Wednesday, October 22, 2008

Ännu en älskad serie...

Nu har jag kommit i en period då jag bara vill kolla en viss svensk tv-serie. Jag får ju sådana där ryck ibland. Serien jag just nu tittar på är den gamla klassiska svenska kultklassikern ”Svenska Hjärtan”, minns ni den? Serien där Solveig Ternström kanske gör sitt livs roll. När jag såg serien i Sverige i slutet av 80-talet, början av 90-talet älskade jag den. Jag tror inte att jag missade ett enda avsnitt. Det gjorde inte mina kompisar heller. Det var en verklig ”snackis” oss kompisar emellan, och jag vet att vi rös och hur vi sa att skrattet fastnade i halsen. Nu ser jag alltså om serien, sisådär en 18-20 år senare. Jag fick säsong ett och två när jag var hemma i somras, och säson tre har jag köpt online. Snart släpps säsong fyra också, och det är den sista säsongen. Japp, jag står på väntelistan hos Mega Store...

Så fort jag får en stund över numera knäpper jag in dvd-skivan i dvd-spelaren, jag slår mig ner med en kopp te och gläds och FASAS över alla draman som utspelar sig i Svenska Hjärtan. Serien är så tung att det inte går att köra ett maraton. Man måste ta sig en liten funderare mellan varje avsnitt. Jag måste säga att slådisarna i Svenska Hjärtan var helt superba. Dom VAR sin roller. Solveig Ternström VAR Elisabet, och JÖSSES så BRA hon gjorde rollen.

Det är mycket ångest, svek, sårade känslor och drömmar som aldrig tar form i Svenska Hjärtan. Serien utspelar sig i ett radhusområde utanför Göteborg där alla grannar känner varandra, festar ihop, hjälper varandra och väver sina världar in i varandras världar på ett ibland ohälsosamt sätt. Vi får se allt, och det är ibland riktigt, riktigt jobbigt att titta på. Det hela stryks numera under av det faktum att jag själv sitter i ett radhusområde, visserligen inte i Sverige, utan i Norra Virginia. Men, det hindrar inte att jag inte känner igen vissa drag man ser i serien. Jag tror att när man bor i radhus har man ett helt annat förhållande till sina grannar än när man bor i ett fristående hus, eller i en lägenhet. Vad tror ni?

Nu håller jag på att beta av säsong tre. Eftersom jag sett serien förr så minns jag brottstycken ifrån den, men jag minns långt ifrån allt, men detaljer och skådisar får mig att minnas; AH, just det...DET var det som hände!!!
Jag vill inte att säsong fyra ska vara den sista säsongen. Jag vill fortsätta att följa familjerna...Jag skulle önska att Carin Mannheimer kunde fortsätta att göra svenska hjärtan nu, 18 år senare. DET skulle vara så intressant!

Nä, hörrni...vad tror ni? Power walk, lite städning och fix, och sen----Svenska Hjärtan.

Ha en riktigt bra onsdag önskar jag er alla!

29 comments:

Mia said...

Åh, den skulle jag också vilja se från början till slut.

Vi har just plöjt igenom Svensson, Svensson, tungsint är inte direkt ordet. :)

Vill också bara hoppa in och be om ursäkt för mina löften om kändistankar. Jag har haft 1000 och 1 sak i tankarna sista dagarna, men nu känns det som jag e på banan igen, så denna fredag är jag på G.

Powerwalk låter skönt!

Annika said...

Mia:
Den är himla BRA, faktiskt otroligt sevärd!
Hoppas du får chansen att plöja den vid tillfälle.
Svensson, Svensson gillade jag mkt...
Äsch, ingen fara med temat...Ingen panik. Hoppa på när du kan!!

japp, nu ska jag snart ge mig av på min PW!

aurorabuddha said...

Jo, jag sag nog den har serien nar det begav sig, men jag maste saga att jag inte minns mycket av den. Jag minns att det var bra, men att jag inte riktigt kunde identifiera mig med familjerna. Och jag bodde i radhus da...

Nu bor jag i hus har och har bra kontakt med alla grannar, som jag alltid har haft genom livet. Kanske har jag det for att jag haller mig pa min kant - jag skulle inte klara av att ha for nara kontakt, jag ar inte san. Men vi hjalper varann om det behovs och vi haller ett oga pa varann, det kanns tryggt.

Det har jams med blivit ljust har - jag ska ga pa promenad med hundarna sa fort alla skolbussar ar borta! :o)

Petra H said...

Har tyvärr inga minnen alls till Svenska hjärtan, jag var kanske lite för ung (och bodde utomlands 1988/89). Eller jo, jag har ett vagt minne att jag sett något avsnitt men inte mer än så. Men roligt att serien håller än, ibland kan man ju bli grymt besviken när man ser en tv-serie eller film igen efter många år...
Radhus har jag bara bott i som au-pair i Schweiz och ja, det är nog annorlunda - det är ju som att bo i lägenhet men av någon anledning oftast lite bättre gemenskap eftersom man har trädgård och därför SER varandra mer! Jag har aldrig haft någon relation till mina grannar när jag bott i lägenhet, förutom nu i PR då vi faktiskt sporadiskt umgås med grannarna nedanför oss.
Kram!

Anette said...

Jag minns den serien väl. Kom ihåg en scen där Solveigs rollfigurs man (hette han inte Torsten?) var ute och klippte gräset i snön?? Eller minns jag helt fel?
Visste inte att den fanns på DVD. Fantastiskt att kunna se om serien så många år senare. Vilken nostalgi...

Rosvikstjejen said...

Har aldrig sett Svenska Hjärtan. Kanske får ge mig på den om den är bra. Själv såg jag 90210 helt slaviskt från avsnitt 1 till slutet.'

Kramisar

Desiree said...

Jag har faktiskt inte kollat på Svenska hjärtan. Men nu när jag läst om det du skrivit känner jag att jag gärna skulle vilja. Låter toppen med lite power walk och sedan ha något bra och riktigt trevligt att se fram emot som en god serie att kolla på.

Elisabeth said...

Känner igen det där med att man inte vill att serier ska ta slut! Vissa serier är verkligen sådana, jag vill att de ska fortsätta för alltid, för jag vill ju inte säga "hejdå" till personerna i serien. Så ologiskt! Carin Mannheimer gör för övrigt underbara serien, så även om jag inte sett Svenska hjärtan tror jag säkert att den serien är precis så bra som du skriver.

Lia said...

Ja visst är det typiskt höstmysigt: att helt fördjupa sig i maratontittande av riktigt bra serier!? Ironsikt nog är jag mer förtjust i de amerikanska än de svenska serier som finns att köpa. Är gräset månne grönare på andra sidan!? Annika en lite fråga: har du nåt kul skolmaterial som Karolina har fått med tema Halloween?? Även om jag undervisar på gymnasiet, skulle det vara kul att låta eleverna få lite äkta amerikansk undervisning, och gärna om halloween då=) Kram

Fundersam Cecilia said...

Ja den är/var ju så bra.Tycker om Carin Mannheimer,det mesta hon gjort är så bra.Jag har absolut sista avsnittet inspelat som visades för ett par år sedan.Jag kan bara inte spela bort det,inte för att jag vill göra det heller.Så bra så bra är den!
Trevlig fortsättning på onsdagen!

Kram!!

Annika said...

Aurora:
Serien är verkligen toppen! SÅ bra.
Det är bra att du har fungererande grannkontakter med dina grannar. Man är ju faktikst rätt beroende av dom ibland.
Men en bra balans är ju att föredra.
Jag har varit ute o gått med en kompis idag i det kylslagna o blåsiga vädret.

Petra H:
Serien håller. Nyligen såg jag om Carin Mannheimers Lära för Livet, från 70-talet. DEN håller också, otroligt nog. DÅ är det klass på det hela!
ja, jag tror det blir en unik relation mellan grannar i ett radhusområde. Det kanske faller sig mer naturligt, jag vet inte? Kul tycker jag att ni faktiskt har grannkontakt i ert lgh-hus!! Mkt bra!!
KRAMAR!!

Anette:
DU har rätt. han hette Torsten, och han klippte gräset på Nyårsafton...Helt galen :-) det är verklige nen tragi-komisk scen, mest tragisk tyckte jag nu när jag såg om den. japp, serien finns på dvd!! Njutbart, men svårsmält.

Annika said...

Rosvik:
OCH, 90210 har ju börjat om här i US, med nya skådisar på samma high school. Jenny Garth mfl är också med, har bara sett ett par avsnitt. Tycker inte att den håller.
KRAM!!

Desiree:
Ja, inte dumt det inte...men istället för att kolla in serien idag for jag upp till Barnes and Noble istället. SKÖÖNT!! Nu är det så blåsigt och småkyligt att jag snart ska krypa upp i soffhörnet. Aaahh!!

Elisabeth:
Carin Mannheimer är väl nästan ett geni? Allt hon tagit i har väl blivit guld. Hon är fantastisk!! Svensak Hjärtan måste var en av hennes största triumfer ngnsin!! Nyligen såg jag om "Lära för livet", tyckte fortfarande att den var så BRA!!!
Om du har en chans så se svenska hjärtan!!

Lilla P said...

Många talar om den där serien. Måste erkänna att den gått mig förbi alldeles. Kanske gick den mellan -87 och -90, för då bodde jag i England..? Där tittade man på Eastenders..fniss..

Annika said...

Lia.
OJ, nej, jag har nog inget skolmatrial om Halloween, tyvärr...Sorry, girlfriend. Det är ju intressant att undervisa om Halloween, det kan jag förstå...Hmmm...ska höra med karolina om dom ens pratar om det på skolan. Tycker aldrig att halloween fått ngn stor roll inom skolan sas. Men utanför skolan...det är en annan historia...HUGE!!!

Japp, höstmys är bara för härligt!!! idag är det sol, blåst och kyligt. DET tycker jag är skönt.

KRAMAR!!

PS...JAPP, gräset är nog ofta grönare på andra sidan ;-)

Cecilia:
jag skulle nästan vilja kalla det ett mästerverk!! OJ vad BRA den är. Skådisarna är ju enorma!!
Jag ser fram emot att få hem säsong 4!! jag riktigt LÄNGTAR!!
Precis, allt Carin Mannheimer har gjort har ju varit så bra!

Annika said...

Lilla P:
COULD BE!! Jag ska genast kolla när säsong tre sändes: WOW, 1995 sändes säsong tre...whoopsie...då var jag sedan länge i US. Men jag vet att min mamma spelade in vartenda avsnitt år mig.

Jenny said...

Åh, den serien vill jag också se om!! Såg ströavsnitt när den gick, bl.a minns jag när Torsten klippte gräset, men jag skulle GÄRNA se alltihop! Bra julklapsönskningsidé :-)! Har du förresten sett "Saltön" baserad på böcker av Viveca Lärn, som gick som serie på SVT för ett par år sedan (tror jag, tiden går så fort)? Den rekommenderar jag verkligen som nästa "projekt" om den kommit på DVD! De avsnitt jag såg, tyckte jag mycket om. //kram

Saltistjejen said...

Å jag ÄLSKADE också den serien! Och jag håller med dig, Solveig Ternström var helt otroligt bra!!!!!! Jag tyckte serien innehöl så mycket. Och som du säger var det så att man var tvungen att "smälta" vare avsnitt lite.
Ojojoj, nu minns jag och hm, kanske ska jag också skaffa den på DVD?? Den är definitvt värd att ses om!
Kramar!

Anonymous said...

Va? Fortsatte serien att gå så länge? Oj, oj, då har jag ju missat massor! Jag satt som klistrad vid rutan vid varje nytt avsnitt och minns precis hur det såg ut och till och med vad de sa, som t.ex. när Elisabeth ska resa till USA och hälsa på sin dotter och säljer SAABen, och Torsten blir förbannad. "Har du sålt bilen?" vrålar han. "Ja, men det är ju min bil, den gör jag väl som jag vill med" säger Elisabeth och kommer nästa dag gående nerför trappan från övervåningen iklädd brandgul klänning och solhatt. "California here I come!" utropar hon och strålar som en sol.

Men alltså, nu måste jag ju veta vad som hände sedan. De sista avsnitten jag såg var om när Henrik och Elisabet bestämmer sig för att stanna i sina äktenskap, och Kristina slutar hälla stearin på armarna.

Världsbautabästa serien! Jag håller med om att den är ett mästerverk.

Annika said...

Jenny:
Ja, det är en helt utmärkt julklappside! önska!
Absolut, Torsten klippte gräset mitt i vintern i djupaste sorg...
Saltön har jag inte sett. Men jag vill!! DET får bli nästa svenska dvd projekt.
Kramar!!

Saltis:
Ja, den är så BRA!!! nu sitter jag som på nålar tills säsong 4 släpps. cannot WAIT!! Solveig Ternström var helt underbar i sin roll.
Saltis!! Önska dig serien i julklapp!! Perfekt present! Och nej, den är inte gjord för maratonsittningar. man måste liksom smälta varje avsnitt.
Kram!!


Matilda:
Ja, säsong tre givck 95!! Det trodde jag aldrig. Undrar då när säsong 4 gick? Ska kolla online.
Exakt, man satt som klistrad framför rutan.
Japp, det är en klassisk scen när Elisbet kommer ner i sin gula klänning och säger att hon ska till sin Lotta i Californien. Hon blir borta ett bra tag.
Precis, Henrik och Kristina försöker igen...
Matilda!! DU måste skaffa!! Megastore levererade säsong tre snabbt som ögat till mig.
Och visst är det ett mästerverk!!

Anonymous said...

Vilken Megastore använder du? Jag googlade och det finns massor med sajter med det namnet.

Emmama. said...

Ååååååh, först Lisa Syrén och nu denna gemensamma kärlek! Jag har ännu bara ettan på DVD men kollar JÄMT på den, så väldigt bra och välgjort! Fantastiska dialoger! Det gjordes en uppföljare för några år sedan bara, har du sett den också? De flesta av de gamla var med men även några nya - bra det också men bara en (?) säsong den gången.

Annika said...

Matilda:
Jag gick in på Megastore.se...Och därifrån gick jag till Magastore international, och dom har allt och dom skickar överallt. Kolla där. Om du vill kan jag maila dig den exakta adressen. Det gick så fort mellan beställning och leverans.

Emmama:
Haha, vi är LIKA du och jag. DET har jag förstått!
Ja, denna serie är ett mästerverk!! SKAFFA säsong 2 och 3 så fort du kan.
Det kanske är uppföljarsäsongen som är säsong 4? Förmlodligen är det det...Underbart!!

Anonymous said...

Tusen tack för tipset, Annika! Nu har jag beställt säsong 1 & 2 till att börja med. Häftigt!

:)

Jag blir så glad att det har blivit mycket lättare att beställa från Sverige på de senaste par åren. Förr var det ju helt hopplöst om man bodde utanför Europa.

Annika said...

matilda:
KUUUUL!!! KUUUL!! Ser fram emot ditt utlåtande på bloggen sen!!
Jätteroligt!!
Visst är det BRA att man kan beställa så mkt hemifrån numera!! Älskar det!!

Anne said...

Kan bara hålla med!!!!!! Svenska Hjärtan är bara så bra, jag tror jag ska göra som MArianne och beställa säsongerna jag också!!!
Men som du säger, Maratonavsnitt är inte att tänka på. Det är inte en sån serie, men en njutning ändå.

Anne said...

....göra som Matilda menade jag....

Annika said...

Anne:
Helt otroligt bra serie!
Jag sitter och väntar på säsong 4 just nu, att den ska komma från sverige. Sen har jag hela collectionen. den är faktiskt ett mästerverk!

Lullun said...

Men visst minns jag "Svenska Hjärtan" och hur familjen (inklusive lilla jag, som väl bara halkade på föräldrarnas mening) hatade den första säsongen. Men man tittade ju, för så mycket annat hade vi ju inte att välja mellan. Senare fastnade jag dock desto mer... ;-)

Måste verkligen se och få köpt mig någon DVD-box och börja titta. Inte just Svenska hjärtan, men någon. Det har jag ju tänkt helt sedan du skrev om Utvandrarna. Var också i affären och kollade igår utan tur... (och under semestern hittade jag inget heller, hade så mycket annat i huvudet då...) ;-)

Annika said...

Lullun:
VA!!??? Hatade ni svenska hjärtan!!??
Jaja, vi tycker alla olika :-D.
Om du är ute efter dvd boxar finns det ju en hel del mysigt. Utvandrarna är bara för bra!! Kolla på affärer online som Megastore.se och gå in under international. Tycker att dom är bra och att dom levererar snabbt.