Tuesday, January 06, 2009

This Week: Thoughts

All right...
Now it is time.
Time to turn things around.
Stop eating so darn much.
Stop drinking the julmust (Swedish Christmas soda that I am a sucker for).
Stop the insanity.
From now on it is the new healthy life that lies on the path ahead.
My path ahead.

It is time for the Power Walks again, and for the Wii fit.
I’ve got a gift for Christmas---Jillian Michael’s workout---on Wii. Now it is time for Yours Truly to try it out.
And, maybe, maybe, maybe see some results?
Now it is time for me to start cranking up 14.000 steps every day (as I did before the crazy holiday season had started).
I have not stepped on the scale since early December, but I am sure it is not going to be fun once I see the result.
Not at all.
SO, I’d better be a good girl now…
Better. Be. Good!!
And that was all about that subject.

Now on to the next subject:

Karolina wants to sign up on Facebook. Peter and I say no. Karolina claims that “SOOO many” of her friends have facebook accounts, and they do (I have checked).
But, I feel like it is too early to start using Facebook when you only are 12. What do you possibly have to post? Post to friends you see in school everyday anyway. Maybe I am simply old-fashioned, maybe I don’t understand.

What do you think? Is a 12 year old too young to be on Facebook? Or is it just right? IF we let her sign up for an account once she turns 13 then it means that Peter and I have to sign up as well. Sign up just to keep an eye on the actions on her web-page.

I had an account on Facebook once, but I dropped out. I did not see the point.
At all.
I signed up when the “entire country” of Sweden signed up, before Facebook was such a hype here in the US.
Now I am toying with the thought of signing up again, but I simply don’t know how I feel about it.

Facebook users, what do you think??
Fun?
Or, over-rated? (As I thought it was the first time I signed up).


I have this blog that connects me with so many people, and I have my e-mail. Do I really need Facebook, too?

Have a great Tuesday!!

32 comments:

leopardia said...

Jag verkligen avskyr facebook, tycker det är en sååå jobbig sida... Karolina kan ju kanske ställa in så att man bara kan kolla hennes profil och liknande om man är kompis med henne, så blir det lite mer slutet så, om man är orolig...

Annika said...

Leopardia:
jag hör vad du säger. Jag fattade liksom NOLL av det hela när jag hade ett konto där. Vad är poängen?
Vi får se vad gäller karolina. Hon får inte bli medlem ännu på ett tag, men hon VILL. HON VILL!! Och det är så många av hennes skolkamrater som finns där.

Marie said...

Jag förstår verkligen att Karolina vill vara med på Facebook, när jag var i hennes ålder så var "alla" kompisar på Lunarstorm, och så även jag! Inte för att det var särskilt mycket poäng att vara med, men iaf... Jag tycker ni ska vara glada att Karolina frågar er, det betyder ju att hon litar på er och är öppen mot er! Men vilket beslut ni tar är ju bara upp till er!

Jag har facebook och jag gillar det. Det är ett sätt att hålla kontakten med bekanta som numera bor i alla möjliga länder, och när man inte har tid att skriva ett långt mejl kan man bara skicka ett litet mess via facebook! Och det positiva är ju att man kan ställa in sin profil så att man bara syns för vänner som man accepterat som vänner, vem som helst kan ju inte gå in och titta på mina semesterbilder t.ex. För mig är det verkligen perfekt eftersom jag inte har nån chans att hålla kontakt med alla kompisar annars!

Elisabeth said...

Facebook ÄR överskattat!! Visst, på sätt och vis kan jag tycka att det är ett bra sätt att hålla kontakt med folk jag sällan träffar, som en slags extra "säkerhet" utöver mail och liknande (i alla fall jag känner människor som jag inte skriver långa mail till, men som jag ändå inte vill förlora kontakten helt med), men samtidigt så... jag vet inte. Det är bara för mycket ibland, på något sätt, och för egen del glömmer jag alltid bort att logga in där.

Precis som Marie säger är det ju bra det där med att kunna ställa in sin profil så att bara t.ex. vänner kan se den. Det går nog också att välja att bara visa delar av profilen för alla, och begränsa delar av den. Jag är dock inte så insatt i "delvis-begränsningarna", eftersom det inte går att se min profil alls om man inte är vän med mig. Å andra sidan ska man ju ALLTID tänka på vilken information man lägger upp där, oavsett hur mycket av profilen man väljer att visa.

Sporty Spice said...

Jag tycker att facebook är så bra/dåligt man gör det till. Man måste ju inte gå med i massa klubbar eller hålla på med allt trams som att vattna någon nät-blomma eller mata deras fiskar. Jag använder facebook precis som jag använder MSN eller textmeddelanden, ett sätt att snabbt kunna säga hej till någon vän eller bekant i Sverige och jag tycker att det är himla smidigt. Hag förstår helt klart att C vill gå med, om du gör det och blir hennes vän kan du ju enkalt hålla koll. Och så får ni väl komma överens om regler innan (typ att hon inte ger ut sin adress eller telefonnummer och aldrig accepera vänner hon inte känner).

Nu över till träningen. Kul att du fick Jillian Michaels Wii. Du måste skriva hur det var! Har fått för mig att det mer är riktat till barn men jag kan ha fel. Ett litet tips för att du verkligen ska få de där resultaten du vill ha: lägg in styrketräning och cardio minst 3 ggn i veckan (som du vet är promenader bra men de räknas som vardagsmotion). Men det VET du ju redan. =)

Annika said...

Marie:
Jo, det är nog bara det att jag är för gammal på ngt sätt. Jag växte inte upp med nätet. Jag var sen länge vuxen när Lunarstorm kom.
Det är annorlunda idag.
Jag ska tänka på saken. Sanningen är den att massor, massor av hennes vänner finns på fecebook.
Tack, Marie, jag ska kolla det där med inställningar och dylikt.
Och ja, visst är det bra att K frågar först. Jag hade blivit rabiat om hon öppnat ett konto utan min vetskap.

Elisabeth:
Ja, men nog är det väl överskattat...?? som du säger.
Men visst kan jag se att det finns en poäng med det hela också...
Svårt det där.
Vi får se hur vi gör med K och hennes konto. Hon vill så gärna, men...
ja, du ser hur kluven jag är.

Petra Sporty!
Precis, jag tyckte det var så mkt trams där med virtual martinis o dyl. Men det är klart att det blir vad man själv gör det till...
Det var så hajpat där ett tag.
K vill gå med, mer än du anar.
Vi får se, vi får se...

Träningen ja...
Ska bli kul att pröva hennes (Jillians) wii. Vet inte om det är för barn. HOPPAS INTE.
Ska berätta sen hur det var.
Cardio skulle jag absolut behöva köra hårt. Styrka är det tråkigaste jag vet, men jag vet ju att det är viktigt.
TACK snälla för dina tips!!
Ikväll börjar the biggest loser igen...hurra!!

Jenny said...

Jag håller nog med de som säger att hon borde få ha ett account. Precis som du har jag inte fattat tjusningen med FB riktigt, men å andra sidan så är det väl bara att inse att det inte är jag/du som ska vara där :-). Men kolla inställningarna som sagt. Och så tänker jag att det kan ju vara bra om de börjar med "netiquette" relativt tidigt, så att de inte i 15,16-årsåldern börjar lägga upp (oh hemska tanke) nakenbilder och telefonnummer... Huga! Nej men så att de liksom kan växa i det, är det tillgängligt, övervakat och no big deal så kanske det inte lockar att göra totalt galna grejer där senare? Who knows :-/. Och ja, julstjärnorna får nog ryka trots allt, för liksom du är jag så otroligt trött på att se dem i januari. Kram!

Annika said...

Jenny:
Ja, det är nog så...
Hon kommer att få ett konto---Så småningom.
Det är ju en stor grej bland ungarna. jag tänker inte vara ngn bakåtsträvare. det är bara att inse att det här är ngt som vi aldrig hade, och därför är det väl lite märkligt.
Men å andra sidan SMS:ar hon och AIM:ar hon med kompisar hela tiden också...
Jaja...det är bara att följa med tidens gång, antar jag...
kolla upp då och då...
Netikett är superviktigt.
Exakt, ut med julstjärnorna. Jag har inte ens dåligt samvete för att jag slängde mina på tippen :-)
Kram!!

Rosvikstjejen said...

Jag har varit motståndare länge länge länge till FB men så en dag gick jag med ändå. Fattade /fattar inte mycket men jag har fått kontakt med många av mina gamla klasskompisar osv.
Jag är ingen flitig användare av FB men spelar spel då och då. Sedan läser jag vad de andra gör. Som sagt fattar fortfarande ingenting men tycker att det är lite småroligt ändå.

Jag bävar för den dag då vi måste ta beslut om vad Oskar o Oliver får och inte får göra. Men jag tror att man får tänka tillbaka på hur det var när man själv var yngre samtidigt som man måste våga vara vuxen och sätta gränser där det behövs. Men vad är det som är så farligt med FB som gör att ni tvekar? Det går att blocka oerhört mycket så att nätmobbning avstyrs. Men då gäller det att vara en aktiv förälder.

Men vem är jag att tycka om det. Jag kommer nog att säga nej till allt för mina barn. Eller T gör nog det och jag försöker lirka.

Lycka till! Det är inte lätt att vara förälder.
Kramisar

Annika said...

Rosvik:
Egentligen vet jag inte avad vi är rädda för. Nätmobbning kanske är en grej? At hon ska bli beroende? Sitta framför datorn för mkt?
Men sånt kan man ju begränsa, som du säger.

FB är så poppis, och som jag sa vill jag inte vara ngn bakåtsträvare heller.
Allt detta nya med tekniken är ju ngt som jag aldrig hade som ung, men det är bara att inse att idag har nästan varenda unge en dator hemma, och det är klart att dom är nyfikna och vill göra som kompisarna.

Förmodligen är det Peter och jag som borde släppa lite, jag menar, vi kommer ju att ha KOLL ändå.

FB's tjusning har jag nog aldrig fattat, men så är jag ju en gammal tant också, mohohahahaha!!

Nej att vara fldrer är inte lätt.

Jättekram!!

londongirl said...

Jag är inte med i FB och har inga planer på att gå med heller. Jag fattar faktiskt inte vitsen med det...även om man kan få kontakt med gamla vänner osv.
Det går ju att hitta dem ändå oftast.
A är med här hemma och det är han efter påtryckningar av släkten. ;-)
Men som sagt för min del så räcker det mer än väl med alla människor som man är tillgänglig för och med pga av mail, sms, skype, bloggen osv....

Däremot tycker jag nog att ni ska låta Karolina öppna ett konto. Jag tror att hon är en sån redig tjej så om ni bara gör upp väldigt tydligt om reglerna ni vill ha där så ska det säkert gå bra. Att aldrig tacka ja till någon man inte känner, aldrig ge ut telnummer och tex...inte vara så tydlig med sånt som man inte vill ska komma fram till någon obehörig.
Säger som Rosvik...det är inte lätt att vara föräldrar!

KRAMAR

Anonymous said...

Hej Annika!

Jag tykcer, vad jag läst i din blogg, att din dotter verkar vara en mogen och smart tjej. Jag skulle låta henne gå med i facebook men som personen innan mig skrev sätta upp regler. Jag tycker du ska gå med också och göra det till en rolig grej mellan dig och din dotter. Jag fick min mamma att gå med häromdagen:) Genom att du går med kan du också få en inblick i hennes liv, vänner osv. och det kan vara ganska kul... svårt att förklara hur jag menar i text.

ha en bra dag!
cynthia

Anne said...

Det är nog säkert som Sporty Spice/Petra säger att FB blir vad man gör det till. Själv är jag inte alls särskilt imponerad, som du vet. Jag kan inte minnas när jag senast loggade in på mitt konto där, månader sen kanske? Men jag har kvar mitt konto, tycker det är rätt bra att ändå ha ett konto där. Att vara med ändå. Sen kan det ju vara vilande och inte så aktivt, men det finns där och händer det nåt (nån söker kontakt eller så) så får man ju mail om det och kan logga in då.

Knepigt, knepigt detta med K och FB. Som det konstaterats tidigare, mycket nytt att ta ställning till som föräldrar idag, saker som inte fanns på vår tid. Jag tycker ni är fantastiska föräldrar och har en superhärlig unge som har sånt förtroende för er att hon frågar. Tänk vilken härlig familj, var stolta över det! Det kanske känns självklart för dig, som du skrev, du hade blivit rabiat om hon inte frågat. Men jag tror (nej, vet!) att det är långt ifrån alla 12-13 åringar som frågar lov om sådana saker. Därmed inte sagt de barnen inte känner förtroende för sina föräldrar eller att föräldrarna inte bryr sig. Men ändå... Jag tycker ni ska vara väldigt glada över den fina kontakt ni har med varann, det förtroendet.

Jag kan känna att det kanske ska belönas också. Eller tycker du jag tänker fel??? Jag menar, hon är så rak, ärlig och öppen med er att hon frågar. Klart hon inte bara därför alltid ska få igenom det hon frågar om, men att hon liksom lite ska få credit att hon frågat och få lov att öppna ett FB-konto MEN förstås under villkor (som att hon inte får bo framför datorn eller hålla på obehindrat, lära sig regler hur det kan fungera och vad man ska se upp med osv).

Som du skrev, många av hennes kompisar och i hennes ålder har FB. Kanske det är en bra ålder att börja nu? Lite försiktigt sådär, nu när hon fortfarande är barn och inte tonåring. Att liksom nu, när ni kan vara med så mycket och tillåts vara det, starta lite smått med t.ex. FB och liksom tidigt bygga upp en självklar internet-etikett och FB-etikett och allt sånt här. Så att det inte är något främmande för henne när hon senare blir större och ni inte kan kontrollera på samma sätt. Men då kan ni vara trygga med att ni i tidig ålder lärt henne, och vet att hon vet och har det inpräntat, hur man ska göra/vad man ska se upp med osv och sen när hon är större och får mer "hemligheter" (tyvärr är det ju ofrånkomligt att det blir så en dag...det hör utvecklingen och tonårstiden till att hon kommer inte fråga er om allt...) så vet ni ändå att ni gett henne en så god grund och bas att stå på att hon alltid kommer vara förnuftig.

Det är onekligen andra tider, med så mycket nytt som inte funnits tider. Så mycket att tänka "är det dags nu" eller är hon för ung för det och det. Just en tjej som er K tror jag inte skulle ha problem alls med FB eller sånt. Hon är så förståndig, har kloka föräldrar som sätter upp regler osv. Jag tror det skulle gå utmärkt, för även om hon får öppna ett konto så är det ju fortfarande ni som har full kontroll över det hela ändå. Det kan vara en trygghet.

MASSOR med KRAMAR

Malde said...

Du har mail. Ville inte skriva om detta så öppet.

Kram

Saltistjejen said...

jag har inget FB konto och har inga direkta planer på att skaffa ngt heller. Jag har inte alls känt "suget" efter det eftersom det tar nästan al min dagliga datortid att bara försöka uppdatera bloggen, följa bloggar jag gillar (som din!) maila till folk (både privat och i jobbet) samt att ibland föröska hänga i mitt forum på nätet där jag också har vänner. Så att ytterligare utöka med FB känns inte aktuellt nu. Däremot KAN jag faktiskt förstå varför FB blivit så poppis. Det ÄR onekligen ett utomordentligt bra verktyg ifall man vill ha kontakt med vänner i hela världen. Särskilt när man har begränsad tid att sitta vid datorn. M annvänder sitt FB.konto rätt mycket och tycker att en av de roligaste sakerna med det är att han fått kontakt med gamla vänner som han liksom "tappat bort på vägen", men som han nu kan ha lite sådär lagom kontakt med. Och att man snabbt och lätt kan se vänners foton etc, eller bara uppdatera ifall det hänt ngt nytt. T ex skrev han på FB när vår Lilla tjej föddes vilket gjorde att flera av mer "ytliga bekanta" kunde få reda på att vi fått barn. Sådana man inte dirkt ringer eller skickar sms eller mail till ang detta. Men som ändå hörde av sig och tyckte det var roligt att få veta att vi fått barn.

Ang detta med K och FB så förstår jag din oro. Som förälder är man väl säkert orolig över såååå mycket under hela sbarnets uppväxt. Däremot så måste jag nog säga att JAG skulle resonerat som så att om K nu tycker detta är så viktigt i hennes liv så bör man som förälder verkligen försöka att förstå detta. Sätta sig in i hennes liv och respektera hennes vilja. När man är 12 är just sådana här saker Såååååå viktiga.... ;-)
OCh när det gäller FB så är det ju faktiskt så att ni, som du ju också skriver, kan skapa egna konton och på så vis följa hennes profil. Så det behöver ju inte alls vara något som på ngt vis kommer att "skada" henne. Jag måste även säga att även om jag endast träffat henne två gånger så verkar hon vara en MYCKET MOGEN OCH FÖRSTÅNDIG tjej!!!!!!!!!!!!
Dessutom växer man som person om ens föräldrar litar på en och repsekterar en. Det är iallafall vad jag tror. Själv var min mamma lite väl beskyddande när jag växte upp. Vilket är något jag minns och något jag hoppas att jag kommer minnas även när min dotter blir äldre. För jag vill absolut inte bli lika beskyddande på samma sätt som hon. Jag tror benhårt på något som ett par av våra vänner här i NYC har som motto när det gäller deras två söner som är 9 och 13 år gamla. "Uppfostran handlar om att ge sina barn de rätta verktygen så de kan klara sig i alla möjliga situationer". Och DET tror jag på Man kan sedan inte ständigt övervaka dem och "skydda" dem från allt ont som kan inträffa. Däremot kan man ge dem verktygen som t ex förnuft, självförtroende och mod så att de inte stpr lamslagna den dagen något oväntat och/eller jobbigt inträffar.
Jag tror i K´s fall att hon verkligen förfogar över de rätta verktygen, vilket innebär att hon inser ifall något skulle vara "fel" när hon är på internet (t ex FB) och i sådana fall komma till dig och Peter för att prata om detta. Dettta gäller även utanför internet såklart. Saker kan ju häna även i IRL om man nu säger så... ;-)
Men som sagt, ömsesidig tillit och respekt tror jag att man kommer längst med som förälder. Det tillsammans med ärlighet.
Ni ska självfallet prata med K om er oro. Berätta för henne VAD det är ni egentlgien mest är oroliga för vad gäller ett ev FB-konto för hennes del. Resonera med henne om detta. Försök få henne att förstå era tankar och känslor kring detta. Och lyssna sedan på hennes argument för varför hon vill ha ett konto. Varför detta är så viktigt för henne. Sedan kan ni ju bestämma lite gemensamma regler" ör hur denna FB-debut skulle kunna fungera. Så att både du och Peter OCH K blir nöjda! Jag tror helt klart att det skulle kunna fungera.

Och du Annika, haha" det där med att tycka att "varför ha kontakt på FB med vänner som hon ändå ser dagligen i skolan flera timmar...." låter EXAKT som de ord min pappa sa till mig när jag direkt efter skolan kom hem och ringde upp mina bästa vänner och sedan talade i timtal i telefon.... ;-)
han kunde bara inte förstå vad vi pratade om så länge, vad som kunde vara så viktigt att avhandla endast ngn timme efter att man sagt hejdå efter skolans slut. Men men, det kan jag säga att det var MYCKET!!!! :-)

Lycka till nu!!!!!!!!
och Mängder med kramar till er alla!!!!!

Melinda said...

I love Facebook. It has been great for reconnecting with friends from so many years back -- and for staying connected to all of the people I see a lot now. For me, it is fun to see what people are doing, to see their pictures, and to check out their latest obsessions. It is really no different from what I get about you when I read your blog. The difference for you would be that you would learn a lot about some friends of yours (the ones without blogs)and it is more of a two way conversation than a blog. Also, Facebook information tends to be pretty current - which is nice for arranging get-togethers and such. I have planned several things with friends just because we started conversing on FB.

Regarding Karolina, I think that she is probably right that many of her friends are already on it. I don't think that FB is a passing fad. She will eventually have an account, and I think that if you are monitoring her account then she would be fine to get one now.

HusEtt said...

Hmmm, fick lite dåligt samvete. Nog för att jag rör mig men har just nu varit i en frossarperiod som varat lite för länge....och det märks med en gång på mig *suck*. Men nu ska jag också skärpa mig....efter den där julmusten som jag blev sååååå sugen på när jag läste ditt inlägg :-)! Och Facebook, jag har aldrig förstått det överhuvudtaget...

Keith said...

I have a Facebook account and check it ever so often. I have posted some pictures and added a few friends. Someone from my high school whom I haven't seen in 25 years reached out to me recently. More and more adults are starting to connect on FB than in the past. It's not just for teenagers and young adults anymore. Good Morning America or Today had a segment on that fact just last week featuring a mom who wasn't necessarily keeping tabs on her children but updating her friends on her life. Of course, there is also the monitoring aspect, too. The decision of letting Karolina have a Facebook account is one where you do have to consider her age and responsibility level as well as with whom she'll be interacting. Not an easy decision at all.....on your other subject, I hope the Jillian Michael's workout on Wii is half as good as the ones she puts people through on "The Biggest Loser." Definitely can burn some calories there!

Annika said...

Londongirl:
Nej, jag begriper mig ju inte på FB alls. Men så är man väl gammalmodig också då...
Jag tycker blogg o mail funkar utmärkt för mig.
Men ja...det är nog bara att inse faktum. Karolina måste få ett konto såsmåningom och då hänger jag på, hahaha!!
Nej, det gäller nog att vara selektiv vad gäller "vänner" på FB.
KRAM!!

Cynthia:
Precis, det kan nog vara kul också att se vad K och hennes kompisar pratar om.
Förmodligen blir det ju så att vi går med också, Peter och jag.
Det kan bli kul.
Tack för din kommentar om detta (och jo, K är en klok flicka ;-) )

Annika said...

Anne:
Nej, jag är/var ju inte heller impad, och går jag med igen så kommer jag säkert att ha min FB som ett litet spionage...hehe...
Vilken klok kommentar, Anne!
Du har rätt i det du säger om belöning. DU har helt rätt. Visst ska man belöna ärlighet, och i det här fallet och alla andra webbfall (Sidor där K är medlem) har hon ALLTID frågat oss först.
FB är förmodligen väldigt oskyldigt, och det blir förmodligen vad man gör det till.
Foton måste man vara försiktig med. Men det gäller ju hela webben.
Du har rätt;förmodligen vore det klokast att låta henne få en sida innan hon blir tonåring.
Tack för din kloka och fina kommentar, Anne.
Mkt tänkvärt där.
KRAMAR i massor!!!

Malde:
TACK! Ska kolla!!

Saltis:
FB lockar inte mig det minsta heller. Tycker att blogg och mail fyller en utmärkt funktion.
Men visst kan även jag förstå att folk kan tycka det är kul, om man bara vill hålla sig till små meddelanden och det är det ju många som vill.

Jag känner också folk som är helt fast i FB. Det kanske är det som skrämmer lite. Inte för att jag tror att det skulle bli så i K's fall, men...
det gäller ju att sätta gränser, att ha regler etc.

ÄNNU en klok och väl genomtänkt kommentar som ger mig mkt att tänka på.
TACK SALTIS! Du och Anne har rätt!! Och många andra...
Det är ju precis som du säger, man måste lita på sitt barn.

HAHA, ja du har nog helt rätt i att jag låter gammaldags också...Jag förstår vad du menar. Min pappa sa ju samma sak som din pappa sa till dig oi man tyckte att som fattade noll.
BRA att du pekar ut detta för mig. Det behövde jag höra.

TACK SALTIS!! TACK!!
KRAM!!!!

Annika said...

Melinda:
Yes, I know you love it.
And I can see how it can be a good tool in keeping in touch.
Maybe I'll join again someday soon, but that will probably only be to check up on K;-)
I have a two way conversation with all my commentators, and most blogs that I read always respond to comments. If blog writers don't respond to comments a blog falls flat, in my opinion.
Personally, this blog is enough for me. But, I'll probably sign up again (on FB, in that case I will be-friend you :-))) .
Like most of my Swedish speaking readers are writing here in the comments FB is what you make it out to be.
And yes, you are right, Karolina probably should get an account.
Does Sam JR want to join???
Thanks for you input, Melinda!!

Tina:
Ja jösses vad man måste röra på sig. Jag känner mig så lat.
Men julmust tänker jag inte dricka igen förrän till nästa jul...
FB är ett mysterium, men förmodligen måste jag gå med igen...

Keith:
Yes, I know you have an account...And a lot of adults do. But if you have a blog, like I do, FB tends to be a bit over load.
I mean, I keep in touch thru this blog with people, and people can keep in touch with me. I find it easier than FB. So this blog is how I up date my readers on my life... :-)
Anyway, I can see both sides of FB, the good (for people without blogs) and the over load for someone like me.
I mean, to send a person a virtual martini seems a bit....well, you know...over load...to say the least..not so important or...even...maybe fun?
But I am sure I¨ll sign up...in that case---friends...

StrandMamman said...

Jag tycker det har kommit många vettiga kommentarer här och jag omfattar att du skulle låta henne pröva på, med begränsningar, efter att ni gått igenom reglerna. Tycker också att du i så fall ska gå med igenom och följa med hennes sida i egenskap av vän. Jag såg annars en snutt av ett tv-program i mitten av december, det handlade om vad barn och ungdomar kan råka ut för på nätet och om att föräldrar ska ha koll på vad de håller på med där och vem de är i kontakt med. Bl.a. intervjuades en nätpedofil som rakt på sak sa att han absolut uppmanar alla föräldrar att inte låta barnen ha dator inne på sina rum utan se till att datorn finns i utrymme där resten av familjen också finns. Tv-reportern testade olika chatrooms och communities mm genom att utge sig för att vara en 14-årig tjej, och det var fruktansvärt skrämmande vilka förslag som omedelbart började komma in från olika typer...!!

Jag har också konto på FB men har inte varit inne på hela hösten, har inget behov alls av det långre. Tycker det räcker bra till med bloggar och e-post.

Johanna said...

Ok... jag har Facebook. Men om jag ska vara helt sanningsenlig så var det bara roligt första veckan när jag hysteriskt försökte hitta på mina kompisar. Nu tråkar det mest ut mig. Använder det bara för att kolla vad alla andra gör. Kontot är dessutom låst så ingen kan se det förutom dom som jag lagt till som "vänner". Ingen utomstående kan se något jag har där. Detta fixade jag till enbart för att min arbetsgivare och potentiella arbetsgivare ska kunna läsa om mig.

Jag är nog ganska gammeldags jag med. Tycker det mesta är för tidigt för någon somn är 12-13 år.
Men om ni gör det, se till att hennes konto är låst så att bara hennes kompisar kan gå in på hennes sida.

Nu använder jag mest Facebook för att leta reda på människor som jag gått i skolan med. Jag lägger aldrig till dom för jag ser ingen mening i det. Jag känner dom inte längre ju. Men det ger en viss tillfredsställelse att se vem som blivit tjock och vem som tappat håret. ;) Lustigt nog drabbar det oftast dom som var "balla" när jag gick i skolan.

Kram Johanna

Annika said...

Strandmamman:
Jovisst, ska hon gå med i FB så hänger säkert både jag o Peter med---som vänner.
Usch ja, jag har också sett sådana där program. man blir helt matt. Tänk vad lätt det skulle vara för en liten att hamna i klorna på en person som inte har goda intentioner.
Nej, att kolla är a och o i detta fall.
Jag tycker att blogg och mail räcker utmärkt, jag med.
Kram!

Johanna:
Jo, det går väl att låsa FB ganska bra, och tur är väl det.
Jag blev snabbt less på FB jag också, det var därför jag gick ur.
Men visst, nyfikenheten på gamla skolkamrater finns ju där.
HAHA, gillar det du säger om dom "balla". Kan tänka mig att det stämmer...
KRAM!!

Anonymous said...

Let the girl join FaceBook, absolutely!

Even though it's not for me, I joined for five minutes but quickly got rid of it as it would take up way too much of my time, I still think it's a good alternative to other web chats and interactive sites for kids as it can be locked to be seen by friends only.

I spend eons of hours on the net anyway (instead of TV), and FB would just be a cake on top of a cake, so to speak. But kids these days love it, and it would be weird for them to not be on it.

As for becoming addicted, I don't believe in that for a moment, that's just media scare tacticts to have something schocking to write about today's youth. That's what kids where told with the invention of the television too. And the tape recorder, and the CD player and .. and.... nah, let them socialise the way it's done in 2009, FaceBook or whatever.

Hugs!

Annika said...

Matilda:
You have all been so great with your wise comments!
I appreciate it so much!
You are right; she should join. I understand that, too, now.

All she has to do is use caution, but that goes for everything on the net.
And Peter and I will check up on her, of course.

You've got it, FB is a place to "hang out" at for kids. Maybe not for me, per se. I have so many other places to "hang" at, like all the great blogs (like yours).

Thnaks Matilda and *hugs*!!

Evas blogg said...

Jag är med på FB och tycker det är ett bra sätt att "ha lite koll" på vänner och mina barn (som bor i andra städer). Ett snabbt sätt att kolla in hur de har det. Men en sak bör man nog tänka på, de bilder man lägger ut där äger man inte längre rättigheterna till. Där kan ni ha lite koll på vad K lägger ut för bilder. Ha det gott!

Annika said...

Eva:
Jo, jag har hört det där om bilderna så jag förstår att man ska vara lite försiktig vad gäler sånt.
Jag förstår att det är ett bra sätt att "hålla koll". kan nog vara intressant...
Ha det så jättebra!!

Marianne said...

Jag kan nog inte ge några råd angående Karolina, men själv har jag skippat FB helt. Bara fånigt. Vad då poka varandra? Bättre med blogg där man kan föra en dialog. Genom den har man ju också kontakt med hela världen, men på sina egna villkor mycket mer än på FB, tycker jag.

Gillar inte heller att man inte kan radera sitt konto helt, det skulle jag vilja göra. Men det går visst inte om man inte är hacker.

Kram!

Annika said...

Marianne:
För K kan det nog bli bra med FB, men för mig?
Nej, jag var inget fan första ggn jag var med.
Bloggar ÄR bättre. Mkt bättre!
Nej, jag gillar inte heller det där med att man inte kan radera sitt konto. Märkligt faktiskt...
KRAMAR!!!

JaCal said...

Vilken intressant diskussion! Själv gillar jag Facebook - och alla sociala medier - men de måste användas med ansvar och långsiktigt tänkade - och det är inte säkert att man kan ha det när man är så ung. Jag blir uppriktigt förvånad när jag ser hur slarvigt många använder både bloggar och andra sajter med att lämna ut känslig information - och sådant som kan komma tillbaka och "bita en". På så sätt är ju nästan Facebook säkrare eftersom du kan, om du sätter dig in i inställningarna, låsa din profil ordentligt och hur man delar med sig. Men - man måste ju samtidgt vara medveten om konsekvenserna. Jag skulle nog luta åt att hon skulle få vara med - men att ni är med och guidar och råder - tycker Karolina verkar vara en klok ung dam med skinn på näsan. Det är ju inte ens säkert att hon "blir fast" - men då har hon i alla fall provat på.

Själv lägger jag ingen som helst tid på alla applikationer av olika slag (tävlingar och enkäter och all möjligt) och har tagit bort alla notifieringar om dem - men uppskattar News Feed och Status uppdateringarna enormt (och med nya layouten har det ju blivit otroligt mycket lättare och bättre). Det är som mikrobloggning bland vännerna -sådant som ingen skulle skriva ett blogginlägg om - men som ändå är intressant att dela med sig av. Jag brukar ha sidan öppen och då och då kika in och se vad vännerna har för sig. Kommentarsfunktionen på statusuppdateringarna kan blir riktigt intressanta små trådar. Jag tycker att det är synd att många av mina vänner i Sverige inte har prova på utan varit mycket "anti" - intressant nog är det just de av vännerna som också bloggar och är väldigt online som använder det mest. Det är ju också ett snabbt och smart sätt att skicka meddelanden till varandra - vid sidan om mail och kommentarer. Så jag får väl stå för den andra sidan i denna kommentarstråd och tycka att Facebook kan vara riktigt bra och roligt - haha! ;-)

Annika said...

jacal:
TACK!!! Såg detta lite sent!
men det är alltid kul att höra vad du tycker eftersom du är så aktiv online.
Jag förstår vad du menar: Nu har jag två FB användare i familjen. K som ÄLSKAR det hela, och Peter som skaffat konto för att hålla koll :-)
Jag kan nog se det positiva med det hela.
Vi får se om jag återaktiverar mitt konto, just nu känns det inte aktuellt, men vem vet?
JAG tjuvläser hos peter och K, och kollar in deras vänner, sneaky, sneaky...
Det är nog just det där med virtuella flairs och sånt som jag har så svårt med...Men det behöver man ju inte bry sig om, som du säger.
Nu har vi iallafall FB i huset.
hihi!!