Thursday, April 10, 2008

Mullvadsfolket

Nu har jag återigen läst en bok jag inte har kunnat lägga ifrån mig.
Ännu en samhällsskildring som har fascinerat, skrämt och verkligen väckt min nyfikenhet.
Boken jag talar om är Jennifer Toths "The Mole People" med undertiteln "Life in the tunnels beneath New York City".

Det finns ställen som fascinerar mig mer än andra, och den stad i världen som fascinerar mig mest är nog New York City. Den staden har mer mystik, spänning, glamour, misär, lyx, tragik och flärd än någon annan stad, åtminstone i mitt tycke. Det är något med New York City som ständigt pockar på min nyfikenhetsnerv. Ibland kan jag sitta med en karta av staden och bara tänka, och drömma och undra mig dit. Stadsdelarnas namn gör att jag vill se mer, veta mer, åka dit, se ställen jag aldrig sett där förr.
När man väl är där, på riktigt, är det som att befinna sig i en film. När man kommer upp från Penn Stations trånga tunnlar med tåget från DC och kommer ut på gatan är larmet enormt, pulsen slår hårt i staden. Man är i New York. Man har anlänt.
Lukten är speciell, folket där har en driv och en hets jag sällan sett på andra ställen. Folk tycker att Washington DC är en hektiskt stad. Ja, man känner MAKTEN här, men jag vet inte om jag kan kalla den hektiskt i NYC mått mätt. När man kommer tillbaks till DC efter en långhelg i NYC känns det som om man anländer i en landsortsstad. Städerna är olika som natt och dag.

Som sagt, folket i NYC fascinerar, här finns alla sorter representerade. Finanskillarna med årslöner på miljontals dollar, hemmafruarna på Upper East Side som ägnar dagarna åt shopping och välgörenhetsluncher, konstnärer, dansare, udda själar...ALLA finns i NYC. If you can make it there, you'll make in anywhere.
Och så finns det hemlösa, överallt. Fattigdomen syns.
Under New York City löper ett enormt tunnelsystem, ett tunnelssystem som sträcker sig flera våningar under den vanliga tunnebanan. Där går Amtraks tåg, där finns tunnlar som är gjorda för länge sen, tunnlar som numera är övergivna och tillbommade. Det finns gamla övergivna tunnelbanestationer långt under marken. Här bor en viss sorts hemlösa som kallar sig "The mole people"-mullvadsfolket.
Jennifer Toth följde dessa vilsna själar under ett år. Innan dess hade hon bara hört talas som mullvadsfolket som en vandringssägen, det var något folk talade om med rysningar i rösten.
Jennifer lärde, genom en tioårig flicka, känna hemlösa som bor långt under marken. I tunnlarna finns hela samhällen med "borgmästare" och regler. Folket som bor i tunnlarna är tyngda av droger, alkohol, här bor psykiskt sjuka, här bor folk som bokstavligen gått under jorden för att fly lagens långa arm. Det är en farlig värld. Jennifer beskriver allt lysande, det känns som man går med henne där i tunnlarna, man känner hennes skräck och rädsla. Jag kände värme från så många av dessa mullvadar son Jennifer lärde känna och blev vän med, vissa som aldrig ens vill gå upp till gatan därför att livet däruppe "inte är rätt". Det finns stora "samhällen" långt under jorden vid Great Central Station, vilken tydligen är världens största järnvägsstation till ytan sett under och över marken. Likadant under Penn Station och Port Authority, liksom på många andra ställen under Manhattan.
Det som verkligen var intressant var att läsa om hur dessa människor tar hand om varandra. Känslan av gemenskap är påtaglig.
Men också den eviga skräcken att bli upptäckt, våldet, den verkliga misären, råttor stora som katter, kackerlackor, sot och stank.

Detta var alltså en bok jag slukat dom senaste dagarna. En bok som gör att jag vill veta MER!! Läs boken, och ta till er den värld som beskrivs hos mullvadsfolket. Jag lovar att ni aldrig läst dess like.

**********

Torsdag idag. Skoldag. Någotlunda friska. Vanlig dag. Vackert väder, det ska bli 24 grader är det spått. Härligt.
Ha en fin torsdag!!

27 comments:

Bloggblad said...

Låter läskigt och farligt, men spännande. Att det bor folk i tunnlar visste jag, men inte i den omfattningen.

Det är 37 år sen jag var 2 dagar i NY... Inte mycket. Hann bara känna lukten och se några kvarter, fast vi var väldigt flitiga med sevärdheterna.

Jag var 20 år då, och hade längtat enormt efter att se mina drömmars stad - när vi fick tv 10 år tidigare, älskade jag alla amerikanska filmer.

Kan bara säga att min smak har ändrat sig... :)

Millan said...

Det har later jatte intressant!! Jag ska absolut kolla om Borders har den har boken. Jag har haft boktorka i nagra veckor nu och paborjat nagra bocker som jag inte ens velat fortsatta med. Inte likt mig alls! Just nu laser jag en bok som vi haft hemma i hyllan i tva ar tror jag - Humble Pie - som ar Gordon Ramseys sjalvbiografi. Mycket mycket battre an vantat men nu ar den snart slut och jag ska ga till Borders efter jobbet! Tack for boktipset!!

Gott att hora att ni mar battre igen!

Saltistjejen said...

Ah, den maste jag lasa!!! jag traffade en scialrbetare har staden pa en flight ch i pratade i sort sett hela vagen til New Orleans...haha! Han berattade iallafall ocksa om att det faktiskt bor folk i tunnlarna har. Jag hae sart att tro honom, men han sa att det ar sant. Att det finns hela samhallen dar nere.
Och du har ratt. NYC ar verklgen en stad som blandar allt. Visa sa rika att de bokstavligen skulle kunna skita guld och diamanter, andra sa fattiga att de knappt har klader pa kroppen.
Och hetsen.... ja, den fnns har. Aven om jag faktiskt inte ens tanker pa den langre mer an nar jag lamnar staden ibland.
Men jag alskar att bo har!!!

Sag du forresten min mailadress?
saltistjejen@hotmail.com
Jag sk kolla den nu och se om du redan mailat. Blev sa nyfiken! :-)
Hoppas du kanner dig friskare idag.
Kram!

Annika said...

Bloggblad:
You bet. Läskigt och superfarligt. jag kunde inte lägga ifrån mig boken, ville läsa mer, veta mer...
NYC är den stad i världen som fascinerar mig mest av alla städer.
Bloggis, det är dags att ge NYC en chans igen!!! :-)

Millan:
OCH nu blir jag supernyfiken på den bok du läser. DEN ska jag köpa nästa ggn, gillar ju Gordon Ramsey!! Jättemkt!!!
Ja, jag kan varmt rekommendera den här boken!!!
tack, ja det är skönt att må någotlunda bra igen!!

Anonymous said...

Den där boken verkar väldigt intressant.
Ska in till stan imorgon på fika med några svenska tjejer så kanske man kan svänga förbi bokhandeln.
Jag har blivit lite småless mina thrillers så en icke roman kan nog vara prefekt läsning.

Tack för tipset!

Kram!

Annika said...

saltis:
Jag ska maila dig så fort jag kommer hem från skolan...
NYC är en otrolig stad i mitt tycke, helt otrolig. Spännande och mystisk. jag är så avis på dig som verkligen bor där...
OCH tänk att få sitta och prata med den där social arbetaren på planet...Där hade jag velat vara med.
Du måste läsa den här boken...Den har så mkt att ge! och den får en verkligen att börja fundera. Du kommer säkert aldrig att kunna åka t-bana och annat utan att tänka på folket under marken...
Kram!!!

Annika said...

Jess:
Ja, vad kul!!
Ser fram emot att höra vad du tycker om boken sen!
Själv fick jag mitt nästa boktips av Millan: det blir Chef Ramsey för mig nästa ggn :-)

Kram!!

Musikanta said...

Boken låter väldigt intressant. Jag ska försöka få tag i den.

Jag har bara varit i NY tre dagar -ensam för nästan lika längesen som Bloggblad. Jag bodde på ett hotell precis intill Times Square och kom dit sent på kvällen när det var mörkt. Jag glömmer aldrig upplevelsen när jag tittade ut genom fönstret på morgonen och fick se Empire State building i hela sitt majestät - som jag sett på bio och på bilder så många gånger.

Eller när jag hade tagit mig till MOMA och plötsligt råkade på Guernica (som tydligen var utlånad från Spanien) i en trapphall. Och sen hamnade i ett rum där jag första gången konfronterades med de jättelika målningarna av Monets näckrosor.

Sen var jag på bio också och såg "The Sting" som jag inte förstod så mycket av. Fascinerades av att alla åt popcorn som inte var vanligt i Sverige dåförtiden.

Matildas fikarum said...

Tusen tack för boktipset! Jag bara vet att jag kommer att älska den. Lite får den mig att tänka på filmen Fisher King. Såg du den? Den utspelar sig ju delvis under jord.

Millan said...

Ja jag tycker faktiskt att Gordons bok ar bra. Men... var beredd pa att den inte ar speciellt valskriven. Det later verkligen som om det ar han sjalv som skriver for spraket ar ingen hojdare. Det ar mycket The F-word.. Men anda intressant att se hur han blev som han blev, och hamnade dar han hamnade...

Annika said...

Musikanta.
NYC är en säregen stad, verkligen!! Eftersom den vekligen har allt, från högt till lägsta låga.
Numera är Times Square en riktig turistplats, det fanns ju en period när det var rent farligt att vistas där, så är det inte längre.
Och ja, visst är det otroligt när ma ser alla dessa byggnader på rktigt. Det roliga är att det är lika kul varje ggn!!
Det låter som om din resa till NYC var mkt bra! Dags att återvända, kanske? Men nu har du ju först resan till Italien att tänka på.


Matilda:
Jag har inte sett Fisher King, men jag SKA!!! Det talas lite om den i boken!!
Ja, jag tror du kommer att gilla den här boken.
Ska bli spännande att höra vad du tycker sen när du har läst den.

Millan:
Haha, hans språk är inte det bästa, men jag gillar honom. Hells Kitchen, som visas här nu, gör mig nervös...Usch, han är verkligen en furie i köket, men han fascinerar och jag gillar honom!!! Ska köpa!!
TACK för tipset!!

LindaLotta said...

Det verkar vara en riktigt läsvärd bok.
Du ska kredit för att du beskriver den så bra för jag ville genast veta mer, vända blad och läsa vidare.
24 grader - det låter ju jättehärligt!

Annika said...

Lindalotta:
Boken berörde mig verkligen!! Och just nu sitter jag och läser om dessa människor på internet.
Läs den!!!
Ja, nu är vädret så underbart!! Men så fort jag lyckas slita mig fr datorn måste jag städa...

Desiree said...

Jag förstår verkligen att du slukat denna bok, den lät ju verkligen spännande! Häftigt med det där tunnelsystemet och de som bor där. Skönt att du och Karolina mår bättre. Du får ta det lungt och njuta av det vackra vädert.

Petra H said...

Det låter som en jättebra bok, och eftersom jag älskade Random Family så litar jag på dina rekommendationer :-)
Det är jätteintressant att läsa non-fiction tycker jag, det är nästan så att om jag läser för många sådana böcker på raken så kan jag knappt gå tillbaka till skönlitterära verk som ju inte är "på riktigt".
Random Family förresten, jag började läsa den på planet från NY till SJ, sov en stund och hade konstiga drömmar genererade från boken, därefter gick jag genom det mörka planet till toaletterna och fick en konstig känsla - det var ju nästan bara puertoricaner runt omkring mig... Fick verkligen skaka bort känslan att det var just dem boken handlade om, för det var det väl inte!? Vem vet.. Den boken tänker jag ofta på, antagligen pga att jag bor i Puerto Rico men den lämnade verkligen ett starkt intryck på mig. Tack för den rekommendationen!!

Marianne said...

Ja, NY är speciellt, jag älskar också den staden även om det nu är länge sedan jag var där.

Så mycket social misär det finns. "Mina" sopsorterare har i alla fall dagsljus i eländet.

Det börjar bli dags att beställa böcker, den är med på listan. Vill också veta mer.

Skönt att ni är nästanpå friska!

Vee said...

Tack for tipset. Boken verkar super. Jag borjade surfa runt och leta efter mer info. Hittade denna sida med en annorlunda syn pa boken.
http://www.columbia.edu/~brennan/abandoned/mole-people.html

Anne said...

Vad inspirerande du berättar om boken, jag lade genast in boken i min wish list på amazon. Jag tycker alla "undre världar" är så intressant och fascinerande. Men skrämmande också! Intressant att det är så utvecklat med egna borgmästare och ett samhälle i samhället. Jag tycker det är lite liknande med maffia och den sortens undre värld, en minivärld där man har egna koder, regler och står helt utanför samhället på sätt och vis.

Annika said...

Desiree:
Ja, jag slukade verkligen boken. Kunde inte lägga den ifrån mig, så på det sättet var det bra med de lugna dagarna.
Just nu är vädret helt enormt härligt här...25 grader och så soligt!!

Petra H:
Men så otroligt GLAD jag blir över att du tyckte om "Random Family". Den var en fantastiskt läsupplervelse, tycker jag.
Den boken tänker jag faktiskt ännu på, och jag förstår verkligen att DU gör det än mer som bor på Puerto Rico!
Den boken beskrev misär ovan jord, oj vilken misär.
jag hoppas att du kommer att gilla den här boken lika mkt!! Jag gjorde det. Allt som handlar om NYC, och allt som är non-fictio, och även fiction såklart, slukar jag om staden.
Så glad, Petra, att du gillade Random Family!!

Marianne:
ja, den staden har liksom allt...Precis allt.
Beställ boken, jag tror säkert du kommer tycka om den!
Ja, tack, det är skönt att vara fit for fight igen!!

Vee:
Jättevälkommen hit!!
Boken är ett kap!
Jodå, eftersom jag googlat "mole people" ett antal ggr så har jag även sett, och skummat, den artikeln. Alltid bra med folk som ifrågsätter. Ska läsa den artikeln när jag får tid.


Anne:
Jamen visst är det det!!
Det tycker jag också. Just nu är jag inne i en period då jag verkligen vill läsa non-fiction.
Tror säkert att du kommer att gilla den här boken också.
Den är både skrämmande och upplysande.
Och visst står dessa människor helt utanför samhället.

Mie, Absolut Guldkant said...

Och jag säger bara brrrrrr.... tänk vilka spindlar det ska finnas därnere jämfört med i min tvättstuga;) *ryyyyser*

Annika said...

Låter som en intressant bok! Jag såg att den finns på AdLibris. Det var länge sen jag läste en bok på engelska - förut läste jag en hel del böcker på engelska och jag gillade det. Borde börja göra det igen.

Marianne said...

Hittade ännu en leverantör av svenska varor på nätet: http://www.northerner.com

Jag vet inte hur de är, men de ger 10% rabatt om man är medlem i SVIV.

Annika said...

Mie:
Haha, jag vilken skilland. och råttor stora som små katter. Kackerlackor. You name it.
Fy 17!!
Men boken var en läsupplevelse för mig.

Annika:
Språket är inte svårt, så jag rekommenderar den av hela mitt hjärta.

Marianne:
Jag beställde från webb-sidan du rekommenderade igår!! Där såldes smågodis hektovis!! SÅÅÅ bra!!!
Men jösses vad portot var DYYYYRT.
Ska kolla den här sidan också, är ej med i SVIS.

londongirl said...

Åh vad bra Annika! Den här boken har jag hört om men glömt bort!!! Jag ska genast försöka få tag i den!
Jag vill jättegärna läsa den.

Älskar New York fast jag bara varit där en gång. Vill absolut tillbaka dit.

Själv känner jag att jag snart skulle vilja skriva en bok om den "alternativa värld" som jag vistas i på kvällarna.Den sjukhusmiljön som är mitt andra hem...

TACK för boktipset!
Kramar

Veronika said...

Den ska jag genast kopa!! Lat verkligen intressant!

Glad att du och K mar lite battre nu.
Visst kannr amn sig luddig da man varit inne hela´dagen , speciellt da man ar sjuk.

aussiekicki said...

Låter som ett måste på bokfronten! Fisherking såg jag för massor med år sedna. Jag minns knappt handlingen mer än att den gjorde intryck på mig och att jag gillade filmen. Den var rätt speciell om jag inte minns fel.

Ha en trevlig helg!

Annika said...

Londongirl:
Ja, köp den! Den är så värd att läsas.
NYC är en otroligt fascinerande stad. Jag dras mest till mystiken, tror jag. Att just alla själar finns där.
Kanake känner jag för NYC som du känner för London?

Ja, L...DU skulle verkligen kunna skriva en bok om den värld du befinner dig i dagligen nu...
Måtte det få ett slut.

KRAM!!

Veronika:
Gör det! Den är så bra!
Ja, man känner sig liksom som inscept i vadd efter att ha varit inne en hel dag.
Nu är det iallafall över och det är så vackert väder ute!!
Kram!!!

Kicki:
Jag bara måste se Fisher King!!! Jag känner det!
Hoppas du kommer att gilla den här boken lika mkt som jag gjorde.

Ha en toppenhelg.