Sunday, April 20, 2008

Grått...

Efter gårdagens temperatur på 32 graders fuktig värme är det idag så grått och mörkt och regnigt som det bara kan vara. Lite trist kanske, men samtidigt ÄR det väl helt normalt vårväder också.
Fast, å andra sidan är våren så ruskigt försvinnande kort här. Den är över på några korta veckor och sen är det sommar.
Bloggblad skrev ett inlägg för ett tag sen där hon undrade om "vår och sommar glädjen" existerar i andra länder, förutom i dom nordiska. Finns det några andra ställen där man faller i trans över en vårblomma, eller blir lycklig över att se en flyttfågel som har kommit tillbaka efter en lång vinter?
Bloggblad fick flera svar av oss boende i utlandet och alla var rörande överens--Nej, den där vårivern finns nog bara hemma.
Här är det mer; dags att se över AC-systemet innan sommaren rullar in med buller och bång.
Ingen faller i trans över en blomma i naturen. Visst, man tycker abslout att körsbärsträd och andra träd är vackra under tidig vår, men inte mer än så heller.
Nu, efter flera dagars högsommarvärme har naturen gått från den skiraste grönska till en något tätare, om några veckor kommer det att vara full sommar. Våren är för kort, sommaren för lång...

Jag önskar er allt gott denna regniga söndag...

20 comments:

Fundersam Cecilia said...

Det är verkligen tvära kast i vädret.Här blir det dock bara varmare och varmare men vi behöver regn för det är torrt.
Skoj att vara med på fredag.Nä alltså jag är inte heller nåt Carola fan kan tilläggas.Tycker bara att hon är för mycket.

londongirl said...

Kom hem från ett kyligt Helsingfors igår och idag är det underbart vårväder i Stockholm! Jag får lyckofnatt av det här vädret och vill bara sitta ute på taket. :-)
Kanske är det för att våra vintrar är så långa som vi är så här i Norden.


Men jag vill gärna ha lååång vår och sen sommar så att man kan njuta av det längre. Allt börjar grönska här nu också.

Ha en jättefin fortsättning på söndagen!

Massor av kramar

Fniss....just nu är din word verification bokstäverna i ditt efternamn + två till.....det var ju passande! ;-)

Panter said...

Regniga dadgar kan man står ut med ibland... men visst är vi ibland helt hysteriskt årstids- och väderfixerade, jag är inget undantag. Det har säkert en del med vintern och mörkret att göra.
Det var så roligt att läsa om musiken i fredagsinlägget. Musikminnen och doftminnen kan verkligen försätta mig tillbaka i en viss stämning. Jag delar ditt minne av Lyckliga gatan. Den och några låtar till ÄR 60-talet.

Ha en fin regnig söndag Annika!

Annika said...

Cecilia:
Regn i massor här, men det är som det ska vara det också...
Trist dock, det blir en dag inomhus.
Carola ja...don¨t get me started..
SÅ kul att du är med från fredag!!

L-girl:
Lustigt, jag har bara varit i Helsingfors när det varit iskallt, brr...Fattar inte...
Men jag gillar H-fors.
Visst är det så, att vintrarna är sååå lånnga och så möööörka därhemma så det blir så underbart när våren kommer...Mer uppskattat än överallt annars, tror jag.
Kan sakna det där vårfnattet!!
Kul med ordverifikationen, hihi!
Massor med kramar!!!

Panter:
Absolut! Det har ju med den långa och mörka vintern att göra.
Klart det blir så då.
Musikinlägget i fredags på show and tell var så kul. Så roligt att surfa in hos alla och se vad dom lagt ut.

Ha det så gott idag på sönagen!!

Saltistjejen said...

Pj Annika, jag har definitivt vårlängtan och våryra!! Även här.... ;-)
Men det kanske säger mer om mig än om våren??
Å andra sidan tror jag att våryran finns hos folk bara man bor tillräckligt norrut eller snarare att man verkligen har en ordentlig vinter i flera månader. Och vi i NYC har ju helt klart vinter även om den inte alls är som i Sverige. Men t ex ännu längre norrut eller inåt landet (här) samt i kanada där man har rejäla vintrar så tror jag nog att folk blir ungefär lika vårgalna som i Norden.
Men visst, i Sverige är det ju optimalt på våren i typ maj eftersom det är så många helgdagar då så folk verkligen kan vara lediga och ta vara på våren också. Riktigt så är det ju inte här i USA.
Vi har också grått idag här. Men det känns ok. Igår var det fantastiskt men inte så varmt som ni hade. Oj! 32 grader!!! Vi hade nog runt 25 tror jag. Så vi tog en långpromenad till Upper West side vilket var himla skönt.
Stor Kram!!!

Saltistjejen said...

Eh, Pj ska såklart vara "Oj"!!! Lite slint på tangenterna, hrm... Sorry!

Elisabeth said...

När jag svarade på Bloggblads fråga skrev jag nog något om att våren är viktigt även här i Tyskland, och visst, det är den. Men idag, den härligaste vårdagen som varit den här våren, gick jag och tänkte på om det verkligen stämde, det jag skrev. Visst, folk var glada och tyckte att det var skönt, men det var på något sätt inte samma vårglädje i luften som det hade varit i Sverige. Hemma hade folk tagit kort, solat på gräsmattorna, varit lyckliga i största allmänhet (den där vårlyckan som bara känns, men som inte kan beskrivas), men här var det bara... som om folk tog det så naturligt. I och för sig är det väl det också, men ändå. Det var nästan lite tråkigt att inte känna den där kollektiva vårglädjen.

Annika said...

Saltis:
Skulle vara kul att höra från ngn ifrån tex Kanada...
Är det som hemma? Eller är det mer mättat?
Vi har ju också vinter och kallt, men det är ändå inte alls som hemma när våren kommer. Jag tror att det handlar om att här är sommaren så given när den väl kommer. ALLA vet att det blir hett som en bastu i flera månader. Folk orkar väl inte riktigt glädja sig, känner inte samma renodlade glädje som nordborna gör efter en låång och framförallt mööörk vinter. Det är ju alls inte lika mörkt här som det är hemma, det spelar nog in tror jag.
Men visst, JAG känner pirret och glädjen (förväntan)!!
IDAG är det dock så grått och regnigt som det bara kan...från 32 till 14 grader på mindre än 12 timmar, pust...
Låter som en urskön helg för er. Lite skönre temp också :-) Här var det tom fuktigt igår...och sådär sommardisigt, du vet, när himlen inte är blå utan bara mjölkig.
Haha, men det är så LÄTT att slinta på tangeterna...JAG VET, jag är precis likadan själv :-))
KRAMISAR!!!

Elisabeth:
Jomen det är samma sak här, som hos dig.
Visst är folk glada, men itne sverige-vår-rusiga. man talar varmt om sköna vårdagar och visst ser man ett visst uteliv överallt. Men det är inte samma stämning ändå.
Ja, det är lite trist att inte känna den där kollektiva glädjen...Om man jublar ut sin glädje möts man av roade leenden.
Vad skönt att ni har så vackert väder.

londongirl said...

Glömde ju skriva om fredagsinlägget: Så roligt att läsa och Lyckliga Gatan sjöng jag och min syrra för fullt här hemma.

Madonnas nya låt gillar jag också...och hm...leende guldbruna ögon är min "favoritskämmislåt" också som du ju vet! Fniss! ;-)
Mera kramar till dig.

Elisabeth said...

Jag har förresten en fundering till angående våren och årstider i allmänhet: Brukar du tänka på hur det är i Sverige (med värmen, hur det ser ut i naturen etc), och jämföra med hur det är i USA? Och hur är det med dofter; är det naturligt att det luktar maj i april (av dina bilder att döma har våren hunnit ungefär lika långt här som hos dig, även om vi absolut inte har lika varmt), eller känns det fortfarande som skolavslutning när syrenerna blommar (om ni nu har några sådana vill säga)? Och hur lång tid tog det att "ställa om" till USA-årstider? (Jag skrev ett inlägg om detta, för jag undrade över det under min promenad idag.)

Annika said...

Jag har aldrig tänkt på att det kanske bara är häruppe i Norden som vi blir så extatiska över vårblommor och flyttfåglar och andra vårtecken! Jag har tagit för givet att folk känner samma iver överallt, men så är det nog inte... Det är ju inte överallt i världen man har fyra årstider heller, eller med så tydliga växlingar. Jag tycker om att ha fyra årstider och jag tycker alla årstider har sin charm, men visst önskar jag att sommaren vore längre och vintern kortare...
Här har vi i alla fall haft soligt och fint i flera dar nu, gissa om jag njuter! Det är inte så varmt, några plusgrader, men det räcker gott och väl med solen för min del! :-)
Hoppas helgen varit bra trots regnigt och grått väder!

Anonymous said...

Jag älskar verkligen våren!! Här hemma väntar nog de flesta varje år på sol, ljus o värme o blir så vansinningt lyckliga när den väl kommmer! Jag kan sitta länge på uteplatsen med en kopp te o bara njuta av blommor, fåglar, ljud o dofter.
Kramar i massor från Anette.

Desiree said...

Vi har haft strålande väder här under helgen. Helt lagom med ca 20 till 25 grader. Detta är helt klart bästa perioden. Man behöver varken ha på värmen eller AC:n just nu. I helgen har vi faktiskt sett över AC:n och C har rengjort den så att den är i topptrim för den långa varma sommaren. Man får passa på att njuta nu medands det är lagom temperatur.

Anne-Marie said...

Oj vad varmt ni har redan. Här är vi helt klart mer blygsamma. Fast förra helgen var det sommarvarmt med runt +25. Igår var det emellertid bara några plusgrader och snö. Jag tror att vi nordbor har en alldeles speciell längtan till och känsla inför våren efter många månader av mörker och kyla. Jag saknar den där speciella känslan jag fick när jag gick i skogen och koltrastarna sjöng och vitsipporna blommade. Kram!

Marianne said...

Skickar lite vårsol och knoppande träd från Stockholm till dig!

Hanneles paradis said...

jag gillar verklige ALLA årstider :)

Annika said...

Londongirl:
Hehe...Ja Leende Guldbruna Ögon kan man liksom inte låta bli att tycka om, fast man skäms lite samtidigt.
Lyckliga Gatan är BRA!!! Kan den faktiskt fortfarande.
Kram!!!

Elisabeth:
ABSOLUT!! You bet!!
NU blommar syrenerna här tex. Snacka om tidigare än hemma. Det känns ju fel för mig, fast det är helt rätt. Ja du vet...
Efter alla dessa år går man fortfarande och tänker på Sverige om våren.
Jag har nog ställt om till USA årstider tror jag, men jag har nog inte fullt ut accepterat att det är sommar i april, eller att det ibland kan vara 24 grader i januari (under ngn freak-värmebölja som brujar inträffa här på vintern). DET känns helt fel för mig.
Så det ör nog så att dom svenska ränderna aldrig går ur...

Annika:
Ja, det är nog mest i norden som folk blir vår-tossiga. Skulle vilja veta hur det är i kanada, om det samma glädje där. Det borde det ju vara med tanke på breddgrader etc.
GRÅTT som 17 idag, och likadant igår, men i lördags var det högsommar. Som sagt, det får inte gå för snabbt heller...
Härligt att ni har fått lite försikigt vår också.

Annika said...

Desiree:
Visst är det bästa tiden nu! man slipper både värme och AC! Så skönt.
Här är det gråare än grått för andra dagen i rad. Oh well...
Vi hade hetare än vad ni hade i lördags då...pust.
Som sagt, det är bara att njuta för oss: snart är det sommar.

A-M:
Jag saknar verkligen vitsipporna!!! Tänk att få se en vitsippsbacke i skiraste grönska. Å vad härligt!!!
Jag tror också att norborna har en särskild kärlek till våren.
KRAM!!

Marianne:
Tack!
Ta massor med bilder :-)))

Hannele:
Det gör jag med!!!

Hanneles paradis said...

Den ideala temperaturen i Sverige är 20 grader :)

Annika said...

Hannele:
Tycker du det? Njeaaaeee...liiite för kallt kanske ;-)