Thursday, June 12, 2008

Om ni skulle gifta er i NYC?

...Just det, om ni skulle gifta er borgerligt i NYC var i staden skulle ni då välja att gifta er?
Vilken plats skulle tilltala er exta mycket?
Battery Park?
Central Park?
Brooklyn Bridge?
Något helt annat?
Vad skulle ni välja?


Bild från Luxurylink.com

OCH, var skulle ni sen vilja gå och äta bröllopsmiddag med era två vittnen+en 12 åring?
Vilket hotell skulle ni välja att spendera bröllopsnatten på?

Är det någon av er som kan tipsa om en bra make-up artist? Frisör? Alla tips mottages!

Många frågor så här på en gång, och varför frågar jag? Jo, jag har precis fått reda på att en av mina allra bästa vänner i världen ska gifta sig på Manhattan i slutet av augusti. Peter och jag, och Karolina, åker då upp till NYC för att vara vittnen.
Monika och hennes Patrik bor i Stockholm, men dom vill gifta sig lite i skymundan, och dom vill ha en borgerlig vigsel. Valet för på NYC eftersom dom bägge tillbringat många år i detta stora land. Patrik tog sin universitetsexamen i Texas, och Monika har ju bott både i Connecticut och i North Carolina. Och tja, bägge älskar NYC (vem gör inte DET???) så valet över en plats för en borgerlig vigsel utomlands blev nog inte så svårt.
Monikas och Patriks familjer får alltså stanna på svensk jord medan brudparet tar sig en svängom över till USA för att knyta de äktenskapliga banden. Peter och jag gläder oss över att vara vittnen!


Monika och Patrik hemma i Fredhäll i Stockholm.

Torsdag idag. Ingrid och jag ska ut på vår social-prommis, ni vet den som är inte direkt kommer upp i klassen Power Walk, men det är helt OK.
Vädret är behagligt skönt, inte så fuktigt och inte så hett.

Ha en fin torsdag!

30 comments:

lilla jag said...

Å va roligt med bröllop!! Har tyvärr aldrig varit i NY så jag har inga tips att ge.. =(
Hoppas du har en trevlig dag!
Kramar från ett soligt Spanien,
Lilla jag

Monika said...

Cool :-) TACK ANNIKA (och alla eventuella tipsare SÅKLART)!! Som sagt, det är många tankar som snurrar i huvudet inför den stora dagen och lite nervöst att planera så mycket från så långt bort... men jag blir verkligen jättetacksam för alla tips - stora som små - som ramlar in!
Kram från Monika

Annika said...

Lilla Jag:
Bröllop är alltid kul!!
Lilla jag, jag måste länka upp dig i min länklista! Hoppas det är OK.
Kramar!!

Monika:
Vi ska hoppas att ngn ger dig tips!! Jag är jättespänd på att höra vad folk kommer att tipsa om.
Du har mkt att planera, men son tur är kan man ju göra det mesta över nätet!!
KRAMAR!!!

Lullun said...

Vad kul!! Inga tips från mig dock (min NY-erfarenhet är minimal), men ser fram emot att höra andras eventuella tips. Kan ju vara att man får användning för dem någon gång, om än inte ännu på ett bra tag... :-)

lilla jag said...

annika! Du får jättegärna länka till mig! =)
stor kram från lilla jag

Marianne said...

Oj, vad roligt! Stort grattis till Monika! Det första jag kommer att tänka på är: Är ni säkra på att någon på svenska konsulatet i NYC har vigselrätt? Om inte, ta reda på det. Man kan inte gifta sig på alla ambassader och konsulat. Finns det annars någon svensk präst?

jag måste fundera lite på övriga frågor. Det var ju länge sedan jag var där, så minnesbanken måste låsas upp. Återkommer!

Ha en jätteskön torsdag, Annika!

Annika said...

Lullun:
Ja, jag tycker det ska bli spännande med alla tips (om det kommer ngra vill säga).

Lilla Jag:
BRA!!

Marianne:
Jag tror att Monika hade ngn vigselförättare på gång, och det var eventuellt genom svenska kyrkan, även fast det blir en borgerlig vigsel.
Svensk präst finns annars ja...
Ja, Mariannne, lås gärna upp minnesbanken!!

PS. det är varmare ute än jag trodde, fuktigare. suck...

Marie said...

åh, va häftigt! jag när en liten dröm om att gifta mig på svenska kyrkan i paris, men det blir nog inte så för oss! =) har aldrig varit i NY, men om jag skulle gifta mig där så skulle Central Park ligga bra till, man har ju hört så mycket om det!

och angående mariannes kommentar, om de inte absolut måste viga sig borgerligt så borde ju prästen på svenska kyrkan i NY ställa upp på det!

Monika said...

Tack för synpunkt angående borgerlig vigsel. Vi har hittat en vigselförättare (ja, via nätet) som kör borgerliga vigslar varsomhelst på Manhattan och som även vigt svenska par tidigare så det borde inte vara något problem. Vi kommer ju fixa marriage license på City Hall och då får man gifta sig varsomhelst i staten av auktoriserad vigselförättare. Om hon är bra återkommer jag med info ifall någon vill använda samma någon dag :-) Vi förlovade oss f.ö. i Paris, MYCKET mysigt!!

Bloggblad said...

2 dagar i NY för 37 år sen... nej, jag är nog inte rätt person att tipsa...

Och på tal om "skymundan"... så är man säkert mer i skymundan i NY än i hästhagen där jag var på bröllop för en vecka sen. Hela grannskapet visste om och kom...

nika said...

låter som om det blir en alldeles underbart rolig upplevelse....tyvärr har jag inga tips att ge...har bara varit i NY en gång. Hoppas vi får följa hela det roliga här på din blogg.

Saltistjejen said...

Hej Annika!
Nu har jag lite tid att läsa bloggen och att faktiskt kommentera. Jag har bara skummat bloggarna lite då och då, och ahr inte kommenterat ngt. Men nu känns det rätt. :-)

Vi var vittnen då Mats äldsta barndomsvän gifte sig här i NYC för ett par år sedan! De gifte sig i City Hall (det var slutet av november så utomhusvigsel var inte planerat). Det hela gick väldigt snabbt. Men eftersom de inte alls ville ha ngt "traditioneltt" bröllop eller vigsel eller så, blev det en kaffe på Starbucks efteråt och sedan shoppade vi under eftermiddagen. På kvällen blev det middag på Hard Rock Café vid Times Square.
Dina vänner verkar vilja ha det något mer högtidligt.

Jag kan inte så mycket om bra vigselplatser här i staden, men Central park har ju många fina platser om man vill ha utomhusvigsel. Battery park skulle jag inte välja tror jag. Den är så liten och på sommaren är det alltid knökfullt med folk och turister där. Hellre då Central park. Eller kanske Botanical Garnde. Det finns en stor i Bronx och även en i Brooklyn. Jag har aldrig varit i den i Brooklyn, men har hört att man kan vigas där och att det ska vara vackert.
I Bronx är det en enormt stor Botanical Garden och den är jättefin!!! Jag älskar ju även de gamla växthusen där, och jag är ganska säker på att det skulle gå att viga sig i den trädgården om man vill.

På Upper West side finns ju även "The Cloisters" (tror jhag det heter). Har aldrig varit där men det ska vara vackert där också. Kanske kan man vigas där?

Om de älskar NYC och har varit här mycket kanske de annars har någon favoritplats som betyder lite extra mycket för just dem, där de vill vigas?

Ett hett tips är dock att de så snart som möjligt kollar upp platser och vigselförrättare etc. För här verkar folk vara galna vad det gäller bröllop, så om de vill hitta någon i tid bör de göra det bums! Men kasnke har de redan någon?

Så detta är alltså anledningn till ditt NYC besök i augusti!?!?! Skoj!
SJÄLVKLART MÅSTE vi träffas om du har tid då!!!!!
Hör bara av dig om mer detaljer senare så får vi bestämma något!
KRAAAM!!!!

Desiree said...

Vad kul att dina kompisar kommer till NY för att gifta sig. Tyvärr känner jag inte till staden så pass att jag kan ge dig några tips men det finns nog flera andra bloggare som kan hjälpa till. Vad roligt att få gå på bröllop! När sker bröllopet? Ha en toppen torsdag själv.

Dakota said...

jag skulle nog välja någon av dessa platser:

Central Park:
* Strawberry Fields Memorial
* Bethesda Fountain

The Village (Greenwich Village):
* Washington Square Park

eller om jag skulle välja en kyrka in NYC:
* Saint Bartholomew's Church

Sara said...

Oh vad kul för Monika och Patrik och vilket mysigt ställe att knyta de äktenskapliga banden på! Vad skoj för er att få vara vittnen sis, en väldigt väldigt bra anledning för er att få åka till NY. Och som du vet har jag ju bara varit där en endaste gång och du kommer ihåg hur vädret var, hua, vilken dimma. Och taxiföraren från Jersey, ha ha *ler*!!!! Älskar dig sis och MÅNGA grattiskramar till M & P!!!!

Rosvikstjejen said...

Vad bra tanke att åka iväg och gifta sig! Ska ta mig en funderare på det. Iofs ska väl Tomas oxå vara med och bestämma?! Men om han ska vara med då får jag vänta i tio år till. Suck!!!!

Eftersom att jag aldrig varit i NY mer än att jag stannat till på flygplatsen är mina tips rätt värdelösa.

Men...jag själv skulle vilja gifta mig utomhus. (bra väder tack)

Nåväl, håll oss uppdaterade.
Lycka till med planering.

Kraaaaaaam

Tina said...

Vad kul att gifta sig i NYC. Hoppas ni hittar en bra plats. Det är allför länge sedan jag var där för att kunna ge tips men Lycka till!
Vad kul att ni får vara vittne Annika.

Jag håller på och läser in mig på bloggarna nu och här hos dig har det hänt mycket :-), Kul! Och jo jag är tillbaka nu!

londongirl said...

Vad roligt att ni ska på bröllop i New York! Jättestort grattis till dina vänner!
Battery Park tycker jag är lite för liten och så dags på sommaren är den väl full av turister.

Central Park har ju många fina platser...

Jag skulle nog velat gå på någon romantisk takrestaurang och äta bröllopsmiddag efteråt.

Eller på något mysigt ställe i Greenwich Village. Tyckte så mycket om den delen av NY.

Men hjälp vad jag blev sugen på att åka till New York igen! :-)
Kramar

Marianne said...

Nu har jag funderat lite: Ett av mina favoritställen är Washington Square Park, MEN det är alltid fullt av folk där, så det hade jag inte valt. Däremot hade jag frågat Saltis, som redan har tipsat om bra platser i Central Park.

Så här hade jag gjort: Jag hade valt ett av de hotell som ligger på 59:th Street, precis vid Central Park South. Bett att få en svit ganska långt ner. Jag har bott så en gång, och jag kan tala om att det är mysigt att höra hovklappret från hästdroskorna vid parken om natten. Jag bodde på anrika St Moritz (tror jag det hette) men det verkar inte finnas längre.

Nåväl. Sedan hade jag tagit hästdroska till platsen i Central Park där vigseln ska ske. Tagit med en picknick-korg med champagne och kanske något litet gott att tugga på (Annika, ditt jobb).

Därefter hade jag åkt hästdroska till Aquavit, den svenska restaurangen som drivs av Marcus Samuelsson. Den är ju världsberömd och då knyter man ihop det svenska och det amerikanska. MEN viktigt att kontakta dem redan nu, de är nog rätt fullbokade. http://www.aquavit.org/flash.html

Sedan, eller kanske innan middagen förresten, en drink i någon skybar, med utsikt över hela staden. Det vet nog Saltis vad som gäller nu och var det är bra. Nej, efter middagen, så att New York Skyline framträder ordentligt.

Sedan antingen hästdroska eller promenad tillbaks till hotellet.

Ska tjata lite om vigselförrättaren. Kolla också med svenska myndigheter att det blir giltigt. Kolla också om det är några blodprover och sånt som måste tas för att få ut marriage-license. Det var det förr i tiden, nu vet jag inte. Men kolla allt sånt så att ni inte står där och inte kan genomföra allt som ni vill.

LYCKA TILL!

Annika said...

Marie:
Ja, att gifta sig på en ambassad utomlands är inte helt fel.
Central park är ett underbart ställe.
Jag tror att Monika och Patrik har en vigselförättare redan, så det är bra.

Bloggblad:
Haha, jo det kan jag tro att man är :-)
Du hade ju många talande bilder på din blogg!!

Nika:
Det ska bli jättekul!
och ja, det är bra bloggstoff så det kommer absolut att hamna här :-)

Petra H said...

Härligt med bröllop i NYC och jättekul att ni får vara med Annika! Jag känner inte till staden så bra men Saltis och Marianne kom ju med bra förslag. Aquavit skulle ju vara perfekt som middagsrestaurang - hoppas att ni kan få bord!!
Lycka till för brudparet!

Annika said...

SALTIS!!!!!
SÅ roligt att ha dig tillbaka, kära bloggvän!
Jag blev jätteglad när ajg såg din kommentar igår! Du, om ngn, kan ju NYC!!

OCH JA!!! Jag har redan mentalt bokat in en träff med dig och Ella!!!
Det ska bli jättekul!

Vigselförättaren är klar. Nu gäller plats och restaurang och hotell för de unga tu.
DU är ju bra på restauranger så jag kommer absolut att "anlita" dig igen :-)
TACK för att du berättade om bröllopshysterin! Kan tro att det är hetar än hett att vigas i staden!!

KRAMAR!!!!!!!


Desiree:
Det ska bli jättekul!
Det blir den sista helgen i augusti!

Dakota:
Jättetack för dina tips!!!
Jag gillar verkligen dina förslag i Central park!

Sara:
Visst är det kul!
MKT bra anledning att åka till NYC. Lustigt att man inte är där oftare. Staden ligger ju bara 40 mil norrut.
Ack ja, jag minns när vi var där i ytterst miserabelt väder.
Älskar!!

Rosvik:
Jag tycker också att det är en jättebra ide att gifta sig utomhus, och i utlandet. Speciellt om man vill "komma bort".
KRAM!!

Tina:
YOU ARE BACK!!!! VAD KUL!!! Har verkligen saknat din blogg och dina kommentarer!!
Ja, visst är NYC ett bra val!
Åerigen: välkommen tillbaks, Tina!!
Kram!!

Annika said...

Londongirl:
Greenwich är verkligen urmysigt!! det är som en småstad mitt i NYC!
Håller helt med om takrestaurang efteråt. Vore ju toppen!!!
Ja, NYC är alltid NYC!!
KRAM!!

Marianne:
TACK min VÄN!!!! Du har verkligen funderat över det här, hör jag!!!
Precis, Washington Square Park är alltid proppfull av alla möjliga, och omöjliga själar.
OCH absolut!!! Champagne och lite ätbart ska vi ha genast efter vigselakten! Jättemysigt!
OCH absolut!!! Takterrasbar är ett måste!!! Det är ju så romantiskt när det skymmer över NYC och alla ljus börjar tändas.

Marianne, det är så sant det du säger om blodprov etc. Det minns jag att man var tvungen att göra innan man fick the marriage license...
Vigselförättaren är klappad och klar.

TACK för dina genomtänkta tips, Marianne!!!!

Petra H:
Ja, det ska bli så roligt!
Mariannes och Saltis förslag var verkligen toppen!
Saltis kommer jag att konsultera igen vad gäller hotell och bra restauranger!!

Lullun said...

Och jag tror jag har hittat min framtida bröllopsplanerare. Marianne, du kan bara det där! :-)

Annika said...

Lullun:
Marianne's the QUEEN!!!!

Marianne said...

Vad ni är gulliga! Haha, jag undrar dock om jag klarar av en bröllopsmeny i Grönland? Vad äter man? Valfläsk och sälkinder?

Hmm, vinterbröllop med släde till kyrkan, facklor och levande ljus. Lullun i en vit folkdräkt. Å, vad fint det skulle vara! Aaju skulle gå före er in i kyrkan med en korg full av silverstjärnor som han kastar ut och som ni går på.

Nej, nu får jag sluta. Nu ska jag läsa om Annikas utsikt!

Stora kramar!

Annika said...

Marianne:
Haha, här sitter jag och småkluckar åt din kommentar...
DU kanske borde satsa på en bröllopsblogg!! Också!!!
KRAMAR!!!

Monika said...

Oj, oj, oj, TACK ALLA för era tips, råd och lyckönskningar! Takterass är givet och Aquavit är mycket troligt. Ett av alternativen jämte River Café och Rainbow room (två andra rekommendationer jag sett på Bröllopstorget). Tror att vi hittat hotell och vigselförättare nu i alla fall, och flygbiljetter är köpta :-) Det börjar bli verkligt... återigen, tack från mig och Patrik! Och jag är så GLAD att få ha med en av mina allra, allra bästa vänner under denna dag! Ser fram emot champagne och snacks ;-)) Imorgon ska vi shoppa vigselring :-)

Ulrika said...

Bryant Park. Ligger bredvid stora biblioteket, underbart vacker liten park som blir trolsk och romantisk i skymningen. Fina restauranger utmed parken, med uteserveringar. En plats som ar synonymt med magi. Platsen som huserar den stora Fashion Show som NY har varje ar. NY e fullt av favoritplatser men Bryant Park ligger i topp. En oas.

Annika said...

Ulrika:
TACK!!
Det har du helt rätt i. DET är en mysig park.
Hoppas Monika har sett din kommentar.