bli en tuppis framåt dagen. Det kan behövas efter gårdagens spattiga berg och dalbana.

TACK igen för alla urgulliga och fina kommentarer. Kommentarer som jag slukade när jag satt med min iPhone på ett fik, tror jag kollade luren stup i ett: mailen, bloggen och sms.
Gee...
Idag får det allt bli lugnare.

Om vädret:

Jag är så otroligt less på rådande väder. SÅ trött på åskan som verkar ha parkerat sig över oss. Vi har en urladdning nästan varje eftermiddag och kväll, och då tjongar, blixtrar och brakar det länge. Naturligtvis följs åskan av störtregn.
Jag kan inte minnas att vi någonsin haft en blötare försommar.
Jo, det är hett och fuktigt, men himlen drar liksom ihop sig till oväder vid 16 tiden varje dag. Däremellan är det "overcast", dvs en tunn molnighet.
Och, efter vad jag förstår så blir det samma trista väder idag och imorrn.
LESS!
Markerna är vattensjuka, och jag har inte behövt vattna i täppan på hur länge som helst (vilket ju får räknas som ett plus).

OM recessionen:

Jag läste på en annan US-blogg som är skriven av en svenska om de dåliga tiderna på hennes ort. I en kommentar till det inlägget var det någon som frågade varför det endast är ett par US-bloggare som ens tar upp ämnet recession. Var vi rädda? Eller vill vi bara skiva om roliga saker?
Nej, men det är så här; krisen syns inte lika mycket överallt. USA är JÄTTEstort, och skillnaderna mellan olika stater, orter och städer är milsvid. Ja, gigantiskt stor.
En ort kan vara totalt drabbad medan andra orter klarar sig fint. Alla vet tex att Detroit går på knäna eftersom bilindustrin är deras stora inkomstkälla.
Jag, och fler med mig som bloggar härifrån USA, märker inte mycket av rådande recession. Vi känner ingen som blivit av med sitt jobb, det är få företag som går omkull just på våra orter och våra liv fortsätter ungefär som vanligt. Självklart har man rådande läge i bakhuvudet hela tiden, och ingen är ju så omedveten att man tror att man är säker. Saker och ting kan ändras från minut till minut. Det vet vi alla, men vi råkar bo på orter som är ganska välmående, och där arbetsgivarna är många. Folk handlar ungefär lika mycket som dom alltid har gjort och restaurangerna är proppfulla under helgerna.
Livet fortgår i mångt och mycket som det alltid har gjort, men visst är det nu med en viss oro i luften.
DET ÄR inte lika lätt att få ett jobb längre som det en gång var.
DET ÄR in lika lätt att sälja sitt hus som det en gång var. Det var bara för några år sedan husen såldes på stubben till fantasipriser, nu är det annorlunda. Priserna har kanske inte sänkts så mycket just där jag bor, men jag märker att det är svårsålt, att hus kan ligga till salu i månader.
DET ÄR (tack och lov) inte lika lätt att få snabba lån längre.
Så eftersom inte så många av oss bloggare direkt är drabbade så finns det inte mycket vi kan skriva om rådande kris.
DET som märks av rådande recession är att bla resor blivit billigare. Numera kan man resa till London för 500 dollar mitt i sommaren. Det hade varit en omöjlighet för bara ett år sen.
Ingen vet var recessionen slutar, eller om det blir en depression eller inte, och alla tycker vi lika illa om den, och vi hoppas och hoppas att det ska vända snarast.
VI är alla mer än MEDVETNA om den, och det är klart att vi bävar för att bli av med jobben.
Men, livet på våra orter är ungefär just precis som det alltid har varit. Vi märker inga större skillnader, och det är därför det är så få som skriver om den.
Igen, USA är ett stort land och orter, stater och städer är så olika.


Jamen då ska jag avsluta dagens inlägg som faktiskt inte är för-publicerat. Det är därför det ligger ute lite senare än vanligt.

Jag önskar er alla en fin dag, själv hoppas jag på lite lugnare sinnesstämning.

20 comments:

Taina said...

Huomenta ystäväni!
Så skönt att allt gick bra igår och att du får lite ro i kroppen nu. Det suger verkligen ibland när man är så här långt borta. Har en nära vän som drabbats av livmodercancer och opererades i veckan. Det kändes för jävligt att inte kunna vara där vi hennes sida. NU! Men i sommar ska jag få träffa henne. I Stockholm.

Blev förvånad över att någon ifrågasatt varför inte fler skriver om recessionen! Det HAR vi väl! Det finns ju HUR många svenska bloggare som helst här i USA och ämnena varirerar såklart. Och precis som du säger Annika, det beror ju på var man bor. Ofta skriver man ju om det som ligger en närmast.
Jag har skrivit lite om det på ett kanske inte så intressant sätt och inte med en grundligare research bakom utan bara hur jag märkt av det.

Nu är det bråttom igen. Pust pust. Ha en underbar dag, kryp ner under en filt, lyssna på regnet, ät några praliner ;) läs en god bok och njuuuuuuuut.
Stora KRAMEN!!!

Annika said...

Taina:
Huomenta ystäväni!
OCH tqack för att du var med mig i tankarna igår.
GUD så jag uppskattade det.
NU hoppas jag på allt det bästa för din vän i Sthlm. SNART får ni ses.

Ja, jag kunde inte låta bli att reagera över den kommentarern faktiskt.
Det gäller att ständigt och jämt komma ihåg att USA är ett jätteland med skillnader som är gigantiska överallt.
Jag tror att vi alla vidrört krisen i inlägg ngn ggn, men det är knappast ngt vi ältar över i inlägg efter inlägg...
OCH vi märker den ju inte på det sättet heller.

TA det lugnt, taina!
Hoppas dagen blir bra för dig!!
JÄTTEKRAM!!!!!!

Suzesan said...

GodMorgon.

Jag tycker allt att ni tagit upp det. Men om alla som inte är märkbart påverkade av lågkonjunkturen, tar upp det så blir det ju en mänsklig depression.

Bra Annika att du tog tag i det så har du gjort din del av "kakan"

Det är flera jag läst hos, som beskriver att det är inte lika lätt att sälja sitt hus längre och några kanske kanske förlorar mycket på att sälja i nuläget.

Åhh vad härlöigt att du ahr positiva besked än så länge om din nära och kära. Till Taina i samma veva jag hoppas din vän ska krya på sig.

Det kanske är ert regn som är på väg hit då för vi ska visst få busväder.

Studenterna har en sån TUR!!!. Ännu är det inget och de behöver några timmar till sen är de nog så fulla av champagne så de märker nog inte att det regnar:)
Ha en bra dag
Kram
/Susanne

Mie letar guldkanter said...

Jag försöker ju faktiskt hitta guldkanterna i vardagen och då blir det inte så mycket om arbetslöshet och kriser.. Ytligt? Ja kanske men jag bloggar mycket för att må bra själv och allt det där jobbiga finns det fullt av på alla nyhetssajter ändå.

Lika trist väder här, hoppas det vänder snart!
kram!

Annika said...

Suz.
Jo, jag har nog nämt det ngn ggn, absolut. men inte så att jag skrivit spaltmetrar, och det kan jag inte göra heller. För vi är inte drabbade (TA I TRÄ, TA I TRÄ), och jag känner knappt till ngn som är drabbad.
Det är flera av US-bloggarna som ibland tagit upp krisen.

Ja, än så länge är det "bra". väntar på info av ngt slag.

Glad att studenterna får vackert väder hos er.
Här är det mest grått, haha!
Men visst har vi sol emellanåt också. men mkt, mkt regn...

KRAMAR!!!!

Mie:
Amen, syster!
Jag kan nog hålla med. Nyhetssajterna svämmar över med info, och visst kan man skriva om sådant här då och då, men det är inget jag vill ägna inlägg efter inlägg åt.
NI har nog värre väder än vad vi har...Jag hoppas innerligt att det vänder snart. Både här och hemma...
KRAM!!!

Sporty Spice said...

Skönt att höra att det verkar ha gått bra för din släkting. Jag känner verkligen med dig, det måste vara extremt jobbigt att vara så långt borta när något sådant här händer.

Bra svar om USA och the Recession. Jag bor ju i en del av USA där det inte märks ett jota av den. Jag fick faktiskt exakt samma fråga för ett tag sedan: varför jag inte bloggade mer om den ekonomiska krisen då jag bodde i USA. Jag svarade och jämförde med att det vore som att fråga en svenssk varför han/hon inte bloggade om en kris nere i Grekland. För så stor är det ju och varje stat är ju som ett eget land ... Inte för att jag lever i en bubbla och inte har koll men det är inte en del av min vardag.

Annika said...

Sporty:
TACK snälla du!
Du vet ju också vad det är för op hon genomgått.


Jadu, BRA att du gillade mitt recessionssnack här. Av de US bloggar som jag läser kan man mellan raderna förstå att (nästan) ALLA bor i välmående områden, och krisen slår till olika överaallt i detta jättelika land.
Jag kan nog nästan också säga att jag inte märker ett jota av den...OCH, då finns det inte så mkt att blogga om.
Det hade varit helt annorlunda om vi bott tex i Detroit.
BRA svar som du gav också...för så ÄR det.
Det gäller att komma ihåg att USA är GIGANTISKT och att allt är olika överallt.
Det är därför det är så farligt att dra USA över en kam...för det som är ens verklighet är inte en annans verklighet.

Anonymous said...

Vad skönt att höra att operationen gått bra och du (och resten av familjen) känner er lite lugnare idag. Jag fortsätter att hålla tummarna för din släkting och att det blir ett snabbt tillfrisknande.
Oj, vilken konstig kommentar / kritik! Först och främst så skriver vi väl alla om olika ämnen, och det som är i ens närhet. Jag borde kanske skriva mer om politik och ekonomi i Puerto Rico men grejen är att jag är särskilt väl insatt alls. Det är hög arbetslöshet i PR och det var en stor demonstration förra veckan mot den nya (lokala, dvs puertoricanskan) regeringens beslut att sparka en massa offentligt anställda... Ojoj, jag får väl försöka sätta mig in i det och få ihop ett litet inlägg!
Jag om någon lever nog i en liten bubbla...
Stor kram!

Anonymous said...

Och Annika, siestas är underskattade!! Jag har tagit siesta nästan varje dag den här veckan eftersom jag sovit så dåligt på kvällarna (ond cirkel?) och stigit upp väldigt tidigt!

Annika said...

Petchie:
NU ska vi bara hoppas och tro...och jag får som sagt vila i det som låter "bra", har inget hört idag från mina trogna källor så jag antar att inga nyheter är goda nyheter.
Japp, märklig kommentar det där tyckte jag...
och lite irriterande.
Jag kan inte heller skriva om ekonomi och politik här; kan för lite, vet för lite, intresserare mig för lite...
Listan kan göras lång.
Vi skriver alla om vad VI vill, och så ska vi fortsätta!
Petra, skriv om precis det du vill, det gör du SÅ bra!!
Och siesta...jadu, redan nu klockan 8:40 känns det lockande...det blir en framåt dagen. Garanterat!!
KRAM!!!!

Elisabeth said...

Märklig kommentar om varför inte fler skrivit om recessionen. Tvivlar starkt på att personen skulle ställt samma fråga på en Sverige-blogg faktiskt, för ibland tror jag att vissa förväntar sig mer (i form av kommentarer om politik och ekonomi) av icke-Sverige-bloggar av någon underlig anledning. Jag måste i alla fall säga att jag tycker att det är SKÖNT att läsa att inte alla i USA är drabbade av de dåliga tiderna, för ibland framställs det faktiskt som att det är så.

anna of sweden said...

Jättebra skrivet, Annika!!!

Saltistjejen said...

Skönt att du kan vila ut lite idag efter gårdagens jobbiga timmar. Usch! Men jag är GLAD för din skull! Att allt gick så bra! :-)
Och det där med finanskrisen. Visst märks den. Vi märker den på höjda hyror, höjda dagisavgifter och till viss del höjda priser. MEN det är inte så att några i vår direkta närhet mist jobbet eller liknande. haha, akademsik forksning har ju ALLTID ekonomsik kris.... ;-) Och häe i NYC märks det ju ignet på uteliv och så. Det är alltid fullt med folk i affärer, på restauranger, pubar, fik.... Turister eller lokala invånare. Så på så vis märks det knappt alls. Många här är ju folk med de STORA pengarna också! Vare sig det är turister ellr rika NY-bor. Och de spenderar väl som aldrig förr gissar jag?!?
Här är också skittrist väder nu. Vilken blöt maj och bärjan på juni!!!! jag längtar efter lite sol! Helgen ska väl bli fin ändå har jag hört. Men idag är det superdimigt och fuktigt!!!! Blärk!
Hoppas du får en fin dag trots vädrets blöta makter.
KRAMAR!!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, det var lite konstigt. Jag kan knappast tänka mig att frågan skulle ställas till en bloggare i sverige.
Nej, det är inte allvarligt överallt, långt därifrån, men jag vet ju att det är det som framställs i media.

Anna:
TACK!! Roligt att du tyckte det!

Saltis:
Ja, tack...so far, so good får man väl säga...
nej, krisen märks ju inte direkt på de ställen där vi bor.
Visst har vissa priser gått upp, men det är kanske också det som märks.
Jag tycker att det handlas och äts ute lika mkt som alltid, och restaurangerna en fredag och lördag är knökfulla. Alltid!
Ja, Saltis, vilken blöt maj....och vilken blöt juni. USCH.
Idag tycker jag det är miserabelt. Vi har också dimma och tunga moln här och säkerligen blir det en urladdning framåt kvällen igen...stor suck!!
Nej, nu får solen börja skina lite på oss och regnet kan hålla sig borta lääänge.
KRAMAR!!!

Desiree said...

Så skönt att du kan pusta ut och glädjas lite. Det är jobbigt att gå runt och vara så där riktigt orolig över något. Vädret förstår jag att du är lite less över om det bara regnar och regnar. Här har det faktiskt varit bättre och inte så farligt även om det har varit två hela helger med ihållande regn, inte kul! Tyvärr verkar det ju inte vara något vidare väder att se fram emot i Sverige just nu. Hoppas det vänder och sommaren kommer tillbaka till norden.
Det är precis som du säger och tar upp angående recessionen. Man märker inte av den så mycket. Jo vi märker ju att vårat hus är så himla seeeeg sålt, bläää vad jag är trött på att det aldrig blir sålt. Men annars så märks det inte så mycket förutom att det tas upp i media en hel del. Hoppas du får bättre väder till helgen.

Kramis

leopardia said...

Skönt att du får andas ut lite. Hoppas att det fortsätter i samma bana och bara blir bättre och bättre...
Det finns säkert massor med bloggare som skriver om läget i USA, alla behöver ju inte skriva om samma sak... Ungefär som att många svenska bloggare inte skrev ett uns om EU-valet eller liknande och som Mie säger, vissa vill ju fokusera på guldkanterna i tillvaron istället... OCH om man nu vill veta om läget där någon bloggare bor så är det ju bara att fråga..

londongirl said...

Så skönt att allt gick bra och jag är fortfarande så imponerad av att hon orkade ringa själv till en av er! Starkt gjort när man är nyopererad!
Tack för att du mailade! Tänkte på henne och er hela tiden.


BRA skrivet Annika om recessionen! På ett sätt kan jag förstå att många undrar hur det är.
Men egentligen är det ju likadant här i vårt land men i mindre skala eftersom vi har inte hela den här bankhistorien bakom oss. Här har det ju inte gått att få såna lån osv.
Men jag menar att i vissa städer märks det ju mer om det är en liten ort och någon stor industri eller arbetsgivare slår igen sin verksamhet.
I storstockholmsorådet verkar det som folk handlar som vanligt och lever som tidigare vad det gäller ekonomin.
Men visst är det så att det är SVÅRT att få jobb för de unga och unga vuxna nu både med och utan utbildning och det är bekymmersamt. Mycket!

Hoppas du får en härlig fredag!
KRAMAR i massor!

Annika said...

Desiree:
Ja, det har verkligen varit som att hålla andan.
jag vet ju också så väl att vi på intet sätt kan pusta ut ännu heller.
En dag i taget...
Men visst ska man glädjas åt det lilla. OCH det gär vi!
Pissväder ännu en dag här i DC, verkar det som. men helgen ser fin ut. HETT är det ju ändå, vare sig det är mulet eller sol, men...
I sverige verkar det vara bedrövligt på väderfronten. Hoppas att det bättrar sig!
KRAMAR!!!

Leopardia:
Hoppas, hoppas, hoppas...
Det är lite jobbigt för henne just nu, och det är inte så konstigt. Alls.
Nej, det är svårt att skriva om ngt som man inte direkt ser...Som L-girl skriver nedan är det ju som i Sthlm. Det finns så mkt företag o det märks ingen skilland, mer än det jag skriver om vad gäller hus etc.
Å andra sidan är det ett guldläge att köpa nu för den som ska köpa ett hus för första ggn.
Exakt, det är bara att fråga om man vill veta ngt.

Londongirl:
TACK för alla tankar och mails!
JA! Jag var superimpad över att hon ringde till ML direkt efteråt. Frågade en sköterska om hon fick låna hennes mobil, hahaha!!
Det är krut!!
NU vet jag att hon har ont och har det jobbigt så det känns lite jobbigt att inte SE henne med egna ögon.
Men snart, snart!!!

Ja, recessionen ja...inte mkt jag kan säga om den eftersom jag inte direkt märker av den.
Vi bor i ett sådant område.
Precis som du säger diffar det ju väldeliga i sverige också.
Men visst är det sorgligt att det är så svårt att få jobb. Tycker synd om alla som går ut skolor och inte får ngt. För ngra år sen var det så annorlunda. Jösses vad jobb det fanns.
HA en fin fredag!!
STOR kram!!!

Marianne said...

Fast lika konstigt är det väl i så fall att inte alla svenska bloggare skriver om det. Jag menar det är ju jättemånga i Sverige som också är drabbade av de ekonomiska tiderna. Vissa bloggare skriver uteslutande om politik och nyheter och allt sånt, andra skriver aldrig om det. Och en del skriver lite blandat. Det tycker inte jag är konstigt.

Jag skriver t.ex. inte om den ekonomiska situationen för jag har ingenting att tillföra i ämnet. Min enda förståelse för ämnet säger att bissniss-världen måste ta större human-moralisk hänsyn, annars kommer det aldrig att fungera i längden. Men att debattera hur krisen ska lösas eller vem som gjorde vad ... Nä, det får andra göra.

Sen hoppas jag ju att det vänder uppåt igen, och det snabbt!

HOPPAS att solen har återvänt till dig nu! Jag har dödat så många spindlar jag har kunnat så att regnet ska komma hit och solen åka till dig!

KRAM!

Annika said...

Marianne:
Eller hur?
Man kan vända på det så också...Vissa bloggare även här skriver ju säkert jättemkt om rådande tider, ekonomin, politik etc.
Nej, jag har inget att tillföra, kjag skulle inte skriva det särsklit bra och därför låter jag bli.
Ja, hoppas innerlig att det vänder snart!! Verkligen.
Ja, vi har haft en regnfri helg..haha!!
Hoppas att ni ska få lite av den blöta varan!!
Unnar er det!!
KRAMAR!!