Wednesday, May 27, 2009

Vardagsmat

Godmorgon!

Vädermässigt är det mest regn över Washington DC just nu. Inte för att det gör mig så mycket, men visst kan det vara lite trist när det regnar flera dagar i sträck. Fast idag, onsdag har det lovats hett och fuktigt väder med åskstormar på eftermiddagen.

Karolina och jag satt och slökollade på burken lite på tisdagseftermiddagen, mest och helst hamnar vi framför HGTV, Home and Garden Television alltså.
Jag är glad att Karolina är så intresserad av inredningsprogram också. Vårt favoritprogram på HGTV är ”House Hunters”.

Tack och lov för min DVR (TiVo). Vad gjorde man innan den kom in i bilden?
Peter, Karolina och jag har spelat in hela säsongen av ”Hell’s Kitchen” med Gordon Ramsey. Jag gillar att se tv-serier på just detta sätt, att se flera program på raken istället för att vänta en vecka på nästa program.
Perfekt.
Man kan tycka vad man vill om Gordon Ramsey och hans stil, skrikande, gormande och svärande i köket. I tell you what, jag skulle INTE klara mer än fem minuter med honom, sen skulle jag dra därifrån (even though he IS kinda sexy). Jag skulle bli så nervös att jag inte ens skulle kunna koka vatten. Men, serien är ju underhållande och jag skulle inte ha något emot att äta middag på någon av Gordon Ramseys guldkrogar. Jag hoppas att vi kan boka bord på hans Manhattan restaurang nästa gång vi är i NYC.




Mat är kul, och jag är ganska duktig på, och intresserad av, att laga mat. Jag tycker om att kolla i kokböcker och det är roligt att ströva omkring i köksaffärer. Men, mat är ändå ingen passion för mig, matlagning alltså.
Det svåraste jag vet är att komma på bra, nyttiga och goda vardagsrätter. Alltid blir det så att man faller för sina gamla klassiska rätter som i mitt fall spagetti och köttfärssås, chili eller kyckling i olika former.
Jag måste förnya mig. Dessutom vill jag verkligen dra ner familjens ätande av rött kött. Jag vill laga mer fisk, men fastnar i laxfällan.
Jag vill laga allsidig kost, inte för fet, inte för kaloristinn

Igårkväll, alltså tisdag, lagade jag en av mina standardrätter...kyckling med fetaost och basmatiris. Gott, men typiskt. Ibland varierar jag rätten med grösnaker istället för fetaost, och då blir det ju nyttigare genast. Jag ugnsteker kycklingen i folie så på det sättet blir det ju ännu nyttigare.

Flera bloggkompisar kör ondsdagsrecept och det är kul att titta omkring. Idag ska jag titta extra noga och hoppas på att jag får lite inspiration på det sättet!!

Önskar er en GOD onsdag!

30 comments:

Suzesan said...

MEN MIN IDOL Gordon R.(Not sexy ...my taste*fniss* )

Jag vill träffa honom. Jobba en eller två dar med honom...undrar hur jag och han kommit överens. Bra tror jag, fast vi kanske hade tjabbat lite:)Först.
Jag tror att jag hade kastat ett bleck i golvet eller en gryta...Det gjorde jag alltid med en av mina förra chefer när han var elak. När han tjatat om onödigheter ¨så det ringde i mina öron.

Jag tog ett bleck och drog det i bänken så det ekade.

Så vände jag mig om och sa "OJ vad jag gör jag tappade det" haha. Han frågade aldrig vad jag gjorde. Kanske han förstod!(Det var han som halvt indirekt hotade mig med en kniv en gång. Han sa han skämtade, men jag skrattade inte)

Men ehh Annika du får fråga när du vill ha tips.

Leta runt och våga prova.

Inte för att verka "besserwisser";) men fetaost är inte onyttigt. Tvärtom BRA! Allt fett är bra.

Smart att spela in...och se alla.

Jag missar alltid nåt avsnitt. Förr spelade jag in allting som jag ville se. Nu glömmer jag det.

Ja jag var först va elller?! Haha.
Ha en bra dag
Kram
Susanne

Mie said...

Jag tycker faktiskt att han är ganska kul! Det går ju här hemma oxå nu o ibland fastnar jag en stund:) Fast om han skulle titta på när JAG lagar mat skulle han nog avlida stackaren;)
Ha en fin onsdag o kram!

Annika said...

Suz:
But he IS SEXXY...the guy!!
Om jag inte var tävlande i Hell¨s Kitchen skulle jag nog gilla honom jag också, hihi!!
Iallafall gillar jag honom i hans vanliga program och i Kitchen Nightmares också faktiskt.
DU har alltid så goda maträtter på din blogg och jag blir alltid hungrig där...
Idag var di först, SUZ!!!
HIHI!!
Stor kram!!!

Mie:
HAHA, ajg vet...Skulle han döma min matlagning skulle han väl skrika sig röd i ansiktet efter bara en minut.
Tur att man slipper honom i köket.
Fast cool är han ändå, på ngt sätt!!
Kram!

anna of sweden said...

Usch, jag tycker att matlagning är tråkigt, men jag önskar verkligen att jag kunde gilla det och svänga ihop käcka små rätter av ingenting.

PS. NOT sexy! :D

Annika said...

Anna:
Ja, det kan vara sååå trist ibland, speciellt på vardagarna, hohum...samma trista rätter...
YESS, he's sexxxxxy ;-))) Men det är ju tur att vi alla inte har samma smak ;-)
KRAMIS!!

Taina said...

Huomenta ystäväni!
När ska Gordin öppna restaurang på Manhattan då???? Då skulle vi ju kunna boka bord där! Har väl råd med en räka. Eller två? Blir säkert SVINdyrt bara för att det är HAN! Sexy? Njaa, kanske liiite då, men det är väl för att han gormar och skriker och har pondus ;)

Matlagning är INTE min passion heller! Jag är glad att Maken tycker det är så kul. Han gör oftast helgmaten och jag den tråkiga vardagsmaten. Och det blir ofta detsamma. Tyvärr. Spagetti o köttfärssås, lax iugn osv. Suck. Den där kycklingsoppan du tipsade om förut och som jag även tillagade har jag bara gjort en gång. Fattar inte varför. Den var ju så gooood.
Nu väntar tonvis med jobb.
Ha en underbar onsdag!
Kramisar!!!!

kalaslotta said...

Hej Annika..ja du, Gordon är min favvo men oj jag skulle inte vara kaxig brevid honom i köket kan jag lova. Har ni läst hans bok...den förklarar en hel del om hans humör.

En liten kommentar till Suzesan, jag skulle så gärna vilja kommentera på din blogg men det funkar inte då jag har en blogg.se adress...kan inte du fixa så att du har Identitets-alternativet Namn/url...så att man kan kommentera din schyssta blogg..

Tack tack

Annika said...

Taina:
Huomenta ystäväni!
Jomen den lär ligga där redan, vet inte vad den heter. Men vi får googla.
Jadu, nog lär den vara dyr alltid.men det vore kul att se vad all the fuzz is about...Liksom.
Kycklingsoppan var asgod, men jag har också bara lagat den enda ggn. Vet inte varför heller...
Vardagsmat är trist. helgmat är roligare :-)
KRAM!!!

Kalaslotta:
Ja, Gordon är allt lite cool. Men jag skulle drypa av efter ngra minuter. Skulle förmodligen svimma av skam först...

SUZ!! Hör du!!!
jag vet att Suz har haft problem med lite skumma kommentarer så nu har hon den bara öppen för blogspotanvändare, tror jag. men kan du inte skaffa ett googlekonto? DÅ borde du kunna kommentera där.
Suz blogg är jättebra, jag håller så med!! OCH flitigt skriver hon!!!

Saltistjejen said...

Haha! vad skoj att du tar upp Gordon här. Det var rätt mnycket snack om honom och hans restauranger nu när mina vänner var här. men det blev aldrig av att vi gick. Han har ju en "fin" och en lunchrestaurang som inte är lika dtyr. Vi funderade på att gå dit någon dag. tror man kan få en 3-rätters där för dryga 30 buck!!! Vore skoj att testa.
Jag har dock aldrig sett serien men båda mina vänner hade det och tyckte den var kul. Därav intresset för hans matlagning också. :-)
Och du jag tycker också det är svåprt att hitta på vardagsmat. Shit! Det var en av första saker jag började beundra min egen mamma för när jag flyttade hemifrån. Då när man insåg att det varf ursvårt att komma på nya saker och variera sig i vardagen. Tyvärr är det ju inte lättare idag när man ofta är hungrig då man kommer hem från jobbet, men först ska ge Ella mat. Sedan försöka komma på ngt att laga som är färdigt hyfsat snabbt. Ändå blir det oftast att vi äter middag vid 20-21-tiden på kjvällen. Sent för att vara svenskar. Inte så sent internationellt sett. Här blir det väääldigt ofta pasta. med olika tillbehör. Just för att det är snabbt enkelt och hygfsat lätt att variera. Fast tyvärr varieras det inte så mycket hos oss. det blir mest köttfärssås, vodkasås eller bara olika grönsaker till. och vad gäller fisk så äter vi också mest lax. Jag är sjukt dålig på fisksorter här. Något bättre i Sverige. men M gillar inte all fisk så man blir ändå lite begränsad till typ lax o torsk.... Jag gillar dock fiskgrytor! mums! Med saffran o vitlök! Det samt fiskknyten i ugn (foliepaket med fisk, rönsaker som lök, ärtor och annat man råkar ha hemma, samt ev lite tärnad potatis) är ngt vi oftast gör m fisken. Ifall vi itne bara lägger den i ugnen då förstås. '
Här är grått idag. och igår. Det var dessutom lite småkyligt igår. Troligen idag med. Fast jag försöker njuta. I helgen var en av dagarna sååååå muggy att jag nu nujuter av kylan igen hahahaha!
Ha en superdag nu Annika!
kram!!!

Anonymous said...

När Gordons program började här i Sverige följde jag det slaviskt, men efter ngn säsong eller två tröttnade jag faktiskt på hans gapande, svärande o kastande. Sexig?
Inte alls enligt mej, alldeles för arrogant o otrevlig, men smaken är som baken......
Numera kan jag slå mej ner framför tv:n o titta på ngt avsnitt då o då men se'n räcker det för min del.
Jag gillar ju oxå o laga mat, som du vet, men jag är den där ovanliga sorten som gillar att fixa vardagsmat hellre än "finmat".
Har jag ngn timma över går jag gärna in på nätet o trycker ut en massa recept på snabb o lätt mat. Fiskrecept är perfekt att hitta där. Jag försöker verkligen att servera det minst en gång i veckan. Kramar!!!! Anette

Suzesan said...

Till KalasLottaTACK! Såå mycket.

Jag ska kolla hur jag kan lösa det.

Namn/url...måste kolla då kan man nog inte gå in anonym eller??!Jag ska fixa nåt ...LOVAR!

Annars är det ganska lätt att öppna ett bloggkonto som man inte behöveraktivera. Men jag ska kolla. Prova nytt går.

Kram
/Susanne

bettankax said...

Oh yes, SEXY!;)

Elisabeth said...

Jag tycker att matlagning är totalt URTRIST och skulle helst slippa helt. Men däremot kan det vara roligt med vissa matprogram. Och om jag åker utomlands på semester tycker jag alltid att det är lika roligt att gå runt i vanliga mataffärer (à la Konsum och liknande, fast de utländska motsvarigheterna) och se vad som finns. Men att LAGA maten, nej tack! :D

Marianne said...

Laxfällan! Hahaha, den var rolig i stället för lyxfällan. Jag är också fast i laxfällan, tur att det är gott och nyttigt så att det blir någon sorts fisk i alla fall, förutom tonfisk.

Jag har ALDRIG sett den där killen! Hör och häpna, fast det är faktiskt sant. Hade inte ens hört talas om honom förrän bara ett par dagar sedan. Jaha, men jag får hålla utkik ifall han kommer på någon Dubai-kanal.

Håller med, det är ursvårt att hitta på vardagsmiddagarna. Här blir det också samma, samma, samma ... Onsdagsrecept ja, det var ett tag sedan jag la ut det, det börjar bli dags att komma igång med igen.

I dag blev det bara en liten bit pizza till lunch, och med tanke på att larmkillarna FORTFARANDE håller på så lär det inte bli någon middag för mig. Det får räcka med ett par mackor när de väl har gått. OM de någonsin kommer iväg. Fy vad det tjuter när de testar.

Kramar!

Znogge said...

Jag känner igen det där med att man oftast lagar samma mat och använder sig av beprövade recept eller säkra kort! Jag tycker mycket om fisk och borde absolut laga det betydligt oftare! Lax blir det ju men alla andra fisksorter...

Hoppas du hittar något inspirerande!

Petchie75 said...

Ha ha, jag slötittar också på HGTV - bästa kanalen för slötittning ;-) Jag gillar också House Hunters, speciellt som man får se på slutet hur det ser ut när folk har flyttat in. Divine Design och Colorsplash är andra favoriter, och FreeStyle - när de möblerar om hos folk!
Idag har jag lagt upp ett pastarecept i din ära :D Hoppas att det kan ge inspiration - det blir verkligen jättegott så länge man kör såsen i mixern (vår gick sönder när mexarna gjorde agua de piña dvs ananasvatten). Receptet innehåller grädde men man kan ju använda en lättgrädde... Grädde och smör används nästan aldrig i vårt hushåll pga O - spanjorer använder olivolja...
Gordon Ramsey är cool och hans fru likaså - jag har HENNES kokbok och gillar hennes vardagsrecept.
Åskstormar och ösregn här också men det lugnade ner sig precis när jag skulle bege mig till AF (där jag är nu, min kollega har inte dykt upp än).
KRAM!!

veronika said...

Annika, har du testat tasteline.se? De har bra vardagsrecept tycker jag.

Jenny said...

Här i Sverige ska "mat-Tina" börja göra ett av Gordons program på fyran. Vet inte om du sett ngt program av henne, om inte kan jag säga att hon är hans raka motsats på alla sätt och vis. Snäll, mysig och allmänt helylle, så att hon ska göra ett av hans program... Hi, hi!

Jag brukar göra mycket gratänger, tycker det är så praktiskt. Har ni kassler i USA? Perfekt att göra gratänger på, och variationen är oändlig. Jag har testat att ibland byta ut kasslern mot quorn, ett vegetariskt alternativ, och det funkar lika bra det!=)

Desiree said...

Hell Kitchen har jag faktiskt också kollat på. Det är verkligen diciplin på Gordon. Han står där och dirigerar som en militär men så blir det ordning och reda också. Jag gillar ju att stå i köket och fixa god mat som också är bra och nyttig. Jag tycker man hittar mycket inspiration på sidor som Allt om Mat, Arla, och Ica. Jag kolla där dagligen. Det är jättekul att hitta nya recept. Sedan finns det även matmagasin här som Cooking Light som faktiskt är riktigt bra.Jag skulle nog hävda att jag faktiskt får till mat som både är god, näringsriktig och varierad. Till helgen brukar jag fixa lite extra så att vi verkligen får en god trerätters och dessutom ofta en trevlig helgbrunch. Ha en bra dag trots regnet. Här regnar det också i skurar. Det har tydligen regnat HELA memorialhelgen så det var nog bra att vi inte var här på fastlandet i södern. Men till helgen ska det bli fint och det är toppen för helgen innan vi åkte till PR var det också helt uselt väder.

Villa Nian said...

Visst är det så att man fastnar i maträtter och gamla spår. Maken och jag körde ett tag (på den tiden då vi hade tid) "överraskningsfredagar" vi turades om att fixa något gott till varandra, och det var tvunget att vara något nytt :-). Jättekul och superskönt de fredagar man slapp tänka :-)

Tankevågor said...

Jag gillar Gordon R men jag tyckte nog allra mest om den där serien när han räddade restauranger från att gå i konkurs i början.
Visste inte att han har en restaurang i NY också. Kul!
På Terminal 5 på Heathrow finns också en restaurang som jag tänkt att prova någon gång i farten men det har inte blivit av än.

Idag är det bara 10 grader, blåser och ska bli regn....vi som ska ha skolans dag utomhus! Suck!

Kram Kram Kram

Anonymous said...

Min första blogg jag läste var Ilvas,svenska som bor i Toscana.
Helt underbar tjej,som ALLTID svarar på frågor.

Tycker hennes mat är enkelt att tillaga och så italienskt förstås.
Medelhavsmat är ju den som skall vara bäst.Mycket grönt och bra fett.

Hennes fotografier är OUTSTANDING.

http://lucullian.blogspot.com

Kram från bästkusten
xxx

Gordon Ramsay,läs "Humble Pie"
Intressant biografi.

Jamie Oliver,min pin up :D

Miss Marie said...

Visst är det svårt at hitta på mat?!?! När jag lagar till mig själv tycker jag det är supertråkigt o vill bara ha det överstökat, men när man lagar till fler tycker jag det är lite roligare! Men antar att det kan bli tråkigt det också... :) Hojta till om du hittar nåt bra recept så får jag prova det! :)

Annika said...

Saltis:
Ja, det hade ju varit för kul att gå till en av hans manhattankrogar. DET får stå på listan tills nästa ggn vi besöker NYC. Ser fram emot det. Förstår att dina kompisar ville gå dit.
Visst är det svårt med vardagsmat! USCH, så oinspirerande det ofta är.
Det där med fiskknyten låter som en bra ide!!!
DET ska jag prova. Det är lax du tar då?
Låter som en bra ide!
Här är det mulet tredje dagen på raken nu...suck...
Exakt, det var ju så hett och fuktiugt i helgen att det tom är skönt att det är mulet nu. FAST, när jag var ute och hämtade tidningen nyss var det bra fuktigt...
KRAM!!!

Anette:
Jo, jag förstår att man kan lessna på Gordon. Han är lite väl i sitt ryande och härjande.
Men jag har ännu inte tröttnat på honom, hihi!
DU är jättebra på vardagsmat det vet jag!
OCH intresserad. Det är kul!
Har ätit så mkt gott hos dig (om än inte vardagsmat kanske).
Nätet är fullt av sidor som jag går in på ibland.
KRAMAR!!!

Suz:
Hoppas att Kalaslotta kan börja kommentera nu!
Kram!!

Annika said...

Bettankax:
ATT han är!!!
:-)

Elisabeth:
Nej, det är ingen passion hos mig heller, precis.
Men man måste ju...
suck.
Håller helt med om att det är kul att kolla in mataffärer i andra länder.

Marianne:
Hihi,
laxfällan är det alldeles för lätt att fastna i, fniss.
Jag måste ta mig ur den.
Inte hört om Gordon?
DÅ har du ngt att se fram emot om du råkar se att hans program visas.
han är riktigt galen ibland.
Pizza, mmmm...gott...
Hoppas larmkillarna är klara nu.
KRAM!!

Annika said...

Znogge:
Det är det som är så trist, att fastna i samma...
Det gäller att bryta det mönstret.
Igår hittade jag åtminstone en ny rätt, hos Petra, som jag ska prova.

Petra H:
HGTV är supermysigt att slötitta på. Många bra program där. Gillar design to sell, och my house is worth what?
Men nästan allt är kul.
TACK för det superenkla receptet du lade ut igår. DET ska minsanna prövas. MUMS!!!
Igår beställde jag Gordon Ramsays självbiografi från Amazon. KUL!!!
Visste inte att hans fru lagade mat också Roligt, måste kolla in det.
KRAM!!!!



Veronika:
Har nog varit där ngn ggn, men borde kolla där oftare.
Kram!

Annika said...

Jenny:
Ja, jag såg att Mat-Tina ska börja med ett av Gordins program. HON är hans motsats, ja.
men visst var det Gordons rena matlagningsprogram hon skulle ta efter?
HAR ju ngt svårt att se henne som en skrikande kock i ett svenskt Hell¨s Kitchen, hahaha!!
Kassler har vi nog, tror jag...
Och gratänger är gott""


Desiree:
jag måste helt enkelt börja vänja mig vid att leta fler recpept online. För, det är ju där de verkliga källorna finns!
Regn och mulet här hela veckan...men det ska bli fint till helgen oc hdet är TUR det.
Gordon ja...NOG sjutton blir det diciplin där han drar fram, haha!!
Du är duktig på att laga mat, Desiree!! Skulle gärna äta en måltid hos dig. mUMS!!!
Kram!!

Ida:
Å, gärna...det är superenkelt...Jag använder Arlas fetaost som man kan köpa här, den som ligger i olja på burk med en massa goda kryddor.
Jag lägger kyckligen i folie och sen lägger jag på osten på kycklingen och en hel del olja från burken. En burk till tre personer brukar jag ta. Vik ihop foliet över kycklingen och sätt in i ugnene på 400 grader F.
Låt det stp inne i ca 40 min.
Om du vill ta grönsaker så skär du upp dom, lägger på kycklingen, viker ihop och grillar på samma temp som ovan.
SÅ lätt och så nyttigt. Brukar servera med basmatiris.
KRAM!!!


Tina:
JAG minns det!!! Frpn din gamla blogg. Du brukade lägga upp bilder där från era matfredar. SÅÅÅÅÅ mysigt.
Detr får ni göra när HusEtt är klart och ni har mer tid!!!

Annika said...

Londongirl:
Ja, han är cool Ramasy!
Gillar honom!
Ja, han har ett par krogar på Manhattan.
Hoppas du kan prova hans rest på Heathrow. Tyvärr är man ju ofta så stressad på flygplatser...Trist nog.
Mulet här idag också, men fuktigt kände jag...
Hoppas vädret i Sthlm bättrar sig snart.
KRAM!!!!

Ano på Bästkusten:
Välkommen hit!
Jag har nog varit på den bloggen ngn ggn, tror jag.
Svara på kommentarer är ett måste, hihi!! Så det är ju bra!
Lustigt, jag beställde Humble Pie från Amazon igår. Ser fram emot att läsa den.
Välkommen tillbaks.


Marie:
Ja, det blir trist. Speciellt eftersom jag inte är galet kär i att laga mat heller :-)
LOVAR att hojta till om jag kommer över ngt gott.
Petra på PR såg ut att ha ngt riktigt smarrigt igår.

Villa Nian said...

Vad kul att du kom ihåg :-) och jag lovar det kommer att återkomma :-)

Annika said...

Tina:
Vissst minns jag det!
SÅ fina bilder altid, och så inspirerande mat.
JAPP; när HusEtt är klart då kan du köra hårt :-)

Ida:
Vassego!!