Monday, November 10, 2008

En mycket bra film.

Morrn, morrn...

Jag hoppas att er helg har varit bra även om den, förstås, har gått alltför fort.
Här i Washington har vi haft en VARM hösthelg med temperaturer på runt 18 grader. Hösten är för övrigt som allra vackrast just NU!!

Vi spenderade lördagen inne i DC där åt vi lunch, gick på bio, samt tog en drink efter bion.
Trevligt!

Filmen så..
Ja, filmen var ”Låt den rätte komma in” efter John Ajvide Lindkvists bok med samma namn. Här i USA heter filmen; Let the Right one in. Direktöversättning som funkar alldeles utmärkt.Som ni vet är jag uppvuxen i förorten Blackeberg som ligger i Bromma i Stockholm. Där är Ajvide också uppvuxen. Han är två år yngre än vad jag är, och sorgligt nog har jag inga minnen av honom från skolan. Men nu har Ajvide minsann gjort ett namn av sig själv och ingen kan vara gladare för det än vi, fellow Blackebergare!!

Filmen är en vampyrhistoria som tar plats en vinter under tidigt 80-tal. Den 12-årige, mobbade pojken Oskar försöker överleva skolans inferno som är pepprad med mobbare, den ena värre än den andra, och oförstående och oseende lärare.
Jag känner igen vissa av våra lärare, och vissa av dom är VERKLIGEN porträtterade som sedda genom en skrattspegel. Skickligt, enormt skickligt!

Filmen är mörk och grå, det är vinter och snö hela tiden. Blackeberg ter sig tristare och mer deprimerande än någonsin. Folk sitter inne i sina lägenheter och trycker, man ser fredagsdeckare och Notknäckarna. Oskar drömmer om revanch, att han en gång för alla ska kunna visa sina klasskamrater att det inte går att häckla och trycka ner honom. I kvällens mörker ger han sig på en björk på gården med en morakniv. Han säger till björken det han vill säga till sina mobbare. Plötsligt står det en flicka bakom honom. En mörk, liten, söt flicka i Oskars egen ålder, men det är något märkligt med henne. Hon är tunt klädd i kylan och så smutsig, och hon luktar märkligt...nästan som bensin...

En vänskap växer fram mellan Oskar och Eli. Eli säger till Oskar att han måste slå tillbaka när hans mobbare slår honom, och om inte det hjälper ska hon hjälpa Oskar...OCH i slutet hjälper hon honom verkligen. Ni får själva se i filmen. Eller läsa i boken.

Jag tycker egentligen inte att gengren skräckfilm är den rätta att sätta på denna film. Filmen är inte speciellt läskig. Det är så mycket, mycket, mycket ur boken (som är en skräckroman) som inte har kommit med. Det är tråkigt när stora nyckelscener ur boken knappt kommer fram i filmen. Det kan man lätt bli lite besviken över.

Men vad filmen har är det NERV och KÄNSLA!! Och ett fantastiskt skådespeleri!

Trist är att bokens nerdekade A-lagare, som hade stora roller i boken, knappt har blivit en eftertanke i filmen. Visst finns dom med, men vi lär inte känna dom alls som vi fick göra i boken. Inte ens Virginia har en speciellt stor roll, och hon bär upp SÅ mycket i boken.Filmen har ett par otäcka scener, men jag tycker inte att någon enda behöver vara rädd för att se den(filmen). Den skrämmer nämligen inte alls på det sättet en skräckfilm gör. Se den istället för vänskapens skull, den omöjliga vänskapen mellan människa och vampyr. Se den för den mobbade pojkens skull. Se den för den förtätade stämningens skull. Se den för att få en flashback tillbaka till tidigt 80-tal. Se den för den fina film den gjorts till!!
Men se den INTE om du förväntar dig en äkta skräckfilm.

NU ska den bli Hollywoodfilm med premiär någon gång under nästa år. Det känns sorligt, tycker jag. Men på ett annat sätt är det ju jätteroligt också!
Men Hollywood...

Vad kan Hollywood göra av Blackeberg? Vad kan man ändra på? Hur kommer filmen att amerikaniseras?
Frågan är; hur kan filmen bli lika bra? Det tror jag nämligen inte att den kommer bli. HUR kan den bli lika bra??
Stora pengar kommer att satsas och troligtvis blir det mycket mer av en skräckfilm än vad originalversionen är.

MEN, vill ni se en film med nerv och känsla och djup ska ni absolut gå och se Låt den rätte komma in.


John Ajvide LindqvistDet är alltid kul att se en svensk film med engelsk text när den visas på bio i USA. Det är roligt att höra amerikanernas kommenterar efteråt. Här förstod jag att det var många, många som läst boken i publiken. Och jag kunde höra att dom reagerade ungefär som jag. Det där att stora scener ur boken försvunnit i filmen tror jag är något vi alla reagerar på som läst boken.
Men bäst av alla var en ung kille som sa till sitt kompisgäng: That movie is a master piece!

GÅ och se den!!

Ha en jättefin måndag! Jag ska strax bege mig iväg och äta svennefrulle!

26 comments:

Mie letar guldkanter said...

Jag har inte läst den boken men nu blev jag väldigt sugen på att göra det:) Hoppas frullen var god!
Kram

londongirl said...

Ja den borde man alltså se. Frågan är om inte jag ska läsa boken först.
I vilket fall som helst är det roligt när svensk film tar plats där borta i det stora landet hos er! :-)

Kram från ett grått, regnigt och blåsigt Stockholm

Annika said...

Mie:
Läs den!!! Den är inte heller en renodlat skräckroman utan den har så mycket mer!!
Jag hoppas du kommer att gilla den.
KRAM!

Londongirl:
Läs boken först, skulle jag råda...Den är så bra.
JA, det är ju det!! Underbart när en svensk film tar plats! Man blir så stolt!!!
Kram från ett soligt Reston!!!

Fia said...

Jag har ju läst boken, och den var ju jättebra, så det vore himla kul om filmen skulle visas här i Atlanta, men jag får nog vänta tills den kommer på DVD. Vet du om det finns ngn web sida som talar om vart den kommer att visas här i USA?
Kram från ett redan nu soligt Duluth!

Petra H said...

Åh, vad roligt att se en svensk film som dessutom utspelar sig i dina hemtrakter på bio i USA!! Jag förstår att det var en speciell känsla! Vad tyckte Peter om filmen, han har väl inte läst boken? Man blir ju alltid lite besviken när man läst boken och sedan ser filme... Jag har bara läst Hantering av odöda och den var bra trots att det inte egentligen är min genre.
Jag såg Tillsammans på bio i Italien PÅ ITALIENSKA! Det var en av de roligaste bioupplevelserna faktiskt! Italienarna var superseriösa och skrattade nästan inte alls - de såg ju en seriös, alternativ, utländsk film medan mina danska och finska kompisar och jag skrattade så mycket.. Jalla, jalla har jag sett på bio med utländska kompisar både i Geneve och i Bryssel - jättekul!!
Måndagskram!

Annika said...

Fia:
KUL att du e här igen!!!
Boken är superbra. Vår kompis som var med sa att US-versionen av filmen kommer ngn ggn tidigt nästa år.
Den svenska kommer ju garanterat på dvd, Fia. Då kan du se den, men den kanske hamnar på ngn smal artsy biograf i Atlanta också!

Petra H:
ja, det var nästan en overklig känsla att sitta inne i DC och se Blackeberg, och höra svenska och se magistern (om än i en skrattspegel). Otroligt. Och eli...Som jag så starkt misstänker är en vän till mig (misstänker, har inte minsta bevis)

Peter har läst boken!! han fick den av min syrra i somras. Sedan läste vår kompis den. Bägge älskade den!! Men precis som jag så tyckte dom att mkt utelämnats. Men så är det ju ofta...

Hanteringen av Odöda är bra!! Men grym!!! Jag har hört att den också ska filmas. Efter at ha läst den boken kan jag inte äta havartiost längre...

Haha, Tillsammans i Italien...JO, jag kan tänka mig att den inte var upp the alley där, och dubbad!!! HAHAHA!!

KRAM!!!

Anna L said...

Jag bor i Vällingby, och här är inte hösten som vackrast just nu. Regn, storm och mörkt, dock har vi 7+ ;-P

Annika said...

Anna:
Men vad KUL!!! Fick precis mail o kommentar av en annan Vällingbybo idag! Välkommen hit!
HAHA, ja det låter som äktsvensk november. Liiiiiite mysigt....(romantiserar jag)
Välkommen tillbaka!!

Saltistjejen said...

Ah!!!
Jag har fortfarande inte sett den! Men villvillvill!!!!
Bra att du "varnade" mig om att en del av de bärande karaktärerna och "scenerna" i boken är borttagna i filmen. Annars kanske jag blivit besviken. Men vet man om det i förväg är det inte lika "illa".
Här rädet stråladen väder idag! Lite kyligt.
Jag är dock jädrigt trött och har väldigt låg jobbmotivation just nu. blä!
Men du snart ses vi ju! Ska bli superskoj!!!
Kramar!

Sporty Spice said...

Men så är det ju ofta när man läst boken och sedan ser filmen. Men filmspråk och bokspråk är helt olika, man måste ju ändra och anpassa för att det ska funka på filmduk. Jag hoppas verkligen att filmen går upp här i krokarna, vi har ju bara två Movie Malls där det är tveksamt om de tar in en sådan "smal" film. Håller tummarna på att vår lilla "kulturbiograf" i stan plockar hem den.

Anette said...

Vad kul att du äntligen har fått se filmen! Jag får nog vänta till den kommer på DVD. Men vadå, ska de göra Hollywood film av den! Usch, sånt tycke jag inte om. Jag brukar bojkotta Hollywood remakes av europeiska filmer, förstår inte varför movie folket tror att amerikaner bara kan se amerikanska filmer?
Ha en fin dag i solen!

Fundersam Cecilia said...

Då har jag en ny bok som jag vill läsa med andra ord.Vad roligt att du fått se filmen.

Kram!!

Anne said...

Tack för recensionen. Jag noterade att filmen, som väntat, går på lite mindre biografer, men det är ju bara trevligt att få åka in till "stan" för en gångs skull. Det känns ju nästan som att man vill se den här filmen (oavsett handling eller hur bra/dålig den skulle vara) bara för att den är svensk. Det hör ju inte till vanligheterna svensk film visas här.

Annika said...

Saltis:
Precis, det kan vara bra att veta att bärande karaktärer, som Virginia, inte har speciellt stora roller i filmen...
Många scener är borta, men filmen har sådan KLASS!! Och känsla!
jag rekommenderar den verkligen!!
Ska bli så kul att ses, och jag röstar på ditt Bistro!!
KRAM!!

Spoty:
Jo, så är det alltid, och även om stora nyckelscener är borta så håller filmen hela vägen ut.
Hoppas att den sätts upp ngnstans nära dig!
Annars får ni åka in och se den på the island of Manhattan.

Anette:
Mkt bra film!! Jag vet, det är skittrist när Hollywood måste gå in och ändra på euro-filmer. Gillar det INTE heller.
Ha det så fint!!!

Cecilia:
OCH en riktigt bra bok är det också!!
Hoppas du också kommer att tycka det.
Kram!!

Anne:
HAHA, precis¨sådär sa Peter och jag också...NU kommer vi in till DC en sväng, trevligt!! Annars sitter man ju mest ute i suburbia o häckar :-)
Filmen ÄR bra!!! Och det är nästan märkligt att höra och se allt det svenska och sitta i USA...

Desiree said...

Kul att filmen var bra. Jag är tyvärr inte mycket för skäckfilm eller vampyrfilm. Jag har alldeles för livilig fantasi för att klara sådant. Kul och interessant att filmen har massor med svenska influenser. Jaså ni har en varm dag. Här har vi en sådan där riktig kall, fin och krispig höstdag. Det var till och med frost på marken här imorse. Ha en bra måndag med svennefrulle.

Annika said...

Desiree:
Jag lovar...OM jag kan se den kan du se den ;-)
Skräckfilm är ingen bra genre för den här filmen. Det är mer än relationsfilm med vampyrinslag. MEN jag förstår dig, dock. Vi är ju rätt lika där, du och jag...
Idag är det kyligare, frost här också imorse och nu är det väl typ 12 grader, skönt!!!

Caroline said...

Guuuuu sa sugen jag blev pa att se den. Det kan bli en bra datenight for mig o mannen, den spelas pa en liten bio ,"The Angelica", har i NY. Tack for tipset!!

Suzesan said...

Hallau Annika och godmorgon. Tack för din recension. Jag är riktigt sugen på att se filmen nu. Min son blev det samma när han läste från WashingtonPost.
Är det inte ofta så att man får inte samma upplevelse när man läser en bok och ser filmen från densamma.
I böckerna måste de kanske ha med mer då man skapar en bild utifrån det man läser. Finns inga bilder. På bio där har man ju händelseförloppet direkt. Jag har helt slutat med att se filmer från böcker jag läst för man blir ofta lite besviken. Men ser jag dem så räknar jag med att det är som att se en "annan" berättelse.
Du har skrivit en mycket bra recension. Den skapar nyfikenhet.
Tack än en gång för din fina hälsning:)
Ha en bra dag
Kram
Susanne

Annika said...

Caroline:
KUL att ni ska gå och se den!
Hoppas att ni inte blir besvikna.
Ha det så gott!

Suzesan:
Roligt att du gillar recensionen.
Visst är det så, filmade böcker blir aldrig riktigt som man tänkt sig. Jag måste fundera över filmer där det verkligen HAR funkat.
Men den här filmen är BRA, och den har som sagt en innerlig känsla och nerv genom hela handlingen.
Nu hoppas jag att ni inte ska bli besvikna när ni går och ser filmen.
Ha det så fint.
Kram!!

Jaja said...

den där vågar jag inte se....

Annika said...

Jaja:
Välkommen hit.
DET vågar du. Lovar! :-)

jill said...

Vi ska gå på denna film nästa vecka. Ser så fram emot det. Älskade boken. Är väldigt glad över att de gör film av "Hanteringen av odöda" också.

lilla jag said...

Efter att ha läst boken, bara måste jag ju se filmen! Hoppas att den fortfarande går på bio när jag är hemma i Sverige över jul!
Kram,
Lilla jag

Annika said...

Jill:
KUL, ser fram emot att höra vad DU tycker.
Jag tycker också det är bra att Hanteringen av Odöda blir film.

Lilla Jag:
KUL att du läst boken...SÅ bra!
Hoppas filmen går i Sverige efter jul, annars har du ngt att se fram emot på dvd.
Kram!

Marianne said...

KUL att du är så nöjd, även om mycket saknades. Att det ska bli Hollywood-film också! Men varför egentligen, den finns ju redan på film! Är det för att folk inte orkar läsa en textremsa? MÅSTE läsa boken!

Kram!

Annika said...

Marianne:
Det där är typsikt, hur mpnga euro-filmer har inte Hollywood gjort om. Oftast till det sämre...Nu ska vi se vad de lyckas göra av denna...
Boken är så bra!!
Kram!