Wednesday, November 12, 2008

A Woman Without Her Car...

God Morgon!

Idag är jag helt billös. Ingen bil.
Volvon är inne på en liten lagning, no big deal. Vi får tillbaks den ikväll. Men billös är jag, men inte rådlös, får vi hoppas.

Dessutom är det EFIT idag och jag hade tänkt ställa upp. Det blir väl en rätt trist EFIT dag med TYNGDpunkt på hemmet, men...JAJA, ni får se imorrn det är ju då jag lägger ut bilderna (om det blir ngt av det hela).

Igår var det helgdag här i USA, Veteran’s Day, men skolorna i vår kommun hade öppet och Peter jobbade så det kändes inte speciellt ”helg-igt”.

På morgonen hade Karolinas skola öppet för föräldrarna. Vi hade mini-föräldrasamtal med lärarna. När jag skriver MINI menar jag verkligen MINI. Vi fick träffa lärarna i tre minuter, just det T-R-E minuter. Snacka om snabba ryck, eller hur?
Det är ju tur att vi råkar ha en duktig dotter, en som inte skapar problem i skolan eller har problem. Tur att man har en mönsterelev, annars vette sjutton hur det skulle gå? Jag menar, vad får man veta på tre minuter? Jo, jag vet att man får boka tid med lärare och kurator OM det inte går bra för ens barn, men ändå. Detta var mer en snabbare än snabb översikt. Med betoning på SNABB.
Det var ju trevligt att träffa Karolinas lärare iallafall och höra vad dom alla tyckte om vår flicka.
Tack vare dessa mini-samtal så fick barnen sovmorgon till 10:45. MYCKET skönt, tyckte en viss Karolina. I don’t blame her one bit.

Nej, nu ska jag se till att använda apostlahästarna! DAGS att ge sig ut i den mulna och kulna morgonen...

Ha en bra dag tillönskas alla kära läsare!!

30 comments:

londongirl said...

Men alltså seriöst!!! Vad får man ut av av tre minuter??

Här är det oerhört noga att vi lärare visar upp alla elevers mål i de olika ämnena. Hur de ligger till och fortsatta planer för deras studier. IUP (individuella utvecklingsplaner)
Det görs med alla även våra mönsterelever! ;-)
En dryg halvtimme per barn avsätts för det.
Men ni kanske har andra samtal senare?

Ha det gott!
Kram

Annika said...

Londongirl:

ÄRLIGT! Det är sant.
Tre minuter med varje lärare...Alltså vi har inte fler samtal, vad jag vet. OM barnet har problem så kontaktas man, eller så kontakar man själv skolan. Man får e-mails från lärarna med jämna mellanrum och betygen ÄR DETALJERADE till MAX!!! Men jag vet...tre minuter...Vad 17 är DET????? GALET!!!
Det är annat än i låg och mellanstadiet där man fick 20 min...

Kramar!!

Petra H said...

Oj, snacka om speed-föräldrasamtal! Kanske någon som varit på speed-dating och tyckt att det var ett bra koncept??
De där amerikanska "helgdagarna" är märkliga, de som vissa skolor / företag ibland har och ibland inte.. Svårt att hänga med och fatta när det är stängt! Och det måste vara jobbigt om t.ex skolan är stängd men föräldrarna ändå måste jobba.

Annika said...

Petra H:
Tjaa...vem vet? Kanske ideen kom från speed dating? Verkar ju nästan så...

Jo, dom här helgdagarna är lite märkliga. Igår var vissa skolor srtända och andra var öppna, i andra kommuner.

Nästa storhelg är Thanksgiving och då är "alla" lediga.

Kram!

Anonymous said...

Låter nog som en riktig snabbis... ;)

Hälsningar A Woman With Two Cars, som försöker bli av med den äldre av dem...

StrandMamman

Annika said...

Strandmamman:
JOOODU, det var snabba ryck.
Då dom tre minuterna gått ringde en volontär i en liten pingla...KLARRT! Bye-bye...

Lycka till med bilförsäljningen!
:-)

Humlan said...

Med pingla och allt! Jadu, snacka om löpandebands-effektivt! Men, det är väl tur att ni får skriftliga rapporter också, annars hade ni ju kunnat missa om det var problem.

Desiree said...

Oj oj billös här i USA betyder att man inte kommer långt hemifrån. Du får passa på att göra saker i hemmet eller trädgården idag då. Kanske en skön långpromenad i området och njuta av höstfärgerna. Treminuter var ju verkligen MINI, det kan inte vara mycket man hinner stämma av på den tiden. Det bästa var väl iallfall att K fick sig en sovmorgon. Det kan hon verkligen behöva. Ja vi märkte inte speciellt mycket av Veternasday förutom att man dekorerat med flaggor längst med vissa vägar. Det var jobb som vanligt (suck).

Pernilla said...

Oj hela TRE minuter!? Det var inte illa. Då hinner man ju knappt hälsa på varandra :) Måste vara jobbigt om man känner att det inte går så bra för sitt barn.. då skulle man ju vilja prata lite mer.

Billös i USA?! Det går ju inte :) Det är ju bilarnas land. Men en dag får man väl stå ut...

Snart åker jag till Orlando och blir där en vecka. Ska bli såååå skönt. Även om det blir mest en massa stress så ska det bli skönt att komma iväg. Det är jag och min syster som ska iväg. Vi ska gå på mässa i 3 dagar.. men resten blir nog mest bara shopping *haha*

KRAM

Rosvikstjejen said...

Jag är mållös!!!!

Kram

Saltistjejen said...

Oj! Som sped dating med andra ord. Fast med sitt barns lärare. Hm, låter inte helt optimalt. Men kanske var det mest för att man somförälder skullle få ett ansikte till lärarnas namn?? Sedan får man som du skriver boka tid med dem om man har fler frågor eller funderingar.
Jag visste inte ens att det var helgdag igår?? Amerikanska helgdagar är så underliga tycker jag. Ofta är det helgdagar som inte alla har. Utan bara typ skolor och personer med vissa yrken. Men de flesta jobbar ändå? Jag har inte fattat de än. Känns som om de enda riktiga helgdagarna som "alla" firar och har ledigt från jobbet är Thanksgiving och Independence Day. T o m julen är lite si och så. Iallafall här i New York där många inte alls firar jul.
Hoppas att du snart får tillbaks din bil!
Kram!

Lia said...

Hahaha, snacka om speed dating Annika! Från mitt lärarperspektiv måste jag ju ändå säga att det vore för bra för att vara sant: TÄNK att inte behöva ta alla oääändliga föräldrarsamtal, utan bara le snällt i TRE minuter och säga några väl valda ord, hahahahaha! (Med glimten i ögat skriver jag detta såklart). Annika, hur är stämningen nu, en vecka efter valet? Märks det fortfarande av CHANGE-syndromet, eller har det lugnat sig? Såg att SP bestämt att ställa upp ingen som presidentanidat OM GUD VILL. Hmmm, hoppas verkligen på att gud är en kvinna, och att hon sänder Palin till ett varmt ställe för hennes åsikter att kvinnans kropp inte är hennes egen...bara några reflektioner såhär på torsdagsvällen=)) KRAM

Anne said...

Tre minuter var inte mycket, det känns ju som att det är nu och ju äldre barnet blir som de där 20 minuterna borde finnas och inte 3 minuter. Ju äldre barnet blir, tonår och så vidare, desto viktigare ha koll på nåt sätt. Men bra dock med alla detaljerade betyg och så.
Här var det inget ledigt pga Veterans Day så den gick obemärkt förbi. Men jag är nästan 100 på att det var ledigt i fjol och även året innan. Märkligt. Jag kanske kommer ihåg fel.

Annika said...

Humlan.
jamenvisst..
Och det kan ju tyckas märkligt eftersom det kanske just är i den här åldern som problem kan tänkas dyka upp.
Men ja, det är konstigt. Och jo, skulle det vara problem tas dom ju om hand (får jag hoppas).

Desiree:
Det är OK att vara utan bil idag. Jag har varit ute och gått o sen fixat med ett och annat härhemma.
Visst, det allra bästa med 3 minutersträffarna var att K fick sova UUUT! DET behövde hon.
Här märkte jag noll av veteran's day.

Pernilla:
Helt knäppt låter det, men det är desto värre sant. OM man skulle ha problem tror jag inte att det är svårt att kunna beställa samtal med lärarna.
Funkar det bra så är det bara att vara glad.
Och snart sticker ni till USA igen! Ja, du flyger och far hit med jämna mellanrum. Hoppas ni får det jättekul.
Kram!

Rosvik:
Jag förstår---
Kram!

Saltis:
Jomenvisst, det är mest det att vi fldrar ska få träffa lärarna och sen att dom ska få se oss.
Ngt mer hinns knappast med.
Jag vet, amerikanska helgdagar är märkliga...Det är t-giving, jul, 4 juli och kanske labor day och memorial day som firas av alla. dagar som Columbus day, MLKday mfl är bara dagar som skolor och kommun och stat håller stängt.
Jo, bilen komer hem ikväll igen.
Kram!

Lia:
Jag förstår :-)
Visst är det speed-dating. Jo, men visst är det så!!! Lärarna kan säga supersnälla saker på tre minuter, ngt annat hinns i varje fall aldrig med...fniss...
Visst märks Change syndromet av!! Det lär det säkert göra ett bra tag. Tänk vilka förväntningar Obama har på sig nu. INTE lätt. Och vilket inferno han måste ta över.
Men folk TROR på honom, att dom gör!!
Jo, jag såg det där om Sara P...Vi får väl se vad framtiden har med sig för henne...
Kram!

Annika said...

Anne:
PRECIS!! Det tycker ju jag ocksp. Det är NU man verkligen skulle behöva de längre samtalen. NU när kanske problemen börjar.
Men jag antar, och hoppas, att det är så att om det finns problem tas dom om hand ändå. Men vad vet jag?
Peter har aldrig haft ledigt veteran's day, och skolan i vår kommun har aldrig varit stängd den här dagen. Men, det är olika runt om i landet...

annikattsblogg said...

Tre minuter - nästan onödigt att åka dit överhuvudtaget... Som du säger, tur att K är en mönsterelev. När jag var på utvecklingssamtal till förskolan häromdagen så pratade Idas fröken och jag en hel halvtimme. Jättekul att få höra hurudan Ida är i förskolan och få se lite vad de sysslar med, hurudana böcker de har och vad Ida har åstadkommit :-). Hon verkar också vara en mönsterelev, än så länge i alla fall ;-).

Annika said...

Annika:
Jo, jag har en känsla att man får vara glad åt att ens unge inte är just ngt annat än en bra elev. Hur skulle det gå annars?
Allvarligt, Peter och jag funderade på att strunta i att gå dit, men för K var det så viktigt att vi skulle få träffa hennes lärare, och det var ju kul.
Visst är det bra med längre samtal. Det hade ju vi också i klass K-6. Saknar det...
Och visst är det skönt att ha mönsterelever ;-)

Anette said...

Oj, bara 3 minuter! Då gäller det att prata snabbt ;) Vi fick 15 minuter med Emilys fröken, men jag hade gärna stannat och pratat längre, hon var jättetrevlig.
Tur att du får bilen ikväll, det är inte skoj att vara billös. Men hellre billös än rådlös! :)

HusEtt said...

Tre minuter låter inte mycket! Nästan bara frustrerade ju. Och visst känner man sig lite låst utan bil :-), faktiskt även om man inte använder den!

Lena said...

En dum fråga? Vad är EFIT för något? Väntar med spänning till imorgon för att se om jag förstår då? Ha en bra dag! Här är det läggdags snart!

malde said...

Tre minuter... Det gäller att vara strukturerad som bara den, och verkligen ha frågor, tankar och åsikter nedskrivna och ha tränat på att ta dem snabbt. Man borde kanske få möjligheten att maila frågorna först så läraren kan ha svaren klara ;-)

Utan bil - jobbigt! Men det är klart, man får planera för det också.

Må så gott!

Annika said...

Tina:
Jag vet, helt galet snabbt.
Ja, man känner sig faktiskt låst utan bil även om man inte använder den. Avklippt liksom :-)

Lena:
EFIT är Ett Foto i Timmen.
Brukar vara väldigt kul att kolla in andras efit (tycker jag iallafall).
Nu är det strax dags för mig att gå och knyta mig också.

Malde:
Nej, man kan nog inte komma dit med en bunt frågor. Det är mer det att träffa läraren...Men VISST är det stressigt och larvigt snabbt...
NU är bilen hemma igen.
KRAM!!

leopardia said...

hehe, jag tänker på att det här i sverige heter 'kvartssamtal', men som magnus uggla säger - underbart är kort... eller nåt..

jill said...

Min första tanke efter att ha läst första meningen är att du blivit "amerikaniserad" som känner dig billös. Men sen slår det mig att de flesta här också hade känt så. Men så är ju Sverige iofs väldigt amerikaniserat.

Ha en fin dag! (nu har du väl till och med fått tillbaka bilen =) )

Hanneles paradis said...

Man får sällan veta mer på 15 och 30 minuter heller, vi upplevde inte utvecklingssamtalen speciellt givande.

Annika said...

Leopardia:
Underbart är kort ja...Jo det kan man säga :-)

Jill:
Ja, om man ska vara billös ska man nog bo i en stad, inte ute i förorterna. Jo, jag har en känsla att det är detsamma därhemma. Åtminstone utanför städerna.
Men det gick ingen nöd på mig igår, hehe!
Ha det så gott!

Hannele:
Nej, kanske inte...
Om man verkligen VILL veta ngt så har jag en känsla av att man får boka in en särskilt möte med läraren. Jag antar att det är ngt en lärare får ta med i beräkningen i princip hela tiden.

Marianne said...

Så KLART att Karolina är duktig! Och vad bra att de fick sovmorgon. Fler föräldradagar med andra ord!

Kram!

Annika said...

Marianne:
Sjävklart är hon det ;-)))
Ja, fram för fler fldrardagar.
Kram!

utlandsMartin said...

Vi bor på andra sidan av I-66 men våra föräldrasamtal varar runt 30 minuter per barn. Tre minuter låte lite väl kort.

Annika said...

Utlandmartin:
AHA, på andra sidan 66. Går ditt barn på Middle school? I Elementary school var det ju rint 20 min eller så. Men det tar slut så fort barnet kommer till MS.