Wednesday, March 18, 2009

Trendkänsligt?

Jag är galet kär i Stockholm. Kärleken till den staden känner jag nog inte till någon annan stad. Stockholm är självklart, jag hittar överallt, jag behöver inte vara rädd någonstans, tunnelbanan kan jag utan och innan. Jag känner Stockholm som min egen ficka.

Stockholm är Stockholm, helt enkelt.
Min stad. En av mina platser på jorden.

Stockholm kan också få mig att reflektera över ett och annat.
Det är egentligen samma saker jag alltid reflekterar över som slår mig varje gång jag är hemma:
Buffligheten på tunnelbanan, att få en arm i sidan eller i ryggen utan att få höra ett ”ursäkta”.
Men, det är ju så det är. Det är ju det.
Fast, det är irriterande, det är det.

Vidare kunde jag fundera över kläderna och trendigheten samt även stöta och blöta detta med en infödd ÄKTA Stockholmare, min kompis M. SANN Stockholmare i över tre generationer.
Det gick inte att undvika att se hur Stockholmarna var klädda denna vinter. Det var svart som gällde, väldigt slimmat. I princip alla i min ålder hade svarta, slimmade jackor hårt tilldragna med skärp i midjan, alla hade scarfer, och jeansen var stuprör nedstoppade i stövlar. Allt svart förtsås. Vidare var det många yngre som körde benvärmare nedstoppade i stövlarna. Det är alltid kul att kolla in Stockholmsfolket.
Men, vi infödda Stockholmare har en teori; vi tror inte att det är Stockholmarna som är de riktiga trendnissarna utan vi tror att det är alla inflyttade ”lantisar” som sätter tonen.
Stockholmarna själva bryr sig inte speciellt mycket om trender, är inte lika trendkänsliga som folk som kommer utanför stockholm. Jag tror på denna teori, tror helt klart att den stämmer. Min kompis M, the true Stockholmer, menar att hon har ”noll koll” och att hon inte ”bryr sig om” att följa trender, ids inte.
Min bror har samma teori, det är lantisarna som är dom mest trendkänsliga i Stockholm därav blir Stockholm en trendig stad.
M, som ju är nygift med sin P från Dalarna menar att P absolut inte vill flytta utanför tullarna i Stockholm. Han vill bo i innerstan. M kan själv tänka sig att flytta ut i förorterna men det vill inte hennes man.
Intressant tycker jag...

Vidare gäller detta även alla snygga stockholmstjejer och killar. Förmodligen är det väl så att många av ”dem snygga” är inflyttade från landsorten. Vad tror ni?
Stockholm drar ju, helt klart, folk från hela landet.

Glasögon är ett annat fenomen i Stockholm, och säkert i hela Sverige. ALLA har glasögon som ser likadana ut. Alla har trendiga glajjer. Alla äldre är snygga och pigga. Nästan alla klär sig snyggt. Det är stor, milsvid skillnad på en 70 årig svensk pensionär och hennes like här i det landet där jag bor.
Klart det finns undantag, självklart finns det undantag även här, men...

När jag skiver detta inlägg så sitter jag i ett väntrum på en klinik i en förort till DC (skrev detta medan jag väntade på min granne M i måndags på sjh). Alla här ser ut som...
Ja just det...Bäst att jag inget skriver, men jag kan med all säkerhet säga att om detta varit en klinik i stockholm hade samma personer klätt sig helt annorlunda.
Vita sneakers, tubsockor, taskiga gabardinbyxor i beige--lite för korta, polyestertröjor, trista frisyrer...
Annorlunda, och man kan egentligen fråga sig vad det är som gör skillnaderna???? Varför är det på ett sätt på ett ställe? Och på ett sätt på ett annat?
Som sagt, det blir ju patetiskt i Stockholm också där alla klär sig lika och oroligt sneglar på grannen. Men det är fasiken patetiskt här också där ingen ids bry sig nämnvärt.

Sådant här kan man lätt konstatera efter två veckor i en av världens trendkänsligaste städer...

34 comments:

Elisabeth said...

Intressanta betraktelser! Påminner lite om när jag kom från Tyskland i somras... Då tyckte jag att alla svenskar såg likadana ut. Likadana kläder (även då naturligtvis dessa stuprörsjeans som relativt få personer klär i - jag ser ut som en stoppad korv i sådana och hör därför till den lilla grupp som inte använder stuprör), likadana väskor, likadana frisyrer. Att folk är oartiga ÄR irriterande. Här i Göteborg retar jag mig mest på att folk inte erbjuder äldre personer sittplats på bussen/spårvagnen. Det är så ohyfsat!!

Annika said...

Elisabeth:
Sånt här lägger man verkligen märke till när man gör nedslag i tillvaron.
Just det svarta och att alla ser likadana ut...
Det var liksom så påtagligt denna ggn i vårvinterns Sthlm.
Snyggt, men lite trist...
Och vansinnigt SVART.
Jag stack ut i min blåa sammetskappa från engelska Boden kan jag säga...
Och ja, buffligheten---alltid....
TRIST!!!

Erica said...

Riktigt intressant inlägg!
Har aldrig tänkt på detta tidigare, men det stämmer säkert. Själv har jag inte varit i Stockholm mer än 2 gånger i mitt liv (på semester 1999 och 2002), men jag kan nästan tänka mig att de som är mest noga med att hålla sig till trenderna är de inflyttade... Kan tänka mig att det kanske är typ att de kommer dit och vill inte bli alltför utanför, så de håller stenkoll på vilka trender som finns; men så blir det lätt en aning för mycket.
Själv bryr jag mig inte särskilt mycket om rådande trender, eftersom att jag har ett sådant utseende som gör att jag inte skulle se särskilt smickrande ut i tajta kläder. Däremot älskar jag det modet som varit ett tag med tunikor och dylikt; eftersom även jag kan ha sådana kläder utan att det ser gräsligt ut :D
Däremot tycker jag att själva mentaliteten är lite trevligare i en småstad (om den såklart inte blir ALLTFÖR liten, så det blir inskränkt, som i en viss by häromkring min stad...) än i en storstad. Men det kanske är för att jag är uppvuxen i just Piteå, och jag älskar mentaliteten här!

Hoppas du får en bra dag!
MVH /Erica

Anonymous said...

Spot on Annika!
Snacka om bra inlägg.
Jag kan inte säga nått om Stockholm och folket där men just att detta med att 70-åringar där hemma (varav en min egen mor) klär sig bättre än vad de flesta 25åringar gör här.
Och det där med att alla ser likadana ut är rätt så skrattretande faktiskt.
När jag är "hem" på besök så har alla samma stil av kläder och inte att tala om inredningen hos folk. Snyggt MEN likadant överallt.

Men som sagt visst är det bättre med stilklädda norrlänningar/stockholmare än slashasar i tracksuits som vi har här! :D

KRAM!

Elisabeth said...
This comment has been removed by the author.
Taina said...

Huomenta!
När jag var i Göteborg i februari, så upplevde jag att alla såg likadan ut. Det var svart och grått och stövlar och scarfer. På alla. Smått överdrivet dock. Men ändå. Men här i lilla Simsbury så är det som att gå tillbaka till början av 80-talet! De har inte hängt med. Kläder och frisyrer hos tjejerna är ju precis som en annan hade typ 1982. Mode kan ju vara kul. Ibland. Önskar dock att det fanns skolunform för då skulle Tonårsdottern ha ett bekymmer mindre. Och jag med för den delen...
Kram

Elisabeth said...

Svart ja... kan tänka mig att du kände dig udda i din kappa! Nu har jag börjat använda min mycket färgglada vårkappa, och än så länge känner jag mig hemskt färgglad i jämförelse med alla andra. :D Jag kommer i och för sig garanterat inte att vara ensam om den senare (den är från HM), men det blev väldigt uppenbart att många andra hade svart/grått.

Annika said...

Erica:
Tack
Så det är...
Det är just sådant här man verkligen tänker på när man gör små korta nedslag i tillvaron. Allt blir tydligare.
Jag lägger märke till sådant här.
Egentligen gillar jag nog mentaliteten i Sto. Men det är det där buffliga jag stör mig på. Så annorlinda mot hur det är här.
Har aldrig bott i en småstad, men vistas ju i en varje sommar. Jag kan tänka mig att det kan bli lite inskränkt eftersom alla känner alla och har koll etc.
HA det så bra!
Kram!

Jess:
THANX girl!!!
Pensiosarna hemma måste vara bland dom snyggaste i världen!!
Jag kan inte låta bli att kolla in dom! Fina kläder, snygga frisyere, trendriktiga glajjer etc. Och sen verkar alla så pigga.
SNACKA om snyggingar alltså!! Så verkar det vara över hela landet!
HAHA, inredningen hos folk...LIKA!!!! Snyggt, men LIKA!!!
Skriver under!!
KRAMAR till dig!!!

Taina:
Huomenta Kulta Taina!!
Jo, s¨är det nog i de större städerna i sverige. LIKA! har en känsla av att det är ännu mer likt på landsorten. men...
HAHA, är det alltså så illa i Simsbury...80 tal, hahaha!!
Skoluniform är en ide att stöta och blöta.
KRAMAR!!!

Elisabeth:
En dag därhemma hade jag på min bå kappa och cerisa strumpbyxor och bruna stövlar. Snacka om att sticka ut :-)
Modigt va ;-)))????
Mer färg tycker jag. Bring it ON!!! Blir nyfiken på din kappa!

anna of sweden said...

Visst är det fascinerande! Kul med snygga människor - men trist när alla ser likadana ut. Här kan man ju se ut precis hur man vill. Ganska befriande faktiskt! ;)

Och de snygga inflyttade stockholmarna - de kommer så klart från Skåne! :D

Annika said...

Anna:
Ja, det är verkligen ngt man inte kan låta bli att lägga märke till. Och slås av, just det lika, det trendiga.
Visst kan det verkligen vara en befrielse att det inte alls är lika trendigt här. Du har så rätt. Man får se ut som man vill, helt klart.
Men et går inte att låta bli att reflektera.
AHA, Skåne...Yes, there we go!! :-)
Kram!!

Caroline said...

Du har sa ratt! Det dar med att saga forlat eller ursakta om man rakar stota pa folk fick min man uppleva forsta gangen han kom till Sverige.....han tyckte att svenskarna var valdigt ohyfsade nar de inte bad om ursakt!

Mz.olsson said...

Ja, det är så intressant det där med trendiga Sverige. Man behöver ju bara några minuter på svensk mark igen, så är man uppdaterad! ALLA ser likadana ut. Blir nästan lite komiskt! När man bodde där själv, märkte man det ju inte, för man var en del av det. Men här är det ju inte alls så, så det blir så väldigt uppenbart när man kommer hem.
Intressant teori det där med att det är lantisarna som är mest trendiga... själv kommer jag ju från ett litet fiskesamhälle på västkusten. Där är de OTROLIGT trendkänsliga!!! Så det kanske ligger lite i det...

Suzesan said...

Intressant iakttagelse:)

Här bor många Stockholmare i Halmstad. MÅNGA!(vi infödda hallänningar har ett nickamn på alla inflyttade Stockholmare här. Vi är åra men kärleksfulla *skrattar*)

Jag gillar Stockholm. Där är så fint. Jag GILLAR Stockholm mycket och förstår varför man gillar sin stad och är stolt över den. I like!

Tack Annika för alla vänliga ord. De har värmt mig.

JAG TYCKER det är DET VÄRSTA jag vet att man inte ber om ursäkt när man knuffas eller trängs.

Ursäkta och tack är två ord som håller på att utrotas här i landet. De är så lätta att säga och sprider glädje. jag gick i mina egna tankar idag i affären. jag råkade knuffas och då sa jag åååhh förlåt. jag möttes av ett leende...och en vänlig kommentar tillbaka.

Jag gillar kläder men följer inte trender. Jag köper det som passar mig och som jag trivs i och förnyar när det kommer nytt som jag tycker är snyggt.
Färg på kläder är FINT!
Ha en bra dag
Kram
Susanne

Suzesan said...

haha rättelse så det blir rätt....*råa men kärleksfulla* ska det vara:)Inte som jag skrev ...*åra*..!
Kram
Susanne

Anonymous said...

Jag snabbläste ditt inlägg innan jag åkte iväg till Åhléns-city och kunde naturligtvis inte låta bli att titta på hur folk var klädda...
Det var väldigt många som stämde på din beskrivning!

Jag är också irriterad på hur folk uppför sig, och det blir bara värre. Man kan inte skylla på att det är de yngre (som vissa gör), för det är lika illa bland äldre.

Nåja, jag är också kär i den här stan och har svårt att tänka mig att flytta härifrån.

/Humlan

veronika said...

Gillade ditt inlägg idag, alltid kul att höra om hur modet är i sin egen hemstad. Tycker själv det är jätte kul att iakta alla där hemma ellr övrhuvudtaget iakta dom som bor i Europa. Så annorlunda, inte bra klädstilen utan allt annat också..
Kan tänka mig att det återigen var svart som gällde..här har färgen svart på bilar slagit igenom för något år sedan. När vi flyttade hit så såg jag knappt någon svart bil tillskillnad mot där hemma.

Däremot kan jag ofta känna mig rädd om jag är hemma i stockholm , speciellt i tunnelbanan sena kvällar och om jag går hem från tunnelbanan...usch. Känner mycket mer rädsla hemma i stockholm än här.
Shoppade du mycket när du var hemma? Är nyfiken..

Bloggblad said...

Intressanta funderingar! Jag som bor i en mycket liten stad med väldigt många välbärgade människor, märker stor skillnad bara när jag åker in till Större Staden... för att inte tala om när jag åker till Sthlm.

Här är det påfallande välklätt och välkammat - dock utan att vara trendigt, alla vet ju vem man är... och man kan ju inte skämma ut sig genom att spöka ut sig... *fniss fniss*

Anne said...

Vad intressanta betraktelser och iakttagelser. Älskar att göra sånt där, att bara sitta och glo på folk och göra små noteringar hur ser ut...

Jag tror nog du kan ha rätt, det kanske är "lantisarna" som är trendslavarna i Sthlm och kanske är oroliga att inte passa in så de anstränger sig till det yttersta att vara trendiga.
Sthlm är väl numera en stad med mer lantisar än "äkta" infödda stockholmare, har för mig att jag läste det nånstans förut.
Men visst är den här osäkerheten och likriktningen att alla ska vara likadana, är nåt inne går alla så osv. Det tror jag i och för sig inte är nåt typiskt stockholmskt utan tycker man kan se överallt i Sverige och snarare känns som nåt svenskt.

Stockholm är nog en av världens vackraste städer, det måste ju även objektiva och neutrala personer tycka!!!

LindaLotta said...

Haha, vad underbart att läsa!
Jag är ju inte alls med i svängarna när det gäller mode, men jag är ingen garderobsråtta heller.
Jag tror tom min mamma har bättre koll, men så bor hon i en studentstad som därmed innehåller många unga människor från landet :) :)

Marie said...

Kul att läsa! Väldigt många funderingar som stämmer också! Visst är stockholmare och svenskar överlag ganska så tråkiga och strikta i kläder, det ska inte vara färgglatt eller sticka ut. Tråkigt tycker jag!

Annika said...

Caroline:
Ja, det är verkligen ett mkt otrevligt drag. TRIST är det.

Mz Olsson:
Jamenvisst är det så!! Man ser direkt vad det är som gäller då man kommer hem.
Ja, jag kan tänka mig att det är trendigt värre på landsorten...
Kram!!


Suz:
jag kan förstå fullt ut att ni har öknamn på sthlmare...Jag vety ju ox¨att dom kan vara nog så stöddiga :-)
OCH jag förstår att halmstad är fullt av 08:or på sommaren.

Visst är det trist att det är svårt att få ett ursäkta eller ett tack i sverige, verkligen. Bra att du fick en liten kommentar idag när du stötte ihop med personen.

OCH du!! jag hoppas det är bättre nu! Tänker på dig!!!
KRAMAR!!!

Annika said...

Humlan:
You bet ya!!
Om jag bodde i Sverige skulle jag inte kunna tänka mig att bo ngnannanstans. Jag är så kär i Sthlm!!
men lika är alla. SÅ lika!!!
Och ja, jag håller med om att alla är ungefär lika "otrevliga" också.
kram!!

Veronika:
Det är så kul att reflektera, och vi som bor utanför gränserna lägger märke till en hel del. Nu längtar jag till sommaren då man kan sitta på en uteservering med ett glas vin och bara kolla in folk i Sthlm. Skitkul!
Ja, jo...det ligger ngt i det du säger om att vara räddare hemma än här i US. Tycker nog det stämmer, faktiskt.
men jag kan inte påstå att jag går o är rädd hemma heller, men faktum är att jag är mer uppmärksam än här...
Njeaaa...jag shoppade inte så mkt, lite från Odd Molly o sen lite keramik, och så kläder till K från Zara.
Kram!!!

Bloggblad:
Jag hör dig!
Eftersom jag befinner mig i en småstad om somrarna kan jag helt och fullt tänka mig hur snacket går.
På gott och ont :-)

Annika said...

Anne:
Visst är det kul med sånt här! jag älskar att "kolla in" var jag än är ngnstans.
Jomenvisst, hela sverige är trendkänsligt och det kanske kan vara så att Sthlm är minst trendkänsligt när allt kommer till kritan??? vem vet??
Visst har Sthlm fler lantisar än infödda ekenmänniskor. Stan drar ju, och det med besked.
Sthlm är otroligt sanslöst vackert. Det tror jag alla nyanlända tycker. Vi kan vara stolta!!
Kram!

Lindalotta:
jag tuycker det är skönt med folk som inte har stenkoll. Befriande på ngt sätt.
HAHA, jag kan tro att det är trendigt i den staden där din mamma bor :-)

Marie:
Visst är det så!! SÅ trist att det ska vara så färglöst. In med mer färg åt alla...speciellt på vintern vore det trevligt!

Millan said...

Vad intressant!! Att det alltsa ar lantisarna som tar med sig trenderna.... eller satter dem i alla fall. Lite roligt!! Jag haller med om att alla klar sig snyggare i s sverige. Definitivt i jamforelse med engelsmannen!! Jag maste erkanna att jag far lite prestationsangest nar jag ar i sverige. Nar jag ska packa for att aka hem oppnar jag garderoben och inser att jag inte har NAGRA klader alls som passar sig hemma! For det ar ju helt klart sa att nar nagot 'slar' och blir inne i sveirge sa har ALLA samma pa sig. Man kanner sig ju helt utanfor om man inte har stuprorsjeans nedstoppade i stovlar och stor skarfs pa sig!
Jag kor ofta ett valdigt enkelt race har... jeans och nagon form av topp! Men nar jag kommer till sverige sa kanner jag mig sa trakig... och bestammer mig alltid for att borja kla mig lite roligare. Men sa blir det aldrig kanns det som...
Kram!

Desiree said...

Oooh ja visst är det så att Stockholm är en trendig stad, det tycker jag nog. Jag känner iallfall att folk i Stockholm är långt trendigare och har mycket mer koll på trender än här nere i Alabama. Här är modet heltrist och dött liksom. Det som varit trendigt i Stockholm kommer hit väldigt mycket senare eller inte alls. Det är nog därför som jag tycker att klädshoppningen är ganska trist här och att jag hittar mycket mer roliga saker i då jag är hemma i Stockholm. Det som dock kan vara trist med Stockholm är ju att precis ALLA kör samma stil. Fast å andra sidan är det lätt att plocka upp vad som gäller då man kommer dit för man ser det på en gång. Här nere i Alabama är det för många schlumpadinkas och för lite mode för min smak iallfall.

leopardia said...

Jag är lite inne på samma teori, fast jag tror att de allra snoffsigast klädda är turister, eller tillfälliga besökare, för just det där att stockholmare ofta har en mer avslappnad inställning... Nu är ju jag inflyttad och inte ett dugg trendkänslig, jag tar på mig det jag får tag i när jag sticker in handen i garderoben, mer el mindre...

Jemayá said...

Hej och välkommen hem :). Glad att läsa att du kunde lämna melankolin nu - jag förstår att det säkert också är en kostnadsfråga, men hoppas att du har chansen att besöka Sverige på vinterhalvåret någon annan gång också (utan att det är något lessamt på gång), så det inte blir så långt uppehåll. Intressant att läsa om kläderna, säkert är det osm du skriver, man vill så gärna "höra till" när man kommer utifrån. Jag har inte alls tid att fundera på kläder nu, viktigaste att de är någotsånär hela och rena om jag ska iväg någonstans :), iofs skönt, men lite tragiskt...känns också som om ingen ser en. Kommer ihåg då jag var på språkkurs i Spanien (fem år sen) och man fick visslingar eller kommentarer på gatan av män i olika åldrar - jag kände det enbart positivt, att någon SÅG en som kvinna. Kanske det är annorlunda för människor i förhållanden, men alla behöver lite uppmärksamhet....kram!

Annika said...

Millan:
HAHA!!
SÅ känner jag också. När jag ska resa hem på sommaren känner jag mig alltid som "kusinen fr landet" som inte vet hur hon ska klä sig, komiskt! Vi är många som käöner så.
JA, svenskar klär sig snyggt!! MEN enformigt. Det var som en uniformerad front på Sthlms gator.
KRAM!!

Desiree:
I hear you!!!
Schlumpadnikas finns det gott om här hos mig också, och säkert ännu fler där du bor.
Visst blir man trött på det.
Jag tycker klädutbudet här är enormt stort så jag fattar inte att det ska behöva vara så här.
I Sthlm är alla snygga, i princip. Det blir lite jobbigt åt båda hållen.
Sthlm är extremt trendigt. Det är kul, men också trist.
Kram!!


Leopardia:
Jo, jag tror den där teorin stämmer.
På det stora hela.
Visst ser man direkt när det kommer snoffsigt klädda turister, ofta nog från syd europa.
Men du är iallafall en "lantis" som inte följer trenden...Ganska skönt det också!!


Jemaya:
TACKAR!!
Nej, ingen melankoli alls. Underbart.
Till sommaren bär det av hem igen, och sen till julen. men det är dessa off-tider som egentligen är bäst. Vi får se när det blir av igen. På ett sätt hoppas jag att det inte blir för snart, för det betyder att ngt hänt om jag drar så här. Det är ett klurigt pussel med dkola, skjutsar, aktiviteter o annat som då helt vilar på Peter. han får jobba hemifrån, vilket är OK, men säkert alls inte lika effektivt.
men jag hoppas att komma hem off-season igen. SKÖNT var det, och vardagligt på alla de sätt.
Hey, det är alltid kul med uppmärksamhet!! OCH roligt när man får sådan. Känns fint. Försår fullt ut att du blev glad!!!
KRAMAR!!!!!

Marianne said...

Jag är helt inne på din teori om att det är inflyttade osäkra ungdomar som är både trendkänsligast och buffligast. De vill så gärna leva upp till att höra till, att vara någon, bli någon, synas i vimlet, helst bli plåtad och vara med i någon tidning ... Och för att göra det ska man ju sticka ut och ha egen personlighet, men de flesta är för osäkra för att våga det och så blir alla likadana i stället och ingen sticker ut.

Fast buffligast i världen tror jag nog (en del) svenska, medelålders karlar är! Och de behöver verkligen inte bo i Stockholm, inte! Jag kanske ska göra ett inlägg om det ...

KRAMAR!

Annika said...

Marianne:
ja, jag tror faktiskt det...
Just det där att höra till är så viktigt.
HAHA, du har rätt i att en hel del medelåldersmän är klart buffliga och det gäller nog precis HELA norden skulle jag vilja säga...
MÄN! Skärpning!!!
KRAM till dig!!

Jenny said...

Jag både håller med dig, Annika och inte :-). Stockholmare är ju generellt väldigt trendkänsliga, som du skriver, men jag tycker det är väldigt likformig trendighet, om man kan säga så. ALLA ser likadana ut - är det modernt med smala jeans så har också ALLA smala jeans liksom. Jag skulle gärna ha mer trendig individualism, mer New York kanske. För visst är det så att här i Charlotte tex så är ju inte direkt modemedvetenheten på topp, även om jag inte tycker att de flesta klär sig skunkigt heller. Visst, sjukvårdspersonalen hos doktorn har ju sina scrubs, och de är ju inte direkt piffiga (om det inte är hos barnläkaren, då får de ju ha Dora busaronger på sig gu´bevars ;-)), men det är väl inte vårdpersonalens kläder någonstans? Det som däremot finns (och givetvis inte hos alla, så här får jag generalisera såklart) tycker jag är en något mer vårdad klädsel. Det är mycket mindre sunkigt "mode" eller vad man ska kalla det, än jag tycker man kan se i Stockholm. Tänk tex på filmpremiärer etc här, där alla kändisar kommer i om inte galaklädsel, så väldigt "piffigt och designat" och så jämför med vimmelbilder från Stockholm där det verkar vara tävlan i att se mest "jag bryr mig inte"-ut; Täckjackor (svarta givetvis), jeans och allmänt lufs liksom. Jag kan kanske tycka att om man nu blir bjuden på mat och film så kan man kanske anstränga sig något lite i motprestation, men jag tror helt enkelt att kulturerna är väldigt olika. Därav också likformigheten; Man ska inte sticka ut. Däremot håller jag med dig 100% om glasögonen!! Det GÅR inte att hitta snygga, prisvärda, bågar här :-)! Stor kram!!

Annika said...

Absolut!
Du har så rätt. När folk klär upp sig här, säg filmstjärnorna så klär dom upp sig och äör tjusigare än alla Europa i princip!
Tycker det är trist på guldbaggegalan hemma då dom annars trendiga svenskarnna kommer i jeans och skjorta, typ.
DU har rätt!!!
Och Jag var kanske lite luddig i det jag skrev från väntrummet. jag kollade in patienterna, inte personalen :-)
Dom måste ju ha sina uniformer då det är helt ursäktat :-)
men, vet du, min granne som är barnmorska kan ibland ha sina scrubs när hon är LEDIG bara för att det är så "SKÖNA". Då snackar vi true schlumpadinka.
NYC tycker jag har en sköööön balans i modet. ALLT går, allt från slashas till de allra tjusigaste. Allt är OK...
Glajjerna här är för sorgliga...Går det ens att få tag på ett par snygga bågar???
KRAMAR!!!

Lena said...

Intressant inlägg! Du har nog rätt i att det är de "inflyttade Stockholmarna" som är trendigast, (eller mest livrädda att göra fel)och det är också de som INTE kan bo utanför tullarna. Vi äkta Stockholmare - 3 led, struntar i trender huvudsaken vi inte fryser eller får ont i fötterna!

Annika said...

Lena:
Jo, jag tror nog att det är så. lantisarna är trendigast.
Japp, jag är ingen äkta sthlmare per se...Första generationen faktiskt, men jag håller helt och håller med dig!!