Thursday, November 20, 2008

En Schlumpadinka...

Genom kära bloggvänner får man ständigt lära sig något nytt. Senast jag fick lära mig något nytt genom en bloggvän var igår. Jag fick då lära mig innebörden av ordet Schlumpadinka...
Schlumpadinka, vad är det? VAD ÄR DET??? Det låter nästan som något ord Astrid Lindgren har kommit på.

Det var tack vare den modeintresserade Desiree i Alabama jag fick höra om det hela. Fenomenet. Fenomen. Schlumpadinka...
Desiree hade hört om ”fenomenet ” genom Oprah, som tydligen haft med ett gäng schlumpadinkor i sitt program (det programmet hade jag velat se).

En Schlumpadinka är en kvinna som helt struntar i rådande mode. Hon klär sig bara i myskläder. Hela tiden. Det spelar liksom ingen roll vart hon ska; till affären, till mallen, till skolan, till vänner. Hon klär sig med förkärlek i joggingbraller, hoodies, urtvättade t-shirts, gympadojjor (förmodligen vita keds). Hon bryr sig inte om sitt hår, hon sminkar sig lite eller inte alls...

Har hon byxor på sig är dom liiite för korta. OM hon har byxor använder hon förmodligen khakis. OCH gärna capri-modellen som ju redan är kort.
Schlumpadinkan älskar pyjamasbyxor, och hon är inte rädd för att dra på sig ett par sådana i något fall. Det är ju egentligen PERFEKT att bara kunna rulla ur sängen och sen dra på sig en hoodie, Keds och sätta håret i en hästsvans. Voila!! Instant style, dagen är fixad...

Gosh dammit!! GUD vad jag är trött på att SE denna stil i tid och OTID. Varför måste folk klä sig i mysbraller? ALLTID!!! ?? Finns det då inga nyanser???
I detta land där jag bor...I detta ENORMA utbud som finnes här...VARFÖR måste man vara en schlumpadinka??? Har man mist all respekt för sig själv? Vet man inte vad som längre är snyggt? Eller måste bekvämligheten gå före allt annat?

Jo..JA..GUD...JAG VET!!! Washington DC är då verkligen ingen haute coutore modestad. Nej, glöm det!! Inne i DC är det MAKT som gäller, inte mode. Ute i förorterna är det...Ja...vad är ...det...??? Ingen stil som gäller.
Jag fattar det inte...Alla affärer i alla prisklasser säljer snygga kläder. Varför kan man då inte köpa sig lite snygga kläder iställer för att gå klädd som ett skogstroll?
-Jamen, vänta----det måste vara BEKVÄMT----!!!
-Absolut, be my guest!! Jag tycker också att man ska klä sig BEKVÄMT!!! Men för den sakens skull behöver man inte se ut som en hösäck.
Varför inte investera i en snygg tunika? Ta sedan leggings till det...WOW---there you have it---stil OCH bekvämlighet.
Eller, varför inte investera i lite snygga jeans och sköna toppar? Instant style!
Eller kör min eviga uniform; kjolar, tjocka strumbyxor med olika mönster, boots, sköna koftor. Snyggt, bekvämt, men utan Schlumpadinka faktor.

Jag får andnöd när jag ser kvinnor på skolan och på affärerna klädda som hösäckar. Varför måste man tappa respekten för sig själv på det sättet?
Jag skulle vilja kidnappa dessa damer och ge dom en make-over ON the SPOT. Klipp av håret, investera i lite snygga kläder. SE DIG!!

Jag är långt ifrån ett modeorakel, och det behöver man inte vara för att förstå. Det räcker ibland bara med att se sig omkring. ALLA är inte schlumpadinkor såklart, absolut INTE, men det finns fler hösäckar än vad det borde finnas.

Det finns en manlig motsvarighet till Schlumpadinkan också...Han ser ut ungefär så här: Shorts (modell STOR), sports-jersey i modell BIG (helst med ett amerikanskt fotbollslags logga), gympadojjor och en baseball kepa på skulten...DET är den manliga motsvarigheten till en Schlumpadinka.
Lika TRIST det att se, precis LIKA trist.

Förresten, jag fick lära mig ännu en sak igår genom en god bloggvän som jag (också) träffat IRL. Jag fick lära mig att igår var det toalettens dag!! Det ni, det var något att fira!! Ti-hi!!

Haha, ha en bra torsdag!!!

26 comments:

Petra H said...

Ha ha, som jag skrev hos Desiree, Puerto Rico är fullt med schlumpadinkas!! Och den manliga motsvarigheten - men då är det oftast amerikanska turister. De puertoricanska männen verkar bry sig mer om sitt utseende ibland än kvinnorna men så är de ju också väldigt metrosexuella (för mycket kan jag tycka).
Kommer du ihåg när min familj och jag klädde upp oss för att gå på FIN och DYR restaurang i SJ för att fira min systers 25-års dag i januari... och hela restaurangen var full med amerikanska turister i SHORTS och KEPSAR!! Inomhus på en restaurang - keps?? Ok, om det hade varit McDonald's! Och oavsett om du är på semester eller inte, ta iaf AV kepsen när du ska äta... Suck, nu blir jag upprörd igen så här på morgonkvisten!
Toalettens dag? Varför? Är toaletterna diskriminerade och behöver mer uppmärksamhet??
KRAM!!

Annika said...

Petra H:
Ja, jag kunde inte låta bli att spinna vidare på Desirees inlägg...
Jag såg vad du skrivit om PR. lustigt att männen på PR är så metrosexuella...Det ser man aldrig här i DC...Iallafall inte i the burbs...Ser man ngn put-together man kan man slå sig i backen på att han är bög.
Ja, det där med amerikanska turisterna på rest är bara too much!! jag förstår så väl att du reagerade som du gjorde. Jag blir också förbaskad. ELLER, om man är på fest och folk kommer i shorts och t-shirt...SÅÅÅÅÅÅ trist.
Ja, det var visst Världstoalettdagen igår!! HAHAHAHA!! Du ser, man lär sig MASSOR i bloggvärlden :-)
Kram!!!

Elisabeth said...

Schlumpadinka, vilket underbart ord! Det låter verkligen precis som vad det beskriver.

Jag har heller aldrig förstått det där med att gå ut i pyjamas/mjukisbyxor. Hur svårt kan det vara att byta om till ett par vanliga jeans när man går till affären? Om man nu vill gå runt en hel del i pyjamasbyxor är det ju bara att byta tillbaka när man kommer hem igen liksm. Det skulle aldrig falla mig in att gå utanför dörren i mysbyxor, inte ens till tvättstugan eller för att gå ut med soporna. Detta TROTS att jag inte är modeintresserad alls. Faktum är att mjukisbyxor i allmänhet inte är min grej, inte ens hemma. Mycket bättre med jeans, det använder jag alltid. :D

Evas blogg said...

Härligt ord men inte särskilt härligt att se på. Håller med dig. Varför se så oerhört schavig ut? Tycker de inte att de är värda mer? Eller är det bara så att de inte bryr sig? Nog för att mjukisbyxor är skönt (jag har ett par på mig just nu - innemysdag). Men aldrig att jag skulle gå ut i dem. Jag är inte smal, har svårt för jeans men det finns snygga, bekväma kläder ändå. Kjol är perfekt och kofta till. Polo och kjol är mitt vinterfavvoplagg.

Annika said...

Elisabeth:
Visst är det ett kul ord!! Och helt nytt för mig!! Men det passar in.
Nej, jag har noll förståelse för dom kläderna. NOLL!! Jag har en person i min omedlebara närhet som är en riktig schlumpadinka, men inte tusan törs jag säga ngt till henne om det hela. Hon är amerikanska...
Visst är det märkligt att folk går ut som hösäckar...FATTAR det inte...

Eva:
Och där sitter du i din mysiga snöstorm just nu...Lucky YOU!!
Exakt, det är som om man har förlorat respekten för sig själv när man börjar klä sig som en schlumpadinka.
Men you bet!! Myskläder gäller inomhus, precis som för dig idag!! INTE ute på allmän plats. Det finns så många alternativ till myskläder när man ska gå ut. Det går att kombinera skönt och snyggt. Alltid.
JAPP, precis som du sä är jag galen i kjol!! SÅ snyggt! OCH skönt!!

jill said...

Vore trevligt med något emellan Schlumpadinka och fashonista. Fast någonstans där finns väl iofs många av oss. =)

Fundersam Cecilia said...

Nä men du finns det en toalettens dag också?!Ja jösses.Jag förstår inte att folk kan se ut hur som helst.Jag skulle inte kunna med att åka ut och se ut som hur som helst.Grannen har jag sett gå omkring med papiljotter i håret,men bara på baksidan av huset.Just nu ser jag väl ut som en schlumpadinkas,håret står åt alla håll och jag känenr mig verkligen som jag ser ut.Jag önskar att jag sett det Oprah programmet,hade varit roligt att se.
Ha en trevlig torsdag.
Kram!!

Annika said...

Jill:
Jo, jag skulle tro att dom flesta av oss kan kvala in där.

Cecilia:
JAPP, Världstoalettdagen!!! YUP!! Nu kan vi fira muggen också :-))

Jag hoppas att du snart, snart--SNARAST ska känna dig mer uppåt!!

Jättestor kram från mig!!

Petra said...

Haha, vilket ord! De flesta hos oss är måna om hur de ser ut, varför jag fått för mig att detta med pyjamasbyxor på in public är ett ganska amerikanskt fenomen. Eller har jag fel? Knäppt är det hursomhelst!

Annika said...

Petra:
Ja, det undrar jag också? Är det mest ett amerikanskt fenomen detta med flanellpyjamsbyxor in public?
Nog för att jag sett en hel del Schlumpas i Norden också, men jag tror det är värre här. faktiskt.

Anonymous said...

Okay well i just read this post using Google translator so it's slightly better that reading it in Swedish, but not much. What I loved is the word HAYSACK. Was that your word or theirs? I could totally picture what you were describing and worried a bit that it applies to me some of the time....Yikes!

Annika said...

Sara:
Haysack...that is a direct translation from the Swedish word Hösäck...which means a sack of hay...Another word for Schlumpadinka.
Look, I don't think you have to worry!!!! I never see you in pyjama pants in public, bad jogging pants etc...
But I see other people dressed like that.
I think I have to translate this page myslef just to see what it says in sucky google translator.

Annika said...

SARA!! I am reading it in Google Translator now and I am LAUGHING!! Musk Leather...That is not a damn word. It is supposed to be lounge clothes...
MG, Google Translator...I can hardly understand a word of what I have written here using that service. It sure SUX!!
But Sara, no worries for you...But you do know that we have one TRUE Sclumpadinka in our row...You know who she is :-))))

Johanna said...

Let me tell you! Jag måste ha en slumpa...dinka? till granne. Hon klär sig jämt i mysbyxor. Grå. Jämt. Varje dag. Året runt. Funderar på om hon har flera par, eller tvättar dom under natten. För hon bor i dom. Dessutom har hon alltid håret uppsatt itofs. Det ser alltid ut som att det aldrig sett schampoo. Dessutom skaver hon runt i nedtrampade adidas skor. Du vet.... såna som lutar, hon har liksom trampat sönder hälen på dom.
Så trist att se.

Men å andra sidan. Hon får mig att känna mig skitfin. Jämt. Varje dag. Vad jag än har på mig. Så egentligen ska jag inte klaga. brukar säga till min sambo... "Du, om det inte passar så kan du ta grannen"... han verkar inte speciellt sugen på att byta.

Roligt ord. Ska börja använda det.
Min syrra och jag har ett ord som vi använder. Krusifickadongs baruskan. Vet inte vart det kommer ifrån. Det har vi sagt sen vi var små. Du vet kanske inte vad det betyder? Det kvinnliga området en trappa ner. ;)

Kram Johanna

LindaLotta said...

Haha, vilket roligt ord!
Men mindre roligt att se...
Som tur är finns det inte alltför många sådana här, men de som finns utmärker sig däremot.
Jag kan mycket väl dra på mig ett par mysbyxor, hemma, och tycka att de är det bästa plagget just då.
Men jag skulle aldrig kunna drömma om att åka så till jobb, tex.

Sara said...

Ha,ha jag såg faktiskt programmet!!! En kille gick runt och ringde på hos kvinnorna i ett medelklassvillaområde och de öppnade i sina schlumpadinka-kläder (en av kvinnorna hade anmält till Oprah att de klädde sig så hopplöst). Sen fick de en makeover och blev jättesnygga, förstås! Det var jättekul att se.
Håller med dig om att DC-borna inte klär sig så jättesnyggt, antingen är det dräkt/kostym till jobbet och sen direkt på med collegetröja, mjukbyxor/pösiga jeans och keps. Och det i en stad med ett sådant enormt utbud! Kram och älskar!!

londongirl said...

Vilket roligt ord!! det låter verkligen som nåt som Astrid Lindgren skulle kunnat kommit på!! :-)
Men trist som stil!! Tycker nog inte att den finns så jättemycket här även om man kan se tjejer klädda så ibland.

Här är det också kjol som gäller som du vet...härliga sköna strumpor och olika koftor med toppar under. Tycker man kan variera det i all oändlighet. Det kan bli olika "fint" och vardag också beroende på material osv. i kläderna eller hur?

Ja tänk vad man lär sig i bloggvärlden om toalettdagar och
Shlumpadinkor! ;-)

KRAMAR

Annika said...

Johanna:
TACK!! Det var ett kul ord det där sista också!! Mkt BRA!!!
Nu sitter jag här och småfnissar lite.
Slumpadinka är ett skitbra ord!!
Visst är det trist att se alla slumpisar, men ja, man känner sig alltid som en fashionista bredvid dom, hahahahaha!!! Här i mitt område finns det inte så hysteriskt många, men dom man ser kan man inte låta bli att lägga märke till.
Kram!

Lindalotta:
Visst är det ett kul ord! Ett bra ord. Min tyska granne säger att det är Yiddish. Det har hon säkert rätt i!
Man ser fler slumpadinkor här än vad man gör i sverige. Absolut!

Sara.
VAD kul att du såg programmet!!! Jag borde DVR:a Oprah varje dag hon är ju så BRA!!!
KUl ide av den där kvinnan att skicka in ett beklagande slumpadinka brev till Oprah. Klart dom blev snygga hela bunten!
Nä, DC är ingen HOT fashoin stad, precis.
ÄLSKAR SIS!!!!

Londongirl:
Visst är det ett bra ord!
Tydligen är det Yiddish, och det verkar väl vettigt.
Nä, Sthlm har inte så många slumpainkor, men jag har sett en del ute i the burbs där också, heheheehe! Dock inte i den utsträckning som det finns här.
Kjol, snygga boots, mysiga toppar är BÄST!! Vi tycker lika du och jag!!
KRAM!!!

Suzesan said...

Vilket härligt inlägg. Jag läste det hos Desiree oxå. Jag skrattade.
Jag håller med om att det låter som nåt som Astrid L hittat på.
Men det är ett bra ord. Jag ska införa det i här hemma med. "-Du(läs.. någonvem som helst) ser faktiskt ut som en riktig Schlumpadinka".

Det finns många här som inte bryr sig ett dugg om hur de ser ut.
Det kan väl vara bra, men oftast gnäller de väldigt på de som gärna snyggar till sig lite innan de går ut.
Jag tycker här finns oändligt många såna manliga schlumpadinkas här.
De yngre bryr sig mycket om hur de ser ut. Men många i min ålder ICKE. Här har de ingen klädsmak alls och det gäller ju att inte sticka ut utan alla ska se likadana ut*fniss*
Alltså ett par snygga tvättade jeans och en snygg skjorta/tröja med lite omsorg. Jag ska länka till detta inlägget imorgon och skriva nåt om svenskar hur de klär sig så blir det en trend:)
Vad jag skrattade åt det nya ordet som dök upp bland kommentarerna och även åt Haysack:)Hahahaha.
Jag snyggar alltid till mig innan jag ska gå någonstans och det finns några som tagit efter och efter de klagat och gnällt gjort nån förändring:)
Tack för ett härligt skratt!
toalettens dag jag tror jag dör av skratt.Hahaha.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Anonymous said...

Vad perfekta ni måste känna er när ni spyr galla över hur andra människor ser ut och vilket tråkigt liv ni måste leva. Jag bor hellre granne med en slashas än en riktig Ragata. / Kitty

Anonymous said...

Vad perfekta ni måste känna er när ni spyr galla över hur andra människor ser ut och vilket tråkigt liv ni måste leva. Jag bor hellre granne med en slashas än en riktig Ragata. / Kitty

Annika said...

Suzesan:
Visst är det ett BRA ord. jag hade aldrig hört det förr, men det lär vara Yiddish.
Jo, Slumpadinker finns det nog lite överallt, skulle jag tro!
Jag har ju också sett dom därhemma om än inte i lika stor utsträckning som här.
HAYSACK, det blev en så himla rolig översättning på Google Translate av det...
Du får gärna länka imorrn, om du vill.
Haha, kul att du kunde garva. Det var ju meningen!!
Och sen var det världtoalettdagen också då!!
KRAM!!

Kitty:
Jag har inte sett dig här förr, vad jag vet alltså...
Perfekt? Spy galla? Ragata?
Varför så upprörd?
Du får väl läsa det lite med glimten i ögat och kanske ta till dig ett ord eller två. Det är inte så allvarligt menat.
Och tråkigt liv? Vem lever det?
Inte jag, och inte du heller, ska vi hoppas...

Marianne said...

Härom veckan när jag var inne i stan kom det faktiskt en kvinna (västerländska) gående i en riktig pyjamas. Den var rätt fin, randig i fina färger och hon var sminkad och fin, men det så lite lustigt ut faktiskt! Hon såg mer ut som om hon hade stajlat sig så, än att hon bara hade gått rätt ut i det hon hade på sig. Smaken är som baken ...

Själv är jag rätt schavig när jag går omkring här hemma, fast aldrig träningskläder. Men bekväma stretchbyxor ska det vara när man sitter vid skrivbordet hela dagarna. Går dock aldrig ut så mer än för att mata katterna.

Det där med turister, jag förstår inte att semester måste innebära att man går runt och är slafsig. Likaväl som när man är hemma måste man väl klä sig så att det passar i situationen. Som Petra skriver, man klär upp sig för att gå på en fin och dyr restaurang, och så möts man av världens slafs, det är inte skoj. Och det gäller inte bara amerikaner, det tycker jag gäller alla nationaliteter.

Jag tror Klas har smittat mig, känner mig som om jag håller på att få feber. Blä! Har inte tid!

KRAM!

Annika said...

Marianne:
Visst är smaken som baken, absolut.
Så är det, och det för ju att det blir variation också. Det är bara det att vissa kör det här racet jämt. Lite trist då, kan man ju tycka.
Och det du säger om att vara bekväm i hemmets lugna vrå---absolut!
Semestrande folk...JO; du lär se en hel del där du bor, kan tänka mig att du sett slashasar till max. Intressant att det är alla länder det gäller.
Hoppas att du inte blir sjuk, Marianne!!
Krya på dig.
Stor kram!!

Jen said...

Åh vad härligt att se att det inte bara är jag som retar mig på att folk ser ut som skam! Ibland har jag lust att ta folk i örat och säga en eller annan mening med vett till dem. helt klart som du skriver att man kan se snygg ut fast det är bekvämt. En annan sak jag gärna har noterat när det gäller dessa Schlumpadinkas är att kläderna inte ens är i deras egna storlek utan gärna ett par för stora så de verkligen ser ut som, ja bara den... ;)

Annika said...

Jen:
Välkommen till min blogg!
Vi är nog en del i denna världen som retar sig på schlumpor, haha!!
Det går att kombinera bekvämlighet med snygghet, helt klart.
Yup, du har rätt, ofta är schlumpans kläder för stora...WHYYYY!!!??? Schlumpor!! Please...sluta slumpa och klä er skönt och snyggt. Jag lovar, ni kommer att må bätttre :-)
Titta gärna in igen!!