Thursday, June 19, 2008

Funderingar inför Midsommaren


Sitter här och tänker lite på Midsommaraftonen, som ni ju alla vet så firas ju dagen inte i det stora landet i väster.
Mina tankar går till alla som ska ut på vägarna därhemma imorgon. Hur många offer som ska skördas i midsommartrafiken? Satt precis och lyssnade på Lisa Syren på sr.se och det var hon som sa att trafikdöden i Sverige minskat, men att den farligaste trafikhelgen under hela året är just Midsommaren...
Snälla ni som ska ut på vägarna; ta det lugnt i trafiken!

Midsommar ja...
Midsommaren ÄR inte min helg, och den har aldrig varit min helg. Det ligger något så krystat över helgen...ALLA SKA äta sill, alla SKA sjunga mer eller mindre jobbiga snapsvisor, alla SKA ha en blomsterkrans i håret, alla SKA ha svenska jordgubbar dagen till ära. Det finns så många ”skan” och ”måsten” runt helgen att hälften vore nog.
Jo, jag vet att det är så med alla storhelger, men Midsommaren brer liksom på lite EXTRA mycket med allt.
Det gör mig inget alls att det är en högst vanlig och ordinär fredag här. Jag kommer att sända tankar och SMS till alla kära familjemedlemmar.
Jag ska klippa och slinga håret mitt på blanka midsommarafton, på kvällen är vi bortbjudna till goda vänner på drink, visserligen blir vi ett par-tre svenskar där men jag tror inte vi kommer ägna så många tankar åt att det faktiskt verkligen ÄR midsommar.

I fjol hade vi en UNDERBAR Midsommar, en Midsommar som jag hoppas kunna få uppleva igen någon gång.
Jo, vi var i Sverige, närmare bestämt i lilla Kroksnäs som ligger i Vislanda i Småland. Min svåger Håkan har ett helt underbart sommarhus där. Ett hus jag blev förälskad i så fort vi svängde in på gårdsplanen efter att ha bilat ner från Stockholm i många timmar. Vi hade visserligen tagit paus i vackra Gränna, och vi hade storhandlat inför midsommar i närbelägna Ljungby, men när jag såg detta underbara ställe föll jag alltså pladask.
Min syster Sara, Håkan och Ebba och Erik ska köra ner till Småland idag, torsdag. Jag hoppas att ni ska få en underbar helg därnere.Som ni alla kanske minns regnade det hela midsommaraftonen i fjol. Precis hela dagen föll ett stadigt regn (iallafall över Smålandsskogarna), men det stoppade inte oss. Vi hade så trevligt, mysigt och gemytligt iallafall.
OCH framåt midnatt gick vi ut till en närbelägen sjö och såg ut över vattnet och njöt av naturen och sommarnatten.

Min drömmidsommar är långt ifrån alla måsten...
Jag vill vara på Skären med några få nära och kära. Jag vill binda en vacker krans av sommarblommor, jag vill ta en långpromenad och verkligen njuta av sommarens alla dofter, jag vill äta något gott på verandan, ha sköna samtal medan solen går ner, jag vill sjunga sommarsånger i sällskapet, jag vill att någon ska spela gitarr till. Till sist vill jag ro ut på sundet vid midnatt och bara njuta av nattens lugn, självklart ska havet ligga spegelblankt. Min drömmidsommar går i lugnets tecken. Jo, jag vill även gå ut med min pappa i naturen och titta efter feer och vättar. Min kära pappa säger att man kan se dom på just midsommarnatten. Jag undrar just om han ser några imorgon? Han firar ju just på Skären. Han sitter där på verandan, och han binder en vacker krans av vildblommor på Midsommaraftonens morgon som han sedan hänger på gammelstugans vägg. Den kransen kommer att hänga kvar fram tills att vi anländer den 3 juli, men då är det vissen, fast givetvis väcker den ändå längtan...

Nu önskar jag er alla som firar Midsommar i den höga nord en riktigt underbar och fin helg (antar att ni har annat för er imorrn än att sitta framför datorerna)!! Ta det lugnt i trafiken. Ta det lugnt med allt...

28 comments:

lilla jag said...

Håller med dig om att det ofta är för mycket måsten på midsommar!

Det ser underbart mysigt ut det där huset!
Här i Spanien blir det nog lite svenskt midsommarfirande på stranden imorn, sen är det ju spansk helgdag - San Juan på måndag och ledigt på tisdag så då blir det mer firande (för min del blir det firande i en väns hus uppe i Pyreneerna).

Hoppas att du har en bra dag idag och får en trevlig midsommarafton/fredag imorgon!

kramar,
lilla jag

Annika said...

Lilla Jag:
VISST blir det för många måsten.
DIN helg låter som om det kommer att bli helt underbar!!
Pyreerna...ljuvligt!!!

NU länkar jag dig.

Kram!!

Jess said...

Jag har inte firat midsommar på jättelänge men nu får man ett litet sug p g a Leon. Fast det kan vänta nått år för nu är han ju blisfully unaware ändå! :D

MEN jag minns min barndoms midsommaraftonar. Härligt!

En riktigt midsommar kan nog bara firas i Sverige när allt kommer kring.

Kram på er och trevlig helg i vilket fall som helst. Midsommar eller ej! :D

KRAM!

Annika said...

Jess:
SÅ är det...en äkta midsommar kan bara firas det den SKA firas sas.
Jag kan lätt avstå på den här sidan pölen, inga problemos.
Precis, än så länge är Leon lyckligt ovetande om midsommaren, men om ngra år så kan det var dags :-))

KRAM!!!

Fritt ur hjärtat said...

Har nått dit i livet att måsten är överskattat!! Hos oss är det en helg med nära ch kära. Vi undviker vägaran! Bor vid den värst drabbade i sverige så vi stannar hemma. Vi äter inte sill *URK* Vi grillar, såklart;-) Imorgon blir vi 5 vuxna och tre stora barn här, precis lagom. Inga måsten bara kärlek ömhet och en känsla av att vilja vara. Jordubbar är nog ett måste, MEN det är det varje dg hela säsongen:-) Ha en bra midsommar önskar Simone

Annika said...

Simone:
Skönt att ni inte ska ge er ut!!
Måtte inte helgen bli mörk på trafikfronten.
Grillning är MUMS!!!!
OCH så är det ju allra bäst när allt går i lugnets tecken.
Ha en jättefin Midsomamr.
Kram!!

Erica said...

Hej!
Vilket härligt inlägg att läsa! Jag älskar verkligen sommaren, även om jag också tycker att själva midsommarhelgen med alla "måsten" är lite överskattat.
Vi har aldrig firat en "äkta" midsommar med sill och sådant, utan vi har haft lite egna traditioner. Inte så långt ifrån där jag är uppvuxen finns det en liten camping (betoning på Liten). Dit brukade vi åka varje år med husvagnen (men bara det är väl lite "svensson"... :)) tillsammans med några andra familjer. På midsommaren hade vi lite knytkalas, så det blev en hel del olika mat. Sedan åkte vi lövat släp (alla barns höjdpunkt), och på midsommardagen grillade vi alltid tillsammans. Första gången jag åt sill på midsommar var för två år sedan, när vi var nere i Västerås (min lillasyster bor där).
Det bästa med midsommar för mig är att det är den absolut ljusaste tiden på året. Här är det ju ljust 24/7 under sommaren :)
Ha en mycket bra dag!
MVH /Erica

Millan said...

Just midsommarafton ar en hogtid som jag alltid har alskat. I alla fall som barn och nu i vuxen alder. I tonaren var det ju katastrof om man inte var bjuden pa nagon lacker fest nagonstans.
Som barn och aven nu i vuxen alder spenderade vi nastan varenda midsommarafton i sommarhuset och den gick helt i traditionens tecken. Men for oss som haller till i sommarhuset och som inte ses sa ofta nu for tiden sa ar det harligt att ha en tradition dar ute pa just midsommar da alla helst vill vara just dar!
Jag kommer helt klart sakna att inte aka hem i ar (istallet kommer jag sitta har framfor datorn och jobba ;-)) men pa kvallen ska vi ata midsommar mat och dagen efter aker vi till Kroatien sa jag ska verkligen inte klaga!!
Hoppas ni far en fin dag i morgon!

Annika said...

Erica:
Håller med!
Det bästa med Midsommaren är att sommaren då dtår på sin höjdpunkt. Det är då naturen ÄR som vackrast, visst är det så.
Jag tycker det låter som om ni hade det verkligt mysigt under era midsomrar under din uppväxt. Traditioner är ju mysigt.
Och det där att det är ljust 24/7 är helt underbart!! I sthlm blir det ju aldrig så ljust, men väl i Österbotten. Underbart ÄR det!!
Ha det så bra!!

Millan:
Vad synd att du missar midsommaren därhemma iår. Men som du säger åker du ju till Kroatien snart och det blir ju en upplevelse.
Jag förstår att ni har det jättemysigt i ert sommarhus på midsommaren. Verkligen!
Jag önskar dig en fin midsommarafton imorrn även om det tillbringas framför datorn :-)

Elisabeth said...

Det är skönt med någon annan som inte heller tycker att midsommar är mycket att hänga i julgranen! Jag gillar inte maten, är inte mycket för snaps, och tycker bara att det är deprimerande att dagarna snart blir kortare igen och att sommaren är så vacker just då. Vanligtvis flyr jag landet, men eftersom jag redan befinner mig utanför Sveriges gränser blir det lite svårt i år. ;D Dessutom bor jag med andra svenskar, så det är klart att vi ska fira midsommar. Tyvärr. Inte nog med att jag ogillar helgen i allmänhet, det känns ändå mer felplacerat HÄR. Men men, det kanske blir roligt ändå. Jag får väl tänka att det är en helt vanlig fredag, och inte midsommarafton... Vad som är skönt här är att man i alla fall slipper allt midsommarprat i TV! Inget tjat om midsommarmat och midsommarväder, vilket verkligen är befriande.

Lisa said...

Harlig Midsommar Annika! Tank nu ar ni snart hemma. Om 6 veckor ar vi ocksa i vart roda hus i norrland. Langtar!

Annika said...

Elisabeth:
TACK!!
DU känner precis som jag!! SÅ skönt att höra. Tror jag är rätt ensam om dom här anti-känslorna. OCH ja, det blir rakt fel att fira i utlandet. Midsommaren kan bara firas hemma. Jag tycker det är OK att fira midsommar med svenskarna här, men jag skulle faktiskt lika gärna bara kunna ha en helt vanlig fest. Jag är allergisk mot snapsvisor i största allmänhet...
Nä midsommaren i utlandet kan jag vara utan.
Håller med om att det är skööönt att slippa sverigehetsen med midsommarmat och VÄDER!!
Skönt att ha hittat en like i dig!!

Lisa:
Ha det så trevligt i Midsommar!
Mysigt med norrland! Förstår att du längtar.

Anne said...

Jag känner ingen midsommarkänsla alls, det är lite småtråkigt för jag gillar midsommar och tycker det är en av de högtider jag gärna uppmärksammar. I år är jag helt slut...så det blir inte av att göra nåt mer av det i år. Svärisarna åkte igår, svägerskan imorgon. Utan att bli alltför detaljerad här så har det varit rätt intensivt, inte hunnit med nån egentid alls. Jag försökte maila dig tre gånger men det kom tillbaka alla gånger som "failure". Mysko... I alla fall, hoppas ni får en trevlig midsommar/fredag!

Annika said...

Anne:
MIN VÄN!! Vad KUL att få livstecken...
Nu känner jag för att mail dig pronto, SKA göra det när jag kommer hem från Target, lunch mm.
Jag hade inget internet i nästan en vecka...det var därför du inte kom fram...Jag vet, det var ett hvete, men nu är det fixat och Comcast funkar perfekt.
Nä, jag bryr mig noll om midsommaren i utlandet. Och du? Var det som jag sa? Be careful what you wish for???
Hag vet hur sanslöst fullt upp det kan vara när man har besök. Man får ingen egen tid mer än när man kryper till kojs. Imorrn är det ju show and tell, har en känsla av att det blir glest pga midsommar, men jag kör min :-)
KRAM!!!

Desiree said...

Superfina bilder Annika. Så svenskt och vackert! Jag får hemlängtan. Sitter här och faktiskt påminner mig om att midsommar kan vara precis lika hemsk, kall och regnig som den var förra året. Själv gillar jag midsommar som helg. Jag tycker den är mycket mer avslappnad än julen som jag tycker är bra mycket jobbigare. Jag hoppas du får en riktigt skön och bra midsommar imorgon. Din midsommardröm låter helt underbart. Något sådant kan jag också drömma om.

Nilla said...

Jag minns mycket väl förra årets ihållande regn...
Det där med alla måsten inför midsommar( och nyårsafton) känner jag igen mig. Jag skrev jag ett inlägg om det för två år sedan (midsommarafton-blues). "Normalitets-stress" Men jag är så gott som botad :-) Ha en fin helg!

Nilla said...

Jag igen, önskar en skön midsommarhelg! Denna gången med rätt länk.

Hanneles paradis said...

Vi har inga måsten; knytkalas med goda vänner, vi äter det vi tycker om - och sjunger inte :)
Feer och vättar hoppas jag har i mitt paradis, vildblommor har vi i alla fall. Önskar dej en avkopplande helg.

Lullun said...

Vi har ganska lika tankar omkring midsommar du och jag. Och midsommar i utlandet, det går definitivt bort. Men hoppas ni får det trevligt i morgon iaf. :-)
Mysigt ställe svågern har förresten. Ett perfekt ställe för en lugn midsommar! :-)

Malde said...

Vanligt traditionellt midsommarfirande är inget vi ägnar oss åt. Speciellt inte nu när barnen är tonåringar allihopa. De vill inte åka till landet, så vi blir kvar i "stan", och ser till att minst en av oss kan köra ifall det behövs... Hoppas inte!

Fint ställe, jag förstår dina känslor för hus och plats.

londongirl said...

Jag förstår precis dina känslor Annika!!! Det är så totalt lika mina egna....vi har pratat om det här förut vet jag.

Just i år blir det extra knepigt med sonen på sjukhus....

Men vi gör det bästa av situationen och vet att ön ligger kvar där ute och väntar på oss....ett annat år en annan gång...

Ibland känns det som i ett annat liv...

Massor av kramar till dig och din familj Annika!

(vi får väl bild sen på resultat i från frissan?) :-)

mintid said...

Glad midsommar!

När jag läser om Ljungby så inser jag ju att du inte var längre bort än 3 mil från mitt hem! :)

Har ni några Sverige planer framöver?

Kram

Marianne said...

Själv älskar jag midsommar, just för att det är som vackrast i naturen, det är som ljusast om nätterna och så älskar jag inlagd sill och jordgubbar. Men, det ska firas ute på landet i Sverige och helst något litet lugnt med bara några få kära människor.

Här ska vi grilla i kväll, vi blir tre svenskar och en turk. Alldeles lagom tycker jag. Vi var bjudna på ett stort midsommarparty hos prästens, men vi tackade faktiskt nej och väljer att grilla lite i lugn och ro i stället.

Det ser helt underbart ut där nere i Småland, äkta svensk sommar!

Ha en jätteskön helg nu!

Annika said...

Desiree:
Ja, jag skulle görna bita tag i min midsommardröm just nu :-)
Jag tycker också midsommaren kan vara mysig om man bara skippar alla jobbiga måsten och bara gör den till vad den är.
Hoppas att du har det fint idag!!!

Nilla:
Visst kan det vara en jättejobbig helg som är så full av måsten och idyll att häften kunde vara nog. Visst, nyår kan kvala in där också. Normalitetsstress är ett bra ord.
Ha en jättefin midsommar!!


Hannele:
Låter jätteskönt.
Hoppas du ser feer och vättar inatt!!
Trevlig Midsommar!!

Lullun:
Ja, vi är ngra som tycker lika här :-) Det är bra.
Håkans ställe är ett guldställe!!
Ha en fin helg!!

Annika said...

Malde:
Jag förstår hur ni resonerar nu när era barn är stora och vill vara ute på eget (GULP). En av er måste vara nykter...tjaa...antar att ni inte har så mkt val där.
Hoppas att ni har en trevlig midsommar hemma i er egen trädgård...Jag tycker det låter alldeles utmärkt!!!
KRAM!!

Londongirl:
Jo, jag vet att vi tycker lika, skönt!
Beklgar så att det inte blir en ö midsommar för er...Tänk att det fortfarande är sjh som gäller.
Men, jag hoppas innerligt och vet nog, att ni gör det bästa av situationen.

KRAMAR!!!

Marianne:
Exakt, den ska firas därhemma. Jag håller med om att naturen absolut står i sin vackraste prakt på midsommaren...Suck så vackert det är hemma nu. Längtar hem, och på tisdag bär det ju av!!
DET låter som om ni får en urmysig kväll ikväll, Marianne!!
Trevlig Midsommar!!!

Annika said...

MINTID!!!
Just det, i dina trakter var i fjol!! Ni har det SÅÅÅ fint där i era skogar och med alla sjöar tycker jag. Jag är nog lite kär i Småland!!

Japp, vi åker hem på tisdag och stannar i nästan 8 veckor!!

Kram!!

Sara said...

Hej Fente, , nu har vi kommit hem, vi åkte faktiskt redan i onsdags så vi har haft 4 underbara nätter i Småland. Gosh, vad jag sover bra när jag är där, tungt och länge, det är såååå tyst... Vädret på midsommarafton var helt ok, sol och lite regn om vartannat, men mest sol. H och barnen kastade med sina spön och fick både gädda och borrin, härligt gott som vi la på grillen sen. Resan gick bra både dit och hem eftersom vi for i onsdags men åkte hemåt redan vid 11.45 idag. Inga köer! Kram och längtar så tills ni kommer, älskar!

Annika said...

Sara:
SKÖNT att höra!! Ni hade alltså bättre väder än vad vi hade i fjol.
Stugan är underbar, SIS. Helt underbar. Där råder lugnet, det gör det.
Hoppas vi kan fira där igen snart.
MYSIGT låter det...KUL att ni fick både gädda och aborrar på kast.
Japp, imorrn åker vi...IHHHH!!!
Älskar!!